08 Ιανουαρίου, 2014

ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αφήνουν πίσω τους την κρίση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την ΕΕ.

Γι’ αυτόν το λόγο οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν τον δρόμο, θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής, τόνισε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: Στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση με τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση.

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016»

"Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί" δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης. "Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη.

Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους.  

Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, και για τα παιδιά τους" τόνισε ο πρωθυπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΡΟΖΟ

Αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες με οικονομικούς όρους, δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στις κοινές δηλώσεις τους προς τον Τύπο, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά από το Ζάππειο. Ο κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε την Ελλάδα έμπειρο πιλότο, καθώς αναλαμβάνει την πέμπτη προεδρία. Η Ελλάδα είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και αποφασισμένη να επιτύχει, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα έχει την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφέτος βγαίνουμε από την ύφεση και πιστεύω ότι, και η Ελλάδα, θα βγει εφέτος από την ύφεση προέβλεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως σημείωσε, το 2013 ήταν ο χρόνος που η ευρωπαϊκή οικονομία έκανε μία στροφή. Το γεγονός ότι είμαστε σήμερα στην Αθήνα και γιορτάζουμε την ευρωπαϊκή προεδρία δείχνει ότι βγήκαν λάθος οι προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας και βγαίνουμε από την κρίση. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο κ. Μπαρόζο.  

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ


Σε μια ιστορική συγκυρία για τον τόπο, όπως τη χαρακτήρισαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, οι δύο άνδρες έδωσαν το παρών στην επίσημη τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας, που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Herman Van Rompuy και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του είπε, μεταξύ άλλων: «Δεν ξεχνάμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση [...] η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα που επιχειρήθηκε ποτέ: μια Ένωση με αρχές και αξίες, όπου κάθε λαός χωρίς να χάνει την ταυτότητά του μπορεί να πετύχει πολύ περισσότερα από ότι από μόνος του».

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιελάμβανε ένα χορευτικό ταξίδι στον κινηματογραφικό κόσμο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, με την Ορχήστρα και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μουσική της επί χρόνια συνεργάτιδος του κορυφαίου έλληνα σκηνοθέτη, της Ελένης Καραΐνδρου. Στο δεύτερο μέρος οι θεατές απόλαυσαν τον Μανώλη Μητσιά και τη Μαρία Φαραντούρη σε ένα μουσικό αφιέρωμα με τις συνθέσεις των μεγάλων μας Χατζιδάκι, Θεοδωράκη και Ξαρχάκου.

ΑΦΙΧΘΗ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

 
Στην Ιερά Αρχιεπισκοπή έφθασε πριν από λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί ταξίδι αστραπή στην Αθήνα. Στην είσοδο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαθανασίου.

 Στην συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης εισερχόμενος στην Ιερά Αρχιεπισκοπή ευλόγησε τους αρχιερείς που τον υποδέχθηκαν και στη συνέχεια μετέβησαν στο γραφείο του Αρχιεπισκόπου.
 
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει κάθε φορά η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ελλάδα. ''Παναγιώτατε ζητούμε τις προσευχές σας για τις δύσκολες μέρες που βιώνει η Ελλάδα μας'' ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για τα φιλόφρονα λόγια του και την θερμή υποδοχή που του επιφύλαξε στο αεροδρόμιο. ''Αυτή η προεδρία της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα η οποία συμπίπτει σε μια δύσκολη συγκυρία της χώρας και προσωπικά είμαι ευγνώμων στο κ. Πρωθυπουργό που με προσεκάλεσε τιμητικά'', ανέφερε μεταξύ άλλων ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Εκκλησία της Ελλάδος με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.''Η κοινή γνώμη αναγνωρίζει την μεγάλη προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων'', υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.


 


ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ


Στην Αθήνα αναμένεται να φθάσει σε λίγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Βαρθολομαίος ο οποίος θα παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και αύριο το απόγευμα θα βρεθεί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την χώρα μας. Στον Κρατικό Αερολιμένα θα τον υποδεχθεί ο Προκαθήμενος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν ωστόσο οι συναντήσεις που θα έχει στην πρωτεύουσα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος εκτός από τις εκδηλώσεις στις οποίες θα παραστεί θα έχει συναντήσεις εργασίας τόσο με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ. κ. Ιερώνυμο και συνοδικούς Ιεράρχες όσο και με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ

Στο πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη έχει προβλεφθεί συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα τον επισκεφθεί στο κατάλυμα του.  Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Τσίπρας συναντάται με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης του στην Ελλάδα. Η πρώτη ήταν στο Σιδηρόκαστρο τον Οκτώβριο του 2012 όταν η περιοδεία του κ. Τσίπρα στις Σέρρες συνέπεσε με την επίσκεψη του Πατριάρχη στο Ακριτοχώρι για τα εγκαίνια της μονής Τιμίου Προδρόμου.

Με «ανοιχτά» σημαντικά θέματα, όπως η σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι τον ερχόμενο Μάρτιο και το εκκλησιαστικό ζήτημα στην Τσεχία να παίρνει απειλητικές διαστάσεις με φόντο τις «ψυχρές» σχέσεις Φαναρίου – Μόσχας, η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Λίγο μετά το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος θα υποδεχθεί τον Πατριάρχη στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και αργότερα η Ιερά Σύνοδος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του κ. Βαρθολομαίου στο κατάλυμα του.


Η ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

 

Από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών σχετικά με την ολοκλήρωση των υπηρεσιακών διαδικασιών, για την απασχόληση ανέργων στο «Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα»,το οποίο υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανακοινώνονται τα εξής:

Όσοι και όσες εγγεγραμμένοι ωφελούμενοι άνεργοι, όλων των ειδικοτήτων, έχουν ήδη προσκομίσει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή το σχετικό συστατικό σημείωμα υπόδειξης του ΟΑΕΔ, καλούνται να προσέλθουν στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής στο Ρούφ, την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014, ώρα 09:00 π.μ.

Διεύθυνση Πολιτιστικού Κέντρου: Οδός Μεγ. Βασιλείου15, Ρουφ.Δεύτερος παράλληλος δρόμος πίσω από το κτήριο του Μουσείου Μπενάκη.Με το μετρό, στάση «Κεραμεικός»,βγαίνουμε στην έξοδο «Κωνσταντινουπόλεως» και μετά, παίρνοντας την οδό Δεκελέων, συναντάμε τη Μεγάλου Βασιλείου.

Με το λεωφορείο είναι η στάση «Καμπά» (αρ. γραμμής 049 και 815) ή η στάση «Πέτρου Ράλλη» (αρ. γραμμής 838, 914, Β18 και Γ18).

8/1/2014 - Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ


Στις 8 Ιανουαρίου σε πανηγυρική τελετή η Ελλάς αναλαμβάνει επί ένα εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Ο πρωθυπουργός και οι Ελληνες υπουργοί θα προεδρεύουν ως συντονιστές σε συσκέψεις των ομολόγων τους από τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η προεδρία αυτή συνοδεύεται από μια σειρά δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου που αμφισβητούν την πολιτική και οικονομική σταθερότητά μας.

Εισερχόμεθα, εξάλλου, σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος από τους πολίτες της γηραιάς ηπείρου. Πριν καταθέσω τις προτάσεις μου για τις προτεραιότητες που πρέπει να θέσει η ελληνική κυβέρνηση, κρίνω σκόπιμο να θυμίσω και τις γεωπολιτικές αλλαγές στον ευρύτερο ορίζοντα, όπως τις καταγράφει ο αμερικανικός ιδιωτικός οργανισμός διεθνών αναλύσεων και προβλέψεων STRATFOR:

- Βελτίωση των μέχρι τώρα τεταμένων σχέσεων ΗΠΑ και Ιράν.

- Εντυπωσιακή άνοδος των εθνικιστικών και εξτρεμιστικών κινημάτων και κομμάτων στην Ευρώπη, κάτι που θα φανεί οπωσδήποτε στις ευρωεκλογές του Μαΐου .

- Ρωσία και Γερμανία θα βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση διαπραγμάτευσης-ανταγωνισμού για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

- Η Κίνα θα αναδειχθεί σε ακόμη ισχυρότερο παράγοντα στη διεθνή σκηνή.

- Η Τουρκία και η Ινδία θα δοκιμαστούν από εσωτερική πολιτική και οικονομική αναταραχή. Τι πρέπει και τι μπορεί να επιδιώξει η χώρα μας, ώστε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντά της με τρόπο συνάδοντα προς τον ευρωπαϊκό ρόλο της;

Πρώτον, μπορούμε να προωθήσουμε την έννοια της ευρωπαϊκής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να ζητήσουμε από τους εταίρους μας να πιέσουν την Τουρκία να αποδεχθεί τις ρυθμίσεις του Διεθνούς Δικαίου της Θαλάσσης για τη χάραξη ΑΟΖ. Δεν αυταπατώμαι ότι θα λυθούν αυτομάτως τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, αλλά μια Τουρκία που ταλαιπωρείται από εσωτερική περιδίνηση και από απώλεια συμμάχων θα είναι πιο επιδεκτική συμμορφώσεως.

Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε την - όση υπάρχει ακόμη - ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, για να δώσουμε στην Αλβανία και στα Σκόπια σαφή μηνύματα: Οτι η προσέγγισή τους προς τους θεσμούς και τα ταμεία της Ε.Ε. περνά μέσα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ελληνικών μειονοτήτων στις δύο χώρες και από τον σεβασμό της ελληνικής Ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τρίτον, να βοηθήσουμε την Ευρώπη να κατανοήσει ότι τα ομοσπονδιακά (φεντεραλιστικά) οράματα ανήκουν στο παρελθόν και η Ενωση θα προχωρήσει μόνο ως μια χαλαρή συνομοσπονδία εθνικών κρατών, τα οποία παραχωρούν μικρό μέρος της κυριαρχίας τους και δεν θέλουν να καταντήσουν νομαρχίες των Βρυξελλών ή του Βερολίνου. Το έθνος ως αξία και το εθνικό κράτος ως παράγων της διεθνούς ισορροπίας επιβίωσαν και θα επιβιώσουν επί μακρόν, παρά τις αντίθετες προβλέψεις των νεοφιλελεύθερων και μαρξιστών οπαδών του διεθνισμού. Οταν οι Σκώτοι και οι Καταλανοί ετοιμάζουν δημοψηφίσματα για την πιθανή απόσχισή τους από τη Βρετανία και την Ισπανία αντιστοίχως, είναι αστείο να μιλούμε για υπερεθνικές οντότητες. Κάθε λαός επιμένει, και ορθώς, στην εθνική του ταυτότητα και κυριαρχία.

Τέταρτον, να μιλήσουμε για τους τομείς που ταιριάζουν περισσότερο στην Ιστορία μας και την παράδοσή μας. Δηλαδή την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Η Ελλάς να επαναφέρει στο ευρωπαϊκό τραπέζι τη συζήτηση για την αναγνώριση των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης, τονίζοντας ότι μόνο οι δύο ολοκληρωτισμοί, ο ναζισμός και ο λενινισμός-σταλινισμός τις εδίωξαν και τις αμφισβήτησαν με πάθος. Η εμπέδωση της δημοκρατίας και η καταπολέμηση των πάσης φύσεως ακροτήτων θα βασιστεί μόνο στα πραγματικά θεμέλια της Ευρώπης, που είναι η αρχαία ελληνική γραμματεία, το βυζαντινορωμαϊκό δίκαιο και η χριστιανική κληρονομιά.

Πέμπτον, να πιέσουμε για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της φύλαξης των συνόρων μας.

Η ευρωπαϊκή Ελλάδα ας δημιουργήσει μια πιο ελληνική Ευρώπη!