02 Ιανουαρίου, 2014

ΜΑΧΕΣ ΞΕΣΠΑΣΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

 

Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τετάρτη μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα 3 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, καθώς εξαγριωμένοι κάτοικοι έριξαν χειροβομβίδες και έκαψαν αρκετά σπίτια, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων. Γαλλικά και αφρικανικά στρατεύματα που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, δίνουν μάχη προκειμένου να σταματήσουν οι βιαιότητες που έχουν ξεσπάσει μεταξύ μουσουλμάνων ανταρτών Σελέκα, οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία τον Μάρτιο και χριστιανικών πολιτοφυλακών. Οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στοίχισαν, μόνο το μήνα Δεκέμβριο, τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους.

Κάτοικοι της Μπαγκουί δήλωσαν ότι Σελέκα αντάρτες, ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, έριξαν χειροβομβίδες σε σπίτια χριστιανών σε συνοικία βόρεια της πόλης, προκαλώντας πυρκαγιές. Στη συνέχεια, νεαροί χριστιανοί απάντησαν με αντίποινα, βάζοντας φωτιά σε κοντινά σπίτια μουσουλμάνων. «Οι μουσουλμάνοι ήρθαν και έβαλαν φωτιά στα σπίτια… Όλοι μας έχουμε επηρεαστεί», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αριστίντ Γιένγκα, κάτοικος της περιοχής. «Σήμερα το πρωί άρχισαν οι πυροβολισμοί και όταν τους ακούσαμε φύγαμε προκειμένου να αναζητήσουμε καταφύγιο».Το πτώμα ενός μαχητή Σελέκα, του οποίου το αριστερό χέρι είχε αποκολληθεί από το σώμα του, κείτονταν στη μέση μιας μεγάλης λεωφόρου, μετά της επιθέσεις.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ενός κατοίκου, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δύο ακόμα μουσουλμάνοι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή εξαιτίας των συγκρούσεων. Δυνάμεις των ειρηνευτικών επιχειρήσεων δεν ήταν παρούσες, ωστόσο ένα γαλλικό ελικόπτερο πετούσε πάνω από την περιοχή, δήλωσε στο Ρόιτερς ο ίδιος μάρτυρας. Τα γεγονότα έλαβαν χώρα στο πέμπτο διαμέρισμα της πόλης, όπου διαμένουν μουσουλμάνοι και χριστιανοί, κοντά στο σημείο όπου μάχες είχαν ξεσπάσει τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ένας γιατρός της ιατρικής φιλανθρωπικής οργάνωσης MSF, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και ένα αγόρι 12 χρονών, το οποίο έφερε σοβαρές κρανιακές κακώσεις.

Η οργάνωση ανέφερε ότι την προηγούμενη ημέρα, ένα μωρό μόλις 4 μηνών έχασε τη ζωή του από σφαίρα. Μέλη της ανθρωπιστικής βοήθειας υποστηρίζουν ότι αγωνίζονται σκληρά προκειμένου να προσφέρουν τα απαραίτητα σε τουλάχιστον 800.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων και πλέον ζουν σε συνωστισμένα στρατόπεδα.
 

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ 8 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

 

Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί στην επίσημη τελετή που  θα πραγματοποιηθεί για την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό θα βρεθεί στην Αθήνα στις 8 του μηνός, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των 28 Επιτρόπων της Ένωσης σύσσωμης της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας και πλήθους κρατικών και κοινοτικών αξιωματούχων.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας για την τιμητική πρόσκληση που του απηύθυνε, την οποία και αποδέχθηκε. «Ευχαριστούμε είπε μεταξύ άλλων τον εξοχώτατο κύριο πρωθυπουργό ο οποίος είχε την καλοσύνη να μας απευθύνει τιμητική πρόσκληση να παραστώμεν εις την επίσημον έναρξιν την ελληνικής προεδρίας και φυσικά να ανταποκριθούμεν εις αυτήν .

Καταλήγοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι «συγχαίρουμε και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αλλά και όλας τα προσπαθείας του ελληνικού λαού και της ηγεσίας του να ανεξέλθει το ταχύτερο δυνατόν εκ της παρούσης κρίσεως, να την υπερβεί και να οδεύσει εις τον δρόμον των πεπρωμένων της φυλής και του γένους μας».
 

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013

 

Το 2013 ήταν μια χρονιά πλούσια σε εκκλησιαστικά γεγονότα. Διατρέχοντας τους προηγούμενους δώδεκα μήνες, μέρα με την ημέρα, μήνα με τον μήνα, θυμόμαστε ξανά κάποιες από τις σημαντικότερες ειδήσεις από την ζωή της Εκκλησίας που προκάλεσαν συζητήσεις και επηρέασαν εξελίξεις.

Σε κάθε σταθμό σε αυτό το ιδιαίτερο ενημερωτικό ταξίδι πίσω στον προηγούμενο χρόνο μπορείτε να σταθείτε νοητά και μέσα από τις λέξεις-ενεργούς συνδέσμους (link) να διαβάσετε την αναλυτική είδηση και να δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στο Amen.gr.

Ιανουάριος

Τον πρώτο μήνα του ημερολογιακού έτους σημάδεψε με τρόπο αξιοπρόσεκτο η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να θέσει υπό την αιγίδα της το εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με θέμα, «Εκκλησία και Αριστερά». Η διοίκηση της Εκκλησίας με αυτή την κίνηση έδειξε πως δεν επιθυμεί να συνεχίσει να παραμένει εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες και φοβικά σύνδρομα του παρελθόντος.

Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου αναπτύχθηκε ένας έντονος διάλογος   και πιθανότατα πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο βήμα για μια γόνιμη επικοινωνία- ανάμεσα στην Εκκλησία και την Αριστερά, για τις ιστορικές σχέσεις, τις ιδεολογικές συγκλίσεις και αποκλίσεις, για τα κοινωνικά προβλήματα για την αντιμετώπιση των οποίων υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανακινήθηκε και πάλι το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ως μουσουλμανικού τεμένους . Στις 29 του μήνα η τουρκική βουλή (η μεγάλη εθνοσυνέλευση), έκανε δεκτή την υποβολή αιτήματος ενός πολίτη, να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί. Το αίτημα προς την Βουλή της Άγκυρας κατέθεσε ο Ταλιπ Μποζκούρτ, από την πόλη Καχραμανμάρας της Ανατολίας.

Τον ίδιο μήνα ιδιαίτερη λύπη προκάλεσε η είδηση ότι ο ναός της ιστορικής Μονής του Στουδίου  στην Κωνσταντινούπολη θα μετατραπεί και πάλι σε ισλαμικό τέμενος αλλάζοντας έτσι τη φυσιογνωμία του. Ύστερα από απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της τουρκικής κυβέρνησης θα ανακαινιστεί και θα δοθεί και πάλι σε χρήση ως τζαμί. Το μνημείο το οποίο υπάγεται στο υπουργείο πολιτισμού και στο μουσείο της Αγίας Σοφίας θα παραχωρηθεί στη δικαιοδοσία της Γενικής Διεύθυνσης των Βακουφίων.

Φεβρουάριος

Σε εορταστική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Φεβρουαρίου 2013 η ενθρόνιση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη  στον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Σταυρού στη Δαμασκό, παρουσία επισήμων εκπροσώπων πολιτικών και θρησκευτικών Αρχών. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης εξελέγη το Δεκέμβριο του 2012 διαδεχόμενος τον μακαριστό Πατριάρχη Ιγνάτιο.
Στις 11 Φεβρουαρίου δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Πάπα της Ρώμης Βενέδικτου 16ου να παραιτηθεί, προκαλώντας παγκόσμια αίσθηση. Ήταν η δεύτερη φορά που Πάπας υπέβαλε την παραίτησή του, μετά τον Πάπα Σελεστίνο Ε', στις 13 Δεκεμβρίου 1294. Κατά άλλες πηγές η προηγούμενη Παπική παραίτηση υποβλήθηκε από τον Πάπα Γρηγόριο Β’ το 1415.

Ο Πάπας Βενέδικτος είχε αναλάβει καθήκοντα τον Απρίλιο του 2005, διαδεχόμενος τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε συνέντευξή του  στην μεγάλης κυκλοφορίας έγκυρη τουρκική εφημερίδα Milliyet απάντησε στο επίμαχο ερώτημα που θέτουν ορισμένοι, δηλαδή στον αν η Αγία Σοφία της Πόλης θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως μουσείο ή να μετατραπεί σε τζαμί, αλλά και στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

21 Φεβρουαρίου 2013: Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, μετά από δύο ψηφοφορίες-θρίλερ, εκλέγει  νέο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής τον Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Μουτάφη, που διαδέχθηκε τον μακαριστό Μητροπολίτη Δαμασκηνό. Η χειροτονία του πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου σε κλίμα συγκίνησης.

23 Φεβρουαρίου 2013: Με επιτυχία στέφθηκε η διαμεσολαβητική προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αποκατάσταση των Κανονικών σχέσεων και της Ευχαριστιακής Κοινωνίας μεταξύ του Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και του Πατριαρχείου Ρουμανίας.

24 Φεβρουαρίου 2013: Εκλέγεται νέος Πατριάρχης Βουλγαρίας ο Μητροπολίτης Ρούσε Νεόφυτος, διαδεχόμενος τον κοιμηθέντα τον Νοέμβριο του 2012 μακαριστό Πατριάρχη Μάξιμο. Η εκλογή του νέου Πατριάρχη άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην γειτονική χώρα.

28 Φεβρουαρίου 2013: Apostolica Sedes Vacans. Σε χηρεία και επισήμως τέθηκε η Έδρα του Επισκόπου Ρώμης μετά την υπογραφή της παραίτησης του Πάπα Βενέδικτου 16ου που έλαβε και τίτλο «Εφησυχάζων» (σ.σ. Emeritus).

Μάρτιος

4 Μαρτίου 2013: Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος  Αντώνης Σαμαράς ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

8 Μαρτίου 2013: Το φως της δημοσιότητας βλέπουν οι πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη δυσαρέσκεια της Δαμασκού για την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Σιωνίτιδος Εκκλησίας να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο Κατάρων, με δικαιοδοσία το Κατάρ.

12 Μαρτίου 2013: Extra Omnes. Συνέρχεται το κονκλάβιο  για την εκλογή του νέου Πάπα Ρώμης. Λίγη ώρα αργότερα, μαύρος καπνός βγήκε  από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα, ένδειξη ότι από την πρώτη ψηφοφορία δεν εξελέγη νέος Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

13 Μαρτίου 2013: Habemus Papam. Ο Αργεντίνος Καρδινάλιος Jorge Mario Bergoglio εξελέγη  Πάπας Ρώμης επιλέγοντας το όνομα Φραγκίσκος.

18 Μαρτίου 2013: Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανεπίσημη συνάντηση  του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον Πάπα Φραγκίσκο, στον Οίκο της Αγίας Μάρθας στο Βατικανό.

19 Μαρτίου 2013: Ενθρονίζεται ο Φραγκίσκος, ο 266ος Πάπας της Ρώμης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων ANSA δημοσιοποιεί την πρόθεσή του  να προσκαλέσει το Πάπα στην Κωνσταντινούπολη, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

26 Μαρτίου 2013: Την τελευταία του πνοή άφησε  ο Μητροπολίτης Αργολίδος Ιάκωβος ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Απρίλιος

1 Απριλίου 2013: Την τελευταία του πνοή άφησε ο Μητροπολίτης κυρός Νικόδημος Γκατζιρούλης, πρώην Αττικής και Μεγαρίδος, σε ηλικία 86 ετών. Κηδεύτηκε  την επόμενη ημέρα στην Ιερά Μονή Νέου Στουδίου στον Αυλώνα.

22 Απριλίου 2013: Η Ορθοδοξία και η παγκόσμια κοινότητα συγκλονίζονται από την είδηση της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου του Πατριαρχείου Αντιοχείας και του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη στην ίδια πόλη Γιοχάνα Ιμπραήμ από ομάδα ανταρτών στην τουρκοσυριακή μεθόριο.

29 Απριλίου 2013: To Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έδωσε στη δημοσιότητα  την απαντητική επιστολή του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεοφίλου στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη για το θέμα που ανέκυψε στις μεταξύ τους σχέσεις για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

30 Απριλίου 2013: Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης σε ηλικία 102 ετών.

Μάιος

3 Μαΐου 2013: Έκκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη για την απελευθέρωση των απαχθέντων Επισκόπων από τη Συρία.


10 Μαΐου 2013: Το φως της δημοσιότητας βλέπουν πληροφορίες  για σχέδιο δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

16 Μαΐου 2013: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Από το «νέο κόσμο» ο Μακαριώτατος εξέφρασε  την αισιοδοξία του για το μέλλον και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αφήνοντας όμως αιχμές τόσο για τους πολιτικούς ηγέτες όσο και για τους εταίρους της Ελλάδας.

Ιούνιος

1 Ιουνίου 2013: Επίσημη ειρηνική επίσκεψη  στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος προς Πατριάρχη Αντιοχείας εξέφρασε  τη στήριξη του για τις δοκιμασίες των χριστιανών  στη Μέση Ανατολή και για την προσωπική δοκιμασία του προκαθημένου της Αντιοχειανής Εκκλησίας λόγω της απαγωγής του Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου, κατά σάρκα αδελφού του Πατριάρχη Ιωάννη.

1 Ιουνίου 2013: Επίσημη ειρηνική επίσκεψη  στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας επισκέφθηκε την Ελλάδα. Ο Ρώσος Πατριάρχης έγινε δεκτός με θέρμη από τον Αρχιεπίσκοπο  κ. Ιερώνυμο, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Κατά το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Πατριάρχης Μόσχας επισκέφθηκε και το Άγιο Όρος, όπου έγινε δεκτός με θερμούς λόγους, πλούσιους σε μηνύματα, από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και Επισκόπου του Αγίου Όρους, Μητροπολίτη Μιλήτου Απόστολο, και την Ιερά Κοινότητα.

8-9 Ιουνίου 2013: Για πρώτη φορά αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη, πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Μοναστική Πολιτεία του Άθω, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν τους Αγιορείτες Πατέρες.

10 Ιούνιου 2013: Με απόφασή της  η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία κοινοποιήθηκε με συνοδική Εγκύκλιο στις Ιερές Μητροπόλεις, καθορίζει, σύμφωνα με την λειτουργική τάξη, τα πρεσβεία συμμετοχής Ιεραρχών σε συλλείτουργα επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να θέσει ένα τέλος σε παρεξηγήσεις και κατ’ επέκταση σε εντάσεις, οι οποίες παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν.

18 Ιουνίου: Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος επισκέπτεται τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση.

20 Ιουνίου 2013: Αίσθηση προκαλεί στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος εγκύκλιος της Μητρόπολης Γλυφάδας με την οποία τέθηκε ζήτημα εγκυρότητας ορισμένων εκ των αποφάσεων που λαμβάνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

28 Ιουνίου 2013: Την ευχή ότι ο διάλογος μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συνεχιστεί σε πνεύμα απλότητας, αλληλοκατανόησης και αλήθειας εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην επιστολή του προς τον Πάπα Φραγκίσκο με αφορμή την εορτή των Πέτρου και Παύλο, θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης.

28 Ιουνίου 2013: Αίσθηση στη Ορθοδοξία προκαλεί η είδηση ότι μετά την ιστορική Αγία Σοφία στη Νίκαια, όπου συνήλθε η έβδομη Οικουμενική Σύνοδος και επαναλειτούργησε ως χώρος λατρείας των Μουσουλμάνων, ήρθε η ώρα για ένα ακόμα ιστορικό ναό, την περικαλλή Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα να ακολουθήσει την ίδια πορεία.

29 Ιουνίου 2013: Τον ασπασμό της αγάπης αντάλλαξαν στον ναό του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στους εορτασμούς για την θρονική εορτή της Εκκλησίας της Ρώμης. Στη συνέχεια ο Πάπας από το μπαλκόνι του Αποστολικού ανακτόρου κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ιούλιος

3 Ιουλίου 2013: Τίθεται σε δημόσια διαβούλευση ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος που δημιουργεί ανατροπή στα δεδομένα της φορολογίας εισοδήματος των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων.

4 Ιουλίου 2013: Το ενδιαφέρον και την ανησυχία της Εκκλησίας της Ελλάδος για τη ζωή των δυο απαχθέντων Μητροπολιτών από τη Συρία, του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Χαλεπίου Παύλου και του Συροϊακωβίτη Μητροπολίτη στην ίδια πόλη Ιωάννη αλλά και για τα τεκταινόμενα στην  περιοχή αυτή εκφράζει ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σε επιστολές προς την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε συζητήσει το ζήτημα της απαγωγής των δυο επισκόπων κατά τις συνεδριάσεις του Μαΐου κα του Ιουνίου.

5 Ιουλίου 2013: Κινητικότητα για την αγιοποίηση των Παπών Ιωάννη ΚΓ' και Ιωάννη Παύλου Β'.

8 Ιουλίου 2013: Αίσθηση σε εκκλησιαστικούς και πολιτικούς κύκλους προκαλούν οι πληροφορίες για αίτημα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να συναντηθεί, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, Τελικά η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω της σύντομης παραμονής του υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματούχου στην Αθήνα, πυροδοτώντας, ωστόσο, έντονες συζητήσεις.

9 Ιουλίου 2013: Νεκρός σε παραλία της Βάρνας βρέθηκε ο επιχώριος επίσκοπος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας Κύριλλος, σύμφωνα με τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης. 

25 Ιουλίου 2013: Κορυφώνονται στη Μόσχα οι εόρτιες εκδηλώσεις για τα 1025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως του Κιέβου, παρουσία προκαθημένων αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών. Μετά το συλλείτουργο οι παριστάμενοι σε κοινή τους δήλωση εξέφρασαν την αγωνία τους για την κατάσταση των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή. 

Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιωνά από τις ΗΠΑ κατά το συλλείτουργο που τελέστηκε προκάλεσε την ενόχληση της Πατριαρχικής Αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, με αποτέλεσμα την αποχώρησή της από τους εορτασμούς.

29 Ιουλίου 2013: Πρωτοφανείς εικόνες αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου οι σχισματικοί καταληψίες του αντιπροσωπείου της Μονής Εσφιγμένου επιτίθενται με «μολότωφ» κατά των ανδρών της Αστυνομίας που επιχείρησαν να τους απομακρύνουν από τους χώρους του κτιρίου σε εφαρμογή σχετικής δικαστικής απόφασης.

Αύγουστος

15 Αυγούστου: Στην αγιόσπαρτο και πονεμένη ποντική γη και στο λαοφίλητο προσκύνημά της στην Παναγιά σου Μελά βρέθηκε για τέταρτη χρονιά ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

16 Αυγούστου: Πρωτοφανές περιστατικό βίας συγκλονίζει την Αλβανία. Συνεργείο εργατών απομακρύνει βίαια κληρικούς και πιστούς από τον Ορθόδοξο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πρεμετή της Αλβανίας.

Οι εργάτες επικαλούμενοι δικαστική απόφαση για επιστροφή του κτιρίου που στεγάζει τον ιερό ναό στην τοπική δημοτική αρχή κατέσχεσαν τα ιερά σκεύη, τις εικόνες, ακόμα και την καμπάνα του ιερού ναού. Το γεγονός καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Την αμέριστη και ολόψυχη συμπαράστασή του προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας και το πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμος.

23 Αυγούστου 2013: Τα εγκαίνια του αναστηλωμένου και ανακαινισμένου δημοτικού σχολείου του χωριού του, των Αγίων Θεοδώρων Ίμβρου, πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ενόψει της επαναλειτουργίας του, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ύστερα από περίπου πέντε δεκαετίες αναγκαστικής «σιωπής».

28 Αυγούστου 2013: Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των ακινήτων που διαχειρίζεται η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών μετά την ψήφιση τροπολογίας που προβλέπει τη σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ».Σύννεφα στον ορίζοντα της Αγιας Σοφιάς της Πόλης

Σεπτέμβριος

Ινδικτίων. Έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού έτους. Συνέρχεται η ΔΙΣ με νέα σύνθεση. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην αντικατάσταση  του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητου, καθώς ο ιεράρχης που θα συμμετείχε ως συνοδικός ενημέρωσε με επιστολή του το σώμα ότι αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του επικαλούμενος λόγους υγείας.

Βάσει πρεσβείων, η θέση του κ. Θεόκλητου θα έπρεπε να πληρωθεί από τον επόμενο τη τάξει ιεράρχη προερχόμενο από τις επαρχίες των λεγόμενων «Νέων Χωρών» που στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο Μητροπολίτης Κίτρους Αγαθόνικος.

10 Σεπτεμβρίου 2013. Ιστορική πρώτη επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

22 Σεπτεμβρίου Ο Πατριάρχης Βουλγαρίας Νεόφυτος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι δυο προκαθήμενοι συλλειτούργησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στέλνοντας μήνυμα ενότητας.


Οκτώβριος





15-18 Οκτωβρίου 2013: Την έκτη προσκυνηματική του επίσκεψη στο Άγιο Όρος πραγματοποίησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός αιώνα από την έκδοση του Ιερού Ψηφίσματος της Ιεράς Κοινότητας για την ενσωμάτωση της Αθωνικής μοναστικής πολιτείας στο ελληνικό κράτος.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κατά την επίσκεψή του στην Αθωνική Μοναστική Πολιτεία μιλώντας ενώπιον των Ηγουμένων και των Αντιπροσώπων των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους επέστησε την προσοχή των Πατέρων να εμμένουν στην παράδοση που χάραξαν οι πνευματικοί προπάτορές τους που υπέγραψαν το ψήφισμα για την ενσωμάτωση του Άθωνα στον εθνικό κορμό και να μην επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες και κυρίως από την εκκοσμίκευση.

Κατά την τετραήμερη παραμονή του στο «περιβόλι της Παναγίας» ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέτρεψε του μοναχούς της Μονής Παντελεήμονος να συνεχίσουν το μοναστικό τους αγώνα τηρώντας τις επιταγές της μοναστικής πολιτείας, ενώ κάλεσε τους καταληψίες της αντικανονικής και σχισματικής «παρασυναγωγής» που εγκαταβιεί στους χώρους της Μονής Εσφιγμένου να αποχωρήσουν από τους χώρους ιδιοκτησίας της Αγιορείτικης μονής.

Στο πλαίσιο της προσκυνηματικής του επίσκεψης στο Άγιο Όρος ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε την Αθωνιάδα Σχολή  και τη Μονή Κουτλουμουσίου .


19 Οκτωβρίου 2013: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισκέπτεται τη Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως προσκεκλημένος του επιχώριου Επισκόπου, Μητροπολίτη Βαρνάβα. Από εκεί ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έστειλε μήνυμα ελπίδας στον ελληνικό λαό.

22 Οκτωβρίου 2013: Επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τιμήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης με το μετάλλιο του Αγίου Δημητρίου, ενώ αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου «Μακεδονία».

26 Οκτωβρίου 2013: Με Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον ναό του Αγίου Δημητρίου κορυφώθηκαν οι λατρευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του πολιούχου της πόλης της Θεσσαλονίκης.

27 Οκτωβρίου 2013: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται τη Μητρόπολη Νέας Κρίνης και Καλαμαριάς.

30 Οκτωβρίου 2013: Συνέρχεται στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας η Γενική Συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συνέδρους της 10ης Γενικής Συνελεύσεως επανέλαβε την ακλόνητη δέσμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο όραμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα και της ρωσικής αντιπροσωπείας, που αντί να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία υπό τον Μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιο προτίμησαν την αυτοαπομόνωσή τους, τελώντας τη Θεία Λειτουργία σε μία αίθουσα στο ρωσικό προξενείο στο Μπουσάν.

30 Οκτωβρίου 2013:  Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ επισκέπτεται την Αθήνα και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του  με τον υπουργό Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλο ο ανώτατος Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να υποστήριξε ότι κατά πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του ο Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος του Πατριαρχείου Αντιοχείας και ο Συροϊακωβίτης Μητροπολίτης Γιοχάνα είναι ζωντανοί.

Νοέμβριος

Το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης στην Τουρκία καταθέτει πρόταση νόμου  για την επαναλειτουργία του ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ως μουσουλμανικού τεμένους, εντείνοντας με την κίνησή τους αυτή την πίεση προς την κυβέρνηση Ερντογάν. 

Οι δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων προκαλούν την αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι αποτελούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών τα περί επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως Τεμένους, προκαλώντας την αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ. 





Δεκέμβριος

2 Δεκεμβρίου 2013: Απαγωγή 12 Ορθόδοξων μοναζουσών από τη μονή της Αγίας Θέκλας στην πόλη Μααλούλα της Συρίας. Σε θετική απάντηση του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη στην πρόταση του για τον σχηματισμό ειδικής επιτροπής από καθηγητές Κανονολόγους προς μελέτη και τεκμηρίωση του ζητήματος της εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας στην περιοχή του Κατάρ προσδοκά ο Ιεροσολύμων Θεόφιλος.

Η ΔΙΣ μελετά υποθέσεις κληρικών που απασχόλησαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.Λίγες ημέρες αργότερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε σειρά δικαστικών ενεργειών μετά από μια σειρά δημοσιευμάτων που υποστήριζαν ότι υπάρχουν στοιχεία κατά εν ενεργεία Μητροπολίτου της Εκκλησίας της Ελλάδος και δη και της Πελοποννήσου και άλλων κληρικών.

11 Δεκεμβρίου 2013: Αρνητική θέση για την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία καθιέρωσης του συμφώνου συμβίωσης και στην Ελλάδα έλαβε η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ΔΙΣ Ο Αρχιεπίσκοπος  κ. Ιερώνυμος προχωρά σε σειρά ηχηρών παρεμβάσεων για την οικονομική κρίση, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση.

Ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου στις 12 Δεκεμβρίου, μιλώντας ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου στο Μέγαρο Μουσικής παρόντων του Αντώνη Σαμαράς, του Ευ.Βενιζέλου και του επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι οι δυσκολίες θα είναι μεγαλύτερες από τις έως τώρα.

Την επόμενη ημέρα από τα Καλάβρυτα συνέχισε την κριτική του επισημαίνοντας την αποϊεροποίηση της κοινωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η κοινωνία αποϊεροποιείται, κάθε τι ιερό περιθωριοποιείται, ευτελίζεται και πουλιέται εύκολα».

13 Δεκεμβρίου 2013: Αίσθηση στο πανελλήνιο προκαλούν αναφορές σε Ιεράρχες που υποτίθεται ότι στηρίζουν υλικά και εκλογικά το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν από το ανακριτικό υλικό που κατάσχεσε η Αντιτρομοκρατική στους υπολογιστές του Νίκου Μιχαλολιάκου και άλλων κατηγορούμενων βουλευτών. Οι αντιδράσεις των Ιεραρχών που ενεπλάκησαν από τα λεγόμενα του προφυλακισμένου γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής ήταν ποικίλες.

15 Δεκεμβρίου 2013: Ο Πάπας Φραγκίσκος παραχωρεί συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Stampa επιβεβαιώνοντας ότι «ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα για να συναντήσει τον "αδελφό" του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο».

19 Δεκεμβρίου 2013: Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναγορεύεται επίτιμος διδάκτορας του πανεπιστημίου του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης. Ήταν η πρώτη φορά που τουρκικό ίδρυμα αναφέρθηκε στην πραγματική εκκλησιαστική ιδιότητα του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας, αφού στην πρόσκληση και στο πάνελ της εκδήλωσης αναγραφόταν ο τίτλος Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ιστορική συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με αντιπροσωπεία του Αγίου Όρους. Οι εκπρόσωποι της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας απευθύνουν πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί το Άγιο Όρος.

Λίγο πριν το 2013 «δύσει» γίνεται γνωστό ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκαλεί στην έδρα της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι τους Προκαθημένους των Ορθοδόξων Εκκλησιών, προκειμένου να συνεορτάσουν μαζί κατά την Κυριακή της Ορθοδοξίας, στις 9 Μαρτίου.