24 Ιανουαρίου, 2014

ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΥΝΟΡΑ: ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ (ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ)


Τα νησιά Διομήδη είναι δύο μικρά βραχώδη νησάκια που βρίσκονται στη μέση του Βερίγγειου Πορθμού. Ο Μικρός Διομήδης φιλοξενεί την αμερικανική πόλη του Διομήδη με πληθυσμό 146 κατοίκων. Ο Μεγάλος Διομήδης ανήκει στη Ρωσία και δεν κατοικείται. Τα δύο νησιά απέχουν μόλις 3 χιλιόμετρα. 15 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά από το Μικρό Διομήδη βρίσκεται άλλο ένα μικρό, ακατοίκητο νησί που λέγεται Βράχος Φέργουεϊ.

Η Διεθνής Γραμμή Ημερομηνίας (μια νοητή γραμμή στην επιφάνεια της Γης, η οποία περνά από τον ειρηνικό ωκεανό σχεδόν κατά μήκος του 180ου μεσημβρινού και χωρίζει το χτες από το αύριο) περνά μεταξύ των νησιών του Διομήδη και χρησιμεύει ως σύνορο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Έτσι όταν οι κάτοικοι του Μικρού Διομήδη κοιτάζουν τον μεγάλο Διομήδη, δεν κοιτάζουν απλά μια άλλη χώρα. Κοιτάζουν την... επόμενη μέρα. Για παράδειγμα όταν στον Μικρό Διομήδη είναι 9 π.μ. Σαββάτου, στον Μεγάλο Διομήδη είναι 6 π.μ. Κυριακής.

Ο Μεγάλος Διομήδης, έκτασης 10 τ.χλμ. που ανήκει στην Τσουκότκα (Ρωσία) είναι γνωστός και σαν Imaqliq, Nunarbuk ή Νησί Ρατμάνοβ, ενώ ο Μικρός Διομήδης που ανήκει στην Αλάσκα (ΗΠΑ) και είναι επίσης γνωστός σαν Νησί Κρούστενσεν ή Inaliq.

ΚΥΡΙΑΡΧΗ Η ΡΩΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΚΑΚΙΕΡΑ


Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών εξελίξεων Stratfor αναδεικνύει το ρόλο της Ρωσίας σε «κυρίαρχο» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε ένα έτος που όλες οι «μεγάλες δυνάμεις» ζυγίζουν τα δεδομένα και προετοιμάζονται για τα παίγνια που θα καθορίζουν τις νέες ισορροπίες στον πλανήτη. Αναφορικά με την Γερμανία, επισημαίνει πώς η εξωτερική πολιτική της είναι «σχιζοφρενική», διακατέχεται από μεγαλομανία και το γεγονός αυτό ενισχύει τα εθνικιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Στην ετήσια έκθεση του το think tank των ΗΠΑ, υποστηρίζει πώς η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το 2014 ως «χρονιά προετοιμασίας» για τη μάχη που θα δοθεί αργότερα. 

Μία μάχη που θα έχει ως στόχο για όλες τις μεγάλες δυνάμεις την εδραίωση των κεκτημένων τους και την οριοθέτηση του γηπέδου τους. «Αυτό δεν σημαίνει πως προμηνύεται μία ήρεμη και αναίμακτη χρονιά. Σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι περιφερειακοί παίκτες, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και Τουρκία βρίσκονται στο παρά πέντε του νευρικού κλονισμού, ανήμποροι να επηρεάσουν τις δραματικές ανατροπές ισορροπίας στη γειτονιά τους… με κυριότερη φυσικά την πιθανότητα επιστροφής (από την κεντρική πόρτα) του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο», σημειώνει το Stratfor.

Σε αυτό ακριβώς το «γήπεδο» η Ρωσία παίζει πολύ δυνατά κυρίως μετά τη διπλωματική-πολιτική νίκη της στο θέμα της Συρίας. «Η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτες τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το θέμα του Ιράν, αφού θέλει να βάλει μία τάξη στα του οίκου του» επισημαίνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο. Το Ιράν και η Συρία είναι υψίστης σημασίας ζητήματα για τη Ρωσία και μέχρι τώρα έχει κερδίσει στα σημεία. Όπως σημειώνει η έκθεση, «η Ρωσία, αρπάζοντας την ευκαιρία, έχει ήδη επισημάνει ότι σε περίπτωση που το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης πάψει να αντιμετωπίζεται ως απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια, τότε θα πάψει να έχει και λόγο ύπαρξης η περιβόητη ΝΑΤΟϊκή αντι-πυραυλική ασπίδα…».

Ένα επιχείρημα, το οποίο όμως κατά το Stratfor είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν θα αποδεχτεί η Δύση. Tο Stratfor βλέπει επίσης πώς ο γαλλο-γερμανικός άξονας θα εμφανιστεί ακόμη πιο αποδυναμωμένος αφήνοντας περιθώριο στο Βερολίνο να «αλωνίζει» στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη προκειμένου να πείσει τους εκεί λαούς ότι «οι Γερμανοί είναι φίλοι τους».Απέναντι της όμως έχει τη Ρωσία. «Φυσικά, το περιθώριο κινήσεων της Γερμανίας είναι περιορισμένο καθώς στο εν λόγω γήπεδο παίζει δυναμικά μπάλα η Ρωσία η οποία, παρεμπιπτόντως, φαίνεται πως επισπεύδει τη διαδικασία εδραίωσης της νέας σφαίρας επιρροής της».

Όσον αφορά στην Ευρώπη το Stratfor επισημαίνει πώς η Ευρώπη συνεχίζει τον χαβά της. «Εάν εξαιρέσει κανείς τις μεγαλομανείς φιλοδοξίες της Γερμανίας, που εφαρμόζει μια σχιζοφρενική εξωτερική πολιτική παρουσιάζοντας τον εαυτό της ταυτόχρονα ως αδιαφιλονίκητο ηγέτη της Ε.Ε. αλλά και μεσολαβητή ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα Μόσχας – Βρυξελλών, οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να τσαλαβουτάνε στην ευρωκρίση». Όπως φαίνεται κι από την έκθεση, οι Αμερικάνοι όχι μόνο δεν προβλέπουν πως το 2014 θα έρθει η περιβόητη «έξοδος από την κρίση», αλλά πιστεύουν πως τα πράγματα για την Ε.Ε. θα γίνουν χειρότερα από πολλές απόψεις.Παρά την ισχνή ανάπτυξη που θα καταγράψουν ορισμένες χώρες, η τρομακτική ανεργία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, θα παραμείνει το τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πολίτες, θα συνεχιστούν οι άγριες πολιτικές λιτότητας.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, το Stratfor πιστεύει πως, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό – πολιτικό επίπεδο, η Ε.Ε. θα τα βρει σκούρα. Οι κοινωνικές αναταραχές θα πολλαπλασιαστούν, η έχθρα των πολιτών προς τις Βρυξέλλες θα οξυνθεί, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο τα εθνικιστικά κόμματα (τα οποία αναμένεται να σαρώσουν στις ευρωεκλογές). Και καταλήγει η έκθεση με μία πινελιά και για την Ελλάδα, αναφέροντας πως «είναι πολύ πιθανόν χώρες όπως… η Ελλάδα, η Σλοβενία και η Πορτογαλία να χρειαστούν νέα πακέτα βοήθειας.

ΠΙΘΑΝΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ GPS


Η Αμερική δεν επιθυμεί τους δορυφορικούς σταθμούς του Ρωσικού συστήματος GLONASS να εγκατασταθούν  σε Αμερικανικό έδαφος παρόλο που αντίστοιχοι σταθμοί του GPS έχουν εγκατασταθεί σε Ρωσικό έδαφος από την Αμερική. Σύμφωνα με το Voice of Russia δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημη απαγόρευση, αλλά η καινούργια νομοθεσία που ψήφισε ο Πρόεδρος Ομπάμα τον Δεκέμβριο πρακτικά απαγορεύει κάθε ενέργεια που αντίκειται στην παγκόσμια εμπορικότητα του Αμερικανικού συστήματος ναυτιλίας - κατεύθυνσης GPS να εκτελεστεί σε Αμερικανικό εδαφικό ή εναέριο χώρο. Ουσιαστικά δηλαδή είναι αδύνατο για την Ρωσία ή ακόμα στο μέλλον και για την Κίνα να εγκαταστήσουν οτιδήποτε έχει σχέση με το δικό τους σύστημα GPS σε Αμερικανικό έδαφος.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ρώσικου Διαστημικού Οργανισμού ανακοίνωσε ότι παρόλο που η Αμερική δεν δείχνει ευγενική χειρονομία με αυτή την πράξη, παρόλα αυτά θα θέλαμε να θυμίσουμε ότι η Ρωσία δεν επιβάλει εξ’αντιθέτου όρους για την χρήση συστημάτων ναυτιλίας κατεύθυνσης και ιδιαίτερα στο Αμερικανικό σύστημα GPS (υπονοώντας βέβαια και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα αβέβαιο μέλλον. Αντέκρουσε μάλιστα την Αμερικανική πολιτική λέγοντας ότι οι χρήστες θα βγουν κερδισμένοι αν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν και τα δύο συστήματα παράλληλα. Είναι γνωστό βέβαια ότι τα Ρωσικά συστήματα λόγω των πολικών τροχιών (Molniya orbits) που χρησιμοποιούν είναι κατά πολύ ανώτερα σε πλάτη βόρεια ή νότια όπου σήμερα υπάρχει μεγάλη ενεργητικότητα ιδιαίτερα από ερευνητικούς οργανισμούς και ομάδες. Παράδειγμα αποτελεί η εκμετάλλευση του Αρκτικού κύκλου όπου το Ρώσικο σύστημα Glonass έχει κάλυψη που αγγίζει το 100%.

Η Ρωσία έχει αιτήσει στις ΗΠΑ την δημιουργία σταθμών εδάφους Glonass από τον Μάιο του 2012 χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι που τις τελευταίες ημέρες ανακοινώθηκε η ανωτέρω απαγορευτική νομοθεσία από τους ιθύνοντες στις ΗΠΑ. Είναι φανερό ότι οι ΗΠΑ φοβούνται για την εγκατάσταση των Ρωσικών σταθμών με δεδομένο ότι η Ρωσία στο μέλλον είναι ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τους σταθμούς αυτούς αλλά και το δορυφορικό της σύστημα για στρατιωτικούς σκοπούς. Μήπως όμως και οι ΗΠΑ δεν κάνουν ή δεν θα κάνουν το ίδιο ακριβώς στην περίπτωση χρήσης των σταθμών GPS σε Ρωσικό έδαφος.



Η ΤΡΟΜΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ


Ανατριχίλα  για τις συλλήψεις οφειλετών του Δημοσίου... στον δρόμο από ειδικά κλιμάκια της Τροχαίας! Εφημερίδα των Αθηνών έγραψε ότι «αν ελεγχθεί οδηγός που χρωστάει στο Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ, θα οδηγείται στο Αυτόφωρο»! Αυτή η εξέλιξη παραπέμπει σε φουτουριστικό εφιάλτη, ο οποίος βγήκε από το μυαλό σκηνοθέτη ταινίας επιστημονικής φαντασίας που θέλει να περιγράψει ένα αδυσώπητο ολοκληρωτικό καθεστώς. Το Δημόσιο, η Εφορία, το ίδιο το κράτος, πραγματοποιούν μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον του εισοδήματος, της ελευθερίας και της ψυχολογικής κατάστασης των πολιτών, προβαίνοντας σε πράξεις που δεν τιμούν τη χώρα και την παράδοσή μας. Στο πλαίσιο αυτής της εφόδου είναι και τα φορολογικά πρόστιμα που θα επιβάλλει (από την 1η Ιανουαρίου) ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε: «Τα πρόστιμα που προβλέπονται όχι να τα πληρώσει δεν μπορεί κανείς, αλλά ούτε καν να τα προφέρει. Είναι εξοντωτικά και εξωπραγματικά, και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εισπραχθούν. Θα είναι, λοιπόν, τεράστιο λάθος του υπουργείου Οικονομικών να μην προβεί άμεσα στον εξορθολογισμό τους». Ωστόσο, η πρόσφατη πείρα έχει δείξει ότι οι Αρχές - και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών- δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση συγκράτησης της εκδικητικής μανίας των δανειστών της χώρας. Αντίθετα, σε καθημερινή βάση σχεδιάζουν, αποφασίζουν και υλοποιούν πολιτικές, οι οποίες μετατρέπουν εν ριπή οφθαλμού απλούς και ήσυχους μεροκαματιάρηδες, ανέργους, συνταξιούχους και επιχειρηματίες σε «ποινικούς» με βαριά αδικήματα!

Κοντολογίς, εφαρμόζεται μια πολιτική τρόμου μέσω της ενοχοποίησης του συνόλου του πληθυσμού της ελληνικής επικράτειας. Αυτό στοχεύει στον έλεγχο των συνειδήσεων και τον κατευνασμό των πιθανών αντιδράσεων των σκληρά φορολογούμενων πολιτών. Αρχικά, τούτη η «συνταγή» δείχνει να λειτουργεί. Η Ιστορία έχει αποδείξει, όμως, ότι στη συνέχεια στρέφεται εναντίον των εμπνευστών της - με ιδιαιτέρως... θεαματικά αποτελέσματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η γερμανική κυβέρνηση απαντά σε κοινοβουλευτική επερώτηση για την αντιμετώπιση των προσφύγων στην ΕΕ και προπαντός από τις ελληνικές αρχές. Μετά από οργανωμένη επέμβαση της ΕΚΑΜ συνελήφθη ένας ένοπλος που έπειτα από διάρρηξη σε κατάστημα στο Περιστέρι, τα ξημερώματα της Παρασκευής, είχε οχυρωθεί σε ένα άδειο σπίτι στο Αιγάλεω. Την αντίθεσή του στην απελευθέρωση των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, διαμηνύοντας προς το - συναρμόδιο για το θέμα - υπουργείο Ανάπτυξης ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση χρειάζεται και τη δική του υπογραφή

Τη θέση ότι η κρατική μηχανή επέδειξε χαλαρότητα στην τρομοκρατία εξέφρασε την Παρασκευή η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι διχαστικές λογικές είναι καταστροφικές, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ούτε η ΝΔ είναι κόμμα χουντικών, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ τρομοκρατών».Ένας νεαρός, που υποστηρίζει ότι έχει στην τσέπη του μία χειροβομβίδα, απειλεί να ανατιναχθεί μπροστά στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη. Επί τόπου έχουν σπεύσει διαπραγματευτές της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μιλούν μαζί του.

Κόσμος: Συνεχίζονται στο ελβετικό Μοντρέ οι διαβουλεύσεις για τον συριακό εμφύλιο, με εξαιρετικά δειλές ενδείξεις πως η Γενεύη ΙΙ υπάρχει τουλάχιστον πιθανότητα να μην καταλήξει πλήρες ναυάγιο: Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Λακντάρ Μπραχίμι συναντάται εκ νέου ξεχωριστά με τις δύο πλευρές. Καθεστώς και αντιπολίτευση δεν είναι ωστόσο ακόμη έτοιμες να συναντηθούν απευθείας. Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλονίζει το Κάιρο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για βαθύτερη περιδίνηση της χώρας στην κρίση: Τρεις ξεχωριστές εκρήξεις, με διαφορά ωρών, έπληξαν σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με στόχους τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι επιθέσεις γίνονται την παραμονή της τρίτης επετείου της εξέγερσης που είχε καταλήξει στην πτώση του Μουμπάρακ.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να καλέσει τον ουκρανό πρέσβη στο Παρίσι για τα βίαια γεγονότα στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Κίεβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σημειώσει την βαθιά ανησυχία με την οποία παρακολουθεί την κρίση στην Ουκρανία, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο κυρώσεων. Με άδεια χέρια βγήκαν οι αρχηγοί της ουκρανικής αντιπολίτευσης από τη συνάντηση με τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς, που εμφανίστηκαν στους συγκεντρωμένους διαδηλωτές στην Πλατεία Ανεξαρτησίας λέγοντας πως χρειάζεται συνέχιση της «παύσης πυρός» με την αστυνομία μέχρι να πιεστεί η κυβέρνηση σε υποχώρηση -έκκληση που προκάλεσε φωνές και γιουχαρίσματα. Η αντιπολίτευση κάλεσε τους διαδηλωτές να επεκτείνουν τους χώρους των αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων, χωρίς να κρύβει το φόβο αιματηρών συγκρούσεων. Ένταση και εκτός της πρωτεύουσας. Ανοικτή επιστολή συμφιλίωσης έστειλε το καθεστώς της Βορείου Κορέας στην κυβέρνηση της Σεούλ, καλώντας την να εργαστούν από κοινού για να μπει τέλος σε όλες τις «εχθρικές στρατιωτικές δράσεις». Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε άμεσα από τη Νότιο Κορέα με τη λογική ότι υπάρχουν «άλλα κίνητρα».

Οικονομία: Οριακά ανοδικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής. Συνεχή και σκληρή χαρακτήρισε σήμερα, Παρασκευή, τη διαπραγμάτευση με την τρόικα ο Γιάννης Στουρνάρας. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα που θα απασχολήσουν την απογευματινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

«Η τρόικα δεν ζητεί νέα μέτρα», υποστήριξε ο κ. Στουρνάρας και πρόσεθεσε: «Βρισκόμαστε προς το τέλος του προγράμματος· δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Μεγάλες πιέσεις δέχονται τα νομίσματα αναδυόμενων οικονομιών στον απόηχο της απόφασης της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής να μη «στηρίξει» την πτώση του πέσο. Ωστόσο, ο βασικός λόγος των υποτιμήσεων είναι η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να κλείσει τη στρόφιγγα του φτηνού χρήματος και να περιορίσει τις αγορές ομολόγων.

Αθλητισμός: Ο Αλέξανδρος Αρετόπουλος του συνδέσμου Τρικάλων θα διευθύνει τον κυριακάτικο αγώνα της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 21ης ημέρας για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τον αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά θα σφυρίξει ο Αναστάσιος Σιδηρόπουλος από τα Δωδεκάνησα, ενώ το Ατρόμητος - ΠΑΣ ο Γιώργος Δασκαλόπουλος του συνδέσμου Κορινθίας. Η Φιορεντίνα επικράτησε με 2-1 της Σιένα στο τοπικό ντέρμπι της Τοσκάνης και προκρίθηκε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ιταλίας όπου και θα αντιμετωπίσει την Ουντινέζε.

Ισχνό προβάδισμα πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας απέκτησε μετά το 1-0 της Μαδρίτης επί της Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε η Ατλέτικο. Σε ένα ματς, όπου δεν είχε ρυθμό, η Ατλέτικο ευτύχησε να προηγηθεί στο 41' με κεφαλιά - γκολ του Ντιέγκο Γοδίν με τους Βάσκους να' χουν και αυτοί κάποιες ευκαιρίες, όμως χωρίς να καταφέρουν να σκοράρουν. Ετσι το 1-0 έμελλε να είναι το τελικό αποτέλεσμα της αναμέτρησης, που αφήνει ανοιχτούς λογαριασμούς εν όψει της ρεβάνς.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1837: Ψηφίζεται στην Ελλάδα ο πρώτος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.

1935: Η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τέμενος σε μουσείο.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1920: Amedeo Modigliani, Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης με ιδιαίτερη αδυναμία στις γυναικείες μορφές.