13 Ιανουαρίου, 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.


Συνήλθε σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014, στην πρώτη Συνεδρία Της για το μήνα Ιανουάριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Στην αρχή ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε εγκαρδίως στους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους να είναι ευλογημένη η Νέα Χρονιά και να είναι υγιείς, ώστε με δύναμη και επιτυχία να επιτελούν τα πολυεύθυνα καθήκοντά τους.

Στις ευχές του Μακαριωτάτου απήντησε αντευχόμενος, εκ μέρους και των Συνοδικών Συνέδρων, ο Σεβασμιώτατος Αντιπρόεδρος, Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ.

Κατά την σημερινή Συνεδρία : Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την έκτακτη Σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, κατά το τριήμερο από 25 έως 27 Ιανουαρίου 2014. Επίσης ανεγνώσθη κείμενο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου, δια του οποίου προσκαλείται η Εκκλησία της Ελλάδος στη Σύναξη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, τον προσεχή Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη.

Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο να συνοδεύσουν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος και Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να αποσταλεί προς τις Ιερές Μητροπόλεις Εγκύκλιο Σημείωμα σχετικά με την εορτή των Τριών Ιεραρχών, μετά από Εισήγηση της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος.

Επίσης αποφάσισε, βάσει του άρθρου 34, παρ. 3 έως 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», την αποστολή επιστολής δια του Υπουργείου Παιδείας προς τον Εντιμότατο κ. Σωτήριο Ρίζο, Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ώστε στα πλαίσια της αρμοδιότητός του να ενεργήσει για την ενεργοποίηση της σχετικής Τριμελούς Επιτροπής, ως προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Κύριλλο και Φωκίδος κ. Αθηναγόρα.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, που έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 130.000 συνανθρώπους μας και έχει προκαλέσει πρωτοφανή ανθρώπινη κρίση, δηλώνει τα ακόλουθα:
«Απευθύνουμε έκκληση σε κάθε οργανισμό και φορέα, σε όλους τους ισχυρούς της γης να αναλάβουν, έστω και τώρα, τις ιστορικές τους ευθύνες έναντι της ανθρωπότητας και να δώσουν ένα τέλος σε αυτό το απάνθρωπο και παράλογο "θέατρο του θανάτου" που διαδραματίζεται από το 2011 στη Συρία.
Ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής αποτελεί την μέγιστη πανανθρώπινη αξία και η διαφύλαξή τους οφείλει να είναι ύψιστη προτεραιότητα για όλους. Τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου που έχει προκαλέσει την απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων συνανθρώπων μας και έχει αποκλείσει από κάθε ανθρωπιστική βοήθεια σχεδόν τρία εκατομμύρια άλλους, ας τεθεί επιτέλους ένα τέλος στην τραγωδία.
Τη νέα χρονιά, όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του πλευρά, με κάθε δύναμη που διαθέτει, οφείλει να πράξει το αυτονόητο : να στέρξει τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σκληρά, βιώνοντας ουσιαστικά την επίγεια κόλαση.
Εκεί όπου χριστιανοί χάνουν τα παιδιά τους, τους αδελφούς τους, τους γονείς και τους διπλανούς τους. Εκεί όπου οι συνάνθρωποί μας ζουν καθημερινά με την αγωνία του θανάτου και της επιβίωσης, καθώς στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη, όπως η τροφή και το νερό. Μας προκαλεί βαθύτατη ανησυχία και θλίψη η απηνής δίωξη των χριστιανών που ζουν στην περιοχή. Μία δίωξη που παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές που όλοι πιστέψαμε ότι είχαν φύγει ανεπιστρεπτί.
Η απαγωγή των δύο αρχιερέων και των δώδεκα μοναζουσών συνιστούν, συν τοις άλλοις, πράξεις ωμής και απροκάλυπτης βίας, που ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή, διαμορφώνουν ένα κλίμα περιορισμού η και ολικής εξάλειψης κάθε θρησκευτικής ελευθερίας και θέτουν εν αμφιβόλω αυτή την ίδια την ύπαρξη του χριστιανικού στοιχείου στη χώρα.
Αυτές οι χαίνουσες πληγές στην Συρία πρέπει το συντομότερο να επουλωθούν. Όσο οι διεθνείς οργανισμοί και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη σε αυτή την τραγωδία αρνούνται να πράξουν αυτά που ο ανθρωπισμός και η λογική επιβάλλουν, τόσο η τραγωδία στη Συρία θα βαθαίνει, με απρόβλεπτες επιπτώσεις για ολόκληρη την πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΙΣ

 
Συνέρχεται, από σήμερα 13  έως και την Πέμπτη 16  Ιανουαρίου 2014, υπό την Προεδρίαν του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 157ης Συνοδικής  Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της  Ημερησίας Διατάξεως.
 


13/1/2014 - Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ ΚΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΙΣ ΚΑΛΕΝΔΕΣ


Την περασμένη εβδομάδα ένοπλες ομάδες της ιρακινής Αλ Κάιντα κατέλαβαν τη Φαλούτζα και το Ραμαντί. Ο εφιάλτης των τρομοκρατών να ελέγχουν αστικά κέντρα ξανά, μετά την εποχή των Ταλιμπάν στην Καμπούλ, επιστρέφει. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν βοήθεια στην ιρακινή κυβέρνηση, αλλά κανείς στον Λευκό Οίκο δεν θέλει καν να ακούσει την πιθανότητα νέας αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Η Υψηλή Στρατηγική της Έξυπνης Άμυνας αντιπαρέρχεται τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι και γραμματέας του Ισλαμικού Κόμματος Ντάβα [izb Al-Daʿwa Al-Islāmiyya] αποτελεί έναν από τους κύριους σιιτικούς πολιτικούς δρώντες στο εσωτερικό του κράτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σουνιτικοί πυλώνες που παρέμειναν πιστοί στο σανταμικό καθεστώς αλλά και νέες παραστρατιωτικές σαλαφιστικές ομάδες που ξεπετάχθηκαν το 2003 να συνεργάζονται σήμερα με την τοπική Αλ Κάιντα αμφισβητώντας την κραταιά σιιτική θέση.

Στη Συρία το τελεσίγραφο για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος Ασαντ έχει λήξει με ελάχιστη πρόοδο να έχει συντελεσθεί, ενώ η εμφύλια διαμάχη πλέον τείνει να λάβει τη μορφή μιας τζιχαντιστικής διεθνούς με σιίτες και σουνίτες να συγκρούονται μέχρι τέλους. Οι δύο παραστρατιωτικές οργανώσεις που κινούν τα νήματα είναι η Χεζμπολάχ, που ελέγχεται από το σιιτικό Ιράν, και η ουχαμπίτικη Αλ Νούρσα, που ελέγχεται από την Αλ Κάιντα.

Η στρατηγική της κατατριβής τρίτων [Bait and Bleed Strategy] που ακολουθείται από τη Δύση για όσο καιρό διαρκεί ο συριακός εμφύλιος και ως βασικό σκοπό έχει την αμοιβαία αποδυνάμωση και των δύο πλευρών μέσω της διατήρησης αμφότερων των συγκρουσιακών τριβών θεωρώ ότι έχει φτάσει στα όριά της. Κι αυτό γιατί πλέον η εσωτερική σύγκρουση δεν θέτει ως στόχο απλώς και μόνο τον έλεγχο του κράτους από τη μια ή την άλλη πλευρά, αλλά επιζητά τη δημιουργία πλαισίου για μια αποφασιστική αναμέτρηση μεταξύ των ζηλωτών.

Σε καμία περίπτωση η Δύση δεν μπορεί να επιτρέψει στους τζιχαντιστές να εξελίξουν τα εσχατολογικά τους σχέδια με αφορμή το συριακό ζήτημα, αφού το ντόμινο της κρίσης θα επηρεάσει, είτε οικονομικά είτε κοινωνικοπολιτικά, και τον ίδιο τον δυτικό κόσμο - κυρίως την Ευρώπη. Το πόσο ρευστή είναι πλέον η κατάσταση μπορεί να φανεί ξεκάθαρα στο εσωτερικό του Λιβάνου, που λόγω της sui generis θρησκευτικοπολιτικής σύνθεσής του αποτελεί τον «ανεμοδείκτη» της Μέσης Ανατολής.

Τις τελευταίες εβδομάδες δύο βομβιστικές επιθέσεις στο κέντρο της Βηρυτού με στόχους έναν σουνίτη πολιτικό και αντίπαλο της Χεζμπολάχ και ένα τυφλό χτύπημα στην καρδιά της σιιτικής συνοικίας της πόλης διαχέουν ξανά τη γνώριμη μυρωδιά του θειαφιού του ενδοκοινοτικού μίσους από την αριστοκρατική γειτονιά του Σουρσόκ ως τα φτωχά νότια προάστια του Χαέκ Χρεΐκ.

Αν όλα τα παραπάνω συνδεθούν με το ότι πλησιάζουν οι ημέρες για να ξεκινήσει η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δίχως όμως να έχουν ηττηθεί ολοσχερώς οι Ταλιμπάν, τότε γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο κύκλος του τρόμου που ξεκίνησε την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 όχι μόνο δεν έχει κλείσει αλλά έχει διευρυνθεί και πλέον τείνει να λάβει προεκτάσεις ενός πολέμου όλων εναντίον όλων [Bellum Omnium Contra Omnes].

Κι ενώ ο δυτικός κόσμος χρειάζεται σε αυτή τη χρονική καμπή όλες του τις δυνάμεις σε εγρήγορση, ο βόρειος άξονας της Ε.Ε. προετοιμάζεται να εισέλθει στο χαμηλό βαρομετρικό της κρίσης, ενώ ο νότιος άξονας, υλικά και ηθικά εξουθενωμένος από τρία χρόνια διαρκούς λιτότητας και ύφεσης, προσπαθεί να επιβιώσει τρεφόμενος από τις ίδιες του τις σάρκες, ως ιδανικές Ιφιγένειες με φόντο το απέραντο γαλάζιο της Μεσογείου.

Ο λανθασμένος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης του 2008 από τους μηχανισμούς των Βρυξελλών αδυνατίζει τη συνοχή της Δύσης και το πολιτικό εύρος αντιμετώπισης της κλιμάκωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε σημαντικό βαθμό. Κι αυτό θα φανεί εντονότατα στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Η ΓΗ ΕΒΑΛΕ... ΚΙΛΑ !


Αμερικανός επιστήμονας υποστηρίζει ότι τη Γη περιβάλλει ένας δακτύλιος σκοτεινής ύλης η παρουσία του οποίου αυξάνει το βάρος του πλανήτη μας. Ο Μπεν Χάρις, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέξας, μελέτησε δεδομένα που έχουν συλλέξει δορυφόροι καταγραφής και εντοπισμού στίγματος (GPS). Οι συγκεκριμένοι δορυφόροι αποτελούν πηγές καταγραφής των βαρυτικών δυνάμεων και βαρυτικών αλληλεπιδράσεων της Γης και τα δεδομένα τους χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για τον υπολογισμό της μάζας του πλανήτη μας.

Ο κ. Χάρις υπολόγισε ότι η Γη, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, είναι 0,005%-0,008% βαρύτερη από όσο αναφέρει η επίσημη τιμή που έχει καθιερώσει η Διεθνής Αστρονομική Ενωση. Σύμφωνα με την Ενωση το βάρος της Γης είναι 5.972.000.000.000.000.000.000.000 κιλά. Ο επιστήμονας εκτιμά ότι η διαφορά αυτή στο βάρος είναι συμβατή με την παρουσία ενός δακτυλίου σκοτεινής ύλης που περιβάλει τον ισημερινό του πλανήτη μας. Ο δακτύλιος, σύμφωνα με τον καθηγητή, έχει διάμετρο 70.000 χλμ., πάχος 191 χλμ. και επηρεάζοντας τη βαρύτητα της Γης, επηρεάζει και τη μάζα της.

ΣΤΙΣ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΡΑΝ


Στην εφαρμογή της συμφωνίας του Νοεμβρίου από τις 20 Ιανουαρίου συμφώνησαν το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία) όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Την είδηση μετέδωσε το κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων (IRNA) επικαλούμενο τη Μαρζιέ Αφκάμ. 

Την Παρασκευή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε συνάντηση με εκπρόσωπο της ΕΕ, μετά την οποία δήλωσε ότι είχαν καταλήξει σε λεπτομέρειες της συμφωνίας και το μόνο που απέμενε ήταν η έγκριση από τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις. Την είδηση, μέχρι στιγμής πάντως, δεν επιβεβαιώνει κάποια άλλη πλευρά. Η αρχική συμφωνία του Νοεμβρίου προέβλεπε ότι θα υπήρχε μια χαλάρωση στα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί σε βάρος της Τεχεράνης με αντάλλαγμα τον περιορισμό του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.


ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ: "ΜΗΝ ΜΠΛΕΚΕΤΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ ΣΤΙΣ ΜΙΖΕΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑ"


H Μόσχα επιβεβαιώνοντας πλήρως το σχετικό ρεπορτάζ του defencenet.gr και τις δηλώσεις ανώτερου αξιωματούχου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα στο site περί δήθεν εμπλοκής των ρωσικών κρατικών εταιρειών στο σκάνδαλο διαφθοράς του αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, απέρριψε πριν λίγο ολοκληρωτικά ότι έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στη υπόθεση. Και είναι πολύ σημαντικό ότι η Ρωσία απέρριψε κατηγορηματικά όχι μόνο την περίπτωση να έχει υπάρξει η οποιαδήποτε καταβολή χρηματικού ποσού προς εξαγορά κρατικών αξιωματούχων στην περίπτωση των αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων OSA/AKM, αλλά και στην περίπτωση των αντιαρματικών πυραύλων Kornet-E (κορυφαίων παγκοσμίως σε διατρητικότητα, κατεύθυνση και εμβέλεια) που αφορούσαν πώληση μέσω της κατασκευάστριας εταιρείας KBP.

Σημειώνει μάλιστα ότι δεν είχε καμία εμπλοκή καν στις παραδόσεις των συστημάτων όπως αναφέρεται στις καταθέσεις του Α.Κάντα, o οποίος είχε κατονομάσεις τον υπάλληλο της Rosoboronepoxrt Λ.Μπαρτζώκα ότι του είχε καταβάλλει 1.700.000 ευρώ για τα OSA/AKM για να αγοραστούν τα συστήματα που ... ήδη είχε ζητήσει ο ΕΣ. 'Ηδη με την διαρροή των ονομάτων είχαμε σημειώσει ότι εκείνη την εποχή δεν υπήρχε καν ο συγκεκριμένος υπάλληλος, ο οποίος δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα μέσω θυγατρικής της Rosoboronexport από το 2003 και μετά.

Οσο για την προμήθεια των Kornet-E κατονομάζει τον μεγαλοεπιχειρηματία Κ.Δαφέρμο λέγοντας αόριστα ότι του έδωσε 3 εκατ. ευρώ μετρητοίς όχι για να τον πείσει να μην προβάλλει αντιρρήσεις, αλλά για να τον... ευχαριστήσει! Η συγκεκριμένη τοποθέτηση της Rosoboronexport είναι σαφές ότι "οριοθετεί" την θέση της Μόσχας στην υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση των Tor-M1 δεν είχε υπάρξει η παραμικρή αντίδραση σε ότι αφορά τις παράνομες πληρωμές της εποχής Γιέλτσιν που τα κρατικά εργοστάσια πουλούσαν μόνα τους τα προϊόντα τους και συνέβαιναν κρούσματα διαφθοράς. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τρεις Ρώσοι υπάλληλοι του εργοστασίου κατασκευής οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη και καταδικάστηκαν για την υπόθεση των Tor-M1, αντίθετα με τώρα που η κάλυψη είναι σαφής και ολοκληρωτική. 

Το άρθρο κλείνει με αναφορά στην πρωτοβουλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου να δημιουργήσει νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγγυάται την διαφάνεια στους εξοπλισμούς... Θυμίζουμε την δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της ρωσικής πρεσβείας στις 31/12/2013: "Οι αμυντικές σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας έχουν επιστρέψει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και απόδειξη ήταν η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Σοιγκού στην Αθήνα και η καλή συνεργασία που είχαν επ'ωφελεία των δύο κρατών, με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο, με αποκορύφωμα την υπογραφή της συμφωνίας αμυντικής/τεχνικής συνεργασίας.

Και επιδιώκουμε να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση στις σχέσεις αυτές. Σίγουρα υπάρχουν πλευρές οι οποίες θέλουν να τραυματίσουν αυτή την προσέγγιση, αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ότι είναι δυνατό προκειμένου αυτό να μην συμβεί. Είναι γνωστό ότι οι ρωσικές αμυντικές εξαγωγές καλύπτονται σε όλα τα επίπεδα από την κρατική εγγύηση στην διαδικασία επιλογής και στην υλοποίηση των συμβάσεων."

Στην ρωσική πλευρά θεωρούν ότι η υπόθεση Κάντα και τα όσα ισχυρίζεται για τις ρωσικές εταιρείες ο πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκονται στο πλαίσιο μια "ασύμμετρης" ενέργειας των ΗΠΑ κατά των ευρωπαϊκών και ειδικότερα κατά των ρωσικών πωλήσεων αμυντικού υλικού στην Ελλάδα. Εξέφραζαν την απορία τους πώς κατονομάστηκαν τόσα προγράμματα από τον Α.Κάντα, αλλά ούτε ένα αμερικανικό, την εποχή μάλιστα που οι ΗΠΑ είχαν απορροφήσει περί το 40% των εξοπλιστικών προγραμμάτων και κορυφαίος επιχειρηματίας του χώρου (Θ.Λιακουνάκος) που τώρα κατονομάζεται από τον Α.Κάντα ότι τον δωροδόκησε μόνο (!) για γερμανικά προγράμματα.

Διακινούσε κυρίως προγράμματα αμερικανικών εταιρειών (μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook, αυτοκινούμενα πυροβόλα M109A5, εκσυγχρονισμός I.Hawk, προμήθεια Patriot PAC-3, ραντάρ πυροβολικού TPQ-37, ASPIS-2 κλπ)) τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν αντικείμενο δικαστικής διερεύνησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Με τον πρώην αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΤΤ ανοίγει ο κύκλος των απολογιών για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ο Μ.Βαρώτσης απολογείται τη Δευτέρα για να ακολουθήσει την Τρίτη ο Δ.Κοντομηνάς. Εν τω μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ, Άγγελος Φιλιππίδης παραμένει στις φυλακές του Μαλτεπέ της Κωνσταντινούπολης, αναμένοντας την έκδοσή του στην Ελλάδα. Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγούνται αυτήν την ώρα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι κρίθηκαν το βράδυ του Σαββάτου προφυλακιστέοι μετά τις πολύωρες απολογίες τους. Παράλληλα, στις φυλακές Ναυπλίου οδηγείται ο έτερος βουλευτής της ΧΑ Ευστάθιος Μπούκουρας, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος το απόγευμα της Κυριακής. Και οι τρεις κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει το κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους «58» για την προοδευτική δημοκρατική παράταξη ως σχήμα συμμετοχής στις ευρωεκλογές, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες, «εναρμονίζονται με τις πρόσφατες αποφάσεις της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ». Συνάντηση με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς θα έχει σήμερα, Δευτέρα, στο Παρίσι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Την Τρίτη ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρία των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών - Άμυνας της Γαλλικής Γερουσίας, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Την ανάγκη της πολιτικής σταθερότητας και το επιχείρημα ότι τα κλεμμένα έχουν αρχίσει να επιστρέφονται στο Δημόσιο προβάλλει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από τις αλλεπάλληλες υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος που παίρνουν τη δικαστική οδό.

Κόσμος

Το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης προτίθεται να εισάγει στο σχολικό πρόγραμμα τη διδασκαλία του σεβασμού στις σεξουαλικές προτιμήσεις, σε μία προσπάθεια να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλόφιλων. Οι... φιλειρηνικές όμως προθέσεις της κρατιδιακής κυβέρνησης πυροδότησαν τεταμένη αντιπαράθεση με εκστρατείες υπέρ και κατά, παρεμβάσεις εκκλησιών και καταδίκη των «ομοφοβικών αντιδράσεων» από την κρατιδιακή κυβέρνηση. Το τελευταίο αντίο λένε τη Δευτέρα στον Αριέλ Σαρόν οι Ισραηλινοί, με τη χώρα να ετοιμάζεται για την κηδεία του στο αγρόκτημα που είχε ο πρώην πρωθυπουργός στο νότιο τμήμα της χώρας. Τελετή στην Κνεσέτ προς τιμή του Σαρόν μετά την ολοκλήρωση του λαϊκού προσκυνήματος, υψηλά μέτρα ασφαλείας στη μεθόριο με τη Γάζα ενόψει της κηδείας. Πλήθος ξένων αντιπροσωπειών στη χώρα, την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σε μία δίνη φημολογίας και εικασιών έχει πέσει το Μέγαρο των Ηλυσίων μετά τις αναφορές του γαλλικού Closer για σχέση του γάλλου προέδρου με 41χρονη ηθοποιό: Αφού το Παρίσι άρχισε να απορεί τι στάση θα κρατήσει η «επίσημη» σύντροφος Βαλερί Τριερβελέρ που μπήκε στο νοσοκομείο μετά το δημοσίευμα, τώρα ο Τύπος ασχολείται με αναφορές πως το διαμέρισμα στο οποίο υποτίθεται ότι συναντιούνταν Ολάντ και Γκαγέ έχει σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Με όλα αυτά, η προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου του προέδρου για την οικονομία κινδυνεύει να περάσει σε δεύτερη μοίρα.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη είναι «η μοναδική πολιτική λύση» για έξοδο από τον συριακό εμφύλιο, ανέφεραν από το Παρίσι οι ξένες δυνάμεις, καλώντας τη συριακή αντιπολίτευση να πάρει την απόφαση να συμμετέχει στις διαβουλεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για τις 22 Ιανουαρίου. Το κύριο μπλοκ της αντιπολίτευσης, ο «Συριακός Εθνικός Συνασπισμός», έχει αναλάβει την απόφασή του υπό το βάρος των εσωτερικών διαφωνιών. Συνεχίζοντας τις προσπάθειές τους να ρίξουν την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, οι διαδηλωτές στην Ταϊλάνδη ξεκίνησαν την επιχείρηση «αποκλεισμού της Μπανγκόκ». Η αστυνομία εμφανίζεται να κρατά στάση «διακριτικής επαγρύπνησης», χωρίς υπάρχουν σημάδια πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επέμβει με βία εναντίον της κινητοποίησης.

Οικονομία

Στο 19% από 18% αυξάνεται από σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2014 ο κανονικός συντελεστής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στην Κύπρο, ενώ ο μειωμένος συντελεστής αναπροσαρμόζεται από το 8% στο 9%. Παρά την αύξηση η Κύπρος παραμένει στις χώρες με το χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από την Μάλτα (18%) και το Λουξεμβούργο (15%). «Δώστε άτυπα όσα μπορείτε», παροτρύνει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης τους φορολογουμένους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις 12 δόσεις της ισχύουσας ρύθμισης.

Εφόσον οι φορολογούμενοι καταβάλουν έστω και το ελάχιστο αυτό ποσό σε μηνιαία βάση θα προστατεύονται από ενδεχόμενες κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων. Αύριο, Τρίτη, ή το αργότερο την Τετάρτη θα έλθουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ για τη συνέχιση της επισκόπησης της προόδου του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Οι Πολ Τόμσεν, Ματθίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ θα ακολουθήσουν σε ύστερο χρόνο. «Τα τεχνικά κλιμάκια θα έλθουν νωρίς αυτή την εβδομάδα. Οι επικεφαλής αργότερα», δήλωσε για το θέμα ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αθλητισμός

Εντυπωσιακές εμφανίσεις από τις πρωτοπόρους τους ιταλικού πρωταθλήματος στην 19η αγωνιστική. Η Γιουβέντους πέρασε με 4-1 από το Κάλιαρι, η Ρόμα επιβλήθηκε με 4-0 της Τζένοα, ενώ εκτός έδρας νίκη με το ευρύ 3-0 πήρε και η τρίτη της βαθμολογίας Νάπολι από τη Βερόνα. Ωστόσο, η σούπερ έκπληξη έγινε στην Μόντενα. Εκεί όπου, η Μίλαν αν και βρέθηκε μπροστά στο σκορ με 0-2 μόλις στο 13ο λεπτό, τελικά γνώρισε ταπεινωτική ήττα με 4-3 από την Σασουόλο.

Η Μπενφίκα νίκησε στο ντέρμπι του πορτογαλικού πρωταθλήματος την Πόρτο με 2-0 και όλοι οι ποδοσφαιριστές της αγωνίστηκαν έχοντας το όνομα του Εουσέμπιο στις φανέλες τους. Με αυτόν τον τρόπο οι «Αετοί» της Λισαβόνας απέδωσαν φόρο τιμής στον σημαντικότερο ποδοσφαιριστή της χώρας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε για πρώτη φορά φέτος πέντε σερί νίκες με την επικράτησή της 1-0 επί της Εσπανιόλ μέσα στο «Κορνεγιά Ελ Πρατ» στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής της Primera Division και μείωσε στο «τρίποντο» την απόσταση που τη χωρίζει από τις πρωτοπόρους Ατλέτικο Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα που το βράδυ του Σαββάτου έμειναν στο 0-0.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1822: Η A' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου καθιερώνει τη γαλανόλευκη ως επίσημο σύμβολο του επαναστατημένου γένους των Ελλήνων.

1895: Συνεδριάζει για πρώτη φορά η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του

1896, με πρόεδρο τον διάδοχο Κωνσταντίνο και αντιπρόεδρο τον Ιωάννη Φωκιανό. Βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι η ανεύρεση πόρων για τη διεξαγωγή των αγώνων. Η μεγαλύτερη δωρεά έγινε από τον Γεώργιο Αβέρωφ, ο οποίος προσέφερε 920.000 χρυσές δραχμές για την αποπεράτωση και αναμαρμάρωση του Παναθηναϊκού σταδίου.

1898: Ο Εμίλ Ζολά δημοσίευσε στην εφημερίδα L' Aurore μία ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρος της Γαλλίας, υπό τον τίτλο Κατηγορώ, για την Υπόθεση Ντρέιφους.

1908: Συλλαλητήριο Κρητών της Αθήνας και του Πειραιά στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Οι συγκεντρωθέντες, με ψήφισμά τους, διαμαρτύρονται για την έκφραση εισαγγελέα, ο οποίος χαρακτήρισε τους Κρητικούς «άγριους, εθισμένους εις τα κακουργήματα, όργανα των διαφόρων κομμάτων κι έχοντες συνηθίσει εις στυγερά εγκλήματα».

1930: Ο Μίκυ Μάους κάνει την παρθενική του εμφάνιση σε κόμικ στριπ.

1991: Ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού διακόπτεται από τον διαιτητή Ζακεστίδη στο 85ο λεπτό κι ενώ οι ερυθρόλευκοι προηγούνται με 2-1, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αφόρητη λόγω ρίψης δακρυγόνων από την αστυνομία. Έξω από το γήπεδο, ο νεαρός φίλαθλος του Ολυμπιακού Παναγιώτου σκοτώνεται από φωτοβολίδα. Ο αγώνας θα επαναληφθεί μετά ένα μήνα στη Ρόδο και η ΑΕΚ θα νικήσει με 1-0.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1859: Κωστής Παλαμάς, ποιητής. (Θαν. 27/2/1943)

1866: Γκεόργκι Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ, (Γιώργος Γεωργιάδης), ελληνοαρμένιος μύστης και δάσκαλος. (Θαν. 29/10/1949)

1910: Γιάννης Τσαρούχης, ζωγράφος. (Θαν. 20/7/1989)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1853: Θεόφιλος Καΐρης, μεγάλος Δάσκαλος του Γένους. (Γεν. 19/10/1784)

1882: Βίλελμ Μάουζερ, σχεδιαστής και κατασκευαστής όπλων, μαζί με τον αδελφό του Πάουλ Μάουζερ. (Γεν. 2/5/1834)

1941: Τζέιμς Τζόις, ιρλανδός συγγραφέας. (Οδυσσέας) (Γεν. 2/2/1882)