11 Δεκεμβρίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.


Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Δεκέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία : Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος καταθέτει την κοινή Της αγωνία για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας, καθώς καθημερινά το ανθρώπινο πρόσωπο περιφρονείται και ο ιερός του χαρακτήρας υποτιμάται, ενώ απαξιώνεται κάθε ευγενής προοπτική του. Όμως, οτι αποϊεροποιείται, ευτελίζεται. Και οτι ευτελίζεται, πωλείται πιο εύκολα στην αγορά.

Έτσι συμβαίνει και σήμερα και με τις εκτροπές του οικογενειακού θεσμού που μεταμφιέσθηκαν σε εναλλακτικές μορφές οικογένειας, όπως το κυοφορούμενο σύμφωνο συμβίωσης. Η οικογένεια δεν θεωρείται πια «μικρή Εκκλησία», αλλά μετατρέπεται σε απλό σύμφωνο συμβίωσης. Με αυτό τον τρόπο, όμως, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά η αποτυχία των ανθρωπίνων σχέσεων. Αυτή η ανθρώπινη σχέση προϋποθέτει την αγάπη. Χωρίς την αγάπη, με όσα επιχρίσματα και αν καλλωπισθεί η σχέση, δεν έχεις τίποτα.

Η Εκκλησία μας καλείται να διαμορφώσει τη μαρτυρία της, καθώς και την ποιμαντική αντιμετώπιση όλων των νέων εναλλακτικών σχημάτων του ιδιωτικού βίου της εποχής μας, που αντιστρατεύονται την παραδοσιακή οικογένεια ενώ περιφρονούν τη διδασκαλία Της, η οποία σκοπό έχει την ενδυνάμωση των μελών της στη έμπονη πορεία τους προς τη Βασιλεία του Θεού, λαμβάνοντας σοβαρά υπ όψιν Της όλα τα φαινόμενα που αλλοιώνουν τον οικογενειακό βίο.

Μετά από πρόσκληση του Μακαριωτάτου Προέδρου, την Διαρκή Ιερά Σύνοδο επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας και κ. Σπυρίδων – Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του στην πρόσκληση της Εκκλησίας και τον ενημέρωσε για τα προβλήματα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν τα κοινωφελή εκκλησιαστικά Ιδρύματα, λόγω αδυναμίας της καλύψεως των εξόδων, εξαιτίας της υψηλής φορολογήσεως και της μη εγκαίρου καταβολής των νοσηλείων από τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μετά από τον Μακαριώτατο Πρόεδρο ομίλησαν και οι Συνοδικοί Ιεράρχες για ανάλογα προβλήματα. Ο κ. Υπουργός, απαντώντας στις τοποθετήσεις του Μακαριωτάτου και των Συνοδικών Αρχιερέων είπε ότι αυτός και η Πολιτεία αναγνωρίζει πλήρως το έργο της Εκκλησίας που επιτελείται στον κοινωνικό και προνοιακό τομέα διαχρονικά και ιδιαιτέρως την παρούσα περίοδο, εξαιτίας της οικονομικής κρίσεως, η οποία πλήττει τις ασθενείς ομάδες του Λαού μας, και ότι πράγματι η Πολιτεία οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» προς την Εκκλησία.

Για όλα τα θέματα που ετέθησαν, υποσχέθηκε να τα εξετάσει με τα αρμόδια υπηρεσιακά πρόσωπα του Υπουργείου και των Ασφαλιστικών Ταμείων για την άμεση επίλυσή τους. Ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου για την εξέταση των θεμάτων αυτών ορίσθη ο Συνοδικός Μητροπολίτης, Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε γνώση ότι η προθεσμία, την οποία είχε ορίσει με σχετική πρόσκλησή Της στους δύο δημοσιογράφους που δήλωσαν ότι κατέχουν στοιχεία κατά Κληρικών, εξέπνευσε χωρίς αυτοί να εμφανισθούν, προς διευκόλυνση του έργου της Εκκλησιαστικής Δικαιοσύνης.

Εν συνεχεία, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.

Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΙΩΠΑ...

 

Η αμφισβήτηση των γεωγραφικών ορίων μίας χώρας αποτελεί πάγια αιτία πολέμου, για εκείνους που θέλουν να υπερασπιστούν τη χώρα τους. Χωρίς ντροπή και μακράν της πραγματικότητας, με μαθήματα ιστορίας και γεωγραφίας απαντάει το Ελληνικό ΥΠΕΞ στην τουρκική πρόκληση. Κρυμμένος ο Σαμαράς προσπαθεί να διαφύγει των ευθυνών που του ορίζει το Σύνταγμα και που αφορούν την υπεράσπιση της πατρίδας. Σε μία γεωγραφική ανακατανομή της ευρύτερης περιοχής των νότιων Βαλκανίων, με ταυτόχρονη επανεγγραφή της ιστορίας, κατά το δοκούν, προχώρησε ο – κατά πολλούς αλλαζόνας - τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όταν κατά την τριήμερη περιοδεία του στη Θράκη και σε ομιλία του από την πόλη της Κεσάνης, κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι η Θράκη κατέχει μια ξεχωριστή σημασία. Η ουσία όμως των λόγων του εντοπίζεται στις αμέσως επόμενες φράσεις του. «Για μας, η Θράκη έχει ιδιαίτερη σημασία και έννοια.

Η Θράκη ταυτόχρονα είναι Θεσσαλονίκη, ταυτόχρονα είναι Κομοτηνή, ταυτόχρονα είναι Ξάνθη, ταυτόχρονα είναι Deliorman (Ντόμπρουτζα), είναι Kircaali (Καρτζαλί, πόλη της Βουλγαρίας), είναι Vardar (Βαρδάρης) και, αν πάμε πιο πίσω, Θράκη είναι ταυτόχρονα Σκόπια, Πρίστινα, Prizren (Πρίζρεν στο Κόσοβο), είναι Σαράγεβο». Δίχως άλλο, ο τούρκος πρωθυπουργός οριοθέτησε μία νέα γεωγραφική περιοχή, την οποία αυτοβούλως ονόμασε «Θράκη» και η οποία εμπεριέχει γεωγραφικές περιοχές από την Τουρκία, την Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Ελλάδα (δεν δίστασε να αναδιατάξει ιστορικά και γεωγραφικά την κεντρική και δυτική Μακεδονία, εντάσσοντάς την στην «Θράκη», όπως ο ίδιος την αντιλαμβάνεται) και επί της ουσίας εξέδωσε διάγγελμα της γεωγραφικής περιοχής στην οποία ο ίδιος – και φυσικά η τουρκική εξωτερική πολιτική προσβλέπει ως ενιαίο γεωγραφικά, πολιτιστικά και ιστορικά χώρο.

Με αυτή του την ξαφνική παρέμβαση ο τούρκος πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως αποσκοπεί στη δημιουργία «μίας Θράκης» (ενός νέου κράτους;), στην οποία όλως τυχαίως εδώ και πολλά χρόνια αναπτύσσεται η τουρκική εξωτερική πολιτική και – φυσικά οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, δημιουργώντας μουσουλμανικούς πυρήνες οι οποίοι με την κατάλληλη τουρκική χρηματοδότηση αυτοπροσδιορίζονται ως… τούρκικοί. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η ματαιοδοξία του Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια, αλλά στην τελευταία του αυτή παρέμβαση κατέστησε σαφές από την πλευρά της Τουρκίας πως βλέπει σαν «ενιαίο χώρο» την Θράκη που ξεκινάει από την Κωνσταντινούπολη και τελειώνει στην… Θεσσαλονίκη. Με τον τρόπο αυτό, ξεδιπλώνει την τουρκική πολιτική των επόμενων χρόνων, ξεκαθαρίζει πως θεωρεί την Ελληνική Θράκη ως περιοχή που καταλήφθηκε από τον τουρκισμό και η μεγαλομανία και θρασύτητά του φτάνει μέχρι και την κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη, που ο ίδιος ο Ερντογάν θεωρεί ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεγάλης ενιαίας Θράκης που ο ίδιος ονειρεύεται και στην οποία οι μουσουλμανικοί τουρκόφιλοι πυρήνες θα έχουν – φυσικά - πολύ ουσιαστικό και στοχευμένο ρόλο.

Επί της ουσίας, λοιπόν, ο τούρκος πρωθυπουργός αμφισβητεί ευθέως οποιαδήποτε συνθήκη έχει υπογράψει η Τουρκία, αμφισβητεί ευθέως τα υφιστάμενα σύνορα των κρατών και θέτει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης των πάντων για την ευρύτερη περιοχή των νοτίων Βαλκανίων. Εάν προσεγγίσουμε ψυχρά την τοποθέτηση αυτή του κ. Ερντογάν, διαπιστώνουμε πως αμφισβητεί την υφιστάμενη γεωγραφική επικράτεια της Ελλάδας και υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να του έχει δοθεί άμεσα, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, μία σκληρότατη απάντηση η οποία θα έπρεπε να κινείται στα όρια της… προειδοποίησης. Αντί να συμβεί όμως το φυσιολογικό, δηλαδή ο κ. Ερντογάν να εισπράξει την απάντηση που πρέπει από τον Έλληνα ομόλογό του κ. Σαμαρά, στην τουρκική πρωθυπουργική πρόκληση – που είναι ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου - απάντησε με τις γνωστές άτονες, άχρωμες και άοσμες δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας:

«Οι ιστορικές και γεωγραφικές αναφορές, ιδίως σε μια περιοχή με έντονη ιστορική φόρτιση, όπως τα Βαλκάνια, πρέπει να γίνονται πάντοτε με ιδιαίτερη προσοχή. Σήμερα πλέον το μόνο κριτήριο είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου και άρα των κανόνων που διέπουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες βασίζονται στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών της περιοχής. Για την Ελλάδα - που θα μπορούσε, προφανώς, να κάνει πάρα πολλές ιστορικές αναφορές - αυτή είναι μια θεμελιώδης, αυτονόητη και απαράβατη θέση». Πιθανότατα στο Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αντιληφθούν πως ο τούρκος πρωθυπουργός δεν χρειάζεται μαθήματα γεωγραφίας ή ιστορίας, αφού για τον ίδιο αυτοί οι όροι είναι ευμετάβλητοι. Ίσως, όμως, μαθήματα γεωγραφίας και ιστορίας να χρειάζονται στο ελληνικό ΥΠΕΞ προκειμένου να μπορούν να αντιληφθούν τι σημαίνει για την Ελλάδα όταν ο τούρκος πρωθυπουργός δηλώνει πως η Τουρκία φθάνει μέχρι και την Θεσσαλονίκη!!!

Επίσης, στο ελληνικό ΥΠΕΞ και στο μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως υπάρχει σαφής σχεδιασμός και μεθόδευση από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία διαπιστώνοντας ότι η Αθήνα έχει διάθεση τήρησης χαμηλών τόνων (στα όρια της τακτικής υποχώρησης) στα ελληνοτουρκικά, δίνει το δικαίωμα στην τουρκική εξωτερική πολιτική να κινείται επιθετικά και να καταλαμβάνει άμεσα τους κενούς χώρους που δημιουργεί η άτονη πολιτική παρουσία της Ελλάδας στις ενίοτε «διαφορές» που προκύπτουν (όλως τυχαίως αποκλειστικά με ενέργειες της Άγκυρας), δημιουργώντας έτσι ένα καθεστώς μόνιμης πίεσης προς την φοβική και ανώριμη να αντιληφθεί την πραγματικότητα Αθήνα. Ακόμη και σε αυτή την ύστατη πρόκληση μη αναγνώρισης ως ελληνικού εδάφους της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρωθυπουργός κρύφτηκε στο μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών σιώπησε ενοχικά και το βάρος της απάντησης δόθηκε στον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών!!!

Δειλία μέγιστου βαθμού, προφανής ανικανότητα χειρισμού κρίσεων που ενέχουν σοβαρότατους εμφανείς εθνικούς κινδύνους υπό το πρίσμα μίας ευθείας εθνικής απειλής που αφορά την σμίκρυνση της Ελληνικής γεωγραφικής επικράτειας…!Δείγμα της διάθεσης επί των ελληνοτουρκικών που υπάρχει στην κυβέρνηση, είναι και η αναβολή της συζήτησης επί του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες μεταβολές προσθήκες οι οποίες θα συμπεριελάμβαναν στο εν λόγω νομοσχέδιο την Γενοκτονία των Ποντίων, των Μικρασιατών κα των Αρμενίων. Η συζήτηση αυτή όμως αναβλήθηκε, επειδή – σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε πίεση από την πλευρά της Άγκυρας προς την Αθήνα και σαφέστατη «απειλή» πως θα αναβληθεί η επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αφού η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θεωρείται από την Τουρκία εχθρική πράξη!

Έτσι, ενώ η Τουρκία δεν διστάζει να εμπλακεί ευθέως στα εσωτερικά της Ελλάδας, απειλώντας μάλιστα πως θεωρεί εχθρική πράξη κατά της Τουρκίας την ψήφιση ενός νομοσχεδίου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την ίδια στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ελλάδας σιωπά όταν ο τούρκος ομόλογός του θέτει ζήτημα και επί της ουσίας αμφισβήτησης της ελληνικότητας του 1/5 της Ελληνικής γεωγραφικής επικράτειας!!!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΡΑΝΤΗ

Ιωάννης Κοραντής: Δύσκολα κρύβεται πλέον η τουρκοφοβία των Αθηνών

Επειδή η τελευταία αυτή "παρέμβαση" του τούρκου πρωθυπουργού θεωρούμε πως είναι ιδιάζουσα ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κυρίως προς την κατεύθυνση της χάραξης πολιτικής εκ μέρους της Άγκυρας αλλά και της Αθήνας, ρωτήσαμε τον κ. Ιωάννη Κοραντή, τέως πρέσβη, πρώην διοικητή της ΕΥΠ και νυν μέλος του "Διπλωματικού Κύκλου", να τοποθετηθεί επί του θέματος, αφού είναι ένας από τους λίγους ειδικούς επί των ελληνοτουρκικών θεμάτων. Η τοποθέτησή του ήταν ένας πραγματικός κόλαφος κατά των κυβερνώντων την χώρα.

"Περιττεύει, νομίζω, να σχολιάσω τη ρηχή και άνευρη απάντηση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ - κατ' εντολή βεβαίως του πολιτικού του προϊσταμένου - στις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν, που εντάσσεται στη γνωστή γραμμή της "ψύχραιμης και νηφάλιας" αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων, με άλλα λόγια στη μόνιμη και πάγια πολιτική κατευνασμού της Άγκυρας που δύσκολα αποκρύπτει την τουρκοφοβία των Αθηνών.
   
Κατά τα λοιπά ο Τούρκος Πρωθυπουργός, με το γνώριμο σε αυτόν θράσος, διατράνωσε για άλλη μια φορά, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα μας, τις επεκτατικές βλέψεις της Άγκυρας στη Θράκη μας - την οποία Υπουργός του είχε αποκαλέσει προ εβδομάδων "ακρωτηριασμένο βραχίονα της Τουρκίας", συναντώντας την βροντώδη σιγή της Ελληνικής Κυβέρνησης- και πέραν αυτού τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις του νεο-οθωμανικού μορφώματος στον βαλκανικό χώρο. Αλλά δεν βαριέστε, «στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα».

Την ίδια ώρα που ο "Αστέρας Βουλιαγμένης" ξεπουλιέται στους Τούρκους αντί πινακίου φακής, όπως άλλωστε έγινε με τις μαρίνες Φλοίσβου, Χίου, Μυτιλήνης κ.ά., ετοιμάζεται η εδώ επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ για να μπούνε οι τελευταίες λεπτομέρειες στην τετραμερή διαπραγμάτευση του Κυπριακού, για να δεχθούμε νέες τουρκικές απαιτήσεις για λειτουργία τεμενών στις Σέρρες, τα Ιωάννινα, τη Ρόδο, την Κώ κ.α. και να προετοιμασθεί - τρομάρα μας - η τρίτη Σύνοδος του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας.
   
Συνεπώς για την Αθήνα όλα βαίνουν καλώς στις Ε/Τ σχέσεις. Τέτοια τύφλα! Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ξεχείλισε ο κυβερνητικός ενθουσιασμός για την προσεχή υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για τη λαθρομετανάστευση και την επανεισδοχή, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων τουρκικών διαβατηρίων. Ιδού συνεπώς πεδίον δόξης λαμπρόν για την ανεξέλεγκτη δράση τούρκων πρακτόρων στη Θράκη, με τις ευλογίες της Κυβέρνησης μας.
   
Και ένα ερώτημα που ίσως να μην είναι ρητορικό: Η συμφωνία αυτή θα καλύπτει όλες τις χώρες της ΕΕ, δηλαδή και την Κύπρο; Ή μήπως θα έχουμε και εδώ μια επανάληψη του προηγουμένου "Πρωτοκόλλου της Αγκύρας"; Ενδεχομένως, τα προκλητικά λεχθέντα από τον τούρκο πρωθυπουργό να στηρίζονται σε μυστικές και άτυπες συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ίχνος των οποίων διαφάνηκε σε προ ημερών συνέντευξη του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου (αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά), ο οποίος δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ πως "Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι ώριμες για ένα νέο βήμα", χωρίς όμως να προσδιορίσει ποιό θα είναι αυτό το "βήμα".

Δεν είναι, φυσικά, απίθανο οι θρασύτατες και προκλητικότατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν να βρίσκονται μέσα στο πνεύμα αλλαγής του ΝΑΤΟ για την περιοχή των Βαλκανίων (μια «ενοποίηση» η οποία συμπληρώνεται και αλληλοτροφοδοτείται από τα σχέδια του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου για την αναβίωση των «οθωμανικών Βαλκανίων») και μέσα στο γενικότερο πλαίσιο και δόγμα της νέας τάξης πραγμάτων, του οποίου πιστός υπηρέτης και εργάτης υλοποίησής του είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς.

Αντί επιλόγου και πέραν οποιουδήποτε άλλου σχολιασμού, και αναλογιζόμενοι το πλήθος των ελληνοτουρκικών θεμάτων που υφίστανται και συνεχώς αυξάνονται - κυρίως λόγω μειωμένης εθνικής αντίληψης της κυβερνήσεως των Αθηνών - θεωρούμε ευτύχημα που ο Αντώνης Σαμαράς είναι πατριώτης… Γιατί αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι θα είχε συμβεί στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν ένας ελληνόφωνος άπατρις και μειωμένης συνειδήσεως πολιτικός…
 


ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΥΡΙΟ Ο ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ


Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων ελήφθη, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, για την ανακήρυξή του σε  Επίτιμο Δημότη του Δήμου και της πόλης των Καλαβρύτων του Μακαριωτάτου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, έχει γνωρίσει, με σχετική επιστολή του, στο Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γιώργο Λαζουρά, ότι θα επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, για να τιμήσει τη μνήμη των άδικα εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από τα γερμανικά – ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, στις επετειακές εκδηλώσεις του δήμου για τα 70 χρόνια, από το Ολοκαύτωμα της 13-12-1943.

Με την ευκαιρία της επίσκεψής του αυτής, το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων θα τον ανακηρύξει ομόφωνα επίτιμο δημότη Καλαβρύτων λαμβάνοντας, υπόψη του, μεταξύ άλλων: Τη θεσμική του ιδιότητα ως επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και την τιμή που περικλείει η επίσκεψή του αυτή, στα Καλάβρυτα και στους Καλαβρυτινούς, το σημαντικό, πλούσιο και αξιέπαινο θρησκευτικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, φιλοπεριβαλλοντικό και συγγραφικό έργο του, καθώς και τις σύγχρονες και προοδευτικές θέσεις που εκφράζει, σ’ όλους τους τομείς, στα πλαίσια της χριστιανικής ορθόδοξης διδασκαλίας, αλλά και για τον απλό, λιτό, ήρεμο παιδαγωγικό και καθαρά θρησκειολογικό τρόπο, που τις εκφράζει.

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Εσπερίδα με θέμα "Επιστήμη και Εκκλησία. Αλληλοεπιδράσεις και διάδραση στον πολίτη και στην καθημερινότητά του" πραγματοποιήθηκε  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.  Την εσπερίδα διοργάνωσε ο Όμιλος Προετοιμασίας Στελεχών Αυτοδιοίκησης (ΟΠΣΑ) και η Ενοριακή Ένωση Επιστημόνων Κοιμήσεως Θεοτόκου Ηλιούπολης (ΕΕΕ). Παρόντες ήταν εκπρόσωποι του Δήμου Ηλιούπολης, Τοπικών Φορέων, κληρικοί και λαϊκοι.

Η πρώτη εισήγηση του Καθηγητή Πατερικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, είχε θέμα τη σχέση Θρησκείας και Επιστήμης. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, ανέπτυξε την εισήγηση με θέμα "Πως λειτούργησε στην εξέλιξη της Επιστήμης και στη διάδοση της Θρησκείας η αλληλεπίδραση μεταξύ τους". Η τρίτη εισήγηση ανήκε στον Καθηγητή Χριστιανικής Ηθικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Κορναράκη, με θέμα: Η διάδραση της σχέσης Θρησκείας και Επιστήμης στην καθημερινότητα του πολίτη.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ειδική παρέμβαση της Καθηγήτριας Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαράς Σπηλιοπούλου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ο.Π.Σ.Α, Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω και π. Δήμαρχος Ηλιούπολης, Θεόδωρος Γεωργάκης, ενώ την παρουσίασε η Δικηγόρος και Ιδρυτικό μέλος του Ο.Π.Σ.Α κ. Άννα Παπαϊακώβου.

Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ


Αντιπροσωπεία της Ουκρανικής Πρεσβείας, με επικεφαλής τον κ. Βλαδίμηρο Σκουρώφ, επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο στο Συνοδικό Μέγαρο. Ο Ουκρανός Πρέσβης, που υπηρετεί στη χώρα μας από το 2010, δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο έργο τέχνης, που είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πρεσβεία, τον Οκτώβριο του 2013. Ως αντίδωρο ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφερε στους Ουκρανούς διπλωμάτες μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου.



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Απάντηση στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ για τους πολίτες που δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα έδωσε την Τετάρτη ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτης, λέγοντας πως θα υπάρξει 50 λεπτά επιβάρυνση το χρόνο σε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η επανασύνδεση ρεύματος θα αφορά «μερικές χιλιάδες οικογένειες που είναι στα κοινωνικά συσσίτια» όπως είπε ο κ. Μανιάτης.

Συναντήσεις με τον επίτροπο Όλι Ρεν και ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της τρόικας θα έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τετάρτη και την Πέμπτη στο Στρασβούργο.

Συναγερμό έχει σημάνει στον ΣΥΡΙΖΑ το ενδεχόμενο οι Ευρωεκλογές να διεξαχθούν την Κυριακή του δεύτερου γύρου των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι η ημερομηνία θα παίξει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από τις ευρωκάλπες -έστω και οριακά- πρώτο κόμμα, αφού έτσι θα μπορέσει να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Το πόρισμα της αξιολόγησης για τις ειδικότητες γιατρών που είναι αναγκαίες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη παίρνει σήμερα, Τετάρτη στα χέρια του ο υπουργός Υγείας. Η έκθεση θα παρουσιαστεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου έχουν κληθεί και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι συνεχίζουν την απεργία. Ο Αδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι γιατροί θα έχουν την επιλογή να παραμείνουν με αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, ή να κρατήσουν τα ιατρεία τους και να είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Καθυστερήσεις καταγράφονται στην προετοιμασία της Αθήνας για την ελληνική προεδρια της ΕΕ. Στο Ζάππειο Μέγαρο που θα υποδεχθεί το Κολέγιο των Επιτρόπων δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης του, ενώ το Γραφείο Προεδρίας άρχισε να λειτουργεί πριν 2-3 ημέρες με κενά στο στελεχιακό δυναμικό. Αξιωματούχοι της Κομισιόν διατύπωσαν πρόσφατα πολλά ερωτήματα σχετικά με την έγκαιρη προετοιμασία και από τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς δεν έμειναν ικανοποιημένοι.

Κόσμος

Απόπειρα να απομακρύνει τους διαδηλωτές από την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου έκανε τα ξημερώματα της Τετάρτης η ουκρανική αστυνομία. Οι χιλιάδες διαδηλωτές προέβαλαν αντίσταση με απότελεσμα οι αστυνομικές δυνάμεις να ανακαταλάβουν ένα μικρό τμήμα της πλατείας. Το πρωί χιλιάδες πολίτες επανήλθαν στην πλατεία, όπου σημειώνονται νέες συγκρούσεις.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάνθηκε ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι παράνομες, ανατρέποντας την απόφαση που είχε λάβει του Ανώτατο Δικαστήριο του Νέου Δελχί, το 2009. Πριν από τέσσερα χρόνια το δικαστήριο της πρωτεύουσας είχε αποφανθεί ότι οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου δεν μπορούν να ποινικοποιούνται, όταν υπάρχει συναίνεση.

Στο Union Buildings, την έδρα της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης στην Πρετόρια, μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα η σορός του Νέλσον Μαντέλα, προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η τελετή στη μνήμη του ηγέτη της Ν.Αφρικής, ένα 24ωρο νωρίτερα, υπήρξε μια εκδήλωση παγκόσμιας ενότητας, όπου μέχρι και ο Ομπάμα έδωσε το χέρι του στον Ραούλ Κάστρο. Πέρασε και από τη Γερουσία της Ουρουγουάης ο νόμος για τη νομιμοποίηση (υπό αυστηρότατους όρους) της παραγωγής και χρήσης κάνναβης. Ο νόμος αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2014.

Με διαδηλώσεις και μπλόκα «τραντάζει» την Ιταλία το λεγόμενο Κίνημα των Δικράνων, που ξεκίνησε ως κινητοποίηση αγροτών στη Σικελία για να ενισχυθεί και να διευρυνθεί συνενώνοντας πλέον οδηγούς φορτηγών, εμπόρους, βιοτέχνες, ανέργους και χαμηλόμισθους. Νέες κινητοποιήσεις αναμένονται την Τετάρτη στη Ρώμη καθώς η κυβέρνηση Λέτα θα λαμβάνει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Αίσθηση και πρωτοσέλιδα έχει προκαλέσει, εν τω μεταξύ, η κίνηση αστυνομικών σε Τορίνο και Γένοβα να βγάλουν τα κράνη και να σταθούν αλληλέγγυοι στους διαδηλωτές.

Οικονομία

Εφάπαξ και εξολοκλήρου από τον εργοδότη θα προκαταβάλλονται οι εισφορές προαιρετικής ασφάλισης για προγράμματα εθελούσιας εξόδου σύμφωνα με τροπολογία που περιλήφθηκε στο νόμο «Επείγουσες ρυθμίσεις εφαρμογής Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων» που δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ. Μόλις το 7% των πολιτών έχει προμηθευθεί μέχρι σήμερα τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς η διορία εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, από σύνολο 5,5 εκατομμυρίων βεβαιώσεων έχουν πληρωθεί μέσω τραπεζών μόλις 385.000, ενώ περίπου 35.000 πολίτες έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους στις Εφορίες.

Τον Ιανουάριο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η διάταξη που αφορά στον υποχρεωτικό θεσμό της Ειδικής Διαμεσολάβησης για θέματα σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το κόστος της Ειδικής Διαμεσολάβησης θα είναι 200 ευρώ, εκ των οποίων το 25% θα πληρώνει ο οφειλέτης και το υπόλοιπο οι δανειστές, ενώ σε περίπτωση επιτυχούς κατάληξης της διαμεσολάβησης θα υπάρχει και αμοιβή 3 τοις χιλίοις επί του χρέους.

Αθλητισμός

Σήμερα, Τετάρτη θα κλείσουν και τα τελευταία εισιτήρια για τους «16» του Champions League. Εκκρεμότητες υπάρχουν και στους τέσσερις ομίλους όπου υπάρχει δράση, ενώ τρία είναι τα παιχνίδια που φαίνεται πως θα κρίνουν (σχεδόν) τα πάντα: Νάπολι-Άρσεναλ, Σάλκε-Βασιλεία και Μίλαν-Άγιαξ. Tην επιστροφή στην κορυφή αναζητά η ΑΕΚ το απόγευμα της Τετάρτης (17:00) στο Παγκρήτιο Στάδιο απέναντι στον Ηρόδοτο, στο ντέρμπι κορυφής του Παγκρήτιου.

H πρόκριση του Ολυμπιακού στους «16» του Champions League δεν πέρασε απαρατήρητη από την UEFA, η οποία στον επίσημο δικτυακό της τόπο έχει πρώτο θέμα το «εισιτήριο» των «ερυθρολέυκων» όπως και αυτό της Λεβερκούζεν.Παράλληλα πλέκει το εγκώμιο του Σαβιόλα ο ο οποίος πέτυχε δύο γκολ στο ματς με την Άντερλεχτ, ενώ γίνεται αναφορά και στον Μίτσελ...


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1946: Ιδρύεται η Unicef, η οργάνωση του ΟΗΕ για τα παιδιά, η οποία βραβεύτηκε για την προσφορά της με το Nobel Ειρήνης το 1965.

1997: Υπογράφεται στο Κιότο της Ιαπωνίας η Συνθήκη του ΟΗΕ για το κλίμα, που προβλέπει μείωση 5,2% κατά μέσο όρο της εκπομπής ρύπων για τις ανεπτυγμένες χώρες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1843: Robert Koch, Γερμανός μικροβιολόγος που ανακάλυψε τον βάκιλο της φυματίωσης και της χολέρας.

1922: Γρηγόρης Μπιθικώτσης, λαϊκός βάρδος.

1950: Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1964: Sam Cooke, soulman αμερικανικής καταγωγής που δολοφονήθηκε.






ΕΔΩ ΜΑΣ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ SUCCESS STORY


Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα μας λένε "στώμεν καλώς" στην Γερμανία χαρακτηρίζουν την κατάστασή μας «Απελπιστική» όπως αναφέρει κατά λέξη το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, αναφερόμενο στην ανεργία και στον αποπληθωρισμό. Επικαλούμενο την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ την Τρίτη, το DPA γράφει ότι η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα 1,6 δισ. με επιτόκιο 4,15% για να «μπαλώσει τρύπες» στον Προϋπολογισμό.

Το Πρακτορείο επισημαίνει ακόμη ότι η Τρόικα θα συνεχίσει την αποστολή της στην Αθήνα από την Τετάρτη καθώς και ότι δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» ούτε για τον ήδη ψηφισθέντα από το κοινοβούλιο προϋπολογισμό του 2014, ούτε και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ απαιτεί περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και στην εξοπλιστική βιομηχανία. «Η Ελλάδα μάχεται ενάντια σε ανεργία που βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον παραλυτικό αποπληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η στατιστική Αρχή ΕΛΣΤΑΤ», καταλήγει το τηλεγράφημα.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ


ΠΟΥ ΓΕΝΝΙΕΤΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ;

Όπου υπάρχει η πολυτέλεια, δε γεννιέται η Απλότητα, ο Χριστός. Όπου έχει φωλιάσει η περηφάνια, δεν γεννιέται η Ταπείνωση, ο Χριστός.

Όπου κατοικεί το μίσος, δεν γεννιέται η Αγάπη, ο Χριστός.

Όπου εγκαταστάθηκε η αντιπάθεια, δεν γεννιέται η Συμπάθεια, ο Χριστός.

Όπου επικρατεί η φιλαργυρία, δεν γεννιέται η εκούσια Πενία, ο Χριστός.

Όπου κυριαρχεί το συμφέρον, δεν γεννιέται η Προσφορά, ο Χριστός.

Όπου εξουσιάζει η διαφθορά, δεν γεννιέται ο Καθαρός και άμωμος Χριστός.

Η αγάπη συστέλλει το Θεό και τον κάνει να χωράει παντού. Μέσα στο σώμα της Παρθένου όλος ο Θεός! Σ΄ ένα ψιχίο της Θείας Κοινωνίας όλος ο Θεός!

Και όμως υπάρχουν χώροι, που δεν … χωράει ο Χριστός! Δεν χωράει ο Χριστός μέσα στα πολυτελή σαλόνια, όπου ακόμα και το βράδυ της γεννήσεώς Του οργανώνουν «ρεβεγιόν» και χαρτοπαίγνια και «πάρτυς».

Δεν χωράει ο Χριστός μέσα στα διαβούλια των Ισχυρών, όπου η διπλωματία συσκοτίζει το δίκαιο.

Δεν χωράει ο Χριστός στις καρδιές των υλιστών, που έχουν «φρακάρει» από τόσες υλικές επιθυμίες.

Δεν χωράει ο Χριστός μέσα στα κανάλια της τηλεόρασης, όπου τ΄ άλλα αστέρια, τα τάχα, προβάλλονται, τ΄ αστέρια της λάσπης, και όχι το Άστρο της Βηθλεέμ.

Δεν χωράει ο Χριστός μέσα στις σκοτεινές σκέψεις, όπου σχεδιάζονται ραδιούργα σχέδια.

Δεν χωράει ο Χριστός μέσα στα σύγχρονα σπίτια, που τα Χριστούγεννα τα περιμένουν μόνο για διακοπές, για φαγοπότι, για γλέντι.

Δεν χωράει ο Χριστός στα στενά μυαλά και τις στενές καρδιές, που δεν μπορούν να σκεφτούν βαθιά και ν΄ αγαπήσουν πλατιά, αλλά παραμένουν στο στενό πλαίσιο της φιλαυτίας και του ορθολογισμού.

Γεννήθηκε ο Χριστός;

Ο Χριστός της ιστορίας γεννήθηκε.

Ο Χριστός της αγάπης γεννήθηκε.

Ο Χριστός της ειρήνης γεννήθηκε.

Ο Χριστός της σωτηρίας γεννήθηκε.

Ο Χριστός της Εκκλησίας γεννήθηκε.

Ο προσωπικός μας Χριστός γεννήθηκε; Ο δικός μας Χριστός γεννήθηκε; Αφήσαμε να γεννηθεί στην ψυχή μας ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας; Τον δεχόμαστε με πίστη ακράδαντη, ότι είναι ο Σαρκωμένος Θεός;

Ο προσωπικός μας Χριστός γεννήθηκε; Αν ναι, η Τρίτη γέννησή Του θα έχει συντελεστεί και για μας. Οι δύο άλλες γεννήσεις Του, η προαιώνια απ΄ τον Πατέρα και η εν χρόνω απ΄ την Παναγία, έχουν καθολικό χαρακτήρα. Η τρίτη είναι προσωπική. Εξαρτάται από τη δική μας βούληση.

Οι άλλες δύο, είτε εμείς το θέλουμε είτε όχι, έχουν γίνει. Για την Τρίτη είναι ανάγκη να δώσουμε εμείς τη συγκατάθεσή μας, την προσωπική μας επιλογή.

Ας πετάξουμε τις αμπάρες της προκαταλήψεως και της αμαρτίας, που εμποδίζουν το πέρασμά Του. Ας ανοίξουμε την εξώπορτα της ψυχής, που λέγεται πίστη, και την έσω πόρτα που λέγεται μετάνοια.

Χριστός γεννάται!

Χριστός γεννάται και για μας!

Χριστός γεννάται και για σας!

Χριστός γεννάται και για όλους τους λαούς της γης!



ΤΟ ΙΡΑΝ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΡΙΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΣΤΑ ΗΑΕ


Το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι κοντά σε συμφωνία για επιστροφή στα Εμιράτα τριών διαφιλονικούμενων νησιών του Περσικού κόλπου όπως ανακοινώθηκε από πηγές προσκείμενες στη διαδικασία των διαβουλεύσεων. Τα διαφιλονικούμενα και ευρισκόμενα σε στρατηγική θέση νησιά - το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Αμπού Μουσά - βρίσκονται κοντά στα στενά του Ορμούζ - ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο πετρελαϊκά κοιτάσματα.

Τα νησιά καταλήφθηκαν από το Ιράν 48 ώρες πριν ανακοινωθεί η ίδρυση των ΗΑΕ, το 1971. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, οι χώρες του Περσικού κόλπου κάλεσαν το Ιράν να επιστρέψει τα νησιά και οι δυο πλευρές κάθισαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μαζί με ουδέτερους παρατηρητές από τα κράτη του κόλπου. Σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, η κίνηση αυτή του Ιράν, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια που κάνει το κράτος της Μέσης Ανατολής τον τελευταίο καιρό για να βγει από τη διεθνή απομόνωση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΩΣΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Α.ΑΝΤΟΝΟΦ


Η Ρωσία για πρώτη φορά μέσα από το ελεγχόμενο κρατικό κανάλι Russia Today και με αφορμή την υπογραφή της ελληνορωσικής συμφωνίας στην Ελλάδα του ΥΠΑΜ Σεργκέι Σοϊγκού αναφέρεται στην κρίση των Ιμίων τονίζοντας ότι τα ρωσικά οπλικά συστήματα θα βοηθήσουν για να μην γίνει πράξη "ο εφιάλτης της τουρκικής εισβολής στα ελληνικά νησιά"!

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το RT το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του υφυπουργού Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, "Η Ελλάδα διαθέτει περίπου δυο χιλιάδες νησιά και πάνω κάτω τα μισά από αυτά κατοικούνται. Ωστόσο, - αν θυμηθούμε και την κρίση των Ιμίων για τον Έλληνα μια ξένη σημαία σε έναν μοναχικό βράχο στη θάλασσα, αποτελεί εφιάλτη. Τα ρωσικά Zubr μπορούν να βοηθήσουν ώστε αυτοί οι εφιάλτες να μην γίνουν πραγματικότητα."

Επίσης ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας ο οποίος συνόδευσε τον Σεργκέι Σοϊγκού στο ταξίδι του στην Αθήνα τόνισε για την υπογραφή της συμφωνίας "το έγγραφο αυτό ήρε όλα τα υφιστάμενα εμπόδια στη στρατιωτικοτεχνική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Επίσης, προσάρμοσε στη σημερινή πραγματικότητα τη ρυθμιστική και νομική βάση της συνεργασίας που προϋπήρχε από το 1994. Η νέα συμφωνία δεν ακυρώνει την προηγούμενη, αλλά τη συμπληρώνει."

Ας δούμε και μερικά άλλα σημεία του ρεπορτάζ:

-"Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά και εκτιμούν σε υψηλό βαθμό την αξιοπιστία και τα πολεμικά χαρακτηριστικά των ρωσικών ναυτικών εξοπλισμών. Πριν από μερικά χρόνια τα ρωσικά αποβατικά σκάφη με φουσκωτό στρώμα τύπου Zubr ((hovercraft) προστέθηκαν στο οπλοστάσιο του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα σκάφη αυτά, τα οποία είναι ικανά να αναπτύσσουν ταχύτητα έως 60 μίλια/ώρα, είναι ιδανικά για την προστασία των πολυάριθμων ελληνικών νησιών.

Το καθένα από αυτά μπορεί να μεταφέρει τρία άρματα μάχης Τ-80, είτε 8 BMP, είτε 10 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού με 140 στρατιώτες της αποβατικής δύναμης, ή σε τελική ανάλυση, απλώς να μεταφέρουν ταχύτατα ένα ολόκληρο τάγμα με τον πλήρη εξοπλισμό του. Το γεγονός αυτό, από μόνο του, εξηγεί γιατί οι Έλληνες ενδιαφέρονται να διατηρήσουν όσο το δυνατό περισσότερο στο δυναμικό του στόλου τους τα πλοία αυτά.

Όμως, ακόμη και το πιο εξελιγμένο οπλικό σύστημα έχει ανάγκη από συντήρηση και εκσυγχρονισμό. Η Αθήνα, ασφαλώς, θα προέβαινε μετά χαράς σε μια τέτοια ανανέωση με τη βοήθεια του ρωσικού ναυτικού οπλοστασίου. Το ταμείο της Ελλάδας όμως διαθέτει ελάχιστα χρήματα. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία μπορεί υπό αυτές τις συνθήκες -και όχι μόνο υπό αυτές- να βοηθήσει".

-"Με τη βοήθεια της Ρωσίας, η Ελλάδα δημιούργησε σε κάποια δεδομένη χρονική στιγμή το καλύτερο δίκτυο αντιαεροπορικής άμυνας στη Μεσόγειο.Τα αντιαεροπορικά συστήματα OSA-AKM, Tor M-1, σε συνδυασμό με την εξαγωγική έκδοση του S-300, το S-300 PMU-1, «κλείδωσαν» το αρχιπέλαγος από αεροπορικές επιθέσεις προερχόμενες από μεγάλα ύψη και αποστάσεις. H Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ανανεώσει ή να εκσυγχρονίσει το σύστημα της αντιαεροπορικής της άμυνας. Ενώ γενικότερα, οι ρωσο-ελληνικές σχέσεις στον αμυντικό τομέα μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όσον αφορά την καθιέρωση μιας αληθινά εταιρικής σχέσης προς όφελος της ασφάλειας στην Ευρώπη."

- "Οι υπουργοί δεν αποκάλυψαν δημοσίως τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Έγινε όμως γνωστό, ότι η συμφωνία καλύπτει ολόκληρο των κύκλο, από τις προμήθειες όπλων στην Ελλάδα και την εκπαίδευση του προσωπικού που θα τα χειρίζεται, μέχρι την υποστήριξη του εξοπλισμού μετά τη λήξη της εγγύησής του". Όπως το είπε και ο sir Βασίλειος Μαρκεζίνης σε πρόσφατη συνέντευξή του "δεν με βοηθούν οι Αμερικανοί, στρέφομαι στον Ρώσο".