19 Δεκεμβρίου, 2013

ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ ΥΠΑΙΤΙΟΥ


Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εξ αφορμής της συνεχίσεως και εξειδικεύσεως του θορύβου περί σκανδάλων, ο οποίος συστηματικώς και αναιτίως κατά τις άγιες ημέρες των εορτών της θείας Επιφανείας του Κυρίου εγείρεται σε βάρος κληρικών παντός βαθμού, κάνει γνωστά τά κάτωθι:

Μετά και την παρέλευση της προθεσμίας, την οποία είχε ορίσει με εξώδικη πρόσκλησή Της, στις 9 Δεκεμβρίου 2013, προς την εφημερίδα «Ακρόπολις» και στους δύο δημοσιογράφους της που μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων τους δήλωναν ότι κατέχουν στοιχεία κατά «εν ενεργεία Μητροπολίτου της Εκκλησίας της Ελλάδος και δη και της Πελοποννήσου και άλλων κληρικών» και μη τηρηθείσης της, υπό των κανόνων της Εκκλησίας και των νόμων, διαδικασίας για την κατάθεση των οποιωνδήποτε καταγγελιών και στοιχείων στην Ιερά Σύνοδο ως προϊσταμένη αρχή του Αρχιερέως και οποιουδήποτε κληρικού και προκειμένου να προστατεύσει τούς κληρικούς Της και το ποίμνιό Της από το δήθεν σκάνδαλο, προέβη στις εξής ενέργειες:

Α΄)κατέθεσε Αναφορά ενώπιον της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και

Β΄)υπέβαλε Αγωγή και Μήνυση της Εκκλησίας της Ελλάδος για συκοφαντική δυσφήμιση κατά παντός υπαιτίου.

Η Iερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος

ON LINE ΟΙ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ Ι.Α.Α. ΓΙΑ ΓΑΜΟΥΣ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΕΙΣ


Τις συναλλαγές της με τους πολίτες εκσυγχρονίζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών με σκοπό τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση αδειών και πιστοποιητικών γάμου, διαζυγίου και βάπτισης.

Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης με την εισηγμένη εταιρεία Byte Computers ΑΒΕΕ για την υλοποίηση έργου, χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ, που αφορά στην ανάπτυξη υποδομής Πληροφοριακών Συστημάτων για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε κύριους τομείς εκκλησιαστικής διοίκησης (Αρ. Διακηρύξεως 254/ 1-2-2013).

Το τίμημα του έργου ανέρχεται στο ποσό των 1.424.989,68 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η συνολική διάρκεια υλοποίησής του είναι εννέα μήνες από την έναρξή του. Συνολικά το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση πληροφοριακού εξοπλισμού στις κατά τόπους ενορίες, ο αριθμός των οποίων επεκτείνεται σταδιακά, ώστε να καλύψει το σύνολο των αναγκών των 166 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Ουσιαστικά δημιουργείται πληροφοριακό δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ των κατά τόπους ενοριών και της κεντρικής δομής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, στο οποίο θα μπορούν να προστρέχουν οι πιστοί ακόμη και για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας τέλεσης ενός μυστηρίου, όπως ο γάμος ή η βάπτιση.

Στις δέκα ενορίες όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα πιλοτικά περιλαμβάνονται: ο Καθεδρικός ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Αγ. Διονύσιος Αεροπαγίτης Κολωνακίου, Κοίμησις Θεοτόκου Φενερωμένης Χολαργού, Προφήτης Ηλίας δήμου Αγ. Παρασκευής, Ευαγγελιστής Λουκάς Πατησίων, Αγ. Φιλοθέη Ομωνύμου δήμου, Αγ. Σοφία Ψυχικού, Αγ. Ιωάννης Κυνηγός λεωφόρου Βουλιαγμένης, Αγ. Ειρήνη Οδού Αιόλου και Αγ. Νικόλαος Καλλιθέας.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρόνης Τσιανάκας, υπεύθυνος γραφείου Τύπου και Διαδικτύου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ήδη το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά για τους πολίτες δέκα ενοριών και παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων για την έκδοση άδειας γάμου, διαζυγίου και βαπτίσεων καθώς και τα σχετικά πιστοποιητικά. Αυτή η δράση θα επεκταθεί στις 166 ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά.

19/12/2013 - ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;


Η είδηση έπεσε (φαινομενικά) σαν βόμβα: εν μια νυκτί, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε δεκάδες επιχειρηματίες με την κατηγορία της διαφθοράς και της δωροδοκίας. Μέσα σε αυτούς όμως ήταν και γιοι υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος ΑΚΡ του πρωθυπουργού Ερντογάν, κάποιοι μάλιστα υπουργοί του. Πρόκειται για τους γιους των υπουργών Εσωτερικών, Μουαμέρ Γκιουλέρ, Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν και Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας Ερντογάν Μπαϊρακτάρ. Σύμφωνα με τη Χουριέτ, οι Μπαρίς Γκιουλέρ, Σαλίχ Κάαν Τσαγλαγιάν και Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ.

Ο Ερντογάν έμαθε τι γινόταν κυριολεκτικά από... τις ειδήσεις. Δεν είχε καμία ενημέρωση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, για το τι επρόκειτο να γίνει. Η απάντηση ήρθε σε λιγότερο από 24 ώρες. Τουλάχιστον πέντε διευθυντές τμημάτων ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης αποπέμφθηκαν. Όπως φαίνεται, η κόντρα μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του επικεφαλής του ισχυρού ισλαμικού κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν έφτασε στην οριστική ρήξη. Και η επιβίωση του ενός είναι ο (πολιτικός) θάνατος του άλλου.

Μιλώντας στο Ικόνιο, ο πρωθυπουργός Ερντογάν διαμήνυσε προς... πάσα κατεύθυνση: "Εάν κάποιοι έχουν όπλα και κανόνια ή είναι δολοπλόκοι, κι εμείς έχουμε το Θεό μαζί μας. Αυτοί που έχουν κάποια σχέδια, αν έχουν τη δύναμη, ας πάρουν μέρος στις εκλογές της 30ής Μαρτίου. Κανείς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό δεν μπορεί να αναστατώσει τη χώρα μου". Ο σύμβουλος του Ερντογάν, Γιαλτσίν Ακντογάν, έγραψε στο Twitter του: "Η ανταπόδοση της κακίας αυξάνει την αντιπαλότητα και το μίσος και οδηγεί τους ανθρώπους στην ήττα εκατέρωθεν".

Ερντογάν - Γκιουλέν: Οι πρώην σύμμαχοι που έγιναν εχθροί

Για περισσότερη από μια δεκαετία ο Γκιουλέν ήταν στενός σύμμαχος του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τον χρειαζόταν: έπρεπε να καθαρίσει (μια για πάντα κατά προτίμηση) με το βαθύ κράτος. Η τεράστιας πολιτικής σημασίας δίκη της Εργκένεκον κατάφερε αναμφίβολα πλήγμα στο τουρκικό βαθύ κράτος, το συνδεδεμένο με τις δυνάμεις του στρατού.Η απειλή του βαθέος κράτους φαίνεται να υποχώρησε σημαντικά και πια ο Ερντογάν θέλησε να καθαρίσει με όποια άλλη αντίσταση συναντούσε.

Η μάχη και η επίδειξη δύναμης το καλοκαίρι με αφορμή τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί ήταν ένα δείγμα αυτής της προσπάθειας. Χαρακτηριστική αφίσα από τις διαδηλώσεις στην Ταξίμ και το Γκεζί Ήδη ο Ερντογάν είχε κάνει ένα σημαντικό λάθος. Έπαιξε ένα πολιτικό χαρτί που δεν του βγήκε: αυτό της Αραβικής Άνοιξης. Ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλησε να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να καταστήσει τη χώρα του ηγέτιδα του νέου χάρτη που σχηματιζόταν στον αραβικό - ισλαμικό κόσμο. Και τον ίδιο βέβαια ηγέτη. Όμως, πολλά από τα κινήματα της Αραβικής Άνοιξης αποδείχτηκαν ακραία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κρίση στη γειτονική Συρία: πολλές ομάδες των ανταρτών αποδείχτηκαν (ή μετουσιώθηκαν) σε τζιχανιστές.

Και γιατί τα έβαλε με το Φετουλάχ Γκιουλέν;

Αν παρατηρήσει κανείς μια συνεδρίαση στη Βουλή ή άλλες πολιτικές δηλώσεις θα δει το εξής παράδοξο: τα κόμματα που τσακώνονται σφοδρότερα, οι μεγαλύτερες μάχες, επιθέσεις, ύβρεις, δεν είναι τα αντιδιαμετρικά αντίπαλα ιδεολογικά κόμματα (πχ αριστερά με δεξιά) αλλά μάλλον αυτά που επικαλύπτονται πολιτικά και ιδεολογικά. Και δεν είναι αφύσικο αυτό: από το όμοιο κινδυνεύουν να αναλωθούν όχι από το απόλυτα αλλότριο, το εντελώς διαφορετικό είναι έτσι κι αλλιώς διαφορετικό.

Έτσι και στην περίπτωση Ερντογάν - Γκιουλέν: δεν θα μπορούσε στο μέλλον να ανταπεξέλθει ο Ερντογάν έχοντας δίπλα του έναν ακόμη βαθύτερο υποστηρικτή του ισλαμισμού, θα κινδύνευε να του πάρει τα ηνία. Και ο Γκιουλέν όμως δεν θέλει να ανεχτεί άλλο την ηγεσία του Ερντογάν, θέλει να έλθει στην πρώτη θέση.

Το αν η μάχη αυτή θα φέρει μια πολιτική ανατροπή στην Τουρκία, είναι ίσως λίγο νωρίς να το πούμε. Σίγουρα πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μάχη για να γεννηθεί κάτι νέο στη χώρα. Και όπως είχε πει και ο Α. Γκράμσι: "ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα, είναι η εποχή των τεράτων"...

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ FACEBOOK;


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Wall Street Journal από την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, το Facebook θα ξεκινήσει να προβάλει διαφημιστικό βίντεο σε μορφή autoplay, που θα εμφανίζονται στο News Feed των χρηστών τόσο στη web έκδοση όσο και στα smartphones. Μία από τις πρώτες διαφημίσεις θα είναι το trailer της ταινίας ‘Divergent' που θα κάνει πρεμιέρα τον Μάρτιο και η οποία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για προβολή στο κοινωνικό δίκτυο. Οι διαφημίσεις θα έχουν διάρκεια 15 δευτερόλεπτα και όπως είναι λογικό δε θα χαροποιήσουν ιδιαίτερα τους χρήστες του Facebook.

Μία δεύτερη αλλαγή η οποία αναμένεται να κάνει σύντομα την εμφάνιση της στο δημοφιλές social network είναι το νέο κουμπί ‘Donate Now' για την υποβολή δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Αρχικά οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που θα εμφανίζουν το εν λόγω κουμπί στις σελίδες τους θα είναι μόλις 19, ανάμεσα στις οποίες οι DonorsChoose.org, Boys And Girls Club Of America, World Wildlife Fund, UNICEF, Red Cross και Kiva. Μετά από μια προκαθορισμένη περίοδο δοκιμών η νέα λειτουργία θα διατεθεί και σε άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΖΗΤΕΙ ΚΑΤΑΛΥΜΑ

γιος Εαγγελιστς Λουκς, ποος διασώζει πολλ περιστατικ π τν παιδικ λικία το Κυρίου, μς πληροφορε τι τοιμόγεννη γία Παρθένος δν ερκε «τόπον ν τ καταλύματι», δηλαδ θέσι στ πανδοχεο, γι ν γεννήση τν Κύριο (Λουκ. β, 7). τσι, χρησιμοποίησε ς κατάλυμα τν σταλο τν λόγων ζώων κα ς λίκνο τν φάτνη. Λόγος το Θεο γεννήθη σ να τόπο πο συμβόλιζε τν κόσμο μας, πο πως τότε, τσι κα σήμερα ζει π τν λογία τν παθν.

γιος Εαγγελιστς ωάννης γράφει στ ερ Εαγγέλιό του τι « Λόγος σρξ γένετο κα σκήνωσεν ν μν» (ω. α 14), λλ κα τι «ες τ δια λθε κα ο διοι ατν ο παρέλαβον» (ω. α 11). Ο ταπεινο μως νθρωποι δέχθησαν τν Κύριο, πίστευσαν σ᾿ Ατν κα γιναν μαθηταί Του.

Μ πόνο διαπιστώνουμε τι κα σήμερα Χριστς δν χει τόπον ν τ καταλύματι τς ζως μας κα τι ν ρχεται ες τ δια, δηλαδ στν δικό Του κόσμο, ο πολλο νθρωποι δν τν θέλουν. «δια» δν εναι μόνον κόσμος Του, λλ γι μς τος ρθοδόξους λληνας κατ να διαίτερο τρόπο εναι κα ελογημένη πατρίδα μας, ποία κατ τν διάρκεια τν αώνων μετ τν νσαρκο Οκονομία το Κυρίου, χει διαίτερα εεργετηθ κα περιλαμφθ π τ φς το Χριστο.

Πρέπει ν ρωτήσουμε τν αυτό μας πρτα μες ο νθρωποι τς κκλησίας, ν Κύριος ερίσκη κατάλυμα στν καρδιά μας κα ν σοι πιστεύουμε σ᾿ Ατν γωνιζώμεθα κατ τς φιλαυτίας μας, καθαριζώμεθα π τ πάθη μας κα προσφέρουμε τν αυτό μας στε ν εναι χωρητικς τς Χάριτός Του. λόγος το Θεο μς διδάσκει πς πρέπει ν γωνιζώμεθα, στε Χριστς ν κατοικ μόνιμα στν παρξί μας. Ο γιοι Πατέρες, κα μάλιστα ο νηπτικοί, μς παραδίδουν τν μέθοδο τς πνευματικς ργασίας, τν ποία πρέπει ν σκομε, γι ν κατοικ μονίμως Χριστς μέσα μας.

Πονμε γιατί στν κόσμο μας κα στν πατρίδα μας χι μόνο δν γίνεται δεκτς Χριστς ς φιλοξενούμενός μας, λλ κα γίνονται συστηματικς προσπάθειες ν ξορίζεται π τ ζωή μας κα κάποτε ν βρίζεται κα ν συκοφαντεται. Δν εναι λίγες ο περιπτώσεις πο στ νομα τς τέχνης προσβάλλονται κα βρίζονται ερώτατα πρόσωπα κα σύμβολα τς γίας Πίστεώς μας. Σύμφωνα μ λες τς νδείξεις κα ο λυμπιακο γνες χρησιμοποιονται π τος νεοεποχίτες γι τν προβολ τς Πανθρησκείας, κατ τν ποία Χριστς δν εναι Σωτρ το κόσμου.

κόμη διερωτώμεθα ποι θέσι χει Χριστς στ οκολογικ συνέδρια κα στς διαθρησκειακς συναντήσεις, που κα ο συμμετέχοντες χριστιανο δν μολογον τν πίστι τους στν Χριστ ς τν νανθρωπήσαντα Θεόν. Κα κόμη, τί θέσι χει Χριστς στν γωγ κα στν κπαίδευσι τς νεότητος κα στ προγράμματα ψυχαγωγίας τν παιδιν; Χάρρυ Πόττερ, να νεαρς μάγος, πο μ τ βοήθεια τς διαφημίσεως χει κατακτήσει τς παιδικς ψυχές, δν φήνει τόπο μέσα σ᾿ ατς γι κατάλυμα το Χριστο.

κόμη κα τ παιγνίδια πο προσφέρονται στ παιδι προβάλλουν σατανάδες, μάγους, μάγισσες κα λλα ποκρυφιστικ σύμβολα. τσι διαπλάθονται τ νέα παιδι ν γαπον περισσότερο τν σαταν ντ γι τν Χριστό, πειδ δθεν σατανς εναι πι δυνατς π τν Χριστό. Στ κίνημα τν νεοειδωλολατρν, μ πρόσχημα τν πιστροφ στν λληνικ παράδοσι, Χριστς κα κκλησία Του πάλιν συκοφαντονται κα βάλλονται.

Μ λα ατ κα μ πολλ λλα πο συνεχς πληροφορούμεθα, δν εναι περβολ ν επομε τι μεσα μμεσα διώκεται Χριστς κα προετοιμάζεται π τος νθρώπους το σκότους λευσις το ντιχρίστου. κπληρώνεται τσι λόγος το Κυρίου· «γ λήλυθα ν τ νόματι το πατρός μου, κα ο λαμβάνετέ με· ἐὰν λλος λθη ν τ νόματι τ δί, κενον λήψεσθε» (ω. ε 43).

Δν θέλουμε ν μαυρώσουμε τν χαρμόσυνη τμόσφαιρα τν μερν ατν, λλ ν πιστήσουμε τν προσοχ λων μας στ σημεα τν καιρν κα ν καλέσουμε σ γρήγορσι πνευματική. ς μ λησμονομε τος λόγους το Κυρίου μας· «…ποκριταί, τ μν πρόσωπον το ορανο γινώσκετε διακρίνειν, τ δ σημεα τν καιρν ο δύνασθε γνναι;» (Ματθ. ιστ 3).

Ο θλιβερς ατς διαπιστώσεις δν μπορον παρ᾿ λα ατ ν μειώσουν τν χαρ κα τν ελογία τν γίων ορτν τς το Θεο πιφανείας. γιος Εαγγελιστς ωάννης, φο μς πληροφορε προηγουμένως τι τν λθόντα Κύριο δν Τν δέχθησαν ο δικοί Του, κολούθως προσθέτει· «σοι δ λαβον ατόν, δωκεν ατος ξουσίαν τέκνα Θεο γενέσθαι, τος πιστεύουσιν ες τ νομα ατο» (ω. α 12). σο κι᾿ ν κόσμος πομακρύνεται π τν Θεό, ο ταπεινς ψυχς πο δέχονται τν Χριστ λαμβάνουν τν ξουσία ν γίνουν τέκνα Του κα ν νώνωνται μαζί Του ς μέλη το γίου Σώματός Του.

Ατ εναι τ μέγα μυστήριο τς εσεβείας, τ ποο ορτάζουμε ατς τς μέρες κα τ ποο μέγας πόστολος Παλος συνώψισε σ λίγες λέξεις: «Θες φανερώθη ν σαρκί, δικαιώθη ν Πνεύματι, φθη γγέλοις, κηρύχθη ν θνεσιν, πιστεύθη ν κόσμ, νελήφθη ν δόξ» (Α Τιμ. γ, 16). τσι χαρά μας εναι τετελειωμένη κα φειλομένη πρς τν σαρκωθέντα Κύριο λατρεία μας διάκοπος.