27 Ιανουαρίου, 2014

SÜDDEUTSCHE: ΠΟΣΗ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΤΑΝ Η ΧΩΡΑ ΕΞΑΘΛΙΩΝΕΤΑΙ


Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να δήλωσε το Σάββατο πως «το ελληνικό ποτήρι είναι μισογεμάτο», αλλά η Süddeutsche Zeitung βλέπει με... ειρωνικό μάτι αυτή την εκτίμηση. Σε δημοσίευμά της για την κατάσταση στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα διερωτάται πόση αξία έχει η ανάπτυξη, όταν η χώρα εξαθλιώνεται. Στην οικονομική ανάλυσή της για την ευρωκρίση, η Süddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει ως «επιτυχία σε πολύ λεπτή βάση» το πρωτογενές πλεόνασμα που φέρεται να πετυχαίνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά από έξι χρόνια κατάρρευσης της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, αρκεί μια μικρή αύξηση στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών (μερικοί τουρίστες περισσότεροι) για να κάνει κανείς λόγο για ανάπτυξη. «Είναι πολύ ευγενικό εκ μέρους του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να λέει στο Νταβός ότι το ελληνικό ποτήρι είναι μισογεμάτο, αλλά πόση αξία έχει αυτή η ανάπτυξη εκεί όταν η παραγωγή είναι στο ναδίρ, όταν οι εξαγωγές είναι στάσιμες και η χώρα εξαθλιώνεται», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα.

Παράλληλα το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τίτλο «Οι χώρες της ευρωκρίσης πηγαίνουν καλύτερα» επισημαίνει πως δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει η πίεση για αλλαγές, κυρίως στην Ελλάδα. Επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου η εφημερίδα αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το πρόβλημα, μολονότι υπάρχουν και εδώ θετικά μηνύματα.

Ωστόσο στο ρεπορτάζ διευκρινίζεται ότι «κυβερνητικοί κύκλοι του Βερολίνου προειδοποιούν πως σε κάποιες χώρες το κλίμα είναι καλύτερο από ό,τι η κατάσταση». Σύμφωνα, με τους ίδιους κύκλους, «η πίεση για αλλαγές δεν επιτρέπεται να υποχωρήσει, κυρίως αυτό δεν επιτρέπεται να συμβεί στην Ελλάδα». Εκεί, καταλήγει το ρεπορτάζ, «μετά από εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις το 2012 και το 2013, το τελευταίο διάστημα δεν έχουν γίνει πολλά».

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ


Στα 5.000 πόδια των Ελβετικών Αλπεων ο Κλάους Σουάμπ, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, υποδέχθηκε τους 2.500 προσκεκλημένους του, την παγκόσμια οικονομική ελίτ που μαζεύεται για να συζητήσει μεταξύ εσπρέσο και σαμπάνιας το μέλλον του κόσμου. Το «Steigenberger Grandhotel Belvedere» έχει εφοδιαστεί με 1.600 μπουκάλια σαμπάνια και προσέκο, 3.100 μπουκάλια κρασί και 80 κιλά σολομό για να διασκεδάσουν οι ισχυροί της Γης.

Το 44ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ασχολήθηκε φέτος, ειρωνικά αλλά όχι συμπτωματικά, με την «Αναμόρφωση του Κόσμου» και τη «δίκαιη αναδιανομή της ανάπτυξης», την ώρα που η κρίση μετατρέπει τους πλουσίους σε σύγχρονους Μίδες και τους φτωχούς σε αθλίους… Το φόρουμ άνοιξε με τις ευλογίες του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος ζήτησε από την παγκόσμια ηγεσία την υιοθέτηση μιας νέας «πολιτικής και επιχειρηματικής κουλτούρας». Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εισακουστεί…

«Το Νταβός βάζει φέτος στοίχημα να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού» έγραφαν οι «Financial Times» με αφορμή την έναρξη του φόρουμ, ταυτόχρονα με τα στοιχεία της Oxfam που έδειξαν ότι οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κατέχουν το ίδιο ποσό πλούτου όσο το ήμισυ του φτωχότερου πληθυσμού της Γης, δηλαδή πλούτο 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι ευρωεκλογές: Τα στελέχη των χρηματοπιστωτικών κολοσσών δεν κρύβουν ότι η ανησυχία τους πηγάζει από τις επικείμενες ευρωεκλογές. Θεωρούν ότι η υψηλή ανεργία, η κούραση από τα μέτρα λιτότητας και η αναιμική ανάπτυξη προσφέρουν πρόσφορο έδαφος για τους ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς και εκφράζουν φόβους ότι, αν η κάλπη τούς δικαιώσει, οι μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να προωθήσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Ο Πιερ Ναντέρμ, διευθυντής του διεθνούς ομίλου Accenture, επισημαίνει το χάσμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στους πολιτικούς που επαγγέλλονται δυσνόητες πολιτικές έννοιες, όπως το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα και την τραπεζική ένωση, και στους πολίτες που ζουν την κρίση στην καθημερινότητά τους. «Αν μιλήσεις στους ανθρώπους στους δρόμους, η υπ' αριθμόν ένα πρόκληση είναι η ανεργία» τονίζει ο ίδιος. Μάλιστα εξέφρασε στο πάνελ την έντονη ανησυχία ότι η υψηλή ανεργία και η κοινωνική αναταραχή «μπορεί να οδηγήσουν και σε άνοδο των άκρων» στην Ευρώπη. Να σταματήσουμε να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στη νότια και τη βόρεια Ευρώπη. Διότι αν το κάνουμε αυτό, τότε η Ευρώπη είναι νεκρή».

Η Κριστόφ ντε Μαργκερί, διευθύνουσα σύμβουλος του κολοσσού της Total, επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών: «Μην το θεωρήσετε προβοκατόρικο», είπε, «αλλά η Ευρώπη πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως... αναπτυσσόμενη χώρα. Και να επιστρέψει πίσω, στις βασικές αρχές του ανταγωνισμού» Σήμερα απλώς προσπαθούμε να δώσουμε τη μάχη κόντρα σε εκείνους που ενίοτε παράγουν τα ίδια προϊόντα με εμάς σε χαμηλότερο κόστος. Οχι, δεν μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί με αυτόν τον τρόπο. Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα προσόντα των μηχανικών μας και των εργατών μας σε όλα τα επίπεδα και να τους ωθήσουμε να βγάλουν νέα προϊόντα στην αγορά.

Η ανεργία και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν έναν φαύλο κύκλο που εμποδίζει την Ευρώπη να βγει από το τέλμα της κρίσης, επισήμαναν κορυφαία στελέχη των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ο Αξελ Βέμπερ, πρόεδρος της UBS και πρώην ισχυρός άνδρας της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, θεωρεί ότι το επίπεδο ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι τόσο χαμηλό, που δεν επαρκεί για να αυξήσει την παραγωγικότητα, να μειώσει την ανεργία και κατά συνέπεια να βοηθήσει στην άνοδο της καταναλωτικής ζήτησης.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα επιταχυνθεί φέτος, αν και θα παραμείνει κατώτερος του δυναμικού του, στο 4%. Αυτό ανέφερε στην ομιλία της η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προειδοποίησε ωστόσο για τον «εντεινόμενο κίνδυνο» αποπληθωρισμού, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σημαντικά υποδεέστερος από το ποσοστό-στόχο πολλών Κεντρικών Τραπεζών διεθνώς. «Βλέπουμε εντεινόμενους κινδύνους για [εμφάνιση] αποπληθωρισμού, που θα μπορούσε να αποδειχτεί καταστροφικός για την ανάκαμψη» της διεθνούς οικονομίας, επισήμανε η Λαγκάρντ. «Αν ο πληθωρισμός είναι το τζίνι, ο αποπληθωρισμός είναι ο δράκος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά» είπε χαρακτηριστικά.

ΝΕΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ


To defencenet.gr ξεκινά την δημοσιοποίηση μιας σειράς νέων στοιχείων που συνέλλεξαν οι συνεργάτες και οι συντάκτες του αναφορικά με το τι πραγματικά συνέβη στα Ίμια, όλες τις ημέρες της κρίσης και τις ημέρες που προηγήθηκαν της κρίσης. Στοιχεία που πραγματικά αλλάζουν πολλά από όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα.Σαν σήμερα, δύο ημέρες μετά την αποκάλυψη του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 την Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 1996 της ανταλλαγής των ελληνοτουρκικών ρηματικών ανακοινώσεων για το θέμα των Ιμίων, το δράμα εισέρχεται στην τελική του φάση.

Από την Τρίτη 23 Ιανουαρίου η ΕΥΠ έχει παρατηρήσει "κινήσεις" στην Δ.Θράκη μεταξύ εξτρεμιστών μελών της μειονότητας και αύξηση της συχνότητας των επαφών τους με το τουρκικό προξενείο και στέλνεται σήμερα από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στις αστυνομκές διευθύνσεις της Θράκης για αύξηση των μέτρων επιτήρησης των ανθρώπων αυτών, όπως επίσης και την εντατικοποίηση της επιτήρησης του προξενείου, έτσι ώστε να αποφευχθούν προβοκάτσιες. Γενικά ήταν διάχυτη από την αρχή η ανησυχία της ελληνικής πλευράς, δηλαδή των στρατιωτικών και της ΕΥΠ, για τις κινήσεις των εξτρεμιστών και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για το σήμερα: Σήμερα τα πράγματα έχουν "ξεφύγει" κατά πολύ σε ότι αφορά την δράση των εξτρεμιστών της μειονότητας...

Στις 23 Ιανουαρίου γίνεται σύσκεψη στην Κομοτηνή, στην οποία συμμετέχει και η διοίκηση Εθνοφυλακής και φυσικά η στρατιωτική διοίκηση και δίνονται σαφείς εντολές για την αντιμετώπιση κινήσεων και προβοκατσιών. Και ερχόμαστε στην Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 1996, ακριβώς 18 χρόνια πριν, σαν σήμερα: Ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος (τι τραγικό για την χώρα να έχει υπουργό Εξωτερικών σε δύο μεγάλες κρίσεις, των Ιμίων και της υπόθεσης Οτσαλάν, τον Θ.Πάγκαλο και πρωθυπουργό τον Κ.Σημίτη...) παραδέχεται εμμέσως το περιστατικό στα Ίμια, επιβεβαιώνοντας την αποστολή ρηματικής διακοίνωσης από την Τουρκία και την απάντηση της ελληνικής πλευράς.

Επίσης δηλώνει ότι «το θέμα έχει κλείσει» (φαντασθείτε τι αξία έχουν οι επίσημες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών!) και ότι «δεν το θεωρεί ζήτημα ικανό για δημιουργία ατμόσφαιρας κρίσης», αφού πρόκειται για μία «εξωφρενική απαίτηση». Φοβερή διορατικότητα!Επίσης σαν σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» αναφέρει ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και το Γενικό Επιτελείο άρχισαν τη χαρτογράφηση νησίδων στο Αιγαίο, και ότι μετά το πέρας της η Τουρκία θα καλέσει την Ελλάδα για διαπραγματεύσεις, όπου και θα τη «στριμώξει».

Μάλιστα χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή ως απάντηση σε σχετική ελληνική νομοθετική πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε πριν τρεις μήνες και προέβλεπε τον «εποικισμό» των βραχονησίδων. Είναι περίπου η ίδια αφορμή που χρησιμοποίησε ο τουρκικός Τύπος το καλοκαίρι του 2009 για να δικαιολογηθεί το σχέδιο κατάληψης της Ρω, όταν ένα στέλεχος του υπουργείου του στενού περιβάλλοντος Μεϊμαράκη διέρρευσε σε δύο ελληνικές εφημερίδες το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και την ΑΥΡΙΑΝΗ, ότι "Η Ελλάδα στέλνει 1000 κομάντο σε βραχονησίδες στο Αιγαίο"...

Από αυτό το χρονικό σημείο ξεκινάει η διαδικασία κατακόρυφης κλιμάκωσης της κρίσης σε μία χώρα που η στρατιωτική ηγεσία υπό τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Λυμπέρη ήθελε ένοπλη απάντηση, αλλά δεν μπόρεσε ή δίστασε να επιβάλλει την βούλησή της (ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ ήταν μοναδική περίπτωση αφού ήταν και ... πολιτικό στέλεχος αφού είχε εκλεγεί στα όργανα του ΠΑΣΟΚ κατά την διάρκεια της αποστρατείας του πριν την επαναφορά του το 1994, άρα είχε και έμμεση πολιτική νομιμοποίηση) και η πολιτική ηγεσία, υπό τον Κ.Σημίτη, απλά είχε άλλα πράγματα στο μυαλό της. Τα οποία απείχαν σαφώς από την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.Σε λίγες ώρες ξημερώνει η 27η Ιανουαρίου που έφερε την κορύφωση διά χειρός ΜΙΤ της τουρκικής πρόκλησης:

Το περιστατικό που συνέβη την ημέρα αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί η κορυφαία πράξη κλιμάκωσης. Δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», από το γραφείο της εφημερίδας στη Σμύρνη, μεταβαίνουν με ιδιωτικό ελικόπτερο, που απογειώθηκε στις 13.00΄ από το αεροδρόμιο «Αντνάν Μεντερές» της Σμύρνης, στην Ανατολική Ίμια, όπου και προσγειώνονται στις 14.10΄. Εκεί, σπάζοντας τον ιστό, κατεβάζουν την ελληνική σημαία και ανυψώνουν στη θέση της την τουρκική. Αποχωρούν, παίρνοντας μαζί τους την ελληνική σημαία. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική σημαία που πέφτει στα χέρια Τούρκου μετά το 1922.

Η ενέργειά τους μαγνητοσκοπείται και παρουσιάζεται σε τηλεοπτική εκπομπή τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου. Δύο εκ των μελών της αποστολής είναι άτομα που τους έχει απαγορευθεί η είσοδος στην Ελλάδα, καθώς εμπλέκονται στην πρόκληση επεισοδίων στη Θράκη και θεωρούνται ενεργούμενα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η πράξη τους εμφανίζεται ως «ιδιωτική πρωτοβουλία» από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στις 28 Ιανουαρίου 1996 το ελληνικό περιπολικό «ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΙΙ» P70 κατά τη διάρκεια περιπολίας του στην περιοχή των Ιμίων στις 08.10΄, νωρίς το πρωί, εντοπίζει την τουρκική σημαία. Ενημερώνεται το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνει εντολή για την άμεση υποστολή της. Για τις ενέργειες αυτές ενημερώνεται η Κυβερνητική Επιτροπή. Περί τις 10.30΄ το περιπολικό «ΑΝΤΩΝΙΟΥ» P286 υποστέλλει την τουρκική σημαία, αλλά και την αντικαθιστά με την ελληνική.

Τα δύο ελληνικά περιπολικά παρέμειναν στην περιοχή. Στην Θράκη μέλη της μειονότητας που διακρίνονται για την εξτρεμιστική τους δραστηριότητα καλούνται στις αστυνομικές διευθύνσεις Ξάνθης και Κομοτηνής, καθώς και των τμημάτων των χωριών και προειδοποιούνται εμμέσως και με διακριτικότητα ότι θα πρέπει να απέχουν από "παράνομες ενέργειες".

Στα Ίμια στέλνεται μια μεγάλη μονάδα του Στόλου η φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 με το τραγικό ελικόπτερο ΑΒ 212, το ΠΝ 21 και βέβαια και οι Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο Παναγιώτης Βλαχάκος και ο Έκτορας Γιαλοψός. Ανακαλείται η φρεγάτα F 452 ΥΔΡΑ από την Αδριατική Θάλασσα όπου συμμετέχει σε επιχείρηση του ΝΑΤΟ.

"Η NSA ΜΑΘΑΙΝΕ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ"


Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) εμπλέκεται σε βιομηχανική κατασκοπεία ειδικά στο χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και των εξοπλισμών και συλλέγει όσο περισσότερες απόρρητες πληροφορίες μπορεί, ανεξάρτητα από την όποια αξία τους για την εθνική ασφάλεια υπηρετώντας ιδιωτικά αμερικανικά συμφέροντα στην Γερμανία, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ρωσία, την Βραζιλία κλπ, δήλωσε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Έντουαρντ Σνόουντεν κατά την διάρκεια μιας συνέντευξής του η οποία θα προβληθεί απόψε.

Σε κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από την μετάδοση μακροσκελούς συνέντευξής του απόψε από το τηλεοπτικό δίκτυο ARD, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της NSA λέει ότι η Υπηρεσία δεν περιορίζει τις επιχειρήσεις κατασκοπείας της σε θέματα εθνικής ασφαλείας και ανέφερε ως έναν από τους στόχους της την γερμανική εταιρεία Siemens. "Αν υπάρχουν πληροφορίες στην Siemens που έχουν αξία για τα αμερικανικά εθνικά και οικονομικά συμφέροντα -ακόμη κι αν αυτές δεν σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια- τότε θα αποσπάσουν αυτή την πληροφορία έτσι κι αλλιώς", είπε ο Σνόουντεν, σύμφωνα με το ARD, το οποίο πραγματοποίησε τη συνέντευξη στη Ρωσία, όπου έχει λάβει προσωρινό άσυλο ο Σνόουντεν.

Αποκαλύπτοντας φυσικά ένα κοινό μυστικό: Ότι πίσω από την αποκάλυψη του σκανδάλου της Siemens σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και στην Ελλάδα, οφείλονται στις "ειδικές επιχειρήσεις" της NSA η οποία σίγουρα γνωρίζει πολλά για την έκταση της διαφθοράς στην Ελλάδα και κυρίως για το ποιοι πολιτικοί έχουν διαφθαρεί. Nα υποθέσουμε ότι εργαζόταν και για εταιρείες οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στις κρίσιμες αγορές όπως αυτή της Ελλάδας φυσικά. Και ότι π.χ. οι αποκαλύψεις Κάντας, μόνο άσχετες δεν είναι με αυτή την δραστηριότητα της NSA...

¨Αλλωστε οι μεγάλες αμερικανικές εταιρείες π.χ. κατασκευής α/α πυραυλικών συστημάτων όπως η Raytheon κατασκευάστρια των Patriot PAC-3 προσφέρουν συχνότατα εργασία στους πράκτορες της NSA και της CIA μετά την αποστρατεία τους... Η ελληνική αγορά εξοπλισμών, όπως σημειώνει ο Σνόουντεν αποτέλεσε και αποτελεί μέχρι σήμερα προνομιακό χώρο δράσης της NSA, λόγω χαλαρότητας των εσωτερικών υπηρεσιών ασφαλείας. Η υπόθεση Κάντα από την κατάθεση του οποίου απουσιάζουν όλα τα αμερικανικά εξοπλιστικά προγράμματα ενώ κατονομάζονται αντιπρόσωποι των αμερικανικών εταιρειών, αλλά για άλλων χωρών προγράμματα, νομίζουμε ότι μιλάει από μόνη της για την δραστηριότητα της NSA...

Ο ίδιος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι δεν έχει πλέον στην κατοχή του έγγραφα ή πληροφορίες από τις δραστηριότητες της NSA και ότι έχει παραδώσει ό,τι διέθετε σε επιλεγμένους δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι δεν έχει τον έλεγχο επί της δημοσίευσης των πληροφοριών αυτών, σύμφωνα με το δίκτυο ARD. Ο ισχυρισμός του Σνόουντεν ότι η NSA εμπλέκεται σε βιομηχανική κατασκοπεία ακολουθεί δημοσίευμα των New York Times νωρίτερα αυτόν τον μήνα σύμφωνα με το οποίο η Υπηρεσία τοποθέτησε λογισμικό σε σχεδόν 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας έτσι την παρακολούθηση αυτών των συσκευών

Η NSA τοποθέτησε τον μεγαλύτερο όγκο αυτού του λογισμικού αφού απέκτησε πρόσβαση σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά έχει επίσης χρησιμοποιήσει και μία μυστική τεχνολογία που της επιτρέπει την είσοδο ακόμη κι όταν οι υπολογιστές δεν είναι συνδεδεμένοι με το Διαδίκτυο, έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους, ειδικούς στους υπολογιστές, καθώς και έγγραφα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από τον Σνόουντεν. Στόχοι του προγράμματος αυτού με την κωδική ονομασία Quantum ήταν, μεταξύ άλλων, μονάδες του κινεζικού Στρατού και βιομηχανικοί στόχοι.