07 Ιανουαρίου, 2014

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

 

Εφεξής, όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ρυθμίζονται με Κανονισμούς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, Κυριάκο Μητσοτάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι Κανονισμοί που αφορούν τη διοίκηση, διαχείριση, έλεγχο, διαφύλαξη, καταγραφή και αξιοποίηση του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας θα ψηφίζονται από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία αντικαθίσταται διάταξη του Ν. 590/1977 (άρθρο 46 παράγραφος 2) που προέβλεπε ότι «ο τρόπος διοικήσεως, διαχειρίσεως και της εν γένει αξιοποιήσεως της εκκλησιαστικής περιουσίας, ήτοι της μοναστηριακής, διατηρητέας τε και μη, της Μητροπολιτικής, ενοριακής και της ανηκούσης εις τα λοιπά εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, καθορίζεται δι΄ αποφάσεων της Δ.Ι.Σ., εγκρινομένων υπό της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας (Ι.Σ.Ι.) και βάσει των ιερών κανόνων και των νόμων της Πολιτείας, δημοσιευομένων διά της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως».

Η τροπολογία δίνει επίσης τη δυνατότητα σε φορείς της Εκκλησίας να συνιστούν κάθε είδους εταιρείες, ακόμα και μονοπρόσωπες, για την εξυπηρέτηση μόνο των θρησκευτικών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών σκοπών τους. Εισάγεται, ωστόσο, σαφής απαγόρευση να συμμετέχουν στις εταιρείες αυτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Με τις προωθούμενες διατάξεις ορίζεται επίσης ρητά ότι οι Μουφτείες θεωρούνται δημόσιες υπηρεσίες επιπέδου γενικής διεύθυνσης.

Πιο αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει ότι:

-Διορισμοί κληρικών των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν έως το 2010 και δεν δημοσιεύθηκαν εκ παραδρομής στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται να δημοσιευθούν αναδρομικά από την ημερομηνία ανάληψης της υπηρεσίας εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι μηνών.

-Η κάθε Μουφτεία (Κομοτηνής, Ξάνθης, Διδυμοτείχου), η οποία εκ του νόμου 1920/1991 είναι δημόσια υπηρεσία και ο προϊστάμενος της Μουφτής κατέχει θέση γενικού διευθυντή, βρίσκεται σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης.

-Εισάγεται γενική ρύθμιση για εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα (Εκκλησία της Κρήτης, Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου και Εξαρχίας Πάτμου, Ισραηλιτικές Κοινότητες, Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, Οργανισμός Περιθάλψεως και Αποκαταστάσεως Ισραηλιτών Ελλάδος), προκειμένου να διευκρινιστεί ότι αυτά δεν ταυτίζονται με τα κρατικά ΝΠΔΔ και δεν υπάγονται στις διατάξεις δημοσίου δικαίου, που αφορούν τη Γενική Κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα - στενό ή ευρύτερο - εκτός αν το ορίζει ρητά κάποια συγκεκριμένη διάταξη.

Ωστόσο, συνεχίζουν να ισχύουν οι τυχόν μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες σ΄ αυτά διατάξεις, που αφορούν στην εποπτεία τους και τον δημοσιονομικό έλεγχό τους, καθώς και την πρόσληψη και την κατάσταση του προσωπικού τους. Διευκρινίζεται επίσης ότι σε όσες περιπτώσεις τα παραπάνω θρησκευτικά νομικά πρόσωπα λαμβάνουν επιχορηγήσεις και κάθε είδους χρηματοδοτήσεις από το Κράτος ή ευρωπαϊκούς πόρους, υποχρεούνται να ακολουθούν την κείμενη νομοθεσία δημοσίου δικαίου κατά τη διαχείριση αυτών των χρηματικών ποσών (πχ ανάθεση συμβάσεων έργων) και ότι υπάγονται στον ίδιο δημοσιονομικό έλεγχο που υπάγονται και τα επιχορηγούμενα κρατικά ΝΠΔΔ.

Για τη διάταξη αυτή, γίνεται επίκληση, στην αιτιολογική έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο «έχει αποσαφηνίσει και σε ελληνική υπόθεση και σε υποθέσεις μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών κρατών και εκκλησιών με τη μορφή ΝΠΔΔ ότι, παρότι στα κράτη αυτά οι Εκκλησίες είναι ΝΠΔΔ, είναι μη κυβερνητικοί οργανισμοί και έχουν πλήρως δικαίωμα αυτοδιοίκησης των υποθέσεων τους έναντι του κράτους, με αποφάσεις των διοικητικών οργάνων τους».

-Δίνεται η δυνατότητα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο να συνιστά ως ΝΠΙΔ, εκκλησιαστικά ιδρύματα, προς διευκόλυνση της καθημερινής πρακτικής και της φιλανθρωπικής δράσης τους, καθ΄όσον πρόκειται για μη κερδοσκοπικούς φορείς της Εκκλησίας, που έχουν επιφορτισθεί με το κύριο βάρος του μορφωτικού, κοινωνικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και ήδη στην πράξη, έχουν αναπτύξει έννομες σχέσεις δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, με πλήθος νομικών συνεπειών.

Επίσης, προβλέπεται μεταβατική διάταξη για όσα εκκλησιαστικά ιδρύματα έχουν ήδη λειτουργήσει με δημοσιευμένους κανονισμούς, ώστε να εναρμονιστούν με τις νέες προβλέψεις εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ενός έτους, άλλως να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όχι ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά ως αποκεντρωμένες υπηρεσίες των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ για την επικουρία των οποίων αναπτύχθηκαν.

-Όλα τα θέματα που αφορούν στη διαχείριση και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας ρυθμίζονται με Κανονισμούς της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Κανονισμοί που αφορούν τη διοίκηση, διαχείριση, έλεγχο, διαφύλαξη, καταγραφή και αξιοποίηση του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας ψηφίζονται από τη ΔΙΣ και, κατόπιν εγκρίσεως τους από την ΙΣΙ, δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η διάταξη ορίζει ότι η παράγραφος 2 του άρθρου 46 του Ν. 590/1977 αντικαθίσταται ως εξής: «2.

Ο τρόπος διοικήσεως, ελέγχου, διαφυλάξεως και καταγραφής, λογιστικής διαχειρίσεως, αναθέσεως, εκπονήσεως και διενέργειας έργων, μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, εκποιήσεως και εκμισθώσεως και γενικά κάθε ζήτημα της διαχειρίσεως και αξιοποιήσεως της περιουσίας κάθε νομικού προσώπου του άρθρου 1 παρ.4 του παρόντος καθορίζεται, κατόπιν εισηγήσεως του επιχωρίου Μητροπολίτου ή του αρμοδίου οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος (προκειμένου για την περιουσία που διοικεί και διαχειρίζεται), με Κανονισμούς της ΔΙΣ και βάσει των Ιερών Κανόνων, δημοσιευόμενων στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Κανονισμοί, οι οποίοι αφορούν τη διοίκηση, διαχείριση, έλεγχο διαφύλαξη, καταγραφή, και αξιοποίηση του συνόλου της εκκλησιαστικής περιουσίας ψηφίζονται από τη ΔΙΣ και, κατόπιν εγκρίσεως τους από την ΙΣΙ, δημοσιεύονται στην εφημερίδα της κυβερνήσεως».

-Με στόχο τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αντικαθίστανται διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και επιβεβαιώνεται η δυνατότητα των φορέων της Εκκλησίας να συνιστούν κάθε είδους εταιρίες, ακόμα και μονοπρόσωπες, για την εξυπηρέτηση μόνο των θρησκευτικών, φιλανθρωπικών, πολιτιστικών σκοπών τους, με σαφή απαγόρευση να συμμετέχουν σ΄αυτές φυσικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

-Απαλλάσσονται των τελών μεταγραφής η δωρεάν παραχώρηση εμπράγματων δικαιωμάτων ή κατοχής επί εκκλησιαστικών δημοσίων ακινήτων ή ακινήτων ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, καθώς και η άνευ ανταλλάγματος μεταβίβαση προς το οικείο εκκλησιαστικό πρόσωπο, ακινήτων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ ή ιδιωτών, επί των οποίων λειτουργεί ή πρόκειται να ανεγερθεί Ιερός Ναός ή Επισκοπείο ή Ιερά Μονή.

-Σε περίπτωση σύστασης νέων Ιερών Ναών, Μητροπόλεων ή Ενοριών, τα εκκλησιαστικά ακίνητα περιέρχονται κατά κυριότητα στα νέα νομικά πρόσωπα, ως οιονεί καθολικοί διάδοχοι. Οι σχετικές εκθέσεις απογραφής δεν αποτελούν μεταβιβαστικές εμπραγμάτων πράξεις και συντάσσονται και καταχωρίζονται χωρίς φόρους, εισφορές, αμοιβές, δικαιώματα και τέλη.

Τα προαναφερόμενα ισχύουν και στην περίπτωση συγχώνευσης ή ανασύστασης Ιερών Μονών ή σύστασης Μετοχίων και λοιπών οριζόμενων εκκλησιαστικών νομικών προσώπων. Για την εφαρμογή των ανωτέρω, δεν θίγονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και κερδών από Λαχεία και του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύουν.

-Οι διατάξεις των άρθρων 18- 26 του Ν. 3986/2011, περί σύστασης δικαιώματος επιφανείας, εφαρμόζονται αναλογικά και για τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ.
 

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΟΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ


Την επίσημη αντίδραση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η συμπεριφορά του βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος στο τοπικό καρναβάλι του Άργους Ορεστικού ντύθηκε ιερέας και προσποιούταν ότι... κήδευε το μνημόνιο και "κοινωνούσε" τον κόσμο, προσβάλλοντας το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Ο υπεύθυνος συντονιστής της Θεματικής Επιτροπής Θρησκευμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Λυκόπουλος Μάκης σχετικά με το περιστατικό που συνέβη στα Ραγκουτσάρια του Άργους Ορεστικού, δήλωσε ότι "ο σεβασμός κάθε θρησκείας και του θρησκευτικού συναισθήματος των πολιτών είναι βασική αρχή που διαχρονικά υποστηρίζει και υπηρετεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Κάθε άλλη συμπεριφορά ενσυνείδητη ή ασυνείδητη, που προσβάλλει τα Ιερά Μυστήρια οποιασδήποτε θρησκείας, και συνακόλουθα τους πιστούς της δεν υπηρετεί  την παραπάνω αρχή και  δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή".

Σημειώνεται πως τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και πολλοί αρχιερείς καταδίκασαν από την πρώτη στιγμή το περιστατικό.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Για το μέλλον της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παρουσιάζει μελέτη ένα από τα πιο επικριτικά προς την Ελλάδα οικονομικά Ινστιτούτα, αυτό της Γερμανικής Οικονομίας, το οποίο παραθέτει τρία σενάρια για την βιωσιμότητα του χρέους, χωρίς να αποκλείει ένα νέο «κούρεμα».

Σε μελέτη που παρουσιάζει ο Γιούργκεν Μάτες για το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας «IW- Koeln» και δημοσιεύει η εφημερίδα «Κεφάλαιο», αναλύει διεξοδικά τα τρία βασικά σενάρια για την αντιμετώπιση του ελληνικού κρατικού χρέους, αναφέρει το capital.gr.

Τα τρία αυτά σενάρια, σύμφωνα με τον κ. Μάτες, είναι τα ακόλουθα:

Τρίτο, αλλά μικρότερο πακέτο στήριξης από την Ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον κ. Μάτες, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δύο διαφορετικά χρηματοδοτικά κενά τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση και τα οποία δεν μπορεί να καλύψει η Ελλάδα από μόνη της. Το ΔΝΤ υπολογίζει το ένα στο ύψος των 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και το άλλο στα 6,5 δισ. ευρώ για το 2015.

«Από το 2014 και μετά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει, βγαίνοντας ξανά μόνη της στις αγορές, τα οικονομικά προβλήματα και το υψηλό επίπεδο χρέους της», σημειώνει ο συντάκτης της εν λόγω μελέτης. Συνεπώς, «είναι πολύ πιθανό ένα ορισμένο τρίτο πακέτο από την Ευρωζώνη, μικρότερης, όμως, έκτασης από το δεύτερο», καταλήγουν από το ΙW.

Άμεσο ή έμμεσο «κούρεμα» χρέους. Το «κούρεμα» θα μπορούσε να γίνει είτε άμεσα με διαγραφή μέρους του χρέους, είτε έμμεσα με την ελάφρυνση επιτοκίων ή χρονική επιμήκυνση αποπληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, το IW εκτιμά πως οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, κάτι που δεν φαίνεται να είναι αποδεκτό από τους ιδίους, αλλά ούτε από τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, οι οποίοι θα υποστούν και πάλι ζημιά. Εξάλλου, υπάρχουν τεράστια «πολιτικά, νομικά και οικονομικά μειονεκτήματα» σε σχέση με την πραγματοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου, λέει το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο.

Μακροπρόθεσμη στρατηγική μέχρι να βγει η Ελλάδα στις αγορές. Στο σενάριο αυτό προτείνεται μια στρατηγική η οποία δεν υιοθετεί άμεσες παρεμβάσεις, διατηρείται το χρέος στην τρέχουσα δυναμική του και δρομολογούνται παρεμβάσεις όσες και όταν χρειάζονται. Μια τέτοια στρατηγική για την Ελλάδα διαμορφώνει τη δυνατότητα που επιτρέπει το υψηλό χρέος να γίνεται «εργαλείο» του παρεμβατικού σχεδιασμού από πλευράς των κρατών που το κατέχουν, για τη διασφάλιση των διαρθρωτικών αλλαγών που κρίνονται αναγκαίες στην οικονομία.

Και αυτό, γιατί «η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι υπόθεση τουλάχιστον μιας δεκαετίας» από εδώ και πέρα. «Υπό αυτή την έννοια», σημειώνουν από το IW πως «ο σχεδιασμός των συνθηκών του χρέους» της Ελλάδας, «να αγοράσει χρόνο μέχρι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις να ολοκληρωθούν σε ικανοποιητικό βαθμό, έτσι ώστε να επανέλθει μαζικά η εμπιστοσύνη» στη χώρα και «υπάρξει ανάπτυξη».

Έτσι «πρέπει το ελληνικό ποσοστό χρέους να πέσει αρκετά και η Ελλάδα να ξαναβρεί τον δρόμο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές». Ο κ. Μάτες επισημαίνει πως «για να ακολουθηθεί αυτή η μακροπρόθεσμη στρατηγική, πρέπει να μειωθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας με πολυποίκιλα μέτρα», με βάση το «οπλοστάσιο» του Νοεμβρίου του 2012.




ΣΤΟ 1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΛΑΓΚΑΡΝΤ


Έτοιμα να παρουσιάσουν αποτελέσματα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εμφανίζονται τα στελέχη του ΣΔΟΕ που διερεύνησαν τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 2.062 καταθέτες οι 1.500 θα κληθούν να πληρώσουν φόρους και πρόστιμα για αδήλωτα εισοδήματα που συνολικά αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Realnews, οι πρώτοι 200 φάκελοι με το πόρισμα ελέγχου των καταθετών είναι ήδη έτοιμοι προς αποστολή ενώ θα ακολουθήσουν άλλοι 200, που ολοκληρώνονται σύντομα. Από τις πρώτες 200 περιπτώσεις υπολογίζεται ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, αν και ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί, τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες ΔΟΥ για τον καταλογισμό φόρων και προστίμων, καθώς και στη δικαιοσύνη για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ FACEBOOK


Το facebook εξυπηρετεί με επιτυχία τη βασική ανθρώπινη ανάγκη που ώθησε τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ στη δημιουργία του: την επιθυμία επικοινωνίας με ανθρώπους που δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι με διαφορετικό τρόπο. Ξεκίνησε στο Harvard σαν μία αποκλειστική λέσχη γνωριμιών ανάμεσα σε φοιτητές του διάσημου πανεπιστημίου και των γύρω κολεγίων που επιθυμούσαν να έρθουν σε επαφή με νέους ερωτικούς συντρόφους χωρίς το ρίσκο της προσωπικής έκθεσης. Ο Ζάκερμπεργκ χρησιμοποίησε το τελετουργικό της αποδοχής και της απόρριψης με το οποίο λειτουργούν οι Αδελφότητες των ελίτ ιδρυμάτων της Μασαχουσέτης προκειμένου να στήσει ένα πείραμα ανοιχτό σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η ταυτότητα του χρήστη που συντίθεται από ένα αβατάρ, συχνά ρετουσαρισμένο ή πλαστό, ένα στοιχειώδες προφίλ που το συνοδεύει, τις αναρτήσεις στον τοίχο και τα φωτογραφικά άλμπουμς, γίνεται το διαβατήριο για μία σειρά επαφών με ανθρώπους που δύσκολα θα είχε κανείς την ευκαιρία να συναντήσει στην καθημερινότητα. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ο πρώτος αποδέκτης αυτής της ταυτότητας είναι ο ίδιος ο χρήστης που την ενεργοποιεί. Αυτό που προβάλει ο χρήστης είναι καταρχήν ένα είδωλο με το οποίο θέλει να ταυτίζεται. Ο κύριος λόγος ύπαρξής της διαδικτυακής ταυτότητας είναι να επιλέξουμε στοιχεία του βίου μας, που μας καθιστούν ενδιαφέροντες και αποδεκτούς πρώτα απ’ όλα στον εαυτό μας. Θα ήταν λοιπόν λάθος να θεωρηθεί ότι η ταυτότητα που δημιουργούμε στο facebook έχει οπωσδήποτε σκοπό να εξαπατήσει τους άλλους.

Τα τελευταία χρόνια η χρήση του facebook έχει μεταβληθεί σημαντικά, με τις ώριμες ηλικιακά ομάδες να στρέφονται σε μια πιο δημιουργική μορφή επικοινωνίας επιδιώκοντας την ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για κοινωνικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά θέματα της επικαιρότητας που τροφοδοτούν τους "τοίχους" του facebook αδιάλειπτα. Οι νεότερες ηλικιακά ομάδες, όμως, οι οποίες μέχρι πρόσφατα αποτελούσαν τον πυρήνα του facebook, έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους, όπως φαίνεται και από τη μαζική πλέον μετακίνησή τους σε άλλες πλατφόρμες, όπως το Instagram, το Twitter, το WhatsApp και το Snapchat.

Από εκτεταμένη έρευνα που έγινε σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες από το University College London διαπιστώνεται ότι άτομα 16 έως 18 ετών θεωρούν ότι η συμμετοχή τους στο facebook τους ντροπιάζει, καθώς δεν θεωρείται πλέον cool. Για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες έχει μεγάλη σημασία πώς τους βλέπουν οι συνομίληκοί τους. Τρέμουν στην ιδέα ότι οι καθηγητές ή οι στενοί συγγενείς τους μπορεί να τους στείλουν αίτημα φιλίας: η αποδοχή θα σήμαινε πρώτον ότι είναι "μαμμόθρεφτα" και δεύτερον το τέλος της ιδιωτικότητάς τους, αφού οι φωτογραφίες και οι αναρτήσεις τους θα ήταν εκτεθειμένες στην κριτική μεγαλύτερων ανθρώπων με τελείως διαφορετική νοοτροπία και αντιλήψεις. Επιπλέον, δεν θα είχαν την ευκαιρία να προβάλουν σε πιθανούς φίλους κι εραστές την εικόνα που οι ίδιοι θα είχαν επιλέξει για τους εαυτούς τους, αφού όσοι τους γνωρίζουν καλά --π.χ. άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντός τους-- θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή με τα σχόλιά τους, να ανατρέψουν την εικόνα αυτή.

Σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι δεν ενδιαφέρονται αν τα προσωπικά δεδομένα τους χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς από τις νέες πλατφόρμες στις οποίες συμμετέχουν και δεν τους απασχολεί ότι οι άλλες υπηρεσίες δεν είναι λειτουργικές και ανεπτυγμένες όσο το facebook, το οποίο θεωρούν βαρετό, συντηρητικό και ξεπερασμένο. Άλλωστε, οι νεότεροι δεν έχουν το ίδιο καλή σχέση με τον γραπτό λόγο όσο οι χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά ούτε και την υπομονή τους--είναι παιδιά της ταχύτητας και της εικόνας.

Τη στιγμή που με ένα ευφυές tweet μπορείς να προκαλέσεις επανάσταση, και με μία φωτογραφία στο Instagram να αποκτήσεις εκατοντάδες followers, γιατί να ασχολείσαι με την πολυλογία του facebook; Εκτός αν η «πολυλογία» είναι τελικά μια ανθρώπινη ανάγκη που ούτε κι η πιο προωθημένη τεχνολογία δεν θα μπορέσει να εξαλείψει.




ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ Η «ΝΕΑ ΣΥΡΙΑ»; ΡΩΣΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΑΓΟΡΑΖΕΙ Η ΒΑΓΔΑΤΗ


Όπως έχει ήδη ενημερώσει σχετικά το defencenet.gr, έχουν ήδη από χθες φθάσει στο Ιράκ ελικόπτερα Mi-28NE Night Hunter, με ρωσικά πληρώματα για να συνδράμουν των Ιρακικών εναντίον της Αλ Κάιντα στη Φαλούτζα. Είναι δε πολύ πιθανό, αν δεν έχουν ήδη λάβει μέρος, αυτή την ώρα, οι Ρώσοι πιλότοι των ελικοπτέρων στις μάχες στη Φαλούτζα εναντίον των ισλαμιστών, να εμπλακούν στις αμέσως επόμενες ώρες.

Οι μάχες των ισλαμιστών με τον ιρακινό στρατό στην πόλη-σύμβολο της νίκης των Αμερικανών κατά του καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, που έχει περιέλθει εξ ολοκλήρου στην κατοχή των ισλαμιστών της ISIL, εξακολουθούν να μαίνονται σφοδρότατες από προχθές. Την ίδια στιγμή, το defencenet.gr βρίσκεται σε θέση να κάνει μια ακόμα αποκάλυψη. Ότι δηλαδή, πέρα από τα ρωσικά ελικόπτερα, οι Ιρακινοί βρίσκονται ήδη σε προχωρημένες συνομιλίες με Μόσχα για να την αγορά ρωσικών μαχητικών Mig-35.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο Ιράκ δείχνουν να εισάγουν τον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής σε μια νέα φάση θρησκευτικό-πολιτικών συγκρούσεων που όμως αναμένεται να είναι και η πλέον καθοριστική. Προχθές, η οργάνωση-μάσκα της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, το ISIL κατέκτησε τον πλήρη έλεγχο στην πόλη Φαλούτζα της επαρχίας Ανμπάρ, δυτικά της Βαγδάτης, αποκτώντας έτσι για πρώτη φορά έδαφος για την συνέχιση του πολέμου της στο Ιράκ.

Μετά την εξέλιξη αυτήν το Ιράκ, όπου μετά την εισβολή των Αμερικανών το 2003 και την πτώση Σαντάμ Χουσεΐν έχει επιβληθεί σιϊτική κοσμική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Νουρί Αλ-Μαλίκι, θα μπορούσε να ειπωθεί ότι εισέρχεται και επισήμως πλέον σε «φάση Συρίας». Εισέρχεται, δηλαδή, σε μια φάση όπου το κοσμικό σιιτικό κράτος του πρωθυπουργού Αλ-Μαλίκι (όπως στην Συρία το κοσμικό κράτος του προέδρου Άσαντ) έρχεται σε απευθείας σύγκρουση με το παγκόσμιο πολιτικό Ισλάμ, το παγκόσμιο φανατικό σουνιτικό Ισλάμ, το οποίο έχει δηλωμένη του πρόθεση την δημιουργία του παγκόσμιου Χαλιφάτου, από την Άπω Ανατολή, έως το Μαρόκο (τουλάχιστον…).

Όπως, ακριβώς συμβαίνει στην Συρία εδώ και τρία περίπου χρόνια, το κοσμικό κράτος του Ιράκ, έρχεται πλέον αντιμέτωπο με εκείνον ακριβώς τον μεγάλο εχθρό που οι Αμερικάνοι, υποτίθεται ότι εκστράτευσαν για να εξουδετερώσουν το 2003 στο Ιράκ: την ακραία φανατική ισλαμική σουνιτική Αλ Κάιντα. Κι ενώ η σύγκρουση με την Αλ Κάιντα στην Συρία είναι εξ ορισμού καθοριστική για το μέλλον των παγκόσμιων σχεδίων των ισλαμιστών, καθώς η Συρία είναι η γεωπολιτική καρδιά της Μέσης Ανατολής, ελέγχοντας την πρόσβαση στην Τουρκία στο Βορρά, στο Ιράκ και στο Ιράν στην Ανατολή, και στο Ισραήλ και την Αίγυπτο στο Νότο, το Ιράκ αποτελεί εξίσου κομβικό γεωπολιτικό σημείο του ισλαμικού κόσμου.

Εκτός του ότι το Ιράκ είναι το ίδιο διαιρεμένο σε σιίτες, σουνίτες και άλλες ισλαμικές ομολογίες, βρίσκεται γεωγραφικά ακριβώς στο κέντρο, εκεί που συναντώνται οι μεγάλες αντίπαλες ισλαμικές θεολογίες και πολιτικές ιδεολογίες: Το σουνιτικό Ισλάμ των Αράβων με ηγέτιδα δύναμη τη Σαουδική Αραβία από τα νοτιοδυτικά και το σιιτικό Ιράν από τα ανατολικά.

Ενώ την ίδια στιγμή έχει από το βορρά σύνορα με την Τουρκία και τους κοσμικούς μουσουλμάνους Κούρδους, τα απόλυτα πιόνια της αμερικανικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή. Αυτή όμως είναι μια παράμετρος που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θέση θα κρατήσουν οι Κούρδοι στο νέο εμφύλιο του Ιράκ. Θέση φυσικά που θα τους υπαγορευθεί από τις ΗΠΑ και θα αντικατοπτρίζει έτσι την στάση της ατλαντικής μεγάλης δύναμης στην περιοχή.

Είναι μάλιστα πολύ πιθανόν να δούμε τους Κούρδους να χρησιμοποιούνται ως «εμπροσθοφυλακή» των αμερικανικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή γενικότερα και ολοένα περισσότερο από εδώ και στο εξής, κατά τον τρόπο δηλαδή που - μέχρι πρότινος - χρησιμοποιούσαν ως «πράκτορές» τους και τους ισλαμιστές αντάρτες στην Συρία εναντίον του Άσαντ. Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται, εδώ και καιρό, σε φάση «απόσυρσης» από την ευρύτερη περιοχή.

Επομένως, μετά την Συρία, όποια από τις δύο μεγάλες ισλαμικές παρατάξεις καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του Ιράκ, έχει καταφέρει να κερδίσει καθοριστικό πλεονέκτημα για την τελική επικράτηση.Διότι, αν το Ιράκ χαθεί στους σουνίτες της Αλ Κάιντα, τότε αυτόματα πέφτει ο αλεβίτης Μπασάρ αλ Άσαντ στην Συρία και εγκλωβίζεται σημαντικά το σιιτικό Ιράν στα ανατολικά.

Ενώ αντίθετα, αν οι σιίτες επικρατήσουν στο Ιράκ, τότε αποκτά σημαντικότατες πιθανότητες επιβίωσης ο Άσαντ και βέβαια το Ιράν είναι πλέον ελεύθερο να παίξει το μεγάλο ρόλο του περιφερειακού ηγέτη που τόσα χρόνια προσπαθεί να παίξει. Τέλος, ύστερα από την σύντομη αναφορά στην περιφερειακές «συμμαχίες», ερχόμαστε τώρα στο ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων: ΗΠΑ και Ρωσία. Το σιιτικό κράτος του Ιράκ έχει κάνει επίσημη έκκληση προς τη Δύση για βοήθεια εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών που δρουν στη χώρα του. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει κάποια F-16, τα οποία όμως οι Ιρακινοί έχουν βάλει σε «καραντίνα», λόγω του ότι όπως ισχυρίζονται βρήκαν, σε αυτά, κατασκοπευτικό λογισμικό.

Έτσι, και δεδομένης της "χλιαρής" επίδειξης ενδιαφέροντος από τις ΗΠΑ, ήταν αναμενόμενο ότι το Ιράκ θα στρεφόταν προς τη Ρωσία, όπως και βλέπουμε να συμβαίνει. Συμπερασματικά, το νέο μέτωπο πολέμου που έχει ανοίξει στο Ιράκ πρόκειται να κρίνει σχεδόν τα πάντα που έχουν να κάνουν σχέση με το μέλλον της Μέσης Ανατολής στον 21ο αιώνα.

Από την τελική επικράτηση σιιτών ή σουνιτών, έως και το ρόλο και την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας ή ενδεχομένως και της Κίνας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η τοποθέτηση του δικηγόρου του Χριστόδουλου Ξηρού -ο οποίος αναζητείται μετά την παραβίαση του όρου της καθημερινής παρουσίας σε αστυνομικό τμήμα στη διάρκεια της άδειας του- Φρ.Ραγκούση, που έκανε λόγο για «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του». Για «ανατριχιαστική δήλωση» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου, τονίζοντας ότι «οι καταδικασμένοι τρομοκράτες δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως οι απλοί κρατουμενοι».

Συναγερμός έχει σημάνει στην αστυνομία, καθώς ο καταδικασμένος για τη 17Νοέμβρη Χριστόδουλος Ξηρός δεν έδωσε το παρών στο αστυνομικό τμήμα Καλλικράτειας στη Χαλκιδική, χθες Δευτέρα, ενώ βρίσκεται σε 9ημερη άδεια. Για «πολιτική στάση, συνεπή με την επαναστατική δράση του», έκανε λόγο ο δικηγόρος του Φρ.Ραγκούσης. Παράλληλα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκε σήμερα τα ξημερώματα, λόγω της κατάστασης της υγείας του, ο Σάββας Ξηρός.

Εκπρόσωπος του Μάρτιν Σουλτς, του προέδρου της Ευρωβουλής, ανέφερε ότι η απόφαση για την αναβολή της επίσκεψης του «ελεγκτή» της τρόικας ελήφθη από τον ίδιο «χωρίς να υπάρξει παρέμβαση του Έλληνα πρωθυπουργού». Η απόφαση της αναβολής της προγραμματισμένης επίσκεψης για την Τετάρτη και την Πέμπτη ελήφθη, σύμφωνα με τον ίδιο, σε διαβούλευση με τους εισηγητές της αρμόδιας επιτροπής της Ευρωβουλής.

Τους χώρους και τις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της τελετής για την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, στο Ζάππειο Μέγαρο, επιθεωρεί σήμερα, Τρίτη, το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή για την ανάληψη της προεδρίας, ενώ για την ίδια ημέρα οργανώνεται διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Την πρώτη συνάντηση για το 2014 θα έχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος σήμερα, Τρίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η σύσκεψη πραγματοποιείται εν όψει της έλευσης της τρόικας στις 15 του μηνός, με αποτέλεσμα η ατζέντα είναι γεμάτη καυτά ζητήματα (δημοσιονομικό κενό, απολύσεις). Ωστόσο, τη συζήτηση αναμένεται να απασχολήσει και η κόντρα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και υπουργού Υγείας για το 25ευρω.

Κόσμος

Η τουρκική κυβέρνηση απέλυσε 350 αστυνομικούς, κυρίως στην Άγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου που συγκλονίζει τη χώρα, σύμφωνα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της νύχτας ορίστηκαν οι αντικαταστάτες των αστυνομικών που απομακρύνθηκαν με μεταθέσεις προέλευσης κυρίως εκτός της τουρκικής πρωτεύουσας.

Το Ιράν δεν πήρε προσκλητήριο να παραστεί στις πρώτες ειρηνευτικές συνομιλίες για τον συριακό εμφύλιο στο τέλος του μήνα στην Ελβετία, στις οποίες θα στείλουν αντιπροσωπείες περίπου 20 χώρες. Τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνοντας πως η Τεχεράνη δεν προσκλήθηκε, ανέφεραν ότι η λίστα των συμμετεχόντων τελούσε υπό την έγκριση των χωρών που είχαν την πρωτοβουλία για τη διάσκεψη, δηλαδή ΗΠΑ και Ρωσίας.

Καθηλώνοντας πτήσεις, αδειάζοντας τις εθνικές οδούς και κλείνοντας τους Αμερικανούς στα σπίτια τους κινείται στα κεντρικά και τα νότια η «πολική δίνη» που έχει καλύψει τις ΗΠΑ. Ρεκόρ χαμηλών θερμοκρασιών καταγράφεται από πολιτεία σε πολιτεία, με τους μετεωρολόγους να περιμένουν το κύμα ψύχους να έχει εξασθενήσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας -χωρίς πάντως να αφήσει αλώβητο ακόμη και τον συνήθως θερμό αμερικανικό Νότο.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών έχει πέσει η θερμοκρασία στις μεσοδυτικές και βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, που βρίσκονται αντιμέτωπες με το πολικό ψύχος. Οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και είναι πολύ πιθανό να πάθουν κρυοπαγήματα. Πάντως οι μετεωρολόγοι καθησυχάζουν λέγοντας πως το κύμα κακοκαιρίας θα αρχίσει να εξασθενεί και ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας ο υδράργυρος θα κινείται σε μέτρια επίπεδα.

Τη λεκάνη της ράγισε η Άνγκελα Μέρκελ σε ατύχημα κάνοντας σκι κατά τις χειμερινές της διακοπές στην Ελβετία. H καγκελάριος θα χρειαστεί να ακυρώσει συναντήσεις και ταξίδια της το αμέσως επόμενο διάστημα και θα εργάζεται κυρίως από την κατοικία της. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια του ατυχήματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι να οφείλεται στα πέδιλα του σκι που χρησιμοποιούσε η κ. Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ήταν παλιά και τα είχε αγοράσει προ δεκαετίας.

Οικονομία

Κανονικά θα διαπραγματεύεται από σήμερα η μετοχή της Κρι-Κρι στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς αποφασίσθηκε η άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της εταιρείας προς το επενδυτικό κοινό για τις επιπτώσεις της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε την 24 Δεκεμβρίου 2013 στο εργοστάσιο παραγωγής γαλακτοκομικών της εταιρείας στις Σέρρες.

Εγκύκλιο με οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στις Ομοσπονδίες μέλη της και όλους τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας.

Στις περιπτώσεις στις οποίες το Δημόσιο θα δεσμεύει το 50% των καταθέσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων και θα επιβάλει περιοριστικά μέτρα για τη διασφάλισή των συμφερόντων του αναφέρεται εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη.

Αθλητισμός

Την απολογία της ΑΕΚ ετοιμάζει το νομικό επιτελείο της «Ενωσης» για τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν στον αγώνα με το Αιγάλεω. Το φύλλο αγώνα αλλά και η έκθεση της Αστυνομίας βαραίνουν τις δύο ομάδες. Τα διαδικαστικά για την ολοκλήρωση της μεταγραφής του Μλάντεν Πέτριτς στον Παναθηναϊκό ξεκινούν από σήμερα Τρίτη. 

Ο Κροάτης περάσει από ιατρικές εξετάσεις, θα ξεναγηθεί στο προπονητικό κέντρο των «πρασίνων» στο Κορωπί και αν όλα πάνε καλά θα υπογράψει το συμβόλαιό του στο «τριφύλλι», κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα μέχρι την Τετάρτη. Εννέα άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, έξω από το γήπεδο "Κ. Βικελίδης" στη Θεσσαλονίκη, μετά την ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των ομάδων Άρη- Απόλλωνα Αθηνών.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1753: Ιδρύεται το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, από τον βασιλιά Γεώργιο Β’.

1959: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν επίσημα τη νέα κυβέρνηση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1934: Τάσσος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1904: Εμμανουήλ Ροΐδης, λόγιος και συγγραφέας.

1943: Nikola Tesla, Σέρβος φυσικός και εφευρέτης, από τους πρωτοπόρους στη χρήση του εναλλασσόμενου ηλεκτρικού ρεύματος.