16 Ιανουαρίου, 2014

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Η Βουλγαρική Εκκλησία χαίρεται για την ενότητα που εκδηλώνεται από τους πιστούς όλης της χώρας και του εξωτερικού, χάρη στους γενναίους κληρικούς που υποστηρίζονται από ένα πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, το οποίο δεν επικεντρώνεται στην έρευνα με σκοπό τον εντυπωσιασμό αλλά ενεργεί με πνεύμα δικαιοσύνης και φροντίδα προς τους πιστούς αναγνώστες που θέλουν να γνωρίσουν τα γεγονότα. Χιλιάδες αναμμένα κεριά και πολλές προσευχές φωτίζουν τον Πατριάρχη Νεόφυτο και την Ιερά Σύνοδο στην ανάγνωση της θείας βούλησης κατά την ψηφοφορία που διεξήχθη τώρα και στο Goze Dolcev, από κλήρο και λαό, για την αντίστοιχη εκλογή του νέου Μητροπολίτου.

Η διεξαγωγή των πρόσφατων μητροπολιτικών εκλογών στην Βουλγαρία δείχνουν, λοιπόν, πώς η αρχαία κανονική τάξη, βασισμένη στην εκλογή του Ποιμενάρχη αντίστοιχα από τον κλήρο και τον λαό, δεν μπορεί ακόμα και σήμερα να αποτελέσει μια ιστορική μνήμη, που υφίσταται μόνο σε μερικές Εκκλησίες ενώ Επίσκοποι, με ή χωρίς ποίμνιο, ως επί το πλείστον εκλέγονται από τις Συνόδους των αυτοκεφάλων εκκλησιών, παρά τα όσα αναφέρει ο κη΄ Κανόνας της Χαλκηδόνος. 

Αποδίδοντας στον Πατριάρχη της Νέας Ρώμης το προνόμιο της χειροτονίας Μητροπολιτών στις πολιτικές διοικήσεις του Πόντου, της Ασίας, και της Θράκης, αυτός ο κανόνας τονίζει πράγματι ότι η εκλογή των Μητροπολιτών, όπως και των Επισκόπων, πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει χώρα στις  Εκκλησίες τους.

Όντας αιτιολογημένο από προφανείς ιστορικούς λόγους, η γενικευμένη εξαίρεση του κλήρου και του λαού από την εκλογή του αντίστοιχου Επισκόπου της, αποδυναμώνει το δεσμό μεταξύ του Επισκόπου και της Εκκλησίας, της οποίας είναι ο νυμφίος. Σε αντίθεση με τις θεολογικές ορθόδοξες προεκτάσεις του επισκοπικού λειτουργήματος, οι καταστροφικές συνέπειες είναι εμφανείς ακόμη και σήμερα:

1)κατάχρηση του μεταθετού των Επισκόπων (κανονικώς επιτρεπτό μόνον σε περιπτώσεις αιτιολογημένες και εκτάκτως εφικτές)·

2)διορισμοί Επισκόπων με αποστολή την εκτέλεση καθηκόντων ασχέτων με την επισκοπική λειτουργία (όπου ο διορισμένος Επίσκοπος δεν έχει υπό την ευθύνη του συγκεκριμένο ποίμνιο), σε σημείο ώστε το επισκοπικό αξίωμα να πέφτει στο επίπεδο των τιμητικών τίτλων, εκείνων που χορηγούνται επισήμως ακόμα και σε καθηγητές, οι οποίοι αποκαλούνται εκτός από Επισκόπους και καθηγητές πανεπιστημίου, σαν να έχει σημασία στην Εκκλησία η προσθήκη ακαδημαϊκών τίτλων στο επισκοπικό αξίωμα.

Στο σημερινό πλαίσιο αποτελεί εμβληματικό, αυξανόμενης ιεραρχικής απομόνωσης από τα πραγματικά επείγοντα εκκλησιαστικά θέματα (των σημερινών αναγκαίων προτεραιοτήτων που αντιλαμβάνεται κλήρος και λαός), η αναζήτηση ενός Πρώτου με παγκόσμια εκκλησιαστική εξουσία, η οποία γίνεται όλο και περισσότερο αγωνιώδης και τελικά αστάθμιστη τα τελευταία χρόνια, χωρίς βάση στην κανονική τάξη, όπως αυτή διατυπώθηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους.

Η προσπάθεια επιβολής ακόμη και στην Ορθόδοξη Εκκλησία ενός Πρώτοιεράρχη, νομιμοποιημένη (από μια μέλλουσα μεγάλη Σύνοδο;) για την άσκηση της εκκλεσιστικης εξουσίας σε όλες τις Εκκλησίες του κόσμου αποτελεί, ωστόσο, μια ιστορική καινοτομία, τουλάχιστον σε σχέση με την κανονική τάξη της Καθολικής Εκκλησίας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. 

Τις τελευταίες μέρες μερικά πρακτορεία εκκλησιαστικών ειδήσεων φανερώνουν μια αυξάνουσα επίπτωση (μάλλον εισβολή) του Διαλόγου, της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στην ετοιμασία της μελλούσης Μεγάλης Συνόδου.

Η πρόσφατη δήλωση σχετικά με το Παγκόσμιο Πρωτείο στην Εκκλησία, επίσημα εγκεκριμένο από την Ιερά Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας, η επιστολή που έστειλε Έλληνας Μητροπολίτης στον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο της Ρωσίας και η απόκριση επισήμως δημοσιευμένη από Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου , πιστοποιούν πόσο επικίνδυνο είναι το ζήτημα της αναγνώρισης ενός Πρώτου με παγκόσμια εκκλησιαστική εξουσία.

Από την άλλη πλευρά, οι θεολογικές και εκκλησιαστικές εμπλοκές έχουν έρθει να στηρίξουν έναν Πρώτο sine paribus και στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν φαίνεται βάσιμη η αναγνώριση της παγκόσμιας εξουσίας του Επισκόπου της Κωσταντινουπόλεως επί των ρωμαϊκών προνομίων (γ΄ Κανόνος της Συνόδου Κωσταντινουπόλεως του 381) η επί του τίτλου του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο κη΄ Κανόνας της Χαλκηδόνος επιφυλάσσει στον Αρχιεπίσκοπο της ανατολικής πρωτεύουσας την χειροτονία των Επισκόπων μεταξύ τους βαρβάρων (όχι εκτός της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ούτε και στην ολόκληρη, αλλά μόνο στις πολιτικές διοικήσεις στις οποίες πρέπει να χειροτονήσει τους Μητροπολίτες, οι οποίοι πρέπει να εκλεγούν κανονικά στις αντίστοιχες επαρχίες). 

Αποτελεί ιστορικά πιστοποιημένο ότι ούτε Αυτοκράτορες, ούτε Πατριάρχες προώθησαν αποστολές εκτός των συνόρων της Αυτοκρατορίας για ευνόητους παραδοσιακούς λόγους: και στην χριστιανική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η θρησκευτική διαφορά έχει σχηματίσει ισχυρά ιδεολογικά σύνορα μεταξύ Ρωμαίων και βαρβάρων. 

Στη συνέχεια, όσον αφορά στον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, είναι σαφές ότι μετά την πτώση της Ιταλίας στα χέρια των βαρβάρων, ο Κωσταντινουπόλεως παρέμεινε ο Επίσκοπος της μοναδικής λειτουργικής πρωτεύουσας της Οικουμενικής Αυτοκρατορίας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμμία αμφιβολία ότι είναι ιστορικά θεμιτό να καλείται ο Επίσκοπος της Νέας Ρώμης, εκτός από Πατριάρχης Κωσταντινουπόλεως και Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο τίτλος όμως δεν αποδίδει στον Πατριάρχη Κωσταντινουπόλεως μια εξουσία ανώτερη από τους άλλους Προκαθήμενους των οποίων είναι κανονικώς primus inter pares από τον ΙΑ΄ αιώνα. Από την άλλη πλευρά είναι αρκετά γνωστό, ήδη όταν ο Άγιος Γρηγόριος ο Διάλογος, καταδικάζοντας την ανάληψη του τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη, αρνείται σε όλους τους Επίσκοπους οποιαδήποτε παγκόσμια εκκλησιαστική εξουσία, η οποία όμως ανήκει στον Χριστό.

Μπροστά στις σημερινές συζητήσεις, οι ανησυχίες και τα ερωτήματα αναμένεται, ως εκ τούτου, να πολλαπλασιαστούν στην παραμονή της αναγγελθείσας Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πριν να εγκριθεί ο τόπος και η ημερομηνία της συγκλίσεως δεν θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά ενημερωμένοι όλοι οι Επίσκοποι, ο κλήρος και ο λαός; Θα συγκληθούν στην μέλλουσα Μεγάλη Σύνοδο όλοι οι Ποιμενάρχες, δηλαδή οι Επίσκοποι με κλήρο και λαο;

Πότε θα απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα με τρόπο σύμφωνο προς την παράδοση των Οικουμενικών Συνοδών; Η ζωτικότητα της ορθόδοξης κανονικής τάξης αναδύθηκε προνοητικά τους τελευταίους μήνες στις πρόσφατες εκλογές στη Βουλγαρία των Μητροπολιτών Βάρνας και Νευροκοπίου. Και στις δύο χηρευούσες Μητροπόλεις, κλήρος και λαός αντέδρασε με προσευχές, νηστείες και αγρυπνίες, στις προσπάθειες μερικών αντιπάλων να επιρρεάσουν την Ιερά Σύνοδο να επέμβει αντίθετα προς την επιθυμία που εκφράστηκε κανονικώς από τους εκλέκτορες των χηρεύουσων Εκκλησίων.

Με ευλαβική συμμετοχή του κλήρου και του λαού, σήμερα, Κυριακή 12 Ιανουαρίου, και στο Goze Delcev έγιναν κανονικά οι εκλογές των δυο Επισκόπων μεταξύ των οποίων η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει, την ερχόμενη Κυριακή, τον διάδοχο του αειμνήστου Μητροπολίτη Ναθαναήλ. 

Ως εκ τούτου, αντί να ασχολούνται με την κατασκευή προνομίων άσχετων με την κανονική παράδοση, η προσυνοδική πορεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα έπρεπε μάλλον να κατευθύνεται προς την αποκατάσταση, όσο δίνατον σήμερα, της εκκλησιαστικής τάξεως που επικυρώθηκε από τις Οικουμενικές Συνόδους, οι οποίες δεν προβλέπουν, μεταξύ άλλων, Μητροπολίτες εν ενεργεία με δικαιοδοσία σε εδάφη από αρκετό καιρό χωρίς ιερείς και πιστούς;

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις σημερινές ποιμενικές ανάγκες, δεν θα πρέπει μάλλον να αναγνωριστούν οι νέες παροικούσες Εκκλησίες, ιδρυθείσες από Μητέρες Εκκλησίες που με φροντίδα δίνουν πνευματική τροφή στο ποίμνιο που μετανάστευσε από τα κανονικά του εδάφη; Αιώνες μετά τις Οικουμενικές Συνόδους, η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν θα πρέπει λοιπόν να αποκαταστήσει, όπου είναι δυνατόν, την κανονική τάξη στις επισκοπικές εκλογές όπως συμβαίνει σήμερα στη Βουλγαρία;

Η αποκατάσταση της κανονικής τάξεως μάλλον παρά ο ορισμός του Οικουμενικού Πρώτου, με παγκόσμια εκκλησιαστική εξουσία πάνω σε ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία, αποτελεί προτεραιότητα που δεν μπορεί πλέον να παραμεληθεί από την μέλλουσα μεγάλη Σύνοδο.

Φιλούμενος Χατζής

16/1/2014 - ΟΙ ΧΑΚΕΡ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΧΕΙ ONLINE ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ


Οι χάκερ απειλούν από online ψυγεία έως «έξυπνες» οδοντόβουρτσες! Οποιαδήποτε συσκευή, τώρα ή στο μέλλον, έχει online διασύνδεση (πέρα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες ή «έξυπνα» κινητά), αποτελεί μέρος του συνεχώς διευρυνόμενου «διαδικτύου των πραγμάτων» Οι χάκερ που ως τώρα «είχαν στο μάτι» υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να στρέφουν την προσοχή τους σε όλο το λεγόμενο «Διαδίκτυο των Πραγμάτων», δηλαδή σε κάθε «έξυπνη» συσκευή διασυνδεμένη στο Ίντερνετ, από το ψυγείο της κουζίνας μέχρι την οδοντόβουρτσα του μπάνιου και τα ψηφιακά γυαλιά που θα φοράμε στο μέλλον.

Η προειδοποίηση έρχεται από ειδικούς στο χώρο της κυβερνο-ασφάλειας με αφορμή τη φετινή μεγάλη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ, που μόλις ολοκληρώθηκε και στην οποία το «Ίντερνετ των Πραγμάτων» κατείχε κεντρική θέση. Οποιαδήποτε συσκευή, τώρα ή στο μέλλον, έχει online διασύνδεση (πέρα από ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμπλέτες ή «έξυπνα» κινητά), αποτελεί μέρος του συνεχώς διευρυνόμενου «διαδικτύου των πραγμάτων». Όσο τα ρούχα, τα σπίτια, οι χώροι εργασίας (γραφεία και εργοστάσια), γενικότερα οι ιδιωτικοί και οι δημόσιοι χώροι γίνονται όλο και πιο «έξυπνοι», τόσο το «διαδίκτυο των πραγμάτων» θα επεκτείνεται και η ψηφιακή επικράτειά του θα καλύπτει ολοένα μεγαλύτερη έκταση, γεγονός που θα την καθιστά όλο και πιο θελκτικό στόχο για τους χάκερ.

«Αν ένα αντικείμενο είναι συνδεμένο στο διαδίκτυο, μπορεί κανείς να το βρει, και αν αυτό διαθέτει κάποιο λειτουργικό σύστημα, τότε μπορεί να πέσει θύμα χάκερ» δήλωσε ο Κέβιν Χέιλι, διευθυντής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Symantec Security, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορτείο.  «Καθώς αρχίζουμε να φέρνουμε στο σπίτι μας όλες αυτές τις "έξυπνες" συσκευές, πρέπει να αναλάβουμε και κάποια ευθύνη (για την προφύλαξή τους)» πρόσθεσε.  Ανάμεσα σε άλλα τεχνολογικά «θαύματα» στην τεράστια έκθεση του Λας Βέγκας, υπήρχαν μωρουδιακά ρούχα που καταγράφουν την αναπνοή και τη θέση του μωρού (ενημερώνοντας online τους γονείς), μπάλες μπάσκετ με ενσωματωμένους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, από μικρές οδοντόβουρτσες μέχρι μεγάλες «λευκές» συσκευές κουζίνας που «μιλάνε» με το διαδίκτυο, όπως επίσης online ζωτικές ιατρικές συσκευές (π.χ. βηματοδότες), καθώς και τα ολοένα πιο «έξυπνα» αυτοκίνητα που είναι πια παρκαρισμένα στα γκαράζ.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να παραβιαστούν από κακόβουλους χάκερ, αν και η απειλή παραμένει κυρίως θεωρητική προς το παρόν. «Δεν νομίζω ότι οι κακοί έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει τα οφέλη γι' αυτούς από την παραβίαση τέτοιων πραγμάτων» δήλωσε ο Κάταλιν Κοζόι, αρμόδιος για θέματα κυβερνο-ασφάλειας στην εταιρία Bitdefender. Όπως όμως προειδοποίησε, είναι θέμα χρόνου, ίσως και εντός του 2014, να υπάρξει κάποιο περιστατικό, που θα επισύρει την προσοχή του κοινού διεθνώς πάνω στο ζήτημα. «Μπορεί να δούμε το πρώτο παράπλευρο θύμα, π.χ. κάποιον άνθρωπο να υφίσταται σωματική βλάβη» όπως είπε. Οι εταιρείες που παράγουν τέτοια προϊόντα, όπως, για παράδειγμα, οι «έξυπνες» κλειδαριές σπιτιών Kwikset της εταιρίας Unikey, οι οποίες ελέγχονται online εξ αποστάσεως, καθησυχάζουν πως η τεχνολογία τους ενσωματώνει «στρατιωτικού επιπέδου κρυπτογράφηση», ώστε να μην μπορεί να παραβιαστεί από χάκερ-ληστές.

Από την άλλη, μπορεί μεν εταιρίες όπως η κορεατική LG να παρουσίασαν «έξυπνες» συσκευές κουζίνας που επικοινωνούν με γραπτά μηνύματα με τον ιδιοκτήτη τους μέσω διαδικτύου, όμως ανακύπτει το ερώτημα ποιό όφελος θα έχει τελικά ένας χάκερ αν παραβιάσει από μακριά το ψυγείο κάποιου άλλου. Τι θα κλέψει, πέρα ίσως από την ηλεκτρονική λίστα με τα απαιτούμενα ψώνια, που θα έχει δημιουργήσει μόνο του το «έξυπνο» ψυγείο; Όπως και νάχει, σύμφωνα με την μεγαλύτερη εταιρία εξοπλισμού δικτύων, την αμερικανική Cisco, εκτιμάται ότι πάνω από 50 δισεκατομμύρια αντικείμενα θα είναι διασυνδεμένα online παγκοσμίως έως το 2020.

«Είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί με ειδικό λογισμικό η κυβερνο-ασφάλεια κάθε ενός από αυτά τα αντικείμενα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας Ντέηβιντ Ορέιν. Εκεί όμως όπου δικαιολογημένα οι ανησυχίες είναι ακόμα μεγαλύτερες, είναι στον χώρο των επιχειρήσεων και ιδίως των βιομηχανιών με τις κάθε είδους γραμμές παραγωγής προϊόντων. Ήδη η προστασία ζωτικών υποδομών, όπως αγωγών πετρελαίου και δικτύων ηλεκτρισμού, που έχουν πια ποικίλες online διασυνδέσεις, απασχολούν έντονα τις κυβερνήσεις (ιδίως των ΗΠΑ) και τις διοικήσεις των εταιριών, καθώς, πέρα από τους χάκερ, υπάρχουν επίσης οι παράμετροι της κυβερνο-τρομοκρατίας, αλλά και της κυβερνοκατασκοπείας.

«Αν μπορώ να παραβιάσω τις κάμερες ασφαλείας του εργοστασίου του ανταγωνιστή μου, τότε μπορώ να δω ακριβώς πώς δουλεύει το εργοστάσιό του», δήλωσε ο Χέιλι της Symantec. Το ίδιο, προφανώς, ισχύει, αν παραβιάσει ένας χάκερ τις κάμερες οποιασδήποτε κρατικής εγκατάστασης, ρίχνοντας έτσι αδιάκριτες ματιές στα ενδότερά της.












ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΤΥΟ. Η NSA «ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ» ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΜΕΣΩ ΚΥΜΑΤΩΝ


Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) μπορεί να "εισβάλλει" σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ, χάρη σε ένα σύστημα με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times σε άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της, δύο ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έγγραφα της υπηρεσίας, αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής, η NSA έχει εγκαταστήσει σε περίπου 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο ένα λογισμικό που της επιτρέπει να τους κατασκοπεύει αλλά και να εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λογισμικό αυτό εμφυτεύτηκε στους υπολογιστές μέσω της σύνδεσής τους στο Ίντερνετ. Όμως, "ολοένα και συχνότερα η NSA καταφεύγει σε μια απόρρητη τεχνολογία που της επιτρέπει να εισβάλει στους υπολογιστές και να καταστρέφει τα δεδομένα ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο", διαβεβαιώνει η εφημερίδα.

Η τεχνολογία αυτή, που χρησιμοποιείται από την NSA "τουλάχιστον από 2008", λειτουργεί χάρη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που "μπορούν να μεταδοθούν μέσω μικρών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ή από φορητές μνήμες (USB) που εγκαθίστανται κρυφά στους υπολογιστές. Συνήθως, το σύστημα που εκπέμπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα πρέπει να τοποθετηθεί δια ζώσης, είτε από κάποιον κατάσκοπο, είτε από τον κατασκευαστή του, είτε από τον ίδιο τον χρήστη του υπολογιστή που αγνοεί την ύπαρξή του.

Το πρόγραμμα, που φέρει την κωδική ονομασία Quantum, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δικτύων, συστημάτων που χρησιμοποιεί η μεξικανική αστυνομία και τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το εμπόριο καθώς και από ορισμένες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λογισμικό ή το σύστημα των ραδιοκυμάτων έχει χρησιμοποιηθεί εντός των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα. Η κυβερνοεπίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, το 2010, η λεγόμενη Stuxnet, πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη δοκιμή της νέας αυτής τεχνολογίας.

"Η δράση της NSA επικεντρώνεται και αναπτύσσεται ειδικά σε βάσιμους ξένους στόχους και μόνο σε αυτούς", σχολίασε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Βάνι Βάινς, σε ανακοίνωση της, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι η χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της γίνεται τηρώντας "τη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις, την πολιτική, τις διαδικασίες, τους τεχνολογικούς περιορισμούς (...) και την ηθική".

"Η συνεχιζόμενη δημοσίευση (...) των τεχνικών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την NSA (...) υπονομεύει την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας", κατέληξε η εκπρόσωπος. Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) μπορεί να "εισβάλλει" σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Ίντερνετ, χάρη σε ένα σύστημα με ηλεκτρομαγνητικά κύματα, υποστηρίζει η εφημερίδα New York Times σε άρθρο που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της, δύο ημέρες πριν από τις ανακοινώσεις στις οποίες θα προβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των προγραμμάτων παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται έγγραφα της υπηρεσίας, αξιωματούχους και ειδικούς στον τομέα της πληροφορικής, η NSA έχει εγκαταστήσει σε περίπου 100.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε όλον τον κόσμο ένα λογισμικό που της επιτρέπει να τους κατασκοπεύει αλλά και να εξαπολύει κυβερνοεπιθέσεις.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το λογισμικό αυτό εμφυτεύτηκε στους υπολογιστές μέσω της σύνδεσής τους στο Ίντερνετ. Όμως, "ολοένα και συχνότερα η NSA καταφεύγει σε μια απόρρητη τεχνολογία που της επιτρέπει να εισβάλει στους υπολογιστές και να καταστρέφει τα δεδομένα ακόμη κι αν δεν είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο", διαβεβαιώνει η εφημερίδα.

Η τεχνολογία αυτή, που χρησιμοποιείται από την NSA "τουλάχιστον από 2008", λειτουργεί χάρη σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που "μπορούν να μεταδοθούν μέσω μικρών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ή από φορητές μνήμες (USB) που εγκαθίστανται κρυφά στους υπολογιστές. Συνήθως, το σύστημα που εκπέμπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα πρέπει να τοποθετηθεί δια ζώσης, είτε από κάποιον κατάσκοπο, είτε από τον κατασκευαστή του, είτε από τον ίδιο τον χρήστη του υπολογιστή που αγνοεί την ύπαρξή του.

Το πρόγραμμα, που φέρει την κωδική ονομασία Quantum, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δικτύων, συστημάτων που χρησιμοποιεί η μεξικανική αστυνομία και τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το εμπόριο καθώς και από ορισμένες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λογισμικό ή το σύστημα των ραδιοκυμάτων έχει χρησιμοποιηθεί εντός των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα. Η κυβερνοεπίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, το 2010, η λεγόμενη Stuxnet, πιστεύεται ότι ήταν η πρώτη δοκιμή της νέας αυτής τεχνολογίας.

"Η δράση της NSA επικεντρώνεται και αναπτύσσεται ειδικά σε βάσιμους ξένους στόχους και μόνο σε αυτούς", σχολίασε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Βάνι Βάινς, σε ανακοίνωση της, υπενθυμίζοντας επιπλέον ότι η χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της γίνεται τηρώντας "τη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις, την πολιτική, τις διαδικασίες, τους τεχνολογικούς περιορισμούς (...) και την ηθική". "Η συνεχιζόμενη δημοσίευση (...) των τεχνικών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την NSA (...) υπονομεύει την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας", κατέληξε η εκπρόσωπος.



ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΑΦΟ ΦΑΡΑΩ


Αμερικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον τάφο ενός φαραώ που κυβέρνησε την Αίγυπτο πριν από περίπου 3.700 χρόνια, το όνομα του οποίου ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Αρχαιοτήτων της χώρας. Η αμερικανική αποστολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας ανακάλυψε τον τάφο του φαραώ Σενεκμπάι στον αρχαιολογικό χώρο της Αβύδου, στην επαρχία Σόχαγκ, στη νότια Αίγυπτο, διευκρίνισε ο υπουργός Μοχάμεντ Ιμπραχίμ σε ανακοίνωσή του.

Ο επικεφαλής του τμήματος Φαραωνικών Αρχαιοτήτων Άλι ελ Άσφαρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι στη σαρκοφάγο και σε έναν τοίχο του τάφου βρέθηκαν βασιλικοί πάπυροι που αποκαλύπτουν το πλήρες όνομα του φαραώ. Η οροφή του συγκεκριμένου τάφου ήταν φτιαγμένη από ξύλο. Μερικά ιερογλυφικά, ένα μικρό τμήμα του ονόματος του φαραώ, είχαν διασωθεί στον περίφημο "Πάπυρο του Τορίνου", τον κατάλογο ηλικίας 3.000 ετών που περιέχει 300 ονόματα Αιγύπτιων ηγεμόνων, εξήγησε ο Άσφαρ.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης τα λείψανα του φαραώ ο οποίος φαίνεται πως είχε ύψος 1,85. Εντόπισαν εξάλλου τα κανωπικά αγγεία στα οποία φυλάσσονταν τα εσωτερικά όργανα του νεκρού. Δεν υπήρχε όμως κανένα προσωπικό αντικείμενο του Σενεκμπάι, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο τάφος είχε συληθεί. Σύμφωνα με τον Άσφαρ, η μελέτη του τάφου του Σενεκμπάι ενδέχεται να αποκαλύψει ότι οι Υξώς, ένας λαός σημιτικής καταγωγής που προερχόταν από την περιοχή της σημερινής Συρίας και είχε κατακτήσει την Αίγυπτο από τον 18ο αιώνα π.Χ., ενδέχεται να μην κυριαρχούσαν σε όλη τη χώρα.

"Ο βασιλικός οίκος της Αβύδου, που ίσως ιδρύθηκε από τον Σενεκμπάι, είναι αιγυπτιακής καταγωγής και δεν ήταν υποταγμένος στους Υξώς", ανέφερε χαρακτηριστικά. Στις αρχές Ιανουαρίου το υπουργείο ανακοίνωσε ότι οι επιστήμονες του Πανεπιστήμιου της Πενσυλβάνιας είχαν εντοπίσει τον τάφο του φαραώ Σομπέκ χοτέπ Α΄, της 13ης δυναστείας.

ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΕ 500.000 ΠΑΝΩ ΑΠΟ 64.000 ΑΤΟΜΑ ΑΠΕΛΑΣΕ Η ΡΩΣΙΑ ΤΟ 2013


Σε χώρες με εθνική κυριαρχία, κυβέρνηση η οποία διαθέτει βαθμό αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας απέναντι στους πολίτες της, τότε αυτή η κυβέρνηση δε φοβάται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για το καλό του κοινωνικού συνόλου.

Όπως έγινε γνωστό σήμερα η ρωσική κυβέρνηση απέλασε το 2013 συνολικά 64.000 άτομα σύμφωνα με την αρχή μετανάστευσης της Ρωσίας. Ο επικεφαλής του ομοσπονδιακού γραφείου μετανάστευσης Dmitry Demidenko δήλωσε πως 63.000 περίπου ξένοι απελάθηκαν από τη χώρα εξαιτίας διαφόρων αδικημάτων στα οποία υπέπεσαν ενώ επιπρόσθετα 1300 άτομα εξαιτίας παραβιάσεων άλλων νόμων αναφορικά με τη visa και τους κανόνες μετανάστευσης. Ο Demidenko είπε επιπρόσθετα πως σε 500.000 άτομα έχει απαγορευθεί να εισέλθουν στη χώρα στο μέλλον.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι από τα κράτη του Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν είπε ακόμη. Αυτά κάνουν οι σοβαρές κυβερνήσεις. Άλλες προτιμούν να κλαίγονται στα ευρωπαϊκά φόρα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα.Δείχνοντας πρωτοφανή ψυχραιμία ο επιχειρηματίας Μανώλης Καραμολέγκος, ο οποίος έπεσε θύμα απαγωγής, όχι μόνο κατάφερε να απελευθερωθεί, αλλά παρέδωσε τον απαγωγέα του στην αστυνομία. Εκτός από τον 37χρονο Μολδαβό που παραδόθηκε, συνελήφθη άλλος, επίσης αλλοδαπός, ενώ αναζητούνται πλέον άλλα τρία άτομα, εκ των οποίων ένας Έλληνας. Οι συλληφθέντες οδηγούνται την Πέμπτη στον εισαγγελέα. Διαβάστε για το χρονικό της απαγωγής... Η απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου τον περασμένο μήνα, σε συνδυασμό με το χθεσινό περιστατικό με τον Μ. Καραμολέγκο θέτουν σε επιφυλακή την ασφάλεια, καθώς υπάρχουν φόβοι μήπως υπάρξει κύμα απαγωγών. Για το λόγο αυτό, έχουν ήδη αυξηθεί οι περιπολίες γύρω από κατοικίες επιχειρηματιών. Νέα επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς μελετάται η χρέωση των ασθενών με ένα ευρώ για τα τηλεφωνήματα για ραντεβού στα ιδιωτικά ιατρεία των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

Έντονη είναι η αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, που κάνουν λόγο για επιχείρηση δήμευσης των ιατρείων τους, μονομερή ενέργεια, «μνημείο αυθαιρεσίας και καθεστωτικής αντιμετώπισης των ζητημάτων του οργανισμού», που δεν πρόκειται να γίνει δεκτή. Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκινά η εκδίκαση, σε δεύτερο βαθμό, της υπεξαίρεσης των 18 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Για την υπόθεση κατηγορούνται ο τέως δήμαρχος Β.Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην γγ του δήμου Μιχάλης Λεμούσιας και ο πρώην ταμίας, Π.Σαξώνης. Και οι τρεις έχουν ήδη καταδικαστεί σε ισόβια δεσμά. Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι και τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Κόσμος.Τo Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο, που εδρεύει στην Ολλανδία μετά από αίτημα της Βυρητού, ξεκινά τη δίκη για τη δολοφονία του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι εννέα χρόνια μετά. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, μέλη της Χεζμπολάχ, δικάζονται ερήμην καθώς η οργάνωση αρνείται να τους εκδώσει. Απαγόρευονται οι διαδηλώσεις στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας μέχρι τις 8 Μαρτίου, με απόφαση δικαστηρίου που έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα των δημοτικών αρχών. Η κίνηση, μετά το κύμα αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων σε αντίδραση για την απομάκρυνση της χώρας από την ΕΕ, ενισχύει τους φόβους της αντιπολίτευσης πως επίκειται επιχείρηση απομάκρυνσης διαδηλωτών που έχουν «εγκατασταθεί» στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Τουλάχιστον 13 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Ινδονησία εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που έφεραν οι πολυήμερες βροχοπτώσεις. Δεκάδες χιλιάδες έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους, ενώ οι αρχές φοβούνται πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Το στοίχημα της νέας «ημι-στρατιωτικής» κυβέρνησης του Καΐρου, και ιδιαίτερα του στρατηγού αλ Σίσι που εποφθαλμιά την προεδρία, με το δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα φαίνεται να κερδήθηκε:

Αξιωματούχοι υποστηρίζουν σε ανεπίσημες αναφορές τους, πως το «ναι» ίσως ξεπεράσει το 90% ενώ η προσέλευση εμφανίζεται ισχυρή, αν και όχι μαζική. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι είχαν καλέσει σε μποϊκοτάζ. Ένα νέο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει περισσότερα στοιχεία για το αεροπορικό δυστύχημα της Asiana Airlines στο Σαν Φρανσίσκο, ιδιαίτερα σε σχέση με τη νεαρή κοπέλα που επέζησε της συντριβής, αλλά τραυματίστηκε θανάσιμα από όχημα έκτακτης ανάγκης.

Οικονομία.Η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής παρουσιάζει τα πρώτα ευρύματα του ελέγχου της στη λειτουργία της τρόικας, μετά τις τοποθετήσεις ενώπιόν της των «πρωταγωνιστών» στην χάραξη της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής παρουσιάζει τα πρώτα ευρύματα του ελέγχου της στη λειτουργία της τρόικας, μετά τις τοποθετήσεις ενώπιόν της των «πρωταγωνιστών» στην χάραξη της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Αθλητισμός.H Mάντσεστερ Σίτι επικράτησε 5-0 της Μπλκάμπερν στον επαναληπτικό του 1-1 και πέρασε στον 4ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Γουότφορντ. Αθλέτικ Μπιλμπάο και Εσπανιόλ έκαναν τις ανατροπές που ήθελαν απέναντι σε Μπέτις και Αλκορκόν, αντίστοιχα και προκρίθηκαν στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Παράλληλα άνετα πέρασε η Ρεάλ Μαδρίτης που διπλασίασε τις νίκες της (2-0) κόντρα στην Οσασούνα, ενώ την πρόκριση πήρε και η Λεβάντε των Ελλήνων.Στους προημιτελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός, χάρη σε γκολ του Ατζαγκούν στο 71', με το οποίο οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 τον Ηρακλή στα Ψαχνά, στον αγώνα ρεβάνς για τη φάση των «16» της διοργάνωσης.

Έτσι, η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου πήρε το «εισιτήριο» για τους «8», εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Ολυμπιακός Βόλου - Αστέρας Μαγούλας. Εύκολο έργο αποδείχτηκε ότι είχε και ο Αυτρόμητος που μετά το 0-2 στο Αγρίνιο, νίκησε τον Παναιτωλικό με 2-0 και στο Περιστέρι με γκολ των Φυτανίδη και Μπρίτο. Πλέον, ο Ατρόμητος ετοιμάζεται για διπλή αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό που έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει την πρόκριση εναντίον του Αστέρα Τρίπολης.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1492: Η πρώτη γραμματική της ισπανικής γλώσσας παρουσιάζεται από τη βασίλισσα Ισαβέλα.

1605: Το πρώτο βιβλίο του Δον Κιχώτη κυκλοφορεί στη Μαδρίτη.

1920: Αρχίζει η Ποτοαπαγόρευση στις ΗΠΑ.

1947: Ο Ιάννης Ξενάκης υποστηρίζει την πτυχιακή του εργασία στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με θέμα το οπλισμένο σκυρόδεμα.

1974: Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Πίτερ Μπέντσλι Jaws (Στα σαγόνια του καρχαρία), που μεταφέρθηκε λίγο αργότερα από τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στη μεγάλη οθόνη.

1992: Το Ειδικό Δικαστήριο εκδίδει την ετυμηγορία του για το σκάνδαλο της Τράπεζας Κρήτης. Ο Ανδρέας Παπανδρέου αθωώνεται με ψήφους 7-6, ενώ καταδικάζονται ο Δημήτρης Τσοβόλας σε φυλάκιση 2,5 ετών και ο Γιώργος Πέτσος σε φυλάκιση 12 μηνών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ: 1853:Αντρέ Μισελέν, γάλλος κατασκευαστής ελαστικών, ιδρυτής της φερώνυμης βιομηχανίας ελαστικών Michelin. (Θαν. 4/4/1931)

1902: Έρικ Λίντελ, σκωτσέζος αθλητής του στίβου, χρυσός ολυμπιονίκης στο Παρίσι το 1924. Το επίτευγμά του στα 400 μέτρα αποτέλεσε το κύριο θέμα της ταινίας Οι δρόμοι της φωτιάς. Πέθανε αιχμάλωτος σε γιαπωνέζικο στρατόπεδο συγκεντρώσεως. (Θαν. 21/2/1945)

1932: Νταϊάν Φόσεϊ, αμερικανίδα ζωολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών. Την ιστορία της τη μάθαμε από την ταινία Γορίλες στην Ομίχλη. (Θαν. 26/12/1985)

ΘΑΝΑΤΟΙ:1794: Έντουαρντ Γκίμπον, γνωστός στην Ελλάδα και ως Γίββων, βρετανός ιστορικός, συγγραφέας του μνημειώδους έργου Η Ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. (Γεν. 27/4/1737)

1998: Δημήτρης Χορν, ηθοποιός. (Γεν. 9/3/1921)

2008: Δημήτρης Λέτσιος, πρωτοπόρος φωτογράφος από τον Βόλο. Οι φωτογραφίες του επικεντρώνονται στα τοπία, το βουνό, τη θάλασσα, ιδιαίτερα στον θεσσαλικό κάμπο, αλλά και στον άνθρωπο, στον εργασιακό μόχθο, ενώ ιδιαίτερη θέση στη δουλειά του έχει η γυναίκα. (Γεν. 1910)