14 Δεκεμβρίου, 2013

ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΕ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΙ ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΝ !


Μακαριώτατε, Σεβασμιώτατοι,

αγνοήστε τον σκατιάρη Μιχαλολιάκο και όλη την κοπριά - φράξια που τον ακολουθεί διότι αυτοί όλοι τους χρήζουν ψυχιατρικής θεραπείας. Η Εκκλησία εξάλλου δεν χρειάζεται προστάτες όπως έχει πει και ο Μακαριώτατος, δια τούτο καλόν είναι να μην απαντάτε στα φληναφήματα του σκατιάρη Μιχαλολιάκου διότι η Αρχιεροσύνη σας είναι πολύ ανώτερη από την μαύρη - Χρυσή Αυγή.

Επίσης αγνοήστε και τα κατευθυνόμενα - παράνομα κανάλια της διαπλοκής Mega και Star που με τους καθημερινούς Ιεροεξεταστές των τηλεοπτικών παραθύρων, υποτίθεται ότι κόπτονται για την «πληρέστερη ενημέρωση» του Ελληνικού λαού.

Καλά θα κάνουν πριν σερβίρουν μια πληροφορία να την έχουν τσεκάρει από χίλιες πλευρές, διότι αλλιώς θεωρούνται αναξιόπιστοι και δημοσιογράφοι της πλάκας! Άραγε η Κυβέρνηση θα δείξει τα ίδια αντανακλαστικά όπως με την ΕΡΤ; Ίδωμεν…

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ


ΝΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ HUBBLE


Η Ευρώπη, το παγωμένο φεγγάρι του Δία, που θεωρείται από τις κύριες υποψήφιες «κατοικίες» εξωγήινης ζωής στο Ηλιακό Σύστημα, «φτύνει» νερό στο Διάστημα.

Περίσσεια υδρογόνου και οξυγόνου

Εικόνες που έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble δείχνουν περίσσεια υδρογόνου και οξυγόνου στο νότιο ημισφαίριο του δορυφόρου, σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science». Αν επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για στήλες νερού, αυξάνονται οι ελπίδες για μελέτη των υπόγειων ωκεανών της Ευρώπης από την… επιφάνεια του φεγγαριού. Ετσι μελλοντικές αποστολές θα μπορούν να αναζητήσουν ίχνη ζωής.

Αστροβιολόγοι εκτιμούν ότι θεωρητικώς στους ωκεανούς της Ευρώπης μπορούν να ζουν οργανισμοί. Οι επιστήμονες φοβούνταν όμως ότι ο παχύς παγωμένος φλοιός του δορυφόρου αποτελούσε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για να διερευνηθεί το τι συμβαίνει από κάτω του. Τώρα στο πλαίσιο της νέας μελέτης αμερικανοί φυσικοί μελέτησαν εικόνες που ελήφθησαν από το Hubble πέρυσι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο καθώς και παλαιότερες εικόνες που είχαν ληφθεί το 1999. Αριστερά ο Δίας και δεξιά ο δορυφόρος του Ευρώπη με έντονο το υπεριώδες σήμα από τους νεοανακαλυφθέντες πίδακες στον νότιο πόλο του (Credit:Lorenz Roth, Southwest Research Institute, USGS)

Δύο γιγάντιες στήλες υδρατμών

Σε δύο διαφορετικές περιοχές του νοτίου ημισφαιρίου της Ευρώπης βρήκαν ενδείξεις νερού το οποίο διασπάται σε υδρογόνο και οξυγόνο – όπως αποκάλυψαν οι υπεριώδεις «υπογραφές» των δύο στοιχείων. «Οι εικόνες αυτές μαρτυρούν την ύπαρξη δύο στηλών υδρατμών με ύψος 200 χιλιομέτρων η καθεμία» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Λόρεντς Ροθ από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Southwest στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

Αυτοί οι τεράστιοι πίδακες φαίνεται ότι είναι άκρως… εφήμεροι – εμφανίζονται μόνο για επτά ώρες τη φορά. Φθάνουν στο αποκορύφωμά τους όταν η Ευρώπη βρίσκεται στη μεγαλύτερη απόστασή της από τον Δία (στο απόκεντρο της τροχιάς της) και εξαφανίζονται όταν φθάνει στην πιο κοντινή απόσταση από τον πλανήτη (στο αποκαλούμενο περίκεντρο). Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι πιθανότατα οι παλιρροϊκές δυνάμεις οδηγούν στη δημιουργία των πιδάκων σπάζοντας τον πάγο της επιφάνειας του φεγγαριού.

Σαν τους πίδακες του Εγκέλαδου

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι πίδακες υδρατμών της Ευρώπης μοιάζουν με εκείνους που εντοπίζονται στον Εγκέλαδο, το φεγγάρι του Κρόνου, όπου από πολύ στενές ρωγμές της επιφάνειας εκτοξεύονται υδρατμοί με τεράστια πίεση. Τα συγκεκριμένα ευρήματα παρουσιάστηκαν και στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ.

Εκτός από τις επόμενες τηλεσκοπικές παρατηρήσεις του φαινομένου, η μεγάλη ευκαιρία να μελετηθούν οι πίδακες της Ευρώπης από κοντά αναμένεται να έλθει με την αποστολή Juice του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Η αποστολή θα ξεκινήσει το ταξίδι της για το σύστημα του Δία το 2022 και υπολογίζεται ότι θα περάσει πολύ κοντά από την Ευρώπη δύο φορές το 2030. Με λίγη τύχη τα όργανα του διαστημόπλοιου θα καταφέρουν να λάβουν… πραγματικό δείγμα των πιδάκων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Έκτακτη σύσκεψη με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έχει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ενώ ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας βρίσκεται στα Κατεχόμενα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι εφόσον Νταβούτογλου και Έρογλου αποδεχθούν τη θέση Αναστασιάδη για κοινό ανακοινωθέν, «ενδεχομένως να υπάρξουν και εξελίξεις στο Κυπριακό».

Στην ομιλία του Φώτη Κουβέλη το απόγευμα του Σαββάτου (6 μ.μ.), στον απόηχο της αποχώρησης του Σπύρου Λυκούδη από τη θέση του γραμματέα του κόμματος, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των εργασιών του 2ου Συνεδρίου της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με τις ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου, Κεντρικής Επιτροπής και Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Στόχος εμπρησμού έγινε το βράδυ της Παρασκευής όχημα ιδιοκτησίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ήταν σταθμευμένο στην οδό Ολύμπου, στο κέντρο της πόλης.

Η ελληνοτουρκική σχέση συνιστά τον πιο σταθερό άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλώνει ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, μιλώντας στα Νέα του Σαββάτου. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υπεραμύνεται, πάντως, των μονομερών ενεργειών της Αγκυρας, αλλά σημειώνει ότι χωρίς τον διάλογο, το χάσμα θα διευρυνόταν. Για το Κυπριακό τονίζει ότι χρειάζεται ευελιξία, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ν.Αναστασιάδη, «επειδή έφερε στο τραπέζι νέα ορολογία».

Στο 4ο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς θα μιλήσει το Σάββατοο Αλέξης Τσίπρας. Η υποψηφιότητά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία της Κομισιόν αναμένεται να εγκριθεί και τυπικά από το σώμα του συνεδρίου την Κυριακή. Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιούνται στη Μαδρίτη.

Κόσμος

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Χιλής για να αποφασίσουν ποια κυρία θα στείλουν για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο Προεδρικό Μέγαρο της Λα Μονέδα. Την υποψήφια της κεντροαριστεράς (και τέως πρόεδρο) Μισέλ Μπατσελέτ ή την υποψήφια της κεντροδεξιάς Έβελιν Ματέι; Η διαδικασία είναι μάλλον τυπική, δεδομένου ότι στον πρώτο γύρο η Μπατσελέτ έλαβε 46,68%, έναντι 25% της Ματέι.

Κοινό μέτωπο των χωρών της ΝΑ Ασίας κατά της κινεζικής ζώνης αεράμυνας δημιουργεί η Ιαπωνία, χρησιμοποιώντας ως όχημα την Σύνοδο των χωρών της περιοχής (ASEAN) σε συνδυασμό με τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας. Τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της χώρας Τζ.Ζούμα, αποχαιρέτησαν το Σάββατο τον Νέλσον Μαντέλα, λίγες ώρες προτού η σορός του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής οδηγηθεί στην τελευταία της κατοικία.

Ένοπλος άνοιξε πυρ στην καφετέρια του Λυκείου Αράπαχο στο Σεντένιαλ του Ντένβερ, στο Κολοράντο, τραυματίζοντας έναν μαθητή, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σερίφη ο ένοπλος βρέθηκε νεκρός, πιθανότατα από αυτοτραυματισμό. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο δράστης ήταν μαθητής.

Ένας Αμερικανός συνελήφθη στο Κάνσας με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας σε αεροδρόμιο. Το σχέδιο του πρώην τεχνικού αεροσκαφών απετράπη από μυστικούς πράκτορες του FBI.

Οικονομία

Κοντά σε συμφωνία για το ακανθώδες θέμα των πλειστηριασμών φαίνεται πως βρίσκονται κυβέρνηση και τρόικα. Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, η λύση που προωθείται προβλέπει 12μηνη παράταση για την πρώτη κατοικία και εφαρμογή του «ιρλανδικού μοντέλου» το 2015. «Δεν μπορούν να υπάρχουν 'κορόιδα' που παρά τις δυσκολίες συνεχίζουν να πληρώνουν και 'έξυπνοι' που εκμεταλλευόμενοι τις ρυθμίσεις δεν πληρώνουν» τονίζει.

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) παίρνουν σειρά στις μαραθώνιες επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών. Η τρόικα θα περάσει το κατώφλι του ΥΠΟΙΚ στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου. Σημαντική προσέγγιση φαίνεται ότι έχει υπάρξει στο θέμα των πλειστηριασμών της α' κατοικίας.

Για παράνομες και αυθαίρετες ενέργειες αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι προτρέπουν τους εμπόρους της περιοχή τους να κρατήσουν κλειστά τα καταστήματα την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και αντ' αυτής να ανοίξουν την τελευταία Κυριακή του έτους (29 Δεκεμβρίου), κάνει λόγο το υπουργείο Ανάπτυξης, προειδοποιώντας ότι «οι υπεύθυνοι για αυτές τις έκνομες ενέργειες, θα παραπεμφθούν στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου».

Αθλητισμός

Απoφασισμένοι να ενεργοποιήσουν την οψιόν ανανέωσης με τον Μίτσελ έως το 2015, όπως προβλέπει το συμβόλαιο που είναι σε ισχύ, είναι στον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το έργο και ασφαλώς τα αποτελέσματα του ισπανού τεχνικού.

Τι και αν ο ένας είναι τελευταίος και ο άλλος πρώτος, το κυριακάτικο ντέρμπι - από τα παλιά - στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Άρη και του Ολυμπιακού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 15ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ωστόσο, η αυλαία ανοίγει το Σάββατο με τις αναμετρήσεις: Πλατανιάς - Ξάνθη (15:00), ΠΑΣ Γιάννινα - Εργοτέλης (17:15) και Παναθηναϊκός - Ατρόμητος (19:30).

Με ντέρμπι ανοίγει το Σάββατο η «αυλαία» της 16ης αγωνιστικής της Premier League, καθώς η Μάντσεστερ Σίτι υποδέχεται την πρωτοπόρο Αρσεναλ στο «Ετιχάντ». Το ντέρμπι της Δευτέρας ανάμεσα στη Μίλαν και τη Ρόμα δεσπόζει στο πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής, με την οποία συνεχίζεται το προσεχές τριήμερο το ιταλικό πρωτάθλημα. Νίκη της Λεβάντε στην Ισπανία με 2-1 κόντρα στην Έλτσε και τους Λουκά Βύντρα και Νίκο Καράμπελα να παίζουν σε όλο το 90λεπτο. Φλερτάρει με τον τίτλο της... πρωταθλήτριας χειμώνα η Μπάγερν. Στην Γαλλία, η πρωτοπόρος Παρί Σεν Ζερμέν θα αντιμετωπίσει τη Ρεν, ενώ η Μονακό, που ακολουθεί σε απόσταση δύο βαθμών, παίζει με τη Γκινγκάμπ απόντος και πάλι του τραυματία Φαλκάο.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1911: Ο Νορβηγός εξερευνητής Roald Amundsen, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που πατά το πόδι του στο Νότιο Πόλο.

1976: Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» προχωρά στην δολοφονία του χουντικού βασανιστή Βαγγέλη Μάλλιου.

1979: Οι Clash κυκλοφορούν το album τους “London Calling”.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1503: Νοστράδαμος, Γάλλος αστρολόγος και μελλοντολόγος.

1883: Μανώλης Καλομοίρης, κορυφαίος μουσουργός και μουσικοπαιδαγωγός.

1946: Jane Birkin, Αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1799: George Washington, πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ και ηγετική μορφή της αμερικανικής επανάστασης.




ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΑΜΠΑΛΑΖ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ


Ενδοκυβερνητική κόντρα προκαλεί το ζήτημα της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, που έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» τις αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις, πέρασε και στη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στην τρόικα και στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, παρουσία και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου. Στην τρίωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών και στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Στουρνάρας συμφωνήθηκε ότι πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, αλλά προέκυψε διαφωνία αναφορικά με τον τρόπο θεσμοθέτησής του.

Η τρόικα επέμεινε να υπάρξει νέος νόμος που θα αλλάζει τον παλαιότερο, ενώ η ελληνική πλευρά προτιμά οι αλλαγές να γίνουν μέσω υπουργικών αποφάσεων, για να αποφύγει πιθανές  διαφωνίες στη Βουλή. Η προσπάθεια για αλλαγές στις ομαδικές απολύσεις μέσω υπουργικών αποφάσεων επιβεβαιώθηκε μετά τη λήξη της συνάντησης και από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Ο λόγος της διαφωνίας βρίσκεται στο ΠΑΣΟΚ, που έχει ξεκαθαρίσει ότι αποτελούν «κόκκινη γραμμή» οι αλλαγές στη διαδικασία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, άρα τυχόν νομοσχέδιο θα κινδύνευε να μην ψηφιστεί από τη Βουλή.

Η τρόικα έχει απαιτήσει από το καλοκαίρι ουσιαστική απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, μέσω της κατάργησης του δικαιώματος βέτο που έχει ως τώρα ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας και το οποίο μπορεί να τις αποτρέψει. Επίσης, ζητείται να αυξηθεί το ανώτατο όριο στις ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων, που τώρα είναι 5% τον μήνα ή έως 30 άτομα, για επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Ενα δεύτερο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργοδότες. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει να σπάσει η μείωση σε τρία μέρη ανά έτος έως το 2016 και να ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που καταβάλλουν κανονικά τις εισφορές τους, αλλά προσλαμβάνουν και εργαζομένους που είναι μακροχρόνια άνεργοι ή νέοι άνεργοι έως 29 ετών. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι ότι από το συγκεκριμένο μέτρο προκαλείται μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων κατά 800.000.000 ευρώ το λιγότερο.

Παράλληλα, σημαντικό ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί με «ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο» χαρακτήρισε το θέμα των πλειστηριασμών ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Τζέφρι Ράις. Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Ουάσινγκτον ο κ. Ράις απέφυγε να σχολιάσει τις πληροφορίες από την ελληνική πλευρά για ενδεχόμενο συμφωνίας στο θέμα των πλειστηριασμών και διευκρίνισε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο «με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο». Για το θέμα ενός νέου «κουρέματος» ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη πρόταση μέχρι στιγμής και ότι αναμένεται να συζητηθεί μέσα στο καλοκαίρι του 2014.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΝΟΗΜΑ
ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Ο Υιός του Θεού γίνεται άνθρωπος 
«Και ο Λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν» (Ιω. 1, 14).

Ο Υιός του Θεού πήρε την ανθρώπινη φύση και έγινε άνθρωπος. Η ενέργεια αυτή του Θεού λέγεται θεία ενανθρώπηση. Η θεία ενανθρώπηση είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του Θεού για τον άνθρωπο που αμάρτησε. Ο Υιός του Θεού πήρε την ανθρώπινη φύση για να την αποκαταστήσει και να την τελειοποιήσει.  Κατά τη θεία ενανθρώπηση ενώθηκε η θεία και η ανθρώπινη φύση.

Ο Χριστός, λαμβάνοντας την ανθρώπινη σάρκα έγινε σε όλα όμοιος με μας εκτός από την αμαρτία. Η θεία φύση του Κυρίου με την ενανθρώπηση δεν έπαθε καμία αλλαγή, ενώ αντίθετα η ανθρώπινη φύση, χάρη στην ένωσή της με τη θεία τελειοποιήθηκε. Η ένωση αυτή είναι παντοτινή, δηλ. η ανθρώπινη φύση μένει αιώνια ενωμένη με τη θεία φύση στο πρόσωπο του Χριστού. 

Ο Χριστός, όπως αναστήθηκε και αναλήφθηκε στους ουρανούς με τη σάρκα, έτσι θα έλθει και πάλι με σάρκα να κρίνει ζωντανούς και νεκρούς.

Ο Χριστός ως άνθρωπος είχε τα ανθρώπινα αδιάβλητα πάθη, όπως πείνα, δίψα, κόπο, πόνο, δάκρυ, φθορά, αποφυγή του θανάτου, δειλία, αγωνία. Όμως, ως Θεάνθρωπος δεν είχε τα διαβλητά πάθη, δηλ. εγωισμό, θυμό, σαρκικά πάθη.

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων

Δεν μας είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία της Γέννησης του Χριστού, γιατί τα Ευαγγέλια δεν αναφέρουν τίποτα σχετικό. Τα Χριστούγεννα γιορτάστηκαν για πρώτη φορά στις 25 Δεκεμβρίου στη Ρώμη το 330.Σύμφωνα με το ρωμαϊκό ημερολόγιο την ημέρα αυτή γιόρταζαν οι ειδωλολάτρες τη γενέθλια ημέρα του ήλιου. Στην ειδωλολατρική αυτή γιορτή η Εκκλησία αντέταξε τη γέννηση του αληθινού φωτός, του νοητού Ηλίου της δικαιοσύνης, του Χριστού, ο Οποίος φώτισε τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο σκοτάδι της ειδωλολατρίας.

Στις 25 Δεκεμβρίου, λοιπόν, οι ειδωλολάτρες λάτρευαν τον θεό Ήλιο. Η Εκκλησία όρισε όμως να γιορτάζεται την ημερομηνία εκείνη η Γέννηση του Ηλίου της Δικαιοσύνης, του Χριστού. «Έτσι η εορτή των Χριστουγέννων έγινε το πλήρωμα της εορτής του ήλιου. Έγινε ο εορτασμός ενός γεγονότος που ολοκλήρωσε και επλήρωσε τη νοσταλγία, τις προσδοκίες και τις πεποιθήσεις όλων των ανθρώπων.

Στα καθετί που περιλαμβανόταν στη λατρεία του Ήλιου – πίστη στη ματαιότητα του κόσμου, εσωτερικό φως, νόηση, θεότητα - δόθηκε τώρα ένα όνομα: Χριστός. Τα Χριστούγεννα έτσι έγιναν η κορωνίδα όλης της νοσταλγίας της ανθρωπότητας και η άσβεστη δίψα της για νόημα και καλωσύνη…» (π. Αλέξανδρος Σμέμαν).

Η προσκύνηση των μάγων

Οι μάγοι ήταν σοφοί αστρολόγοι ανατολίτες που από την ανατολή του αστέρα διαπίστωσαν τη γέννηση του Μεσσία. Σχετικά με τον αστέρα έγιναν διάφορες απόπειρες για να ταυτισθεί με κάποιο εξαιρετικό φαινόμενο. Οι Πατέρες της Εκκλησίας μιλούν για υπερφυσικό φαινόμενο και για άγγελο που εμφανίστηκε σαν αστέρας. 

Οι μάγοι προσέφεραν δώρα στο νεογέννητο Χριστό, σύμφωνα με τη συνήθεια που είχαν στην ανατολή να μην έρχονται με άδεια χέρια στο Βασιλιά. Τα δώρα τους ήταν προϊόντα της Αραβίας. Του προσέφεραν χρυσό αναγνωρίζοντάς Τον ως Βασιλιά, λιβάνι αναγνωρίζοντάς Τον ως Θεό και σμύρνα (ένα φυσικό άρωμα που άλειφαν μ’ αυτό τους νεκρούς) προεικονίζοντας έτσι την τριήμερο ταφή του Κυρίου.

Ο Χριστός και η ιστορία

Η Αγ. Γραφή τοποθετεί στην αρχή της ιστορίας το Α και στο τέλος της το Ω. Από την άποψη αυτή ο Χριστός καλύπτει ολόκληρη την ιστορία, γιατί Αυτός είναι το Α και το Ω, η αρχή και το τέλος των πάντων, σύμφωνα με τα δικά Του λόγια: «Εγώ το Α και το Ω, ο πρώτος και ο έσχατος, αρχή και τέλος» (Αποκάλ. κβ΄, 13). Συνεπώς, από χριστιανική άποψη η ιστορία του κόσμου μπορεί να συνοψιστεί σε τρεις φράσεις: Ο Χριστός επρόκειτο να έρθει, ο Χριστός ήρθε, ο Χριστός θα ξαναέρθει.

«Όλος ο κόσμος παλεύει για ενότητα, ειρήνη, αγάπη. Βρίσκονται όλα αυτά όμως στην οικονομία; Στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών; Στον ανταγωνισμό γενικά; Γίνεται όλο και πιο εμφανές πως υπάρχει μια όλο και βαθύτερη επιθυμία γι’ αυτό που θα φθάσει αληθινά στην καρδιά της ανθρωπότητας, ως το φως της ζωής, που θα φωτίσει τα πάντα. Η «καρδιά» όμως αυτή δεν είναι κανείς άλλος από τον Ίδιο τον Χριστό. Και δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος γι’ αυτήν την καρδιά εκτός από το δρόμο που Αυτός έδωσε με την εντολή της αγάπης» (π. Αλέξανδρος Σμέμαν).

Τί γιορτάζουμε τελικά τα Χριστούγεννα; Το ότι «ο Θεός έγινε άνθρωπος για να γίνει ο άνθρωπος Θεός!» Σήμερα ο Χριστός στη Βηθλεέμ γεννιέται απ’ την Παρθένο. Σήμερα παίρνει αρχή αυτός που δεν είχε λάβει ποτέ αρχή κι ο Λόγος του Θεού σαρκώνεται. Οι ουράνιες δυνάμεις χαίρονται κι η γη ευφραίνεται μαζί με τους ανθρώπους. Οι Μάγοι προσφέρουν τα δώρα. Οι ποιμένες  το θαύμα διαλαλούν. Κι εμείς χωρίς σταματημό υμνούμε: Δόξα στον Ύψιστο Θεό, πάνω στη γη ειρήνη και αγάπη στους ανθρώπους. (Από τον Όρθρο της εορτής)

Τι να σου προσφέρουμε, Χριστέ, για το ότι ήρθες στη γη σαν άνθρωπος για χάρη μας; Καθένα απ’ όσα δημιούργησες σου προσφέρει ασταμάτητα την ευχαριστία: οι άγγελοι τον ύμνο, οι ουρανοί το αστέρι, οι μάγοι τα δώρα, οι βοσκοί το θαύμα (που είδαν) και εμείς την Παρθένο μητέρα Σου. Εσύ, ο Θεός, που υπάρχεις πριν ακόμη αρχίσει ο χρόνος να μετράει, ελέησέ μας.

ΚΥΠΡΟΣ: ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΧΡΥΣΟΥ;


H κυπριακή κυβέρνηση σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο πώλησης μέρος των αποθεμάτων χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (Κ.Τ) καθώς αναζητά 400 εκατ. ευρώ για τη κάλυψη των αναγκών του μνημονιακού προγράμματος για το 2014. Το θέμα, σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα «StockWatch», τέθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση στην Τράπεζα, το Δ.Σ. της οποίας καλείται να εξετάσει το αίτημα το επόμενο διάστημα.

Με βάση τη συμφωνία που έγινε με τους πιστωτές, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για τη «διανομή κερδών από την Κ.Τ. ύψους 400 εκατ. ευρώ, που θα δοθούν το 2014. Η Κ.Τ. υπολογίζεται ότι θα έχει φέτος προ προβλέψεων κέρδη κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και επομένως, δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης μόνο από τα κέρδη της.

Από τα κέρδη θα αφαιρεθούν άλλωστε οι προβλέψεις που θα κρατήσει η Τράπεζα για την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας στο σύστημα, από την οποία προέρχονται τα αυξημένα έσοδα. Με βάση το νόμο η Κ.Τ. δίνει το 85% των κερδών της στην κυβέρνηση. Λόγω της δυστοκίας που υπάρχει στην εξεύρεση των 400 εκατ. ευρώ, μία από τις επιλογές είναι η πώληση του χρυσού που διαθέτει η Τράπεζα. Με τις σημερινές τιμές στις διεθνείς αγορές τα αποθέματα χρυσού στην Κ.Τ. ανέρχονται στα 440 εκατ. ευρώ.

Η πιθανότητα πώλησης του χρυσού είχε τεθεί στους πιστωτές μετά το Μάρτιο, προκαλώντας όμως την αντίδραση της Κ.Τ. και της ΕΚΤ. Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι τα όποια κέρδη από την πώληση χρυσού πρέπει να καλύψουν πρώτα τις πιθανές ζημιές από τον ELA. Μια άλλη λύση που φαίνεται να εξετάζεται για κάλυψη των 400 εκατ. ευρώ είναι να αυξηθεί η ανταλλαγή στοιχείων ενεργητικού μεταξύ κυβέρνησης και Κ.Τ.

Το θέμα της πώλησης χρυσού είχε τεθεί ενώπιον του Δ.Σ. της Κ.Τ. και το 2008, προκαλώντας ρήξη μεταξύ του τέως διοικητή Αθανάσιου Ορφανίδη και της τότε κυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, που θα το αξιοποιούσε για την δημοσιονομική της πολιτική.

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ENERGA – HELLAS POWER

Tο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση των παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa- Hellas Power σε 25 άτομα δείχνει ο αντεισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλλος.  Με την πρότασή του ζητεί να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για σειρά κακουργηματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων υπεξαίρεση, απιστία στην υπηρεσία με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Με την ίδια πρότασή του ο εισαγγελέας ζητά να διατηρηθεί η ισχύς των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης του ανακριτή για δύο εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν προφυλακισμένοι στις φυλακές του Κορυδαλλού.  Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την κατηγορία το σύνολο της υπεξαίρεσης ξεπερνά τα 270 εκατομμύρια ευρώ. Ο τελικός λόγος πάντως για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη ανήκει στα μέλη του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου που θα εκδώσουν το βούλευμά τους.