12 Δεκεμβρίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Την έναρξη της συνδιάσκεψης υψηλού επιπέδου για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας: Η βελτίωση της υγείας των πολιτών, κήρυξε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η συνδιάσκεψη διοργανώνεται από το Υπουργείο Υγείας στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία του Πρωθυπουργού, του αναπληρωτή Πρωθυπουργού, υπουργών, βουλευτών, πολιτευτών και εκπροσώπων οργανισμών και φορέων υγείας από όλη την Ευρώπη. Στο χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως "η Εκκλησία με τις όποιες δυνάμεις της κάνει ότι μπορεί κυρίως στο θέμα της πρόνοιας. Αυτός, εξάλλου, είναι και ο προορισμός της, να στέκεται πλάι στον άνθρωπο που υποφέρει και έχει ανάγκη, σε συνεργασία με την πολιτεία και την βοήθεια των λαών των ξένων κρατών".

Επισήμανε, επίσης, πως η αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας ήταν πάντα μέσα στο χώρο της Εκκλησίας". Ευχήθηκε, ωστόσο, στον Πρωθυπουργό να έχει δύναμη και να αγωνίζεται για μια πορεία βοηθητική σε όλους. Επισήμανε, άλλωστε, πως "πλέον οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες και μεγαλύτερες, αφού διακρίνουμε ότι οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παραμένουν οι ίδιες. Έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει προς το χειρότερο. Ευχόμαστε η αλληλεγγύη στον τομέα της υγείας να είναι αυτή που θα πάει μπροστά". Ο Πρωθυπουργός κατά την εναρκτήρια ομιλία του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για "όσα κάνει για τους ανήμπορους ανθρώπους".



ΠΟΝΤΑΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

 

Συντριβή στις Ευρωεκλογές φοβούνται τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και κατά παράβαση του νόμου τις τοποθετούν στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών εκλογών, στις 25 Μαίου, ελπίζοντας στην αποχή. Η δυσαρέσκεια των πολιτών από την καταδίκη που τους έχει επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόικα με μέτρα εξόντωσης είναι τόσο μεγάλη που αναμένεται να εξελιχθεί σε όλεθρο.

Η παραίτηση του Παναγιώτη Σιούφα από το βουλευτικό αξίωμα, που ίσως είναι η μοναδική τις τελευταίες δεκαετίες χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάποια δίωξη σε βάρος βουλευτή, οι αντιδράσεις βουλευτών της Ν.Δ. σε κρίσιμα θέματα και νομοσχέδια, όπως αυτό με το φόρο ακινήτων και οι «τορπίλες» του Νικήτα Κακλαμάνη για το «αντιρατσιστικό» νομοσχέδιο, πίσω από τον οποίο στοιχίζονται πολλοί ακόμη, δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνόντος κόμματος.

Ως όμως πιο σημαντική… διαφοροποίηση στο χώρο της Ν.Δ. εμφανίζεται η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, ο οποίος ασκώντας κριτική στην πολιτική του Α. Σαμαρά ξεκαθάρισε πώς δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές αν βρεθεί στα ψηφοδέλτια ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Και φυσικά ο κ. Καραμανλής ελέγχει ένα μεγάλο μέρος του κόμματος.

Στο ΠΑΣΟΚ, ο Ε. Βενιζέλος που βλέπει πώς δεν πρόκειται να εκλέξει ούτε έναν Ευρωβουλευτή αδυνατώντας να πιάσει το 5% προσπαθεί να βρει διέξοδο στην πρωτοβουλία των «58» για την «Ελιά» και βάζει «ταφόπλακα» στο κόμμα του οποίου ηγείται και μιλάει για «κοινές υποψηφιότητες». Πρωτοφανές για αρχηγό να λέει επί της ουσίας που το κόμμα του απλά… δεν υπάρχει.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το γεγονός ότι ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης ανακοίνωσε πώς οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, στις 25 Μαίου, δεν πρόκειται να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση. Αυτή έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό. Ίσα ίσα τέτοιου είδους κινήσεις πανικού ενισχύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή.

Από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε πραξικοπηματική και παράνομη τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών στο δεύτερο γύρο των Δημοτικών.«Η κυβέρνηση τρέμει το χαστούκι της ευρωκάλπης και ποντάρει στην αποχή. Ο νόμος είναι σαφής. Ευρωεκλογές και α’ γύρος αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25/5», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτηση του στο twitter.

Όσον αφορά στη Χρυσή Αυγή και ενώ η επιχείρηση της κυβέρνησης κατά του κόμματος και της ηγεσίας της βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι το μόνο κόμμα, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις  που κερδίζει πόντους, αυξάνει τα ποσοστά της, ενώ αυξάνεται και η δημοτικότητα του Ν. Μιχαλολιάκου. Του μόνου αρχηγού κόμματος.

Αν στην κυβέρνηση πιστεύουν πώς θα γλυτώσουν τη συντριβή, ενώ συνεχίζουν στην ίδια πολιτική και ετοιμάζονται να βγάλουν ακόμη περισσότερα σπίτια στο σφυρί, ζουν απλά σε άλλη χώρα και δεν βλέπουν πώς η κοινωνική εξέγερση πλησιάζει.

Φαινόμενα όπως αυτό του φαρμακοποιού στη Χαλκίδα που τράβηξε πιστόλι όταν η εφορία επιχείρησε να του κάνει έλεγχο, ή οι καταστροφές στην εταιρεία των παιδιών του κ. Σιούφα, δείχνουν πως το κοινωνικό «ηφαίστειο» ήδη ετοιμάζεται να εκραγεί. Ας το πάρουν χαμπάρι επιτέλους. Οδηγούν τη χώρα σε επικίνδυνα μονοπάτια.
 

(12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ) † ΑΓΙΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ


 Ο Άγιος Σπυρίδων, επίσκοπος Τριμυθούντος ο Θαυματουργός, έζησε τον 4ο αιώνα στην Κύπρο. Ήταν βοσκός στο επάγγελμα, έγγαμος και πατέρας μίας κόρης, της Ειρήνης. Ξεχώριζε για την πίστη του στο Θεό, την αγάπη του για τον άνθρωπο, την απλότητα, την ταπείνωση, την φιλοξενία και τις αγαθοεργίες του. Όταν πέθανε η γυναίκα του, ο Σπυρίδων αφιέρωσε πλέον τη ζωή του ολοκληρωτικά στο Θεό. Χωρίς να το επιδιώξει απέκτησε φήμη στη μεγαλόνησο και όταν εκοιμήθη ο επίσκοπος της πόλης της Τριμυθούντος, κοντά στη Σαλαμίνα, ομόφωνα οι πιστοί εξέλεξαν τον Σπυρίδωνα ως διάδοχό του.

Παρά την τιμή και το αξίωμα ο ταπεινός βοσκός δεν άλλαξε καθόλου την βιοτή του: φορούσε πάντα τα ίδια φτωχά ρούχα, τον ίδιο σκούφο από πλεγμένα φοινικόφυλλα. Παντού πήγαινε με τα πόδια, βοηθούσε στις γεωργικές εργασίες και, όπως πριν, φυλούσε το κοπάδι του. Μια νύχτα μπήκαν στο μαντρί του ληστές για να κλέψουν πρόβατα. Όταν όμως επιχείρησαν να βγούνε με τη λεία τους ένιωσαν μια αόρατη δύναμη να τους ακινητοποιεί. Το πρωί ο Άγιος τους βρήκε και εκείνοι, καταντροπιασμένοι, του διηγήθηκαν τι τους είχε συμβεί.

Ο Σπυρίδων τους απάλλαξε από τα δεσμά, τους νουθέτησε και τους δώρησε δύο κριάρια, «για τον κόπο της αγρυπνίας», όπως χαρακτηριστικά τους είπε. Αυστηρός με τον εαυτό του και γεμάτος αγάπη με τους συνανθρώπους του ο Σπυρίδων απέκτησε παρρησία ενώπιον του Θεού και έκανε πλήθος θαυμάτων. Όταν  φοβερή ξηρασία έπληξε την Κύπρο, ο Άγιος με την προσευχή του έφερε βροχή, κάνοντας το χώμα γόνιμο. Κάποιοι πλούσιοι είχαν αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες σιταριού για να τις πουλήσουν ακριβά, εκμεταλλευόμενοι τον λιμό.

Οι προσευχές του Αγίου γκρέμισαν τις σιταποθήκες τους και το σιτάρι μοιράστηκε δίκαια στο λαό. Ως άλλος Μωυσής μεταμόρφωσε ένα φίδι σε χρυσάφι για να βοηθήσει έναν φτωχό. Κι όταν αντιμετωπίσθηκε η ανάγκη, επανέφερε το φίδι στην προτέρα του κατάσταση, δοξάζοντας το Θεό. Πάντα πρόθυμος να συνδράμει τους δεινοπαθούντες, πήγε να ελευθερώσει έναν άντρα που είχε καταδικασθεί σε θάνατο. Καθώς προχωρούσε, βρέθηκε μπροστά σε ένα ποτάμι που τα ορμητικά νερά του τού έκοβαν το δρόμο. Ο άγιος προσευχήθηκε και το νερό σταμάτησε για να περάσει ο Σπυρίδων χωρίς να βρέξει τα πόδια του.

Ο Χριστός ενεργούσε μέσα του δια του Αγίου Πνεύματος και του έδωσε εξουσία και επάνω στον θάνατο. Μετά από παράκληση μιας γυναίκας βαρβαρικής καταγωγής, ο Άγιος ανέστησε το νεκρό βρέφος της που η ίδια είχε εναποθέσει στα πόδια της. Κι όταν εκείνη, από τη συγκίνηση, απέμεινε νεκρή, ο Άγιος ανέστησε  και την ίδια. Όταν πέθανε η κόρη του Ειρήνη, πριν προλάβει να φανερώσει σε κάποια γυναίκα πού είχε κρύψει τον θησαυρό που της είχε εμπιστευθεί, ο Άγιος έσκυψε πάνω στον τάφο και ρώτησε την νεκρή κόρη του πού ήταν ο θησαυρός.

Κι εκείνη, αφού του απάντησε, επέστρεψε στη σιωπή του θανάτου. Η αρετή του φώτιζε τους ανθρώπους και τους έκανε να μετανοούν για τις αμαρτίες τους. Μία αμαρτωλή γυναίκα έπεσε στα πόδια του ανθρώπου του Θεού και τα έλουσε με τα δάκρυά της, όπως η πόρνη του Ευαγγελίου. Ο Άγιος την συμπόνεσε , την σήκωσε και της είπε τον λόγο του Κυρίου «αφέωνταί σου αι αμαρτίαι», βοηθώντας την να ξεκινήσει μία νέα ζωή.

Στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που συγκάλεσε ο Μέγας Κωνσταντίνος στη Νίκαια, το 325 μ. Χ., ο Άγιος ανέλυσε ένα κεραμίδι στα στοιχεία του, τη φωτιά, το νερό και το χώμα, δείχνοντας ότι τα τρία στοιχεία είναι ταυτόχρονα ένα ενιαίο σώμα. Έτσι απέδειξε την Τριαδικότητα του Θεού, ότι είναι  δηλαδή « Ένας Θεός εν τρισί Προσώποις», καταισχύνοντας τον αιρεσιάρχη Άρειο και έναν φιλόσοφο οπαδό του, ο οποίος επέστρεψε στην Ορθοδοξία.

Μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου, ο γιος του Κωνστάντιος, ήταν φίλα προσκείμενος στον Αρειανισμό. Ενώ βρισκόταν στην Αντιόχεια αρρώστησε σοβαρά, χωρίς ελπίδα να γιατρευθεί. Μετά από όραμα του αυτοκράτορα, ο Άγιος εκλήθη στο ανάκτορο μαζί με τον μαθητή του Άγιο Τριφύλλιο. Μόλις έφθασε στο προσκέφαλο του βασιλιά, τον θεράπευσε από την σωματική ασθένεια, εφιστώντας του την προσοχή για την ψυχική του υγεία, η οποία κινδύνευε από την λοιμική των αιρέσεων. Ο αυτοκράτορας τον γέμισε δώρα και χρυσό, που ο Άγιος μοίρασε στο λαό του στην Κύπρο.

Ο Άγιος ζούσε  με την προσδοκία της μελλούσης ζωής. Τελούσε συνεχώς τη Θεία Λειτουργία σα να βρισκόταν ήδη ενώπιον του θρόνου του Θεού, μαζί με τους χορούς των Αγγέλων και των Αγίων. Μία ημέρα, την ώρα που λειτουργούσε, χωρίς να υπάρχουν  πιστοί, είπε το «Ειρήνη πάσι», και ο υποτακτικός του άκουσε την φωνή του χορού των Αγγέλων να απαντά «Και τω πνεύματί σου». Η προσευχή του ήταν συνεχής. 

Κάποτε, μάλιστα, το καντήλι στο ναό πήγαινε να σβήσει από έλλειψη ελαίου. Και τότε ο Άγιος ζήτησε από το Θεό να ευλογήσει και η καντήλα ξεχείλισε. Το λάδι που συγκεντρώθηκε φώτισε το ναό για πολλές μέρες. Ο Άγιος παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στον Κύριο στις 12 Δεκεμβρίου 348, σε ηλικία 78 ετών. Αυτή την ημέρα η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του. 

Το σκήνωμά του παρέμεινε άφθαρτο, πλην της δεξιάς χειρός του. Μέχρι τον 7ο αιώνα παρέμεινε στην Κύπρο. Κατόπιν, μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρώσος περιηγητής Αντώνιος Novgorod, ο οποίος έγραψε περί το 1200, αναφέρει ότι είδε το λείψανο στη μονή της Υ.Θ. Οδηγητρίας. Πρόκειται περί της γυναικείας μονής «της Θεοτόκου της Κεχαριτωμένης». Αργότερα μεταφέρθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Πρώτη σχετική μαρτυρία έχουμε του Στεφάνου Novgorod περί το 1350. Τέλος, την ημέρα της μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, στις 12 Δεκεμβρίου του έτους 1452, λίγους μήνες πριν την Άλωση, τελέσθηκε στο ναό της του Θεού Σοφίας πανηγυρική Θεία Λειτουργία, για την ένωση των Εκκλησιών, προεξάρχοντος του παπικού Λεγάτου, του λατινοφρονήσαντος στη Φλωρεντία, Αρχιεπισκόπου Κιέβου καρδιναλίου Ισιδώρου. Κατά την τελετή «το λείψανον του Αγίου Σπυρίδωνος, του οποίου εωρτάζετο η μνήμη, περιήγετο εν πομπή» (Α. Κύρου, Βησσαρίων ο Έλλην, τ. Β΄, Αθήναι 1947, σ. 13).

Το 1453 αμέσως μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως μεταφέρθηκε μαζί με το Ιερό λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, από τον ιερέα Γεώργιο Καλοχαιρέτη, μέσω Θράκης, Μακεδονίας και Ηπείρου καταλήγοντας στην Κέρκυρα το έτος 1456. Στην Κέρκυρα αρχικώς τα λείψανα τοποθετήθηκαν στο ναό του Αγίου Αθανασίου. Τα παιδιά του Γεωργίου Καλοχαιρέτη Μάρκος, Λουκάς και Φίλιππος κληρονόμησαν τα λείψανα. 

Ο Μάρκος δώρισε το μερίδιό του, δηλ. το λείψανο της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, το 1483 στη κερκυραϊκή κοινότητα. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος έλαβαν ο Λουκάς και ο Φίλιππος. Επιθυμία των δύο κληρονόμων ήταν να το μεταφέρουν από την Κέρκυρα, αλλά οι επίμονες αντιδράσεις των Κερκυραίων ανέκοψαν τα σχέδιά τους. 

Τούτοι μεταβίβασαν τα δικαιώματά τους στην θυγατέρα του Φιλίππου Ασημίνα. Αυτή, όταν το 1520 παντρεύτηκε τον Σταματέλλο Βούλγαρη, πρόσφερε σ’ αυτόν ως προίκα το ιερό λείψανο.

Έκτοτε έως το 1925 ανήκε στην κυριότητα της οικογένειας Βούλγαρη. Το λείψανο μεταφέρθηκε για λίγο χρονικό διάστημα στον καθεδρικό ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ στο Καμπιέλο.

Το έτος 1528 ο Σταματέλλος Βούλγαρης έκτισε ναό του Αγίου στο Προάστιο του Αγίου Ρόκου και το λείψανο μεταφέρθηκε εκεί. Κατά την πρώτη πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1537 μεταφέρθηκε προσωρινά στο ναό των Αγίων Αναργύρων στο Παλαιό Φρούριο. Μετά την πολιορκία επανήλθε στο ναό του.

Το έτος 1577 λόγω οχυρωματικών έργων αποφασίστηκε η κατεδάφιση του ναού. Τότε το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνος μεταφέρθηκε προσωρινά στο ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στη Γαρίτσα.

Το 1589 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του σημερινού ναού, ο οποίος ολοκληρώθηκε πιθανώς το 1594. Από τότε το λείψανο μεταφέρθηκε εκεί και παραμένει μέχρι σήμερα.
Το έτος 1967 δια Προεδρικού Διατάγματος ο ιερός ναός του Αγίου Σπυρίδωνος πόλεως Κερκύρας αναγνωρίστηκε επισήμως ως ίδιον Ν.Π.Δ.Δ., υπό την επωνυμία «Ιερόν Προσκύνημα Αγίου Σπυρίδωνος Κερκύρας».

Το νησί της Κέρκυρας ξεπέρασε πολλές δοκιμασίες χάρις στον Άγιο. Τέσσερις φορές η βενετοκρατούμενη Κέρκυρα σώθηκε είτε από ασθένειες, είτε από την πείνα είτε από την επιδρομή των Τούρκων.

Ειδικότερα, το 1553 ο Άγιος έσωσε το νησί από την πείνα (σιτοδεία). Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία του κάθε Μέγα Σάββατο.

Το 1630 απάλλαξε το νησί από την πανώλη. Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία την Κυριακή των Βαϊων.

Το 1673 παρενέβη και πάλι και έσωσε για δεύτερη φορά την Κέρκυρα από την πανώλη.Για το λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία κάθε πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο).

Τέλος, το 1716 απάλλαξε το νησί από την πολιορκία των Τούρκων. Για τον λόγο αυτό καθιερώθηκε η λιτανεία της 11ης Αυγούστου.

Εξάλλου, το 1718 ο Άγιος με θαυμαστό τρόπο απέτρεψε τον Βενετό διοικητή Ανδρέα Πιζάνη από το να οικοδομήσει λατινικό αλτάριο στο ναό. Η ανάμνηση του θαύματος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος επιτέλεσε πολλά θαύματα και στους ανθρώπους. Χαρακτηριστική ήταν η θεραπεία του Θεοδώρου, εμπόρου από την Ανατολή, ο οποίος τυφλώθηκε ολοσχερώς. Ο Θεόδωρος προσέτρεξε με θερμή πίστη στο ναό του Αγίου, και εκείνος του χάρισε και πάλι το φως (η ανάμνηση του θαύματος αυτού πανηγυρίζεται στις 13 Ιουλίου).

Αλλά και άλλοι γεύτηκαν και γεύονται την αγάπη και την αγαθοεργία του Αγίου. Αυτό μαρτυρούν και τα πολλά αφιερώματα στο ναό του. Ο Άγιος Σπυρίδων φέρει επισήμως από την Εκκλησία το τίτλο Θαυματουργός. 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ξεκινά ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων η δίκη του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για την υπόθεση των χρημάτων που είχε λάβει από τη Siemens. H δίκη είχε αναβληθεί δύο φορές, καθώς υποβλήθηκαν από την πλευρά των κατηγορουμένων αιτήματα αναβολής, τα οποία όμως δεν ικανοποίησε το δικαστήριο. Συνεδριάζει στις 11:00 το πρωί σήμερα, Πέμπτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Δομών και Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ, ενώ θα εξεταστεί το θέμα των απολύσεων από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, στο πλαίσιο της αποτίμησης του προγράμματος κινητικότητας.

Κλιμακωτά, ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, θα επιβαρυνθεί κάθε πολίτης το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για εκείνους που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ.Κεδίκογλου. Όπως είπε, θα υπάρξει επιβάρυνση 50 λεπτών του ευρώ «κατά μέσο όρο» το χρόνο για την επανασύνδεση ρεύματος σε 10.000 - 15.000 οικογένειες, ενώ εάν οι οικογένειες είναι περισσότερες, η επιβάρυνση θα φθάσει «το πολύ» έως 1 ευρώ. Τόνισε ότι οι επανασυνδέσεις αρχίζουν σήμερα και θα ολοκληρωθούν στο τέλος της εβδομάδας.

Πάνω από 18.000 βιογραφικά έχουν κατατεθεί στον ΟΤΕ για την κάλυψη των 390 θέσεων εργασίας που ανακοίνωσε ο Οργανισμός και ενώ η προθεσμία λήγει την Παρασκευή. Οι θέσεις αφορούν σε τεχνικούς πεδίου, εταιρικούς πωλητές και πωλητές σε καταστήματα. Κανονικά πραγματοποιούνται από το πρωί της Πέμπτης τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου μετά τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών και τη σταδιακή εξασθένηση των ανέμων.

Κόσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Μπανγκλαντές επικύρωσε την εσχάτη των ποινών για τον ισλαμιστή ηγέτη Καντέρ Μουλά, ο οποίος καταδικάστηκε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του 1971. Eκείνη τη χρονιά το Μπανγκλαντές κέρδισε την ανεξαρτησία του από το Πακιστάν. Σάλος έχει προκληθεί στη Νότιο Αφρική από την αποκάλυψη ότι ο επίσημος μεταφραστής στη νοηματική γλώσσα των ομιλιών των επισήμων στην τελετή για τον Μαντέλα ήταν απατεώνας, καθώς δεν έβγαζε νόημα. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει τις καταγγελίες, ενώ η Αστυνομία τον αναζητεί...

Λίγες μέρες μετά την τέλεση των πρώτων γάμων ζευγαριών του ίδιου φύλου στην Περιοχή της Πρωτεύουσας, το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε το συγκεκριμένο νόμο αντισυνταγματικό. Το Δικαστήριο έκρινε ότι ο νόμος που ισχύει σε μια περιοχή δεν μπορεί να υπερισχύσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας του 2004, η οποία χαρακτηρίζει γάμο την ένωση ετερόφυλων ζευγαριών.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες που έχουν προκαλέσει οι βροχές σε περιοχές του Ρίο ντε Ζανέιρο. Δυο ακόμη άνθρωποι αγνοούνται, ενώ ένας τρίτος εντοπίστηκε και νοσηλεύεται. Στην περιοχή του Μαρακανά όπου θα διεξαχθεί το καλοκαίρι ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου η κυκλοφορία διακόπηκε, καθώς η κομβική λεωφόρος Μαρακάνα πλημμύρισε.

Την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής και της Γερουσίας απέσπασε ο Ενρίκο Λέτα, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική πλειοψηφία μετά τη μπερλουσκονική έξοδο με τη στήριξη της Νέας Κεντροδεξιάς του Αντζελίνο Αλφάνο. «Κλέφτες» φώναζαν εκατοντάδες Ιταλοί κοντά στο Μοντετσιτόριο την ώρα της ομιλίας Λέτα. Τρίτη ημέρα με κινητοποιήσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα από το κίνημα διαμαρτυρίας κατά της λιτότητας που προαναγγέλλει την επόμενη εβδομάδα πανιταλική διαδήλωση στη Ρώμη.

Οικονομία

Παραπλανητική χαρακτηρίζει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης την κριτική που δέχεται σχετικά με τη 10ετή στέρηση της φορολογικής ενημερότητας φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο που είναι ανεπίδεκτες είσπραξης. Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα και κριτικές που του ασκήθηκαν ο κ. Χ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε πως ο φορολογούμενος με οφειλές προς το Δημόσιο που θα χαρακτηριστούν ανεπίδεκτες είσπραξης έχει ποινικές ευθύνες και ως εκ τούτου η στέρηση της ενημερότητας δεν είναι το πρόβλημα.

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων το 2014 και οι δαπάνες για καταβολή συντάξεων το επόμενο έτος θα απασχολήσουν τη συνάντηση που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τους επικεφαλής της τρόικας ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης στο υπουργείο Οικονομικών. Η τρόικα εμφανίζεται να θεωρεί μη επαρκή τα μέτρα που ψηφίσθηκαν χθες από τη Βουλή και περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής, καθώς υπολογίζει πως αυτά θα έχουν δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ όταν το υπουργείο κάνει λόγο για 600 εκατ. ευρώ.Μάλιστα, η σημερινή συνάντηση Βρούτση – τρόικας θα διεξαχθεί στον απόηχο των ανακοινώσεων για το οργανικό έλλειμμα του ΙΚΑ που μόνον το 2013 θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ, ήτοι θα ξεπεράσει κατά 1 δισ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει το Ταμείο (2,7 δισ. ευρώ).

Να προχωρούν σε αναφορές και καταγγελίες σε βάρος υπηρεσιών και υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν σε ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα ενθαρρύνει του πολίτες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.

Αθλητισμός

Με τα φαβορί να παίρνουν τα τελευταία «εισιτήρια», έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε ματς - θρίλερ, ολοκληρώθηκαν οι όμιλοι του Champions League και συμπληρώθηκε το παζλ των «16». Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Άρσεναλ, Ντόρτμουντ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Τσέλσι και Σάλκε είναι οι ομάδες που «σφράγισαν» την παρουσία τους στην κλήρωση της προσεχούς Δευτέρας (16/12) στη Νιόν της Ελβετίας. Τα αποτελέσματα ανά όμιλο: 5ος: Σάλκε - Βασιλεία (2-0), Τσέλσι - Στεάουα Βουκ. (1-0), 6ος: Μαρσέιγ - Ντόρτμουντ (1-2), Νάπολι - Αρσεναλ (2-0), 7ος: Αούστρια Βιένης - Ζενίτ Αγ.Πετρ. (4-1), Ατλέτικο Μαδρίτης - Πόρτο (2-0), 8ος: Μίλαν - Αγιαξ (0-0) και Μπαρτσελόνα - Σέλτικ (6-1).

Την επιθυμία της ομάδας του να φύγει νικήτρια  από την Τούμπα εξέφρασε ο Ντικ Αντβοκαατ, μιλώντας για την αναμέτρηση της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, της Αλκμααρ με τον ΠΑΟΚ. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, προέβη σε δήλωση για τα 67 χρόνια από την ίδρυση της UNICEF, με την οποία συνεργάζονται οι πρωταθλητές Ελλάδας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1803: Οι Σουλιώτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον Αλή Πασά. Έτσι, εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Ιόνια νησιά.

1913: Η «Μόνα Λίζα» επιστρέφει στο «σπίτι» της. Στο μουσείο του Λούβρου δηλαδή, απ’ όπου είχε κλαπεί το 1911.

1969: Έκρηξη βόμβας στην Piazza Fontana του Μιλάνου. 16 νεκροί και 90 τραυματίες. Αυτή έμελλε να είναι και η απαρχή της «Στρατηγικής της έντασης» για την γείτονα χώρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1915: Frank Sinatra, εμβληματικός τραγουδιστής και κυρίως ηθοποιός αμερικανικής καταγωγής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1963: Jasujiro Ozu, σπουδαίος Ιάπωνας σκηνοθέτης.

1987: Νίκος Σταυρίδης, κωμικός ηθοποιός.




ΠΡΟΤΙΜΑ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΤΗΣ ΕΞΟΧΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ


Εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης μέσα σε ένα φυσικό και όχι αστικό περιβάλλον φαίνεται πως έχουν «καλωδιώσει» έτσι τον ανθρώπινο εγκέφαλο, ώστε ενστικτωδώς, ακόμα και σήμερα, να προτιμά τη γαλήνη της εξοχής παρά τη σύγχυση των πόλεων, ακόμα και αν έχει γεννηθεί σε αυτές, σύμφωνα με μια νέα έρευνα Βρετανών ψυχολόγων. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ίαν Φράμπτον του πανεπιστημίου Έξετερ, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», χρησιμοποίησαν την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης του εγκεφάλου για να καταγράψουν τη νευρωνική δραστηριότητα μιας ομάδας εθελοντών που έβλεπαν είτε ειδυλλιακά τοπία στη φύση, είτε εικόνες από τη ζωή σε μια μεγαλούπολη.

Η έρευνα έδειξε ότι η περιοχή του ανθρώπινου εγκέφαλου που σχετίζεται με τη γαλήνια ηρεμία, ενεργοποιείται αυθόρμητα πολύ γρήγορα στη θέα της εξοχής και ενός αγροτικού τοπίου. Αντίθετα, στη θέα ενός αστικού περιβάλλοντος, δραστηριοποιείται - και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση - η εγκεφαλική περιοχή που εμπλέκεται στην επεξεργασία των πολύπλοκων οπτικών ερεθισμάτων, καθώς ο άνθρωπος προσπαθεί να ξεδιαλύνει τις ακριβώς βλέπει στο οπτικό πεδίο του.

Όπως είπε ο Ίαν Φράμπτον, «όταν ο εγκέφαλος κοιτάζει αστικά περιβάλλοντα, αναγκάζεται να κάνει πολλή δουλειά γιατί δεν ξέρει τι είναι αυτό που βλέπει. Ο εγκέφαλος δεν έχει μια άμεση και φυσική αντίδραση κι έτσι πρέπει να κάνει πυρετώδεις επεξεργασίες, οπότε, καθώς αναρωτιέται: «Τι ακριβώς βλέπω;», ενεργοποιείται το τμήμα του που ασχολείται με την οπτική πολυπλοκότητα. Ακόμα κι αν κάποιος έχει ζήσει στην πόλη όλη τη ζωή του, φαίνεται πως ο εγκέφαλός του συνεχίζει να μην ξέρει απόλυτα τι να κάνει με αυτές τις πληροφορίες, με αποτέλεσμα να καταφεύγει στην οπτική επεξεργασία».

Ο Βρετανός ψυχολόγος επεσήμανε πως οι αγροτικές εικόνες της υπαίθρου παράγουν μια «πολύ πιο ήπια» αντίδραση σε ένα τελείως διαφορετικό τμήμα του εγκεφάλου. «Δημιουργείται μια πολύ μικρότερη αντίδραση στο στεφανιαίο σύστημα, μια πολύ αρχαιότερη εξελικτικά περιοχή του εγκεφάλου, την οποία οι άνθρωποι μοιράζονται με τις μαϊμούδες και τους πιθήκους». Μάλιστα, αυτή η διαφορά αντίδρασης του εγκεφάλου δεν φαίνεται να είναι αισθητικής φύσης, αφού, όπως έδειξαν τα πειράματα, λαμβάνει χώρα ακόμα κι όταν οι άνθρωποι βλέπουν είτε πολύ ωραία αστικά περιβάλλοντα, είτε πολύ βαρετές εξοχές.

Ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής Μάικλ Ντεπλέτζ, σχολίασε ότι οι κάτοικοι των πόλεων, βαθιά μέσα τους, μπορεί να υποφέρουν όπως τα ζώα που είναι αιχμάλωτα σε κλουβιά. Είναι ενδεικτικό, όπως είπε, ότι η μαζική μετακίνηση των ανθρώπων από την ύπαιθρο στις πόλεις έχει συνοδευθεί από «μια απίστευτη αύξηση της κατάθλιψης και των διαταραχών συμπεριφοράς». Η αιτία, ανέφερε, είναι ότι «έχουμε παραμελήσει τη σχέση που τα ανθρώπινα όντα έχουν με το (φυσικό) περιβάλλον τους και το πόσο ισχυρά συνδεδεμένοι είμαστε με αυτό».

Ο ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΟΥ 2014!


Η διαρκής ενασχόληση της κυβέρνησης με την οικονομία και η μονοθεματική κάλυψή της από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα δεν σημαίνει, ασφαλώς, ότι τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής έχουν διαγραφεί από την ημερήσια διάταξη των σχέσεων της Ελλάδας με τους γείτονές της, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Οι προχθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, με τις οθωμανικές αναφορές σε μια ευρεία γεωγραφική περιοχή από το Σεράγιεβο και την Πρίστινα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή δεν αιφνιδιάζουν. Χρήσιμο θα ήταν να αναλυθούν μαζί με τις προ εβδομάδων, παρόμοιες επισημάνσεις του ότι «και το Κόσοβο είναι Τουρκία», και μαζί με τις προ ημερών κινήσεις του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους σε ερευνητικό πεδίο της κυπριακής ΑΟΖ.

Η «προ κρίσης» (πριν από το 2010) ελληνική διπλωματία γνώριζε τον Τούρκο πρωθυπουργό ως έναν ήπιο πολιτικό που, παρά τη βαθιά ισλαμική πίστη του, ήθελε να οδηγήσει τη χώρα του προς την Ε.Ε. και να την καταστήσει, όπως επιθυμούσαν και οι ΗΠΑ, σε γέφυρα της Δύσης με τον μουσουλμανικό κόσμο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της οξείας κρίσης του 2010-2013, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις γνώριζαν ότι, με εξαίρεση τις διελεύσεις τουρκικών πολεμικών πλοίων από τα χωρικά μας ύδατα και τις παρασκηνιακές κινήσεις κατά της ΑΟΖ Ελλάδας - Κύπρου, είχε εδραιωθεί μια άτυπη, αλλά χρησιμότατη, πρακτική ότι η ευρωζώνη δεν θα ήταν δυνατόν να διαταραχθεί και από μια, εξ Ανατολών, εισαγόμενη ένταση.

Σήμερα που η κατάσταση κάπως σταθεροποιείται η Αθήνα καλείται να συνομιλήσει και αντιμετωπίσει έναν διαφορετικό Ερντογάν: Πρώτον, σε προσωπικό επίπεδο, η επιβάρυνση της υγείας του δείχνει άνθρωπο που αγωνιά μήπως ο χρόνος δεν επαρκεί για την πραγμάτωση των στόχων του. Δεύτερον, στο εσωτερικό πεδίο, έπειτα από 10 ολόκληρα χρόνια μεγάλης ισχύος, αντιμετωπίζει προβλήματα στο κόμμα του, αγωνιά για τον τρόπο μετάβασής του ή μη στην προεδρία της Δημοκρατίας και ισορροπεί σε μια χώρα διχασμένη μεταξύ ισλαμιστών και δυτικόστροφων πολιτών. Τρίτον, στο εξωτερικό μέτωπο, αντί για γέφυρα της Δύσης, η Τουρκία του κ. Ερντογάν αναδεικνύεται σε υποστηρικτή των τρομοκρατών της Αλ Νούσρα (και της Αλ Κάιντα) στη Συρία, σε ταραξία της Αιγύπτου και σε ταυτόχρονο εχθρό του Ισραήλ και του Ιράν. 

Εν όψει του 2014, η Αθήνα βρίσκεται ενώπιον της σύγκλησης του τρίτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (πιθανόν στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου). Δυστυχώς, η πραγματοποίησή του δεν μπορεί να αποτελέσει επανάληψη των δημοσίων σχέσεων των προηγούμενων συναντήσεων, του Μαΐου 2010 και του Μαρτίου 2013, καθώς η Αγκυρα απαιτεί τη συζήτηση θεμάτων ουσίας. Επιπλέον, μια επιθετική ή και απλώς διφορούμενη δήλωση του κ. Ερντογάν, μέσα στην Αθήνα και εν μέσω της ανεπίσημης προεκλογικής περιόδου ως το Μάιο, δεν θα αποτελούσε και την πιο ευχάριστη εξέλιξη. 

Πέραν του διμερούς πλαισίου, οι εξελίξεις στο Κυπριακό (με την προσδοκία της Δύσης για πρόοδο ως την άνοιξη) και οι ανησυχητικές ενδείξεις για τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Μεγαλονήσου, που επαναφέρουν την ιδέα ενός τουρκικού αγωγού για την εξαγωγή κυπριακού (και ισραηλινού) φυσικού αερίου, προοιωνίζουν ένα πολύ δύσκολο «διπλωματικό 2014».


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ

Ο Θεός με τις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης ετοίμασε τον κόσμο για τον ερχομό του Μεσσία.

Προφητεία για τον άγιο Ιωάννη Πρόδρομο:

«Ιδού εγώ αποστέλλω τον άγγελον μου και επιβλέψεται οδόν μου προ προσώπου μου». Και ενώ θα ζει ο Πρόδρομος (μετ’ αυτόν) «ήξει εις τον ναόν εαυτού ο Κύριος όν υμείς ζητείτε, και ο άγγελος της Διαθήκης, όν υμείς θέλετε. Ιδού έρχεται και καθιείτε χωνεύων και καθαρίζων». Θα αποστείλω τον αγγελιοφόρο μου για να προετοιμάσει το δρόμο μου. Ο αγγελιοφόρος της διαθήκης, στον οποίο προσβλέπετε, ήδη έρχεται. Τότε, εγώ, ο Κύριος, που εσείς με περιμένετε, θα εισέλθω ξαφνικά στο ναό μου (Μαλαχίας 3, 1– 3).

Ο Θεός θα γίνει άνθρωπος:

«Παιδίον εγεννήθη ημίν, υιός και εδόθη ημίν. Και καλείται το όνομα Αυτού: Μεγάλης Βουλής Άγγελος, θαυμαστός σύμβουλος, Θεός Ισχυρός, Εξουσιαστής, Άρχων Ειρήνης, Πατήρ του Μέλλοντος Αιώνος».Διότι γεννήθηκε για μας ένα παιδί, μας δόθηκε ένας γιος, πάνω στους ώμους του η εξουσία θα μένει και τ’ όνομα του θα ‘ναι: Σύμβουλος θαυμαστός, Θεός ισχυρός, αιώνιος Πατέρας και της Ειρήνης Άρχοντας (Ησαΐας 9,5).

 Θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας:

«Και συ Βηθλεέμ, γη Ιούδα, ουδαμώς ελαχίστη ει εν τοις ηγεμόσι Ιούδα, εκ σου γαρ εξελεύσεται ηγούμενος όστις ποιμανεί τον λαόν μου τον Ισραήλ ». Αλλά από εσένα Βηθλεέμ, πόλη της περιοχής όπου κατοικεί η συγγένεια Εφραθά, αν και είσαι μια από τις πιο μικρές πόλεις του βασιλείου του Ιούδα, εγώ θα κάνω να προέλθει εκείνος που θα γίνει άρχοντας του Ισραήλ (Μιχαίας 5,1).

 Θα γεννηθεί από Παρθένο:

«Ιδού η Παρθένος εν γαστρί έξει, και τέξεται Υιόν και καλέσουσι το όνομα αυτού Εμμανουήλ».Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο, ο οποίος θα ονομαστεί Εμμανουήλ (που σημαίνει: Ο Θεός μαζί μας) ( Ησαΐας 7, 14 )



ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ-ΚΕΡΙ-ΧΕΪΓΚ!


Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχαν τηλεδιάσκεψη τόσο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ και μίλησαν για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κύπρου! Δηλαδή αν αληθεύει, οι ΗΠΑ και η Βρετανία, μιλούν για τα κοιτάσματα ενός ξένου κράτους με ένα τρίτο κράτος το οποίο όλως τυχαία έχει ... εισβάλλει στο κράτος του οποίου έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα και κατέχει το 40% της επικράτειάς του.

Όλα αυτά ενώ το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και ερευνά για υδρογονάνθρακες και η Ε.Βενιζέλος αναμένει τον πολυχρονεμένο Βεζύρη Α.Νταβούτογλου στην Αθήνα την Παρασκευή για να "ενταφιάσουν" από κοινού το Κυπριακό.... Την ίδια στιγμή πάντως, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει να εμφανίζεται αδιάλλακτη. Όπως επισημαίνουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η απάντηση που έδωσε στην τελευταία πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη για το κοινό ανακοινωθέν υπήρξε αρνητική.

Για την απόρριψη της πρότασης από την τουρκοκυπριακή πλευρά ενημέρωσε τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Αυστραλό Αλεξάντερ Ντάουνερ (εξαιρετικά ύποπτος ο ρόλος του), ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής Οσμάν Ερτούγ σε συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης. Στη συνέχεια ο κ. Ντάουνερ είχε συνάντηση με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή κ. Α. Μαυρογιάννη, τον οποίο και ενημέρωσε σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού πρακτορείου ειδήσεων, οι Τουρκοκύπριοι επέφεραν αλλαγές στην πρόταση που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάστηκε απόλυτα αδιάλλακτη. Η ίδια πηγή ανέφερε πως η Λευκωσία θα επανεκτιμήσει την όλη κατάσταση και θα αποφασιστούν οι περαιτέρω χειρισμοί μόλις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  επιστρέψει από την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Η στάση των ΗΠΑ δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Υπάρχουν ισχυροί κύκλοι στην Ουάσιγκτον που κρίνουν ότι η Τουρκία πρέπει να έχει κύριο λόγω στα κυπριακά κοιτάσματα. Τον Μάρτιο του 2012 ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ μιλώντας για τα επενδυτικά προγράμματα για την εκμετάλλευση του αερίου της Αν. Μεσογείου και τους αγωγούς του Νότιου Διαδρόμου στο συνέδριο του Economist "έβαλε" την Τουρκία 100% μέσα στο παιχνίδι αναγνωρίζοντας της δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική και πιθανότατα αυτή είναι η αιτία που δεν υπογράφηκε η συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ!

Τότε ο Αμερικανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι "από τις ανακαλύψεις αυτές θα πρέπει να κερδίσουν όλοι. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όμως από τους πόρους που θα προκύψουν ο Μόρνινγκσταρ πιστεύει ότι θα πρέπει να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι" δικαιώνοντας τις θέσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

Επεσήμανε δε ότι "Οι ανακαλύψεις ενεργειακών πόρων στην Αν. Μεσόγειο υπερβαίνουν τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες όπως την Κύπρο, το Ισραήλ και ενδεχομένως αργότερα και την Ελλάδα". Ουσιαστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος στέλνει το μήνυμα ότι αυτό που οι τρείς χώρες διαθέτουν είναι πολύ πολύτιμο και σημαντικό για την παγκόσμια οικονομία για να το διαχειριστούν μόνοι τους!

Όπως δήλωσε υπάρχουν νομικά και πολιτικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν αποδεχόμενος εμμέσως τις τουρκικές ενστάσεις όσον αφορά την περιοχή. Επεσήμανε ότι "θα είναι κρίμα οι χώρες της περιοχής να στερηθούν τα οφέλη των ανακαλύψεων", στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την πιθανή απώλεια αυτών των ενεργειακών πόρων λόγω προστριβών τονίζοντας όμως και την θέση των ΗΠΑ ως ισορροπιστή του γεωπολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ οι λύσεις που θα επιλεγούν για την εκμετάλλευση των νέων πηγών στην Αν. Μεσόγειο, θα πρέπει να στηρίζονται στη λογική της γενικότερης ωφέλειας που θα προσφέρουν στις χώρες της περιοχής βάζοντας ουσιαστικά από την πίσω πόρτα και την Τουρκία στο ενεργειακό παιχνίδι της Αν. Μεσογείου. Η τοποθέτηση αυτή του Αμερικανού αξιωματούχου αποτελεί το μήνυμα που η Τουρκία περίμενε αφού έμμεσα οι Αμερικανοί αναγνωρίζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή και φυσικά η Αν. Μεσόγειος τείνει να μετατραπεί σε μία νέα ζώνη ελληνοτουρκικών αντιπαραθέσεων για μία ακόμη φορά με την ανοχή των ΗΠΑ.

Όπως σημείωνε σε παλαιότερο άρθρο του το defencenet.gr "ο R. Morningstar υποστηρίζει ανοιχτά την εξάλειψη κάθε ιστορικής διαφοράς μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε σχέση με τη Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο, και άλλα καίρια ζητήματα, με μια σειρά ελληνικών υποχωρήσεων που θα αναδιατάξουν τον χάρτη των δικαιωμάτων των δύο κρατών στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο. Έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η μεταξύ τους συνεργασία  ώστε να υπάρξει μια κερδοφόρα (για τις ΗΠΑ…) συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου, αλλά και της Α.Μεσογείου".  Kατ'αυτό τον τρόπο είχε ματαιωθεί και η υπογρφή σε εκείνο το συνέδριο της υπογραφής της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για τους υδρογονάνθρακες....

BLUE FLAG: ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟ ΟΡΙΟ


Mε επιδόσεις στο πιο δύσκολο είδος αποστολών, αυτό της καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας (DEAD), οι οποίες άφησαν άφωνους τους λοιπούς συμμετέχοντες (Αεροπορίες Ισραήλ, ΗΠΑ, Πολωνίας κλπ) τα τέσσερα μαχητικά F-16 Block 52+ της 340Μ  Πολεμικής Αεροπορίας, οι πιλότοι τους και η ομάδα των υπολόγων επέστρεψαν θριαμβευτές από την άσκηση Blue Flag που οργάνωσε η Αεροπορία του Ισραήλ στην αεροπορική βάση της Ovda της ερήμου έρημο Negev. Οι Έλληνες χειριστές εφαρμόζοντας πρηγμένες τακτικές εναντίον των επίγειων αντιαεροπορικών συστημάτων που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί (MIM-23 Hawk και MIM-104 Patriot) ξεπερνούσαν με χαρακτηριστική ευκολία τις φονικές ζώνες τους εκτελώντας επιτυχεις εικονικές βολές AGM-88B HARM εναντίον τους.

Τα τέσσερα ελληνικά F-16 block 52+ που πήραν μέρος στην άσκηση και σύμφωνα με τις πλέον συγκρατημένες εκτιμήσεις ουσιαστικά εξουδετέρωσαν κάθε «εχθρικό» αντιαεροπορικό σύστημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο πλαίσιο μεικτών πακέτων (COMAO) της άσκησης. Για τις αντιδράσεις της στις προσβολές των επίγειων αντιαεροπορικών συστημάτων  GBAD (Ground Based Air Defence), η ελληνική αποστολή χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα στους υπολοιπους συμμετέχοντες (Αμερικανοί και Ισραηλινοί χειριστές των F-15E Strike Eagle και F-15 Raam πήραν μαθήματα στο συγκεκριμένο είδος αποστολών.

Τις πρώτες ημέρες της άσκησης η ελληνική αποστολή αλλά και οι αποστολές των υπολοίπων ξένων συμμετεχόντων h αμερικανική Αεροπορία με F-15E και η, ιταλική Αεροπορία με Tornado και AMX πραγματοποίησαν αποστολές εξοικείωσης (Familiarization) προκειμένου να τους επιδειχθούν οι περιοχές πτήσεων της άσκησης, οι προσεγγίσεις στα εναλλακτικά αεροδρόμια, αλλά και εξοικείωση με το Πεδίο Βολής (Range 90). Να σημειωθεί ότι η 340Μ δεν πραγματοποίησε αποστολές καταστολής Αεράμυνας SEAD (κάτι που αποτελεί κύρια αποστολή της 343Μ) αλλά αποστολές καταστροφής της εχθρικής Αεράμυνας DEAD  (Distraction of Enemy Air Defenses) κάτι που σημαίνει ότι τα μαχητικά της ΠΑ εκτέθεικαν για περισσότερη ώρα στην απειλή των αντιαεροπορικών συστημάτων και δεν αποχωρούσαν παρά μόνο όταν καταγραφόταν επιβεβαιωμένο kill.

Η 340Μ την οποία είχαν ειδικά ζητήσει οι Ισραηλινοί εξαιτίας των ικανοτήτων της Μοίρας στην εκτέλεση αποστολών βαθιάς διείσδυσης, εκτός από τις αποστολές  DEAD εκτέλεσε και αποστολές αέρος-αέρος σε συνοδεία του μεικτού σχηματισμού και αναμέτρησης με εχθρικά μαχητικά. Σε ότι αφορά τις αποστολές προσβολών  αυτές εκτός από επιχειρήσεις DEAD όπως αναφέρθηκε αφορούσε καταστροφή εχθρικών υποδομών καθώς και χερσαίων εχθρικών δυνάμεων. Αξιοσημείωτος είναι και ο αριθμός των εξόδων που πραγματοποίησε η  Μοίρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της αποστολής, εκτελώντας περί τις 80 εξόδους(!) στις 10 ήμερες περίπου που .κράτησε η πτητική δραστηριότητα στην άσκηση.

Αιτία των πολλών εξόδων που πραγματοποίησαν τα αεροσκάφη ήταν ο πολύ υψηλός ρυθμός σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών, με 2 σχεδιάσεις την ημέρα και πτήσεις οι οποίες απαιτούσαν 12 ώρες απασχόλησης τουλάχιστον(!), εξομοιώνοντας τον με αυτόν περιόδου πραγματικών επιχειρήσεων. Γενικά και όπως ομολόγησαν και οι Ισραηλινοί η συνολική εικόνα της Μοίρας κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα οι σχηματισμοί της 340Μ αποτέλεσαν θετικό παράδειγμα προς όλους τους συμμετέχοντες μετά από υπόδειξη των Ισραηλινών που ως «Λευκό Επιτελείο» είχαν επιφορτιστεί και με το ρόλο της απενημέρωσης.

Για  την επίτευξη του υψηλού αυτού αριθμού των εξόδων κύριο και πρωταρχικό  ρόλο έπαιξε η επίδοση της τεχνικής υποστήριξης και των υπολόγων της ΠΑ η κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα. Από πλευράς ισραηλινής Αεροπορίας, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στη σχεδίαση αλλά και εκτέλεση της Blue Flag. Το παραπάνω γεγονός προκύπτει αφενός μεν από τον αριθμό του εμπλεκομένου προσωπικού που συμμετείχε, αφετέρου δε από το σύνολο των επισκεπτών - παρατηρητών, υψηλής αξίας.

Σημειώνεται πως η  όλη οργάνωση της Άσκησης σε θέματα διοικητικής μέριμνας  ήταν ίσως το πιο δυνατό σημείο της Άσκησης. Όλες οι αποστολές έμειναν πλήρως ικανοποιημένες από τη φιλοξενία της Μονάδας αλλά και από τον άμεσο τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που προέκυψαν. Η πρώτη εβδομάδα των πτήσεων ήταν πιο εποικοδομητική, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι δεν εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα και τη δεύτερη εβδομάδα. Το κλιμάκιο της ελληνικής αποστολής επισκέφτηκαν ο Αρχηγός της Ισραηλινής Αεροπορίας καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ.