10 Ιανουαρίου, 2014

«ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ» ΚΡΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


Το νομοσχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης για την ενίσχυση του ελέγχου της εκτελεστικής εξουσίας επί θεσμών της δικαστικής εξουσίας είναι «αντισυνταγματικό», αποφάσισε σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της τουρκικής δικαιοσύνης. «Σύμφωνα με την τροπολογία, το Ανώτατο Συμβούλιο θα πρέπει να λογοδοτεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η κοινοβουλευτική επιτροπή που είναι επιφορτισμένη με θέματα δικαιοσύνης αρχίζει σήμερα την εξέταση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με στόχο τη μεταρρύθμιση της συγκρότησης και λειτουργίας του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων μέσω της ενίσχυσης του κυβερνητικού ελέγχου επί του θεσμού.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου ακολουθεί τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις που πραγματοποίησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις τάξεις της αστυνομίας και εντάσσεται στις προσπάθειες για την ενίσχυση του ελέγχου επί της λειτουργίας της δικαιοσύνης, έπειτα από την έρευνα για την αποκάλυψη του μεγάλου πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ C.E.C ΚΑΙ ΤΗΣ COMECE


Για τις κοινές δράσεις τους στις Βρυξέλλες και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμο ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ με άλλα μέλη του Συμβουλίου των Εκκλησιών της Ευρώπης (C.E.C), καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος των Ρωμαιοκαθολικών στην Αθήνα κ. Νικόλαος Φώσκολος, συνοδευόμενος από μέλη της Επιτροπής των Συνόδων της Ευρώπης (COMECE).

Ο Αρχιεπίσκοπος, καλωσορίζοντας τα μέλη των Αντιπροσωπειών, ευχήθηκε να τελεσφορήσουν σύντομα οι προσπάθειές τους και τα αποτελέσματα ν’ αποβούν καρποφόρα για το καλό των λαών της Ευρώπης. Ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την υποδοχή και παρουσίασε τις δύο επιτροπές και τους σκοπούς τους στα όργανα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Εξήγησε ότι, με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας, ήρθαν οι εκπρόσωποι των επιτροπών, προκειμένου να ενημερωθούν επίσημα από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κούρκουλα για τις προτεραιότητες της Προεδρίας αυτό το εξάμηνο.  Όπως εξήγησε ο Μητροπολίτης Γαλλίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μετέχει η Εκκλησία μας στα ευρωπαϊκά όργανα στις Βρυξέλλες, "γιατί παρουσιάζεται η μαρτυρία της Ορθοδοξίας στην Ευρώπη".

Παράλληλα, οι κοινές δράσεις των Επιτροπών στα Ευρωπαϊκά δρώμενα, αναδεικνύουν το πνευματικό και κοινωνικό έργο των Εκκλησιών, λέγοντας χαρακτηριστικά «όταν είμαστε ενωμένοι, έχουμε άλλη φωνή». Τέλος, απευθυνόμενος ο Μητροπολίτης Γαλλίας στα μέλη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το εξαιρετικά οργανωμένο δίκτυο αλληλεγγύης για τους φτωχούς και τους μετανάστες.

Στη συνάντηση μετείχαν ακόμη, ο γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Πρόνοιας, Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Άνθης και ο γραμματέας της Συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Αρχιμανδρίτης π. Ιγνάτιος Σωτηριάδης. Τα μέλη των δύο Επιτροπών θα συναντηθούν στη διάρκεια της μέρας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλα και θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

10/1/2014 - ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε.


Κάθε Μεσσήνιος, λίγο ή πολύ, έχει ακούσει για τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας, γι' αυτό και δεν εκπλήσσεται με τα μπόνους που ανακοινώθηκαν από την εταιρία προς τους εργαζομένους της μέσα στις γιορτές. Εκπλήσσεται όμως θετικά η υπόλοιπη Ελλάδα, που έχει εκπαιδευτεί εδώ και δεκαετίες να θεωρεί την επιχειρηματικότητα «θανάσιμο αμάρτημα». Δεν αποτελεί μυστικό ότι η επιχειρηματικότητα απαξιώθηκε για πολλές δεκαετίες στον τόπο αυτό. 

Το ελληνικό όνειρο με αυτοδημιούργητους -ή άξιους συνεχιστές αυτοδημιούργητων- επιχειρηματίες, εμπόρους, εφοπλιστές, λοιδορήθηκε ως ξεπερασμένο, ως αναχρονιστικό και αδιέξοδο, και εγκαταλείφθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και εντεύθεν για χάρη ενός ξεκάθαρα αντιπαραγωγικού και μονομερώς αναδιανεμητικού μοντέλου που κατέστησε την Ελλάδα εξαρτώμενη ακόμα και για τα βασικά από το εξωτερικό.

Με αυτά και άλλα φτάσαμε σήμερα στο σημείο, όταν ένας υγιής επιχειρηματίας με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα πράττει το αυτονόητο, να επιστρέφει στους εργαζομένους μέρος της ετήσιας παραγόμενης υπεραξίας, να αναδεικνύεται σε άνθρωπο της ημέρας. Κι όμως, η ελεύθερη αγορά αλλά και το φιλελεύθερο μοντέλο λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο στον δυτικό κόσμο. 

Επιβραβεύει την εργατικότητα με ανταποδοτικά οφέλη και την πίστη στην εταιρία με υλικές και ηθικές ανταμοιβές. Τονίζω τη διάσταση των ηθικών ανταμοιβών και την αντιπαραβάλλω με το αντίστοιχο ελληνικό μοντέλο διοίκησης, κατά το οποίο το κράτος συμπεριφέρεται στον κάθε εργαζόμενο με μια ακατανόητη απαξία, λες και του κάνει χάρη που του προσφέρει τη δυνατότητα της εργασίας.

Το φιλελεύθερο μοντέλο στον δυτικό κόσμο δημιουργεί ένα υγιές περιβάλλον εργασίας, όπου επικρατούν η άμιλλα και το κίνητρο για υψηλή παραγωγικότητα. Κι όταν οι στόχοι επιτευχθούν, μέρος των κερδών αναδιανέμεται στους εργαζομένους σύμφωνα με την προσφορά και τις θέσεις ευθύνης αυτών, αφού πρώτα έχει επιτευχθεί η πρωτογενής παραγωγή πλούτου. Βέβαια το μοντέλο Καρέλια, αυτό του υγιούς φιλελευθερισμού, πρέπει να διαχωριστεί από τον νεοφιλελευθερισμό που διαπερνά τον Δεύτερο και τον Τρίτο Κόσμο ως placebo φιλελευθερισμός και στραγγαλίζει την επιχειρηματικότητα δημιουργώντας κοινωνικές καθιζήσεις. 

Αντιθέτως, εδώ έχουμε την εφαρμογή του δόγματος «ανάπτυξη - ισχύς - ευημερία» σε μια αρμονική σχέση ενδοεταιρικής αλληλοτροφοδότησης. Με την κίνηση της εταιρίας Καρέλιας Α.Ε. να χορηγήσει μέρος της παραγόμενης ετήσιας υπεραξίας στους εργαζομένους της, που σημειωτέον δεν γίνεται για πρώτη φορά αλλά λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες συνύπαρξης αλλά και παραγωγικής συνεργασίας για όλους όσοι βρίσκονται στους κόλπους της (ιδιοκτησία, λευκά κολάρα, μπλε κολάρα). Σύμφωνα με όλα τα κορυφαία θεωρητικά κείμενα διοίκησης επιχειρήσεων αλλά και επιτυχούς εμπειρικής εφαρμογής, αυτή είναι η ορθή πρακτική. 

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπου η εργασία έχει πλέον αποσυνδεθεί πλήρως από τις μισθολογικές απολαβές, όπου το ζητούμενο είναι να έχει κάποιος δουλειά για να πληρώνει τους υπέρογκους και υπερβολικούς φόρους και όχι για να ζει, να δημιουργεί, να ταξιδεύει, να επενδύει, που το υποκοριστικό «ζωούλα» έχει αντικαταστήσει το αξιοπρεπές «ζωή» και το ευτελές «δουλίτσα» έχει διαγράψει το αξιοπρεπές «εργασία», το παράδειγμα της Καρέλιας Α.Ε. έρχεται να δείξει ποιο είναι το ορθό μοντέλο διοίκησης και διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού για να παράγονται κέρδος και ανάπτυξη.

Ένα παράδειγμα, όμως, που θα ξεχαστεί γρήγορα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βαφτιστούν ξανά κηφήνες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι αντιπαραγωγικοί και όλοι οι επιχειρηματίες φοροφυγάδες, συμπαντικός κοινωνικός αυτοματισμός φευ. Ένα έξυπνο κράτος με οξυμένα αντανακλαστικά οφείλει να βρει τη φόρμουλα ώστε να προσφέρει ένα παραγωγικό υπουργείο κορυφής στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Ανδρέα Καρέλια ή και σε άλλους Έλληνες επιχειρηματίες που γνωρίζουν να διοικούν προάγοντας το επιχειρείν δίχως να ποδοπατούν τον άνθρωπο αλλά, αντιθέτως, προωθώντας το σύγχρονο μοντέλο του ουμανισμό της ανάπτυξης. 

Το σίγουρο είναι όμως ότι όλοι θα αρνούνταν μια τέτοια προσφορά, γιατί στο τέλος της ημέρας όλοι γνωρίζουμε ότι το ανορθολογικό ελληνικό γραφειοκρατικό σύστημα θα εμπόδιζε κάθε δημιουργική τους προσπάθεια.



ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΚΤ ΚΑΙ ΤΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΠΤΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ


Με πτώση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές την Πέμπτη μετά τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Τράπεζας της Αγγλίας να κρατήσουν τα επιτόκια τους σε ιστορικά χαμηλά. Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 σημείωσε πτώση 0,5% στις 1.314,52 μονάδες μετά την ήπια αύξηση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.

Οι μετοχές “αναθάρρησαν” μετά τις εκθέσεις για την οικονομία στην ευρωζώνη, όμως η δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi πάτησαν το φρένο.  Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,46% στις 6.691 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,84% στις 4.225 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 0,80% στις 9.422 μονάδες.

ΠΡΟΣΤΙΜΟ 384 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΜΙΖΕΣ ΣΕ ΞΕΝΟΥΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΥΣ


Η αμερικανική εταιρεία αλουμινίου Alcoa Inc συμφώνησε να καταβάλει 384 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο μιας ρύθμισης που επετεύχθη όσον αφορά στις κατηγορίες που της προσάπτει η Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι οι θυγατρικές της δωροδόκησαν ξένους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές αυτές. Οι θυγατρικές της Alcoa, σύμφωνα με την SEC, είχαν «επανειλημμένως» δωροδοκήσει αξιωματούχους στο Μπαχρέιν για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να προμηθεύουν ένα εργοστάσιο αλουμινίου που διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Η Alcoa είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις αρχές για την επίτευξη μιας ρύθμισης. 

Εξάλλου το 2012 είχε καταλήξει σε ρύθμιση για μια σχετική αγωγή με την Aluminum Bahrain, ή Alba. Εξάλλου, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέληξε στη ρύθμιση αυτή με την Alcoa World Alumina LLC, η οποία ανήκει σε κοινοπραξία με την Alumina Limited της Αυστραλίας. Η Alcoa διακρατεί το 60% της κοινοπραξίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η Alcoa θα καταβάλει το ποσό αυτό σε περίοδο τεσσάρων ετών. Η εταιρεία και η κοινοπραξία της κατηγορούνται βάσει της νομοθετικής Πράξης περί Πρακτικών Διαφθοράς στο Εξωτερικό. Οι μετοχές της Alcoa ανέβηκαν κατά έξι σεντς στα 10,89 δολάρια στην πρώτη φάση των συναλλαγών την Πέμπτη 9 Ιανουαρίου.

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΕ «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΤΩΣΗ» Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ


Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να πέφτουν, από τον περασμένο μήνα που ξέσπασε το σκάνδαλο διαφθοράς στη χώρα, αν και εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνουν σήμερα τα αποτελέσματα της πρώτης μεγάλης δημοσκόπησης που έχει γίνει από τότε. Το ποσοστό υποστήριξης του AKP ανέρχεται σε 42,3%, όπως δείχνει η δημοσκόπηση αυτή του SONAR, που είναι ένα από τα κύρια ινστιτούτα δημοσκοπήσεων της Τουρκίας. 

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, το ποσοστό υποστήριξης του κυβερνώντος κόμματος έχει πέσει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με δημοσκόπηση που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο, ενώ έχει σημειώσει σημαντική μείωση σε σχέση με το 50% που είχε κερδίσει το κόμμα στις πιο πρόσφατες εκλογές του 2011. Την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), συγκεντρώνει ποσοστό 29,8% στη δημοσκόπηση αυτή, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό που έχει λάβει από τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με το SONAR, οι δημοσκοπήσεις του οποίου τείνουν να δείχνουν χαμηλότερη υποστήριξη για το κυβερνών κόμμα από αυτήν που συγκεντρώνει το AKP βάσει των δικών του υπολογισμών. 

Το σκάνδαλο διαφθοράς, το οποίο ξέσπασε στα μέσα του Δεκεμβρίου με την σύλληψη εξεχόντων επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Ερντογάν και τριών γιων υπουργών, χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει το κυβερνών κόμμα από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στην εξουσία πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι ούτε οι διαδηλώσεις του περσινού καλοκαιριού, ούτε το σκάνδαλο αυτό διαφθοράς είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη δημοτικότητα του AKP. 

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς δήλωσε εξάλλου την περασμένη εβδομάδα ότι το κόμμα χαίρει της υποστήριξης περίπου του 52% του κόσμου, βάσει τεσσάρων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν για λογαριασμό της κυβέρνησης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου στις προτάσεις δύο Οδηγιών, που αφορούν την είσοδο και διαμονή στην ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της ΕΕ και την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού τρίτων χωρών προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας, είναι ένας από τους πρωτεύοντες στόχους της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Εντονες πιέσεις από το εσωτερικό του κόμματος για την διαγραφή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π.Τατσόπουλου από την ΚΟ δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την νέα ένταση που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του βουλευτή, ο οποίος προκάλεσε τη δυσφορία της ηγεσίας με τις αναφορές του ότι μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ να υπάρχουν κάποιοι συμπαθούντες την τρομοκρατία. Για το θέμα, συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, το πρωί το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσία του Π.Τατσόπουλου, θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να παρέχει με έκπτωση ηλεκτρικό ρεύμα τις ημέρες με αιθαλομίχλη, προκειμένου να μην γίνεται χρήση τζακιών, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ζητά τις ημέρες αυτές να περιοριστεί η λειτουργία άλλων ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών, όπως ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, η κουζίνα, το πλυντήριο, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος.

Μετά την αναβολή χθες, Πέμπτη, της δίκης του Παύλου Αντωνόπουλου, που συνελήφθη στη διάρκεια της κινητοποίησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ημέρα της επίσημης έναρξης της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί παναττική στάση εργασίας από τις 09:00 έως τις 12:00 και συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 09:00 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, με αίτημα την παύση της δίωξής του.

Την εκτίμηση ότι υπάρχουν δείγματα ενδεχόμενης πρώτης βελτίωσης στην ελληνική οικονομία εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊμάγερ. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και σκληρός και υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε στους Έλληνες περισσότερες ψευδαισθήσεις από ό,τι έχουν ήδη».

Κόσμος

Την σκιά της στους ήδη δύσκολες σχέσεις με την Ουάσινγκτον ρίχνει απόφαση του Αφγανιστάν να απελευθερώσει 72 κρατουμένους, τους οποίους οι ΗΠΑ θεωρούν μέλη τρομοκρατικών ομάδων. Η αφγανική προεδρία ανέφερε πως δεν μπορεί «να κρατάει χωρίς δίκη αθώους Αφγανούς», λέγοντας πως δεν έχει επαρκή στοιχεία σε βάρος τους -προκαλώντας την αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που αφήνει ανοικτό εάν η εξέλιξη θα επηρεάσει τις προβληματικές διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ασφαλείας.

Κατά μέτωπο επιτίθεται το γαλλικό σκανδαλοθηρικό περιοδικό Closer στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δημοσιεύοντας φωτογραφίες που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν ερωτική σχέση του Φρανσουά Ολάντ με την 41χρονη γαλλίδα ηθοποιό Ζουλί Γκαγέ. Το προεδρικό μέγαρο διαμηνύει την οργή του Ολάντ για την «παραβίαση της ιδιωτικής του ζωής» και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθεί δικαστικά.

Την απελευθέρωση 33χρονου υεμενίτη, που φυλακίστηκε στο Γκουαντάναμο το 2002 ως «φρουρός του Mπιν Λάντεν» χωρίς ποτέ να του απαγγελθεί κατηγορία, ενέκρινε αμερικανική κυβερνητική επιτροπή, η οποία επανεξετάζει τις υποθέσεις κρατουμένων στην «αόρατη φυλακή». Ο κρατούμενος παρέμενε φυλακισμένος επειδή οι Αρχές τον αποτιμούσαν ως συνεχή κίνδυνο τα τελευταία χρόνια.Το Ισραήλ θα επισκεφτεί στα τέλη Φεβρουαρίου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως επιβεβαίωσε η καγκελάρια. Η Μέρκελ έλαβε την πρόσκληση από τον ισραηλινό πρωθυπουργό, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά.

Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί σε αμερικανική Βουλή και Γερουσία επιμένουν, μαζί με το Πεντάγωνο, πως ο Σνόουντεν έχει θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια στις ΗΠΑ και τα στρατεύματα στο εξωτερικό. Οι αποκαλύψεις για την NSA «μπορεί να έχουν μοιραίες συνέπειες» για αμερικανούς στρατιώτες, υποστηρίζουν μέλη του Κογκρέσου, ενώ και ο επικεφαλής του FBI κατακεραυνώνει τον τεχνικό λέγοντας πως δεν μπορεί να θεωρείται ότι επιτέλεσε καθήκον υπέρ των πολιτών.

Οικονομία

Ουσιαστικά παγωμένο παρουσιάζει ο βρετανικός Economist το σχέδιο ιδιωτικοποίησεων στην Ελλάδα, λέγοντας πως η Αθήνα καταγράφει τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αλλά η τρόικα επιμένει. Σύμβουλοι, υποστηρίζει το περιοδικό, πιέζουν για εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να φέρουν και κεφάλαια και να οδηγήσουν την Ελλάδα πίσω στις αγορές.

Παράταση τουλάχιστον έξι μηνών εξετάζει να δώσει το υπουργείο Ανάπτυξης στο πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί με την τρόικα και να δοθεί παράταση, καθώς, όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ελκυστικό για εισοδήματα έως 15.000 ευρώ.

Συνωστισμό στις εφορίες έχουν προκαλέσει μηνύματα χωρίς αποστολέα που δέχονται στα κινητά τους τηλέφωνα φορολογούμενοι, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται από τις αποδοχές από το 2011.

Αθλητισμός

Το πρώτο βήμα πρόκρισης στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ισπανίας έκανε η Ρεάλ Μαδρίτης που επιβλήθηκε 2-0 της Οσασούνα στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου». Η «βασίλισσα» επικράτησε άνετα έχοντας πρωταγωνιστές και σκόρερ τους Καρίμ Μπενζεμά και Χεσέ. Χωρίς νικητή ολοκληρώθηκε η «μάχη» του «Βαγιέκας» όπου η Ράγιο Βαγιεκάνο υποδέχτηκε τη Λεβάντε. Όμως, ούτε η αναμέτρηση του «Ανοέτα» ανάμεσα στην Σοσιεδάδ και τη Βιγιαρεάλ έβγαλε νικητή με τις δύο ομάδες να τα... λένε ξανά σε επαναληπτικό για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Με πρόσωπο της βραδιάς τον Βασίλη Τοροσίδη, η Ρόμα νίκησε 1-0 τη Σαμπντόρια στο «Ολίμπικο» και προκρίθηκε στους προημιτελικούς του κυπέλλου Ιταλίας. Ο Ελληνας διεθνής πέτυχε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης στο 6ο λεπτό, χάρη στο οποίο οι «τζιαλορόσι» πέρασαν στην επόμενη φάση. Για τους φιλοξενούμενους αγωνίστηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο ο Σάββας Γκέντσογλου, αντικαθιστώντας τον Εντσο Μαρέσκα. Την έκπληξη έκανε η Ουντινέζε, καθώς επικράτησε 1-0 της Ίντερ στο «Φρίουλι» και πήρε την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού.

Ο ΠΑΟΚ πήρε με 1-0 στο Καυτανζόγλειο επί του Ηρακλή το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης και πήρε σαφές προβάδισμα για την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος, με τη ρεβάνς να είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου στην Τούμπα. Σκόρερ του μοναδικού τέρματος του «δικέφαλου» του Βορρά ήταν ο Κλάους Αθανασιάδης στο 58'. Στο άλλο ματς της ημέρας, ο Ολυμπιακός Βόλου επικράτησε με 2-0 του Αστέρα Μαγούλας στον Βόλο και πήρε προβάδισμα για την πρόκριση εν όψει της ρεβάνς στη Μαγούλα.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1839: Ο «δρόμος του τσαγιού» φτάνει στο τέλος του. Από την Ινδία στην Αγγλία όπου παραλαμβάνουν το προϊόν αυτό για πρώτη φορά.

1927: Πρεμιέρα του ασπρόμαυρου βωβού αριστουργήματος του Fritz Lang «Μητρόπολις».

1929: Ο Βέλγος σκιτσογράφος George Remi δημιουργεί τον χάρτινο ήρωα Τεν-Τεν.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1869: Grigori Rasputin, Ρώσος καλόγερος με ιδιαίτερα ισχυρή επιρροή στην αυλή του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β’.

1945: Rod Stewart, Σκοτσέζος rocker.