04 Ιανουαρίου, 2014

4/1/2014 - ΤΑ ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ


Ένα νέο όπλο για την παχυσαρκία φαίνεται ότι ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι η λύση βρίσκεται στα βακτήρια του εντέρου. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον διαπίστωσαν ότι για την αύξηση του σωματικού βάρους δεν ευθύνεται μόνο η ζάχαρη και η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει κανείς, αλλά και το είδος των φιλικών βακτηρίων που κατοικούν στο έντερό του.

Το συμπέρασμα αυτό έχει αποδειχθεί και σε άλλες μελέτες, ωστόσο αυτή τη φορά οι επιστήμονες το διαπίστωσαν και στην πράξη, εμφυτεύοντας σε ποντίκια βακτήρια που αφαίρεσαν από δίδυμα αδέρφια, από τα οποία το ένα ήταν παχύσαρκο, ενώ το άλλο είχε βάρος φυσιολογικό. Όπως διευκρινίζουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science, τα ποντίκια δεν διέθεταν δικά τους βακτήρια, επειδή είχαν μεγαλώσει σε περιβάλλον που ήταν απολύτως αποστειρωμένο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα ποντίκια στα οποία εμφυτεύθηκαν βακτήρια από τον οργανισμό που είχε φυσιολογικό βάρος έγιναν πιο αδύνατα ενώ συνέχισαν να καταναλώνουν την ίδια ποσότητα τροφής. Αντίθετα, τα ποντίκια που έλαβαν βακτήρια από τον παχύσαρκο οργανισμό παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους τους, χωρίς να έχουν καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι παχύσαρκοι οργανισμοί διαθέτουν διαφορετικά εντερικά βακτήρια από ό,τι οι οργανισμοί που έχουν βάρος φυσιολογικό. Στην τελευταία περίπτωση, ο οργανισμός διασπά καλύτερα τις ίνες επειδή παίρνει περισσότερη ενέργεια από τα βακτήρια του εντέρου. «Νομίζουμε ότι τρώμε μόνοι μας, όμως στην πραγματικότητα τρώμε μαζί με τρισεκατομμύρια φίλους μας», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Jeffrey Gordon, από την επιστημονική ομάδα. «Οι φίλοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τα βακτήρια που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο και πρέπει να τους λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη».

ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ "ΒΙΤΡΙΝΑ" ΤΗΣ ΜΙΤ


Θρίλερ στα τουρκοσυριακά σύνορα με την σύλληψη κατόπιν εντολής δικαστή ο οποίος αντιπολιτεύεται τον Ρ.Τ.Ερντογάν ενός φορτίου όπλων προς τους ισλαμιστές της Συρίας το οποίο μετέφερε η κατά τα άλλα "ειδική" ΜΚΟ ΙΗΗ η οποία είχε προκαλέσει το μακελειό στο Μααβί Μαρμαρά. Η συγκεκριμένη οργάνωση, τελεί υπό τον έλεγχο της ΜΙΤ φυσικά της οποίας αξιωματούχος επέβαινε στο συγκεκριμένο κονβόι φορτηγών!

Το επίμαχο φορτίο φέρεται να κατασχέθηκε χθες το βράδυ από τη στρατοχωροφυλακή ενώ μετέφερε, αντί για ανθρωπιστική βοήθεια, όπλα και πυρομαχικά από την Τουρκία στη Συρία. Το νέο επεισόδιο  σύμφωνα με πληροφορίες εντάσσεται στο πλαίσιο της κρίσης μεταξύ κυβέρνησης Ερντογάν και του Φετουλάχ Γκιουλέν καθώς εκτιμάται ότι το κίνημα Γκιουλέν προσπαθεί να χτυπήσει την τουρκική κυβέρνηση αποκαλύπτοντας τον ρόλο της εντός της Συρίας, και ξεμπροστιάζοντας τον Ερντογάν ως χρηματοδότη και εφοδιαστή τρομοκρατών.

Ήδη έχει κατηγορηθεί από τους Ισραηλινούς και τον αμερικανικό τύπο ως χρηματοδότης της τρομοκρατικής παλαιστινιακής σουνιτικής Χαμάς. Η πληροφορία ότι φορτηγά μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά στην Συρία δόθηκε στην στρατοχωφυλακή χθες το απόγευμα. Η στρατοχωροφυλακή αμέσως ενημέρωσε την εισαγγελία η οποία κινήθηκε άμεσα ζητώντας να γίνει έρευνα στο φορτηγό ενώ μετέβαινε από την επαρχία Χατάι (Αντιόχεια) προς τα σύνορα με τη Συρία.

Πληροφορίες χθες το βράδυ έλεγαν ότι έγινε έρευνα και βρέθηκαν στα φορτηγά όπλα και πυρομαχικά. Στους συλληφθέντες ήταν και ένας οδηγός συριακής καταγωγής. Το θέμα έγινε πιο περίπλοκο όταν αποκαλύφθηκε ότι ένας από τους Τούρκους ήταν εκπρόσωπος της ΜΙΤ ο οποίος μόλις αποκάλυψε την ταυτότητά του δεν επέτρεψε να γίνει έρευνα στα φορτηγά. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά παρενέβη επίσης ζητώντας να αφεθεί ελεύθερο το φορτηγό.

Η εφημερίδα Ραντικάλ η οποία είχε αποκαλύψει πρώτη το θέμα επικαλέστηκε πηγές σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό ανήκει στην τουρκική ισλαμική οργάνωση IHH (Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας) η οποία πρόσκειται στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για την ίδια οργάνωση η οποία τον Μάιο του 2010 είχε οργανώσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς την Παλαιστίνη με το Μαβί Μαρμαρά η οποία κατέληξε σε τραγωδία έπειτα από την επίθεση ισραηλινών κομάντος στο πλοίο με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί και τραυματίες.

Χθες το βράδυ η IHH εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας μαύρη προπαγάνδα τον ισχυρισμό ότι το φορτηγό ανήκει στην οργάνωση και εντάσσοντας τις συκοφαντίες, όπως τις χαρακτήρισε, στο πλαίσιο της επιχείρησης της 17ης Δεκεμβρίου εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν. Εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής αυτής οργάνωσης, διέψευσε την εμπλοκή της με την υπόθεση αυτή λέγοντας το εξής καταπληκτικό:

"Η οργάνωσή μας δε έχει καμία σχέση με την υπόθεση αυτή".

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για τον πόλεμο μεταξύ των δύο ισλαμικών πόλων της Τουρκίας (ο ένας είναι του αμερικανοκίνητου Φ.Γκιουλέν, και ο άλλος του Ρ.Τ.Ερντογάν) ο οποίος κλιμακώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου με τις συλλήψεις των υιών τριών Υπουργών και επιχειρηματιών που πρόσκεινται στον Ταγίπ Ερντογάν για σκάνδαλα διαφθοράς.

Η διαμάχη τώρα είναι μεταξύ της ΜΙΤ η οποία ελέγχεται από τον Τούρκο Πρωθυπουργό και εισαγγελέων οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχονται από το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, και πρώην συμμάχων του Ρ.Τ.Ερντογάν όταν με την βοήθειά τους "ξεδόντιαζε" το κεμαλικό κατεστημένο.

Πάντως και τον περασμένο μήνα είχε κατασχεθεί άλλο ένα φορτηγό γεμάτο με όπλα και πυρομαχικά στα Άδανα το οποίο κατευθυνόταν προς την Συρία προφανώς για να τα παραδώσει στην Αλ Κάιντα. Και τότε η IHH είχε δηλώσει ότι δεν είχε καμία σχέση με το φορτηγό.

Εν κατακλείδι αυτό που παραμένει είναι ότι πίσω από το μακελειό του Μααβί Μαρμαρά βρισκόταν η ίδια η ΜΙΤ, καί όσο ο πολεμος μεταξύ του Ερντογάν και του Φ.Γκιουλέν κρατεί το "ξεβράκωμα" θα συνεχιστεί, και θα μαθευτούν και άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες.


ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ - ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ UAV "ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ" ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ


Τα τελευταία πέντε χρόνια, σε πολλές περιπτώσεις, είτε φρουρές στη Ζώνη Επιχειρήσεων (ΖΕ) της ΑΣΔΕΝ που είναι ανεπτυγμένες σε νησιά και μικρονήσους του Ανατολικού Αιγαίου είτε ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής της Πολεμικής Αεροπορίας που εκτελούσαν αποστολές αναγνώρισης αδιευκρίνιστων ιχνών εντός του ελληνικού FIR, ήρθαν «αντιμέτωπα» με μια νέα πραγματικότητα που πλέον έχει δημιουργηθεί στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, τα τουρκικά ΜΕΑ (Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη/Unmanned Aerial Vehicles-UAV).

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις η  ευρηματικότητα του προσωπικού των φρουρών που χρησιμοποίησαν διατιθέμενα μέσα όπως ο ηλεκτροοπτικός αισθητήρας Margot XXL, που οι οδηγίες χειρισμού του φυσικά δεν προβλέπουν τέτοιου είδους χρήση, απέδωσε και καταγεγραμμένες αποδείξεις της παράνομης τουρκικής αεροπορικής δραστηριότητας στο Αιγαίο.

Είναι πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας το ότι η Τουρκία σε καθημερινή βάση εκτελεί αποστολές επιτήρησης και εντοπισμού στόχων ενδιαφέροντος, όχι μόνο εντός του ελληνικού FIR, αλλά και εντός του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ), καθώς έχει πια εδραιωθεί η πεποίθηση ότι η χαμηλή παρατηρησιμότητα των ΜΕΑ διασφαλίζει τη βεβαιότητα μη εντοπισμού και καταγραφής σε συνδυασμό πάντα με τον πολιτικό διασταγμό της αναχαίτισής τους.

Αποκορύφωμα ήταν η εμφάνιση τον περασμένο χειμώνα κοντά στην Κάλυμνο ενός UAV, μάλλον ενός MALE ANKA, το οποίο, νύχτα, υπό εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες διείσδυσε στην ελληνική αεράμυνας.

Είναι επίσης γνωστό ότι η Τουρκία διαθέτει ΜΕΑ τύπου Harpy τα οποία ενσωματώνουν τεχνολογικές εξελίξεις που τα καθιστούν θανάσιμη απειλή για τα ελληνικά ραντάρ αεράμυνας.

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο ότι τα τουρκικά ΜΕΑ έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο Αιγαίο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω του μειωμένης επιφάνειας σκέδασης στόχου (RCS: Radar Cross Section) που εμφανίζουν, καθώς και της χαμηλής ταχύτητας με την οποία ίπτανται, καθίσταται δύσκολος έως αδύνατος ο εντοπισμός τους σε μεγάλες αποστάσεις από τα υπάρχοντα ραντάρ αεροπορικής επιτήρησης, έχει αναπτυχθεί έντονος προβληματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις για την αποτελεσματική «αναχαίτιση» της προαναφερθείσας απειλής.

Εάν σε όλα τα παραπάνω  προστεθεί και η μη ύπαρξη σε παγκόσμιο επίπεδο αξιόλογης-αξιόπιστης και οικονομικής λύσης αντιμετώπισής τους, το επιχειρησιακό πρόβλημα καθίσταται μείζονος σημασίας.

Όπως έχει προαναφερθεί, οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της αεράμυνας κατατάσσουν τη χρήση ιπτάμενων οπλικών συστημάτων τα οποία εμφανίζουν μικρή επιφάνεια σκέδασης στόχου (RCS) ως μία από τις σημαντικότερες απειλές. Στην κατηγορία αυτή των απειλών ανήκουν μεταξύ άλλων τα σύγχρονα  ΜΕΑ, τα οποία  προσεγγίζουν το στόχο τους χωρίς να γίνονται αντιληπτά από τα αντίπαλα συστήματα αεράμυνας και είτε συλλέγουν στοιχεία και σημαντικές πληροφορίες για τις θέσεις του εχθρού είτε πραγματοποιούν προσβολές.

Η μεγαλύτερη απειλή αφορά τα 107 Harpy ισραηλινής κατασκευής, εμβέλειας τουλάχιστον 500 χιλιομέτρων τα οποία προορίζονται για αποστολές καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας..

Ειδικότερα, τα επιθετικά ΜΕΑ Harpy στοχοποιούν ενεργά συστήματα ραντάρ, εκμεταλλευόμενα την από αυτά εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία περιπολώντας επάνω από την περιοχή που εκπέμπουν τα ελληνικά ραντάρ και αυτοκατευθύνονται εναντίον τους μόλις αυτά εκπέμψουν.. Σημειώνεται ότι η κύρια επιχειρησιακή αποστολή των Harpy είναι η καταστροφή των πομπών ραντάρ.

Τα Harpy διαθέτουν μικρές διαστάσεις, στοιχείο που δυσχεραίνει σημαντικά τον έγκαιρο εντοπισμό τους από τα αντίπαλα ραντάρ, καθώς και μεγάλη αυτονομία, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να δράσουν εκτοξευόμενα από μεγάλες αποστάσεις, δηλαδή να προσεγγίσουν την περιοχή ενδιαφέροντος χωρίς να  γίνει αντιληπτή η εκτόξευσή τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να καλύψουν άμεσα το επιχειρησιακό κενό της ανίχνευσης και καταστροφής των εχθρικών ΜΕΑ, τα οποία θα επιχειρούν υπεράνω της ελληνικής επικράτειας σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων, σε περίοδο κρίσης ή και, όπως από την πράξη (σε ανύποπτο χρόνο) αποδεικνύεται, σε περιόδους ειρήνης.

Μια λύση ήταν η ανάπτυξη ενός συστήματος με βάση υπέρυθρους αισθητήρες (IR) νέας τεχνολογίας, ενσωματωμένους σε ατρακτίδιο (pod) που θα φέρεται από ιπτάμενα μέσα και θα εντοπίζει τα ΜΕΑ από αεροσκάφη όπως το αεροσκάφος βασικής εκπαίδευσης Τ-6 Texan II. Το πρόγραμμα όχι μόνο δεν προχώρησε, αλλά και τα αεροσκάφη είναι "πρωταθλητές" χαμηλής διαθεσιμότητας στην Πολεμική Αεροπορία...

Αποτέλεσμα: Τα τουρκικά UAV "αλωνίζουν" εντελώς ανενόχλητα στο Αιγαίο. Παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει έμμεσα "αιτήματα" αναχαίτισής τους από μαχητικά της ΠΑ τα οποία επανειλημμένα τα έχουν εγκλωβίσει...

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;

Εκτάσεις σε στρατηγικά σημεία που συνορεύουν με μειονοτικές περιοχές μέχρι και ποτάμια της Θράκης, βγάζει στο "σφυρί" το ελεγχόμενο από την τρόικα ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς η κυβέρνηση Α.Σαμαρά να αντιδρά και ενώ είναι σαφές ότι πρόκειται για μία πολιτική που υπερβαίνει κατά πολύ το ξεπούλημα που κάνουν σε άλλες περιοχές της Ελλάδος: Εδώ έχουμε να κάνουμε με εκχώρηση εθνικού εδάφους ακόμα και σε Τούρκους αγοραστές, αφού το ΤΑΙΠΕΔ πουλά σε όποιον δίνει τα περισσότερα χωρίς να εξετάζει αν πρόκειται για Τούρκους ή άλλους ισλαμιστές.

Αυτό που δεν κατάφεραν να κάνουν μέσω των ζωνών ελευθέρου εμπορίου, το κάνουν τώρα με πολύ πιο αποτελεσματικό τρόπο: Το πουλάνε κατ'ευθείαν στους Τούρκους!.

Ο πολιτευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ξάνθης, Χαράλαμπος Ευστρατίου, ανάδειξε το θέμα μόνο για την περιοχή του τον νομό Ξάνθης με καταγγελία τους οι λοιποί «δημοκρατικοί χώροι» της Θράκης δεν έχουν προβεί σε ανάλογες ενέργειες προφανώς γιατί φοβούνται διαρροές ψηφοφόρων σε περίπτωση που "στενοχωρηθεί" το τουρκικό Προξενείο.  

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΤΙΡΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ στο Ν. ΞΑΝΘΗΣ

• ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΞΑΝΘΗΣ
• ΑΛΥΚΕΣ ΑΒΔΗΡΩΝ
• ΓΑΛΗΝΗ ΞΑΝΘΗΣ
• ΕΡΑΣΜΙΟ ΞΑΝΘΗΣ (ΦΩΝΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ)
• ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
• ΠΟΤΑΜΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
• ΜΙΚΡΟΧΩΡΙ ΞΑΝΘΗΣ
• ΣΕΛΕΡΟ ΞΑΝΘΗΣ
• ΒΕΛΩΝΗ (ΤΕΠΕΔΑΚΙΑ)
• ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΑΓΓΑΝΩΝ

(Υποσημείωση: Αρκετές από τις περιοχές βρίσκονται σε δήμους με έντονο το εξτρεμιστικό στοιχείο της μειονότητας).

Τα αντίστοιχα συμβαίνουν δυστυχώς και στο νομό Ροδόπης (έδρα του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής), αλλά και στο νομό Καβάλας (όπου υπάρχει το γνωστό Ιμαρέτ, που φιλοξενεί τακτικότατα επίσημους και ανεπίσημους πολιτικούς και οικονομικούς τούρκους επισκέπτες).

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τρεις τουρκικές εταιρείες καθώς και εταιρείας αραβικών συμφερόντων που είναι "βιτρίνα" τουρκικών εταιρειών, όπως συν'εβη και στην περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης, έχουν πάρει τον φάκελο από το ΤΑΙΠΕΔ.

Την ίδια στιγμή η τουρκική τράπεζα Ziraat Bank όπως ήδη σας ενημερώσαμε από το defencenet.gr προβαίνει σε κατασχέσεις περιουσιών Ελλήνων στην Κομοτηνή και την Ξάνθη που πήραν δάνειο και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην εξόφληση τους.

Πρόκειται για «εισβολή» της Τουρκίας στην Ελλάδα με οικονομικά μέσα που στόχο έχει να κάνει τη Δυτική Θράκη αμφισβητούμενη περιοχή, «γκρίζα ζώνη» όπως τα Ίμια.To χειρότερο όμως στην περίπτωση του ΤΑΙΠΕΔ, είναι ότι αυ΄το θα γίνει με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση μέσω του γνωστού αμαρτωλού –αλλά και υπεράνω του νόμου, λόγου του ασύλου που του έχει παραχωρηθεί- ΤΑΙΠΕΔ, τολμά το αδιανόητο, δηλαδή την πώληση «περιουσιακών στοιχείων» στην Θράκη.

Η Θράκη είναι ένας χώρος με απόλυτη και από όλους αποδεκτή γεωστρατηγική και γεωοικονομική σημασία, το πωλητήριο σε «φιλέτα» θα προκαλέσει συνέπειες που ξεπερνούν τα όποια οικονομικά οφέλη, αφού κατέχουν μη ανακοινώσιμες εθνικές – στρατηγικές θέσεις, ενώ η κυβερνητική διάθεση κατάλυσης κάθε έννοιας της δημοκρατίας βρίσκεται στην πώληση ποταμών, δηλαδή του πλέον σημαντικού αγαθού του πλανήτη, του νερού!

Τι θα συμβεί εάν κάποια τουρκικά κεφάλαια αγοράσουν το τεράστιο παραλιακό οικόπεδο όπου είχε τις εγκαταστάσεις της (υπέργεια και υπόγεια) η "Φωνή της Αμερικής";

Κατανοούν στην κυβέρνηση πόσο θα επιβαρύνει την εθνική άμυνα της χώρας;

Πόσο ελληνική θα είναι πλέον η Θράκη εάν αγοραστούν τα ποτάμια της από Τούρκους «επιχειρηματίες» οι οποίοι 100% θα είναι "αχυράνθρωποι" της ΜΙΤ, και θα ελέγχουν οικονομικά το πλέον πολύτιμο αγαθό, το νερό;

Εν ολίγοις άκρως ευαίσθητες εθνικά περιοχές έχουν μπει στον «τιμοκατάλογο» πώλησης εθνικού εδάφους, από την "δεξιά πατριωτική" κυβέρνηση Α.Σαμαρά αδιαφορώντας για τις εμφανείς -σε όποιον διαθέτει κοινή λογική- συνέπειες με την σιωπή της αντιποίτευσης να "σιγοντάρει" τις ενέργειες αυτές.

Έχουμε την αισθηση ότι όλως "τυχαίως" οι ενδιαφερόμενοι για τα θρακιώτικα "φιλέτα" θα είναι τούρκοι "επενδυτές" και η Ziraat Bank θα παίξει κομβικό ρόλο. H κυβέρνηση Α.Σαμαρά κάνει ότι μπορέι να παραδώσει την Θράκη στο τουρκικό "πιάτο".

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Την υιοθέτηση του πλέγματος των επονομαζόμενων «κοινωνικών κατοικιών», δηλαδή της δημιουργίας ειδικών καταλυμάτων όπου θα φιλοξενούνται οι χιλιάδες νεοάστεγοι Έλληνες και όσοι θα χάσουν τις κατοικίες τους λόγω πλειστηριασμών, εξετάζει η κυβέρνηση. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν πορεύεται στα «τυφλά» ως προς τα χτυπήματα στην πρεσβεία της Γερμανίας, αλλά και στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, διαβεβαιώνει σε συνέντευξή του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Αναφερόμενος στον Νίκο Μαζιώτη, ο Ν.Δένδιας είναι αιχμηρός: «Θα πρέπει να διερωτηθούμε ως Πολιτεία και ως κοινωνία πώς φτάσαμε στο σημείο το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης να υποπίπτει σε τέτοιας κολοσσιαίας σημασίας παράλειψη στο παρελθόν, να αφήνεται, δηλαδή, ελεύθερος επικίνδυνος τρομοκράτης λόγω παρέλευσης 18μήνου».

Κοινοτικές επιχορηγήσεις χρησιμοποίησε ο Μιχάλης Λιάπης για να ανακαινίσει το σπίτι του στο Μεγάλο Χωριό Ευρυτανίας. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, ο πρώην υπουργός ενέταξε το σπίτι, που ανήκε στην οικογένεια και κατά 50% στον ίδιο, σε πρόγραμμα για διαμόρφωση τουριστικών καταλυμμάτων την περίοδο 1992-1993, όταν ήταν υφυπουργός Εμπορίου. Να πέσουν οι τόνοι στο ενδοκυβερνητικό «μέτωπο» που έχει ανοίξει για το εισιτήριο των 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία επιχείρησε το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ρίχνοντας γέφυρες προς το ΠΑΣΟΚ, με το οποίο νωρίτερα είχε υπάρξει σύγκρουση για το επίμαχο ζήτημα.

Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 66χρονος άνεργος και ανασφάλιστος καρκινοπαθής, αναζητώντας νοσοκομείο για να τον δεχτεί, πράγμα που δεν συνέβη, όπως καταγγέλλει το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού, το οποίο είχε σημάνει συναγερμό για 10 ανασφάλιστα άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 66χρονος. Πάντως το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να καλύψει τη νοσηλεία των ανασφάλιστων ασθενών, οι οποίοι μεταφέρονται σε νοσοκομεία.Τι λέει ο Α.Γεωργιάδης.

Κόσμος

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,9 βαθμών σημειώθηκε την Παρασκευή στα ανοιχτά των ακτών της Χιλής. Σύμφωνα με το αμερικανικό γεωφυσικό ινστιτούτο (USGS), η σεισμική δόνηση ήταν εξαιρετικά επιφανειακή καθώς το εστιακό της βάθος μετρήθηκε στα 7,3 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή ζημιές.

Απευθείας συνομιλίες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στο Νότιο Σουδάν αναμένεται να ξεκινήσουν το Σάββατο στην Αντίς Αμπέμπα, αν και οι συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται με τα κυβερνητικά στρατεύματα να προελαύνουν προς την στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ.

«Σκανδαλώδες!» «ένα σκάνδαλο!». Με αυτά τα λόγια χαρακτηρίζουν οι Κουβανοί την απελευθέρωση στις πωλήσεις αυτοκινήτων που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή στην Κούβα. Η άποψη αυτή κυριαρχεί εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών τιμών των αυτοκινήτων που μπορούν πλέον να πωλούν οι κρατικές αντιπροσωπείες. Οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 200.000 δολάρια για ένα αυτοκίνητο που σε άλλες χώρες του κόσμου θεωρείται μέσης κατηγορίας.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που φτάνουν σε πολικά επίπεδα έχουν σκοτώσει 11 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες από την αρχή του νέου έτους και έχουν προκαλέσει διακοπή των αεροπορικών συγκοινωνιών. Τέσσερις θάνατοι καταγράφηκαν μόνο την Παρασκευή στις ανατολικές περιοχές των ΗΠΑ. Στον Καναδά, το πολικό ψύχος έχει χτυπήσει όλες τις περιφέρειες της ανατολικής περιοχής με θερμοκρασίες που έφτασαν ακόμη και τους -44 βαθμούς Κελσίου.

Η πληροφορία που θέλει τον ηγέτη της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν, να τάισε τον θείο του, Τζανγκ Σονγκ Θαέκ, σε 120 πεινασμένους σκύλους, πιθανότατα δεν ισχύει, γράφει η Washington Post, αναφέροντας τους πέντε λόγους για τους οποίους αυτό το περιστατικό μάλλον δεν συνέβη ποτέ.

Οικονομία

Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία για το 2014, συγκαταλέγεται ο τρόπος με τον οποίο θα φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα. Πλέον, τα έσοδα αυτά φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 11% ή 33%. Παρά την πρόοδο, η οικονομική ανάκαμψη στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει ατελής, δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι, υπενθυμίζοντας ότι το ποσοστό της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε από το 10% στο 7%, παραμένει υψηλό, ενώ ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο αριθμός των μακροχρόνια ανέργων.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαι αναλώσιμος, ευάλωτος, απροστάτευτος, "φαγώσιμος" επειδή δεν ανήκω σε κάποιον πολιτικό σχηματισμό» λέει στο Βήμα της Κυριακής ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται και από βουλευτές της συμπολίτευσης. Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει δε την εκτίμησή του ότι το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης.

Αθλητισμός

Στο «Γ. Καραϊσκάκης» απέναντι στην Καλλονή, δοκιμάζεται το Σάββατο (19:30, NS2) ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός, στο πλαίσιο της 18ης ημέρας της Σούπερ Λιγκ, μιας αγωνιστικής που σηματοδοτεί και την έναρξη του β' γύρου της διοργάνωσης. Νωρίτερα, ο ΠΑΣ Γιάννινα υποδέχεται τον Αστέρα Τρίπολης (15:00, NS2) και ο Εργοτέλης φιλοξενεί τον Ατρόμητο (17:15, NS1). Μια ημέρα αργότερα (19:30 NS1), ο δεύτερος της βαθμολογίας, ΠΑΟΚ, θα έχει δύσκολη αποστολή στα Πηγάδια της Ξάνθης απέναντι στην τοπική Skoda. Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό που συμπληρώνει την πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα, θα ταξιδέψει στο Αγρίνιο όπου θα αντιμετωπίσει (15:00, NS2) με τον Παναιτωλικό.

Η Καλλιθέα έκανε την ανατροπή και νίκησε με 2-1 τον Φωκικό στο ματς που άνοιξε την «αυλαία» της 14ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου της Β' Εθνικής. Η ομάδα της Άμφισσας προηγήθηκε με το πέναλτι του Φράγκου στο 11', αλλά οι Παγώνης και Γκαλάν (37', 68') χάρισαν το «τρίποντο» στους γηπεδούχους. Με όπλο τη θετική παράδοση που τη θέλει να διατηρεί το εντός έδρας αήττητο από το 2010, η Γιουβέντους υποδέχεται την Κυριακή την Ρόμα, στο ντέρμπι κορυφής για την 18η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος.

Η ομάδα του Αντόνιο Κόντε, από τον Νοέμβριο του 2010 μετράει δύο νίκες και μία ισοπαλία στη Serie A απέναντι στους Ρωμαίους, ενώ τελευταία φορά που η Ρόμα έφυγε νικήτρια από το Τορίνο ήταν στις 23 Ιανουαρίου 2010. Το μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι ανάμεσα στην Άρσεναλ και την Τότεναμ ξεχωρίζει στον 3ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας. Οι δύο ομάδες της Premier League θα «διασταυρώσουν» τα ξίφη τους στο «Έμιρειτς» σε ένα παιχνίδι νοκ - άουτ και μία εκ των δύο θα μείνει πρόωρα εκτός συνέχειας. Εύκολες αποστολές για Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στην επανέναρξη της Primera Division.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1936: Το αμερικανικό μουσικό περιοδικό “Billboard” δημοσιεύει τα πρώτα charts στην ιστορία της δισκογραφίας.

1998: Επιβάτης πτήσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας παθαίνει κρίση άσθματος και χάνει την ζωή του. Ο εθνικός μας αερομεταφορέας δεν διέθετε θέσεις μη καπνιζόντων. Στην συνέχεια, η οικογένειά του «κυνηγά» την υπόθεση δικαστικά και κερδίζει 1,4 εκ. δολάρια.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1960: Michael Stipe, Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης, ηγετική μορφή των REM.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1901: Νικόλαος Γύζης, σημαντικός Έλληνας ζωγράφος.

1941: Henri Louis Bergson, Γάλλος φιλόσοφος από τους ιδρυτές της σχολής του υπαρξισμού. Τιμήθηκε με Nobel Λογοτεχνίας το 1927.

1960: Albert Camus, Γαλλοαλγερινός συγγραφέας που τιμήθηκε με Nobel Λογοτεχνίας το 1957.