31 Ιανουαρίου, 2014

Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΕΣΟΦ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΣΕΧΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΝΕΟΤΕΡΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ


Μακαριώτατε αναλαμβάνετε την ηγεσία της νεότερης Αυτοκέφαλης Εκκλησία στον ορθόδοξο κόσμο, ύστερα από μια σειρά σημαντικών προβλημάτων τα οποία οδήγησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο να αμφισβητήσει το αν τελικά η τοπική Σας Εκκλησία μπορεί να διατηρήσει τον χαρακτήρα της Αυτοκέφαλης. Ποιες είναι οι πρώτες ενέργειες που σκοπεύετε να υλοποιήσετε ώστε να επανέλθει η σταθερότητα στην Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Το χειρότερο είναι ότι προς την αμφισβήτηση τον Παναγιότατο οδήγησαν οι ενέργειες του πρώην Τοποτηρητή μας, Mητροπολίτου Ολομοούτς και Μπρνό κ. Συμεών.

Όταν η Ι. Μητρόπολη Πράγας μέσω του Μητροπολιτικού Συμβουλίου αυτής δήλωσε, ότι γι’ αυτή λόγω πολλών δεν θα είναι δεκτός ως υποψήφιος επαρχιούχος Μητροπολίτης και αυτός κατάλαβε, ότι στο εσωτερικό της Εκκλησίας μας δεν έχει υποστήριξη, ζήτησε χωρίς τη συμφωνία των υπόλοιπων μελών της Ι. Συνόδου την επέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αιτιολογούμενη από την δήθεν (κατά την γνώμη του) αντικανονική στάση του Μητροπολιτικού Συμβουλίου και της Κληρικολαικής Συνελεύσεως της Ι. Μητροπόλεως Πράγας – και από τότε μέχρι σήμερα γίνεται χαμός.

Ο μητροπολίτης κ. Συμεών μας αποκαλεί αντικανονικούς και σχισματικούς - τελευταία αμφισβήτησε ακόμα και τη Γενική Κληρικολαική Συνέλευση όλης της Εκκλησίας μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι όχι εμείς, αλλά αυτός, συμπεριφέρεται αντικανονικά και προσπαθεί να δημιουργήσει σχίσμα στην Εκκλησία μας.

Όταν περάσει όμως με τη βοήθεια του Θεού αυτός ο πειρασμός μέσα στην Εκκλησία μας, θα ήθελα πολύ να πραγματοποιήσω τη συμβουλή που μου έδωσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο οποίος εκπροσώπησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην προτελευταία συνεδρίαση της Ιεράς μας Συνόδου, λέγοντας περίπου• «Γέροντα, για την σταθεροποίηση της καταστάσεως της Εκκλησίας σας χρειάζεται καλή Θεολογική Σχολή και πολλά μοναστήρια».

Η ίδρυση Μονών και Θεολογικής Σχολής ωστόσο είναι διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Για το άμεσο διάστημα ποια είναι τα σχέδια σας;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Βελτίωση της εσωτερικής καταστάσεως της Ι. Μητροπόλεως Πράγας, που μετά τη αρχιερατεία του πρώην Αρχιεπισκόπου μας έμεινε σε ερείπια – φυσικά σε συνεργασία με το νεοδιορισμένο Μητροπολίτη της Σεβασμιότατο κ. Ιωακείμ. 

Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε χειροτονίες νέων επισκόπων προκειμένου η Σύνοδος της Εκκλησίας σας να αποκτήσει πλήρη σύνθεση;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Η Ιερά μας Σύνοδος είναι πλήρης. Τώρα έχουμε τέσσερεις Ι. Μητροπόλεις και ισάριθμους μητροπολίτες. Λόγω επεκτάσεως της Τσεχίας και της Σλοβακίας υπάρχει όμως σχέδιο να μοιρασθούν οι Μητροπόλεις σε μικρότερες και να αυξηθεί με τέτοιο τρόπο ο αριθμός των μελών της Συνόδου.  Μη χάνετε όμως από την όψη ότι είμαστε – όπως και είπατε πολύ σωστά στην αρχή – η νεότερη και η μικρότερη εκ όλων των ορθοδόξων Εκκλησιών.

Έχετε επικοινωνήσει από την εκλογή σας με τον Μητροπολίτη κ. Συμεών; Ποια είναι η στάση που προτίθεστε να τηρήσετε απέναντι σε αυτό το ζήτημα;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Από την εκλογή μου δεν έχω επικοινωνήσει με τον Σεβασμιότατο προσωπικά, δεν φταίω όμως εγώ – ο Γέροντας απλώς δεν σηκώνει το κινητό. Εκ μέρους της Γενικής Κληρικολαικής Συνέλευσης του στείλαμε ανοιχτό γράμμα, όπου εκφράσαμε την λύπη μας για τη στάση και τις ενέργειές του – μας απάντησε όμως με ακόμη ένα γράμμα προς τον Παναγιώτατο, όπου πάλι παραπονιέται και μας αποκαλεί αντικανονικούς και σχισματικούς – δηλαδή πάντοτε τα ίδια. Ελπίζουμε στην πατρική στοργή του Παναγιωτάτου ότι θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτό το δυσάρεστο και αλλόκοτο επεισόδιο στην ιστορία της Εκκλησίας μας.

Μιας και αναφέρατε τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε επικοινωνήσει μέχρι στιγμής με το Φανάρι και ποια θα είναι η στάση σας στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή στην αναγνώριση της εκλογής σας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Φυσικά, ο Παναγιότατος ήταν πρώτος από όλους τους ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών τον οποίον ενημέρωσα για την εκλογή μου. Του έστειλε χαιρετισμό και η Γενική Κληρικολαική Συνέλευση της Εκκλησίας μας.  Αυτή τη στιγμή ετοιμάζω και ένα προσωπικό γράμμα προς τον Παναγιότατο, στο οποίο θέλω να εκφράσω λύπη και έκπληξη από όλων των λόγων και ενεργειών Σεβασμιότατου κ. Συμεών.

Σε πολιτικό επίπεδο η εκλογή σας έχει γίνει δεκτή όπως φάνηκε και από την συνάντηση σας με τον Πρόεδρο της Σλοβακίας. Εκκλησιαστικά διαπιστώνετε την ίδια αποδοχή ή υπάρχουν ακόμη θύλακες αμφισβήτησης στο εσωτερικό της Εκκλησίας σας;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Από το εσωτερικό της Εκκλησίας μας πήρα χαιρετισμούς αμέσως μετά την εκλογή. Χθες είχαμε την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη συνάντηση του Προέδρου της Σλοβακικής Δημοκρατίας με τους ηγέτες των τοπικών χριστιανικών Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Εκεί μου είπαν συγχαρητήρια, μερικοί και συλλυπητήρια, όλοι οι εκπρόσωποι του σλοβακικού κράτους και της ενταύθα εκκλησιαστικής ζωής.

Εγώ θαύμαζα μόνο, πόσο γρήγορα διαδόθηκε η πληροφορία περί της εκλογής μου κι’ εκτός του Ορθοδόξου κόσμου εδώ. Φαίνεται, το διαδίκτυο έκανε τη δουλειά του. Αμφισβήτηση ήρθε μόνο από το Σεβασμιότατο κ. Συμεών.

Συλλυπητήρια γιατί σας είπαν;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Για να δηλώσουν ότι καταλαβαίνουν πόσο βαρύς είναι ο Σταυρός ενός Προκαθημένου της Εκκλησίας που έπεσε στη πλάτη μου. 

Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα τουλάχιστον, δεν έχουμε μάθει για κάποια εξέλιξη σχετικά με τον προκάτοχο σας. Έχει υπάρξει κάποια επικοινωνία μετά το εκλογικό αποτέλεσμα;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Μού έστειλαν συγχαρητήρια από το Μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Τεσσόβ εξ ονόματος ολόκληρης της αδελφότητος, δηλαδή και του εφησυχάζοντος πρώην Αρχιεπισκόπου μας, ο όποιος μένει τώρα εκεί.

Πως σκοπεύετε να κινηθείτε πάνω σε αυτό το ζήτημα και πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι για σας το γεγονός πως ο προκάτοχος σας βρίσκεται στην Τσεχία;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Μετά τη παραίτησή του, ο πρώην Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστοφόρος ζήτησε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας να εγκατασταθεί στο μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Τεσσοβ στην Τσεχία. Έτσι κι’ έγινε. Ακούμε όμως από πολλούς, ότι ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και συναντάται με ποικίλους ανθρώπους χωρίς την γνώμη και ευλογία της Ιεράς Συνόδου.

Θα ήθελα να γνωστοποιήσω σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ότι ο Σεβασμιότατος κ. Χριστοφόρος μετά το περσινό σκάνδαλο και την παραίτησή του, υποσχέθηκε στην Ιερά Σύνοδο, ότι θα μένει στο Μοναστήρι του χωρίς να εξέλθει. Αν ταξιδεύει και συναντάται, παραβαίνει την υπόσχεσή του.

Στον ελληνόφωνο ορθόδοξο χώρο γίνεται πολύς λόγος για τις σχέσεις σας με την Εκκλησία της Ρωσίας. Τι απαντάτε;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι είναι Σλάβοι – και ακριβώς απ’ αυτής της πλευράς μας εκλάμβανε πάντοτε ο ελληνόφωνος Ορθόδοξος κόσμος. Η τοπική μας Εκκλησία πάντοτε είχε – και ελπίζω ότι και θα έχει – πολύ καλές ή τουλάχιστον ουδέτερες σχέσεις με όλα τα Πατριαρχεία και υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες.

Άρα να υποθέσω από την απάντηση σας πως νιώθετε πιο κοντά στη Μόσχα απ’ ότι στην Κωνσταντινούπολη.

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Καθόλου! Και τα δύο Πατριαρχεία είναι για εμένα εξίσου προσφιλή και σεβάσμια.

Κλείνοντας θα ήθελα να σας κάνω δυο πιο προσωπικές ερωτήσεις αν μου επιτρέπετε ξεκινώντας από κάτι το οποίο έχει κάνει εντύπωση σε πολλούς. Είστε 36 ετών, ο νεότερος Προκαθήμενος Ορθόδοξης Εκκλησίας, εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Τι σημαίνει για εσάς αυτό;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Ότι η νεότερη και η μικρότερη από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες θα έχει και το νεότερο (στην ηλικία) και μικρότερο (στα πνευματικά) Αρχιεπίσκοπο. Η ηλικία όμως είναι ομολογουμένως κάτι σχετικό. Υπάρχουν γέροντες με νηπιακή συμπεριφορά όπως και οι νέοι με γεροντική σοφία. Όπως λένε στη χώρα μας: τα πάντα θα εξετάσει ο Θεός, ο πειρασμός και ο χρόνος.

Σας τρομάζει η ευθύνη;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Φυσικά.

Ποιες είναι οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις σας από την Ελλάδα και ποιες είναι οι προθέσεις σας απέναντι στην Εκκλησία της Ελλάδος;

ΡΑΣΤΙΣΛΑΒ Στην Ελλάδα μεγάλωσα πνευματικά. Αρκετό καιρό πέρασα στη Θεσσαλονίκη και γύρω. Ιδιαιτέρως σε ένα μικρό μακεδονικό Ησυχαστήριο, όπου έχω και τον Γέροντά μου. Γι’ αυτό αισθάνομαι προς την Ελλάδα βαθύτατη ευγνωμοσύνη και μπροστά στην Εκκλησία και στη Πολιτεία της διατελώ ανεξόφλητος χρεώστης. 

Θα ήθελα να αξιοποιήσω αυτή τη δυνατότητα που μου δώσατε με την συνέντευξη αυτή, και να παρακαλέσω ταπεινά εσάς προσωπικά και όλους τους ορθοδόξους Χριστιανούς της Ελλάδος να υποστηρίζουν στις καθημερινές προσευχές τους την ελάχιστη μας τοπική Εκκλησία των Τσεχικών χωρών και Σλοβακίας, τόσο χειμαζόμενη τον τελευταίο καιρό.

Η Συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Δημοσιογράφο κ. Α. Λουδάρο.

ΣΥΡΙΑ: ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΜΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ Ι.Μ.ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ


Οι νέοι αποκεφαλισμοί στη Ζάρα
                                                                                                                              
Νέοι αποκεφαλισμοί στη Zara της Συρίας. Το WΑΝnews δημοσίευσε στις 29/01/14 φωτογραφίες που απεικονίζουν νεοτζιχαντιστές να κραδαίνουν τις αποτμηθείσες κεφαλές δύο υπερασπιστών της πόλης.Eπίσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι θυσίες των χριστιανών προς υπεράσπιση του τόπου τους. Οι μάρτυρες Hossam και Τοny θάφτηκαν με τιμές μαρτύρων  από ελληνορθόδοξους ιερείς (29-1-2014)

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως από μαρτυρίες πρωην τζιχαντιστών της Ευρώπης. Ο νεαρός βέλγος Μichael Delefortrie ( ψευδώνυμο Younés) που επέστρεψε από Συρία, έκανε δηλώσεις  στα μέσα ενημέρωσης (Standaard και VRT tv). Αναγνώρισε το σατανινιστικό τελετουργικό της σφαγής όπου μαθητευόμενοι αποκεφαλιστές στριφογυρίζουν ένα μαχαίρι για πολλά λεπτά στον λαιμό του ομήρου που είναι καθηλωμένος κατά γης. “Είναι βάρβαρο”, μονολογεί. Υπολογίζει ότι οι δήμιοι απενοχοποιούνται σκεπτόμενοι ότι παίρνουν εκδίκηση για τους νεκρούς συντρόφους τους.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του,  αυτός πήγε στο Χαλέπι όπως και οι περισσότεροι Βέλγοι, 400 τον αριθμό. Οι μαχητές ζουν  ανά 20μελείς ομάδες σε πλουσιόσπιτα που έχουν καταλάβει. Λεηλατούν τα υπάρχοντα και τα πουλάνε στην Τουρκία. Συνήθως δεν πολεμούν απλά μαγειρεύουν και γίνονται θεατές των βασανιστηρίων των θυμάτων. «Σηκώνονται νωρίς το πρωί προσεύχονται και μετά παρακολουθούν μάθημα σεμιναριακής μορφής πάνω στο Ισλάμ….το βράδυ πάλι προσεύχονται.»


Ο ανανήψας νεοτζιχαντιστής αποκαλύπτει το θεωρητικό υπόβαθρο της εκστρατείας. Αυτή ομοιάζει με το σχέδιο ζωής που έθεσαν σε εφαρμογή εβραίοι άποικοι στην Παλαιστίνη που συνέρευσαν από Ευρώπη και Αμερική για να εγκατασταθούν εκεί. Αυτό το σχέδιο στο Ισλάμ ονομάζεται Ηijra δηλ. η μετανάστευση μια λέξη που φέρει σαφέστατη αναφορά στην Εγείρα την ιερή αποδημία του Μωάμεθ κατ΄αντιστοιχία με το “alya” το σχέδιο επαναποικισμού της Παλαιστίνης από Ιουδαίους απαναταχού της γης.

Ο ιδεώδης πολεμιστής για τους θρησκευτικούς εξτρεμιστές είναι αυτός που υλοποιεί αυτό το σχέδιο ζωής σε μια γη μακρινή, συχνά μετά από εκκαθάριση των γηγενών. Ο πρώην τζιχαντιστής επέστρεψε απογοητευμένος  από την επέλαση του συριακού στρατού αλλά και τις εμφύλιες φονικές έριδες στις τάξεις των διηρεμένων τζιχαντιστών. Εγκατέλειψε το συριακό μέτωπο και επέστρεψε στη χώρα του. Κατά την επιστροφή του δημοσιοποίησε την μαρτυρία του στον ολλανδόφωνο τύπο ενώ μίλησε και σε τηλεοπτικά κανάλια και απευθυνόμενος στους νέους υποστήριξε ότι αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. 

Την Τετάρτη 29/01/14,  οι εξτρεμιστές της Jabhat al-Nusra σε συνεργασία με την Ταξιαρχία Ghuraba’ (των Ξένων) , επιτέθηκαν με ρουκέτες στην Ι.Μ. των Χερουβείμ στην περιοχή της Σειντνάγια που βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του όρους Καλαμούν και όπου εδράζεται το μνημειώδες άγαλμα του Ιησού Χριστού. Μετά από πολλές αποτυχημένες απόπειρες να καταλάβουν το μοναστήρι τους δυο  τελευταίους μήνες, αυτή τη φορά  κατάφεραν να καταστρέψουν πτέρυγά του. 

Όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε σχολιασμό του βίντεο που ανήρτησαν, σκοπός τους ήταν να κατεδαφίσουν το “ειδωλολατρικό” μνημείο. Ο συριακός στρατός είχε καταφέρει να σταματήσει έφοδο των ένοπλων ομάδων που σκόπευαν να καταλάβουν τη μονή και να τη χρησιμοποιήσουν ως ορμητήριο. Από τότε φυλάσσεται από αξιωματικούς του στρατού που βρίσκονται νυχθημερόν στο εσωτερικό της εκκλησίας και οι οποίοι έχουν εντολή να πυροβολούν οποιονδήποτε πλησιάσει στα 300 μ. Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστό αν  φαντάροι φύλακες της Ι.Μ. έχουν τραυματισθεί ή σκοτωθεί.


Με  αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται και οι θυσίες νέων χριστιανών προς υπεράσπιση του τόπου τους.Οι μάρτυρες    Hοssam Sumh  γεννημένος το 80 στην al Hosni και ο Tony Al-Sahli γεννημένος το 83 στη Χομς, έχασαν τη ζωή τους επίσης στη Ζάρα της Χομς. H υποδοχή των νεκρών έγινε από κοινού και ύστερα κηδεύτηκαν  με τιμές ηρώων στους τόπους καταγωγής τους ( WNnews/ Syrian News). Συμμετείχαν και οι δυο στις  Εθνικές Δυνάμεις Άμυνας.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 3Η ΗΛΙΚΙΑ ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΑΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΠΕΡΙΣΤΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΑΪ


Το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ξεκινά την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, στον Ιερό Ναό της Αγ.Αικατερίνης στα Πετράλωνα Πρόγραμμα Ιατρικού Ελέγχου της 3ης ηλικίας για την Πρόληψη της Οστεοαρθρίτιδας και την Εκτίμηση του Καρδιαγγειακού Κινδύνου, μαζί με το ραδιοτηλεοπτικο σταθμό ΣΚΑΙ για να στηρίξει ηλικιωμένους ενορίτες, ανασφάλιστους και άπορους, που είναι παραμελημένοι χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

Την ημέρα της Υπαπαντής η Κινητή Μονάδα του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ θα βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης στα Πετράλωνα με εθελοντές γιατρούς του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για να εξεταστούν οι εμπερίστατοι ηλικιωμένοι.  Η εξέταση περιλαμβάνει κλινική εξέταση κατά συστήματα, μέτρηση αρτηριακής πίεσης στα άνω και στα κάτω άκρα, μέτρηση γλυκόζης νηστείας και χοληστερίνης και καρδιογράφημα.

Παράλληλα, στους ανασφάλιστους ηλικιωμένους ενορίτες θα δίνονται ΔΩΡΕΑΝ τα φάρμακα που τους χρειάζονται, βάσει πρόσφατης ιατρικής συνταγής από τη δράση του  ΣΚΑΙ «όλοι μαζί μπορούμε και στην Υγεία». Όποιος δεν έχει πρόσφατη συνταγή, μπορεί να εξετάζεται από το ιατρικό επιτελείο που θα βρίσκεται με την Κινητή Μονάδα στο προαύλιο της εκκλησίας. Το πρόγραμμα ξεκινάει πιλοτικά σε 20 ενορίες της Αρχιεπισκοπής και θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες στη συνέχεια.

Ευχαριστούμε τις εταιρείες Roche Diagnostics και Menarini Diagnostics για τη στήριξη τους στο πρόγραμμα.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, επικοινωνήστε στο τηλ 6972 702589.

Οι ενορίες είναι:

2/2 Αγ. Αικατερίνη Πετραλώνων  Κειριάδων και Αιγηιδών, 118 53 Αθήνα

9/2 Άγ. Παντελεήμων Ιλισού  Καλλιρρόης 19, 117 43 Αθήνα

16/2 Προφήτης Ηλίας Παγκρατίου  Αρύββου 1, 116 33 Αθήνα

31/1/2014 - ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ


Κανένα αποτέλεσμα δεν είχαν μέχρι τώρα τα πήγαινε-έλα του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη στην Ελβετία για τη φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες. Μέσα στην εβδομάδα ο κ. Μαυραγάνης ταξίδεψε στην Βέρνη όπου και συναντήθηκε με τον Ελβετό υφυπουργό αρμόδιο για τα Διεθνή Οικονομικά Θέματα Jacques de Watteville. Στην ατζέντα της μεταξύ τους συζήτησης περιλαμβάνονταν θέματα που αφορούσαν στη φορολογική συμφωνία Ελλάδας - Ελβετίας, αλλά και στη φορολογική συμφωνία της Ελβετίας με την ΕΕ.

Ουσιαστικά ο κ. Μαυραγάνης και ο ομόλογός του συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ της Βέρνης και την Αθήνα πριν από δύο χρόνια, χωρίς, όμως, κανένα αποτέλεσμα προς το παρόν Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές φαίνεται να είναι μεγάλη κάτι το οποίο σύμφωνα με το Capital.gr πιστοποιούν και στελέχη του ΥΠΟΙΚ μετά το ταξίδι του υφυπουργού. Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα «αγκάθια» που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες είναι τα εξής δύο: Η Ελλάδα έχει θέσει ως όρο για την επίτευξη συμφωνίας φορολόγησης την καταβολή ενός σημαντικού ποσού από την πλευρά της Ελβετίας στην Ελλάδα, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπερνά τα 4 δισ. Ευρώ. Από την πλευρά της, όμως, η Ελβετία αποκλείει την καταβολή οποιουδήποτε ποσού ως προκαταβολή στην Ελλάδα φόρων για τις καταθέσεις των Ελλήνων

Η στάση της Ελβετίας για την αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων. Η θέση της Ελβετίας είναι ότι από τη στιγμή που τα επιχειρηματικά κέρδη από ναυτιλιακές εργασίες είναι αφορολόγητα στην Ελλάδα, δεν είναι δυνατόν να ζητείται η φορολόγησή τους από την Ελβετία. Το επιχείρημα αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικά αν λάβει κανείς υπόψη ότι μεγάλο ποσοστό των καταθέσεων που βρίσκονται στην Ελβετία προέρχεται από ναυτιλιακές εργασίες. Η τελευταία προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα όπου θα φθάσει η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ η οποία και θα έχει τετ α τετ με τον Ελληνα ομόλογό της Γιάννη Στουρνάρα.




ΤΟ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ «ΝΑΪΝΤΕΝΟΦ»


Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απευθύνθηκε προς τις αρχές της Σενεγάλης με εκ νέου αίτημα για άμεση απελευθέρωση του αλιευτικού πλοίου «Ολέγκ Ναϊντένοφ». Το αλιευτικό πλοίο παραμένει στο λιμάνι Ντακάρ, ενώ η πλευρά της Σενεγάλης μέχρι τώρα δεν έχει απαγγείλει επίσημες κατηγορίες. Οι Ρώσοι διπλωμάτες πραγματοποιούν διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των αρχών της Σενεγάλης, ενώ ο πλοιοκτήτης ετοιμάζει αγωγή στο ναυτοδικείο.

Οι Ρώσοι διπλωμάτες εξακολουθούν να απαιτούν από τη Σενεγάλη επίσημες εξηγήσεις για την κράτηση του αλιευτικού πλοίου «Ολέγκ Ναϊντένοφ» και επιμένουν στην απελευθέρωσή του. Στο ΥΠΕΞ τονίζουν, ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν πρέπει να επηρεάσει αρνητικά τις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών. Την προηγούμενη μέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων του ρωσικού ΥΠΕΞ με τον προσωρινό επιτετραμένο της Σενεγάλης στη Μόσχα Μαμάντ Ντιάν, στην οποία, εκτός των άλλων, ζητήθηκε να παρέχονται στο πλήρωμα όλα τα απαραίτητα, σημείωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ρωσίας Αλεξάντρ Λουκασέβιτς:

Τονίστηκε η ανάγκη της αυστηρής τήρησης των διεθνών κανόνων σχετικά με τα δικαιώματα και τα νόμιμα συμφέροντα των Ρώσων ναυτικών που βρίσκονται στο πλοίο, συμπεριλαμβανομένης της παροχής τροφίμων και πόσιμου νερού, της παροχής της απαραίτητης ιατρικής βοήθειας. Το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι σύντομα η διένεξη θα διευθετηθεί «στο πνεύμα των παραδοσιακά φιλικών ρωσο-σενεγαλέζικων σχέσεων». Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Αλιείας της Σενεγάλης Χαϊντάρ αλ-Αλί σε επίσημη δήλωση προς τα ΜΜΕ εξήγησε τους λόγους κράτησης του ρωσικού αλιευτικού πλοίου:

Σήμερα το αλιευτικό πλοίο «Ολέγκ Ναϊντένοφ» βρίσκεται υπό τον ελεγχο των σενεγαλέζικων αρχών και του σενεγαλέζικου ναυτικού. Η επιχείρηση για την κράτηση του ρωσικού πλοίου πραγματοποιήθηκε πολύ επαγγελματικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Βρισκόμαστε στα δικά μας χωρικά ύδατα, οπότε σε περιοχή, όπου ισχύουν οι νόμοι της χώρας μας. Τα ξένα πλοία δεν έχουν δικαίωμα να εισέρχονται στα χωρικά μας ύδατα και να αλιεύουν παράνομα. Δεν θα επιτρέψουμε αυτό να μείνει ατιμώρητο. Κάθε χρόνο η Σενεγάλη χάνει περίπου τριακόσια δέκα εκατομμύρια δολάρια, επειδή ξένα πλοία απλά κλέβουν τους πόρους μας.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πλοίαρχος του πλοίου Βαντίμ Μαντόροφ, το αλιευτικό πλοίο «Ολέγκ Ναϊντένοφ» τη στιγμή της κράτησης βρισκόταν στην οικονομική ζώνη της Γουινέας-Μπισάου, όπου πραγματοποιούσε ανίχνευση θαλάσσιων βιολογικών πόρων. Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνονται επίσης από τον τομέα του συστήματος παρακολούθησης του Ροσριμπολόβστβο. Τώρα ο πλοιοκτήτης ετοιμάζει αγωγή στο διεθνές ναυτοδικείο στο Αμβούργο. Κάθε ημέρα ακινητοποίησης του πλοίου του κοστίζει ένα εκατομμύριο ρούβλια.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΑΝΟΙ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΒΟΗΘΕΙΑ


Τουρκικά πυροβόλα των 155 χλστ. Firtina έβαλλαν σήμερα κατά ενός κομβόι ισλαμιστών ανταρτών που συνδέονται με το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε», (ISIL: Islamic State of Iraq and the Levant) σύμφωνα με ανακοίνωση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.  Αφορμή στάθηκαν τρία βλήματα όλμων  που έπεσαν στο τουρκικό έδαφος και συγκεκριμένα στον αυτοκινητόδρομο στην πόλη Κίλις, καθώς συγκρούονταν ομάδες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού  με την ισλαμική ομάδα.

Το τουρκικό πυροβολικό απάντησε στους μαχητές της Αλ Κάιντα σήμερα με πυρά, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα φορτηγό και ένα λεωφορείο των ισλαμιστών της Συρίας. Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού δεν αναφέρει για νεκρούς, αλλά επισημαίνει ότι  τρία οχήματα των ισλαμιστών ανταρτών καταστράφηκαν. Χθες, η τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) εξαπέλυσε με μαχητικά F-16, πλήγμα εναντίον αυτοκινητοπομπής της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Λεβαντίνη…

Πρόκειται για οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα, η οποία φέρεται να τέθηκε στο στόχαστρο της τουρκικής Αεροπορίας, μετά από πυρά (όλμος σύμφωνα με άλλη εκδοχή) που δέχθηκε στρατιωτικό φυλάκιο στην Τουρκία από μαχητές της ISIL. Φέρονται να καταστράφηκαν ένα φορτηγό, ένα φορτηγάκι και ένα λεωφορείο, αν και ουδείς μιλά για απώλειες… Ορισμένα μέσα μιλούν για σημαντική κλιμάκωση ανάμεσα στην Τουρκία και τους ισλαμιστές μαχητές, αν και εμείς θα υιοθετήσουμε τακτική αναμονής, καθότι υπάρχουν στοιχεία στην επίθεση που δε μας πείθουν και παραπέμπουν σε σκηνοθεσία…

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης βέβαια αναφέρονται σε συνέδριο που διεξήχθη με αντικείμενο τα θέματα ασφαλείας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπου ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ (A’ MAN), υποστράτηγος Αβί Κοτσαβί, έδειξε χάρτη όπου σε τρία σημεία της τουρκικής επικράτειας, υποστηρίζοντας ότι εκεί βρίσκονται βάσεις της Αλ Κάιντα!  Νωρίτερα οι Τουρκομάνοι της Συρίας ζήτησαν τη βοήθεια της Τουρκίας για να σταματήσουν τη μετακίνηση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL) προς τις περιοχές τους.

Ο Huseyin Abdullah Dede, αναπληρωτής πρόεδρος της Συνέλευσης των Τουρκομάνων στο Χαλέπι της Συρίας, ζήτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας, τα πολιτικά κόμματα και τους πολίτες να στηρίξουν τον αγώνα τους εναντίον των ισλαμιστών μαχητών. «Δεν θέλουμε να γίνουμε πρόσφυγες στη Συρία», δήλωσε ο Abdullah Dede,  «Ο λαός μας  έρχεται στην πλευρά των συνόρων Συρίας - Τουρκίας, λόγω των συγκρούσεων στην περιοχή. Θέλουμε να μείνουμε στις πατρίδες μας και δεν θέλουμε να γίνουμε βάρος σε κανέναν». 

Ο Dede υποστήριξε ότι το θέμα αυτό πρέπει να συζητηθεί στη Γενεύη-2, ώστε να μπορούν να γίνουν λωρίδες ανθρωπιστικής βοηθείας στις αποκλεισμένες περιοχές του συριακού Τουρκμενιστάν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δέκα άνθρωποι έχουν πεθάνει από την πείνα, μέχρι στιγμής, σημειώνει το δημοσίευμα του Dunya Bulteni. Επίσης,  ο Hamis Turk,  εκπρόσωπος της πόλης Γκαζιάντεπ, ανέφερε ότι οι Σύριοι Τουρκομάνοι πολεμούν μόνοι τους Ισλαμιστές και χρειάζονται τη βοήθεια της Τουρκίας, σημειώνει το δημοσίευμα

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (ΑΣΤΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ) ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ


Συνήθως τα Μέσα τα τελευταία χρόνια, και ειδικώς οι εφημερίδες, ασκούν κριτική κατά το δοκούν και υποστηρίζουν κόμματα ή πρόσωπα που πολλές φορές αγνοούν την κοινωνία. Σπανίως προτείνουν και ακόμα πιο σπάνια λειτουργούν ως μια από τις ασφαλιστικές δικλίδες προστασίας του κοινού συμφέροντος.

Καλό θα είναι να θυμηθούμε ξανά τι θα ήθελαν οι Έλληνες αστοί και πατριώτες από τη σημερινή κυβέρνηση που κυρίως τους εκφράζει - ή θα έπρεπε να τους εκφράζει. Στηρίζεται σε απλές, τόσο γνωστές αλλά τόσο «ξεχασμένες» έννοιες-αξίες. Δικαιοσύνη, Ευνομία, Αξιοκρατία, Ισονομία, Εθνική και Έντιμη Διακυβέρνηση.

Με λίγα λόγια:

-Να προχωρήσει στην -πραγματική αυτή τη φορά- επανίδρυση του κράτους. Μόνο έτσι θα φανούν τόσο οι αδυναμίες όσο και το πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό του περίφημου Ελληνικού Δημοσίου. Και όχι να στηρίζεται στις άναρθρες κραυγές μικρόνοων πολιτικών, οι οποίοι, δήθεν, εξαγγέλλουν τη μείωση του κράτους αλλά στην ουσία ρίχνουν νερό στον μύλο των πιο φανατικών ρουσφετο-κρατιστών.

-Να στηρίξει τον Έλληνα επιχειρηματία.

Πρώτον, αφαιρώντας του τα κάθε είδους εμπόδια που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του.

Δεύτερον, επιδοτώντας τον, ουσιαστικά, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει νέες θέσεις ΑΞΙΟΠΡΕΠΟΥΣ εργασίας, που είναι και το τελικό ζητούμενο.

Τρίτον, σπάζοντας τα κάθε είδους ιδιωτικά μονοπώλια που έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες, με τη βοήθεια ή έστω την ανοχή του κράτους.

Τέταρτον, δημιουργώντας ένα δίκαιο, σαφώς ελαφρύτερο αλλά σίγουρα αυστηρό φορολογικό σύστημα, το οποίο και θα διατηρήσει για τουλάχιστον μία δεκαετία ΧΩΡΙΣ αλλαγές και παραθυράκια.

Πέμπτον, απαλλάσσοντάς τον από άδικες, επαχθείς και τελικά αναίτιες εισφορές, που τελικά ούτε στον εργαζόμενο είναι χρήσιμες ούτε τον εργοδότη βοηθούν στο να είναι συνεπής στη λειτουργία του.

-Να δημιουργήσει ένα ουσιαστικό, αξιοκρατικό, ΕΛΛΗΝΙΚΟ σύστημα Παιδείας. Ένα σύστημα που θα μείνει σταθερό για δεκαετίες, που θα στηρίζεται στην υπηρέτηση των Αξιών χάρη στις οποίες επιβίωσε ο Ελληνισμός επί τόσους αιώνες. Τα αποτελέσματα δεν θα φανούν άμεσα, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα δεν διαρκεί μια τετραετία...

-Να επιδιώξει να αφυπνίσει όλα εκείνα τα φωτεινά μυαλά, εδώ και σε όλη την υφήλιο, τα οποία θα δομήσουν ξανά τον πολιτισμό. Τον Πολιτισμό που, αν και ζούμε στην κοιτίδα του, τόσο έχουμε συκοφαντήσει.

-Να τιμήσει τους Λειτουργούς της Δικαιοσύνης, υπενθυμίζοντάς τους παράλληλα τη σημαντική συμβολή τους στην αναβίωση της Πατρίδας μας. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου ο Πολίτης, ιδιώτης ή επιχειρηματίας, νιώθει ότι θα μπορεί να βρει το δίκιο του σωστά και, κυρίως, σύντομα αποτελεί ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ παράγοντα σωτηρίας και επαναλειτουργίας της χώρας μας.

-Να επανατοποθετήσει στη θέση που τους αξίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Οχι όμως άκριτα και ρουσφετολογικά. Να επαναφέρει την αξιοκρατία στις κρίσεις, να τους δώσει ξανά τη χαμένη αξιοπρέπεια, να θυμίσει ξανά σε όλους ότι η ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας δεν είναι απλώς μια διέξοδος επαγγελματικού προσανατολισμού...Και βέβαια, πάνω και πριν απ' όλα, να μας πείσει όλους ότι ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΣ της στόχος είναι η επανατοποθέτηση της Ελλάδας στον χάρτη των Μεγάλων Κρατών και η ανάκτηση για τους Ελληνες της απολεσθείσας Υπερηφάνιας και της χαμένης Αξιοπρέπειάς τους!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Το ΕΕΤΗΔΕ, όπως ήταν η επίσημη ονομασία του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω ΔΕΗ, μπορεί να αποτελεί παρελθόν, ωστόσο, εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες φορολογούμενους. Όσοι πλήρωσαν εκπρόθεσμα λογαριασμούς που έληγαν στις 22 Ιουνίου 2012 με την τελευταία δόση του χαρατσιού, νόμιζαν ότι είχαν «ξεμπερδέψει» και με τη ΔΕΗ και με την Εφορία. Τελικά, δεν ήταν έτσι. Δύο σχολικές αργίες προτίθεται να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας, όπως προκύπτει από συζήτηση του Κ.Αρβανιτόπουλου με βουλευτές. Πρόκειται για την επομένη των Φώτων (7 Ιανουαρίου) και των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου). Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο αλλαγής της ημερομηνίας έναρξης και λήξης της σχολικής χρονιάς. Με συνθήματα διαμαρτυρίας από μερίδα εργαζομένων έγινε δεκτός στο Θριάσιο Νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας Αδ.Γεωργιάδης. 

Ο υπουργός έφτασε στο νοσοκομείο λίγο μετά τις 9 το πρωί της Παρασκευής για την δωρεάν διάθεση υγειονομικού υλικού σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Με συγγενείς και εκπροσώπους των οικογενειών των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρωθυπουργός. Την Παρασκευή συμπληρώνονται 18 χρόνια από το επεισόδιο στα Ίμια, όπου έχασαν τη ζωή τους ο υποπλοίαρχος, Παναγιώτης Βλαχάκος, ο υποπλοίαρχος, Χρ.Καραθανάσης και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Στην Κεφαλονιά θα βρεθεί την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τις σχολικές μονάδες του νησιού και τις ζημιές από τον ισχυρό σεισμό της περασμένης Κυριακής.

Κόσμος: Αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν στην πυρηνική μονάδα στο Σέλαφιλντ στη βόρεια Βρετανία, η οποία συνεχίζει τη λειτουργία της αν και με μειωμένο προσωπικό. Όπως αναφέρουν οι αρχές, τα επίπεδα είναι πάνω από το κανονικό αλλά «αρκετά χαμηλότερα» από το σημείο που θα χρειαζόταν ειδική δράση. Συνάντηση με τους αρχηγούς δύο κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης θα έχει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο Μόναχο, όπου θα βρίσκεται για το συνέδριο διεθνούς ασφάλειας. 

Ο Κέρι θα συναντήσει τον Βιτάλι Κλίτσκο και τον Αρσένι Γιατσένιουκ με στόχο, όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να επικεντρωθούν σε κινήσεις για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Κίεβο. Η Ουάσινγκτον επιβεβαίωσε ότι θα εξετάσει κυρώσεις εναντίον στελεχών κυβέρνησης και αντιπολίτευσης εάν η κατάσταση εκτραχυνθεί. Άδικη χαρακτηρίζει η 26χρονη σήμερα Αμάντα Νοξ τη νέα καταδίκη της από δικαστήριο της Φλωρεντίας για τη δολοφονία της συγκατοίκου της, Μέρεντιθ Κέρτσερ, λέγοντας πως η απόφαση την αφήνει «τρομαγμένη και πικραμένη». 

Η Νοξ, που έμεινε στις ΗΠΑ, καταδικάστηκε ερήμην σε 28 φυλάκιση ενώ ο πρώην φίλος της Ραφαέλε Σολέτσιτο καταδικάστηκε σε 25 χρόνια -και οι δύο θα ασκήσουν έφεση. Μακρύς ο δρόμος της (ενδεχόμενης) έκδοσης της Νοξ στη Ρώμη. Δεν θα εξετάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την προσφυγή που κατέθεσε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι σχετικά με τον νόμο, βάσει του οποίου είχε καταδικαστεί. O Καβαλιέρε στράφηκε στο ΕΔΑΔ καταγγέλλοντας ότι ο νόμος Σεβερίνο είχε εφαρμοστεί ανασταλτικά στην περίπτωσή του. 

Κλείνουν την Παρασκευή οι εργασίες της διάσκεψης της Γενεύης ΙΙ για τη Συρία με τις δύο πλευρές να μην έχουν μετακινηθεί ούτε κατά κεραία από τις θέσεις τους και τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να δηλώνει «εξαιρετικά απογοητευμένος» που δεν υπήρξε σύγκλιση ούτε καν στο ζήτημα της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χομς. Μόνη επιτυχία μπορεί να θεωρηθεί ότι οι δύο πλευρές δεν έκλεισαν κάθε δίαυλο κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία, με τον επόμενο γύρο να αναμένεται στις 10 Φεβρουαρίου.

Οικονομία: Την ταχύτερη και ευκολότερη αδειοδότηση παρόχων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που επιθυμούν να προσφέρουν νέες μουσικές υπηρεσίες είτε στη χώρα τους είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ προβλέπει πρόταση νόμου που θα τεθεί σε ψηφοφορία την προσεχή Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο. Αύξηση επέρχεται στη σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων.

Σύμφωνα με απόφαση του γγ Δημοσίων Εσόδων, Χ.Θεοχάρη, για τον υπολογισμό από 31 Ιανουαρίου 2014 του ειδικού φόρου κατανάλωσης των τσιγάρων ορίσθηκε ως σταθμισμένη μέση τιμή λιανικής πώλησης των τσιγάρων το ποσό των 175,15 ευρώ η φορολογική μονάδα (1 ΦΜ=1.000 τσιγάρα). Οχι, είναι η απάντηση των ειδικών. Απλά η πολιτική του φρεσκοκομμένου χρήματος της FED κάποτε τελειώνει και οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να ανασκουμπωθούν κάνοντας μεταρρυθμίσεις. Άρα, περνάμε φάση «αποτοξίνωσης».

Αθλητισμός: Οριστικά στη Φούλαμ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Κώστας Μήτρογλου, παρά το γεγονός ότι η Γουέστ Χαμ προσπάθησε να μπει «σφήνα» και να κλέψει τον επιθετικό του Ολυμπιακού από τους «Κότατζερς». Το μεσημέρι ο 25χρονος επιθετικός θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει συμβόλαιο 4,5 ετών με τη Φούλαμ, το οποίο θα αποφέρει στον ίδιο 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως και στον Ολυμπιακό το ποσό των 15 εκατ. ευρώ. Την απόκτηση του Χουάν Ινσαουράλδε με τη μορφή δανεισμού ως το τέλος της σεζόν και στη συνέχεια οψιόν αγοράς ανακοίνωσε ο ΠΑΟΚ. 

Οι Θεσσαλονικείς λίγη ώρα αφότου ολοκληρώθηκε ο αγώνας με τον Απόλλωνα Σμύρνης, ανακοίνωσαν την απόκτηση του Αργεντινού αμυντικού με την μορφή δανεισμού μέχρι το τέλος στη σεζόν από τη Σπαρτάκ Μόσχας. Και όμως, δεν συμβαίνουν «στραβά» και «ανάποδα» μόνο στα ελληνικά γήπεδα! Σε παρωδία εξελίχθηκε ο προημιτελικός του Κυπέλλου Ισπανίας ανάμεσα στην Σανταντέρ και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ το βράδυ της Πέμπτης. Συγκεκριμένα, οι παίκτες των γηπεδούχων είχαν προαναγγείλει ότι θα προχωρούσαν σε διαμαρτυρία καθώς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες και αμέσως μετά το εναρκτήριο λάκτισμα στάθηκαν σε παράταξη στο κέντρο του γηπέδου. 

Οι παίκτες της Σοσιεδάδ, σεβόμενοι τους συναδέλφους τους, παρέμειναν στο δικό τους μισό του γηπέδου αλλάζοντας πάσες. Αυτό κράτησε για περίπου ένα λεπτό, όταν ο διαιτητής πήρε την απόφαση να διακόψει το ματς.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1865: Καταργείται στις ΗΠΑ η δουλεία, καθώς υπερψηφίζεται στο Κογκρέσο η 13η τροπολογία του Συντάγματος.

1996: «No ships, no troops, no flags» διά στόματος Richard Holbrooke. Κορύφωση και εκτόνωση της κρίσης στα Ίμια. Το Πολεμικό Ναυτικό χάνει ένα ελικόπτερο με τριμελές πλήρωμα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1797: Franz Schubert, Αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής.

1937: Philip Glass, Αμερικανός συνθέτης μινιμαλιστικής τεχνοτροπίας με πολλές συμμετοχές σε κινηματογραφικές παραγωγές.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1828: Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1936: Γεώργιος Κονδύλης, στρατιωτικός και πολιτικός.