26 Δεκεμβρίου, 2013

† 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ - Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Η Φυγή Στην Αίγυπτο της Υπεραγίας Θεοτόκου

Όταν οι μάγοι προσκύνησαν το Χριστό, αναχώρησαν για την πατρίδα τους, χωρίς να περάσουν από το βασιλιά Ηρώδη. Τότε άγγελος Κυρίου φάνηκε σε όνειρο στον Ιωσήφ και του είπε να πάρει το παιδί με τη μητέρα του και να φύγει στην Αίγυπτο. Ευαγγέλιο Ματθαίου, Β' 13-18. Και έμειναν εκεί, μέχρι πού πέθανε ο Ηρώδης, για να επαληθευθεί έτσι εκείνο που ελέχθη δια του προφήτου Ωσηέ: "Εξ Αιγύπτου εκάλεσα τον υιόν μου" (Ωσ. Ια' 1).

Μετά τη φυγή του Κυρίου στην Αίγυπτο, ο Ηρώδης έστειλε στρατιώτες και θανάτωσαν όλα τα παιδιά που ήταν στη Βηθλεέμ και τα περίχωρά της, από ηλικίας δύο ετών και κάτω. Διότι τόσο είχε υπολογίσει την ηλικία του Χριστού, Τον οποίο φοβόταν ότι θα του έπαιρνε τη βασιλεία. Επίσης, η φυγή του Κυρίου στην Αίγυπτο, κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, φράσσει και τα στόματα των αιρετικών. Διότι όπως λέει, αν δεν έφευγε ο Κύριος και φονευόταν από τον Ηρώδη , θα είχε εμποδιστεί η σωτηρία των ανθρώπων.

Αν πάλι τον συνελάμβαναν και δεν φονευόταν, θα έλεγαν πολλοί ότι δε φόρεσε ανθρώπινη σάρκα, αλλά μόνο κατά φαντασία. Έπειτα, η φυγή φανερώνει άλλη μια φορά, ότι τίποτα δεν μπορεί να ματαιώσει τα σχέδια του Θεού. Ως βρέφος βαστάζουσα, εν ταις αγκάλαις Αγνή, τον πάντων δεσπόζοντα, σάρκα λαβόντα εκ σου, χαράς ώφθης πρόξενος, όθεν πάσα η κτίσις, ανυμνεί χαρμοσύνως, σήμερον Θεοτόκε, την φρικτήν σου λοχείαν πηγήν γαρ αθανασίας, κόσμω εκύησας.

ΚΑΙ ΕΤΕΚΕΝ ΥΙΟΝ ΤΟΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

Εμμανουήλ: το όνομά Του σημαίνει
"ο Θεός είναι μαζί μας"- "μεθ' ημών ο Θεός"

Όνομα του Ιησού Χριστού, αναφέρεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο (Ματθαίος 1:23). Το όνομα Εμμανουήλ που σημαίνει "ο Θεός είναι μαζί μας" αναφέρεται δύο φορές από τον προφήτη Ησαΐα (7:14, 8:7), όταν ο Ησαΐας προανήγγειλε τη γέννηση του "παιδιού", δηλαδή του Ιησού Χριστού στο βασιλιά Άχαζ. Αναφέρεται και "ο Θεός είναι μαζί μας" στο Ησαΐας 8:10).

Ο Ματθαίος αναφέρει το όνομα Εμμανουήλ λέγοντας ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης: "H παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιό, και θα τον ονομάσουν Eμμανουήλ, που σημαίνει: ο Θεός είναι μαζί μας." (Ματθαίος 1:22-24) Το θαύμα στον Γάμο της Κανά. Ψηφιδωτό της εποχής των Παλαιολόγων στην Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Το θαύμα στον Γάμο της Κανά. Ψηφιδωτό της εποχής των Παλαιολόγων (14ος αιώνας) στην Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη. «Ησαϊα χόρευε, η Παρθένος έσχεν εν γαστρί, και έτεκεν υιόν τον Εμμανουήλ, Θεόν τε και άνθρωπον, Ανατολή όνομα αυτώ, όν μεγαλύνοντες, την Παρθένον μακαρίζομεν.» Εσείς ξέρετε, νομίζω, την έννοια αυτού του ψαλμού. Καλούμε τον προφήτη Ησαΐα να χορέψει επειδή η προφητεία του επαληθεύθηκε.

Ο προφητικός λόγος, που εξέφρασε ο Ησαΐας μπροστά στο βασιλιά Άχαζ και το λαό έχει ως εξής: «Ιδού η παρθένος εν γαστρί έξει και τέξεται υιόν, και καλέσεις το όνομα αυτού Εμμανουήλ» (Ησ. 7.14). Εμμανουήλ σημαίνει, «ο Θεός μαζί μας».  Η γέννηση του Χριστού από την Παρθένο και το Πνεύμα είναι η αγιότατη γέννηση, από τότε που ο κόσμος γνωρίζει περί γεννήσεως.  

Μέσω αυτής της γέννησης αναγγέλθηκε το μυστήριο της αγάπης του Θεού προς τους ανθρώπους: ο Θεός ντύθηκε το ανθρώπινο σώμα, για να σώσει τους ανθρώπους. Και εφόσον ο γάμος είναι αφιερωμένος στη γέννηση και τον πολλαπλασιασμό του ανθρώπινου γένους, γι’ αυτό ψάλλεται αυτός ο ύμνος, για να θυμίσει στους νεόνυμφους την καθαρότητα και την αγιότητα του γάμου, και την πρόνοια του Θεού, κατά την οποία γεννιούνται τα παιδιά.

Για να έχουν οι νεόνυμφοι φόβο Θεού και να κρατούν περισσότερο την πνευματική και ηθική σημασία της γαμήλιας σχέσης τους παρά τη σωματική. Η σλάβα (γιορτή στη μνήμη της βάπτισης της οικογένειας) είναι θρησκευτικό έθιμο του λαού μας. Γιατί και κατά το κόψιμο του άρτου της σλάβα ψάλλεται το «Ησαΐα χόρευε»; Νομίζω επειδή ο Χριστός ονόμασε τον εαυτό Του άρτο: «Εγώ ειμί ο άρτος της ζωής» (Ιωάν. 6.48). Και αλλού: «Εγώ ειμί ο άρτος ο ζων ο εκ του ουρανού καταβάς· εάν τις φάγει εκ τούτου του άρτου, ζήσεται εις τον αιώνα» (Ιωάν. 6.51).

Κατά το κόψιμο του άρτου, του γήινου ψωμιού, η Εκκλησία γρηγορεί να μας θυμίσει τον άρτο της ζωής, τον αιώνια ζωντανό Σωτήρα Χριστό. Για να μας προειδοποιήσει μέσω αυτού για την πνευματική τροφή. Και στις δύο περιπτώσεις, λοιπόν, η Εκκλησία θέλει να υψώσει τις σκέψεις μας από το σωματικό προς το πνευματικό. Στην πρώτη από τη σωματική σχέση προς τη σχέση της ψυχής με τον Θεό, στη δεύτερη από τη σωματική τροφή προς την πνευματική τροφή.


ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ


Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές της Βαγδάτης όπου ζουν χριστιανοί σήμερα, οι περισσότεροι όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά κοντά σε μια εκκλησία ύστερα από τη λειτουργία των Χριστουγέννων, δήλωσαν αστυνομικοί και τραυματιοφορείς.

Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο που είχε παγιδευτεί με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών εξερράγη καθώς οι πιστοί έφευγαν από μια εκκλησία στη συνοικία Ντούρα, στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης, αφού προσευχήθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία. Τα περισσότερα από τα 14 θύματα ήταν χριστιανοί, διευκρίνισαν αστυνομικοί.

Υπάρχουν ακόμη 30 τραυματίες. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής για την επίθεση. Δύο ακόμη βόμβες εξερράγησαν σε μια αγορά γεμάτη κόσμο σε μια χωριστή επίθεση στη συνοικία Ντούρα, όπου ζουν πολλοί χριστιανοί, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο έξι άνθρωποι και να τραυματιστούν 14, σύμφωνα με αστυνομικούς και τραυματιοφορείς.

 Μια σειρά επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα, επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι και επιθέσεων ενόπλων στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες σιίτες πιστούς την εβδομάδα πριν από την σιιτική εορτή Αρμπάιν, η οποία συνέπεσε με την παραμονή των Χριστουγέννων φέτος. Η βία στο Ιράκ έχει επιστρέψει στα προ πενταετίας επίπεδα, καθώς φανατικοί σουνίτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν στραφεί εναντίον της υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι και όποιου θεωρούν ότι την υποστηρίζει.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις που σημειώθηκαν το 2013· σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, ο απολογισμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 6.650 φέτος. Η χριστιανική μειονότητα στο Ιράκ έχει γίνει στόχος επιθέσεων μελών της αλ Κάιντα επανειλημμένα στο παρελθόν. Μια επίθεση σε εκκλησία το 2010 είχε στοιχίσει δεκάδες ζωές.

Κατά εκτιμήσεις, από το 1,5 εκατ. των μειονοτικών χριστιανών που ζούσαν στο Ιράκ το 2003, σήμερα δεν απομένουν στη χώρα παρά περίπου 500.000 Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις επιθέσεις σε περιοχές της Βαγδάτης όπου ζουν χριστιανοί σήμερα, οι 25 από μια βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε μια εκκλησία έπειτα από την λειτουργία για την ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με αστυνομικούς και τραυματιοφορείς. 

Οι επιθέσεις αυτές τραυμάτισαν ακόμη 52 ανθρώπους συνολικά. Από την πλευρά του ο Χαλδαίος πατριάρχης Λουί-Ραφαέλ Σάκο είπε ότι στόχος της επίθεσης ήταν "μια φτωχική περιοχή κοντά στην εκκλησία της Ντούρα" ενώ η αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας τις επιθέσεις. Οι χριστιανοί στο Ιράκ έχουν μπει "στο στόχαστρο τρομοκρατών εδώ και πολλά χρόνια, όπως και πολλοί άλλοι αθώοι Ιρακινοί", ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ανακοίνωση αυτή. 

Επίσης στη νότια Βαγδάτη, μια βόμβα έπληξε ένα μικρό λεωφορείο που μετέφερε σιίτες προσκυνητές, σκοτώνοντας τρεις και τραυματίζοντας οκτώ από αυτούς. Στα δυτικά του Τικρίτ, 150 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικής περιπόλου και σκότωσαν τρεις αστυνομικούς, ενώ στο Ισάκι στα βόρεια της πρωτεύουσας, εξερράγη μια βόμβα κοντά σε ποδοσφαιρικό γήπεδο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι.