03 Ιανουαρίου, 2014

3/1/2014 - ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ


Ο χρόνος κυλάει και σιγά-σιγά έρχεται ο επόμενος. Η αβεβαιότητα στη χώρα παρατείνεται, κυριαρχεί πλέον παντού. Κοινωνία, πολιτικός και πνευματικός κόσμος αμφιβάλλουν για την τύχη του τόπου. Οι περισσότεροι προβλέπουν κάποιο «ατύχημα»· περιμένουν να συμβεί κάτι σημαντικό, λυτρωτικό ή καταστροφικό – κι αυτό όμως ίσως λυτρωτικό για τους κρυφούς οπαδούς του δημιουργικού χάους.

Τι περιμένουμε, λοιπόν, να συμβεί το 2014; Να μηδενιστεί ο χρόνος; Να σταματήσει να στριφογυρίζει το αυτάρεσκο καρουσέλ της ελληνικής κοινωνίας; Να καεί το εναπομείναν «λίπος» από τα δανεικά της ευμάρειας; Να εμφανισθεί μήπως ο παράκλητος μεσσίας, ο οποίος, επιδεικνύοντας υπεράνθρωπες –υπερελληνικές, θα έλεγε κανείς– αρετές, θα καταφέρει να ενώσει μία βαθιά κατακερματισμένη κοινωνία; Μήπως περιμένουμε εν τέλει ένα θαύμα;

Ένα τμήμα των πολιτών πράγματι επιζητεί ένα θαύμα το 2014· κι αυτό είναι ίσως φυσικό σε μία κοινωνία που έχει πάρει διαζύγιο εδώ και καιρό με τον ορθό λόγο και μονίμως ερωτοτροπεί με το μεταφυσικό, το ανεξήγητο. Ένα άλλο τμήμα των πολιτών αναμένει ίσως το σοκ, να γίνει αυτό που είναι να γίνει και να τελειώνουμε. Δεν ξέρει ωστόσο τι είναι αυτό ή το σκιαγραφεί σε αδρές γραμμές. Κυρίως η αστική τάξη (όποια κι αν είναι αυτή στη χώρα μας) έχει αρχίσει να φοβάται τα χειρότερα: όχι μονάχα ουρές στις τράπεζες, αλλά και ταραχές με χαρακτηριστικά άλλων εποχών, που μέχρι πρότινος νομίζαμε ότι είχαν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Το 2014 μοιάζει να είναι μία ακόμη χρονιά φόβου, μία χρονιά κορύφωσης της αβεβαιότητας των τελευταίων ετών.

Το θλιβερότερο όλων, πάντως, είναι ότι και από την επόμενη χρονιά απλώς περιμένουμε να μας έρθουν γεγονότα, που θα αποτελέσουν ίσως τομή για την ελληνική ιστορία. Δεν δείχνουμε τη διάθεση να διαμορφώσουμε εμείς τα πράγματα, να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι, οι πολίτες αυτής της χώρας, τις συνθήκες της ανάταξης, της ανασυγκρότησης· περιμένουμε απλώς μία λύση, καλή ή κακή, από κάποιους άλλους.

Δυστυχώς αυτός είναι κι ο τρόπος που μας έμαθε πλέον να σκεπτόμαστε το πολιτικό σύστημα. Οι πολιτικοί στη χώρα μας, ως επί το πλείστον, νομοθετούν και κυβερνούν μόνον με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας – ό,τι βεβαίως απ’ αυτές τηρούν. Μέμφονται μεν τον «τρισκατάρατο» διεθνή οικονομικό έλεγχο, λένε όμως ότι δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς και νομοθετούν και πράττουν αναλόγως. Πέρα απ’ αυτά, ωστόσο, ουδέν. Σπανίως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, νομοθετικές ή άλλες, σε «ουδέτερες πολιτικά ζώνες», σε τομείς όπου τα Μνημόνια δεν προβλέπουν κάτι. Εκεί δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πέντε πράγματα παραπάνω, εκτός μνημονιακών υποχρεώσεων, εμφανίζονται αδιάφοροι και έτσι απεμπολούν de facto την εξουσία που τους έχει απομείνει.

Οι φωτεινές εξαιρέσεις ορισμένων πολιτικών με θάρρος απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα: το πολιτικό σύστημα μοιάζει να έχει παραιτηθεί οικειοθελώς από ένα σημαντικό τμήμα των αρμοδιοτήτων του, που δεν επηρεάζεται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας. Και περιμένει να γίνουν τα πράγματα κάποια στιγμή πιεστικά, όπως λ.χ. με τους ΧΥΤΑ ή την καύση των νεκρών, προκειμένου να αναλάβει δράση, πάντοτε όμως καθυστερημένα και μετά την επιβολή προστίμων κυρίως από την Ε.Ε.

Το χειρότερο ωστόσο είναι ότι αυτό το «πρότυπο» παθητικής συμπεριφοράς, αυτή η παραίτηση από τη δυνατότητα αυτόνομου σχεδιασμού και αυτενέργειας, έχει διαποτίσει πλέον και ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που, βιώνοντας μία δραματική συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, απλώς στέκει παθητικά και περιμένει τη λύση από τους άλλους, και κυρίως από τους «κακούς», από αυτούς που διαρκώς εξυφαίνουν συνωμοσίες σε βάρος του ελληνικού λαού.

Για να διασωθεί όμως η πατρίδα μας, πρέπει να σταματήσουμε πλέον να περιμένουμε· πρέπει να γίνουμε επιτέλους δημιουργικοί και να δείξουμε πραγματικά ότι έχουμε κάποιο λόγο συλλογικής, εθνικής ύπαρξης· ένα συνεκτικό, αυτόνομο και ρεαλιστικό σχέδιο για το αύριο, παράλληλα με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις.

Ίσως το 2014 να είναι η τελευταία ευκαιρία μιας δημιουργικής αφύπνισης ενός κουρασμένου λαού, ίσως όμως να είναι ήδη πολύ αργά. Σκιάς όναρ πια η πατρίδα; Ποιος ξέρει, ο χρόνος θα δείξει, το 2014.

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ


Σύμφωνα με το Κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων  Xinhua το αεροπλανοφόρο Liaoning μετά από ένα ταξίδι 37 ημερών ολοκλήρωσε με απόλυτη επιτυχία την αποστολή του, ενώ όπως δήλωσε ανώνυμη πηγή του Κινεζικού  πολεμικού ναυτικού «όλες οι ασκήσεις πήγαν καλά και σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Στις δοκιμές του Liaoning συμμετείχαν επίσης υποβρύχια, αεροσκάφη και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Υπενθυμίζουμε, ότι κατά τις πρώτες μέρες των ασκήσεων του είχε σημειωθεί "θερμό επεισόδιο" μεταξύ ενός από τα πλοία της συνοδείας του κινεζικού αεροπλανοφόρου και του αμερικανικού USS Cowpens που νόμισε ότι θα μπορούσε να "χαλάσει τη γιορτή".

Το αεροπλανοφόρο είχε αγοραστεί μεταχειρισμένο από την Ουκρανία και μετά από σειρά μετασκευών παραδόθηκε στην ενεργό δράση το 2012. Η Κίνα είναι γνωστό ότι το τελευταίο διάστημα φροντίζει να τονίζει την παρουσία της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, ενώ οι πρόσφατες ενέργειές της εκνευρίζουν τις ΗΠΑ, οι οποίες διαπιστώνουν ότι απλά δεν μπορούν να αντιδράσουν.


ΜΑΚΡΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΔΟΚΙΜΑΖΕΙ Η ΧΑΜΑΣ


Η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, προβαίνει στη δοκιμή προηγμένων πυραυλικών συστημάτων με στόχο - ποιον άλλο;- το Ισραήλ! Συγκεκριμένα, η Χαμάς βρίσκεται στο στάδιο των δοκιμών για πυραύλους η εμβέλεια των οποίων θα τους επιτρέπουν να πλήξουν μεγάλα αστικά κέντρα του Ισραήλ, όπως το Τελ Αβίβ.

Και χωρίς την βοήθεια του Ιράν, με το οποίο οι σχέσεις διάγουν περίοδο "παγώματος" λόγω της υποστήριξης της Χαμάς στους αντάρτες της Συρίας. Πρόκειται για πυραύλους τύπου M-175, οι οποίες δοκιμάζονται συστηματικά προς την κατεύθυνση της θάλασσας στα ανοικτά της Γάζας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι πύραυλοι, αν και φτωχοί σε ακρίβεια θα έχουν ακτίνα δράσης 250 χλμ! Με αυτή την ακτίνα δράσης θα μπορούν να κτυπήσουν ακόμα και πόλεις του Βόρειου Ισραήλ.

ΤΟ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ


Από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι επίκειται τρομοκρατικές ενέργειες στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι εάν η Μόσχα δεν συναινούσε σε πρόταση από το Ριάντ αναφορικά με τη Συρία. Την αποκάλυψη είχε κάνει η εφημερίδα The Telegraph και τώρα επανέρχεται στη δημοσιότητα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ.

Οι πληροφορίες ήρθαν ύστερα από έγγραφα τα οποία διέρρευσαν μετά την συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών που πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Bandar bin Sultan επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας. Στην συνάντηση εκείνη ο Σαουδάραβας πρίγκιπάς είχε ακολουθήσει τη μέθοδο του «καρότου με το μαστίγιο», προσφέροντας στη Μόσχα διάφορες αντιπαροχές εάν η Ρωσία εγκατέλειπε την Συρία και τον Assad αλλά απειλώντας εμμέσως στην περίπτωση που δεν γινόταν κάτι τέτοιο με τρομοκρατικές επιθέσεις!

«Ας εξετάσουμε πως μπορούμε να εγκαθιδρύσουμε μια κοινή στρατηγική στο θέμα του πετρελαίου. Στόχος πρέπει να είναι μια συμφωνία στην τιμή του και στην ποσότητα που παράγεται κάτι που θα κρατήσει τις τιμές σταθερές στην παγκόσμια αγορά;», φέρεται να είχε είπε ο bin Sultan στον Putin κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνάντησής τους. «Αναγνωρίζουμε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ρωσίας για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στο Ισραήλ και την Κύπρο. Παράλληλα αντιλαμβανόμαστε την σπουδαιότητα του ρωσικού αγωγού  φυσικού αερίου  από τη Ρωσία στην Ευρώπη. Δεν μας ενδιαφέρει ένας ανταγωνισμός στις συγκεκριμένες περιοχές, κάθώς μπορούμε να συνεργαστούμε», είπε ακόμη στον Ρώσο πρόεδρο ισχυριζόμενος παράλληλα ότι μιλά και εξ ονόματος της Ουάσιγκτον.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την Σαουδική προσφορά για μια στρατηγική συμμαχία του OPEC με τη Ρωσία για τη δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού, καθώς τα δύο μέρη παράγουν περί τα 40 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα καλύπτοντας το 45% της παγκόσμιας παραγωγής. Οι λεπτομέρειες της συνομιλίας είχαν διαρρεύσει στον  ρωσικό Τύπο αλλά μια περισσότερο λεπτομέρειες αναφορά εμφανίστηκε στην εφημερίδα του Λιβάνου As-Safir η οποία πρόσκειται στην φιλο-ιρανική οργάνωση της Hezbollah η οποία έχει εχθρικές σχέσεις με τη Σ. Αραβία.

Όπως ανέφερε η λιβανέζικη εφημερίδα ο Bandar δεσμεύτηκε να διαφυλάξει την ασφάλεια της ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς και των ρωσικών συμφερόντων στη Συρία μαζί με την προσφορά της συμμαχίας του OPEC με τη Ρωσία εάν η τελευταία απέσυρε την υποστήριξή της στον Assad και δεν αντιδρούσε καθόλου στην κατάρρευση του συριακού καθεστώτος.

Στην αντίθετη περίπτωση όμως και δεν επερχόταν μια συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ριάντ ο Bandar προειδοποίησε για επιθέσεις Τσετσένων ισλαμιστών στους χειμερινούς Ολυμπιακούς στο Σότσι. «Μπορώ να σας εγγυηθώ την προστασία των Ολυμπιακών αγώνων του 2014. Οι ομάδες των Τσετσένων που απειλούν την ασφάλειά τους ελέγχονται από εμάς», φέρεται να είπε ο Σαουδάραβας επίσημος στον Putin. Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ένοπλες ομάδες των Τσετσένων που δρουν στη Συρία είναι εργαλείο πίεσης το οποίο μπορεί να «ανάβει» ή να «σβήνει» κατά το δοκούν. «Τους χρησιμοποιούμε  εναντίον του συριακού καθεστώτος αλλά δεν θα έχουν κανένα ρόλο στη μελλοντική Συρία», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Σαουδάραβας επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του.

Είναι αλήθεια πως ο Putin είχε δώσει σημάδια πως ήθελε τη δημιουργία ενός καρτέλ πετρελαίου από την «Διακήρυξη της Μόσχας» τον Ιούλιο για την άμυνα απέναντι σε «άδικες πιέσεις» όπως είχε πει. Πάντως η Σαουδική Αραβία, όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές είναι άγνωστο τι εγγυήσεις για την τιμή του φυσικού αερίου μπορεί να προσφέρει στη Μόσχα πέρα αυτών που μπορεί να ασκήσει το Κατάρ αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής προκειμένου να μειώσουν την παραγωγή του.

Από την άλλη όμως το Κατάρ κατά κύριο λόγο, θέλει την πτώση του Assad για να μπορέσει να περάσει τον αγωγό φυσικού αερίου μέσα από τη Συρία προς την Ευρώπη έχοντας το τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Ιράν και ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα στο νότιο Pars. Σε ένα τέτοιο βέβαια ενδεχόμενο, δηλαδή πτώσης του Assad και δημιουργίας του αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ – το οποίο τώρα μεταφέρεται μέσω του περσικού Κόλπου- η Ρωσία αποκτά ένα ακόμη ανταγωνιστή μετά το Αζερμπαϊτζάν. Σε μια τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ θα ολοκλήρωναν το σχέδιό τους για τον εν μέρη αποκλεισμό του ρωσικού φυσικού αερίου από την Ευρώπη  και κατά συνέπεια πλήττοντας τη ρωσική οικονομία.

Παράλληλα η πτώση Assad θα απέκλειε και την πιθανότητα δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν μέσω Συρίας ο όποιος θα κατέληγε στη Μεσόγειο. . Από την άλλη όμως εάν η Μόσχα δεχόταν την προσφορά της Σ. Αραβίας η τελευταία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή του πετρελαίου ενισχύοντας την τιμή του μαύρου χρυσού ωφελώντας έτσι τη ρωσική αγορά, αλλά και αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο η απότομη αύξηση να οδηγούσε σε ένα παγκόσμια ύφεση με κίνδυνο την πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρωσίας είχε μείνει εντελώς ασυγκίνητος από την σαουδαραβική προσφορά. «Θεωρούμε ότι το καθεστώς του Βashar Al Assad είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του συριακού λαού και όχι αυτοί που τρώνε τα συκώτια», είχε πει σε συνάντησή του με το Βρετανό πρωθυπουργό David Cameron.

Τότε ο Bandar είχε πει πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλην αυτής της στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση που η Ρωσία αρνηθεί τη συμφωνία, εννοώντας βέβαια την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ ύστερα από την όπως αποδείχθηκε, προβοκατόρικη επίθεση με χημικά στη Δαμασκό. Στρατιωτική επέμβαση η οποία βέβαια δεν πραγματοποιήθηκε μετά το διπλωματική «τρικλοποδιά» που έβαλε ο Sergei Lavrov σε ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία. Και τώρα τι;

Δεν γνωρίζουμε εάν αυτά που φέρεται να είχε πει ο Bandar στον Putin ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και όπως τα είχε αναφέρει στις 27 Αυγούστου η βρετανική εφημερίδα The Telegraph επικαλούμενη πληροφορίες από την λιβανική εφημερίδα As-Safir αλλά οι δύο βομβιστικές επιθέσεις στο Βόλγκογκραντ  σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως τυχαίες πράξεις αυτοθυσίας κάποιων ισλαμιστών από τον Καύκασο.

Το σίγουρο είναι ότι η Σαουδική Αραβία παίζει πολύ «χοντρό» παιχνίδι σε σημείο που δεν ίσως δεν μπορεί να διαχειριστεί. Ιδίως οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την προσέγγιση ΗΠΑ και Ιράν και που φαίνεται πως έχουν προκαλέσει την οργή του Ριάντ η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Διώξεις για το αδίκημα της απιστίας άσκησε ο εισαγγελέας Καρπενησίου στον πρώην νομάρχη και νυν βουλευτή της ΝΔ στην Ευρυτανία Κώστα Κοντογεώργο, καθώς και σχεδόν σε όλα τα μέλη του νομαρχιακού συμβουλίου την περίοδο 2002-2010. Οι κατηγορίες προέκυψαν από την έρευνα της δικαιοσύνης για τον τρόπο με τον οποίο η άλλοτε Νομαρχία παρείχε εγγύηση σε εταιρεία της για να πάρει δάνειο 4,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Απολογείται αυτήν την ώρα στον ανακριτή διαφθοράς Σπύρο Γεωργουλέα, ο 78χρονος Δημήτρης Παπαχρήστος, που συνελήφθη την περασμένη Δευτέρα με βάση τις αποκαλύψεις πρώην στελέχους του ΥΠΕΘΑ για την υπόθεση με τις μίζες των εξοπλιστικών. Εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για προφυλάκιση ή μη του κατηγορουμένου Π.Ευσταθίου, ο οποίος βρέθηκε ενώπιον των ανακριτών επί 12 ώρες.

Στο Κερατσίνι θα βρεθούν το απόγευμα της Παρασκευής οι γονείς του Λουκμάν Ζαχζάτ -που δολοφονήθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο στα Πετράλωνα από δύο μέλη της Χρυσής Αυγής- προκειμένου να λάβουν μέρος στην αντιφασιστική συγκέντρωση στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τα 25 ευρώ που καλείται πλέον να καταβάλει όποιος πολίτης νοσηλευθεί σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης κάλεσε το ΠΑΣΟΚ, που ζητά την απόσυρση του μέτρου, να αντιπροτείνει δημοσιονομικό ισοδύναμο, ενώ διευκρίνισε ότι τα 25 ευρώ θα καταβάλλονται μόνο εάν ο ασθενής διανυκτερεύσει στο νοσοκομείο. Στην περίπτωση αδυναμίας καταβολής, το 25ευρω θα «μεταφέρεται» στα χρέη προς την εφορία.

Επί ποδός για το νέο γύρο διαβουλεύσεων με την τρόικα βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς στις 15 Ιανουαρίου θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιο υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης για 11.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων εντός του 2014 και να θέσει σε καθεστώς διαθεσιμότητας - κινητικότητας ακόμη 12.500 υπαλλήλους έως τον Φεβρουάριο.

Κόσμος

Να παγιδευτεί και το ίδιο στον πάγο κινδυνεύει το κινεζικό παγοθραυστικό που είχε προσπαθήσει να απεγκλωβίσει το ρωσικό Akademik Shokalskiy στην Ανταρκτική. Το δεύτερο αυστραλιανό πλοίο που θα απομάκρυνε το πλήρωμα του ρωσικού πλοίου πήρε διαταγή να μείνει στην περιοχή σε περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσει το κινεζικό πλοίο. Η Μάργκαρετ Θάτσερ είχε ως σχέδιο έσχατης λύσης να καλέσει τον στρατό να μεταφέρει τα φορτία γαιάνθρακα κατά την απεργία των ανθρακωρύχων το 1984, όπως δείχνουν τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα των Βρετανικών Αρχείων. Ανάλογο σχέδιο υπήρχε και για την απεργία των λιμενεργατών, εάν η κατάσταση έφτανε σε ελλείψεις σε τρόφιμα.

Το 2013 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει βιώσει η Αυστραλία από το 1910, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ο ινδός πρωθυπουργός Μανμοχάν Σινγκ ανακοίνωσε πως δεν θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές του Μαΐου, ανεξαρτήτως της δύναμης που θα έχει η παράταξή του, το Κόμμα του Κογκρέσου. Ο Σινγκ έδωσε το «δαχτυλίδι» στον Ραχούλ Γκάντι, γόνο της πολιτικής δυναστείας Νεχρού-Γκάντι, λέγοντας πως ελπίζει ότι το κόμμα θα «κάνει την σωστή επιλογή» χρίζοντάς τον κορυφαίο υποψήφιο. Τα 45 κλείνει την Παρασκευή ο Μίκαελ Σουμάχερ και εκατοντάδες φίλοι και θαυμαστές του συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της Γκρενόμπλ, προκειμένου να του στείλουν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης και αγάπης. Ο διάσημος πιλότος της F1 εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οικονομία

Κοντά στα επίπεδα των 1.200 μονάδων κινείται στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης το Χρηματιστήριο Αθηνών με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις. Διορία 30 ημερών θα δίνει πλέον στους φοροοφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εξοφλούν τα χρέη τους και εάν δεν συμμορφώνονται θα ακολουθούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Χ.Θεοχάρη, σε περίπτωση που κάποιος χάσει τη ρύθμιση των οφειλών, δεν θα ειδοποιείται για τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Διευκρινίσεις για τη ρύθμιση των φορολογικών οφειλών βάσει των νέων διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας παρέσχε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Αθλητισμός

Ανυπόμονος να φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ εμφανίστηκε με δηλώσεις του σε ΜΜΕ της πατρίδας του, ο Χέντβιγκες Μαντούρο. Ο Ολλανδός μέσος θα περάσει σήμερα από το δεύτερο μέρος των ιατρικών εξετάσεων από τους γιατρούς του ΠΑΟΚ και στη συνέχεια, αν όλα είναι καθαρά, θα υπογράψει το συμβόλαιό του με τον «δικέφαλο» του Βορρά.

Την πρόκριση στην προημιτελική φάση του Champions League εις βάρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έθεσε ως πρώτο στόχο του Ολυμπιακού ο Πάουλο Μασάντο, τονίζοντας ότι οι «διακοπές» των εορτών δεν «έκοψαν» το ρυθμό των Ερυθρολεύκων αλλά τους ξεκούρασε. Ο Πορτογάλος προσέθεσε ότι στα ματς που απομένουν ως τις αναμετρήσεις με τους Μπέμπηδες, ο Ολυμπιακός θα γίνεται όλο και καλύτερος.

Στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Μλάντεν Πέτριτς. Ο Κροάτης επιθετικός φέρεται να αποκάλυψε σε συμπατριώτες του δημοσιογράφους ότι επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στους Πράσινους, έχοντας συμφωνήσει να υπογράψει συμβόλαιο διάρκειας 1,5 έτους. Ο 33χρονος επιθετικός έμεινε ελεύθερος από τη Γουέστ Χαμ, ενώ γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι η Ελληνίδα σύζυγός του, Δέσποινα, είναι «η πιο σημαντική σύμμαχος του Παναθηναϊκού».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ)

1987: Η Aretha Franklin γίνεται η πρώτη γυναίκα που «μπαίνει» στο Rock & Roll Hall of Fame.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

106 π.Χ: Κικέρων, Ρωμαίος πολιτικός, ρήτορας και συγγραφέας.

1892: John Tolkien, Βρετανός συγγραφέας με ιδιαίτερα πιστό και φανατικό αναγνωστικό κοινό.

1929: Sergio Leone, Ιταλός σκηνοθέτης που θεωρείται ο «πατέρας» του λεγόμενου κινηματογραφικού υποείδους spaghetti western.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1911: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, σημαντικός συγγραφέας διηγημάτων.

1951: Γεώργιος Δροσίνης, αξιόλογος ποιητής.

1979: Conrad Hilton, μεγαλοξενοδόχος αμερικανικής καταγωγής, που έδωσε το επώνυμό του στην πασίγνωστη αλυσίδα ξενοδοχείων.