22 Ιανουαρίου, 2014

22/1/2014 - ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2035 ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΤΩΧΗ


Ποιοι είναι οι τρεις μύθοι που εμποδίζουν την πρόοδο - Οι περισσότερες χώρες θα έχουν μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από όσο έχει σήμερα η Κίνα Γεμάτος αισιοδοξία, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Μπιλ Γκέιτς, έστειλε ένα μήνυμα που γεμίζει ελπίδα όλο τον κόσμο, πως σε 21 χρόνια από τώρα, κανένα κράτος δεν θα είναι φτωχό.

Συγκεκριμένα, στην ετήσια επιστολή του που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Bill & Melinda Gates Foundation», ο Αμερικανός επιχειρηματίας, εκφράζει την εκτίμηση πως μέχρι το 2035 κανένα από τα 35 κράτη που η Παγκόσμια Τράπεζα εντάσσει στην κατηγορία των χωρών χαμηλού εισοδήματος, δεν θα είναι πλέον φτωχό.

Μάλιστα, σημειώνει πως οι περισσότερες χώρες θα έχουν μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από όσο έχει σήμερα η Κίνα. Πώς θα το επιτύχουν αυτό; Επωφελούμενες από τις πιο παραγωγικές γειτονικές τους χώρες και από καινοτομίες, όπως νέα εμβόλια ή και την ψηφιακή επανάσταση. «Σχεδόν από κάθε άποψη, ο κόσμος είναι καλύτερος από ό,τι ήταν ποτέ. Οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και με περισσότερη υγεία. Πολλά έθνη που χρειάζονταν εξωτερική βοήθεια, τώρα είναι αυτάρκη.

Μπορεί να θεωρείτε πως οι πανηγυρισμοί θα έπρεπε να είναι μεγάλοι για μία τέτοια πρόοδος, όμως στην πραγματικότητα, η Μελίντα (η σύζυγος του Γκειτς) και εγώ συγκλονιζόμαστε από το πόσοι άνθρωποι θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν χειρότερα.Η πεποίθηση πως ο κόσμος δεν μπορεί να λύσει την εκτεταμένη φτώχεια και τις επιδημίες, δεν είναι απλώς λαθεμένη, αλλά και επιβλαβής». Με αυτό σκεπτικό ξεκινά ο Μπιλ Γκέιτς την επιχειρηματολογία του, θέλοντας να καταρρίψει τρεις μύθους που εμποδίζουν την πρόοδο για τις φτωχές χώρες.

Οι τρεις μύθοι είναι οι εξής:

1. Οι φτωχές χώρες είναι καταδικασμένες να μείνουν φτωχές.

2. Η ξένη βοήθεια πηγαίνει εντελώς χαμένη.

3. Το να σώζονται ζωές οδηγεί σε υπερπληθυσμό.

Η «Bill & Melinda Gates Foundation», από το 1997, έχει χρηματοδοτήσει με 28,3 δισ. δολ. ενέργειες που σχετίζονται με την υγεία, την ανάπτυξη και την εκπαίδευση.

45 ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ


Ασταμάτητη η τουρκική Αεροπορία και το Ναυτικό για ακόμη μια ημέρα μετέτρεψαν το καθεστώς της όποιας Εθνικής κυριαρχίας εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι έχουμε στο Αιγαίο (στον Εθνικό Εναέριο Χώρο αλλά και τον θαλάσσιο), κυριολεκτικά σε σκουπίδι καθώς νέος αριθμός ρεκόρ παραβάσεων και παραβιάσεων σημειώθηκε σήμερα. Πιο συγκεκριμένα τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του Ναυτικού πραγματοποίησαν 45(!) παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του ΕΕΧ σε μια επίδειξη δύναμης από την οποία έλλειψε πλήρως η ελληνική αντίδραση.

Τουλάχιστον 18 τουρκικά αεροσκάφη εκ των οποίων 8 μαχητικά, 4 ΑΦΝΣ, CN-235MPA και 6 ελικόπτερα του Ναυτικού πραγματοποίησαν 15 παραβάσεις του FIR Αθηνών και 30 παραβιάσεις του ΕΕΧ, τουλάχιστον όπως τον αντιλαμβανόμαστε εμείς, γιατί οι τούρκοι έχουν άλλη γνώμη και το αποδεικνύουν καθημερινά στην πράξη. Η σημερινή κινητοποίηση των τουρκικών εναέριων μέσων έρχεται μια ημέρα μετά τις 34 παραβιάσεις και παραβάσεις αλλά και την παραβίαση των Εθνικών Χωρικών Υδάτων από την τουρκική φρεγάτα F-491 GIRESUN η οποία έφτασε εχθές μέχρι τις ακτές της Αττικής σε επίδειξη δύναμης  απέναντι σε μια άτολμη Ελλάδα.

Το θέμα που προκύπτει από τις συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου είναι σοβαρό και γίνεται ακόμη πιο σοβαρό καθώς τα  συμβάντα έχουν πυκνώσει θεαματικά από τις αρχές του έτους, τόσο σε αριθμό όσο και στους σχηματισμούς που σηκώνουν στον αέρα οι Τούρκοι. Είναι ώρα η ελληνική κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις όχι στο Αιγαίο αλλά πρώτα και κύρια απέναντι στον Ελληνικό λαό. Μπορεί να προστατέψει την Εθνική κυριαρχία του Έθνους; Μπορεί να βάλει ένα τέλος στην τουρκική επεκτατικότητα;

Θα ξεκινήσει πάλι να αναχαιτίζει τα τουρκικά αεροσκάφη ή θα συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει από το 2010 δηλαδή να τα αναχαιτίζει εικονικά. Τα ερωτήματα αυτά δεν απασχολούν μόνο τον απλό πολίτη και περισσότερο τους κατοίκους των ακριτικών νησιών του ανατ. Αιγαίου αλλά και τους ίδιους του πιλότους των μαχητικών αεροσκαφών στις Μοίρες οι οποίοι έχουν εντολές να μην πλησιάζουν τους εχθρικούς σχηματισμούς κάτω από τα 2 ν.μ.  

Με αυτή όμως την πολιτική κατευνασμού της κυβέρνησης η τουρκική επιθετικότητα «ξεσπαθώνει» κυριολεκτικά κάθε ημέρα στο Αιγαίο κάνοντας πρακτικά ότι θέλει (στέλνει ελικόπτερα πάνω εθνικό έδαφος, φρεγάτες μέχρι έξω από την Αττική, κάνοντας κουρέλι τον ΕΕΧ). Δεν μιλάμε πια για τουρκικό πάρτι στο Αιγαίο, αλλά για πλήρη κυριαρχία, έτσι όπως έχουν αφεθεί να εξελιχθούν τα πράγματα.


ΠΙΘΑΝΟ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ!


Μπορεί θεωρητικά η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου της Σίμου Κεδίκογλου να απαντά ότι σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ και περιμένει να δει την απόφαση που δικαιώνει τους ενστόλους, αλλά ήδη υπάρχει οδηγία να υπολογίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τι σημαίνει στην πράξη η απόφαση. Ο μεγάλος φόβος της κυβέρνησης παραμένει μήπως ακολουθήσει μπαράζ τέτοιων αποφάσεων από προσφυγές, κάτι που θα ανατίναζε όλο το δημοσιονομικό πρόγραμμα στον αέρα. Χαρακτηριστική ήταν η άποψη που εξέφρασε ο υπεύθυνος του Τομέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ζήτησε την επέκταση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις αποδοχές των στρατιωτικών και σε όλους τους άλλους κλάδους.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι, εάν η απόφαση είναι όπως επιγράφεται, τότε θα υπάρξουν σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις, μια και ο νόμος 4093/2012 προέβλεπε εξοικονόμηση 420.000.000 ευρώ από τη μείωση των μηναίων αποδοχών των μισθοδοτούμενων με βάση τα ειδικά μισθολόγια, εκ των οποίων τα 113.000.000 ευρώ αφορούσαν τους μισθούς των ενστόλων. 

Αν και το σκεπτικό της απόφασης θα δημοσιοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, δηλαδή εν μέσω της προεκλογικής περιόδου, ήδη η κυβέρνηση καταστρώνει τα δικά της σχέδια «ποντάροντας» στο πλεόνασμα ώστε να μη χρειαστεί να προσθέσει άλλη μια μαύρη τρύπα στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που αφορά το ύψος του δημοσιονομικού κενού για την περίοδο 2014-2015. Αυτός, πάντως, που για άλλη μια φορά βιάστηκε να τοποθετηθεί ήταν ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δήλωνε ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις βγήκε να υποστηρίξει ότι «όσες δικαστικές αποφάσεις και να βγουν, λεφτά δεν θα γεννήσουμε» (ΑΝΤ1), προκαλώντας την οργή του Μαξίμου, που θεωρεί ότι τέτοιες αστοχίες δεν χρειάζονται όταν αναφέρεται κάποιος στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση (Σκάι) του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις του ΣτΕ», προσθέτοντας παράλληλα ότι «πρέπει να δούμε την απόφαση». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί την απόφαση  γιατί «δεν είμαστε της λογικής να σεβόμαστε τις αποφάσεις μόνο όταν μας συμφέρει και όταν δεν μας συμφέρει να μην τις σεβόμαστε. Είναι βέβαιο ότι, αν η απόφαση είναι αυτή που διαρρέεται, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα για το πού θα βρούμε τα χρήματα τα οποία είχαμε εξασφαλίσει μέχρι τώρα».

Υπενθυμίζουμε ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι περικοπές που έγιναν σε εφαρμογή του ν. 4093/2012 αντίκεινται στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 25, παρ. 1, εδ. δ΄ του Συντάγματος Αρχή της αναλογικότητας, καθώς υπό το φως τόσο της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 668/2012) όσο και της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα έπρεπε να σταθμιστεί αν οι προτεινόμενες περικοπές συντάξεων και αποδοχών διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης και του μισθού ως περιουσιακών αγαθών και αφετέρου του δημόσιου συμφέροντος.

ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


«Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο κράτος, πογκρόμ διώξεων "φιλομνημονιακών δημοσίων υπαλλήλων" και πραξικόπημα για "την ανατροπή του πυρήνα της ηγεσίας" στη Δικαιοσύνη, στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας προαναγγέλλει, σε περίπτωση που έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, το μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής Δημήτρης Μπελαντής». Αυτά έγραφε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα μας για τις εξωπραγματικές και επικίνδυνες θέσεις σεβαστής μερίδας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία εκφράζει ο κ. Μπελαντής. Οποιος διαβάσει προσεκτικά τις απόψεις του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ετερόκλητου μορφώματος του κ. Τσίπρα θα απορήσει. Εχει μπροστά του απόσπασμα από μυθιστόρημα πολιτικού θρίλερ ή προγραμματικές θέσεις για τη διακυβέρνηση της πατρίδας μας; Δυστυχώς η απάντηση που ευσταθεί είναι η δεύτερη.

 Αυτοί οι άνθρωποι, που δεν έχουν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα, τους καιρούς και τις ανάγκες του λαού μας, φιλοδοξούν να κυβερνήσουν - βυθίζοντας το έθνος μας στο θολό έρεβος που κυριαρχεί στους συγχυσμένους νόες τους. Δεν είναι εξαίρεση ή μεμονωμένο περιστατικό η «διακήρυξη» του κ. Μπελαντή, αλλά κανόνας στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ιδεοληψίες αυτού του είδους δεν είναι συγκυριακοί, προεκλογικοί μανδύες που φορούν για να εντυπωσιάσουν, αλλά κανονικός τρόπος ζωής και «πνευματικά» εργαλεία αυτοπροσδιορισμού και συγκρότησης της προσωπικότητας των μπροστάρηδων της «μαχόμενης» ή «ανανεωτικής» Αριστεράς. Στελέχη όπως ο προαναφερθείς αποτέλεσαν τον βατήρα πάνω στον οποίο πάτησε ο Αλέξης Τσίπρας για να φτάσει να ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι σαρξ εκ της σαρκός του. Συμβολίζουν το καταφανές έλλειμμα παιδείας που ταλανίζει τον κ. Τσίπρα, την ημιμάθεια και την προχειρότητα με την οποία προσεγγίζει την πολιτική διαδικασία.

Μπορεί όλα τούτα να στερούνται σοβαρότητας, αλλά τα πράγματα θα γίνουν εξαιρετικά σοβαρά (και δυσμενή πέραν πάσης περιγραφής), αν κληθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τα ηνία της εξουσίας. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι κακός για συζητήσεις καφενειακού (ή λυκειακού) τύπου, αλλά η διακυβέρνηση μιας χώρας απαιτεί πολύ περισσότερα...



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή οργανώνουν σήμερα, Τετάρτη, στις 18:00 συνδικάτα, φορείς και αριστερές οργανώσεις, με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τις λαϊκές και εργατικές ελευθερίες». Η κινητοποίηση πραγματοποιείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διαδηλώσεων, τις επιστρατεύσεις ανέργων, την καταστολή και τις συλλήψεις στις διαδηλώσεις, μετά και τα γεγονότα την ημέρα της έναρξης της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ. Συνεδριάζει την Τετάρτη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανατεθούν αρμοδιότητες στα μέλη όλων των τάσεων, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα των συνεργασιών εν όψει ευρωκάλπης.

Με την κατάθεση για δεύτερη μέρα της επιθεωρήτριας του υπουργείου Οικονομικών, Αναστασίας Τσεμπερά, συνεχίζεται ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη για την υπεξαίρεση στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Η μάρτυρας καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης. Σε χτύπημα ισχυρού πολιτικού συμβολισμού, που θα δημιουργούσε αντίκτυπο στο εξωτερικό, εκτιμούν οι Αρχές ότι σχεδιάζει να προχωρήσει ο Χριστόδουλος Ξηρός, συνεπικουρούμενος από δίκτυο μελών ένοπλων οργανώσεων, που θεωρούν ότι έχει δημιουργηθεί. Όπως είναι αναμενόμενο, λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφαλείας για διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς στόχους. Στο στόχαστρο και των ελβετικών δικαστικών αρχών βρίσκονται ο Α.Ζήγρας και το ζεύγος Τσοχατζόπουλου, καθώς φέρονται εμπλεκόμενοι σε υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αφορά δύο λογαριασμούς σε ελβετική τράπεζα. Στους λογαριασμούς είχαν κατατεθεί το χρονικό διάστημα 2000 με 2001 δύο επιταγές με 30 εκατ. ελβετικά φράγκα.

Κόσμος: Με μεγάλους στόχους αλλά περιορισμένες προσδοκίες ξεκίνησε στο ελβετικό Μοντρέ η «Γενεύη ΙΙ», η διάσκεψη υπό την αιγίδα της διεθνούς κοινότητας μεταξύ του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης. «Τεράστιες αλλά όχι ανυπέρβλητες» οι δυσκολίες, λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας προτάσσει η Ρωσία, σε μεταβατικό σχήμα χωρίς τον Άσαντ καλούν οι ΗΠΑ. Ο αργεντινός Οσβάλντο Αρντίλες υπήρξε για μια δεκαετία (1978-1988) ένας από τους σπουδαιότερους ποδοσφαιριστές της Τότεναμ. Πρόσφατα βρέθηκε στα διαφιλονικούμενα νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας στο Νότιο Ειρηνικό για τα γυρίσματα ενός ντοκιμαντέρ με θέμα πώς ο πόλεμος του 1982 επηρέασε τις ζωές αθλητών, όπως του ίδιου. Μια στραβοτιμονιά παρ' ολίγον να του στοιχίσει τη ζωή. Έκρυθμο το κλίμα στο Κίεβο: Η αστυνομία άρχισε να απομακρύνει τα οδοφράγματα στην κατασκήνωση των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην κεντρική πλατεία, προχωρώντας σε επέμβαση για διάλυση της συγκέντρωσης -επιχείρηση που ακολούθησαν νέες συμπλοκές. Τη νύχτα πριν την επιχείρηση είχαν σημειωθεί ξανά συγκρούσεις στην πλατεία με τουλάχιστον έναν νεκρό, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία.

Σε ζωντανή συνέντευξη που θα μεταδοθεί διαδικτυακά θα προχωρήσει ο Έντουαρντ Σνόουντεν το μεσημέρι της Πέμπτης, απαντώντας σε ερωτήσεις που θα του έχουν υποβληθεί από τους χρήστες του Διαδικτύου. Η συνέντευξη διοργανώνεται ως «απάντηση» στις εξαγγελίες του Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα για αλλαγές στη λειτουργία της NSA. Στενά συγγενικά πρόσωπα των κορυφαίων της κινεζικής ηγεσίας, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειας του κινέζου προέδρου, φέρονται να έχουν οικονομικές δραστηριότητες σε υπεράκτιες εταιρείες στην Καραϊβική, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει το Off Shore Leaks. Στη μεταφορά των κεφαλαίων λειτουργούν ως μεσάζοντες ως επί το πλείστον αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες.

Οικονομία: Επιστολή στον πρέσβη της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες κ. Θεόδωρο Σωτηρόπουλο απέστειλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτιθέμενο στη συμφωνία για τη χρήση μιας διακυβερνητικής συνθήκης, προκειμένου να συσταθεί ο Ενιαίος Τραπεζικός Μηχανισμός Εξυγίανσης (SRM). Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει στη δισέλιδη επιστολή πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα για τον SRM και η πρόκριση μιας διακυβερνητικής συνθήκης για τη σύστασή του, δεν είναι συμβατή με την Κοινοτική νομοθεσία και παρακάμπτει το ρόλο της Ευρωβουλής.

Τα χειρότερα στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχουν παρέλθει σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Bloomberg. Σύμφωνα με το πρακτορείο η μεταστροφή του κλίματος αντανακλάται στην αυξημένη ζήτηση για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Η ΕΣΕΕ αποτιμά θετικά την πρωτοβουλία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ αναφορικά με τη θέσπιση μίας ενιαίας πλατφόρμας υποβολής του ΦΠΑ από 1/1/2017 για το σύνολο των κρατών-μελών, καθώς θεωρεί πως θα συμβάλει στη συρρίκνωση των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στη περαιτέρω τόνωση της διασυνοριακής εμπορικής δραστηριότητας.

Αθλητισμός: Μέχρι και με δέκα αγωνιστικές αποκλεισμού από τους αγώνες είναι πιθανό να τιμωρηθεί ο Νικολά Ανελκά, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της απρεπούς συμπεριφοράς. Η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον του Γάλλου φορ, με αφορμή τον πανηγυρισμό του στο ματς με τη Γουέστ Χαμ. Με το σκορ του πρώτου ματς να τους έχει εξασφαλίσει κατά το ήμισυ την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδας, Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ παίζουν τις ρεβάνς κόντρα σε Αστέρα Τρίπολης και Ηρακλή, αντίστοιχα.

Εφόσον σφραγίσουν το εισιτήριο τότε, ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο, ενώ ο ΠΑΟΚ τον Απόλλωνα στους «4» της διοργάνωσης. Πρώτο βήμα για πρόκριση στους ημιτελικούς του κυπέλλου Ισπανίας πραγματοποίησε η Ρεάλ Μαδρίτης. Με σκόρερ τον Μπενζεμά στο 25' η «Βασίλισσα» νίκησε την Εσπανιόλ στη Βαρκελώνη κι έτσι έχει το «πάνω χέρι» ενόψει της ρεβάνς. Οι υπόλοιποι αγώνες διεξάγονται την Τετάρτη.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ: 1830: Με το πρωτόκολλο του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.

1842: Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αρχίζει επισήμως τις εργασίες της με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.

1987: Bud Dwyer, Αμερικανός πολιτικός που αυτοκτόνησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1788: Λόρδος Βύρων, Άγγλος ρομαντικός ποιητής και από τους διακεκριμένους φιλέλληνες.

1942: Μίμης Δομάζος, εμβληματική μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1977: Μενέλαος Λουντέμης, συγγραφέας.

1994: Τέλι Σαββάλας, Αμερικανός ηθοποιός ελληνικής καταγωγής που άφησε εποχή με την θρυλική γυαλιστερή του φαλάκρα.