20 Ιανουαρίου, 2014

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ασφυκτικές πιέσεις των Βρυξελλών στην ελληνική κυβέρνηση για υπογραφή νέας δανειακής σύμβασης ύψους 14 δισ. ευρώ. Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου τόσο για τις συνεχείς αναβολές επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, όσο και για τις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα και τα ισχυρά χρηματοοικονομικά κέντρα της ευρωζώνης εκβιάζουν εκ νέου την ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας το δίλημμα «ή υπογράφετε τρίτο μνημόνιο για να καλύψετε τις χρηματοδοτικές σας ανάγκες ή δεν παίρνετε την αναδιάρθρωση του χρέους».

Το Βερολίνο, έχει ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς και προς τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας. Η επιβεβαίωση των πιέσεων ήλθε στο πλαίσιο της τελετής ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, που έγινε στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι εταίροι διεμήνυσαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα πως «αν δεν κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα με την τρόικα και δεν ξεκαθαρίσει το θέμα της νέας δανειοδότησης για το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης τριετίας, να μην περιμένετε λύση για το χρέος εντός της ελληνικής προεδρίας».

Όπερ σημαίνει, στην πραγματικότητα, προς τρίτο μνημόνιο. Μόνο που κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται αυτομάτως τη λήψη και νέων - και κατά πάσα πιθανότητα, σκληρών μέτρων, κάτι το οποίο θα επιφέρει σοβαρό πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Δάνειο μόνο με νέο Μνημόνιο: Πηγές των Βρυξελλών, που επικαλείται η Real, αναφέρουν πως το νέο δάνειο που ετοιμάζουν για την Ελλάδα, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, ανέρχεται σε 14 δισ. Ευρώ. Η Αθήνα είναι ενήμερη για το συγκεκριμένο σχέδιο μέσω της σχεδόν καθημερινής αλληλογραφίας μεταξύ δανειστών και ΥΠΟΙΚ. 

Από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης επισημαίνεται πως ο οργανισμός είναι έτοιμος να δώσει το νέο δάνειο αρκεί, όπως τονίζει και ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ, “ο δανεισμός να συνοδεύεται από νέο μνημόνιο”.

Γρίφος και η επιστροφή της τρόικας:Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ενδεχομένως να μπορούσε να αποκλιμακωθεί αν επέστρεφε η τρόικα στην Αθήνα. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται πιθανό, τουλάχιστον μέχρι το Eurogroup της 27ης Ιανουαρίου.

Στο συγκεκριμένο Eurogroup η ατμόσφαιρα μεταξύ της Ελλάδας και των  εταίρων αναμένεται να είναι τεταμένη. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα τονίσει τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και θα επισημάνει πως οι Έλληνες δεν αντέχουν νέα μέτρα.

Από την μεριά τους όμως οι δανειστές αναμένεται να ασκήσουν αφόρητες πιέσεις προς τον κ. Στουρνάρα ζητώντας του νέα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015. Άλλωστε, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, στο ερώτημα πότε θα επιστρέψει στην Ελλάδα η τρόικα αναφέρουν: “Αυτό εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση”.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης και η Κομισιόν έχουν ζητήσει και νέα μέτρα, πέραν αυτών του 2014, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση αρνείται. Αυτή η άρνηση είναι και ο πραγματικός λόγος που οι δανειστές δεν επιστρέφουν στην Αθήνα.  

20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ † ΑΓΙΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ


Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας γεννήθηκε στη Μελιτηνή της Αρμενίας το έτος 377 μ.Χ. κατά τους χρόνους της βασιλείας του Γρατιανού (375 - 383 μ.Χ.). Οι γονείς του Παύλος και Διονυσία, ανήκαν σε επίσημη γενιά. Άτεκνοι όντες, αξιώθηκαν να αποκτήσουν παιδί, το οποίο αφιέρωσαν στη διακονία του Θεού στο οποίο και κατά θεία επιταγή έδωσαν το όνομα Ευθύμιος, αφού με την γέννησή του τους χάρισε την ευθυμία, τη χαρά και την αγαλλίαση. Σε ηλικία μόλις τριών ετών ο Ευθύμιος έχασε τον πατέρα του. 

Τότε η χήρα μητέρα του τον παρέδωσε στον ευλαβή Επίσκοπο της Μελιτηνής Ευτρώιο, ο οποίος, μαζί με τους αναγνώστες Ακάκιο και Συνόδιο που έγιναν αργότερα Επίσκοποι Μελιτηνής, τον εκπαίδευσε καλώς και, αφού τον κατέταξε στον ιερό κλήρο, τον τοποθέτησε έξαρχο των μοναστηρίων. Από τη Μελιτηνή ο Άγιος μετέβη, περί το 406 μ.Χ., στα Ιεροσόλυμα και κλείσθηκε στο σπήλαιο του Αγίου Θεοκτίστου, όπου και ασκήτευε με αυστηρότητα και αναδείχθηκε μοναζόντων κανόνας και καύχημα. Τόσο δε πολύ πρόκοψε στην αρετή, ώστε πολλοί πίστεψαν στον Χριστό. Τα μεγάλα πνευματικά του χαρίσματα γρήγορα τον ανέδειξαν και η φήμη του ως Αγίου απλώθηκε παντού. 

Γύρω του συγκεντρώθηκαν πάμπολλοι μοναχοί, οι οποίοι τον εξέλεξαν ηγούμενό τους. Ο Μέγας Ευθύμιος με την αγιότητα του βίου του συνετέλεσε στο να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια πολυάριθμοι αιρετικοί, όπως Μανιχαίοι, Νεστοριανοί και Ευτυχιανοί, που απέρριπταν τις αποφάσεις της Δ' Οικουμενικής Συνόδου. Παντού, στην Αίγυπτο και τη Συρία, επικρατούσαν οι Μονοφυσίτες. Στην Παλαιστίνη όμως, χάρη στην παρουσία του Αγίου Ευθυμίου και των μαθητών του, επικράτησε η Ορθοδοξία. Και όταν ο Όσιος συνάντησε την βασίλισσα Ευδοκία η οποία είχε περιπλακεί στα δίκτυα της αιρέσεως των Μονοφυσιτών, τόσο πειστικά και ακαταμάχητα μίλησε προς αυτήν, ώστε την απέδωκε στα ορθόδοξα δόγματα.

Ο Άγιος Ευθύμιος ο Μέγας είχε λάβει από τον Θεό το προορατικό χάρισμα και τη δύναμη της θαυματουργίας. Με ελάχιστα ψωμιά κατόρθωσε να χορτάσει τετρακόσιους ανθρώπους, που κάποτε την ίδια μέρα τον επισκέφθηκαν στο κελί του. Πολλές γυναίκες που ήταν στείρες, όπως και η δική του μητέρα, με τις προσευχές του Αγίου απέκτησαν παιδί και έζησαν την χαρά της τεκνογονίας. Και όπως ο Προφήτης Ηλίας, έτσι και αυτός προσευχήθηκε στον Θεό και άνοιξε τις πύλες του ουρανού και πότισε με πολύ βροχή τη διψασμένη γη, η οποία και αναζωογονήθηκε και έδωσε πλούσιους τους καρπούς της. 

Ενώ κάποτε τελούσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, οι πιστοί είδαν μία δέσμη φωτός που ξεκινούσε από τον ουρανό και κατερχόταν μέχρι τον Άγιο. Το ουράνιο αυτό φως, παρέμεινε μέχρι που τελείωσε η Θεία Λειτουργία και δήλωνε την εσωτερική καθαρότητα και λαμπρότητα του Αγίου. Επίσης, σημάδι της αγνότητας και της αγιότητάς του αποτελούσε και το γεγονός ότι ήταν σε θέση να γνωρίζει ποιος προσερχόταν να κοινωνήσει με καθαρή ή σπιλωμένη συνείδηση. Ο Άγιος κοιμήθηκε εν ειρήνη το έτος 473 μ.Χ., σε ηλικία 97 ετών, επί βασιλείας Λέοντος του Μεγάλου



ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΤΡΥΠΑ ΣΕ ΩΚΕΑΝΟ ΑΝΕΡΓΙΑΣ


Η κατάρρευση της αγοράς και η αδυναμία της να εξασφαλίσει εργασία - ή έστω απασχόληση - σε εκατομμύρια έχοντες ανάγκη είναι η πικρή καθημερινότητα στη μνημονιακή εποχή μας. Ενα από τα προς υλοποίηση σχέδια που στόχευε στον περιορισμό της μάστιγας της ανεργίας ήταν αυτό για την κοινωφελή εργασία, το οποίο θα έφερνε σε πέρας ο ΟΑΕΔ. Οι μήνες απασχόλησης μόλις έξι και ο μηνιαίος μισθός όσων επιλεγούν 490 ευρώ. Παρά ταύτα, οι συμμετοχές ήταν πολλές και οι προσδοκίες των ανέργων ακόμα περισσότερες.

Εφημερίδα των Αθηνών αποκάλυψε σε άρθρο της ότι τελικά και αυτό το μεγαλεπήβολο πλάνο καταλήγει σε φιάσκο, διότι «υπήρξαν άνεργοι που επιλέχθηκαν για να εργαστούν, αλλά οι δημόσιοι φορείς που επρόκειτο να τους προσλάβουν αρνήθηκαν να τους δεχτούν και γύρισαν πίσω στον ΟΑΕΔ. Υπήρξαν δήμοι όπως ο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης και ο Αμαρουσίου, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που αρνήθηκαν να δεχτούν τους εργαζομένους μέσω των συγκεκριμένων προγραμμάτων, προκαλώντας αδιέξοδο στον οργανισμό, αφού στον νόμο δεν υπάρχει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο». Πρέπει κάποιος να έχει βρεθεί στη θέση της έσχατης ανάγκης, η οποία ταλανίζει τους συμπολίτες μας που έσπευσαν να ενταχθούν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, για να καταλάβει το μέγεθος της απογοήτευσης έπειτα από το σκοτσέζικο ντους της «πρόσληψης» και της μετέπειτα απόρριψής τους από τους ενδιαφερόμενους φορείς.

Οσοι από τους άνεργους Ελληνες είχαν την ατυχία να βρουν απασχόληση μόνο στα χαρτιά υπέστησαν αυτό το ψυχολογικό μαρτύριο επειδή έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στο κράτος και τους φορείς που αντιδρούν στον θεσμό της κινητικότητας. Οι δήμοι, οι οργανισμοί και τα υπουργεία που ματαιώνουν αυτές τις προσλήψεις «εκδικούνται την εξουσία», απορρίπτοντας τους εργαζομένους αυτών των προγραμμάτων. Η προχειρότητα στους χειρισμούς είναι εμφανής όσο και η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας και ικανοποιητικού, εφαρμόσιμου σχεδιασμού για την πάταξη της ανεργίας. Οι πολίτες έχουν, ξανά, απέναντί τους το κράτος και όχι δίπλα τους. Και η δοκιμασία συνεχίζεται...

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ


Διαβάσαμε με προσοχή όσα είπε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του στην ιστορική έπαυλη Lancaster House του κεντρικού Λονδίνου ο υφυπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Μάικλ Φάλον.  Να σημειώσουμε ότι στο δείπνο, εκτός των υπουργών Κασουλίδη και Λακκοτρύπη, συμμετείχαν και επιχειρηματίες της Βρετανίας που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα των υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδρογονανθράκων και της διαδικασίας εξόρυξης και εκμετάλλευσής τους, που απαιτούν τεράστιες επενδύσεις, τις οποίες είναι σε θέση να κάνουν μόνο ενεργειακοί γίγαντες από μεγάλες χώρες.

Σύμφωνα με τα λεχθέντα, το όραμα της Κύπρου είναι η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων να μετατραπεί σε εργαλείο συνεννόησης και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες, αλλά και με εκείνες που θα εμπλακούν στην αξιοποίηση, η οποία θα λειτουργήσει και ως ένας καταλύτης για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Το πιο κρίσιμο ίσως σημείο της ομιλίας του ήταν εκείνο που τόνιζε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που απαιτούνται, ώστε η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Εξαιρετικά μεγάλης σημασίας ήταν επίσης το γεγονός ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου και στα θέματα ενέργειας, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, για αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου. Η έμπρακτη αναγνώριση της ΑΟΖ της Κύπρου από το Λονδίνο είναι ένα ζήτημα που εμπεδώνει ακόμα περισσότερο τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε μια εκτεταμένη περιοχή και αποδυναμώνει τους ισχυρισμούς της Αγκυρας ότι «αφού δεν υπάρχει κράτος με το όνομα Κύπρος δεν υπάρχει και κυπριακή ΑΟΖ»!

Αφού κι εμείς με τη σειρά μας υπογραμμίσουμε την αυξανόμενη σημασία της ΑΟΖ στη λειτουργία των κρατών και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους, δεδομένου ότι ήδη έχουμε εισέλθει σε άτυπη προεκλογική περίοδο, λόγω των επικείμενων ευρωεκλογών, θα σταθούμε στο όραμα του Νίκου Αναστασιάδη να καταστεί η Κύπρος ενεργειακό κέντρο προς όφελος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και θα σταθούμε στο ζήτημα αυτό επειδή, δυστυχώς, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για τις εκλογές συζητείται οτιδήποτε άλλο από το πελώριο ζήτημα της τύχης και της πορείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι το μεγαλύτερο και πιο φιλόδοξο εγχείρημα της ανθρωπότητας για συνεννόηση των λαών και των εθνών.

Σε μια περιοχή όπου η ασυνεννοησία και οι ανταγωνισμοί προκάλεσαν πολέμους με εκατομμύρια θύματα. Για να είναι δυνατή η υλοποίηση του οράματος Αναστασιάδη, πρέπει να ισχύουν απαρεγκλίτως δύο όροι: ο ένας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. και ο άλλος να συμφωνήσει το Ισραήλ σε μια από κοινού στρατηγική για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Κατά την άποψή μας, η επιλογή να γίνει η Ελλάδα μέλος της ΕΟΚ ήταν καθαρά πολιτική και γεωπολιτική και όχι οικονομική, όπως την εξέλαβαν άρχοντες και κομματικοί εγκάθετοι που διασπάθισαν τα κονδύλια της Ε.Ε. με απολύτως «προοδευτικό τρόπο», αφού προηγουμένως εξαπάτησαν τους ψηφοφόρους με συνθήματα του τύπου «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Τώρα που οι νεολαϊκιστές με τα νέα συνθήματά τους του τύπου «Το ευρώ δεν είναι φετίχ» θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, η γεωπολιτική αναγκαιότητα της παραμονής στην Ε.Ε. γίνεται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ.

Επειδή η συμμετοχή καθιστά την Κύπρο και την Ελλάδα νησίδες σταθερότητας σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που στην κυριολεξία βράζει (Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Λίβανος, Συρία, Κουρδιστάν, Τουρκία). Επιπλέον, χωρίς συμμετοχή της Ελλάδα στην Ε.Ε. το όραμα της Κύπρου είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Ο άλλος όρος που πρέπει να τηρείται απαρεγκλίτως είναι η συμφωνία του Ισραήλ να συνεργαστεί με Κύπρο και Ελλάδα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ενώ σε πολιτικό επίπεδο έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, έρχεται ο ιδιωτικός τομέας να θέσει σε κίνδυνο τις όποιες κινήσεις και συμφωνίες έχουν γίνει μέχρι τώρα. 

Πληροφορούμεθα ότι επιχειρηματικοί κολοσσοί από Τουρκία και Ισραήλ κινούνται δυναμικά για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και να καταστήσουν υποχρεωτικό για τις κυβερνήσεις του Τέλ Αβίβ και της Άγκυρας ο αγωγός φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Ταμάρ και Λεβιάθαν να ακολουθήσει το δρομολόγιο Ισραήλ - Λίβανος – Συρία - Τουρκία και εκείθεν Ευρώπη. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο αγωγός Ισραήλ - Κύπρος - Κρήτη - ηπειρωτική Ελλάδα - Ευρώπη, πάει «περίπατο». Τίθεται εις γνώσιν των ιθυνόντων...


Ο ΠΥΡΕΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ: H ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ «ΣΙΩΠΗΛΗ ΕΠΙΔΗΜΙΑ» ΠΟΥ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Κάθε χρόνο σημειώνονται περίπου 150.000 κρούσματα μιας νόσου, της οποίας οι επιπτώσεις στις ερήμους της νοτιοδυτικής Αμερικής, ισοδυναμούν με τις επιπτώσεις της πολιομυελίτιδας, πριν από το εμβόλιο. Όπως αναφέρει ο Dana Goodyear στο The New Yorker, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά δέκα φορές μεταξύ του 1998 και του 2011 και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις δεν λειτουργεί καμία θεραπεία.

Τι ακριβώς, όμως, είναι αυτή η νόσος; Σύμφωνα με το Business Insider, πρόκειται για μια ασθένεια γνωστή ως πυρετός της κοιλάδας, κατά την οποία οι άνθρωποι μπορούν να εισπνεύσουν ένα μύκητα που ονομάζεται Coccidioides immitis και βρίσκεται στη βρωμιά και τη σκόνη. Τα δυο τρίτα των κρουσμάτων έχουν σημειωθεί στην Αριζόνα, όπου ο πυρετός της κοιλάδας το 2012 ήταν η δεύτερη πιο αναφερόμενη νόσος.

Ο μύκητας αυτός μολύνει τους πνεύμονες, αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί στο δέρμα, στα οστά, στο ήπαρ, στον εγκέφαλο, στην καρδιά, και στις μεμβράνες που προστατεύουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Εξήντα τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται με τον πυρετό της κοιλάδας δεν παρουσιάζουν συμπτώματα, αλλά ακόμη και όσοι παρουσιάζουν τα συμπτώματα μοιάζουν με εκείνα της γρίπης και περνάει χωρίς κάποια θεραπεία. Για τις περιπτώσεις που ο μύκητας εξαπλώνεται πέρα από τους πνεύμονες, η ασθένεια μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σκληρή, αφού τρεις φορές την εβδομάδα χορηγείται στους ασθενείς αμφοτερικίνη Β, ένα αντι-μυκητιασικό το οποίο οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως βελόνα στη βάση του κρανίου. Για να αποφεύγονται οι πονοκέφαλοι, οι ασθενείς πρέπει να ξεκουράζονται αρκετές ώρες με τα πόδια όρθια πάνω από το κεφάλι.

Μια 26χρονη γυναίκα που νόσησε πριν τέσσερα χρόνια περιγράφει πως η ασθένεια παρέλυσε όλο της το σώμα και της προκαλούσε συνέχεια εμετό. Χρειάστηκε να υποβληθεί σε τρεις χειρουργικές επεμβάσεις στον εγκέφαλο και οι γιατροί ήταν πολλοί απαισιόδοξοι, προετοιμάζοντας τη μητέρα της για το χειρότερο. Πλέον πρέπει να διοχετεύει αντιμυκητιασικά μέσω μιας διακλάδωσης στον εγκέφαλό της, για το υπόλοιπο της ζωής της.

Δραστηριότητες όπως μια γεώτρηση μπορούν να κάνουν τα σπόρια του Coccidioides immitis να εξαπλωθούν ταχύτατα προς τα καυτά, ξηρά μέρη μέσω των ανέμων.Τα σπόρια μπορούν επίσης να ταξιδεύουν σε μακρινά μέρη, μέσω των εμπορευματοκιβωτίων μεταφοράς ή ακόμη και κατά τη δωρεά οργάνων. Ένας άνθρωπος στο Michigan αρρώστησε μετά την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου από το Phoenix.

Παρότι ο πυρετός της κοιλάδας είναι εύκολο να πιάσει και είναι εξαιρετικά σοβαρός -ακόμα και θανατηφόρος-, υπάρχει πολύ μικρή χρηματοδότηση για την έρευνα της νόσου, καθώς οι επιπτώσεις είναι γεωγραφικά περιορισμένες (Πέρα από την Αριζόνα, άλλες πληγείσες περιοχές περιλαμβάνουν οι Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Τέξας, και τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής)

Μια επερχόμενη κλινική δοκιμή στην Καλιφόρνια έχει σχεδιαστεί για να καθορίσει τις κατευθυντήριες γραμμές θεραπείας για εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί, αλλά και για τη δημιουργία ενός εμβολίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα τη Λάρισα, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το απόγευμα της Δευτέρας. Τη σκυτάλη από τη ΝΔ, που ζήτησε - με ανακοίνωσή της την Κυριακή - από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει «σε τι πιστεύει», πήρε σήμερα, Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, για να εκφράσει την πεποίθηση ότι «τέτοιες πληροφορίες καλό είναι να τις ξέρουν οι πολίτες».

Έφυγε τα ξημερώματα, σε ηλικία 93 ετών, ο Κώστας Φιλίνης, κορυφαίο στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς, από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΚΚΕ εσωτερικού και ευρωβουλευτής του κόμματος.«Η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, όμως στο συγκεκριμένο θέμα δεν μπορεί να τοποθετηθεί αν δεν δει προηγουμένως την απόφαση» δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αναφέρομενος στο θέμα με τις αποδοχές των ενστόλων.

Την ελπίδα ότι η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές αποδοχών των ένστολων «θα εγκαινιάσει μια νέα θεώρηση της δικαστικής λειτουργίας για τους μισθούς και συντάξεις όλων ανεξαιρέτως των Ελλήνων, βγάζοντας σταδιακά αντισυνταγματικούς όλους τους σχετικούς εφαρμοστικούς νόμους» εκφράζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Κόσμος:Ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέφερε πως υπάρχουν «ισχυρές πιθανότητες» να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία τον Ιούνιο, απορρίπτοντας επίσης το ενδεχόμενο να στελεχωθεί από μέλη της εξόριστης αντιπολίτευσης μία πιθανή μεταβατική κυβέρνηση. Ο Άσαντ απέρριψε επίσης ως «αβάσιμο» το διαχωρισμό των αντικαθεστωτικών σε ομάδες της αντιπολίτευσης και τζιχαντιστές, λέγοντας πως πρόκειται συλλήβδην για «ακραίους τρομοκράτες» και λέγοντας πως κύριος στόχος της επικείμενης διάσκεψης για τη Συρία πρέπει να είναι «απτά αποτελέσματα στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Η ευρωκρίση έχει προκαλέσει μετατόπιση επιλογής της καγκελαρίου σχετικά με την επιλογή στενού ευρωπαίου εταίρου. Το Παρίσι δεν σημαίνει πλέον για το Βερολίνο ό,τι σήμαινε παλαιότερα.

Η Τεχεράνη έλαβε τελικά από τον ΟΗΕ προσκλητήριο στις επερχόμενες συνομιλίες στην Ελβετία για τον συριακό εμφύλιο -μετά τη διαμάχη ΗΠΑ και Ρωσίας για το εάν το Ιράν, που στηρίζει τον Άσαντ, θα καθόταν στο τραπέζι -προκαλώντας την αντίδραση των αντικαθεστωτικών, που απειλούν πως θα αποσύρουν την απόφασή τους για συμμετοχή. Η Ουάσινγκτον ανέφερε πως η Τεχεράνη πρέπει να προσέλθει «αποδεχόμενη τη βάση της συζήτησης» -δηλαδή τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης στη Δαμασκό- ειδάλλως η πρόσκληση θα πρέπει να ανακληθεί. Και η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που προσκλήθηκαν.

Περνώντας από τα λόγια στην πράξη, το Ιράν σταματά το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός του για εμπλουτισμό ουρανίου βάζοντας σε εφαρμογή τη συμφωνία με τους Έξι. Με το μέτρο, η Τεχεράνη αναμένει άμεσα μία πρώτη περιορισμένη χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της. Η Κάθριν Άστον, εκπρόσωπος των Έξι, ανέφερε την ελπίδα της πως ο νέος γύρος συνομιλιών θα ξεκινήσει στις επόμενες εβδομάδες.

Στους δρόμους έβγαλε του κατοίκους της κεντρικής Ιταλίας σεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Ο σεισμός, εστιακού βάθους 14,5 χλμ., σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Καμπάνια και Μολίζε που είχε δώσει ισχυρότερη δόνηση πριν από μερικές εβδομάδες.

Οικονομία: Ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Νοεμβρίου 2013, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Νοεμβρίου 2012, παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, έναντι αύξησης 4,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2012 προς το 2011.

Παντελώς αβάσιμες και αναληθείς χαρακτηρίζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων τις καταγγελίες ότι ξένο fund αγόρασε από το ταμείο «κόκκινα δάνεια» και ότι η αγορά έγινε στο 20% περίπου της πραγματικής αξίας του δανείου. Τριάντα Έλληνες εκθέτες συμμετέχουν στη μεγαλύτερη αγροτική και έκθεση τροφίμων του κόσμου που γίνεται στο Βερολίνο. Ευκαιρίες και δυσκολίες μιας επίπονης επιστροφής.

Αθλητισμός: Η αποχή του Κώστα Μήτρογλου για 1,5 μήνα από τις υποχρεώσεις του Ολυμπιακού είναι λογικό να έχουν επηρρεάσει την απόδοσή του Ελληνα διεθνή, που πριν από τον τραυματισμό του βρίσκονταν σε... δαιμονιώδη κατάσταση. Για το λόγο αυτό ο τεχνικός των «ερυθρολεύκων» είχε συζήτηση μαζί του, κυρίως για να του τονώσει το ηθικό. Μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον Λουκά Βύντρα. Ο Ελληνας αμυντικός σκόραρε κόντρα στη Μπαρτσελόνα και την κράτησε στο 1-1 με τη Λεβάντε, αποτέλεσμα που δεν εκμεταλλεύτηκε πάντως η Ατλέτικο Μαδρίτης για να προσπεράσει την παρέα του Μέσι, καθώς αναδείχθηκε με τη σειρα της ισόπαλη 1-1 με τη Σεβίλλη.

Εξαιρετική η παρουσία και του Νίκου Καράμπελα για τη Λεβάντε, ενώ αξίζει να σημωθεί ότι η κεφαλιά του Βύντρα έγινε ύστερα από σέντρα ενός παλιού γνώριμου και πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, του Αντρέας Ιβανσιτς. Με πρωταγωνιστή τον Μάρκους Μπεργκ, που πέτυχε ένα γκολ και δημιούργησε άλλα δύο, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εκτός έδρας 3-1 της Βέροιας, στο πλαίσιο της 20ής αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, και παραμένει στην τέταρτη θέση, πλησιάζοντας μάλιστα σε απόσταση ενός βαθμού τον τρίτο Ατρόμητο. Ο Κλωναρίδης στο 2΄, ο Ατζαγκούν στο 34΄ και ο Μπεργκ στο 68΄ σημείωσαν τα γκολ του «τριφυλλιού», ενώ η «βασίλισσα του βορρά», που παραμένει στην προτελευταία θέση, είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 10΄ με πέναλτι του Μπεν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 250: Ο ρωμαίος αυτοκράτορας Δέκιος εξαπολύει άγριο κυνηγητό των Χριστιανών στη Ρώμη.

1833: Ο Βασιλιάς Όθων και τα μέλη της Αντιβασιλείας φτάνουν στο Ναύπλιο με την αγγλική φρεγάτα Μαδαγασκάρη. Τους συνοδεύουν 4.000 βαυαροί στρατιώτες.

1921: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, η Τουρκία υιοθετεί το πρώτο της Σύνταγμα, με κύριο πρόταγμα την εθνική κυριαρχία.

1942:Σε ναζιστική διάσκεψη στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου αποφασίζεται η λεγόμενη τελική λύση, δηλαδή η εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.

1949: Ο Αλέξανδρος Παπάγος γίνεται αρχιστράτηγος με ευρείες εξουσίες, για να φέρει σε πέρας τον αγώνα κατά των ανταρτών του Δημοκρατικού Στρατού. Ως ανώτατο στρατιωτικό διοικητή της Κεντρικής Ελλάδας διορίζει τον διοικητή του Α' Σώματος Στρατού.

1982: Κατά τη διάρκεια συναυλίας του Όζι Όσμπορν στο Ντε Μόινς της Αϊόβα, ένας από τους ακροατές πετά μία αναίσθητη νυχτερίδα στη σκηνή. Νομίζοντας ότι είναι πλαστική, ο Όζι την αρπάζει και τη δαγκώνει στο κεφάλι, χάριν παιδιάς. Μόλις κατάλαβε το λάθος του μετέβη αμέσως στο νοσοκομείο για εμβόλιο.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1775: Αντρέ Μαρί Αμπέρ, γάλλος μαθηματικός και φυσικός, που διατύπωσε τους θεμελιώδεις νόμους του ηλεκτρομαγνητισμού και της έντασης του ηλεκτρικού ρεύματος. Προς τιμήν του, η μονάδα μέτρησης του ρεύματος πήρε το όνομά του. (Θαν. 10/6/1836)

1920: Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης. (Ντόλτσε Βίτα, Οκτώμισι). (Θαν. 31/10/1993)

1946: Ντέιβιντ Λιντς, αμερικανός σκηνοθέτης. (Malholland Drive)

ΘΑΝΑΤΟΙ: 842: Θεόφιλος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 813)

1907: Ντμίτρι Μεντελέγιεφ, ρώσος χημικός, δημιουργός του περιοδικού πίνακα των στοιχείων. (Γεν. 27/1/1834)

1984: Τζόνι Βαϊσμίλερ, πέντε φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση και ηθοποιός. (Ταρζάν) (Γεν. 2/6/1904)