11 Ιανουαρίου, 2014

ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΓΙΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

 

Βαριά καμπάνα για τον Κ. Βαξεβάνη (που πρώτος είχε ξεκινήσει πόλεμο δημοσιευμάτων κατά της Μονής Βατοπαιδίου και του Γέροντος Εφραίμ από το κανάλι του ήδη συλληφθέντος επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά), είναι η υπ’ αρ. 6148/6.12.2013 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από αγωγή της Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου της και δέχθηκε ότι ο Βαξεβάνης με δημοσιεύματά του στην ιστοσελίδα http://www.koutipandoras.gr και στο εβδομαδιαίο περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ προσέβαλε παράνομα και κατασυκοφάντησε την προσωπικότητα της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και του Καθηγουμένου της Γέροντα Εφραίμ.

Για τον λόγο αυτό υποχρέωσε τον δημοσιογράφο αφενός να προβεί σε δημοσίευση αποκατάστασης της προσβολής και αφετέρου να καταβάλει στην Ιερά Μονή 10.000 Ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης. Σημειώνεται ότι τα χρήματα αυτά η Ιερά Μονή με δήλωση στο δικαστήριο, έχει ήδη εκχωρήσει στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στα συσσίτια αστέγων, ενώ ο Καθηγούμενος της Μονής δεν είχε αιτηθεί να του καταβληθεί χρηματική αποζημίωση.

Το δικαστήριο έκρινε ότι τα επίμαχα δημοσιεύματα χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα και κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τον δημοσιογράφο με σκοπό εξύβρισης της Μονής και του Γέροντος Εφραίμ, αλλά και συκοφάντησής τους.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο Βαξεβάνης με ψευδή και συκοφαντικά δημοσιεύματά του προσέβαλε το όνομα, την ηθική υπόσταση και τον μοναστικό χαρακτήρα της Ιεράς Μονής αλλά και συμβόλων της χριστιανικής πίστης, όπως την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου, αμφισβήτησε δε και περιφρόνησε το πρόσωπο του Γέροντος Εφραίμ, την ηθική και θρησκευτική του συνείδηση και υπόληψη ως μοναχού και ιερωμένου.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι αποδείχθηκε ότι τα δημοσιεύματα του Κώστα Βαξεβάνη περιείχαν ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δημοσιεύτηκαν από τον δημοσιογράφο εν γνώσει της αναληθείας τους, με στόχο να βλάψουν την τιμή και την υπόληψη του Γέροντος Εφραίμ.

Αναληθή αποδείχθηκαν κατά την απόφαση, μεταξύ άλλων, όσα ισχυριζόταν ο Κώστας Βαξεβάνης για «επιλεκτική» περιφορά της Τιμίας Ζώνης της Θεοτόκου από τον Γέροντα Εφραίμ «στα σαλόνια» και για έκθεσή της σε λαϊκό προσκύνημα «με το αζημίωτο».

Αποδείχθηκε αντιθέτως ότι το ιερό κειμήλιο εκτίθεται προς προσκύνηση κατά καιρούς σε Ι. Ναούς ανά την Ελλάδα προς ικανοποίηση σχετικών αιτημάτων τους και ότι οι προσφορές των πιστών διατίθενται για την οικονομική ενίσχυση των ναών που υποδέχονταν το ιερό κειμήλιο καθώς και για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο κατακεραυνώνει τον δημοσιογράφο που, περιφρονώντας το τεκμήριο της αθωότητας, επιχειρούσε να εδραιώσει στο αναγνωστικό κοινό πεποίθηση ενοχής του Γέροντος Εφραίμ για διάφορες πράξεις, παρόλο που η όλη υπόθεση διερευνάται δικαστικά και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα δικαστήρια διαλύουν με τις αποφάσεις τους την κατασκευασμένη εικόνα περί σκανδάλου.

Η απόφαση αυτή προστίθεται στο πλήθος εκείνων των αποφάσεων, αστικών και ποινικών δικαστηρίων, που έχουν εκδοθεί τα τελευταία δύο, και οι οποίες με ευθυκρισία, νηφαλιότητα και μετριοπάθεια αποκαλύπτουν την πραγματικότητα, η οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη από την εικόνα που είχε σκοπίμως καλλιεργηθεί από διάφορα Μ.Μ.Ε., ιδίως δε από το κανάλι στο οποίο εργαζόταν τότε ο Κ. Βαξεβάνης.
 

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΜΟΣΧΑΣ ΖΗΤΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

 

Δημοψήφισμα προκειμένου να αποφασιστεί εάν οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα είναι παράνομες στη Ρωσία πρότεινε την Παρασκευή η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας, εν μέσω Δυτικών πιέσεων για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

«Δεν τίθεται ερώτημα, η κοινωνία πρέπει να συζητήσει αυτό το ζήτημα, δεδομένου ότι ζούμε σε μία δημοκρατία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας Βζέβολοντ Τσάπλιν, μιλώντας στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Izvestia. Τόνισε δε πως πολλές δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι περισσότεροι από τους μισούς Ρώσους αντιλαμβάνονται την ομοφυλοφιλία ως ασθένεια ή έγκλημα, γεγονός που φανερώνει την ετοιμότητα της ρωσικής κοινωνίας να επιστρέψει στην απαγόρευση των ομοφυλοφιλικών σχέσεων που ίσχυε επί Σοβιετικής Ένωσης.

«Για αυτόν ακριβώς το λόγο, είναι η πλειοψηφία του λαού μας, και όχι δυνάμεις του εξωτερικού, που θα πρέπει να αποφασίσουν τι θα πρέπει να είναι έγκλημα και τι όχι», συμπλήρωσε ο κ. Τσάπλιν. «Είμαι πεπεισμένος πως τέτοιου είδους [ομοφυλοφιλικές] σεξουαλικές επαφές θα πρέπει να εξαιρεθούν από τη ζωή της κοινωνίας μας», κατέληξε.

Η τοποθέτηση Τσάπλιν προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση οργανώσεων που μάχονται για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη Ρωσία. Μετά την επανάσταση του 1917, η πρώτη Σοβιετική κυβέρνηση κατέρριψε όλους τους παλαιούς νόμους αναφορικά με τις σεξουαλικές σχέσεις, ουσιαστικά νομιμοποιώντας την ομοφυλοφιλία. Επί Βλαντιμίρ Λένιν, ομοφυλόφιλοι συμμετείχαν ενεργά στην κυβέρνηση. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις ποινικοποιήθηκαν το 1934 και νομιμοποιήθηκαν εκ νέου το 1993.
 

11/1/2014 - ΑΙΓΥΠΤΟΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ


Σήμερα, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Αίγυπτο στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ των ισλαμιστών και του στρατού της χώρας, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις σε συγκεντρώσεις οπαδών του πρώην προέδρου, σύμφωνα με αξιωματικούς των υπηρεσιών ασφαλείας. Σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας, ένας πλανόδιος πωλητής σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ ισλαμιστών και πολιτών στην Αλεξάνδρεια.

Όπως σχεδόν καθημερινά και κυρίως τις Παρασκευές, οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σήμερα σε διαδηλώσεις σε πολλές αιγυπτιακές πόλεις με αίτημα την επιστροφή στην εξουσία του Μόρσι. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε εξάλλου ότι η αστυνομία συνέλαβε 47 ανθρώπους. Η κρατική τηλεόραση από την πλευρά της μετέδωσε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στα επεισόδια.

Η ΚΥΠΡΟΣ "ΑΝΟΙΓΕΙ" ΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ ΣΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ


Η Κυπριακή κυβέρνηση έδωσε άδεια στη ρωσική Αεροπορία να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο. Πρόκειται για μία απόφαση στρατηγικής σημασίας, η οποία σαφώς συνδέεται με τα γεωστρατηγικά-γεωπολιτικά συμφέροντα της Λευκωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η απόφαση ικανοποίησης του Ρωσικού αιτήματος για χρήση της αεροπορικής βάσης ελήφθη από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο που έγινε υπό την Προεδρία του Ν. Αναστασιάδη και μετά από εισήγηση του υπουργού Άμυνας Φ. Φωτίου, όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πολίτης».

Σε πρώτη φάση θα αφορά στη στάθμευση μεταγωγικών αεροσκαφών της ρωσικής Αεροπορίας με μικρή χρήση αποθηκευτικών χώρων. Σύμφωνα με πηγές από τη Κύπρο, πρόκειται για το πρώτο βήμα ανοίγματος του αεροδιαδρόμου της βάσης της Πάφου και σε Ρωσικά μαχητικά. Ήδη, με την απόφαση που έχει ληφθεί θα μπορούν να προσγειώνονται στην Κύπρο κατασκοπευτικά αεροσκάφη, αφού αυτά δεν εξαιρούνται από την κατηγορία των μεταγωγικών. Σε ανύποπτο χρόνο ο υπουργός Άμυνας Φ. Φωτίου είχε δηλώσει πώς «θα λάβουμε μία απόφαση αναφορικά με τη βάση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κύπρου». Και σε αυτή την κατεύθυνση ήταν η εισήγηση του, την οποία ενέκρινε και ο Κύπριος Πρόεδρος.  

Οι Ρώσοι είχαν ζητήσει για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Κύπρο, τη χρήση της αεροπορικής βάσης. Κάτι που κατέστησαν σαφές στον Ν. Αναστασιάδη για τη στρατιωτική στήριξη του νησιού σε μία περίοδο αναταραχής στην περιοχή, κυρίως από την Τουρκία, που απειλεί ακόμη και με πόλεμο στην περίπτωση εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων υδρογοναθράκων. Με την παρουσία ρωσικών αεροσκαφών, ακόμη και μεταγωγικών πόσο μάλλον μαχητικών στην Κύπρο, η Τουρκία θα σκεφθεί να κάνει παραβιάσεις, ενώ με ασκήσεις στην περιοχή με συμμετοχή ρωσικών πλοίων και αεροσκαφών θα «αναχαιτισθούν» σημαντικά τα σχέδια της Τουρκίας. 

Παρά τις αρχικές σκέψεις που είχαν να κάνουν κυρίως με την αντίδραση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, η Λευκωσία αποφάσισε τελικώς να δώσει το «πράσινο φως» και να επιτρέψει την προσγείωση ρωσικών αεροσκαφών στο έδαφος της, από τη στιγμή που παρόμοια άδεια έχει δοθεί και σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Πρόκειται για μία σοβαρή εξέλιξη, αμφότερα ευνοϊκή, αφού αφενός συμφέρει την Κύπρο να έχει στο πλευρό της το Ρωσικό «γίγαντα» και αφετέρου τη Μόσχα να έχει πρόσβαση σε μία βάση στην «καρδιά» της ανατολικής Μεσογείου.

Έχει προηγηθεί η χορήγηση άδειας ελλιμενισμού σε ρωσικά πλοία. Μάλιστα την περίοδο αυτή βρίσκεται δεμένο στη Λεμεσό το υπερ-καταδρομικό Μέγας Πέτρος. Για την ιστορία να αναφέρουμε πώς η βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» είχε φτιαχτεί με αποκλειστικό σκοπό τη φιλοξενία αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Αυτό όμως ποτέ δεν έγινε και μετά το φιάσκο με τους S-300, που αντί για την Κύπρο μεταφέρθηκαν τελικώς στην Κρήτη, η υποχωριτική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων είχαν σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση του Δόγματος του Ειναίου Αμυντικού Χώρου και το ξεσάλωμα των Τούρκων. Η ελληνική κυβέρνηση, επι Σημίτη, κατήργησε ακόμη και την κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας και Κύπρου.

ΤΑ «ΜΑΓΙΚΑ» ΔΕΝ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ


Και όμως, σε αυτή τη χώρα υπάρχει ακόμη υπουργείο Εργασίας. Μόνο που σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι για να τους εκπροσωπεί. Εκτός βέβαια εάν αλλάξει τίτλο και αποκαλείται πλέον «υπουργείο Ανεργίας». Γι' αυτό ας αφήσει ο αρμόδιος υπουργός τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί νέων θέσεων εργασίας που δημιουργεί και ας καθίσουν σε ένα τραπέζι μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και τον υπουργό Ανάπτυξης για να βρουν τρόπους να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Να σταματήσουν το κυνηγητό και τις «άρρωστες» ιδέες που διώχνουν επιχειρηματίες και μεγαλώνουν τον φαύλο κύκλο της ανεργίας και να διευκολύνουν όσους ακόμη επιμένουν ελληνικά.

Και όταν λέμε θέσεις εργασίας εννοούμε πραγματικές, όχι σαν αυτές που ανακυκλώνονται μέσω προγραμμάτων σε δίμηνα και πεντάμηνα στο Δημόσιο και αποτελούν επικάλυψη του προβλήματος, που παραμένει σε εκρηκτικές διαστάσεις, διαλύει την κοινωνία και καταστρέφει οικογένειες. Παρ' όλα όσα δηλώνει κατά καιρούς ο κ. Βρούτσης, τελικά η ανεργία όχι μόνο δεν μειώθηκε ποτέ, αλλά συνεχίζει να κινείται σε όλο και μεγαλύτερα επίπεδα διαψεύδοντας τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. η ανεργία εκτοξεύτηκε σε νέα ιστορικά υψηλά τον Οκτώβριο αγγίζοντας το 27,8%. Μάλιστα, τα ποσοστά αυξάνονταν αδιάλειπτα όλο το 2013 ανατρέποντας την εικόνα περί «φρένου» τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο η ανεργία βρέθηκε στο 27,7% από 27,4% που ήταν η αρχική πρόβλεψη και τον Αύγουστο στο 27,6% έναντι εκτίμησης για 27,3%. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Οκτώβριο του 2013 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.597.779 άτομα, οι (επισήμως άνεργοι) ανήλθαν σε 1.387.520 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός φτάνει στα 3.360.513 άτομα! Δηλαδή οι μισοί Έλληνες εργάζονται για να συντηρούν τους άλλους μισούς που δεν βρίσκουν δουλειά και, ως εκ τούτου, δεν έχουν εισόδημα. Όσο για το δράμα με τη νέα γενιά, δεν έχει τέλος. Τα ποσοστά δείχνουν ότι το 58% των νέων ηλικίας από 15-24 κοιτάζει το... ταβάνι. Τόσο μεγάλη επιτυχία έχει (μέχρι στιγμής) η μάχη κατά της ανεργίας...

ΗΠΕΙΡΟΙ ΚΑΙ ΩΚΕΑΝΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡ-ΓΑΙΕΣ


Όταν ξεκίνησε η μαζική ανακάλυψη πλανητών μακριά από το ηλιακό μας σύστημα αρχικά εντοπίζονταν γιγάντιοι πλανήτες με μέγεθος παρόμοιο ή και πολλαπλάσιο από αυτό του Δία. Προοδευτικά άρχισαν να εντοπίζονται και μικρότεροι πλανήτες ανάμεσά τους και πλανήτες με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από αυτό της Γης. Οι ειδικοί ονόμασαν αυτούς τους πλανήτες «Υπέρ-Γαίες» (super earths) και τα τελευταία χρόνια γίνονται συνεχείς μελέτες και παρατηρήσεις σε αυτούς. Μια νέα μελέτη αναφέρει ότι στις Υπέρ-Γαίες είναι πιθανό να αναπτύσσονται κλιματικές και γεωλογικές συνθήκες παρόμοιες με αυτές της Γης, να είναι δηλαδή κατοικήσιμοι και άκρως φιλόξενοι για την παρουσία της ζωής.

Οι Υπερ-Γαίες

Οι Υπερ-Γαίες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα είναι πλανήτες που δεν έχουν κοινά χαρακτηριστικά (πέραν του κοντινού μεγέθους τους) με αυτά της Γης. Κάποιοι εξ αυτών είναι πλανήτες αερίου ενώ κάποιοι άλλοι είναι μεν βραχώδεις αλλά βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το μητρικό τους άστρο με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε αυτούς να είναι απαγορευτικές για την παρουσία της ζωής. Σε κάποιους ωστόσο απ' αυτούς έχει εντοπιστεί η παρουσία νερού στην ατμόσφαιρά  τους. Ο Νίκολας Κάουαν του Κέντρου Αστροφυσικών Ερευνών (CIERA) και ο Ντόριαν Αμποτ, γεωφυσικός του Πανεπιστημίου του Σικάγο, υποστηρίζουν ότι οι Υπέρ-Γαίες είναι οι πιθανότεροι τόποι παρουσίας της ζωής - και μάλιστα όπως τη γνωρίζουμε εδώ στη Γη - στο Σύμπαν.

«Γήινοι» κόσμοι

Οι δύο επιστήμονες πραγματοποίησαν προσομοιώσεις τα αποτελέσματα των οποίων έδειξαν ότι οι Υπέρ-Γαίες που είναι τεκτονικά ενεργές αποθηκεύουν νερό στον μανδύα τους με τρόπο ανάλογο που αποθηκεύεται (και κυκλοφορεί) το νερό στον μανδύα της Γης. Έτσι για μια Υπέρ-Γη που διαθέτει ξηρά και νερό στον μανδύα η εικόνα της σύμφωνα με τους δύο ερευνητές θα είναι παρόμοια με εκείνη του πλανήτη μας. Θα διαθέτει δηλαδή ηπείρους και ωκεανούς με μεγάλα βάθη.

Οι δύο ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι η ύπαρξη ηπείρων και ωκεανών σε ένα πλανήτη δρομολογεί την παρουσία κλιματικών συνθηκών παρόμοιων με αυτών των Γης. Έτσι με κλιματικές συνθήκες παρόμοιες με της Γης και την παρουσία ξηράς αλλά και νερού στην επιφάνειά τους οι Υπέρ-Γαίες αποτελούν ιδανικό τόπο για την παρουσία και ανάπτυξη της ζωής. Οι ερευνητές τόνισαν ότι, παρότι σε ορισμένες προσομοιώσεις χρησιμοποίησαν «ακραίες» παραμέτρους, τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια. «Μπορούμε να τοποθετήσουμε 80 φορές περισσότερο νερό από το κανονικό σε μια Υπέρ-Γη και η επιφάνειά της να εξακολουθεί να μοιάζει με αυτή της Γης» ανέφεραν οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρίας που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

Υπογράμμισαν πάντως ότι για να μετατραπεί μια Υπέρ-Γη σε... Γη θα πρέπει να διαθέτει τεκτονικές πλάκες και ποσότητες νερού παρόμοιες με αυτές που βρίσκονται στον μανδύα της Γης.Αν η μελέτη των δύο ερευνητών έχει βάση τότε οι επιστήμονες θα πρέπει να στρέψουν με μεγαλύτερες προσδοκίες το ενδιαφέρον τους στην ανακάλυψη και μελέτη των Υπέρ-Γαιών. Η μελέτη θα δημοσιευθεί στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

«Το πραγματικό δίλημμα των ευρωεκλογών δεν είναι εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πραγματικό δίλημμα είναι με ποια πολιτική θα αντιμετωπιστεί η κρίση που μαστίζει την Ευρώπη και ειδικά τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Είναι το πώς θα αλλάξει ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές πρέπει να στείλουν μήνυμα αλλαγής της πολιτικής, με άξονα τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας, με δημοκρατία και κοινωνική συνοχή».

Ενώπιον των εφετών-ανακριτριών απολογούνται το Σάββατο, μετά από προθεσμία που είχαν λάβει, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και Στάθης Μπούκουρας. Και οι τρεις κατηγορούνται για το κακούργημα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, για το οποίο η Βουλή αποφάσισε την άρση της ασυλίας τους. Μετά το τέλος των απολογιών θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξουν προφυλακίσεις.

Παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπακ Γκι-μουν, αν μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν επιτευχθεί συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος που θα οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Εξιτήριο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πήρε το πρωί του Σαββάτου ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος νοσηλευόταν από την περασμένη Τρίτη προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Ο Σάββας Ξηρός έχει ήδη αναχωρήσει από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο συνοδευόμενος από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τις φυλακές Κορυδαλλού.

Έκρηξη μικρής ισχύος, που προκάλεσε υλικές ζημιές, σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στην πλαϊνή είσοδο του Δημαρχείου Κερατσινίου, στη συμβολή των οδών Καραολή & Δημητρίου και Ελευθερίου Βενιζέλου.

Κόσμος

Ομάδα στρατιωτικών συμβούλων, την πρώτη από το 1993, έχει αποστείλει στη Σομαλία από το φθινόπωρο ο αμερικανικός στρατός, αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post. Στόχος τους, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι να παρέχουν συμβουλές στα αφρικανικά στρατεύματα που πολεμούν κατά της Αλ-Σαμπαάμπ, της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής οι ηγέτες της οποίας έχουν δηλώσει πίστη στην Αλ-Κάιντα.

Η απόσυρση του Ταγίπ Ερντογάν από την πολιτική ζωή της Τουρκίας θα γίνει διαμέσου του δήμου Κωνσταντινούπολης, ισχυρίζονται σε σχετικό τους άρθρο οι New York Times. «Μπορεί η πρωτεύουσα της χώρας να είναι η Άγκυρα, αλλά η καρδιά της πολιτικής ζωής στη Τουρκία χτυπάει στην Κωνσταντινούπολη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «ο Ερντογάν δίνει μια κρίσιμη μάχη για τη πολιτική του επιβίωση, αρχής γενόμενης από τις δημοτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο».

«Τυφώνας της 10ης Ιανουαρίου» είναι ο χαρακτηρισμός που δίνουν τα μέσα ενημέρωσης τη Τουρκίας στη σημερινή ημέρα, εξαιτίας των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, στο πλαίσιο των αποκαλύψεων γύρω από το σκάνδαλο διαφθοράς που κλυδωνίζει συθέμελα την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Παρασκευή σε κατ' αρχήν συμφωνία για την πραγματοποίηση μίας στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα στοχεύει στη στήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων Γαλλίας και Αφρικής στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) διπλωματικές πηγές.

Τη «σουρεαλιστική» επιθυμία του να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Forza Italia σε όλες τις περιφέρειες της Ιταλίας στις κάλπες των ευρωεκλογών εξέφρασε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο, προφανώς ξεχνώντας την αμετάκλητη καταδίκη του για φορολογική απάτη που οδήγησε στην εκπαραθύρωσή του από τη Γερουσία και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Οικονομία

Για μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μετατίθεται η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων σε περίπου 700.000 δικαιούχους με τουλάχιστον ένα παιδί. Η μεγάλη πλειοψηφία των δικαιούχων μάλλον θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για να εισπράξει την οικονομική ενίσχυση. Εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στις Ομοσπονδίες μέλη της και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Πρόταση του ευρωπαίου επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν ήταν το «κούρεμα» καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, σύμφωνα με τον γάλλο ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, εκ των εισηγητών της έκθεσης που ετοιμάζει το Ευρωκοινοβούλιο για τον τρόπο δράσης της τρόικας στη χώρα.

Αθλητισμός

Με τις αναμετρήσεις της 19ης αγωνιστικής, με την οποία ολοκληρώνεται ο πρώτος γύρος, συνεχίζεται το προσεχές τετραήμερο το ισπανικό πρωτάθλημα. Στο πρόγραμμα δεσπόζει το σαββατιάτικο ντέρμπι κορυφής της Ατλέτικο Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα στο «Βιθέντε Καλντερόν», ο νικητής του οποίου (εάν υπάρξει) θα παραμείνει μόνος του στην πρώτη θέση. Σε διαφορετικές ημέρες αγωνίζονται οι τρεις βασικοί διεκδικητές του τίτλου, στην 21η αγωνιστική της Premier League. Τον «χορό» ανοίγει η Τσέλσι που παίζει το μεσημέρι (14:45) του Σαββάτου στην έδρα της Χαλ και με νίκη θα βρεθεί μόνη στην κορυφή της βαθμολογίας, τουλάχιστον για 24 ώρες.

Σε έξι μήνες μειώθηκε η ποινή αποκλεισμού του αρχηγού της Λάτσιο, Στέφανο Μάουρι, στον οποίο είχε επιβληθεί τιμωρία εννέα μηνών για συμμετοχή στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες από τον επόμενο μήνα, μετά την απόφαση του Εθνικού Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου, στο οποίο είχε προσφύγει. Πλέον, η μείωση της ποινής τού δίνει το δικαίωμα να παίξει και πάλι από τις 2 Φεβρουαρίου, όταν η Λάτσιο αντιμετωπίζει την Κιέβο.

Με τρεις αναμετρήσεις ανοίγει το Σάββατο η αυλαία της 19ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Η πρώτη σέντρα είναι προγραμματισμένη στις 15:00 με το ματς ΟΦΗ - Βέροια στο Ηράκλειο. Στις 17:15 ακολουθεί η αναμέτρηση της Λιβαδειάς ανάμεσα στον Λεβαδειακός και τον Εργοτέλη. Το τελευταίο παιχνίδι της ημέρας είναι αυτό μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Πανιώνιου στη Λεωφόρο. Από το πρόγραμμα της Κυριακής ξεχωρίζει η συνάντηση του Περιστερίου, όπου ο Ατρόμητος θα αντιμετωπίσει τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό. Θεωρητικά, πιο εύκολο έργο θα έχει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος θα υποδεχθεί στην Τούμπα τον Παναιτωλικό.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

532: Ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη η «Στάση του Νίκα», η οποία με συνοπτικές διαδικασίες πνίγεται στο αίμα από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό.

1801: Με εντολή του Αλή Πασά η κυρά Φροσύνη και άλλες 16 Γιαννιώτισσες ρίχνονται στη Λίμνη των Ιωαννίνων και πνίγονται.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας μεταφέρει την πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας στην Αίγινα.

1897: 28 αθλητικά σωματεία ιδρύουν τον ΣΕΑΓΣ, που αργότερα μετονομάστηκε στον τωρινό ΣΕΓΑΣ.

1930: Ο Κωστής Παλαμάς αναλαμβάνει πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1910: Νίκος Καββαδίας, σημαντικός ναυτικός και λογοτέχνης της χώρας μας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1923: Κωνσταντίνος ο Α’, βασιλιάς της Ελλάδας μεταξύ 1913-1917 και 1920-1922.