02 Φεβρουαρίου, 2014

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΤΟΥΡΚΟΣ "ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΗΣ" ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΖΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Τούρκος πολίτης συνελήφθη από την αστυνομία ενώ προσπαθούσε να επιτεθεί σε πολίτες που συμμετείχαν στην συγκέντρωση του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή στην συμβολή των οδών Ρηγίλλης και Βασιλίσσης Σοφίας. 

Ο Τούρκος ήταν μεταξύ ατόμων που προσπάθησαν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να επιτεθούν στους Έλληνες που συμμετείχαν στην συγκέντρωση στις παρυφές της, στο Σύνταγμα... 

Ο Τούρκος αντιστάθηκε κατά την σύλληψή του (πετούσε βόμβες μολότοφ και συντόνιζε ομάδες αναρχικών) και εν τέλει διαπιστώθηκε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται ως... πολιτικός πρόσφυγας! Ήδη έχει ενημερωθεί Η ΕΥΠ και ψάχνουν τον φάκελό του, αφού είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάτι τρέχει πίσω από αυτή την περίεργη υπόθεση. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΥΠ έχει ισχυρά στοιχεία ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ έχει "σπείρει" ή η ίδια έχει στείλει πράκτορες υπό την κάλυψη της ιδιότητας του πολιτικού πρόσφυγα στην Ελλάδα, είτε για να παρακολουθούν τους αριστεριστές Τούρκους είτε για να δημιουργούν επεισόδια όπως αυτά τον Δεκέμβριο του 2008 όταν Τούρκοι είχαν συλληφθεί σε διάφορα σημεία των Αθηνών να λεηλατούν και να καίνε...

Από εκεί και πέρα έχουμε μια "ζούγκλα" Τούρκων πρακτόρων ή Κούρδων είτε του DΗΚΡ-C, είτε προβοκατόρων συνεργατών της ΜΙΤ στην Ελλάδα. Στις 5 Οκτωβρίου 2011 μετά την έκρηξη χειροβομβίδας στα χέρια 32χρονου Κούρδου μέσα σε ισόγειο διαμέρισμα της οδού Υψηλάντου 27 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης.

Σε κρύπτη στην κουζίνα του διαμερίσματος βρέθηκαν ένα αντιαρματικό τύπου λόου οπλισμένο με βλήμα ανατολικού τύπου. ένα υποπολυβόλο καλάσνικοφ με τέσσερις γεμιστήρες, ένα πολυβόλο ΑΚ, δύο νάρκες κατά προσωπικού, ένα υποπολυβόλο τύπου Scorpion, ένα αυτόματο πολυβόλο παλαιού τύπου, δύο κασελάκια με 600 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 14 πυροκροτητές χειροβομβίδων, πέντε κιλά άγνωστης ύλης, τέσσερις επιθετικές και εννέα αμυντικές χειροβομβίδες χωρίς πυροκροτητές.

Ο συνήθης οπλισμός των ελληνικών τρομοκρατικών ομάδων.Τα ξημερώματα της 30ς Ιουλίου 2013 περιπολικό του Λιμενικού Σώματος, εντόπισε και ακινητοποίησε 7μετρο φουσκωτό σκάφος, να κινείται ανάμεσα στην Χίο και τις Οινούσσες, στο οποίο επέβαιναν δύο Έλληνες και δύο Κούρδοι τουρκικής υπηκοότητα.

Στο φουσκωτό βρέθηκαν δύο αντιαρματικές ρουκέτες LOW, τέσσερις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου F1, ρωσικής προέλευσης (όμοια με αυτή που βρέθηκε στο αυτοκίνητο στο Π. Φάληρο χθες το μεσημέρι και ίδια με αυτή που ρίχθηκε στην Εφορία Γλυφάδας), τέσσερις πυροδοτικούς μηχανισμούς χειροβομβίδων, δύο πιστόλια των 9mm, 195 φυσίγγια διαμετρήματος 9mm, τέσσερις γεμιστήρες, δύο αυτοσχέδια εκρηκτικά γεμίσματα ζελατινοδυναμίτιδας, δύο πλήρεις αυτοσχέδιοι ωρολογιακοί μηχανισμοί, υλικό ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις. 

ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ REAL ESTATE


ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

H αμερικανική Cushman & Wakefield, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους real estate διεθνώς, αναμένεται να αναλάβει τη διαχείριση της Εταιρείας Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας Α.Ε. (ΕΑΕΑΠ). Η Cushman & Wakefield, που ιδρύθηκε το 1917 και μέχρι πρότινος ανήκε στο Rockefeller Group, συναντήθηκε αυτή την εβδομάδα με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, στην οποία μετέχουν με 50% η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και με 50% το ελληνικό Δημόσιο, και ξεκινάει το έργο της άμεσα. Η επιλογή της Cushman & Wakefield έγινε τόσο λόγω του εκτοπίσματος το οποίο έχει στη διεθνή αγορά ακινήτων όσο και λόγω της εθελοντικής της, pro bono, προσφοράς στη διαδικασία συγκρότησης και λειτουργίας της ΕΑΕΑΠ. Για τον σκοπό αυτό επισκέφθηκε την Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος της μονάδας Global Brokerage, της Cushman & Wakefield, Bruse E. Mosler, με το επιτελείο της μονάδας που αναλαμβάνει αυτά τα project. Κομβικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα έχει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του αμερικανικού οίκου, που ειδικεύεται στην επενδυτική τραπεζική, Μichael Rotchford, ο οποίος θα είναι ο άνθρωπος του ομίλου που θα επιφορτισθεί με το έργο της ΕΑΕΑΠ.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στην «Κ» ο κ. Mosler, η Cushman & Wakefield αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ως μια μοναδική ευκαιρία για να προσφέρει, στο πλαίσιο και ανάλογων κοινωφελών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα. Η pro bono συμμετοχή της Cushman & Wakefield θα ολοκληρωθεί μετά τον σχεδιασμό και την εφαρμογή του μοντέλου και της διαδικασίας που θα προτείνει να υιοθετηθεί και να ακολουθείται εφ’ εξής για όλα τα ακίνητα της Αρχιεπισκοπής. Το πρώτο, και πιλοτικό, project με το οποίο θα ασχοληθεί η Cushman για την ΕΑΕΑΠ είναι η έκταση των 83 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη, που εφάπτεται του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα, για την οποία έχει ήδη εκδηλωθεί αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με κύκλους της Εκκλησίας. Ο κ. Mosler εκτιμά ότι συνολικά το εγχείρημα θα συγκεντρώσει την προσοχή σημαντικών κεφαλαίων και υπογραμμίζει τη μοναδικότητα της ελληνικής γης και της απήχησης που έχει ως προορισμός παγκοσμίως. Η Cushman & Wakefield θεωρείται κολοσσός στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων. Λειτουργεί 250 γραφεία σε 60 χώρες, ενώ απασχολεί 16.000 εργαζομένους.

Στην Αθήνα αντιπροσωπεύεται για τις εμπορικές της – εκτός Εκκλησίας – δραστηριότητες από την Proprius, που είναι μέλος του δικτύου συνεργατών της και έχει αναλάβει ρόλο συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση του Ελληνικού. Το Rockefeller Group ήλεγχε την Cushman & Wakefield έως το 2007, οπότε και πούλησε τη συμμετοχή του (69%) στο σχήμα της Exor S.p.A., που αποτελεί το επενδυτικό όχημα της 250μελούς οικογενείας Agnelli. Η ανάληψη του έργου του συμβούλου στην ΕΑΕΑΠ εκτιμάται ότι προσδίδει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στο όλο εγχείρημα, καθώς μπορεί να αντλήσει όχι μόνον από την εμπειρία και την τεχνογνωσία του διεθνούς οίκου, αλλά και την προσοχή από το εκτενές δίκτυο πελατών και επενδυτών με το οποίο συνεργάζεται. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις κοινοπραξίες που έχει συστήσει η θυγατρική της Cushman & Wakefield Investors είναι με τη Scottish Widows Investment Partnership, η οποία με τη σειρά της διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 177 δισ. ευρώ. Η ΕΑΕΑΠ διαχειρίζεται ακίνητα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, τα οποία εισφέρονται από την Εκκλησία προς εκμετάλλευση, με το μοντέλο της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Δεν θα πωληθούν δηλαδή τα ακίνητα, όπως ξεκαθαρίζει το διοικητικό της συμβούλιο. Η εταιρεία έχει ήδη συσταθεί με τον νόμο 4182 που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου είναι, από την πλευρά της Εκκλησίας, ο Μιχαήλ Καρλούτσος, υιός του εξ Αμερικής Αιδεσιμώτατου Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, Αλέξανδρου Καρλούτσου, ο οποίος είναι το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου Αμερικής και στενός συνεργάτης του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο πολιτικός μηχανικός Πέτρος Σουρέτης, διευθύνων σύμβουλος της «Intracom Κατασκευές» και ο πρόεδρος του Invest in Greece, Αρις Συγγρός.  Την πλευρά του Δημοσίου εκπροσωπούν οι κ. Νασόπουλος και Παναγιωτίδης.

Ήρθε η στιγμή για επενδύσεις: «Η Ελλάδα έχει περάσει το κρίσιμο σημείο καμπής της οικονομίας και η παρούσα συγκυρία αποτελεί μια πρόσφορη στιγμή για να επενδύσει κανείς στη χώρα», τονίζει ο πρόεδρος της μονάδας Global Brokerage, της Cushman & Wakefield, Bruse E. Mosler. «Η τάση έχει αναστραφεί και το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στην ανάκαμψη και όχι στην κρίση», συμπληρώνει. Τόσο ο ίδιος όσο και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ομίλου, Μichael Rotchford, βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα αυτές τις ημέρες, στο πλαίσιο της ανάληψης του έργου. Αμφότεροι δηλώνουν εντυπωσιασμένοι. Μιλώντας για την ανάληψη του έργου της ΕAEAΠ, ο κ. Mosler σημειώνει πως η εμπλοκή της «έχει να κάνει μακράν με αυτό που είναι γνωστό και στις δύο χώρες μας ως ήθος». Τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της Cushman και της ελληνικής πλευράς θα έχουν διαβουλεύσεις και αλλεπάλληλες συσκέψεις εργασίας, καθώς το όλο εγχείρημα σχεδιάζεται να τρέξει με ταχείς ρυθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι με νόμο που ψηφίστηκε την άνοιξη του 2013 (4146/2013) επετράπη στα νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας να αξιοποιήσουν ακίνητά τους μέσω της επενδυτικής νομοθεσίας για τα ιδιωτικά ακίνητα. Η δυνατότητα δίδεται και μέσω Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2/2/2014


(2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ) † ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Κατά Λουκά κεφ. Β΄ 22 - 40

Τω καιρώ εκείνω, ότε επλσθησαν αι ημραι του καθαρισμού αυτών κατά τον νμον Μωυσέως, ανγαγον αυτόν εις Ιεροσλυμα παραστήσαι τω Κυρω, καθώς γγραπται εν νμω Κυρίου ότι παν άρσεν διανοίγον μτραν, άγιον τω Κυρω κληθσεται, και του δούναι θυσαν κατά το ειρημνον εν νμω Κυρίου, ζεύγος τρυγόνων ή δύο νεοσσούς περιστερών. Και ιδο ήν άνθρωπος εν Ιεροσολμοις ώ όνομα Συμεών, και ο άνθρωπος ούτος δίκαιος και ευλαβής, προσδεχόμενος παρκλησιν του Ισραήλ, και Πνεύμα ήν Άγιον επ’ αυτν. Και ην αυτώ κεχρηματισμνον υπό του Πνεύματος του Αγίου μη ιδείν θάνατον πριν ή ίδη τον Χριστόν Κυρίου. 

Και ήλθεν εν τω Πνεύματι εις το ιερν και εν τω εισαγαγείν τους γονείς το παιδον Ιησούν του ποιήσαι αυτούς κατά το ειθισμνον του νόμου περί αυτού, και αυτός εδξατο αυτόν εις τας αγκάλας αυτού και ευλόγησε τον Θεόν και είπε. Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτριν σου, ό ητομασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών. Φως εις αποκλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ. Και ην Ιωσήφ και η μήτηρ αυτού, θαυμάζοντες επί τοις λαλουμνοις περί αυτού. Και ευλόγησεν αυτούς Συμεών και είπε προς Μαριάμ την μητέρα αυτού. Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγμενον. 

Και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί. Και ην Άννα προφήτις, θυγάτηρ Φανουλ, εκ φυλής Ασήρ. Αύτη προβεβηκυία εν ημραις πολλααίς, ζήσασα έτη μετά ανδρός επτά από της παρθενίας αυτής, και αυτή χήρα ως ετών ογδοήκοντα τεσσάρων, ή ουκ αφστατο από του ιερού νηστεαις και δεσεσι λατρεύουσα νύκτα και ημραν. Και αύτη αυτή τη ώρα επιστάσα ανθωμολογείτο τω Κυρω και ελλει περί αυτού πάσι τοις προσδεχομνοις λτρωσιν εν Ιερουσαλήμ. 

Και ως ετέλεσαν άπαντα τα κατά τον νμον Κυρίου, υπστρεψαν εις την Γαλιλααν εις την πλιν εαυτών Ναζαρτ. Το δε παιδον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι πληρομενον σοφίας, και χάρις Θεού ην επ’ αυτό.

Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, όταν συμπληρώθηκαν οι ημέρες του καθαρισμού, σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, έφεραν Τον Ιησού οι γονείς του στα Ιεροσόλυμα, για να Τον αφιερώσουν στον Κύριο, όπως είναι γραμμένο στο νόμο του Κυρίου, ότι κάθε αρσενικό παιδί που ανοίγει μήτρα, πρέπει να θεωρηθεί ως αφιερωμένο στον Κύριο και να θυσιάσουν σύμφωνα με το νόμο ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. 

Υπήρχε στα Ιεροσόλυμα ένας άνθρωπος με το όνομα Συμεών, που ήταν δίκαιος, ευλαβής, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα και περίμενε την παρηγοριά του Ισραήλ από τα κακά και τις θλίψεις.Τού είχε δε αποκαλυφθεί από το Άγιο Πνεύμα ότι δεν θα πεθάνει, πριν να δει το Χριστό. Με έμπνευση δε του Αγίου Πνεύματος πήγε στο ναό και όταν οι γονείς έφεραν Τον Ιησού να κάνουν γι’ Αυτόν όσα προέβλεπε ο νόμος, ο Συμεών Τον πήρε στην αγκαλιά του, ευλόγησε το Θεό και είπε: «Τώρα μπορείς να με πάρεις ειρηνικά, Δέσποτα, γιατί σύμφωνα με το λόγο Σου είδα με τα μάτια μου τη σωτηρία σου που ετοίμασες για όλους τους λαούς. 

(Είδα) το Φως που θα αποκαλυφθεί στους εθνικούς, που είναι και δόξα για το λαό Σου τον Ισραήλ». Θαύμαζαν ο Ιωσήφ και η μητέρα Του Ιησού για όσα είπε για το Παιδί τους. Τότε ο Συμεών τούς ευλόγησε και είπε στη Μαριάμ, τη μητέρα Του: «Αυτός είναι προορισμένος να γίνει αιτία να πιστέψουν πολλοί στο Ισραήλ, ενώ όσοι δεν πιστέψουν θα κατακριθούν. Θα αποκαλυφθούν οι διαλογισμοί και οι διαθέσεις πολλών με την απόρριψη ή την αποδοχή Του Ιησού και ένεκα αυτού θα διαπεράσει και τη δική σου ψυχή μεγάλο σπαθί (θα γνωρίσεις, δηλαδή, πολλές θλίψεις)». Ήταν εκεί και κάποια προφήτης με το όνομα Άννα, κόρη του Φανουήλ, από τη φυλή του Ασήρ. 

Ήταν μεγάλη σε ηλικία και είχε ζήσει επτά χρόνια με τον άνδρα της μετά το γάμο της και κατόπιν ως χήρα, μέχρι ηλικίας ογδόντα τεσσάρων ετών. Δεν απομακρυνόταν από το ναό, αλλά λάτρευε το Θεό με νηστείες και προσευχές, ημέρα και νύχτα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή παρουσιάστηκε και δόξαζε το Θεό και μιλούσε για το Παιδί σε όλους όσους περίμεναν τη λύτρωση της Ιερουσαλήμ. Όταν οι γονείς έκαναν όλα όσα όριζε νόμος Του Κυρίου, γύρισαν στη Γαλιλαία, στην πόλη τους τη Ναζαρέτ. Το δε Παιδί μεγάλωνε, ενισχυόταν από σοφία και πνευματική δύναμη και η Χάρις Του Θεού ήταν επάνω Του και Το προστάτευε.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ


Ο χρόνος προχωρά  και η διαδρομή  του  σταματά  την 2α  Φεβρουαρίου,  σαράντα  ημέρες  από την Γέννηση  του Κυρίου. Αν και Θεάνθρωπος  Τον συναντάμε  να πρωταγωνιστεί  σε  λατρευτική στιγμή,  γνώριμη  και σ’ εμάς.  Η Παναγία μητέρα Του τον πηγαίνει στον  Ναό, όπως συνέβαινε  με όλα τα αγόρια  της εποχής Του. Αυτό έλεγε ο μωσαϊκός νόμος.  Πέντε είναι  όμως τα πρόσωπα  που αντικρίζουμε στον Ναό του Σολομώντα.

Τα άλλα τρία  πρόσωπα που Το κυκλώνουν είναι γηραιά, όπως γηρασμένος, παρηκμασμένος θρησκευτικά και  ηθικά ήταν ο κόσμος της εποχή Του. Ο Συμεών υποδέχεται, η Άννα προφητεύει και ο Ιωσήφ συνοδεύει. Ο πρώτος γίνεται  θεοδόχος και αναγγέλλει  ότι το αναμενόμενο έγινε. Αγκάλιασε Εκείνον που θα αγκαλιάσει  την παγκόσμια ιστορία  με τη ζωή Του  και  το κήρυγμά Του.  Δεν είχε ανάγκη  την προσφορά Του  στον Ναό,  είναι Θεός,  όπως δεν ήταν αναγκαία  και η  περιτομή Του.

Δεν τα  παρέκαμψε όμως, έδωσε  παράδειγμα  υπακοής και εφαρμογής  του Νόμου. Έτσι δεν  απέφυγε  και το Μαρτύριο,  τον Σταυρό  και  τον θάνατο. Ήρθε  θαυμαστά στην γη μας και έζησε  όπως όλα τα  παιδιά. Απολαμβάνει  την μητρική  στοργή της  Παναγίας  και την σπιτική θαλπωρή  του Ιωσήφ.  Έπρεπε  να  τηρηθούν τα  των θρησκευτικών  απαιτήσεων της εποχής Του,  τα ίδια έγιναν  και συνήθειες  των  καιρών  μας. Σαρανταήμεροι όλοι, αγόρια  ή κορίτσια  αφιερώνονται  από τους γονείς  τους στην αγάπη και προστασία του Θεού.

Η  θεόπαιδα  Μαριάμ του  χάρισε  τα πάντα  για να πάρει  ανθρώπου μορφή,  κάνει και το καθήκον Της  ως μητέρα πλέον.  Διδάσκει με τον τρόπο Tης  και τις ανά τους αιώνες  μητέρες  να τηρούν  τα ειθισμένα και τα διατεταγμένα  από την πίστη Τους. Τέλειος Θεός και τέλειος  άνθρωπος ο Κύριος,  τέλεια Μητέρα  η Παναγία. Για τον λόγο  αυτό και ως δική Της  η ημέρα λογίζεται, Δεσποτοθεομητορική εορτή. Ο Χριστός  δεν είναι απλά ο εμπνευστής  και ο χορηγός του Νόμου,  αλλά και Εκείνος  που τον τηρεί. Εισοδεύεται  τώρα σωματικά στον επίγειο Ναό, για να αναστήσει σε λίγο με την θυσία Του τον ναό  του σώματός μας.

Τον υποδέχεται  ο πρεσβύτης  Συμεών με την προφήτιδα  Άννα. Τον περίμεναν  από χρόνια, Τον δοξάζουν συγκινημένοι. Εμείς απλά γιορτάζουμε, γιατί δεν αλλάζουμε. Τον θείο Νόμο, τα όσο κατέγραψε  η Καινή Διαθήκη  ως λόγο Κυρίου και διδάσκει  η Αγία Εκκλησία Του οφείλουμε  να τον τηρούμε χωρίς  δικαίωμα επιλογής ή αλλαγής. Στον ανθρώπινο νόμο περιγράφονται  οι σχέσεις μας με το κράτος και τους συμπολίτες  μας. Άνθρωποι  τους συντάσσουν και τους διαχειρίζονται,  γι’ αυτό και έχουν ατέλειες. 

Άνετα  καταπατώνται  και αρκετές φορές  αγνοούνται.  Τα όσα είδαμε  στην Υπαπαντή Του, οι γονείς  να αφιερώνουν  και οι γηραιοί  να υποδέχονται,  δηλώνουν τήρηση του νόμου στο έπακρο. Εμείς  έχουμε  ή θέλουμε νόμους  ταυτισμένους  με τα συμφέροντά μας και τις συνήθειές μας, ακόμα και σε θέματα πίστης ή Θείας Λατρείας.  Προηγείται το τι νομίζουμε  εμείς  και έπεται  το τι διδάσκει  ή έχει νομοθετήσει η Εκκλησία.  Το εγώ απέναντι  στο εμείς. Δεν δείχνουμε  υπακοή αλλά απαίτηση  προσαρμογής στον δικό μας  «νόμο». 

Οι πολλές  απαγορεύσεις,  υποδείξεις, διδαχές, υπενθυμίσεις  αντί για ευκαιρία  διόρθωσης  και επιβολής τάξης, γίνονται βάρη, από τα οποία θέλουμε το γρηγορότερο ν’ απαλλαγούμε  οριστικά και αμετάκλητα.  Λίγοι είναι οι ενσυνείδητοι πολεμιστές  και περισσεύουν  με το παραπάνω οι ριψάσπιδες  σ’ όλα τα πεδία  δράσης της ζωής μας. Η  αγόγγυστη  τήρηση τόσο  του θείου,  όσο και του ανθρώπινου Νόμου, δείχνει υπευθυνότητα  και σοβαρότητα. 

Αντίθετα,  η κατ’ εξακολούθηση  και συστηματική  καταπάτηση των όποιων νόμων – μα νόμων -, φανερώνει  έλλειψη αγωγής, πειθαρχίας και πολιτισμού.  Η επιλογή  μόνον εκείνων  που μας εκφράζουν  και απόρριψη αυτών που δεν μας αρέσουν είναι  προφάσεις  και δείγματα  συμφεροντολογισμού. Αρνητικά στοιχεία  που πανεύκολα  τα διατυπώνουμε  σε θρησκευόμενα  πρόσωπα.  Οι πολύξεροι  περί των ηθικών θεμάτων και αδαείς  περί των εκκλησιαστικών  ζητημάτων, αλλά πάντοτε  έχοντες  πνεύμα κριτικής  κακόπιστης.

Πρέπει να ξεχωρίζουμε  τους όντως νομοταγείς  από τους προσχηματικώς  τηρητές  του Νόμου.  Αρκετές φορές πίσω  από  κατηγορηματικές  δηλώσεις νομιμότητας  καλύφθηκαν  πλήθος  ανομιών.  Η επίκκληση  της ανομίας – ατιμωρησίας  των άλλων δεν  συνιστά άλλοθι  δια την δική μας απαξιωτική  ή αρνητική στάση  έναντι των νόμων.  Αντίθετα,  διαπιστώνουμε δειλία και έλλειψη  επιχειρημάτων.

Στους καιρούς μας έχει γίνει διαστροφή των όρων  για χάρη των συμφερόντων μας. Το «νυν απολύεις ….» του Συμεών  θα μπορούσε  να γίνει και δέηση  της ανθρωπότητας  όλης. Γνωρίσαμε  τον Σωτήρα,  μπορεί πλέον να μας παραλάβει από το κακό παρελθόν μας  με τις ανομίες μας και με τις αμαρτίες μας  και να μας εισαγάγει  στον Ναό της  χάρης Του.  Τέλειωσαν  οι προφάσεις  για την αποστασία μας  από το Θείο θέλημα.  Χάθηκαν τα εμπόδια  προκειμένου να μας αγκαλιάσει, να μας γνωρίσει,  να μας συναναστραφεί. 

Γεννήθηκε ο Μεσσίας.  Προϋπαντείται  στον Ναό  της  Παλαιάς  Διαθήκης  και εγκαινιάζει τον της  Καινής Διαθήκης  Ναό,  αυτόν που θα στερεώσει  με το Τίμιο Αίμα Του  και θα στεγάσει την  ποίμνη  Του. Όσα γίνονται  στην Εκκλησία μας  έχουν αναφορά  στο πρόσωπο.  Ο Νόμος δόθηκε  τότε για εξυπηρέτησή του,  συμπληρώθηκε  από τον Χριστό,  υπάρχει και διδάσκεται  εντός Της. 

Δεν θέλουν να καταδυναστεύσουν  ή να ταλαιπωρήσουν  με τους νόμους η Πολιτεία  ή η Εκκλησία. Επιθυμούν όμως να οριοθετήσουν τα σημεία δράσης του καθενός μας  ως  χριστιανοί και ως πολίτες  του κράτους. Η κατ’ έτος  επανάληψη της γιορτής  της Υπαπαντής του Κυρίου στον Ναό  του Σολομώντα  θέλει να μας πείσει  για το καθήκον μας  έναντι Θεού  και ανθρώπων. 

Χωρίς στείρα  καθηκοντολογία μας  υπενθυμίζει  ότι έχουμε υποχρεώσεις  και όχι αγγαρείες.  Μας  υπογραμμίζει  την ισότητα όλων  έναντι των νόμων, Θείων και  ανθρωπίνων.




Η ΝASA ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ


Μπορείτε να το αποκαλέσετε NASA: Η επόμενη γενιά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δείχνει το δρόμο για ένα διαφορετικό προορισμό για το διάστημα. Ο Λευκός Οίκος αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση, αναλαμβάνει να αναδιοργανώσει τη NASA και να μειώσει το κόστος για την εξερεύνηση του διαστήματος. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα προσκάλεσε ιδιωτικές εταιρείες να επενδύσουν τα επόμενα χρόνια στα διαστημικά ταξίδια και να συμμετάσχουν στο επόμενο μεγάλο έργο, την κατασκευή ενός νέου διαστημοπλοίου.

Η NASA θα ξοδέψει 6 δισεκ. δολάρια προκειμένου να ενθαρρύνει ιδιωτικές εταιρείες να τα δικά τους διαστημόπλοια, ώστε να μεταφέρουν τους αστροναύτες τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Απώτερος σκοπός της κυβέρνησης Ομπάμα θεωρείται η αποστολή αστροναυτών στον Άρη. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσιάζει ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το σκοπό αυτό, με το οποίο όμως θα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει την εξερεύνηση του διαστήματος, θα κατασκευάζει διαστημόπλοια και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας.

Το σχέδιο προβλέπει επέκταση κατά πέντε χρόνια της ζωής του ISS και χρηματοδότηση με αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια της έρευνας για την κατασκευή ενός νέου πυραύλου, ο οποίος θα μπορεί να φτάσει σε γειτονικούς αστεροειδής, το φεγγάρι και άλλα σημεία στο διάστημα. Αυτοί οι σταθμοί, θα είναι τα πρώτα βήματα προς τον Άρη. Ο ιδρυτής της PayPal, Έλον Μασκ δήλωσε πως ελπίζει με την εταιρεία του SpaceX να καταφέρει έως το τέλος του 2014, να ξεκινήσει τη μεταφορά αστροναυτών στον ISS. Μάλιστα, υπολογίζει ότι θα χρεώνει στη NASA περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια για κάθε αστροναύτη που θα μεταφέρει.

Παρόλα αυτά το κόστος είναι μειωμένο σε σχέση με το σχέδιο Μπους, που προέβλεπε το κόστος ανά αστροναύτη στα 300 εκατομμύρια δολάρια και τα 56 εκατομμύρια δολάρια, που πληρώνει η NASA στη Ρωσία για το ταξίδι με τα διαστημόπλοια Soyuz.Στο διαστημικό κέντρο στο Καπ Κανάβεραλ περιμένει ο μη επανδρωμένος πύραυλος Falcon 9 του Ε. Μασκ, που αναμένεται να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι σ' ένα μήνα. Παρόλα αυτά ο Μασκ έχει ήδη ανταγωνισμό, ενώ μεταξύ των βασικών αντιπάλων του είναι ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να διασώσει το διαστημικό πρόγραμμα, το οποίο βρίσκεται στον πάγο μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μπους ν' αποσύρει τα παλιά διαστημόπλοια και της απόφασης του Λευκού Οίκου, τον περασμένο Φεβρουάριο να ακυρώσει τα σχέδια για μία αποστολή στο Φεγγάρι. Παρόλα αυτά ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του διαστημικού οχήματος, ώστε να είναι έτοιμο να πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Τέλος, το νέο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία επιπλέον 2.500 θέσεων εργασίας, σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο Μπους. Αυτό είναι ένα στοιχείο, που ΗΠΑ περιμένουν απελπισμένα να ακούσουν σε μία περίοδο οικονομικής ύφεσης. Νέες θέσεις εργασίας, με ένα λιγότερο ακριβό διαστημικό πρόγραμμα.

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΟΗΕ


Την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να διαμεσολαβήσουν μεταξύ της κυβέρνησης του Κιέβου και οργανώσεων της αντιπολίτευσης για την αποκλιμάκωση της έντασης και την εξεύρεση λύσης απέρριψε το Σάββατο η ουκρανική αντιπολίτευση. «Στο σημείο που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματα της Ουκρανίας έχοντας απευθείας επαφή με τους δυτικούς εταίρους της χώρας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ σε συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.

Η διαμεσολάβηση του ΟΗΕ θα μπορούσε να ζητηθεί μόνο ως έσχατη λύση, δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.  Παράλληλα σήμερα στο Μόναχο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι ενθαρρύνουν αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στην Ουκρανία να ασκούν βία και κατήγγειλε τις επικρίσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ σε βάρος της ουκρανικής κυβέρνησης δηλώνοντας ότι οι αξιωματούχοι αυτοί θα πρέπει κυρίως να καταδικάσουν "τη βία" των διαδηλωτών.  "Τί σχέση έχει η υποκίνηση σε βίαιες διαδηλώσεις με τη δημοκρατία;", δήλωσε ο Λαβρόφ.

"Γιατί δεν ακούμε να καταδικάζονται όσοι έχουν καταλάβει κυβερνητικές υπηρεσίες, καίνε κυβερνητικά κτίρια, επιτίθενται στην αστυνομία, βασανίζουν αστυνομικούς και χρησιμοποιούν ρατσιστικά και ναζιστικά συνθήματα; Γιατί τόσοι ευρωπαίοι πολιτικοί αξιωματούχοι ενθαρρύνουν τέτοιου είδους ενέργειες ενώ στις χώρες τους δεν διστάζουν να τιμωρήσουν αυστηρά κάθε παράβαση του νόμου;", τόνισε ο Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, "η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να επιλέξει χωρίς να δέχεται εξωτερικές πιέσεις". Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο Λαβρόφ συζήτησε για την κατάσταση στην Ουκρανία κυρίως με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Παρεμβαίνοντας πριν από τον Λαβρόφ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατήγγειλε "τις βιαιότητες" στην Ουκρανία και την "υπερβολική βία" εκ μέρους των δυνάμεων ασφαλείας. Διευκρίνισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θεωρεί ότι "έχει κάποιο ρόλο να παίξει" στην ουκρανική κρίση.

ΤΑ ΜΥΑΛΑ «ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ» ΚΙ ΟΙ ΖΩΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ


Όπως για κάθε σοβαρό ζήτημα στην πατρίδα μας, έτσι και για την κατάσταση στις φυλακές η υποκρισία περισσεύει. Είναι τόσο δραματική, που η τρομολαγνεία των ημερών και η φιλολογία που αναπτύσσεται γύρω της μόνο αγανάκτηση μπορεί να προκαλέσουν. Τολμούν κάποιοι, με περίσσιο θράσος, να μιλούν για το καθεστώς των αδειών των καταδίκων και για καταστήματα κράτησης υψίστης ασφαλείας, τη στιγμή που το σωφρονιστικό μας σύστημα πάσχει και υπολείπεται παρασάγγας από ό,τι χαρακτηρίζει κάθε αντίστοιχο ενός πραγματικού κράτους Δικαίου.

Για να μη θεωρηθώ υπερβολικός, ξεκινώ την αναφορά μου από την υγεία των φυλακισμένων. Στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού νοσηλεύονται σήμερα 259 άτομα, ενώ η χωρητικότητα είναι για 160. Υπάρχουν βαριά περιστατικά -τάσεις αυτοκτονίας, σχιζοφρένεια, βαριά κατάθλιψη-, αλλά δεν υπάρχει μόνιμος ψυχίατρος (!) παρά μόνο εφημερεύοντες και μια ομάδα από γιατρούς που επισκέπτονται τους ασθενείς δύο φορές την εβδομάδα. Για ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης, φροντίδας, υποστήριξης και ψυχοθεραπείας και όχι απλώς συνταγογράφησης υπάρχει ένα ψυχιατρείο χωρίς ψυχίατρο, χωρίς ψυχολόγο και με τρεις μόνο νοσοκόμους.

Στο νοσοκομείο των φυλακών νοσηλεύονται 209 ασθενείς, ενώ υπάρχουν μόνο 60 κλίνες. Το «θαύμα» επιτυγχάνεται στοιβάζοντας τους 128 οροθετικούς σε κρεβάτια κουκέτες, πάνω κάτω, με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους. Σε ένα δωμάτιο με προδιαγραφές για 7 άτομα νοσηλεύονταν 17. Σοβαρά επίσης είναι τα προβλήματα με την ηπατίτιδα C και τη φυματίωση, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ανάμεσα σε κρατούμενους και υπαλλήλους. Και φυσικά αυτό είναι αναμενόμενο αφού για λόγους κόστους οι κρατούμενοι κατά την εισαγωγή τους στη φυλακή δεν υποβάλλονται ούτε σε εξετάσεις αίματος, αξίας 2,5 ευρώ ανά άτομο, ούτε πτυέλων ούτε ακτινογραφίας θώρακος.

Αν αυτή είναι η κατάσταση για την υγεία των φυλακισμένων, εύκολα μπορείτε να υποθέσετε τι γίνεται με την εκπαίδευση, την απασχόληση και την προετοιμασία της επανένταξής τους από ειδικούς και βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων. Χάος αβυθομέτρητο που αποτυπώνεται και στη χωροταξική κατανομή τους σε σχέση με τα εγκλήματα και τις προσωπικότητές τους. Η αποτελεσματικότητα του σωφρονιστικού συστήματός μας καταγράφεται εύγλωττα στους δείκτες εγκληματικότητας που, φυσικά όχι μόνο εξ αυτού του λόγου, τραβούν την ανηφόρα.

Η Βουλή διαθέτει ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος που μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στον Κορυδαλλό. Είναι βέβαιο,επίσης, ότι αξιόλογες προτάσεις έχουν κατατεθεί από όλους τους εμπλεκομένους, από τους εισαγγελείς μέχρι τους φύλακες και από τους ειδικούς επιστήμονες μέχρι τους κρατουμένους. Αυτές δεν τις λένε οι «ειδήσεις» και οι «έρευνες» που μιλάνε λεπτομερώς για κάθε σχετική ασημαντότητα του λάιφσταϊλ των φυλακών. Ποιοι και τι εμποδίζουν την υλοποίησή τους αν όχι ένα διεφθαρμένο σύστημα ασύλληπτης κερδοφορίας εντός και εκτός φυλακής, με συμμέτοχους από εγκληματίες μέχρι άτομα υπεράνω πάσης υποψίας και με θύματα πάντα τους έγκλειστους;

Γιατί όπως γράφει ο Πλάτων στον «Πρωταγόρα»: «Κανείς δεν τιμωρεί τους ανθρώπους που κάνουν αδικίες έχοντας αυτό στο νου του και για το λόγο αυτό, επειδή δηλαδή αδίκησαν· τουλάχιστον όποιος δεν εκδικείται σα ζώο, ασυλλόγιστα. Όποιος, όμως, έρχεται να τιμωρήσει με περίσκεψη, δεν επιβάλλει τιμωρία για το αδίκημα που έγινε -γιατί δεν μπορεί, εκείνο που έγινε, να κάνει ώστε να μην έχει γίνει- αλλά για χάρη του μέλλοντος, για να μην αδικήσει ξανά ούτε αυτός, ούτε άλλος, που είδε να τον τιμωρούν. Και όταν σκέφτεται με αυτόν τον τρόπον, θεωρεί ότι η αρετή διδάσκεται».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ρύθμιση που θα προβλέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από το Δημόσιο με οφειλές τους στο Δημόσιο προαναγγέλλει ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης. Επίσης, ο υφυπουργός αναφέρει ότι «τροποποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κατασχέσεων, έτσι ώστε να ενισχυθεί η προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων έως 1.500 ευρώ. Επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο, την κεντρική και νότια χώρα, χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και πτώση της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα, Κυριακή, η ΕΜΥ. Τα έντονα φαινόμενα των βροχών και των χιονοπτώσεων αναμένεται να υποχωρήσουν από το βράδυ, ωστόσο το τσουχτερό κρύο θα παραμείνει μέχρι την Τετάρτη. 

Με αφορμή την επέτειο των Ιμίων, περίπου 3.000 οπαδοί της Χρυσής Αυγής συγκεντρώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο Μνημείο Ιμίων στη Ρηγίλλης, στο κέντρο της Αθήνας, ενώ νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί αντιφασιστική συγκέντρωση στο Σύνταγμα κατά την οποία υπήρξαν μικροεπεισόδια. Νέο κόμμα με το όνομα «Εθνική Αυγή» ανακοίνωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης. Την ίδρυση του κόμματoς «Εθνική Αυγή» ανακοίνωσε το Σάββατο ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας σε συγκέντρωση για την επέτειο των Ιμίων στο κέντρο της Αθήνας.  Όπως είπε, το νέο κόμμα ιδρύθηκε από «πατριώτες» για το ενδεχόμενο να τεθεί εκτός νόμου η ΧΑ. 

Φαβορί για μια θέση επιτρόπου στην Κομισιόν που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές θεωρείται η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής. Το Μαξίμου δεν είναι αρνητικό σε μια τέτοια προοπτική, ενώ Γάλλοι και Γερμανοί στηρίζουν την αξιοποίησή της στη νέα Επιτροπή.

Κόσμος: Με συντριπτική πλειοψηφία ενέκριναν τα μέλη της Συμμαχίας των Φιλελεύθερων και των Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ και του Όλι Ρεν στην κορυφή του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι πρόωρες εκλογές στην Ταϊλάνδη, στις οποίες η κυβέρνηση προχώρησε παρά τις απειλές της ανντιπολίτευσης -η οποία όχι μόνο καλεί σε μποϊκοτάζ αλλά κινητοποιεί τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και σε μπλόκα στα εκλογικά τμήματα ώστε να τορπιλιστεί η διαδικασία.

Φόβοι για επιδείνωση του πολιτικού αδιέξοδο εάν η μειωμένη προσέλευση καταλήξει να αποδυναμώσει τη νομιμοποίηση του αποτελέσματος της κάλπης.  Τουλάχιστον τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και άλλα 15 τραυματίστηκαν, όταν παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, εξερράγη στην πόλη Χέρμελ, προπύργιο της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία.Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το «Μέτωπο αλ Νόσρα», βραχίονας μιας οργάνωσης που δρα στη Συρία και πιστεύεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Δικαστήριο του Καΐρου ανέβαλε το Σάββατο για την Τρίτη την δίκη του ισλαμιστή πρώην προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι, που κατηγορείται για υποκίνηση της δολοφονίας διαδηλωτών. 

Δεκάδες υποστηρικτές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στην οποία ανήκει ο Μόρσι, καταδικάστηκαν σε άλλες δίκες. Χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης για να διαδηλώσουν κατά νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, το οποίο έχει ως στόχο τον περιορισμό των εκτρώσεων. Ο νόμος θα επιτρέπει τις εκτρώσεις μόνο σε περιπτώσεις βιασμού ή όταν η υγεία της μητέρας κινδυνεύει.

Οικονομία: Για σχέδιο τρίτου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα στα «συρτάρια« του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, με αναφορά στις επιλογές «κουρέματος» ή περιορισμένου προγράμματος χρηματοδότησης, μιλά το Spiegel. Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, αξιωματούχος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ διέψευσε ξανά το ενδεχόμενο κουρέματος. «Στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς» υποστηρίζει ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Bild σχετικά με την πρόταση της ομοσπονδιακής τράπεζας της Γερμανίας περί συμβολής των ίδιων των πολιτών στην διάσωση μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση. «Αρκετά επιτυχώς» εξελίσσεται το ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τονίζει ότι, εάν, μετά το τέλος του, διαπιστωθεί περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη, οι εταίροι της θα εγγυηθούν, αλλά θα πρόκειται σε κάθε περίπτωση για βοήθεια μικρότερου ύψους από ό,τι οι προηγούμενες.

Αθλητισμός: Η ισοπαλία με τον ΟΦΗ μπορεί να ανήκει στο παρελθόν για τον Παναθηναϊκό, ωστόσο πολλά από όσα έγιναν στην Κρήτη επηρρεάζουν τους «πράσινους» και στα επόμενα ιδιαίτερα κρίσιμα ματς για τον Γιάννη Αναστασίου. Σε διεθνές τουρνουά που διεξάγεται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα λάβει μέρος ο Ολυμπιακός. Οι Πειραιώτες είναι μία από τις οχτώ ομάδες που θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διοργάνωση, η οποία θα διεξαχθεί σε 12 διαφορετικές πόλεις, εκτός από τους ημιτελικούς και τον τελικό που θα γίνει στο Μαϊάμι. Με δύο πέναλτι κρίθηκαν οι πρώτες δύο αναμετρήσεις της 22ης αγωνιστικής στο campionato, με την Ουντινέζε να επικρατεί της Μπολόνια (βασικός ο Κονέ) στο «Ρενάτο Νταλ Άρα», σκοράροντας κι ένα δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις και την Κάλιαρι να βάζει «φρένο» στη Φιορεντίνα και να στερεί από τους «βιόλα» την ευκαιρία να φτάσουν τη Νάπολι στην τέταρτη θέση, έστω με αγώνα περισσότερο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ)

1828: Ιδρύεται η «Εθνική Χρηματιστηριακή Τράπεζα» από τον Ιωάννη Καποδίστρια.

1922: Ο Οδυσσέας του James Joyce κυκλοφορεί στο Παρίσι σε 1.000 αντίτυπα προκαλώντας αντιδράσεις.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1970: Bertrand Russell, Άγγλος μαθηματικός και φιλόσοφος που βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1950.