30 Δεκεμβρίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΕΥΜΑΤΙΣΕ ΜΕ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

 

Μαζί με τους ανήλικους ασυνόδευτους μετανάστες του ξενώνα «Εστία» της «Αποστολής» γευμάτισε σήμερα το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος. Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ. Γιώργο Καλατζή και τον Γενικό Διευθυντή της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνο Δήμτσα ο Αρχιεπίσκοπος υποδέχθηκε παιδιά από διαφορετικές χώρες, συνομίλησε μαζί τους, άκουσε τις προσωπικές τους ιστορίες και ζήτησε να μάθει για τα όνειρα τους και τους στόχους τους.

«Σκοπός της Εκκλησίας και σήμερα», είπε ο Μακαριώτατος, «είναι να στηρίζει τον άνθρωπο. Και ο Χριστός βεβαίως δεν κάνει διακρίσεις. Ο ξένος, ο πλησίον στον οποίο αναφέρεται ο Χριστός δεν είναι μόνον ο ομόθρησκος, ο συμπατριώτης, αλλά και αυτός που είναι εντελώς διαφορετικός, αυτός που έχει διαφορετικά πιστεύω έχει διαφορετική θρησκεία, ακολουθεί διαφορετική ιδεολογία, έχει διαφορετικό χρώμα από μάς και ανήκει σε διαφορετική εθνότητα».

Στην διάρκεια του γεύματος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος συζήτησε εκτενώς με τα παιδιά και το προσωπικό υπογραμμίζοντας ότι « ο Χριστός γεννήθηκε ως πρόσφυγας, έζησε ως ξένος, μάς δίδαξε με την παραβολή του Καλού Σαμαρείτου την αγάπη για τον διπλανό μας που ταυτίζεται με τον ξένο, και μάς διαβεβαίωσε ότι η στάση μας απέναντι τους είναι αποφασιστικής σημασίας κριτήριο για τη δικαίωση και σωτηρία μας. Ο ίδιος ο Θεός ταυτίζεται με το πρόσωπο του ξένου! λέγοντας «Ξένος ήμην και συνηγάγετέ με» «εφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων, εμοί εποιήσατε».

Τέλος διαβεβαίωσε τα παιδιά και το προσωπικό του ξενώνα ότι «η Εκκλησία θέλει την πνευματική καλλιέργεια του ανθρώπου, την ανάπτυξή του, αλλά είναι και συμπαραστάτης στις δυσκολίες του. Θέλει να στηρίξει την ψυχή μας, να μας ενδυναμώσει, ώστε να πατάμε στα πόδια μας και βέβαια, όταν έχουμε πρόβλημα στέκεται πλάι μας».
 

ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ ΕΚΟΨΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ιεράς Συνόδου έκοψε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος στην μεγάλη αίθουσα τελετών του συνοδικού μεγάρου. Αρκετοί μητροπολίτες του Λεκανοπεδίου, οι εκπρόσωποι των Ορθοδόξων Πατριαρχείων στην Αθήνα, μαζί με τα στελέχη της Ιεράς Συνόδου παρακολούθησαν την σύντομη τελετή, στην οποία απέδωσε ύμνους, η βυζαντινή χορωδία του Καθεδρικού Ναού Αθηνών. Ο Μακαριώτατος μοίρασε προσωπικά σε όλους τους παριστάμενους τα κομμάτια της πίτας μαζί με ευχές και δώρα που χάρισε η Αποστολική Διακονία.

 Η ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Παρουσία του υπουργού Παιδείας, του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων, του περιφερειάρχη και άλλων επισήμων, ο Αρχιεπίσκοπος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του θρόνου. Ο Μακαριώτατος αντάλλαξε ευχές με τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες καθώς και με τις οικογένειες των εργαζομένων στην Αρχιεπισκοπή.

 

30/12/2013 - ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ


Η Νόσος Αλτσχάιμερ δεν είναι πλέον... άγνωστη. Αντιθέτως, ολοένα και περισσότερο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων (μεγάλων σε ηλικία) που πλήττεται από αυτή τη νευροεκφυλιστική νόσο. Μια πολύ πρόσφατη ανακάλυψη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ενδέχεται να αποτελέσει την αρχή του τέλους της. Συγκεκριμένα ανακάλυψαν το ακριβές σημείο στον εγκέφαλο από το οποίο ξεκινά η Αλτσχάιμερ και έδωσαν υποσχέσεις πως πολύ σύντομα θα βρεθεί και ο τρόπος της ανάσχεσής του σε πρώιμο στάδιο.

Οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Κέντρο για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου Κολούμπια «σάρωσαν» τον εγκέφαλο 96 συνταξιούχων και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 3,5 χρόνια. Κανένας από τους εθελοντές δεν εμφάνιζε προβλήματα μνήμης στην αρχή της μελέτης, ωστόσο 12 εξ αυτών παρουσίασαν ήπιας μορφής Αλτσχάιμερ ως το τέλος της. Η εξονυχιστική εξέταση έδειξε ότι ενώ ο εγκέφαλος των 84 εθελοντών που δεν εμφάνισαν Αλτσχάιμερ παρέμενε φυσιολογικός, εκείνος των 12 ατόμων που εκδήλωσαν συμπτώματα της νόσου παρουσίαζε μείωση της μεταβολικής δραστηριότητας σε μια περιοχή που ονομάζεται πλευρικός ενδορινικός φλοιός (Lateral Entorhinal Cortex, LEC).

Μάλιστα η μεταβολή αυτή που συνδεόταν με φθίση της μνήμης φάνηκε να λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που και οι 12 εθελοντές δεν είχαν ακόμη εκδηλώσει κανένα σημάδι της νόσου. Από την ανάλυση προέκυψε επίσης πώς με την πάροδο του χρόνου οι αλλαγές στην περιοχή LEC του εγκεφάλου εξαπλώθηκαν προς άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιο. Μια από τις πιο «πληγείσες» περιοχές ήταν ο βρεγματικός φλοιός ο οποίος εμπλέκεται στην ικανότητα προσανατολισμού.

Ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Σκοτ Σμολ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέφερε ότι «επί έτη ήταν γνωστό πως η Αλτσχάιμερ ξεκινά σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ενδορινικός φλοιός. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που δείχνει σε ζώντες ασθενείς ότι η Αλτσχάιμερ ξεκινά συγκεκριμένα στον πλευρικό ενδορινικό φλοιό». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η Αλτσχάιμερ εξαπλώνεται σαν... ντόμινο, καθώς οι νευρώνες της περιοχής LEC που έχουν επηρεαστεί από τη νόσο μειώνουν την ικανότητα και των γειτονικών νευρώνων να αντιστέκονται στις μεταβολές. Πειράματα σε ποντίκια που διεξήγαγαν οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι οι ίδιες αλλαγές που παρατηρούνται στην περιοχή LEC των εθελοντών συνδέονται με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης τ και της ΑΡΡ.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν υψηλής ανάλυσης λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI), η οποία επιτρέπει την καταγραφή της μεταβολικής δραστηριότητας του εγκεφάλου σε πραγματικό χρόνο. «Τώρα που έχουμε εντοπίσει το σημείο από το οποίο ξεκινά η Αλτσχάιμερ και έχουμε δείξει πως οι μεταβολές που συντελούνται στον εγκέφαλο είναι ανιχνεύσιμες με fMRI, πιθανότατα θα μπορούμε να διαγιγνώσκουμε τη νόσο στο πρώιμο προκλινικό στάδιό της, όταν είναι πιο εύκολα θεραπεύσιμη και δεν έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου» σημείωσε ο καθηγητής Σμολ. Συμπλήρωσε ότι η νέα απεικονιστική μέθοδος θα μπορεί να εφαρμοστεί και για τη δοκιμή νέων θεραπειών στα πρώιμα στάδια της νόσου.


Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ;


Προσπάθεια της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας να ενισχύσει τον λιβανέζικο στρατό εναντίον της σιϊτικής Χεζμπολάχ και κατ' επέκταση αποδυνάμωση του σημαντικότερου συμμάχου του Σύρου Προέδρου Άσαντ εναντίον των σουνιτών ισλαμιστών ανταρτών που πολεμούν στην Συρία, φαίνεται ότι κρύβει η δωρεά στην κυβέρνηση του Λιβάνου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αγορά όπλων από τη Γαλλία. Η Σαουδική Αραβία θα χορηγήσει βοήθεια στο στρατό του Λιβάνου βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν, ο οποίος τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει δοθεί ποτέ στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Σουλεϊμάν σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, "ο βασιλιάς του αδελφού Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας προσφέρει αυτή τη γενναιόδωρη και εκτιμούμενη βοήθεια των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανέζικο στρατό για να ενισχύσει την ικανότητά του".Ο πρόεδρος του Λιβάνου, εξάλλου σημείωσε, ότι με τα χρήματα αυτά θα αγοραστούν όπλα από τη Γαλλία το ταχύτερο δυνατό, δεδομένων των ιστορικών σχέσεων που τη συνδέουν με το Λίβανο και της στενής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η βοήθεια αυτή "θα είναι το αντικείμενο των συζητήσεων ανάμεσα στο Σαουδάραβα βασιλιά Αμπντάλα και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ", ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος Σουλεϊμάν δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα θα αγοραστούν από το Παρίσι. Η βοήθεια αυτή "θα επιτρέψει στο στρατό να φέρει σε πέρας την αποστολή του", είπε.

Ο πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν είναι γνωστό ότι έχει τηρήσει ουδέτερη στάση απέναντι στη σιιτική Χεζμπολάχ και τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ. Παρόλα αυτά το ότι δεν είναι εχθρός τους δεν σημαίνει ότι είναι και φίλος τους. Προφανώς και δέχεται πιέσεις ο Λιβανέζος πρόεδρος από την Σαουδική Αραβία που επείγεται να βγάλει από τη μέση τον πρόεδρο Άσαντ – πράγμα πολύ δύσκολο υπό τις μέχρι σήμερα εξελίξεις – ώστε να έχει ένα εμπόδιο λιγότερο στην κυριαρχία της στο μουσουλμανικό αραβικό κόσμο.

Δεδομένου ότι ο πρόεδρος Σουλεϊμάν δέχτηκε την προσφορά για την ενίσχυση του στρατού, ο οποίος σημειωτέον είναι αντίπαλος της Χεζμπολάχ, μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η στάση του Λιβανέζου προέδρου και αν τυχόν θα μεταβληθεί σε εχθρική προς τη Χεζμπολάχ και τον Άσαντ.

RBS: «ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ»


Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και άνοδο του Λαϊκού Συνδέσμου στο 15%-16% προβλέπει ανώτερο στέλεχος της Royal Bank of Scotland ότι θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου. Εκτιμά ότι η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ θα είναι τόσο μεγάλη που θα οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές ή κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή με έναν ιστορικό συμβιβασμό για τον οποίο εγκαίρως είχε προβλέψει το defencenet.gr

Ο αναλυτής της RBS είναι βέβαιος ότι μετά τις ευρωεκλογές η συγκυβέρνηση θα καταρρεύσει διότι η ΝΔ θα συμπιεστεί προς τα κάτω, και το ΠΑΣΟΚ θα είναι στο όριο "εξαέρωσης" δηλ. στο 3%. H δήλωση αυτή (bankingnews.gr) που έγινε με αφορμή έκθεση της RBS που έγινε με αφορμή τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καταδεικνύει ότι οι μέρες Σαμαρά έχουν τελειώσει και από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει αρκετό νερό στο κρασί του, προκειμένου να υπάρξει μια βιώσιμη κυβέρνηση κεντροαριστερού - μνημονιακού "χρώματος".

«Στις οικονομικές μας αναλύσεις λαμβάνουμε υπόψη πολύ σοβαρά τις πολιτικές εξελίξεις και ειδικά το πολιτικό ρίσκο που ομολογουμένως στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Η κυβέρνηση Σαμαρά αποτελεί εγγύηση αυτή την χρονική στιγμή ότι οι απαιτήσεις της Τρόικα θα υλοποιηθούν.

Το σοκ όμως των ευρωεκλογών, δεν έχει εκτιμηθεί δεόντως.

Η ΝΔ θα υποστεί ισχυρή πίεση στα εκλογικά της αποτελέσματα.

Το ΠΑΣΟΚ που συγκυβερνά θα βρεθεί σε οριακά επίπεδα στο 3% με 5%.

Άρα η κυβέρνηση θα κλονιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ίσως να καταλάβει την πρώτη θέση ωστόσο ο μεγάλος νικητής θα είναι η Χρυσή Αυγή η οποία ίσως και να ξεπεράσει το 15% με 16% στις ευρωεκλογές όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, με την ΝΔ να έχει δεχθεί ένα ισχυρό πολιτικό χτύπημα, τον ΣΥΡΙΖΑ να μην αυξάνει τα ποσοστά στον βαθμό που θα ήθελε, καθώς δεν μπορεί να δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα υπέρ του και με το ΠΑΣΟΚ να ενταφιάζεται πολιτικά, η Χρυσή Αυγή θα προκαλέσει πολιτική τρικυμία. Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποδεκατισμένους και την ΔΗΜΑΡ σε καθεστώς φθοράς η μόνη λογική προοπτική που έχει η Ελλάδα είναι η μεγάλη συγκυβέρνηση ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ. Όμως αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα ο Σαμαράς θα παραμείνει πρωθυπουργός.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα είναι πιθανό ο Σαμαράς να μην είναι πρωθυπουργός.

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα μετά τις ευρωεκλογές θα είναι ιστορικές.

Εκτιμούμε ότι και η ΕΕ δεν θα θέλει πολιτική αποσταθεροποίηση στην Ελλάδα.

Άπαξ και ο μεγάλος συνασπισμός υλοποιήθηκε στην Γερμανία γιατί όχι και στην Ελλάδα;»

ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΧΟΝΤΕΣ;


Την εορταστική περίοδο είθισται να «αφυπνίζεται» ο ανθρωπισμός - ή έστω η φιλανθρωπία- που κρύβεται πολύ καλά μέσα στις ψυχές των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους. Η ενασχόληση πολλών με τα προβλήματα των περισσοτέρων περιορίζεται στη συμβολική δωρεά ποσών ή ειδών πρώτης ανάγκης σε κάποιους από τους εξαθλιωμένους. Λίγα ρούχα και τρόφιμα για παιδιά που πεινούν και κρυώνουν, μερικά ευρώ σε γηροκομεία, νοσοκομεία, ιδρύματα και άσυλα.

Πολλές κάμερες που καλύπτουν την... εποχική καλοσύνη και ύστερα το σκοτάδι της φτώχειας και η σιωπή της εγκατάλειψης. Ωστόσο, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες δεν γίνεται να μην παρατηρήσει κάποιος την εκκωφαντική απουσία των ισχυρών, εκείνων που μπορούν να αλλάξουν αποφασιστικά το τοπίο της καθημαγμένης πατρίδας. Απόντες από το προσκλητήριο για πράξεις ουσίας και όχι εντυπωσιασμού, οι ομογενείς μας, οι οποίοι συχνά-πυκνά φιγουράρουν στις λίστες των δισεκατομμυριούχων που δημοσιεύει το περιοδικό «Forbes».

Στην έσχατη ανάγκη και υπό την καθοδήγηση των «διαμορφωτών εικόνας και άποψης» οι δισεκατομμυριούχοι της διασποράς λένε κάποιες καλές κουβέντες για την Ελλάδα και το θέμα κλείνει εκεί. Στα λόγια ή στη δωρεά ψίχουλων. Θα μπορούσαν να πράξουν πολλά, αλλά με τη στάση τους αποδεικνύουν ότι δεν τους καίγεται καρφί. Μόνο η επιφάνεια και το θεαθήναι τους απασχολούν.

Το αυτό ισχύει και για τους εγχώριους πεντακοσιομέδιμνους. Δυο δηλώσεις, μερικές παρουσίες σε φιλανθρωπικά γκαλά και δημοπρασίες προσωπικών αντικειμένων, τα χρήματα από τις οποίες θα διατεθούν στη φτωχολογιά, και θεωρούν ότι ξέμπλεξαν με την υποχρέωσή τους απέναντι στον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Είτε είναι κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες είτε όχι, αυτοί που πλουτίζουν από το υστέρημα του Ελληνα καταναλωτή δεν νοιάζονται στ' αλήθεια να αλλάξουν την αισχρή εικόνα των ανισοτήτων και της ανεξέλεγκτης φτωχοποίησης του λαού μας.

Ο πνευματικός κόσμος της Ελλάδας, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι δημιουργοί πάσης φύσεως είναι παρομοίως «αόρατοι», αμέτοχοι και ανωφελείς για την κοινωνία. Οι ταγοί του πνεύματος χαριεντίζονται με την πολιτική τάξη -μερικοί εξ αυτών ακόμη και με την τρόικα- και οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται κάποια παρέμβαση υπέρ αυτών.

Ο ταλαιπωρημένος Ελληνας για τους κρατούντες, τους έχοντες και κατέχοντες δεν είναι πρόσωπο. Είναι απλώς ένα μέσο πλουτισμού και καταξίωσης. Είναι ντεκόρ στην επίδειξη δυνάμεως όλων όσοι θέλουν να πρωταγωνιστήσουν σε βάρος των... κομπάρσων. Η εθνική μας μοναξιά είναι αφόρητη και όλα δείχνουν ότι πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις και να ακουμπήσουμε στους ώμους των λίγων που ενδιαφέρονται αληθινά. Είναι πικρή αυτή η αλήθεια, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Ποτέ δεν ωφέλησαν κάποιον οι ψευδαισθήσεις - όσο όμορφες κι αν δείχνουν...


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Τρομοκρατική ενέργεια που είχε στόχο να βλάψει την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ, χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος την επίθεση με καλάσνικοφ στην οικία του γερμανού πρεσβευτή Βόλφγκανγκ Ντολτ, τα ξημερώματα της Δευτέρας. Με τον διπλωμάτη επικοινώνησαν τηλεφωνικά ο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

Κατάλογο νέων κατηγορουμένων για την προμήθεια εξοπλιστικών προγραμμάτων καταρτίζουν οι εισαγγελείς και ανακριτές στην υπόθεση Κάντα, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε απολογούμενος ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών. Μυστήριο καλύπτει τον θάνατο 17χρονης, η οποία την επομένη των Χριστουγέννων μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από διαμέρισμα στην Ηλιούπολη στο Ασκληπιείο της Βούλας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Με τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος, ο οποίος συνελήφθη μαζί με έναν ακόμη άνδρα, το κορίτσι φέρεται να είχε γνωριστεί μέσω του Facebook. Μετά από έρευνες που έγιναν στο διαμέρισμα εντοπίστηκαν δύο σύριγγες.

Κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα έχουν εντός της ημέρας οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι έχουν αποφασίσει να παρατείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τις 3 Ιανουαρίου. Στη νέα συνάντηση θα γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» σχετικά με το πλαίσιο που θα γίνει η μετακίνηση των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται και οι φαρμακοποιοί.

Κόσμος

Μια ασυνήθιστη επιλογή έκανε το περιοδικό Esquire, ανακηρύσσοντας τον Πάπα Φραγκίσκο ως τον «πιο καλοντυμένο άνδρα της χρονιάς». Οι διακρίσεις για τον Ποντίφικα φαίνεται πως δεν έχουν τέλος, καθώς πρόσφατα ανακηρύχθηκε «πρόσωπο της χρονιάς» από το περιοδικό Time, αλλά και από το Advocate, ένα από τα πλέον γνωστά περιοδικά προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. «Οι ενδυματολογικές του επιλογές δείχνουν τον χαρακτήρα του» λέει ο ειδικός Μαρκ-Ίβαν Μπλάκμαν. Στην εκκένωση των περιοχών στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Μιγκέλ προχώρησαν οι Αρχές στο Σαν Σαλβαδόρ, καθώς ξύπνησε (για πρώτη φορά από το 1979) το «Τσαπαραστίκε», ένα από τα πλέον ενεργά ηφαίστεια της περιοχής. Στη χώρα υπάρχουν πάνω από 20 ενεργά ηφαίστεια.

Παρατείνεται η αγωνία των 74 επιστημόνων, τουριστών και μελών πληρώματος του ρωσικού πλοίου που έχει παγιδευθεί στην Ανταρκτική, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκξες υποχρέωσαν το «Aurora Australis» που επιχείρησε να πλησιάσει να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τον διάσημο πιλότο της F1 Μίκαελ Σουμάχερ, ο οποίος τραυματίστηκε ενώ έκανε σκι στις γαλλικές Αλπεις. Ο γερμανός παγκόσμιος πρωταθλητής υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ.

Οι φόβοι των Αρχών ότι η πολύνεκρη επίθεση καμικάζι -στην περίπτωση της Ρωσίας «μαύρες χήρες»- στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βόλγκογκραντ δεν θα ήταν η τελευταία επιβεβαιώνονται: νωρίς το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε νέο μακελειό, αυτή τη φορά σε λεωφορείο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 15 άτομα.

Οικονομία

Συνεργασία με την Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου της Κομισιόν (ΙΝΤΑ) είχε η ΕΣΕΕ στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας. Η ΙΝΤΑ είναι αρμόδια για ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό και στην εφαρμογή της κοινής εμπορικής πολιτικής και στις εξωτερικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ. Δέκα μέτρα συνολικής αξίας 270 εκατ. ευρώ καλείται να εφαρμόσει το 2014 η κυπριακή κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος στήριξης. Οι πιστωτές εκτιμούν ότι με τα μέτρα αυτά η Κύπρος θα καταφέρει να περιορίσει το πρωτογενές έλλειμμα στο 3,1% του ΑΕΠ ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα - περιλαμβάνει και τους τόκους - θα φθάσει το 8,4% του ΑΕΠ. Στην ολοκλήρωση του ελέγχου 44 περιπτώσεων καταθετών που κατά τα έτη 2009, 2010 και 2011 έστειλαν στο εξωτερικό μεγάλα χρηματικά εμβάσματα προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Από τις υποθέσεις αυτές βεβαιώθηκαν πρόστιμα και φόροι ύψους 7,2 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός

Με τη «γλύκα» του 0-1 έμεινε η Λίβερπουλ που τελικά όχι μόνο δεν κατάφερε να πάρει το ντέρμπι με την Τσέλσι, αλλά γνώρισε και την ήττα (δεύτερη συνεχόμενη) με 2-1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής και είδε τις αντιπάλους της να απομακρύνονται στο κυνήγι του εφετινού τίτλου της Premier League. Πρωτοχρονιά στην κορυφή θα κάνει η Αρσεναλ, αφού έφυγε με το «διπλό» (0-1) από την έδρα της Νιούκαστλ με γκολ του Ζιρού στο 65ο λεπτό. Με τη νίκη αυτή, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ σκόρπισε αισιοδοξία στους φίλους της που περιμένουν τον τίτλο του πρωταθλήματος εδώ και δέκα χρόνια.

Εξελίξεις φέρνει το 2014 στον ΠΑΟΚ, καθώς, ο μεταγραφικός σχεδιασμός «τρέχει» και τα ανοιχτά μέτωπα είναι περισσότερα από όσα αρχικά φαίνονταν. Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, μέσα στις επόμενες ημέρες, ο Βέλγος Μάρτενς αφήνει την Αλκμααρ για τον ΠΑΟΚ, ο Ολλανδός Μαντούρο αποχωρεί από τη Σεβίλη για τον «Δικέφαλο», ενώ οι Τούρκοι «γράφουν» ότι ο Στοχ φεύγει από τον ΠΑΟΚ και επιστρέψει στη Φενέρμπαχτσε! Και τυπικά παρελθόν ο Νέτσιντ που ενημερώθηκε στην προπόνηση της Κυριακής ότι δεν θα συνεχίσει στη Θεσσαλονίκη.

Μία ακόμη «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της πρόσθεσε η ΑΕΚ, η οποία... κατάφερε να χάσει στην παράταση με 2-0 από τον Αγροτικό Αστέρα στο Καυτανζόγλειο και να γνωρίσει τον αποκλεισμό από το ερασιτεχνικό Κύπελλο της Γ’ Εθνικής! Η «Ένωση» είδε τους Κρυστάλλη και Λαζαρίδη να σκοράρουν δύο φορές μέσα σε 2 λεπτά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου της παράτασης και απογοήτευσε τους περίπου 3.500 οπαδούς της.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1922: Συγκροτείται η Σοβιετική Ένωση.

1963: Η Λευκωσία χωρίζεται στα δύο από την «Πράσινη Γραμμή» μετά τις διακοινοτικές διαταραχές.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1865: Rudyard Kipling, νομπελίστας συγγραφέας, βρετανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

2006: Saddam Hussein, πρώην δικτάτορας του Ιράκ.