23 Ιανουαρίου, 2014

Ο ΝΕΟΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ


Τον νέο Πρεσβευτή του Πακιστάν στην Ελλάδα Δρα Saeed Khan Mohmand δέχτηκε στο Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Αφορμή για τη συζήτηση των δύο ανδρών στάθηκε το φωτογραφικό λεύκωμα που πρόσφερε ο επικεφαλής της Πακιστανικής Πρεσβείας στον Αρχιεπίσκοπο, με θέμα τις Εκκλησίες του Πακιστάν.

Αν και ο αριθμός των Χριστιανών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Πακιστάν δεν ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, έναντι 180 εκατομμυρίων μουσουλμάνων, που αποτελούν το 95% του πληθυσμού της χώρας, οι χριστιανοί είχαν μεγάλη επιρροή, ιδίως στην εκπαίδευση. Πολλοί από τους εξέχοντες ηγέτες του Πακιστάν, όπως εξήγησε ο Δρ Mohmand, φοίτησαν σε χριστιανικά σχολεία, ενώ Χριστιανοί ήταν και οι δάσκαλοι του πατέρα του Πακιστανικού έθνους Μοχάμετ Αλί Τζινάχ (Muhammad Ali Jinnah), που ίδρυσε το κράτος του Πακιστάν το 1947. Το σύνταγμα της χώρας εγγυάται ίσα δικαιώματα στους χριστιανούς, αλλά υπάρχουν μεμονωμένες επιθέσεις κατά των χριστιανών, που τις υλοποιούν κατά κανόνα ακραίες θρησκευτικές ομάδες.

Η περίπτωση μιας εντεκάχρονης χριστιανής που κατηγορήθηκε πως έκαψε σελίδες από το Κοράνιο στο Ισλαμαμπάντ προσέλκυσε τα φώτα της δημοσιότητας. Τέτοιες ιστορίες χρησιμοποιούνται απ’ όλους όσοι εναντιώνονται στην αμερικανική πολιτική στο Πακιστάν ή πιστεύουν πως το Ισλάμ βρίσκεται υπό πολιορκία από τη δύση. Η Πακιστανική κοινότητα στην Ελλάδα σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συνδέσμου Ελλάδος-Πακιστάν Σαγιέντ Τζαμίλ ανέρχεται στους 80.000 περίπου. Οι Πακιστανοί στη μεγάλη τους πλειοψηφία (80% περίπου) είναι Σουνίτες ενώ υπάρχει και ένας μικρότερος αριθμός Σιιτών.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΕΝΟΡΙΑΚΩΝ ΦΙΛΟΠΤΩΧΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αναρτήθηκε από |P.VOIOTO








ΤΟ ΣΤΕ «ΧΑΛΑΣΕ» ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ!


Ενα «προεκλογικό» χαρτί της κυβέρνησης έκαψε η απόφαση του ΣτΕ για τους ενστόλους, και αυτό, σε συνδυασμό με όσα αποκαλύπτονται στην υπόθεση του Χριστόδουλου Ξηρού, έχει προκαλέσει βρασμό στις σχέσεις Μαξίμου - δικαστικών κύκλων - υπουργείου Δικαιοσύνης και υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Για την πρώτη περίπτωση στο πρωθυπουργικό γραφείο εκτιμούν ότι η «διαρροή» που έγινε στέρησε από το Μαξίμου την πρώτη «έκπληξη», που ναι μεν είχε προαναγγείλει σε διάφορες ομιλίες του ο κ. Σαμαράς με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά θα την ανακοίνωνε με αριθμούς τον Απρίλιο.

Τώρα το «δώρο» που σχεδιαζόταν γίνεται «νομική υποχρέωση», που αγγίζει τα 100.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει με βάση την απόφαση του ΣτΕ, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική φρασεολογία της κυβέρνησης. Παράλληλα δημιουργεί προβληματισμό, γιατί παραμένει άγνωστο το ποσό που θα έχει μείνει στον προεκλογικό «κουμπαρά», το οποίο έχει ως στόχο τη διανομή του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος στις κοινωνικές ομάδες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μισθολογικές ή συνταξιοδοτικές απώλειες.

Το Μαξίμου, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό του, μετρά πάλι τα κουκιά, καθώς από τον ίδιο κουμπαρά θα πρέπει να αφαιρεθεί και ένα ποσό που πιθανόν να προκύψει και από άλλα ειδικά μισθολόγια (δικαστικών και πανεπιστημιακών). Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που μιλώντας στους FT ισχυρίστηκε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός ακόμη και με 1 δισ. ευρώ. Αυτοί είναι οι «λογιστικοί» πονοκέφαλοι του κυβερνητικού επιτελείου, που έτσι και αλλιώς θα κληθούν να λύσουν με την τρόικα, όταν δεήσει να επιστρέψει στην Αθήνα.



ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ!


Μια τροχαία παράβαση ή ένας τυχαίος έλεγχος της Τροχαίας μπορεί να οδηγήσει και στο Αυτόφωρο, αν ο πολίτης τυγχάνει να χρωστάει στην Εφορία. Η τελευταία δείχνει τα δόντια της και συνεργάζεται πλέον στενά με την Αστυνομία, προκειμένου να συλλαμβάνονται χρεώστες του Δημοσίου και ειδικά όσοι χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, κάτι που, σύμφωνα με τον νόμο, θεωρείται ποινικό αδίκημα και οδηγεί στο Αυτόφωρο.

Το νέο στην υπόθεση είναι ότι τις συλλήψεις για χρέη στο Δημόσιο θα κάνουν περιπολικά της Αστυνομίας, τα οποία αρχικά θα σταματούν τυχαία τους πολίτες προκειμένου να τους ελέγξουν για θέματα που σχετίζονται είτε με τον ΚΟΚ είτε με κάτι άλλο παραπλήσιο. Ηδη υπάρχουν κάποια περιπολικά της Αστυνομίας που διαθέτουν λογισμικό για να συνδέονται με το TAXIS, προκειμένου να ενημερώνονται απευθείας για το φορολογικό προφίλ του πολίτη.

Αν από τη διασταύρωση στοιχείων που θα ζητήσουν οι αστυνομικοί από το TAXIS φανεί ότι ο συγκεκριμένος πολίτης χρωστάει πάνω από 5.000 ευρώ, που είναι ποινικό αδίκημα, θα οδηγείται κατευθείαν στο Αυτόφωρο. Ειδικά για το χρέος από ΦΠΑ το ποινικό αδίκημα ξεκινάει από το πρώτο ευρώ οφειλής.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκαινιάσει συνεργασία με την Αστυνομία για εντοπισμό πολιτών με ληξιπρόθεσμα χρέη. Η αφορμή για τον έλεγχο της Αστυνομίας είναι, όπως προείπαμε, είτε μια τροχαία παράβαση είτε ένας συνήθης έλεγχος των αστυνομικών οργάνων. Από εκεί θα αρχίζουν όλα, με άγνωστη κατάληξη, αν ο πολίτης έχει ληξιπρόθεσμα χρέη.

Τα περιπολικά της Τροχαίας διαθέτουν πλέον ηλεκτρονικά συστήματα υψηλής τεχνολογίας, που μέσα σε ένα λεπτό κάνουν εξακρίβωση στοιχείων στον ελεγχόμενο πολίτη. Κάθε οδηγός που ελέγχεται καλείται να επιδείξει την αστυνομική ταυτότητά του. Ο αριθμός της ταυτότητας μπαίνει στο τερματικό και στην οθόνη εμφανίζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν έχει ή όχι ανεξόφλητα χρέη προς την Εφορία.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΥΠΕΘΑ


Λύθηκε τελικά το «μυστήριο» της άρνησης  παραχώρησης των 10 μεταφορικών ελικοπτέρων CH-47D που είχε ζητήσει ο ΕΣ από τις ΗΠΑ. Αρχικά οι Αμερικανοί είχαν προβάλλει την δικαιολογία του μη επαρκούς αριθμού διαθέσιμων ελικοπτέρων, εξαιτίας των μεγάλων απωλειών που είχαν σε Ιράκ και Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να μην ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν το ελληνικό αίτημα. Η αλήθεια όμως δεν ήταν ακριβώς έτσι: Τα 10  ελικόπτερα βρέθηκαν αλλά αντί να καταλήξουν στην ΑΣ πρόκειται να προσφερθούν στο Πακιστάν! Αυτό έγινε γνωστό σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του defencenet.gr για να αποτελέσει ένα ακόμη «ράπισμα» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και το ειδικό βάρος –που δεν έχει- ως παραδοσιακή χώρα σύμμαχος των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια η Ουάσιγκτον θεώρησε ότι το Πακιστάν έχει μεγαλύτερη σημασία από την Ελλάδα αναφορικά με την παραχώρηση των μεταφορικών ελικοπτέρων τι και αν το Πακιστάν ως πελάτης οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ έρχεται πολύ πιο πίσω από τις αντίστοιχες ελληνικές αγορές. Να σημειωθεί πως το θέμα της παραχώρησης των απόλυτα αναγκαίων Chinook είχε τεθεί και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αρχηγού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσει  στις 7 και 8 Δεκεμβρίου αλλά όπως φάνηκε τελικά εις μάτην… Παρά το γεγονός ότι ο Αμερικανός στρατηγός είχε υποσχεθεί πως θα εξετάσει το θέμα μτ τη δέουσα σοβαρότητα αντιλαμβανόμενος τις πιεστικές ανάγκες αεροκίνησης του ΕΣ φρόντισε κατόπιν ωρίμου σκέψεως να δώσει τα ελικόπτερα στο… Πακιστάν.

Τα 10 CH-47D είχαν ζητηθεί για να καλυφθεί το κενό στις ανάγκες αερομεταφοράς των ΕΔ που έχουν προκύψει και από την απίστευτη καθυστέρηση του προγράμματος των μεταφορικών ελικοπτέρων NH-90 με την  ολοκλήρωση των παραδόσεων και των 16+4 ελικοπτέρων να μην αναμένεται πριν το 2017-2018. Το παραπάνω γεγονός έρχεται να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η ΑΣ εξαιτίας του σοβαρού ελλείμματος που παρουσιάζει στα ελικόπτερα εφόδου. Τα 90 περίπου UΗ-1/ΑΒ.205 που σήκωσαν επί δεκαετίες το βάρος των επιχειρήσεων της ΑΣ σήμερα θεωρούνται και είναι πλήρως ακατάλληλα για αυτό το ρόλο και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να είχαν αποσυρθεί προ πολλού.

Και τι έχει μέχρι τώρα; Περίπου 90 ελικόπτερα βρίσκονται υπο αντικατάσταση από 7(!) NH-90 (τόσα έχουμε καταφέρει να πάρουμε ύστερα από έτη καθυστέρησης) με την προοπτική της παράδοσης των υπολοίπων 13 κάπου το 2018. Βάσει των δεδομένων αυτών ο ΕΣ είχε αποφασίσει πως χρειαζόταν άμεση ενίσχυση των δυνατοτήτων του στα μεταφορικά ελικόπτερα ζητώντας τα 10 CH-47D προς ενίσχυση των 15 CH-47DG/SD που διαθέτει σήμερα. Τελικά όμως οι ΗΠΑ προτίμησαν να τα δώσουν στο Πακιστάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Μήνυμα προς τον Χριστόδουλο Ξηρό, μετά το βίντεο και την επιστολή - μανιφέστο στην οποία υπογράφει ως «ελεύθερο μέλος της 17Ν», στέλνει από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Δημήτρης Κουφοντίνας: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλώνει συνεχιστής της 17Ν». Στο λιμάνι του Πειραιά μεταφέρθηκαν το πρωί της Πέμπτης οι επιζώντες από το ναυάγιο πλοιαρίου ανοιχτά του Φαρμακονησίου, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ενώ αγνοούνται άλλοι δέκα, στην πλειονότητά τους παιδιά. Σε εξέλιξη συγκέντρωση συμπαράστασης από μεταναστευτικές οργανώσεις και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου ζητεί με άρθρο του στα Νέα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Όπως τονίζει, «η Ελλάδα χρειάζεται στρατηγικά μια νέα πολιτική τάξη πραγμάτων» και στο πλαίσιο αυτό απαιτείται «επαναθεμελίωση και απελευθέρωση της πολιτικής από τα δεσμά της πελατειακής και της μιντιακής εξάρτησης με την παραγωγή ενός νέου προτύπου πολιτικού». Ως «θεωρίες συνωμοσίας» απορρίπτει ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την κριτική πως η Γερμανία θέλει να «κάνει αποικία την Ελλάδα» σε δηλώσεις του σε εκτενές ρεπορτάζ γερμανικού περιοδικού για την κατάσταση στη χώρα. Ο υπουργός Υγείας υποστηρίζει πως, παρά τις αντιδράσεις για τις μεταρρυθμίσεις, «ακόμη και δημόσιοι υπάλληλοι που ψηφίζουν ακραία αριστερά κόμματα καταλαβαίνουν ότι η Task Force θέλει να βοηθήσει».

Τη διαφωνία τους για τον τρόπο φορολόγησης των αγροτών, που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο, κατεβάζοντας εκ νέου τρακτέρ στους δρόμους, εξέφρασαν 32 βουλευτές της ΝΔ. Με ερώτησή τους προς τους Γ.Στουρνάρα, Αθ.Τσαυτάρη, αλλά και τους Γ.Μιχελάκη, Κυρ.Μητσοτάκη, Γ.Μαυραγάνη και Χ.Θεοχάρη, οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν αλλαγές στο νέο καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων για τους αγρότες. Στο πλευρό τους και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ.Κασσής.

Κόσμος:Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 26 τραυματίστηκαν σε δυστύχημα λεωφορείου στην Καισάρεια της κεντρικής Τουρκίας. Το λεωφορείο φαίνεται ότι γλίστρησε λόγω του πάγου και έφυγε από το δρόμο. Ένοπλη επίθεση σε σημείο ελέγχου των δυνάμεων ασφαλείας στην Αίγυπτο στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε άτομα. Η επίθεση σημειώθηκε στο Μπενί Σουέφ, στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες συχνά ταραχές μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι. Σε επικίνδυνη τροχιά βάζουν το Κίεβο οι θάνατοι στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με την αντιπολίτευση να δίνει τελεσίγραφο 24 ωρών στον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να διαλύσει την κυβέρνηση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 

Η συνάντηση των αρχηγών της αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο έπεσε στο κενό και καλλιεργεί φόβους για νέα κλιμάκωση, ενώ οι διαδηλωτές ενισχύουν ξανά τα οδοφράγματα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Με ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μετά από σχεδόν 40 μέρες απουσίας και σιωπής, η πρόεδρος της Αργεντινής έκανε την πρώτη της δημόσια εμφάνιση. Ήταν σαν να μην πέρασε μία μέρα: ανακοίνωσε ένα ακόμα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και επιτέθηκε με δριμύτητα και αρκετή ειρωνία στην Αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρουσίασε την πρότασή του προς τη λεγόμενη «Λέσχη του Παρισιού», ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για το χρέος. Στη μεγαλύτερη απεργία από την κινητοποίηση της Μαρικάνα το 2012, που είχε πνιγεί στο αίμα, προχωρούν οι μεταλλωρύχοι της Νοτίου Αφρικής, παραλύοντας τα ορυχεία πλατίνας ζητώντας αυξήσεις μισθών. Μία από τις τρεις επιχειρήσεις που πλήττονται έχει ήδη κλείσει προληπτικά μονάδες της για να αποφύγει ταραχές. Το συνδικάτο AMCU είχε επίσης προαναγγείλει απεργία στα ορυχεία χρυσού, η οποία όμως κρίθηκε παράνομη.

Οικονομία: Η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990, αλλά και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που να φτάνει τουλάχιστον στο 27% αποτελούν τους πυλώνες του νέου πλαισίου της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030. Έντονη είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) στα νέα πρόστιμα που επιβάλει ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας από την 1η Ιανουαρίου 2014.«Πρόκειται για τιμωρία για τις επιχειρήσεις που θα οδηγήσει σε λουκέτα. Η κυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη».

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο που θα επιφέρει αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται πως το ΤΧΣ θα μπορεί να διαθέτει μετοχές των τραπεζών κάτω από την τιμή στην οποία συμμετείχε στην ανακεφαλαιοποίησή τους.

Αθλητισμός: Ολοκληρώνεται σήμερα, Πέμπτη, η μεταγραφή του Χουάν Μάτα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ισπανός διεθνής μέσος, που το καλοκαίρι του 2011 μεταγράφηκε από τη Βαλένθια στην Τσέλσι με συμβόλαιο συνεργασίας, για τα 4.5 χρόνια, αντί 11 εκατ. ευρώ, θα αφήσει το Λονδίνο και το «Στάμφορντ Μπριτζ» για το Μάντσεστερ και το «Ολντ Τράφορντ» σε μια μεταγραφή, το κόστος της οποίας θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ! Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκλείστηκε από τον τελικό του Λιγκ Καπ από τη Σάντερλαντ, στη διαδικασία των πέναλτι. Στο πρώτο ματς, η Σάντερλαντ είχε νικήσει 2-1, αλλά στο «Ολντ Τράφορντ» η προσεχής αντίπαλος του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League, έδειχνε πως θα μπορούσε να πάρει την πρόκριση. Η αναμέτρηση, όμως, πήγε στην παράταση, μετά στα πέναλτι και εκεί, οι παίκτες του Μόιες αστόχησαν... τέσσερις φορές!

Λίγες ημέρες μετά την βαθμολογική απώλεια από τη Λεβάντε για το πρωτάθλημα, η Μπαρτσελόνα επέστρεψε στην έδρα της ομάδας του Βύντρα (ο οποίος μάλιστα είχε πετύχει και το 1-0), όμως, αυτή τη φορά η «παρέα» του Μέσι ήταν πιο «διαβασμένη» και έτσι παρά το γεγονός ότι βρέθηκε να χάνει 1-0 από γκολ του Ελ Ζαρ, έφτασε στην ανατροπή με 4-1 και στην ουσία καθάρισε την πρόκριση με φόντο τα ημιτελικά του ισπανικού κυπέλλου. Σημαντικό προβάδισμα από το πρώτο παιχνίδι, απέκτησε και η Σοσιεδάδ με τη νίκη που πέτυχε το βράδυ της Τετάρτης επί της Σανταντέρ με 3-1 στο «Ροζαλέδα».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ):  1556: Σημειώνεται ο καταστροφικότερος σεισμός όλων των εποχών παγκοσμίως. Τόπος του δράματος μία επαρχία της Κίνας, όπου χάνουν τη ζωή τους επί τόπου 830.000 άνθρωποι.

1897: Ομάδες Τούρκων αντιδρούν στην αυτονόμηση της Κρήτης, πυρπολώντας χωριά στην περιοχή των Χανίων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1898: Sergei Eisenstein, πρωτοπόρος σκηνοθέτης, ρωσικής καταγωγής.

1910: Django Reinhardt, τσιγγάνος βελγικής καταγωγής. Βιρτουόζος κιθαρίστας με σημαντική προσφορά στην jazz.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1803: Arthur Guiness, Ιρλανδός ζυθοποιός, ιδρυτής της ομώνυμης ζυθοποιίας.