03 Φεβρουαρίου, 2014

ΑΦΙΧΘΗ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


«Διακόψαμε την Ιερά Σύνοδο για να βρεθούμε κοντά σας, να δείξουμε εμπράκτως ότι το μυαλό μας είναι στον λαό της Κεφαλονιάς». Με αυτά τα λόγια απευθύνθηκε στους φορείς και τους κατοίκους της Κεφαλονιάς που τον υποδέχθηκαν, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος που εδώ και λίγη ώρα βρίσκεται στο νησί, επικεφαλής συνοδικού κλιμακίου.

 

Αμέσως μετά την άφιξη τους, ο Μακαριώτατος  και οι συνοδικοί μητροπολίτες μαζί με τον γενικό διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωστή Δήμτσα και τον οικείο μητροπολίτη κ. Σπυρίδωνα, συμμετείχαν σε σύσκεψη με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της περιφέρειας αλλά και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Μέλημα της Εκκλησίας είναι σταθεί «δίπλα στους ανθρώπους που υποφέρουν» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος αυτήν την ώρα κατευθύνεται στο σημείο όπου έχουν σημειωθεί οι μεγαλύτερες καταστροφές, εκκλησία, Στρατός και Αποστολή θα συνεργαστούν ώστε να δημιουργηθούν συσσίτια.

Η Εκκλησία μέσω της Αποστολής θα παράσχει τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, ο Στρατός θα φροντίσει για την Παρασκευή των γευμάτων και στην συνέχεια η τοπική Μητρόπολη σε συνεργασία με την Αποστολή θα φροντίζει για την διανομή. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι οι κάτοικοι του νησιού να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Φεβρουάριο η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως. Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος ενημέρωσε τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στο νησί της Κεφαλλονιάς εξ αιτίας των ανεπάλληλων σεισμικών δονήσεων και των καταστροφών που έχουν υποστεί οι κάτοικοι του νησιού.

Μετά τις συνεννοήσεις, οι οποίες έγιναν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα τις προηγούμενες ημέρες, μέσω της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εστάλησαν 4,5 τόνοι τρόφιμα για να διανεμηθούν στους κατοίκους των πληγέντων περιοχών του νησιού.

Μετά από Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σήμερα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Παραμυθίας κ. Τίτο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο, καθώς επίσης από τον Θεοφιλέστατο Αρχιγραμματέα Διαυλείας κ. Γαβριήλ και τον Γενικό Διευθυντή της Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα.

Θα επισκεφθούν το νησί της Κεφαλονιάς μεταφέροντας 850 κουβέρτες και άλλα είδη ρουχισμού, θα συνεργαστούν με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνα και τους άλλους τοπικούς παράγοντες, ώστε η Εκκλησία να βοηθήσει ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων διαβιώσεως των πληγέντων αδελφών μας. 

Επίσης, θα μελετηθεί η δυνατότητα δημιουργίας συσσιτίων από την Εκκλησία για την επίλυση του θέματος της καθημερινής σιτίσεως των κατοίκων του νησιού, εξ αιτίας του ότι δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα κατεστραμμένα νοικοκυριά τους.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατήρτισε την Ημερησία Διάταξη της έκτακτης Σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, κατά το τριήμερο από 25 έως 27 Φεβρουαρίου 2014. Στην συνέχεια, παρουσιάστηκε ο νέος επίσημος ιστότοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο τρόπος ενημερώσεως των Ιερών Μητροπόλεων. Επίσης έγινε η παρουσίαση, από εξειδικευμένους τεχνικούς συμβούλους, της πορείας καταγραφής της ακινήτου εκκλησιαστικής περιουσίας. 

Κατόπιν άκουσε την Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου σχετικά με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική κοινωνία. Ενέκρινε τις προτάσεις του Σεβασμιωτάτου Εισηγητού για τις προτεινόμενες λύσεις, καθώς και τον τρόπο της πνευματικής ενδυνάμωσης του ευσεβούς ελληνικού λαού. 

Για το θέμα αυτό θα εκδοθεί ξεχωριστό Ανακοινωθέν, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα. Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
Της Δ.Ι.Σ. για το πρόβλημα της οικονομικής κρίσεως

Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσεως.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κατά την σημερινή Συνεδρία αυτής, συζήτησε και πάλι το πρόβλημα της οικονομικής κρίσεως, η οποία μαστίζει το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού λαού και αποτελεί το κύριο θέμα των μέσων ενημερώσεως και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας κατά την τελευταία τετραετία.

Η γενική διαπίστωση του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Σεβασμιωτάτων Συνοδικών Ιεραρχών είναι ότι ουδείς είχε την αίσθηση ότι η απ’ αρχής προβλεπομένη κρίση στον τομέα της οικονομίας θα εξελίσσετο σε μια εξουθενωτική δοκιμασία και για πολλούς μάλιστα σε τραγική περιπέτεια μέχρι και αυτού του θανάτου.

Ο ανέλπιστος αριθμός των αυτοκτονιών Ελλήνων πολιτών αδελφών μας βαραίνει στις συνειδήσεις όλων μας ως μια αποτρόπαια συνέπεια των σφαλμάτων των διαχειριστών του δημοσίου χρήματος. Χωρίς να αποσιωπώνται οι ευθύνες όλων μας, ως λαού, αφού πέσαμε στη φιλοχρηματία, στην απληστία και στην αδάπανη καλοπέραση.

Αυτό που βαραίνει σήμερα στις συνειδήσεις όλων μας, και ιδίως των ταγών της ελληνικής κοινωνίας, είναι ότι αφού πάθαμε, και κατά συνέπεια και μάθαμε, άρα πρέπει να σταθούμε όρθιοι, και δυνατοί και δημιουργικοί. Δεν ταιριάζει σε μας τους Έλληνες και μάλιστα στους Χριστιανούς, να κατεβάσουμε τα κεφάλια μας από απογοήτευση και ηττοπάθεια. Η αιώνια προτροπή του Κυρίου Ιησού Χριστού μας διαφωτίζει όλους.

«Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε• αλλά θαρσείτε εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιω. 16,33). Και η προτροπή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου ενισχύει τις καλές προθέσεις μας για να ξεπεράσουμε την δοκιμασία. «Λοιπόν αδελφοί, χαίρετε, καταρτίζεσθε, παρακαλείσθε, το αυτό φρονείτε, ειρηνεύετε, και ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης έσται μεθ’ υμών» (Β’ Κορ. 13,11). Μόνο με αυτόν τον πνευματικό οπλισμό μπορούμε να ξεπεράσουμε την μεγάλη περιπέτεια της κρίσεως, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και βαθύτατα ηθική.

Επιπλέον, είναι ανάγκη να αποδεχθούμε ότι η Εκκλησία μας σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα με τον θεσμό των συσσιτίων, με την διανομή ειδών διατροφής, με τα ενδύματα, και αυτά ακόμη τα φάρμακα, συνεχίζει να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Χιλιάδες μερίδες φαγητού καθημερινά προσφέρονται στους αδελφούς μας στους Ιερούς Ναούς. Και η ηθική στήριξη που προσφέρεται από τους κληρικούς μας είναι σημαντική.

Την προσπάθεια αυτή της Εκκλησίας μιμήθηκαν πολλοί Δήμοι, οργανισμοί, σύλλογοι και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, με καλά αποτελέσματα, και είναι γι’ αυτό αξιέπαινοι. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, πορευόμαστε στο δύσβατο δρόμο υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σφιγμένη καρδιά, εξαιτίας των επαχθών καταστάσεων που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες κατά την τελευταία τετραετία.

Αδελφοί μας, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Υπάρχει ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα. Είναι η διαφορά μεταξύ πλουσίων και πτωχών. Αυτό το ζήτημα είναι υπαρκτό σε όλες τις κοινωνίες από αιώνων. Η υπ’ αριθμόν «ένα» διδασκαλία του Ιησού Χριστού υπέρ των πτωχών και κατά των αμετανόητων πλουσίων είναι παγκοσμίου αποδοχής. Ο δε πλουτισμός δια της κλοπής υπόσχεται κόλαση.

Και επιπλέον, υπάρχουν πλούσιοι η ευκατάστατοι συμπολίτες μας, οι οποίοι προσφέρουν για την κάλυψη των αναγκών αυτών, που είναι εμπερίστατοι. Οξύτερο είναι το πρόβλημα των συμπολιτών μας ανδρών η γυναικών, οι οποίοι υπέστησαν τις μεγάλες μειώσεις αποδοχών στους μισθούς η στις συντάξεις.

Η πλέον προβληματική περίπτωση είναι των απολυθέντων ανέργων και αυτών των τεθέντων σε διαθεσιμότητα υπαλλήλων. Είναι απόλυτη ανάγκη, ως Έλληνες πολίτες και άνθρωποι του Θεού, όλοι μαζί ως παιδιά της ίδιας μάνας πατρίδος, με νόμιμους τρόπους, να προσπαθήσουμε να πείσουμε όλους τους παράγοντες του δημοσίου βίου και τους προνομιούχους επαγγελματίες, ώστε να συμπαρασταθούμε σε όσους μετέπεσαν στην κατάσταση της φτώχειας.

Θα είναι ευχής έργο να έχουν και οι υποσχέσεις των πολιτικών μας ανδρών για την διόρθωση και την διάρθρωση των κοινωνικών αδικιών, τα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι καιρός πλέον όλοι εμείς, ως παιδιά της ιστορικής μας πατρίδος, της Ελλάδος, ενωμένοι και εφευρετικοί, σε ισότιμη συνεργασία και με άλλους λαούς, να υφάνουμε τον κοινωνικό ιστό της πατρίδος μας, ώστε να την παραδώσουμε αυτάρκη στις γενεές που έρχονται.

Ας μη διστάσουμε, ας μην αδρανήσουμε, ας μην παραδοθούμε στην ηττοπάθεια. Η νίκη θα είναι ελληνική και ορθόδοξη. Ας ακούσουμε την αγιογραφική διαβεβαίωση: «Πάν το γεγεννημένον εκ του Θεού νικά τον κόσμον• και αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών» (Α Ιω. 5,4).

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ


Το πρόγραμμα στήριξης της 3ης ηλικίας ξεκίνησε σήμερα στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής με την Κινητή Μονάδα  του Φιλανθρωπικού Οργανισμού της Αρχιεπισκοπής ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Εθελοντές γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ήταν από νωρίς το πρωί στην Αγία Αικατερίνη στα Πετράλωνα για να εξετάσουν προληπτικά τους εμπερίστατους, ανασφάλιστους και άπορους ηλικιωμένους ενορίτες στο Πρόγραμμα Ιατρικού Ελέγχου της 3ης ηλικίας για την Πρόληψη της Οστεοαρθρίτιδας και την Εκτίμηση του Καρδιαγγειακού Κινδύνου, που υλοποιείται από σήμερα και για 20 εβδομάδες σε ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πρώτος σταθμός ήταν την ημέρα της Υπαπαντής ο Ιερός Ναός Αγίας Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα, όπου 62 ηλικιωμένοι υποβλήθηκαν σε προληπτική κλινική εξέταση κατά συστήματα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, μέτρηση γλυκόζης νηστείας και χοληστερίνης και καρδιογράφημα. Μετά τις εξετάσεις, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες ιατρικής παρακολούθησης στους παραμελημένους ενορίτες. Στα πλαίσια της δράσης Όλοι μαζί Μπορούμε, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής ανέλαβε την υιοθέτηση των ανασφάλιστων χρονίως πασχόντων ενοριτών για την φαρμακευτική τους κάλυψη, μέσα από το δράση Όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία.

Επόμενος σταθμός είναι την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου ο Ιερός Ναός Άγ. Παντελεήμονος Ιλισού στην οδό Καλλιρρόης 19. Παράλληλα, ο χθεσινός απολογισμός του «Όλοι μαζί μπορούμε» του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Δήμο Πειραιά ήταν 11 σάκοι με φάρμακα που συγκεντρώθηκαν από τη συμμετοχή δεκάδων πολιτών και παραδόθηκαν από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου Πειραιά για να διατεθούν στους εμπερίστατους Πειραιώτες από την Τράπεζα Αγάπης του Δήμου.  

«Χάρη στην προσφορά πολύτιμων φαρμάκων εκατομμυρίων ανώνυμων πολιτών που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΣΚΑΙ Όλοι μαζί μπορούμε κάθε Σάββατο» δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης, «βρισκόμαστε σήμερα στη θέση να προσφέρουμε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη σε χιλιάδες ανασφάλιστους ασθενείς, σακχαροδιαβητικούς, χρόνιους, καρκινοπαθείς, ασθενείς με σπάνια νοσήματα που χρειάζονται ακριβά φάρμακα. Από σήμερα η δράση επεκτείνεται και από τη συλλογή του Όλοι μαζί μπορούμε θα προμηθεύουμε και φάρμακα σε όσους ανασφάλιστους ηλικιωμένους εξετάζουμε  στις ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα Προληπτικού Ιατρικού Ελέγχου της 3ης ηλικίας, που ξεκίνησε με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας κκ. Ιερωνύμου Β., στα πλαίσια του οποίου ελέγχουμε την οστεοαρθρίτιδα, το αυχενικό σύνδρομο, την οσφυαλγία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο στους εμπερίστατους και παραμελημένους ηλικιωμένους των ναών. Ξεκινήσαμε το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα από την ενορία της Αγ. Αικατερίνης στα Κάτω Πετράλωνα, και ευχαριστούμε εγκαρδίως για τη συνεργασία τους στην προσπάθεια αυτή τον προϊστάμενο της ενορίας Πατέρα Κωνσταντίνο και τον υπεύθυνο της δράσης Πατέρα Προκόπιο».

«Βρισκόμαστε σήμερα στα Πετράλωνα για να βοηθήσουμε τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Δεκάδες άνθρωποι χωρίς κοινωνική ασφάλιση και με πολλά προβλήματα υγείας, εξετάστηκαν από τους εθελοντές γιατρούς μας. Κάθε Κυριακή οι Κινητή Μονάδα της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ θα βρίσκεται στις ενορίες για να στηρίξει τους ηλικιωμένους που δεν έχουν καμία ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, 750.000 φάρμακα έχουν ήδη συγκεντρωθεί στους 20 μήνες που συμπληρώνονται από την έναρξη της δράσης. Είναι συγκινητική η τεράστια ανταπόκριση του κόσμου. Είναι χρέος κάθε συνειδητοποιημένου χριστιανού να βοηθήσει τον συνάνθρωπό του.

Προσπαθούμε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη, που υποφέρουν και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης κάθε μέρα της ζωής τους.» τόνισε ο Διευθυντής του Φιλανθρωπικού οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ Κ. Δήμτσας. Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής λειτουργεί στην οδό Σεβαστουπόλεως 113, Αμπελόκηποι από Δευτέρα εως Παρασκευή 9-5, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ως πρότυπη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για ανασφαλίστους πολίτες.

ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην Κεφαλονιά θα βρίσκεται σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος καταφτάνει στο νησί γύρω στη 1 το μεσημέρι για ψυχική ενίσχυση και τόνωση των σεισμόπληκτων.

ΜΟΣΧΑ: ΔΥΟ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ


Σε κατάσταση ομηρίας σχολείο σε περίχωρα της Μόσχας. Ένοπλος πήρε αρχικά ομήρους 20 μαθητές του σχολείου, έχοντας νωρίτερα ανοίξει πυρ και σκοτώσει, σύμφωνα με τις αναφορές, τουλάχιστον έναν αστυνομικό και έναν δάσκαλο.  Επικαλούμενα την τελευταία επίσημη ενημέρωση, τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης - ενδεχομένως πατέρας μαθητή έχει «εξουδετερωθεί».

Αργά το μεσημέρι σήμερα ένας άνδρας εισέβαλε με τυφέκιο στο σχολείο και πυροβόλησε τον φρουρό. Προχωρώντας μέσα στο σχολείο, πήρε ομήρους 20 μαθητές ενώ η αστυνομία περικύκλωσε τις εγκαταστάσεις. Ο ένοπλος απελευθέρωσε λίγο αργότερα τους περισσότερους μαθητές αλλά κράτησε ομήρους δασκάλους.

Όπως αναφέρει το Russia Today, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε λίγο αργότερα ότι ο δράστης «εξουδετερώθηκε» ενώ δύο άτομα, ένας αστυνομικός και ένας δάσκαλος, είναι νεκρά. Ένοπλος που εισέβαλε σε σχολείο στα περίχωρα της Μόσχας "εξουδετερώθηκε" και όλοι οι μαθητές που κρατούσε ομήρους είναι ελεύθεροι, ενώ δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, νεκροί είναι ένας αστυνομικός και ένας καθηγητής, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τα πυρά του ενόπλου. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών, ο δράστης είναι μαθητής - και όχι πατέρας μαθητή, όπως είχε ειπωθεί αρχικά, ο οποίος μόλις εισέβαλε στο σχολείο πυροβόλησε εναντίον αστυνομικών - σκοτώνοντας έναν εξ αυτών και στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε και έναν εκπαιδευτικό. 

Έπειτα ταμπουρώθηκε μέσα στην αίθουσα βιολογίας του σχολείου, κρατώντας ομήρους 29 παιδιά, ηλικίας 15 ετών, τα οποία ελευθέρωσε λίγο αργότερα. Οι αστυνομικοί τέλος κατάφεραν λίγα λεπτά αργότερα να πείσουν τον δράστη να αφήσει ελεύθερους τους μαθητές. Ο δράστης παρέμεινε στο χώρο κρατώντας ομήρους κάποιους καθηγητές. 

Τότε οι αστυνομικοί βρήκαν στη συνέχεια την ευκαιρία να τον ακινητοποιήσουν και να πάρει τέλος η ομηρία. Τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα.



ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ - ΩΡΑ 5.08: NΕΑ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΟΝΗΣΗ 5.9 ΒΑΘΜΩΝ


Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 5.08 τα ξημερώματα της Δευτέρας. Πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνα ο σεισμός είχε ένταση 5,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 12 χιλιόμετρα ΒΔ του Αργοστολίου, ο σεισμός αναστάτωσε για άλλη μία φορά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Το ευρωμεσογειακό δίνει το σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη δόνηση έχουν πέσει μάντρες που οδηγούν στην κύρια είσοδο του Νοσοκομείου Ληξουρίου, ενώ έχει αποκολληθεί ένα κομμάτι από την προβλήτα στο λιμάνι του Ληξουρίου. Υπάρχουν και κάποιοι μικροτραυματισμοί που προκλήθηκαν στην προσπάθεια να βγουν από το σπίτι ή από πτώσεις αντικειμένων.

Εννέα ελαφρά τραυματίες είναι ο πρώτος απολογισμός σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ληξουρίου, Διονύση Μαρκάτο. Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε επιτυχώς δύο περιπτώσεις ατόμων που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια του από πτώσεις αντικειμένων. Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. 

Η εστία αυτή πρόσθεσε ο κ. Λέκκας ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας. Για φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου έκανε λόγο ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Κεφαλονιά σπεύδουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συντονίσουν την καταγραφή των ζημιών.

Σε εφαρμογή το σχέδιο «Δαυκαλίων»: Σε εφαρμογή έχει τεθεί το σχέδιο «Δευκαλίων» και στο νησί αναμένεται να καταφτάσει ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 και ένα πολεμικό πλοίο με φάρμακα και ρούχα για ενίσχυση των πληγέντων.

(3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ) † ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ Ο ΘΕΟΔΟΧΟΣ


Ο άγιος Συμεών ονομάζεται Θεοδόχος, επειδή προϋπάντησε στον Ναό τον Χριστό και Τον δέχθηκε στην αγκάλη του. Σαράντα ημέρες μετά την Γέννηση του Χριστού, η Παναγία και ο Ιωσήφ Τον προσήγαγαν στον Ναό, σύμφωνα με τον Νόμο, και όταν ο Θεοδόχος Συμεών Τον εβάστασε στην αγκάλη του είπε: “Νύν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη· ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου ό ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ”. Ο Θεοδόχος Συμεών περίμενε υπομονετικά τον Μεσσία μέχρι τα βαθειά του γεράματα με αταλάντευτη πίστη. 

Γνώριζε πολύ καλά, όπως του είχε προφητευθή από το Άγιον Πνεύμα, ότι δεν θα γευθή θάνατον πριν ιδή “τό σωτήριον του Θεού” και γι’ αυτό όταν εβάστασε στην αγκάλη του τον Χριστό ζήτησε την απόλυση από την ζωή, και ενώ απέθνησκε δεν ήταν ανήσυχος και ταραγμένος, αλλά αισθανόταν πνευματική αγαλλίαση και βαθειά ειρήνη. Χαρακτηριστικοί είναι και οι λόγοι του προς την Παναγία: “ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον και σού δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί”. Ο βίος και οι λόγοι του Θεοδόχου Συμεών μας δίνουν αφορμή να τονίσουμε τα παρακάτω:

Πρώτον, ότι ο Θεοδόχος Συμεών εμαρτύρησε περί του Χριστού ότι δεν είναι άνθρωπος, έστω μεγάλος και σημαντικός, αλλά ο Θεάνθρωπος Κύριος, ο σαρκωθείς Θεός Λόγος, το σωτήριον του Θεού. Ότι είναι όχι απλώς ένας φωτισμένος διδάσκαλος, αλλά το Φώς του κόσμου, “Φώς εις αποκάλυψιν εθνών”. Επροφήτευσεν ακόμη ότι ο Χριστός είναι προορισμένος για την πτώση και ανύψωση πολλών και “εις σημείον αντιλεγόμενον” και ότι την καρδιά της Παναγίας θα την διαπεράση η ρομφαία του πόνου, για να φανερωθούν οι λογισμοί πολλών καρδιών.

Πράγματι, ο Χριστός είναι το Πρόσωπο εκείνο, το οποίο εχώρισε στα δύο την ανθρώπινη ιστορία. Είναι σημείο αντιλεγόμενο ο Ίδιος, οι εντολές Του και οι λόγοι Του. Κάποιοι τον δέχονται και κάποιοι άλλοι τον απορρίπτουν. Αυτοί που Τον αγαπούν και αποδέχονται τον χρηστό ζυγό και το ελαφρύ φορτίο Του είναι συνήθως οι λίγοι. Οι πολλοί δεν αντέχουν το κήρυγμα της αγάπης και είναι απρόθυμοι για αυταπάρνηση. Κανείς όμως δεν μένει αδιάφορος μπροστά στο μυστήριο της εσταυρωμένης Αγάπης. 

Ο Σταυρός του Χριστού, που για την Παναγία ήταν ρομφαία, θα είναι πάντοτε η αιτία της αποκάλυψης των λογισμών των ανθρωπίνων καρδιών και θα αποτελή για μεν τους άγευστους της αυθεντικής αγάπης και προσκολλημένους στο γράμμα του νόμου που αποκτείνει, σκάνδαλο, για δε τους “λογικούς” και σοφούς του αιώνος τούτου, μωρία. Αλλά για όλους εκείνους που βιώνουν την αγάπη ως σταυρό και τον σταυρό ως αγάπη, για όσους έχουν αυτή την λογική τρέλλα, που όμως έχει την δύναμη να θεραπεύη των “λογικών” την άλογη τρέλλα, για τους σωζομένους, θα είναι πάντοτε “Θεού δύναμις και Θεού σοφία”.

Δεύτερον, όταν ο Πρεσβύτης Συμεών φωτισμένος από το Άγιον Πνεύμα αναγνώρισε στο πρόσωπο του παιδίου τον Σωτήρα πάντων των λαών, ζητούσε την έξοδο από την παρούσα ζωή. Και παρ’ όλον ότι απέθνησκε εν τούτοις διατηρούσε την εσωτερική ειρήνη της ψυχής του, γιατί ήξερε ότι θα συνεχίση να ζη και να έχη κοινωνία με τον Θεό σε μια άλλη διάσταση ζωής. Είχε υπερβή τον θάνατο στα όρια της προσωπικής του ζωής, παρά το ότι δεν είχε ακόμη καταργηθή οντολογικά ο θάνατος με την Ανάσταση του Χριστού. Αυτό είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των Αγίων. 

Δεν φοβούνται τον θάνατο, αντίθετα μάλιστα τον επιθυμούν, επειδή γνωρίζουν εμπειρικά ότι η εκδημία της ψυχής από το σώμα και η προς τον Θεόν ενδημία δεν είναι θάνατος, αλλά μετάβαση “εκ του θανάτου εις την ζωήν”. Φεύγουν από την πρόσκαιρη αυτή ζωή με την βεβαιότητα της αιωνίου ζωής “εν τω Φωτί” και γι’ αυτό έχουν στην ψυχή βαθειά ειρήνη.  Κάποτε ένας Ορθόδοξος μοναχός απέθνησκε και τον ερώτησε κάποιος συνασκητής του: “πώς αισθάνεσαι, πάτερ, τώρα που φεύγεις από την πρόσκαιρη ζωή και πορεύεσαι στην αιωνιότητα”; 

Και εκείνος γεμάτος ηρεμία και γαλήνη απάντησε με τον δικό του χαρακτηριστικό και απλό τρόπο: “Και εδώ με τον Θεό και εκεί με τον Θεό, παντού καλά είναι”.Όταν ο άνθρωπος είναι υποδουλωμένος στα πάθη, προσκολλημένος στα υλικά πράγματα και έχη άγνοια της αιωνίου Θείας ζωής, μπροστά στο φάσμα του θανάτου αισθάνεται φόβο και ταραχή. “Ψυχή αμαρτωλός, αιχμάλωτος των παθών, δεν δύναται να έχη ειρήνην και χαράν εν τω Κυρίω έστω και αν κατέχη όλα τα πλούτη της γής, έστω και αν βασιλεύη εφ’ όλου του κόσμου. 

Εάν εις τοιούτον βασιλέα, ενώ εύθυμος διασκεδάζει εις συμπόσιον μετά των πριγκήπων του, καθήμενος επί του θρόνου εις όλην την δόξαν του, είπωμεν αίφνης: "Βασιλεύ, αποθνήσκεις εντός ολίγου", τότε η ψυχή του θα εταράττετο και θα έτρεμεν από τον φόβον και θα έβλεπε την αδυναμίαν του...Υπάρχουν πτωχοί, οίτινες δεν φοβούνται τον θάνατον, αλλά συναντούν αυτόν εν ειρήνη, ως ο Συμεών ο Θεοδόχος... Οποία ειρήνη υπήρχεν εις την ψυχή του Δικαίου Συμεών, δύνανται να καταλάβουν μόνον εκείνοι, οι οποίοι απέκτησαν την ειρήνη του Θεού, ή τουλάχιστον εδοκίμασαν αυτήν” (Όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης, έκδ. α', σελ. 318). 

Η εσωτερική ειρήνη της ψυχής συνδέεται άμεσα με την υποδοχή και αποδοχή του Χριστού, με την τήρηση όλων των εντολών Του και την υπέρβαση του θανάτου στα όρια της προσωπικής ζωής.