12 Ιανουαρίου, 2014

ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

 

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη σήμερα κοντά σε τερματικό σταθμό λεωφορείων στην κεντρική Βαγδάτη προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό 16, ανακοίνωσαν η αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Στόχος της επίθεσης ήταν νεοσύλλεκτοι του στρατού: Η επίθεση κοντά στον τερματικό σταθμό λεωφορείων Αλάουι αλ-Χίλα, στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας, σημειώθηκε την ώρα που νεαροί άνδρες είχαν μόλις συμπληρώσει τις διατυπώσεις για να καταταγούν στον ιρακινό στρατό και ετοιμάζονταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Την Πέμπτη καμικάζι προκάλεσε τον θάνατο 23 ανθρώπων και τον τραυματισμό 30 όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος μέσα σε στρατολογικό κέντρο στη Βαγδάτη.
 

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ


"Έχουμε ανάγκη από απλότητα και ταπείνωση" τόνισε από τον Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα Πετραλώνων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, όπου τέλεσε το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.

Ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή και μίλησε για τους πειρασμούς τονίζοντας πως "τρεις πειρασμοί ταλαιπωρούν πάντοτε τον άνθρωπο.

Πρώτος πειρασμός είναι η απληστία, η επιθυμία του ανθρώπου να αποκτά όλο και περισσότερα υλικά αγαθά.

Δεύτερος πειρασμός το θαύμα. Σε όλη μας τη ζωή περιμένουμε ένα θαύμα, για να πειστούμε ότι μας αγαπάει ο Θεός, αυτό όμως δεν είναι δείγμα σχέσης του παιδιού με τον Πατέρα, πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό και

Τρίτος πειρασμός είναι η δύναμη και η εξουσία, θέλουμε να κυβερνάμε τους άλλους, θέλουμε να είμαστε πρώτοι, να υποτιμάμε και να ευτελίζουμε τον συνάνθρωπό μας".

Υπογράμμισε, επίσης, πως "πλέον δε σεβόμαστε τον άνθρωπο που είναι δίπλα μας. Είμαστε συνυπεύθυνοι στην κατάσταση που ζούμε και για να αλλάξει αυτό πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική. Το φάρμακο, εξάλλου, δεν είναι μόνο η προσπάθεια στα συμβούλια και να ζητάμε βοήθεια, αλλά, όπως ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο, η μετάνοια, δηλαδή η αλλαγή μυαλού, πορείας κατεύθυνσης και εκεί που καταλαβαίνουμε ότι έχουμε κάνει λάθος να το διορθώνουμε.

Αυτό που ζούμε σήμερα είναι ο πειρασμός να μας καλεί να αφήσουμε την πίστη στο Θεό και να διεκδικούμε οτιδήποτε με δύναμη και εξουσία". Με αφορμή τη νέα χρονιά ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε το 2014 να είναι ένας χρόνος ευλογημένος και δημιουργικός για όλους και επεσήμανε πως με προσπάθεια θα ξεπεραστεί κάθε δυσκολία.

Ευχαριστώντας κλήρο και λαό της ενορίας για την θερμή υποδοχή τόνισε πως "ο κόσμος έχει ανάγκη από την απλότητα και την ταπείνωση που σας διακρίνει".


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΟΗΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ «ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ
ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΩΝ

Η κοινωνία των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων είναι ο πυρήνας της εκκλησιαστικής ζωής και της πνευματικής μας ζωής επίσης. Διότι στην Κοινωνία ενωνόμαστε σωματικώς με το Σώμα του Κυρίου και με το αίμα μας με το Αίμα του Κυρίου, κάτι που μας ενδυναμώνει για να εκπληρώνουμε επιτυχώς  ακόμα και τα επαγγελματικά μας καθήκοντα και τις λοιπές υποχρεώσεις. Ζούμε στον κόσμο τούτο, αλλά οι διαλογισμοί μας και οι σκέψεις μας πρέπει να να επεκτείνονται στον άλλο κόσμο, διότι η Βασιλεία των Ουρανών πλησίασε από στιγμής που ο Κύριος κατήλθε στη γη και δημιούργησε εδώ την Αγία Του Εκκλησία. Η Βασιλεία των Ουρανών είναι κάτι του οποίου καθιστάμεθα κοινωνοί μέσω Θείας Ευχαριστίας ακόμα σε αυτή εδώ τη ζωή μας και κυρίως στο Ναό του Θεού. 

Ο Κύριος κατήλθε ουρανόθεν εξαιτίας της αγάπης του προς την κτίση, το ανθρώπινο γένος και τον καθένα μας ξεχωριστά. Και αυτή η Θεία αγάπη εκδηλώνεται με κάθε τρόπο μέσω των Αγίων Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Ο Θεός μας προσκαλεί στο Μεγάλο Δείπνο του όχι επειδή είμαστε υπόχρεοι να παρακαθήσουμε, όχι επειδή είναι καθήκον μας απέναντί Του, αλλά διότι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας είναι το καλύτερο και το ωραιότερο που μπορεί να μας προσφέρει ο Θεός σε αυτή εδώ τη ζωή. Μας χάρισε αρκετές παρηγοριές, πολλά αγαθά ακόμα και τα επίγεια. Αλλά το μεγαλύτερο αγαθό και η μεγαλύτερη παρηγοριά που προσφέρει ο Κύριος είναι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.




ΟΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΔΩΡΙΕΑ ΤΟΥ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΥ - ΕΝΑ ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΠΟΙΚΙΣΜΟΥ

 

Περί το τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. ο Αγιάδης Αναξανδρίδας, ένας από τους δύο Σπαρτιάτες βασιλείς, δυσκολευόταν να αποκτήσει τέκνα από την πρώτη σύζυγο του. 

Οι Σπαρτιάτες έφοροι του επέβαλλαν να λάβει και δεύτερη σύζυγο προκειμένου να αποκτήσει διάδοχο. Από τη δεύτερη γυναίκα του ο Αναξανδρίδας απέκτησε τον Κλεομένη, ο οποίος έμελε να εξελιχθεί σε έναν από τους ικανότερους Σπαρτιάτες βασιλείς.
Ωστόσο, λίγο μετά τη γέννηση του, η πρώτη γυναίκα του Αναξανδρίδα γέννησε επίσης γιο, τον Δωριέα. Παρότι ο Δωριέας προερχόταν από την πρώτη σύζυγο, ο Κλεομένης διαδέχθηκε τον Αναξανδρίδα ως πρωτότοκος. 

Ο Δωριέας, χολωμένος από την ανάληψη της εξουσίας από τον Κλεομένη, οργάνωσε αποικιστική αποστολή προκειμένου να εγκαταλείψει για πάντα τη Σπάρτη (515 π.Χ.). Η πρώτη επιλογή του ήταν η περιοχή του ποταμού Κίνυπα στη Λιβύη. Οι άνδρες που τον ακολούθησαν αναφέρονται ως «Λακεδαιμόνιοι» και φαίνεται ότι περιελάμβαναν ελάχιστους Σπαρτιάτες πολίτες («ομοίους»).

Όσοι «όμοιοι» τον ακολούθησαν θα ήταν προσωπικοί φίλοι του, μέλη της πολιτικής φατρίας του. Οι περισσότεροι άνδρες του προέρχονταν από άλλες κατηγορίες Λακεδαιμονίων, κυρίως από υπομείονες (έκπτωτους πολίτες, που μόλις είχαν αρχίσει να αυξάνονται), περιοίκους καθώς και από Πελοποννησίους συμμάχους. Ένα τμήμα της Λιβύης, η Κυρηναϊκή, είχε ήδη αποικισθεί από αποίκους Λακεδαιμονίων. 

Οι Κυρηναίοι προέρχονταν από τη νήσο Θήρα, μία λακωνική αποικία. Επιπρόσθετα, κοντά στον γειτονικό ποταμό Κίνυπα υπήρχε η πόλη Οία, αναφερόμενη αργότερα ως καρχηδονιακή αποικία.
Ωστόσο η ονομασία της ανήκει σε μία θηραϊκή πόλη και επομένως ίσως ιδρύθηκε από Θηραίους ή Κυρηναίους αποίκους. Πιθανώς οι Καρχηδόνιοι εκδίωξαν αργότερα τους Έλληνες αποίκους της λιβυκής Οίας, αποικίζοντας την με Φοίνικες. 

Οι Κυρηναίοι υποστήριξαν την αποικιστική εκστρατεία του Δωριέα στη Λιβύη για λόγους επιβίωσης. Τη συγκεκριμένη εποχή βρίσκονταν ανάμεσα σε δύο «πυρά». Στα ανατολικά τους, οι Πέρσες του βασιλιά Καμβύση είχαν κατακτήσει την Αίγυπτο απειλώντας τους άμεσα.

Στα δυτικά, οι Καρχηδόνιοι επεκτείνονταν διαρκώς πλησιάζοντας επικίνδυνα τα κυρηναϊκά σύνορα. Οι Κυρηναίοι, που είχαν συμπληρώσει μόλις έναν αιώνα στην περιοχή, κινδύνευαν να συνθλιβούν και πιθανώς να εκδιωχθούν πάλι προς την Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποστολή του Δωριέα οργανώθηκε από το επίσημο σπαρτιατικό κράτος, πιθανώς αποτελούσε μέτρο το οποίο έλαβε η Σπάρτη για τη σωτηρία της αποικίας της, Κυρήνης.

Ήταν επόμενο να δράσει για τη σωτηρία της τελευταίας, ειδικά σε μια εποχή που ο Ελληνισμός κινδύνευε από την επέκταση των εχθρών του από την Ανατολή (Πέρσες και Συροφοίνικες) και τη Δύση (Καρχηδόνιοι και Ετρούσκοι). 
 
Οι Κυρηναίοι θα ήταν ευτυχείς από την ίδρυση μιας «δίδυμης» δωρικής αποικίας στον Κίνυπα η οποία θα ενίσχυε υπέρμετρα το ελληνικό στοιχείο στη Λιβύη. Η σπαρτιατική αποστολή οδηγήθηκε αρχικά από Θηραίους ναυτικούς έως την Κυρήνη (515/4 π.Χ.). Εκεί ο Δωριέας συνάντησε τον εξόριστο Φίλιππο από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, τον οποίο ενσωμάτωσε μαζί με τους συντρόφους του στη δύναμη του.

Οι Λακεδαιμόνιοι προχώρησαν με την κυρηναϊκή βοήθεια έως τη χώρα του Κίνυπα όπου ίδρυσαν μια πόλη. Οι άποικοι αντιμετώπισαν από την αρχή τις επιθέσεις των ιθαγενών Λιβύων. Η δε Καρχηδόνα θεωρούσε την περιοχή δική της σφαίρα αποικισμού και ανησύχησε από την ίδρυση αποικίας της ισχυρής Σπάρτης κοντά στα σύνορα της.

Ο Έλληνες άποικοι κρατήθηκαν στην περιοχή περισσότερο από δύο χρόνια, αποκρούοντας τις λιβυκές επιθέσεις (514-512/511 π.Χ.). Τελικά οι Καρχηδόνιοι ενώθηκαν με τους Λίβυες και εκδίωξαν τους Λακεδαιμόνιους από τον Κίνυπα. Ο Δωριέας και οι άνδρες του επέστρεψαν στη Σπάρτη, ωστόσο η αποικιστική εκστρατεία τους δεν ήταν μάταιη. 

Οι Καρχηδόνιοι, οι οποίοι εποφθαλμιούσαν την Κυρηναϊκή, κατανόησαν ότι αν προωθούντο πέρα από τον ποταμό Κίνυπα, θα «πυροδοτούσαν» νέα σπαρτιατική ή άλλη ελληνική εκστρατεία για την προστασία των Κυρηναίων. 

Οι Καρχηδόνιοι είχαν ήδη δύο ανοικτά μέτωπα με τους Έλληνες στη Σικελία και την Ισπανία (εναντίον της Μασσαλίας) και δεν επιθυμούσαν το άνοιγμα τρίτου. Αργότερα συμφώνησαν με τους Κυρηναίους στον καθορισμό των κοινών συνόρων τους στους Βωμούς των Φιλαίνων, στον Κόλπο της Μεγάλης Σύρτεως. 

Κατά την ελληνιστική περίοδο, τα σύνορα της Κυρηναϊκής επεκτάθηκαν εις βάρος της καρχηδονιακής επικράτειας, όταν οι Καρχηδόνιοι υποχώρησαν μπροστά στο πανίσχυρο πτολεμαϊκό βασίλειο στο οποίο είχαν ενσωματωθεί οι Κυρηναίοι.

Ο Δωριέας και οι άνδρες του οργάνωσαν νέα αποικιστική αποστολή στη Μεγάλη Ελλάδα με στόλο πέντε τριήρων, από τις οποίες η μια ήταν κροτωνιατική. Η τελευταία ανήκε στον Φίλιππο και τους άλλους εξόριστους Κροτωνιάτες, οι οποίοι ευελπιστούσαν να επιστρέψουν στην πόλη τους. Το νέο στρατιωτικό σώμα του Δωριέα αποτελείτο επομένως από τα πληρώματα πέντε τριήρων, δηλαδή 1.000 άνδρες: 

Λακεδαιμόνιους, άλλους Πελοποννήσιους, Κροτωνιάτες, ενώ μια πηγή αναφέρει και 100 Αθηναίους ανάμεσα τους. Το σώμα αποβιβάστηκε κατά το πιθανότερο στον Τάραντα, σπαρτιατική αποικία της Κάτω Ιταλίας. 

Ο Δωριέας βάδισε στα δυτικά και βρήκε τους Κροτωνιάτες σε πόλεμο με τους πρώην συμμάχους τους, Συβαρίτες. 

Ο Δωριέας επέλεξε να ενισχύσει τον Κρότωνα λόγω και της παρουσίας του Φιλίππου στη δύναμη του. 

Οι Κροτωνιάτες και οι άνδρες του Δωριέα κατέλαβαν και κατέστρεψαν τη Σύβαρι (511/510 π.Χ.) αλλά οι δεύτεροι δεν παρέμειναν στην Ιταλία, ούτε καν οι Κροτωνιάτες εξόριστοι του Φιλίππου.

Φαίνεται ότι αντιμετώπισαν την εχθρότητα των Ιταλιωτών Ελλήνων, ανάμεσα τους και των συμμάχων τους Κροτωνιατών. Κανείς από εκείνους, πιθανώς ούτε οι Ταραντίνοι, δεν επιθυμούσαν την ίδρυση μιας ισχυρής σπαρτιατικής αποικίας που θα αντικαθιστούσε τη Σύβαρι, συνιστώντας απειλή για την ευημερία τους. 

Οι πολυπλάνητοι Έλληνες του Δωριέα έπλευσαν ή βάδισαν κατά μήκος της βόρειας ακτής της Σικελίας, καταλήγοντας στο βορειοδυτικό άκρο της, στην περιοχή του όρους Έρυκος. Εκεί ίδρυσαν την Ηράκλεια. Η νέα πόλη ήταν απομονωμένη από τις άλλες ελληνικές σικελιωτικές περιοχές, περιβαλλόμενη από τα εδάφη των Φοινίκων και των Ελύμων (γηγενών της Σικελίας), ωστόσο άνθησε και ισχυροποιήθηκε γρήγορα σε δύο ή τρία χρόνια. 

Oι Καρχηδόνιοι θορυβήθηκαν από τη νέα ελληνική εγκατάσταση στη βορειοδυτική Σικελία η οποία ανήκε στη σφαίρα επιρροής τους, περισσότερο από το ότι ιδρύθηκε από τους Λακεδαιμόνιους του Δωριέα, «γνώριμους» τους από τον Κίνυπα. Έστειλαν ένα εκστρατευτικό σώμα το οποίο ενώθηκε με τις δυνάμεις των Σικελοφοινίκων και των Ελύμων, συντρίβοντας τελικά τις περιορισμένες δυνάμεις του Δωριέα (508/7 π.Χ.).  Ο Σπαρτιάτης ηγέτης και οι τρεις από τους τέσσερις υπαρχηγούς του, συμπεριλαμβανομένου του Φιλίππου του Κροτωνιάτη, σκοτώθηκαν.

Ειδικά οι Εγεσταίοι Έλυμοι εντυπωσιάστηκαν από τη μαχητικότητα του Φιλίππου και του απέδωσαν τιμές ήρωα. Η Ηράκλεια καταστράφηκε από τους Καρχηδονίους και οι επιζώντες κάτοικοι της κατέφυγαν στη χώρα του Σελινούντα. Ο μόνος επιζών υπαρχηγός του Δωριέα ήταν ο Ευρυλέων ο οποίος κατέλαβε τη σελινούντια αποικία Μινώα, μετονομάζοντας την σε Ηράκλεια (Μινώα). 

Ο Ευρυλέων επιτέθηκε στον Σελινούντα και ανέτρεψε τον τύραννο του, Πυθαγόρα. Όμως έγινε ο ίδιος τύραννος της πόλης, σκοπεύοντας ίσως να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον των Καρχηδονίων. Οι Σελινούντιοι τον ανέτρεψαν σύντομα και τον φόνευσαν στην Αγορά της πόλης.

Το 489/8 π.Χ. πέθανε στη Σπάρτη ο βασιλιάς Κλεομένης. Τον διαδέχθηκε ο νεότερος γιος του Αναξανδρίδα, ο Λεωνίδας, που έμελε να ηγηθεί των Σπαρτιατών στη μάχη των Θερμοπυλών (480 π.Χ.) γράφοντας τη λαμπρότερη σελίδα της σπαρτιατικής Ιστορίας. 

Ο Αναξανδρίδας ευτύχησε να αποκτήσει τρεις σπουδαίους γιους, καθένας από τους οποίους έγραψε τη δική του ιστορία.  Ο Δωριέας μπορεί να μην είναι τόσο γνωστός όσο οι δύο ένδοξοι αδελφοί του, ωστόσο η ανεξάντλητη ενεργητικότητα και η ακλόνητη επιμονή του να αποκτήσει μια νέα πατρίδα, μακριά από τη Σπάρτη που τόσο τον λύπησε, καταδεικνύουν μια ισχυρή προσωπικότητα.

Αν είχε παραμείνει στη Σπάρτη, θα είχε διαδεχθεί τον Κλεομένη και πιθανώς θα ήταν εκείνος ο οποίος θα αντιμετώπιζε τους Πέρσες στις Θερμοπύλες «κλέβοντας» την αιώνια δόξα από τον Λεωνίδα, τον γνωστότερο Σπαρτιάτη όλων των εποχών.

 



12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ † ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΤΑ ΤΑ ΦΩΤΑ

(Κατά Ματθαίον δ΄ 12 - 17)

«Τω καιρώ εκείνω, ακούσας Ιησούς ότι Ιωάννης παρεδόθη, ανεχώρησεν εις την Γαλιλαίαν. Και καταλιπών την Ναζαρέτ, ελθών κατώκησεν εις Καπερναούμ την παραθαλασσίαν, εν ορίοις Ζαβουλών και Νεφθαλείμ, ίνα πληρωθή το ρηθέν δια Ησαΐου του προφήτου λέγοντος. Γη Ζαβουλών και γη Νεφθαλείμ, οδόν θαλάσσης, πέραν του Ιορδάνου, Γαλιλαία των εθνών, ο λαός ο καθήμενος εν σκότει είδε φως μέγα, και τοις καθημένοις εν χώρα, και σκιά θανάτου φως ανέτειλεν αυτοίς. Από τότε ήρξατο ο Ιησούς κηρύσσειν και λέγειν. Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ ή βασιλεία των ουρανών».

Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό, όταν άκουσε ο Ιησούς πως ο Ιωάννης παραδόθηκε, αναχώρησε για τη Γαλιλαία. Εγκαταλείποντας τη Ναζαρέτ, ήλθε και κατοίκησε στην Καπερναούμ που ήταν κοντά στη θάλασσα, στα σύνορα που κατοικούσαν οι φυλές Ζαβουλών και Νεφθαλείμ, για να επαληθευτεί αυτό που είπε ο προφήτης Ησαΐας: «Η γη Ζαβουλών και η γη του Νεφθαλείμ, στο δρόμο κατά τη θάλασσα πέρα από τον Ιορδάνη, η Γαλιλαία που την κατοικούν τα έθνη. 

Ο λαός που κάθεται στο σκοτάδι είδε μεγάλο φως και σε κείνους που κάθονται στη χώρα και στη σκιά του θανάτου φως φανερώθηκε γι’ αυτούς». Από τότε άρχισε ο Ιησούς να κηρύττει και να λέει: «Μετανοείτε, γιατί πλησιάζει η βασιλεία των ουρανών».



Η ΕΕ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΠΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ START – UP ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥΣ


Με την ευκαιρία της έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας και του ενδιαφέροντος σε επτά Ελληνικές εταιρείες Start-Up που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας και θεωρούνται καινοτόμες.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την ψηφιακή ατζέντα, Neelie Kroes, επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο του StartUpEurope Tour και δήλωσε: «Η αθηναϊκή tech σκηνή είναι ''καυτή'' και θα γίνει ακόμα πιο “καυτή'' και αυτό θα γίνει πολύ σύντομα . Μια ψηφιακή μεταστροφή είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ελλάδα. Θα την βοηθήσει να καλύψει το χαμένο έδαφος στην οικονομία».

Όπως σημειώνεται και στο σάιτ, NewEurope online, οι επτά Ελληνικές Start – Up που κάνουν πλέον διεθνή καριέρα είναι οι εξής:

Η Helic που έχει αναπτύξει λογισμικό που χρησιμοποιείται σήμερα σε smartphones . Συνέβαλε επίσης στο να κάνει τα κινητά τηλέφωνα μικρότερα, λεπτότερα , ελαφρύτερα και φθηνότερα.

Η Raycap, ένας σχεδιαστής βιομηχανικών αντικεραυνικής προστασίας και λύσεις διαχείρισης καλωδίων για παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, τη βιομηχανική αυτοματοποίηση, την άμυνα, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αλλού.

Η Constelex σχεδιάζει και αναπτύσσει ενισχυτές οπτικών ινών και φωτονικών συστημάτων για τα μελλοντικά δίκτυα επικοινωνίας οπτικών ινών που μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε δορυφορικές εφαρμογές.

Η Taxibeat που σας επιτρέπει να επιλέξετε το πλησιέστερο ταξί με βάση επιθυμητά χαρακτηριστικά (ωραιότερο όχημα, επιλογή οδηγού, δωρεάν Wi - Fi, ενσωματωμένο φορτιστές, παροχή παιδικού καθίσματατος κλπ. ). Ηδη έχει επεκταθεί πέρα ​​από τα ελληνικά σύνορα και χρησιμοποιείται σήμερα σε Παρίσι, Πόλη του Μεξικού, Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο.
Η Cookisto είναι μια online κοινότητα όπου οι χρήστες μπορούν να βρουν σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά που παρασκευάζονται από τοπικά μάγειρες ή δημοσιεύουν τα δικά τους πιάτα .

Η Corallia , η Ελληνική Πρωτοβουλία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών , είναι η πρώτη πλατφόρμα για να έχει συσταθεί στην Ελλάδα, με σκοπό να βοηθήσει τους ρέκτες της καινοτομίας

Η Egg, όπου είναι ένα πρόγραμμα που βοηθά τους καινοτόμους επιχειρηματίες να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους, μέσα σε 12 μήνες.


ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΙΘΕΡΟΒΑΜΟΝΕΣ


Τα βασικά προσόντα που αποδίδονται από την κυρίαρχη ιδεολογία στους λεγόμενους «τεχνοκράτες» είναι η γνώση του αντικειμένου τους, ο ρεαλισμός, η αναλυτική σκέψη και οι ανεπηρέαστες (από τον πολιτικαντισμό) μέθοδοι που ακολουθούν για την επίλυση προβλημάτων. Ωστόσο, η πρόσφατη περιπέτεια της Ελλάδας έχει αποδείξει ότι πολλοί εξ αυτών είναι αιθεροβάμονες που περνούν άσκοπα τον χρόνο τους σχεδιάζοντας επί χάρτου, αντιμετωπίζοντας τους ανθρώπους σαν αριθμούς και δεν έχουν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Κλασικό και ακριβοπληρωμένο παράδειγμα είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους «Financial Times» είπε το εξής αμίμητο: «Όταν έρχονται οι δανειστές μας στην Ελλάδα, πέφτει ο τζίρος των καταστημάτων, καθώς ο κόσμος νιώθει φόβο όποτε καταφθάνει η τρόικα». Κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Επειδή ο ίδιος φοβάται την τρόικα και τους υπαλλήλους της, αποδίδει την πτώση του τζίρου των καταστημάτων στον παράγοντα «φόβο» και όχι στην έλλειψη χρημάτων, στην ανεργία και την κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων.

Αυτός ο άνθρωπος βρίσκεται στον θώκο του υπουργού Οικονομικών και φαίνεται ότι δεν έχει καταλάβει πώς ζουν οι Έλληνες. Σε κάθε δήλωσή του και δημόσια παρέμβασή του αποδεικνύει ότι έχει μια θεωρητική και «εργαστηριακή» προσέγγιση της κοινωνίας. Ο εγκάρδιος φίλος του Κώστα Σημίτη δεν είναι ένας από τους πολλούς ούτε δείχνει ότι έχει πρόθεση να κατανοήσει πώς διάγουν οι σκληρά φορολογούμενοι υποτελείς του. Αυτό, πέρα από κατάφωρα προκλητικό και απαράδεκτο, είναι και επικίνδυνο. 

Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους στελέχη σε κυβερνήσεις που διαχειρίζονται περιόδους κρίσης, η επιτυχία δεν πρόκειται να έλθει ούτε κατά τύχη. Το να είσαι υπουργός Οικονομικών προϋποθέτει πολιτικό αισθητήριο, σύνεση και κατανόηση του εθνικού, κοινωνικού, οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος. Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και πιστεύει ότι μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα για τη χώρα, αν η αλληλουχία των... αριθμών που προτείνει βγάζει ορθό αποτέλεσμα. Καθημερινά διαψεύδεται οικτρά και το πληρώνουμε όλοι...

ΚΟΝΤΡΑ ΚΟΜΙΣΙΟΝ – ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Το Βερολίνο εισέρχεται σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το ζήτημα της καταβολής κοινωνικών βοηθημάτων σε άνεργους πολίτες από χώρες της ΕΕ που μεταναστεύουν στη Γερμανία. Η Κομισιόν έχει αμφισβητήσει γερμανική διάταξη, η οποία προβλέπει τον αποκλεισμό από τη χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων ευρωπαίων μεταναστών, όταν αυτοί δεν έχουν προηγουμένως εργασθεί και δεν αναζητούν μια θέση εργασίας, καθώς αυτό – όπως υποστηρίζει - δεν συνάδει με τον Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

«Η στάση της Κομισιόν είναι εντελώς απαράδεκτη και εάν καταφέρει να περάσει τις απόψεις της, αυτό θα προκαλούσε ένα μεγάλο ρεύμα ανθρώπων προς τη Γερμανία, οι οποίοι θα αποσκοπούν στην χορήγηση του κοινωνικού βοηθήματος Hartz IV», τόνισε σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild o πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ, προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι το νόημα της ελεύθερης διακίνησης εντός της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, «για ακόμη μία φορά η Κομισιόν δεν σκέφθηκε τις συνέπειες των θέσεών της». Η όλη συζήτηση έχει ξεκινήσει με αφορμή το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης, το οποίο από την 1η Ιανουαρίου ισχύει και για τους πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Η επισήμανση της Κομισιόν αφορούσε, ωστόσο προσφυγή Ρουμάνας που ζει με το γιο της από το 2010 στη Λειψία. Δεν είχε εργασία και η αίτηση της να παίρνει το κοινωνικό επίδομα Hartz IV απερρίφθη. Όταν προσέφυγε στη δικαιοσύνη, το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε το 2013 τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Κομισιόν: Να εξετάζεται κάθε περίπτωση: Η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Γερμανία δεν επιτρέπεται να απορρίπτει συλλήβδην όλες τις αιτήσεις ευρωπαίων ανέργων για το Hartz IV, αλλά θα πρέπει να εξετάζει κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Επισήμως, η κυβέρνηση αποφεύγει να τοποθετηθεί. Και όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ: «Αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης και της καγκελαρίου επαναλαμβάνω ότι πρόκειται για μια διαδικασία σε εξέλιξη ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εάν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υιοθετήσει την άποψη της Κομισιόν τότε οι μετανάστες, που δεν έχουν εργασθεί προηγουμένως στη Γερμανία, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρουν κοινωνικά επιδόματα. «Νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών»χαρακτήρισε ο χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ την παρέμβαση της Κομισιόν. Ωστόσο, το κόμμα του, η CSU, είχε πυροδοτήσει τη διαμάχη, όταν σε κομματικό έγγραφο με αφορμή την ελεύθερη διακίνηση, είχε εκτοξεύσει απειλές για περιπτώσεις κατάχρησης των κοινωνικών επιδομάτων από μετανάστες. «Όποιος εξαπατά, θα πετάγεται έξω», υπογραμμιζόταν στο έγγραφο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος, οι οποίοι απολογήθηκαν το Σάββατο για τα αδικήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Ο τρίτος βουλευτής, Ευστάθιος Μπούκουρας, θα απολογηθεί τελικά την Κυριακή. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ερχόμενη Πέμπτη 16η Ιανουαρίου. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον την Τρίτη, προερχόμενος από το Παρίσι, αναμένεται επίσης να συναντηθεί με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας των ΗΠΑ. Ολιγόλεπτη ένταση προέκυψε το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Περίπου 12 ώρες διήρκησαν οι απολογίες των βουλευτών της Χρυσής Αυγής Γιώργου Γερμενή και Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ενώ ο τρίτος βουλευτής Ευστάθιος Μπούκουρας θα απολογηθεί τελικά την Κυριακή. Οι βασικές κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι βουλευτές είναι της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για τις οποίες η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τους. Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στις αρχές ασφαλείας μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, καθώς όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής, επικαλούμενο πηγές των ερευνών, «ο Ξηρός ξαναπέρασε στην παρανομία με σκοπό να στηρίξει ένα μεγάλο χτύπημα που ετοιμάζουν οι ενωμένες πια ομάδες ένοπλης βίας».

Κόσμος

Νεκρός από πυρά αγνώστων έπεσε ο υφυπουργός Βιομηχανίας της Λιβύης Χάσαν αλ-Ντρούι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας και νοσοκομειακές πηγές. Το θύμα δολοφονήθηκε ενώ πραγματοποιούσε επίσκεψη στη γενέτειρά του τη Σύρτη. Είναι η πρώτη δολοφονία μέλος τους μεταβατικής κυβέρνησης μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι τον Οκτώβριο του 2011. Φωτιά που έκαιγε για δέκα ώρες μετέτρεψε σε στάχτη ιστορική πόλη στο Θιβέτ, καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια και μαγαζιά καθώς η Πυροσβεστική δεν μπορούσε να περάσει στους στενούς δρόμους της. Η γραφική πόλη Ντιουγκζονγκ ήταν πόλος έλξης τουριστών και ανήκει στην επαρχία Γιουαϊτάνγκ, που μετονομάστηκε πρόσφατα σε Σανγκρι-Λα (μυθική πόλη από βρετανικό μύθιστορημα) ώστε να προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες.

Δίνοντας την ισχυρότερη μέχρι στιγμή νύξη πως θα βάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της Αιγύπτου, ο στρατηγός Αμπντελφατάχ αλ Σίσι είπε ότι «εάν ο λαός και το στρατός το ζητήσει» θα θέσει υποψηφιότητα. Εδώ και καιρό πιθανολογείτο ότι ο στρατηγός, που ουσιαστικά κρατά τα ηνία στη χώρα μετά την ανατροπή του Μόρσι, εποφθαλμιά την προεδρία στις εκλογές που θα γίνουν και, αν θέσει υποψηφιότητα, θεωρείται φαβορί. Τον σημαίνοντα ρόλο του Αριέλ Σαρόν στην σύγχρονη ιστορία του Ισραήλ αλλά και ιδιαίτερα την απόπειρά του να κάνει ένα βήμα συμφιλίωσης με τους Παλαιστίνιους, αποσύροντας του εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνουν οι ξένοι ηγέτες στα μηνύματά τους για το θάνατο του ισραηλινού πρώην πρωθυπουργού σε ηλικία 85 ετών. Πολιτικοί από όλα τα στρατόπεδα, μαζί με τα άρθρα του λεγόμενου «σοβαρού» Τύπου, εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Φρανσουά Ολάντ που δηλώνει εξοργισμένος με την κίνηση του σκανδαλοθηρικού Closer να δημοσιεύεσει φωτογραφίες που υποτίθεται επιβεβαιώνουν τη σχέση του με την ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ. Το ερώτημα όμως μένει: Ακόμη και στη Γαλλία, μπορεί η φήμη μίας σχέσης να βλάψει έναν ήδη αποδυναμωμένο πρόεδρο;

Οικονομία

Ανοικτή παραμένει η ακριβής ημερομηνία επιστροφής στην Αθήνα των εκπροσώπων των δανειστών, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Γ.Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον Ευ.Βενιζέλο. Ο υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη στείλει στους εκπροσώπους των δανειστών τα στοιχεία για το δημοσιονομικό κενό και αναμένει την ημερομηνία άφιξής τους. Δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα διενεργηθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Η ημερομηνία λήξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι 22 Απριλίου 2014. «Εάν ώς το τέλος του 2015 η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις δεσμεύσεις της και έχει επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα και υπάρχει τότε ακόμη περαιτέρω ανάγκη χρηματοδότησης, είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη κάτι» τονίζει ο Β.Σόιμπλε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν θα υπάρξει νέα μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια.

Αθλητισμός

Χωρίς να δυσκολευθεί ιδιαίτερα, η Πάρμα επικράτησε με 3-0 εκτός έδρας της Λιβόρνο για την 19η αγωνιστική του Campionato και πρόσθεσε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην συγκομιδή της. Παράλληλα, η Μπολόνια παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στην Λάτσιο και παραμένει κοντά στην «επικίνδυνη ζώνη». Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ, η Παρί Σεν Ζερμέν κατάφερε να αντιδράσει και να επικρατήσει εκτός έδρας της ουραγού Αζαξιό με 2-1. Ετσι, οι «πρωτευουσιάνοι» εκμεταλλεύθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη «γκέλα» της Μονακό, αυξάνοντας την διαφορά που τους χωρίζει με τους Μονεγάσκους, στους πέντε βαθμούς. Στα άλλα ματς της ημέρας, η Γκινγκάμπ έμεινε στο 0-0 με την Σεντ Ετιέν, όπως και η Ρεν με τη Νις. 

«Διπλό» της Τουλούζ επί της Μπορντό με 1-0 και νίκες για τη Λιόν επί της Σοσό με 2-0 και της Βαλενσιέν επί της Μπαστιά με 3-2. Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η Primera Division, καθώς το ντέρμπι της 19ης αγωνιστικής ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, έληξε ισόπαλο χωρίς τέρματα με τις δύο ομάδες παραμένουν στην κορυφή της βαθμολογίας. Εντυπωσιακή κατά διαστήματα η Αθλέτικ Μπιλμπάο του Ερνέστο Βαλβέρδε συνέτριψε με 6-1 την Αλμερία και παρέμεινε στην 4η θέση. Παράλληλα, η Θέλτα ανέτρεψε το προβάδισμα της Βαλένθια, επικράτησε των «νυχτερίδων» με 2-1 και πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθεια της για παραμονή.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1913: Ο ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας Πράβντα, σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως Στάλιν (ατσάλινος άνθρωπος).

1934: Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία καθορίζει το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα, που προσδιορίζεται ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1959:  Ιδρύεται η αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motown, που έβαλε τη μαύρη μουσική και ιδιαίτερα τη σόουλ στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

1962: Μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ενημέρωσε διάφορους παράγοντες για τη βία και νοθεία, ψυχραίνονται οι σχέσεις του με την κυβέρνηση και παραιτείται από τη θέση του συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ δηλώνει: «Δεν ασχολούμαι με πολιτικά θέματα. Μετέβην εις ΗΠΑ δια να μετάσχω εις το ετήσιον συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας». Το καλοκαίρι παίρνει άδεια από το ΚΕΠΕ και επιστρέφει στο Μπέρκλεϊ.

2005: Κλείνει το ορφανοτροφείο Strawberry Field στο Λίβερπουλ και γίνεται ευκτήριος οίκος. Έγινε διάσημο από το τραγούδι του Τζον Λένον Strawberry Fields Forever.

2010: Ισχυρός σεισμός πλήττει την Αϊτή. Οι νεκροί υπολογίζονται σε περισσότερους από 170.000.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1628: Σαρλ Περό, γάλλος παραμυθάς. (Η Σταχτοπούτα, Η ωραία κοιμωμένη, Ο Καρυοθραύστης) (Θαν. 16/5/1703)

1852: Σοφία Εγκαστρωμένου - Σλίμαν, σύζυγος του Ερρίκου Σλίμαν, που ίδρυσε το σανατόριο Σωτηρία στην Αθήνα. (Θαν. 27/10/1932)

1873: Σπύρος Λούης, ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. (Θαν. 26/3/1940)

ΘΑΝΑΤΟΙ

1939: Χαρίκλεα Νταρκλέ, Χαρίκλεια Χαρικλή - Χαρτουλάρη το πραγματικό όνομά της, ελληνικής καταγωγής διακεκριμένη ρουμάνα υψίφωνος. (Γεν. 10/6/1860)

1976: Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. (Γεν. 15/9/1890)

2001: Γουίλιαμ Χιούλετ, συνιδρυτής του ομίλου της αμερικανικής εταιρίας πληροφορικής Hewlett Packard. (Γεν. 20/5/1913)