15 Ιανουαρίου, 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΜΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Με ανακοινωθέν που εξέδωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος στην πρώτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Δευτέρα 13/1/2014, ζητά την κινητοποίηση των διεθνών φορέων και των μεγάλων δυνάμεων για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στο ανακοινωθέν:

«Απευθύνουμε έκκληση σε κάθε οργανισμό και φορέα, σε όλους τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν, έστω και τώρα, τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι της ανθρωπότητας και να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το απάνθρωπο και παράλογο "θέατρο του θανάτου" που διαδραματίζεται από το 2011 στη Συρία».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Ελλάδος παρεμβαίνει στο δημόσιο λόγο, επιχειρώντας να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα τεκταινόμενα στη Συρία. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έχει τακτική ενημέρωση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Άκη Γεροντόπουλο, ενώ και η Ιερά Σύνοδος από το ξέσπασμα του πολέμου αλληλογραφεί, τόσο με διεθνείς Οργανισμούς, όσο και με το δοκιμαζόμενο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Το ανακοινωθέν της Ι. Συνόδου έρχεται μία εβδομάδα μετά από την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών ότι αναστέλλει την καταμέτρηση των θυμάτων του πολέμου στη Συρία, καθώς οι αξιωματούχοι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στις ζώνες της σύγκρουσης για να μπορούν να επαληθεύουν τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους

Το γραφείο της Υπάτης Αρμοστείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο ότι οι απώλειες στη Συρία ανέρχονταν σε περισσότερες από 100.000. Ο αριθμός αυτός αφορούσε μόνον τα θύματα των οποίων ο διεθνής οργανισμός είχε μπορέσει να επαληθεύσει το όνομα, τον τόπο και την ημερομηνία θανάτου.

Στο Συνοδικό ανακοινωθέν γίνεται ακόμη αναφορά στην απαγωγή των δύο αρχιερέων και των δώδεκα μοναζουσών, καθώς «θέτουν εν αμφιβόλω αυτή την ίδια την ύπαρξη του χριστιανικού στοιχείου στη χώρα».

Συνάντηση σήμερα του Αρχιεπισκόπου με τον Πρέσβη της Αιγύπτου.

Για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τη διαδικασία αποκατάστασης της κοινωνικής ομαλότητας στην Αίγυπτο ενημερώθηκε σήμερα  ο Αρχιεπίσκοπος  από τον Πρέσβη της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Ahmed El Bidewy. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνεδρίασης που πραγματοποιεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Ο  Μακαριώτατος δέχτηκε τον Αιγύπτιο διπλωμάτη στο Συνοδικό Μέγαρο, λίγο μετά τις 11.00 το πρωί. Ο κ. El Bidewy μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Αιγύπτου και ευτυχής που η χώρα του έχει έναν σύμμαχο, όπως η Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή κοινότητα.

Ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να ενημερωθεί για την ασφάλεια του Σινά, αλλά και συνολικά του Χριστιανικού στοιχείου στην περιοχή, που έχει μακραίωνη παρουσία. Εξέφρασε την ευχή μάλιστα, γρήγορα να τελειώσουν οι ταραχές και να γνωρίσει την ευημερία ο πολύπαθος λαός της Αιγύπτου.

15/1/2014 - ΑΛΛΑΓΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΕΘΑ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Νέες οδηγίες δόθηκαν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και πιθανόν μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, για την αντιμετώπιση του μπαράζ των τουρκικών παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας-ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 που στέλνουν οι στρατηγοί της Άγκυρας. Χτες δύο τέτοια τουρκικά αεροσκάφη CN-235 πραγματοποίησαν τριάντα παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας με πρωτόγνωρο τρόπο για τα Ελληνικά δεδομένα.

Το ένα ξεκίνησε από τη Ρόδο και ανέβαινε προς τα πάνω και το άλλο πετούσε από το Βορειοανατολικό Αιγαίο και κατέβαινε προς το Καστελόριζο. Το ΓΕΕΘΑ διέταξε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας να προβεί σε αναγνώριση και σε αναχαίτιση των εχθρικών αυτών αεροσκαφών. Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν και τα αναχαίτισαν χτες τα τουρκικά CN-235. Μπορεί να μην είναι μαχητικά τα CN-235 αλλά δεν παύουν να είναι στρατιωτικά που πραγματοποιούν δεκάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου μας.

Τα αεροσκάφη αυτά εκτός από το ρόλο «ναυτικής συνεργασίας» διαθέτουν και συσκευές «ηλεκτρονικού πολέμου» και δεν μπορούν ανενόχλητα να εισέρχονται και να μελετούν τις αμυντικές μας διατάξεις και το πως ενεργούν την εκάστοτε χρονική στιγμή. Επιπλέον δύο εικοσιτετράωρα της επίσκεψης του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου στο ακριτικό Καστελόριζο για τον εορτασμό των Θεοφανίων ξεκίνησαν οι Τούρκοι να προκαλούν και να αμφισβητούν την Ελληνική κυριαρχία.

Το είχαμε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ότι για την Άγκυρα αποτελεί “κόκκινο πανί” κάθε επίσκεψη κυβερνητικού αξιωματούχου σε ακριτικά νησιά. Αυτό βέβαια μας αφήνει παγερός αδιάφορους και η Ελλάδα απλώνεται έως και τη νήσο Ρω.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ FARS


Εξωγήινους στην αμερικανική κυβέρνηση ανακάλυψε το ιρανικό πρακτορείο Fars το οποίο δημοσιεύει άρθρο βάσει του οποίου μέσα στα 2 περίπου εκατομμύρια έγγραφα που πήρε από το αμερικανικό Πεντάγωνο και την NSA ο Edward Snowden προκύπτει η «αδιαμφισβήτητη απόδειξη» ότι «εξωγήινοι καθοδηγούν την αμερικανική εσωτερική και εξωτερική πολιτική από το 1945»!

Για τις πληροφορίες αυτές το Fars επικαλείται αναφορά της ρωσικής FSB στην οποία φέρεται να έχει στην κατοχή της e-mail από το Δεκέμβριο του 2012 του Snowden προς τον Αμερικανό δημοσιογράφο  Glenn Greenwald στο οποίο αναφέρει «Εγώ και άλλοι έχουμε πράγματα τα οποία σε ενδιαφέρουν».

Όπως συνεχίζει η αναφορά της FSB που επικαλείται το FARS και σύμφωνα με αυτά που φέρεται να λέει ο Snowden είναι πως ο λόγος που αυτός και άλλοι υπέκλεψαν τα έγγραφα της NSA είναι ότι «υπάρχουν δύο κυβερνήσεις στις ΗΠΑ: μια αυτή που εκλέγεται και μια άλλη, που κυβερνά από το σκοτάδι».

Για το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό το «σκοτεινό καθεστώς», προσπάθησε να αποδείξει ο Αμερικανός φυγάς της NSA σύμφωνα με την NSA. Μάλιστα το FARS αναφέρει πως η απόφαση του πρώην Καναδού υπουργού Άμυνας Paul Hellyer να βγει προς τα έξω μιλώντας για παρουσία εξωγήινων στη Γη επιβεβαιώνει το γεγονός αυτό.

Ο Καναδός πρώην υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε αυτές τις δηλώσεις στην εκπομπή SophieC του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Rusia Today αναφέρθηκε μάλιστα και στους «ψηλούς λευκούς» - ένα από τα είδη των εξωγήινων που βρίσκονται στη Γη- που εργάζονται με την αμερικανική Αεροπορία στην μυστική αεροπορική βάση στη Νεβάδα.

Τον θέμα περιπλέκεται περισσότερο καθώς η αναφορά της FSB αναφέρει πως οι «ψηλοί λευκοί» που συνεργάζονται με την αμερικανική Αεροπορία είναι το ίδιο είδος εξωγήινων – και όπως αποδεικνύεται μέσα από τα έγγραφα του  Snowden- που βρίσκονταν και στη ναζιστική Γερμανία τη δεκαετία του 30 και 40.

Όπως αναφέρει το FARS μια απόδειξη για την εμπλοκή εξωγήινων στα στρατιωτικά προγράμματα της Γερμανίας είναι πως ενώ στα τέλη της δεκαετίας του 30 η χώρα είχε μόνο 57 υποβρύχια μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει ένα στόλο 1163 τεχνολογικά προηγμένων  σκαφών.

Τα έγγραφα του Snowden υποτίθεται πως αποδεικνύουν ακόμη συναντήσεις του εξωγήινου αυτού είδους με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Dwight D. Eisenhower το 1954 χρονιά που το μυστικό αυτό «παρακράτος» ουσιαστικά  συγκροτήθηκε.

Μάλιστα στην αναφορά της η FSB αναφέρει πως η μυστική ατζέντα των «λευκών ψηλών» έχει να κάνει με τον πλήρη του διαδικτύου και την εξαφάνιση κάθε πληροφορίας για αυτούς για να εφαρμόσου την τελική φάση του προγράμματος τους που είναι η παγκόσμια (τι άλλο) κυριαρχία.



ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Οι περισσότεροι αναλυτές στην Ευρώπη και την Αμερική προβλέπουν ότι κατά τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παρουσιάσουν εντυπωσιακή άνοδο τα εθνικιστικά, εξτρεμιστικά και αντιευρωπαϊκά κινήματα. Θεωρώ χρήσιμο να καταγράψουμε τις κυριότερες ομάδες που εντάσσονται σ' αυτήν την κατηγορία και να ανιχνεύσουμε για ποιους λόγους προσελκύουν ψήφους.

Στη χώρα μας επί δεκαετίες η άρνηση των θετικών στοιχείων της πρώην ΕΟΚ και νυν Ευρ. Ενωσης (Ε.Ε.) προερχόταν κυρίως από το ΚΚΕ. Αντιθέτως, στην υπόλοιπη Ευρώπη του 2014 η αμφισβήτηση προέρχεται από μία ετερόκλητη ομάδα κινημάτων και τάσεων, που μάλλον ανήκουν στο δεξιότερο φάσμα, αν και αυτές οι κατηγοριοποιήσεις (δεξιά - αριστερά) αρχίζουν να χάνουν την παλιά σημασία τους. Βλέπω τρεις διακριτές ομάδες:

Κινήματα που επηρεάζονται από αντικοινοβουλευτικές ιδεολογίες του Μεσοπολέμου, όπως η Χρυσή Αυγή και το ουγγρικό JOBIK. Κανείς στη Ευρώπη δεν επιθυμεί συνεργασία μαζί τους λόγω των ακραίων απόψεών τους.

Κινήματα όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, που απέβαλαν την αντισημιτική και αντικοινοβουλευτική ρητορεία του παρελθόντος και επικεντρώνονται στην αντίθεσή τους προς το Ισλάμ και στην προβολή των αρνητικών συνεπειών της λαθρομετανάστευσης. Προσφάτως η κυρία Λεπέν δήλωσε ότι εύχεται τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μετά τις ευρωεκλογές θα επιχειρήσει να σχηματίσει ισχυρή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με το αντίστοιχο κόμμα της Ολλανδίας και άλλους εταίρους.

Οι αντιευρωπαίοι του Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία. Διαφέρουν από την προηγούμενη ομάδα, διότι είναι περισσότερο νεοφιλελεύθεροι και οπαδοί των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ η Λεπέν και οι Ευρωπαίοι εταίροι της κλίνουν μάλλον προς τη μεγαλύτερη συμμετοχή του κράτους στην οικονομία. Ο Φάρατζ προβλέπεται να έχει πολύ υψηλά ποσοστά, δεδομένης και της παραδοσιακής αντιπάθειας των Βρετανών προς την ομοσπονδιακή ιδέα της Ευρώπης. Με απλά λόγια, οι Βρετανοί θέλουν μόνο μία οικονομική ένωση και αρνούνται να υποτάξουν την εθνική κυριαρχία τους σε ένα υπερκράτος των Βρυξελλών.

Υπάρχουν, φυσικά, και Ευρωπαίοι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν άλλες πολιτικές ομάδες, αλλά στις δημοσκοπήσεις δηλώνουν απογοητευμένοι από το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Συντελούσης της οικονομικής κρίσης, που ανέδειξε και τον σκληρό ρυθμιστικό και άκομψα παρεμβατικό ρόλο της Γερμανίας, πιστεύω ότι η Ευρώπη έχασε τον προσανατολισμό της σε τρεις τομείς:

Α) Η ιδέα της απώλειας της εθνικής κυριαρχίας φοβίζει και ενοχλεί. Κατά καιρούς ακούστηκαν υπερβολές για κατάργηση των εθνικών ύμνων και σημαιών στο όνομα μίας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. Με την ισχύουσα σήμερα Συνθήκη της Λισαβόνας άρχισε να επιστρέφει ο σεβασμός προς την εθνική ταυτότητα και την κυριαρχία των κρατών. Ναι, βεβαίως, η συμμετοχή μας στην Ενωση προϋποθέτει την εκούσια παραχώρηση ενός μέρους της κυριαρχίας μας. Ομως η λεγόμενη εμβάθυνση της Ενωσης δεν πρέπει να απειλήσει περισσότερο τα εθνικά κράτη. Μεταξύ υπερκράτους που τρομάζει και διαλύσεως της Ε.Ε., που θα είναι βλαπτική για τα εθνικά μας συμφέροντα, προτείνω τη λύση που πρότεινε και ο Ζακ Ντελόρ. Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζήτησε μία χαλαρή ομοσπονδία εθνικών κρατών. Αν δεν ξεκαθαριστεί αυτό, ο ακραίος ευρωσκεπτικισμός θα αυξάνεται.

Β) Η Ευρώπη δεν μπόρεσε να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πόλο τεχνολογικής, δημογραφικής και στρατιωτικής ισχύος, που θα σταθεί με αξιώσεις απέναντι στις παλιές και νέες υπερδυνάμεις. Δημογραφικά γηράσκει, πολιτιστικά αποχριστιανοποιείται, αμυντικά αναζητεί τον ρόλο της ή βομβαρδίζει τη Μεγάλη Παρασκευή τους Σέρβους, τεχνολογικά μένει πίσω συγκριτικά με τις ανερχόμενες δυνάμεις

Γ) Η Ευρώπη υπήρξε ο χώρος της καλλιέργειας πνευματικών αναζητήσεων και της δημιουργικής συνάντησης ελληνικού πνεύματος και χριστιανικής διδασκαλίας. Σήμερα τα περισσότερα κόμματα συζητούν μόνο για οικονομικά ζητήματα και δεν προβάλλουν ιδέες και αξίες. Αυτή θα μπορούσε να είναι η συμβολή του Ελληνισμού στην Ευρώπη!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΟΖ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ


Σε ‘ένα δυσεπίλυτο γρίφο μετατρέπεται το θέμα της καταστροφής των χημικών του συριακού οπλοστασίου τα οποία προβλέπεται – τα πιο επικίνδυνα από αυτά - να φορτωθούν στο αμερικανικό σκάφος MV Cape Ray προκειμένου αυτό να τα καταστρέψει με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Από εδώ και πέρα όμως ξεκινούν τα αναπάντητα ερωτήματα.

Πρώτον κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο τα θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία αυτή της καταστροφής τους. Το μόνο στοιχείο που έχει γίνει γνωστό είναι ένα υποθετικό τρίγωνο μεταξύ Κρήτης, Μάλτας και Ιταλίας (Σικελίας για την ακρίβεια). Το που ακριβώς όμως θα γίνει ενός αυτής της περιοχής είναι άγνωστο. Πόσο κοντά στην Κρήτη θα είναι το αμερικανικό σκάφος  MV Cape Ray όταν θα ξεκινήσει τη διαδικασία αυτή; Πόσο επιτυχής θα είναι και τα απόβλητα τα οποία στη συνέχεια θα ριφθούν στη θάλασσα πόσο ασφαλή θα είναι για το ευαίσθητο οικοσύστημα μιας κλειστής θάλασσας όπως η Μεσόγειος;

Αν η Ελλάδα είχε ανακηρύξει  την ΑΟΖ κανείς δε θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την επικίνδυνη διαδικασία της υδρόλυσης της καταστροφής δηλαδή των χημικών της Συρίας  στη θαλάσσια περιοχή η οποία κανείς δεν γνωρίζει πόσο κοντά ή μακριά από την Κρήτη θα είναι Αυτό το συμπέρασμα που βγαίνει από τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφορικά με την παντελή απουσία της Ελλάδας από αυτό που σε λίγες ημέρες θα συμβεί μεταξύ Κρήτης Σικελίας και Μάλτας. Η ελληνική κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος αναφορικά με την καταστροφή 700 τόνων επικίνδυνων χημικών στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Κρήτη και αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί εάν είχε ανακηρύξει την ΑΟΖ.

Παράλληλα ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή σε τι στάδιο βρίσκεται η διαδικασία. Κανονικά τα χημικά πρέπει να συλλεχθούν από 12 διαφορετικές τοποθεσίες φύλαξής τους στη Συρία, στη συνέχεια να φορτωθούν σε 50 περίπου φορτηγά οχήματα του ρωσικού Στρατού προκειμένου να μεταφερθούν στην Λαττάκεια και από εκεί σε δύο εμπορικά σκάφη το δανέζικο Ark Futura και το νορβηγικό MV Taiko.

Το αμερικανικό σκάφος δεν θα έρθει μέχρι τη Συρία αλλά θα καταπλεύσει σε ιταλικό λιμάνι για να παραλάβει από άλλα πλοία τα πλέον τοξικά χημικά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του αερίου μουστάρδας η του Σαρίν. Σύμφωνα με τα όσα στοιχεία είναι διαθέσιμα η φόρτωση έχει πραγματοποιηθεί στα δύο σκάφη από τη Δανία και τη Νορβηγία αλλά οι το που βρίσκονται τώρα και το πότε οι 700 τόνοι επικίνδυνων χημικών που μεταφέρουν θα μεταφορτωθούν στο MV Cape Ray είναι άγνωστο. Η τελευταί9α γνωστή θέση του Ark Futura ήταν ανατολικά της Κύπρου αλλά δεν υπάρχει κάποιο άλλο νεότερο στοιχείο.

Η ΑΟΖ και τα χημικά

Αυτό που μοιάζει ως απόλυτα  εξωφρενικό είναι η απουσία της Ελλάδας από την όλη υπόθεση αφήνοντας πρακτικά στην τύχη και στις βουλλές των άλλων την καταστροφή επικίνδυνων χημικών κοντά στην Κρήτη χωρίς να γνωρίζει πόσο κοντά θα γίνει αυτή. «Δεν έχουμε δικαιοδοσία» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Εάν όμως η Ελλάδα είχε ανακηρύξει ΑΟΖ τότε δε θα μπορούσαν οι Αμερικανοί (κανονικά πρόκειται για επιχείρηση του ΟΗΕ) να πραγματοποιήσουν την επικίνδυνη αυτή διαδικασία εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Θα έπρεπε πρώτα να πάρουν άδεια.

Το Άρθρο 56 (Δικαιώματα, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του παράκτιου Κράτους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας αναφέρει στην παράγραφο 1β (ιιι)  ότι το παράκτιο κράτος είναι υπεύθυνο για «την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος» Έτσι το MV Cape Ray θα έπρεπε πρώτα να πάρει άδεια από το ΥΠΕΞ για την πραγματοποίηση αυτής της επιχείρησης. Να πως  η ατολμία και η δειλία της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακήρυξη της ΑΟΖ εκτός  από προβλήματα αναφορικά με τον εθνικό υποθαλάσσιο πλούτο και τις αρπακτικές τάσεις της Τουρκίας μας δημιουργεί τώρα και θέματα περιβαλλο9ντικής καταστροφής.

Πειραματίζονται στην Μεσόγειο!

Διαβάστε τώρα τα εξωφρενικά που  λένε οι ίδιοι οι Αμερικανοί για την διαδικασία. Το σύστημα της υδρόλυσης δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί ξανά για την καταστροφή χημικών ουσιών εν πλω! Αυτό FDHS (Field Deployable Hydrolysis System ) αναπτύχθηκε(!) τους τελευταίους 6 μήνες προκειμένου να καταστραφούν τα χημικά της Συρίας. «Το σύστημα έχει σχεδιαστεί ειδικά για μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών» λέει ο Adam Baker του κέντρου χημικών και βιολογικών όπλων του αμερικανικού Στρατού ECBC (Edgewood Chemical Biological Center) που θα επιβαίνει στο πλοίο μαζί με άλλους 20 με 30 ειδικούς για να συμπληρώσει:

«Αυτό θα πραγματοποιήσει την εξουδετέρωση των επικίνδυνων χημικών όπως ντα αέριο νεύρου χρησιμοποιώντας νερό και καυστικές ενώσεις όπως το  υποχλωριώδες νάτριο. Μπορεί να επεξεργάζεται τουλάχιστον 2 τόνους χημικών την ημέρα». Προσοχή όμως: Ούτε η διαδικασία της υδρόλυσης ούτε και ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείται είναι κάτι το νέο. Αυτό που κάνει την αποστολή όμως ξεχωριστή είναι ότι ποτέ στο παρελθόν αυτό δεν έχει γίνει σε πλοίο ούτε καν σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή στο έδαφος. (What makes this mission unique, though, is that it's never been done aboard ship before or done remotely)

Άρα με λίγα λόγια πειραματίζονται μεταξύ Κρήτης, Μάλτας και Σικελίας χωρίς επιπρόσθετα να ξέρουμε που ακριβώς! Όπως λένε οι Αμερικανοί το Cape Ray αποτελεί ουσιαστικά την πλατφόρμα αυτή για την εξουδετέρωση των χημικών σε διεθνή ύδατα – εάν η Ελλάδα βέβαια είχε ανακηρύξει ΑΟΖ δεν θα ήταν έτσι- πριν αυτά καταστραφούν στην ξηρά. Ποια ξηρά; Ποιο κράτος έχει δεχθεί τα υπολείμματα της διαδικασίας  να καταστραφούν στον έδαφός του; Γιατί δεν μας λένε; «Εργαζόμαστε για να καταλήξουμε ποιος θα πάρει στη συνέχεια τα χημικά που θα προέλθουν από αυτή τη διαδικασία», λέει ο Frank Kendall γραματέας στο αμερικανικό Πεντάγωνο για θέματα επιμελητείας.

Δηλαδή ακόμη δεν έχουν βρει ποια χώρα θα τα δεχθεί.

«Όταν θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή θα έχουμε δημιουργήσει ένα υλικό το οποίο θα είναι πολύ τοξικό» λέει ο διαχειριστής του προγράμματος Rob Malone και συμπληρώνει: «700 τόνοι χημικών παραγόντων θα μετατραπούν σε 1,5 εκατ. γαλόνια επικίνδυνων ουσιών τα οποία θα πρέπει κάπως κάπου να απορριφθούν».

«Αυτό αποτρέπει το γεγονός να βάλουμε τα χημικά αυτά στο έδαφος κάποιου κράτους όπου θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε όλα εκείνα τα περιβαλλοντολογικά και πολιτικά  προβλήματα που σχετίζονται με τους νόμους του κάθε κράτους. Έτσι με το να το κάνουμε αυτό σε διεθνή ύδατα αποφεύγουμε αυτό το πρόβλημα» υπογραμμίζει ο Kendall.

Δηλαδή με το κάνεις ανοικτά της Κρήτης δεν έχεις τέτοιο πρόβλημα...

Επειδή φυσικά η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει έξω από τα 6 ν.μ. Μπορεί με λίγα λόγια να έρθει στα 6,5 ν.μ. όπου είναι διεθνή ύδατα και ρίξει χημικά. Κανένα πρόβλημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Το πρόγραμμα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρουσιάζει αυτή την ώρα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Στρασβούργο. Υποκατάστημα τράπεζας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης κατηγορείται ότι λήστεψε 56χρονος υπό την απειλή... πατερίτσας -στην οποία είχε δέσει καραμπίνα. Ο 56χρονος κατηγορείται επίσης ότι είχε προσπαθήσει με την ίδια μέθοδο να ληστέψει κατάστημα στη Σίνδο, αλλά η χρονοκαθυστέρηση του χρηματοκιβωτίου του χάλασε τα σχέδια.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σ. Παππάς, αρμόδιος για εγκλήματα ρατσιστικής βίας, θα ερευνήσει την πρόσφατη επίθεση σε βάρος Ιρανού στο κέντρο της Αθήνας. Την προκαταρκτική εξέταση διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.  Νομοσχέδιο στο οποίο θα ορίζονται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου τα οποία θα κλείσουν και οι υπάλληλοί τους θα απολυθούν, καθώς και άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου τα οποία θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και το προσωπικό τους θα τεθεί σε διαθεσιμότητα/ κινητικότητα προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μαχαίρι στους «αριστούχους» δημοσίους υπαλλήλους φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σήμερα, Τετάρτη, σε δημόσια διαβούλευση. Βάσει των νέων ρυθμίσεων, μόνο το 25% των υπαλλήλων κάθε διεύθυνσης θα μπορεί να συγκεντρώνει τη μέγιστη βαθμολογία. Η βαθμολογία των υπαλλήλων αναμένεται πλέον να παίζει καθοριστικό ρόλο στο πλαίσιο του προγράμματος διαθεσιμότητας/ κινητικότητας.

Κόσμος

Τουρίστρια από την Δανία καταγγέλλει ότι βιάστηκε ομαδικά σε πολυσύχναστη περιοχή στο Νέο Δελχί αφού έχασε το δρόμο της και ζήτησε οδηγίες για να γυρίσει στο ξενοδοχείο της. Η καταγγελία της 51χρονη, που επίσης ξυλοκοπήθηκε, κατάφερε να φτάσει στην αστυνομία και να υποβάλει μήνυση. Οι κοινοβουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα θα διεξαχθούν κανονικά, ανέφερε η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, απορρίπτοντας το αίτημα των διαδηλωτών - τους οποίους έχει κινητοποιήσει η αντιπολίτευση - για αναβολή τους. Λίγο νωρίτερα, η σχετική ηρεμία που πλαισιώνει τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις διαταράχθηκε από τον τραυματισμό δύο διαδηλωτών, εναντίον των οποίων πυροβόλησαν άγνωστοι.

Δύο συμμαθητές του τραυμάτισε, τον ένα σοβαρά, δωδεκάχρονος που άνοιξε πυρ σε σχολείο στο Ρόζγουελ των ΗΠΑ. Ο μαθητής μπήκε στο γυμναστήριο του σχολείου, στο οποίο είχαν μαζευτεί οι μαθητές περιμένοντας το πρώτο κουδούνι, και άρχισε να πυροβολεί με καραμπίνα μέχρι να τον σταματήσουν οι δάσκαλοι. Δεκάδες πύρινα μέτωπα, αρκετά τα οποία ξεκίνησαν από κεραυνούς, καταγράφονται τη δεύτερη ημέρα του κύματος καύσωνα που πλήττει τη νοτιονατολική Αυστραλία, με την κατάσταση να παραμένει ως επί το πλείστον υπό έλεγχο αλλά τις αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή. Ο υδράργυρος έχει αγγίξει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου ενώ οι άνεμοι - επιβαρυντικός παράγοντας για πυρκαγιές - αναμένεται να ενισχυθούν στο τέλος του κύματος καύσωνα, την Παρασκευή.

Μετά την αιματηρή πρώτη ημέρα του δημοψηφίσματος στην Αίγυπτο για τις συνταγματικές αλλαγές, με συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έντεκα άτομα, η χώρα προσέρχεται για δεύτερη και τελευταία ημέρα στην κάλπη για να κυρώσει ή να απορρίψει τις τροποποιήσεις -και, έμμεσα, να δώσει ή όχι άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης στον στρατηγό αλ Σίσι. Η προσέλευση και η έκβαση του δημοψηφίσματος αναμένεται να καθορίσει εάν ο στρατηγός, η ισχυρότερη προσωπικότητα αυτήν την στιγμή στην Αίγυπτο, θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία.

Οικονομία

Στο ποσό των 950 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμά, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών ότι θα διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης του 2013. Αυτό σημαίνει ότι πιθανώς η κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της, προεκλογικά, περίπου 660 εκατ. ευρώ για μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τα λάθη στην υποβολή δηλώσεων πλέον δεν συγχωρούνται ξεκαθαρίζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών η οποία παρέσχε διευκρινίσεις για την αποσύνδεση της υποβολής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τα εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό την 2009-2011. Σε αυτήν σημειώνει ότι το επίμαχο διάστημα βγήκαν 54.000 εμβάσματα και όχι 54 δισ. ευρώ. Παράλληλα επισημαίνει ότι ο έλεγχος έχει επιταχυνθεί τους τελευταίους μήνες.

Αθλητισμός

Ημέρα Κυπέλλου σήμερα, Τετάρτη, με τα δύο πρώτα εισιτήρια για την προημιτελική φάση να αποκτούν κατόχους. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει τον Ηρακλής στα Ψαχνά (17:00) ενώ ο Ατρόμητος υποδέχεται στο Περιστέρι τον Παναιτωλικό στις 20:00. Η Ατλέτικο νίκησε με 2-0 τη Βαλένθια στην Μαδρίτη και προκρίθηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας. Σκόρερ για τους «ροχιμπλάνκος» ήταν οι Γκοντίν στο 51' και Ραούλ Γκαρσία στο 89', ενώ οι «νυχτερίδες» έμειναν με 10 παίκτες στο 90' έπειτα από αποβολή του Παρέχο. Λίγο νωρίτερα, η Σανταντέρ είχε επικρατήσει με 0-2 μέσα στην Αλμερία και επίσης πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση.

Η Λάτσιο επικράτησε της Πάρμα με 2-1 και προκρίθηκε στους «8» του κυπέλλου Ιταλίας. Με γκολ του Περέα στις καθυστερήσεις, οι Ρωμαίοι έκαμψαν την αντίσταση των φιλοξενούμενων στο Ολίμπικο και εξασφάλισε την πρόκριση της στην προημιτελική φάση. Πρωταγωνιστής για τους ρωμαίους ο Περέα, που πέτυχε και τα δύο γκολ των νικητών. Οι λατσιάλι θα αντιμετωπίσουν στους 8 τον νικητή του ζευγαριού Νάπολι - Αταλάντα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

588:Ο Ναβουχοδονόσορ ξεκινά την πολιορκία της Ιερουσαλήμ. Θα την καταλάβει στις 18 Ιουλίου 586 π.Χ. και θα την καταστρέψει.

1820:Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών του Τσάρου και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της τελευταίας.

1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει πρώτη στον κόσμο την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

1878: Συλλαλητήριο που διοργανώνεται στην Αθήνα για την έξοδο της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της Τουρκίας (Ρωσοτουρκικός Πόλεμος) καταλήγει σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις νεκρούς διαδηλωτές και πολλούς τραυματίες.

1892: Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα Triangle της Μασαχουσέτης.

1935:Ο Γκριγκόρι Ζινόβιεφ και άλλοι 18 επιφανείς κομμουνιστές της Σοβιετικής Ένωσης συλλαμβάνονται με διαταγή του Στάλιν ως ενεχόμενοι στη δολοφονία του επιφανούς μπολσεβίκου Σεργκέι Κίροφ.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1622: Ζαν Μπατίστ Ποκελέν, γνωστότερος ως Μολιέρος, γάλλος συγγραφέας. (Δον Ζουάν, Ο κατά φαντασία ασθενής, Ταρτούφος, Αρχοντοχωριάτης) (Θαν. 17/2/1673)

1809: Πιερ Ζοζέφ Προυντόν, γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο πατέρας του αναρχισμού. (Θαν. 19/1/1865)

1906: Αριστοτέλης Ωνάσης, έλληνας μεγιστάνας. (Θαν. 15/3/1975)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1919: Ρόζα Λούξεμπουργκ, πολωνοεβραία κομουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 5/3/1871)

1919: Καρλ Λίμπκνεχτ, γερμανός κομμουνιστής πολιτικός, ηγετική μορφή του κινήματος Σπάρτακος. (Γεν. 13/8/1871)

1940: Καλλιρρόη Παρέν, από τις πρώτες ελληνίδες φεμινίστριες. (Γεν. 1861)