19 Ιανουαρίου, 2014

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ


Στην κεντρική πλατεία του Κιέβου παραμένουν κατασκηνωμένοι διαδηλωτές εναντίον της κυβέρνησης Γιανούκοβιτς, ενώ το Κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που περιορίζει τις συγκεντρώσεις και ποινικοποιεί συγκεκριμένες μεθόδους κινητοποιήσεων (ενώ εισάγει και «ρωσικού τύπου» πλαίσιο για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις).

Μία ημέρα νωρίτερα, δικαστήριο στο Κίεβο είχε απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις για τρεις μήνες, προκαλώντας ανησυχίες πως επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας. Το νομοσχέδιο πέρασε το βράδυ της Πέμπτης με τις ψήφους του κόμματος του Βίκτορ Γιανούκοβιτς και των συμμαχικών του κομμάτων. Για να τεθεί σε ισχύ, εκκρεμεί η υπογραφή του προέδρου.

Ο νόμος απαγορεύει στήσιμο εξέδρας, αντίσκηνων ή μεγαφώνων σε ανοικτούς χώρους, προβλέποντας ποινές που ξεκινούν από πρόστιμο και φτάνουν μέχρι ολιγοήμερη φυλάκιση (15 ημερών). Ο αποκλεισμός κτιρίων ή άλλη «βαριά διατάραξη της δημόσιας τάξης» επισύρουν, με όχι ιδιαίτερα σαφείς διατάξεις, ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 15 χρόνια.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι διατυπώσεις του νομοσχεδίου φαίνεται να «φωτογραφίζουν» το είδος των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν καταφύγει οι διαδηλωτές των τελευταίων δύο μηνών στο Κίεβο και τις άλλες μεγάλες ουκρανικές πόλεις. Το νομοσχέδιο εισάγει επίσης «ρωσικού τύπου» πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για την επίβλεψη των οικονομικών τους.

Η απότομη απομάκρυνση του Γιανούκοβιτς από την ΕΕ το Νόέμβριο και η στροφή στη Ρωσία είχε προκαλέσει κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, αν και με μικρότερη προσέλευση: Στην πιο πρόσφατη διαδήλωση της προηγούμενης Κυριακής, περίπου 50.000 άτομα διαδήλωσαν στο Κίεβο.




(19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ) † ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Κατά Λουκά κεφ. ΙΖ΄, 12-19

Τω καιρώ εκείνω εισερχομένου του Ιησού εις τινα κώμην, απήντησαν αυτώ δέκα λεπροί άνδρες, οί έστησαν πόρρωθεν, και αυτοί ήραν φωνήν λέγοντες. Ιησού επιστάτα, ελέησον ημάς. Και ιδών είπεν αυτοίς. Πορευθέντες επιδείξατε εαυτούς τοις ιερεύσι. Και εγένετο εν τω υπάγειν αυτούς εκαθαρίσθησαν.

Είς δε εξ αυτών, ιδών ότι ιάθη, υπέστρεψε μετά φωνής μεγάλης δοξάζων τον Θεόν, και έπεσεν επί πρόσωπον παρά τους πόδας αυτού ευχαριστών αυτώ. Και αυτός ήν Σαμαρείτης. Αποκριθείς δε ο Ιησούς είπεν. Ουχί οι δέκα εκαθαρίσθησαν; Οι δε εννέα πού; Ουχ ευρέθησαν υποστρέψαντες δούναι δόξαν τω Θεώ, ει μη ο αλλογενής ούτος. Και είπεν αυτώ. Αναστάς πορεύου. Η πίστις σου σέσωκέ σε».

  
Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, ενώ έμπαινε ο Ιησούς σε κάποια μικρή πόλη, Τον συνάντησαν δέκα λεπροί άνδρες, που εξαιτίας της αρρώστιας τους στάθηκαν μακριά και φώναξαν δυνατά, λέγοντας: «Δάσκαλε Ιησού, βοήθησέ μας». Και όταν τους είδε ο Ιησούς, τους είπε: «Πηγαίνετε να δείξετε τους εαυτούς σας στους ιερείς».

Και ενώ πήγαιναν (στους ιερείς), καθαρίστηκαν (έγιναν καλά). Ένας από αυτούς όταν είδε που θεραπεύτηκε, γύρισε πέφτοντας στα πόδια του Ιησού ευχαριστώντας Τον, δοξάζοντας με μεγάλη φωνή το Θεό. Αυτός δε ήταν Σαμαρείτης. Τότε αποκρίθηκε (αναρωτήθηκε) ο Ιησούς και είπε: «Δέκα δεν ήσαν αυτοί που θεραπεύθηκαν; Οι άλλοι εννέα που είναι;

Δε βρέθηκαν να γυρίσουν για να δοξάσουν το Θεό παρά μόνο αυτός ο αλλογενής;». Και του είπε: «Σήκω και πήγαινε. Η πίστη σου σε έσωσε.


ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ - ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΤΟ ΥΠΕΞ

Απίστευτη νέα πρόκληση από τα Σκόπια. Τη στιγμή που ο "αναπληρωτής πρωθυπουργός" Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στις ΗΠΑ και τον περνάει από πολιτικό νυστέρι ο Τζόν Κέρι για το θέμα της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού, τα Σκόπια ρίχνουν ακόμη ένα "χαστούκι" στην ελληνική διπλωματία.

Συγκεκριμένα, οι Σκοπιανοί τύπωσαν νέο χαρτονόμισμα με τον Μέγα Αλέξανδρο καβάλα στον Βουκεφάλα. Το χαρτονόμισμα είναι των 200 δηναρίων δηλαδή 3,5 ευρώ περίπου. Η κατρακύλα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δεν έχει τέλος από ένα συνονθύλευμα εθνοτήτων που καπηλεύονται την ελληνική ιστορία στο νέο τους χαρτονόμισμα.

ΦΡΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ


Με δικαστική απόφαση-βόμβα τίθεται φρένο στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Η Δικαιοσύνη κρίνει καταχρηστική τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης όταν επιχειρείται να μπει σε πλειστηριασμό ένα ακίνητο πολλαπλάσιας αξίας σε σύγκριση με την σχετική τραπεζική απαίτηση. Συγκεκριμένα, δικαστήριο απεφάνθη πως οι κανόνες της καλής πίστης και των χρηστών σε συνδυασμό με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, επιβάλλουν να μην υπάρχει προφανής δυσαναλογία ανάμεσα στο χρέος και στην πραγματική αξία του ακινήτου.

Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να σταματήσει η διαδικασία πλειστηριασμού ακινήτου αξίας 1,2 εκατ. ευρώ τη στιγμή που είναι περίπου 20πλάσια από τη σχετική απαίτηση (56.842 ευρώ) της τράπεζας. Η τελική απόφαση θα εκδοθεί από το Πρωτοδικείο. Σύμφωνα με το Πρωτοδικείο Πειραιά, παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας γιατί ο πλειστηριασμός έχει ιδιαίτερα επαχθείς συνέπειες για τον οφειλέτη, οι οποίες καθιστούν μη ανεκτή την πραγμάτωση της τραπεζικής απαίτησης μέσω του πλειστηριασμού ακινήτου δυσανάλογα μεγαλύτερης αξίας, σύμφωνα με τις αντιλήψεις περί δικαίου και ηθικής που έχει ο μέσος άνθρωπος.

Έτσι το δικαστήριο, σύμφωνα με την Ημερησία, πιθανολογώντας ότι η ανακοπή που έχει ασκήσει ο οφειλέτης μπορεί να γίνει δεκτή (λόγω καταχρηστικότητας), δέχθηκε ότι κινδυνεύει να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη και γι' αυτό ανέστειλε τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ακινήτου έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων στην Αττική, με κτιριακές εγκαταστάσεις τυροκομείου. Η αναστολή δόθηκε μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης για την ανακοπή του πλειστηριασμού.

ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΑ "ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ" ΤΗΣ ΕΛΙΤ


Η τρόικα όχι μόνο δεν αρκείται στην μερική άρση των πλειστηριασμών ακινήτων, αλλά ζητάει συγκεκριμένα να "στοχοποιηθούν" όσοι έχουν ήδη εξοφλήσει το 70% των δανείων τους, και αδυνατούν πλέον να αποπληρώσουν τα υπόλοιπα. Το καθαρά συμφεροντολογικό σκεπτικό που παρουσιάζουν είναι ότι έτσι δεν θα καταγράψουν οι τράπεζες μεγάλες ζημιές, και όσοι είναι νέοι δανειστές θα συνεχίσουν να χρωστάνε, και να αποδίδουν στις τράπεζες σε βάθος χρόνου.

Όπως αναφέρουν τα "Επίκαιρα" ήδη η τρόικα ζητά αλλαγή στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, με την οποία να γίνεται αποδεκτή η εξωφρενική αυτή απαίτησή τους! Ο στόχος τους είναι άλλος. Η αρπαγή των περιουσιών όσων βρίσκονταν κοντά στην "απελευθέρωσή" τους από τα χρέη, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι με την υπερφορολόγηση που επέβαλαν στην χώρα, κανείς δεν θα μπορεί να βρει τα λίγα χρήματα που τους απομένουν. Οι υπόλοιποι έτσι και αλλιώς θα είναι στην "αποικία" χρέους για πολλά χρόνια και ουσιαστικά δεν θα διαθέτουν καμμία ιδιοκτησία.

Οι τροικανοί ζήτησαν να βγαίνουν σε πλειστηριασμό τα σπίτια όσων έχουν εξοφλήσει το 70% των οφειλών τους με το επιχείρημα ότι με τον πλειστηριασμών ακινήτων αυτών οι τράπεζες δεν θα χάσουν χρήματα, ενώ αντιθέτως θα καταγράψουν ζημιές έως και 90% εάν προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς για δάνεια που έχει αποπληρωθεί πολύ μικρό ποσοστό τους. Δηλαδή τα "θαλασσοδάνεια" που έδωσαν οι τράπεζες στα κόμματα, και στην επιχειρηματική ελίτ, που έστηναν επιχειρήσεις στην πλάτη μας, για να πάμε μετά να δουλέψουμε σε αυτούς, και φυσικά δεν έχουν αποπληρωθεί σχεδόν καθόλου, θα τα πληρώσουμε εμείς, ωραίοι είναι αυτοί!

Οι στόχοι της τροικα δεν είναι οικονομικοί, είναι εθνοκτόνοι. Εργάζονται με τον σκοπό να δουν τον Έλληνα εξαθλιωμένο, θέλουν να του πάρουν οτιδήποτε τον κρατάει "ριζομένο" στη χώρα με σκοπό να τον αναγκάσει να φύγει αλλού. Στην συνέχεια θα "αντικατασταθούμε" με νέους "Έλληνες" που θα προέρχονται από άλλα μέρη του πλανήτη.H παρουσία του George Soros στην Θεσσαλονίκη με τις ευλογίες του Γ.Μπουτάρη μόνο τυχαία δεν είναι.

Ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή + έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι. Χτυπώντας μας στην ιδιοκτησία μας, χτυπούν την αρχοντιά της άλλοτε περήφανης μεσαίας ελληνικής τάξης. Χωρίς σπίτι παύεις να είσαι άρχοντας στον τόπο σου. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι αντιστέκεται για να μην δεχτεί την νέα απαίτηση της τρόικα, η οποία θα υπογράψει και το οριστικό πολιτικό τέλος της στις ευρωεκλογές, όπου η ΝΔ θα "φλερτάρει" με μονοψήφια ποσοστά, αλλά ήδη η τρόικα ξεκίνησε τους εκβιασμούς, μη ερχόμενη στην χώρα παρά μόνο όταν αποδεχτούν όλα αυτά που ζητάει.

Πάλι θα έχουμε το γνωστό επαναλαμβανόμενο θέατρο, των "εκβιαστών και των εκβιαζόμενων". Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όταν επέβαλαν τον φόρο υπεραξίας ακινήτων στην κυβέρνηση (χαράτσι 15%), στην αρχή προέβλεπε μεταπωλήσεις από την 1/1/2013. Η τρόικα ανάγκασε την κυβέρνηση να το επεκτείνει μέχρι το...10000 π.Χ. Έτσι αν τώρα και όποιος πουλήσει ένα σπίτι του 1960, κινδυνεύει να δώσει φόρο 15% από την πώληση και όχι την υπεραξία, καθότι δεν υπήρχαν ούτε αντικειμενικές αξίες την εποχή εκείνη, και φυσικα΄του έχει δοθεί συνήθως με γονική παροχή.

Να πουλήσεις δεν μπορέις, να ξεχρεώσεις δεν μπορέις, να έχεις λεφτά στην τράπεζα δεν μπορέις, να έχεις δουλεια΄δεν  μπορείς, και την ίδια στιγμή στην τελευτάια δημοσκόπηση της Κάπα Research ένας στους δύο Έλληνες δήλωναν ότι θέλουν να την "κάνουν" από την χώρα. Μήπως αυτός είναι και ο τελικός σκοπός;Η Ενωμένη Ευρώπη που οραματίζονται στις Βρυξέλες, δεν προβλέπει την ύπαρξη ισχυρών εθνικών δεσμών. Και όποιος έπιασεν,έπιασεν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα: Η σορός μιας γυναίκας αγνώστων λοιπών στοιχείων βρέθηκε απανθρακωμένη τα ξημερώματα της Κυριακής κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε διαμέρισμα στην Πάτρα. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Πυροσβεστικής για να εξακριβώσουν τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά. Οι πυροσβέστες προχώρησαν στην εκκένωση κι άλλων διαμερισμάτων προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι ένοικοι. «Γιατί αφού μας ενώνουν τόσα πολλά, δεν μπορούμε να τα βρούμε;». Το ερώτημα υπήρχε σαν ελέφαντας μέσα στο αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι, όπου διεξάγεται η διημερίδα του Προοδευτικού Φόρουμ, έως ότου το εκστόμισε η Αντιγόνη Λυμπεράκη, αντιπρόεδρος της Δράσης μετά το πέρας του πρώτου κύκλου συζήτησης με θέμα τη διακυβέρνηση.

Η δημοκρατία βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο και υποχωρεί εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης λιτότητας, που προκαλεί την ύφεση και την εκτίναξη της ανεργίας δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από την Ολλανδία μιλώντας σε εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ολλανδίας (SP) με θέμα: «Δημοκρατία, Οικονομία και Κοινωνία». Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στο θέμα της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού κατά την συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Τζον Κέρι φέρεται να ρώτησε τον κ. Βενιζέλο: «Μα πώς είναι δυνατόν να αφήνετε τρομοκράτες να παίρνουν άδειες;» ζητώντας την σύλληψη του Ξηρού άμεσα. Μία μόνο ευκαιρία να κατοχυρώσουν τη βαθμολογία τους για εισαγωγή στα ΑΕΙ θα έχουν οι τελειόφοιτοι του 2014. Από το 2016 καταργείται η κατοχύρωση βαθμών. Όλες οι αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Κόσμος:  Νεκρό βρέθηκε τελικά το τρίχρονο αγόρι που είχε εξαφανιστεί από την Πέμπτη από το σπίτι του στο Εδιμβούργο. Η μητέρα του συνελήφθη και της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για τον θάνατό του. Το άψυχο σώμα ου μικρού Μίκαελ Κούλαρ βρέθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην κομητεία Φάιφ, κοντά στο Εδιμβούργο. Την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης να στείλει αντιπροσωπεία την ερχόμενη εβδομάδα στην ειρηνευτική διάσκεψη «Γενεύη 2» για την επίλυση της πολύμηνης και αιματηρής σύρραξης στη Συρία χαιρετίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Κάνουν λόγο για μια «γενναία επιλογή» που θα οδηγήσει τους Σύρους σε ένα καλύτερο μέλλον.

Τουλάχιστον 20 πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε κατά τη διέλευση στρατιωτικής αυτοκινητοπομπής στην περιοχή Μπανού στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 30 στρατιώτες. Αντάρτες Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, ενώ ο εκπρόσωπός τους προειδοποίησε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν. Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων το Σάββατο για να διαλύσει μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ένα νόμο που εντείνει τους ελέγχους στο Διαδίκτυο.

Η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Βαλερί Τριερβελέρ πήρε εξιτήριο το Σάββατο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν, μία εβδομάδα μετά την εισαγωγή της με νευρική εξάντληση, ανακοίνωσε στον ιστότοπό του το περιοδικό Paris Match. Η Τριερβελέρ είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο μετά από δημοσίευμα περιοδικού που ήθελε τον σύντροφό της, Φρανσουά Ολάντ, να διατηρεί δεσμό με την ηθοποιό Ζυλί Γκαγιέ.

Οικονομία: Υπάρχουν ισοδύναμα και ισοδύναμα, δεν είπα ότι δεν τα δέχονται, εμείς έχουμε επιχειρήματα απέναντι στην τρόικα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών έπειτα από σύσκεψη στο Μαξίμου για την στάση της κυβέρνησης απέναντι στις νέες απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών, που φέρονται να απορρίπτουν τα ισοδύναμα που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη για τη προετοιμασία των θεμάτων της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.«Πολλές φορές αισθανόμασταν ότι μας αντιμετώπιζαν σαν επιτραπέζιο παιχνίδι» λέει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο Βήμα της Κυριακής ο αποχωρών γενικός διευθυντής Θησαυροφυλακίου και Προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Καρακούσης.

Αθλητισμός: Η Γιουβέντους επικράτησε με 4-2 της Σαμπντόρια στο Τορίνο διατηρώντας έτσι τη διαφορά των οκτώ βαθμών από τη δεύτερη Ρόμα που νίκησε 3-0 τη Λιβόρνο στο «Ολίμπικο», στην αναμέτρηση που άνοιξε την «αυλαία» της 20ης αγωνιστικής στο campionato. Τα τέρματα των «τζιαλορόσι» σημείωσαν οι Ντέστρο (6΄), Στρόοτμαν (36΄) και Λιάιτς (78΄). Με ευρεία νίκη συνέχισε η Ρεάλ Μαδρίτης τις υποχρεώσεις της στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Κάρλο Αντσελότι συνέτριψε 5-0 την Μπέτις στη Σεβίλη, στο πλαίσιο της 20ης αγωνιστικής και έφτασε τις Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης στην κορυφή του πρωταθλήματος με τις τελευταίες πάντως να έχουν έναν αγώνα λιγότερο, καθώς αγωνίζονται αύριο με Λεβάντε και Σεβίλη αντίστοιχα.

Από εκεί και πέρα η Έλτσε νίκησε 2-0 τη Ράγιο Βαγεκάνο και βελτίωσε την βαθμολογική της θέση, ενώ Γρανάδα και Οσασούνα αναδείχθηκαν ισόπαλες χωρίς τέρματα. Σημαντική νίκη, στην προσπάθεια που καταβάλλει για παραμονή στα «μεγάλα σαλόνια», πέτυχε η Μονπελιέ. Η ομάδα του Ρολάν Κουρμπίς επιβλήθηκε 2-0 της Σοσό στο «Ογκίστ Μπονάλ», σε αναμέτρηση για την 21η αγωνιστική του Championnat και βρίσκεται πλέον τέσσερις βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ): 1764: Γίνεται η πρώτη αναφορά για χρήση επιστολής - βόμβας. Ο δανός ιστορικός Μπόλε Λούξντορφ γράφει στο ημερολόγιό του για κάποιον συνταγματάρχη Πόουλσεν, ο οποίος δέχθηκε ένα πακέτο στο σπίτι του και όταν το άνοιξε αυτό εξερράγη και τον τραυμάτισε.

1915: Θορυβώδη συλλαλητήρια διοργανώνονται στην Πάτρα και στο Βόλο για την αύξηση της τιμής του ψωμιού στα 80 λεπτά.

1941: Το υποβρύχιο Πρωτεύς με κυβερνήτη τον πλωτάρχη Μιχαήλ Χατζηκωνσταντίνου βυθίζει στην Αδριατική το ιταλικό οπλιταγωγό Σαρδηνία.

1947: Ναυτική τραγωδία στο νότιο Ευβοϊκό, που αποκλήθηκε ο ελληνικός Τιτανικός. Το ατμόπλοιο Χειμάρρα, με 544 επιβάτες, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη - Πειραιάς, βυθίζεται μεταξύ Νέων Στύρων και Αγίας Μαρίνας, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο τουλάχιστον 400 άτομα. Ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν 36 πολιτικοί κρατούμενοι και 200 χωροφύλακες.

1949: Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού υπό τους καπετάνιους Διαμαντή (Γιάννη Αλεξάνδρου) και Γιώτη (Χαρίλαο Φλωράκη) καταλαμβάνουν και κρατούν για δεκάξι ημέρες το Καρπενήσι, με μεγάλες απώλειες για τη φρουρά του: 250 νεκροί και 500 αιχμάλωτοι. Την ίδια ημέρα καταλαμβάνουν και το Λεωνίδιο Αρκαδίας, αλλά αποδεκατίζονται από την αντεπίθεση του Στρατού.

1967:Ανακοινώνεται ότι 8.000 έλληνες εργάτες της Δυτικής Γερμανίας έχουν ήδη απολυθεί, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα, ενώ η Βόννη παραδέχεται πως κινδυνεύουν με απόλυση άλλοι 70.000 από τους 194.000 που εργάζονται στα δυτικογερμανικά εργοστάσια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1736 Τζέιμς Βατ, σκοτσέζος εφευρέτης της πρώτης ατμομηχανής. Το όνομά του δόθηκε στη μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής ισχύος. (Θαν. 25/8/1819)

1809: Έντγκαρ Άλαν Πόε, αμερικανός συγγραφέας και ποιητής. (Θαν. 7/10/1849)

1839: Πολ Σεζάν, γάλλος ιμπρεσιονιστής ζωγράφος. (Θαν. 22/10/1906)

ΘΑΝΑΤΟΙ: 1828: Αλέξανδρος Υψηλάντης, στρατιωτικός, λόγιος και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. (Γεν. 1/12/1792)

1865:Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του αναρχισμού. (Γεν. 15/1/1809)

1935: Νικόλαος Γερμανός, πανεπιστημιακός καθηγητής ζωολογίας και πολιτικός, με καθοριστική συνεισφορά στην ίδρυση και καθιέρωση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. (Γεν. 1864)