07 Δεκεμβρίου, 2013

ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΗΡΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Μία πληρέστερη εικόνα της προσωπικότητας του Στρατηγού Νικόλαου Πλαστήρα, που η δράση του ευεργέτησε τη νεότερη ιστορία του τόπου, επιχείρησαν να συνθέσουν οι συμμετέχοντες σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Πολεμικό Μουσείο. Αφορμή για το γεγονός στάθηκε η συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του «Μαύρου Καβαλάρη», τον οποίο τίμησε σύσσωμη η κοινότητα των συμπατριωτών του Καρδιτσιωτών.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος παρά την κούραση μετά το προσκύνημα στη Μεγαλόχαρη της Τήνου και το πολύωρο ταξίδι του από τις Κυκλάδες, θέλησε να δώσει το παρών στην εκδήλωση μνήμης «για τον άνδρα που χάρισε την αυτοπεποίθηση στον ελληνικό λαό».

Για τη ζωή και το έργο του πολιτικού και στρατιωτικού Νικόλαου Πλαστήρα μίλησαν ο πρώην Υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος και ο Υποστράτηγος ε.α-Δρ. Πολιτικών Επιστημών Ιωάννης Παρίσης.  Στη συζήτηση παρενέβησαν ο γιος του Υπασπιστή Παπαμαντέλου του Νικ. Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Παπαμαντέλλος, Καθηγητής Πανεπιστημίου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων, κ. Αντώνιος Οραήλογλου.

Ξεχωριστή στιγμή αποτέλεσε η παρουσίαση ειδικού video, το οποίο επιμελήθηκε το Τμήμα Κινηματογραφικού Αρχείου του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, με ιστορικά ντοκουμέντα από τη ζωή του Πλαστήρα και τη δράση του κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Σε ειδικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου στήθηκε ειδική έκθεση με τα προσωπικά αντικείμενα, καθώς και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την εποχή του Πλαστήρα, που μεταφέρθηκαν για το γεγονός από το Δημοτικό & Λαογραφικό Μουσείο Καρδίτσας, το Μουσείο του Κέντρου Ιστορικών Μελετών «Νικόλαος Πλαστήρας», αλλά και από ιδιωτικά φωτογραφικά αρχεία.

Εκτός από τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Παπαθανασίου, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, κ. Βασίλειος Τσιάκος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ. Κων/νος Παπαλός και ο Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, κ. Δημήτριος Τσιαντής.

Αύριο Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το πρωί στις 10.30 π.μ, η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση του Συλλόγου των απανταχού Καρδιτσιωτών στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΩΡΙΟΥ ΣΥΡΟΥ


Επίσκεψη πραγματοποίησε σήμερα το πρωΐ ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στα Ναυπηγεία Σύρου όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εργαζομένους για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Ο Πρόεδρος του εργατικού Κέντρου μεταξύ άλλων είπε στον Αρχιεπίσκοπο:«Εσείς που μιλάτε στον πρωθυπουργό, σηκώστε το τηλέφωνο και πείτε του κάτι… Κάντε μια παρέμβαση γιατί μας παιδεύουν».

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απήντησεΘα κάνουμε κι εμείς ότι μπορούμε. Όχι επειδή μας το είπατε αλλά γιατί μπορούμε» απάντησε ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος συμπλήρωσε πως «Η εποχή μας θέλει την Εκκλησία να βγει από τους τοίχους. Από την μια πρέπει να έχουμε υπομονή και από την άλλη επιμονή». Για μια ακόμη φορά ο Μακαριώτατος επανέλαβε την θέση ότι «πρώτα πρέπει να βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις και μετά στις ξένες».

Ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου σημείωσε στον Αρχιεπίσκοπο πως το βασικό πρόβλημα είναι η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του ναυπηγείου και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και η εγγυητική επιστολή που πρέπει να εκδοθεί από συγκεκριμένη τράπεζα.

«Ευτυχώς ο πρωθυπουργός μας έχει δώσει την δυνατότητα να του μεταφέρουμε τα προβλήματα. Όχι μόνο ο συγκεκριμένος αλλά ο εκάστοτε. Όχι μόνο να το πούμε αλλά να επιμείνουμε» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος που συμπλήρωσε ότι «όπου άλλου μπορούμε να μεσολαβήσουμε θα το κάνουμε με αγάπη».

Ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για το ενδιαφέρον του και για τις προσπάθειες που θα κάνει.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΑΣΤΗΡΑ


Στην Διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 7-8 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00 μ.μ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου και ώρα 11ην π.μ. θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στον τάφο του Νικολάου Πλαστήρα χοροστατούντος του Μακαριωτάτου μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων κ. Κυρίλλου.  

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΝΕΛΣΟΝ ΜΑΝΤΕΛΑ

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας από την Σύρο όπου ευρίσκεται προέβη σε  δήλωση μετά το πέρας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου για τον θάνατο του Νέλσον Μαντέλα: Άνθρωπο που ο κόσμος θα θυμάται για πολλά χρόνια, για την μεγάλη προσφορά του στον άνθρωπο απ’ όπου κι αν αυτός προέρχεται χαρακτήρισε τον Νέλσον Μαντέλα ο Αρχιεπίσκοπος.


ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΗΜΟΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ ΑΝΑΓΟΡΕΥΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην εκδήλωση για την επέτειο 180 χρόνων από την ίδρυση του ιστορικού γυμνασίου της Σύρου παραβρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου παρουσία του Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου, του Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, των τοπικών αρχών, της διευθύντριας και των καθηγητών του σχολείου, κληρικών και λαϊκών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ύμνους από χορωδίες του νησιού, ενώ ο Μητροπολίτης Σύρου στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την επίσκεψή του στο νησί και την συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ερμούπολης αναφέρθηκε στο πνευματικό, κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο του Αρχιεπισκόπου, ενώ εκπροσωπώντας το Διοικητικό Συμβούλιο της πόλης τον αναγόρευσε επίτιμο δημότη Σύρου και του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σύρου για τη φιλοξενία και τον Δήμαρχο για την τιμητική διάκριση και δήλωσε συγκινημένος από την αγάπη και την συμμετοχή κλήρου και λαού στις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή την εορτή του Αγίου Νικολάου, Πολιούχου του νησιού και την 180η επέτειο από την ίδρυση του γυμνασίου της Σύρου. Ένα ιστορικό σχολείο από το οποίο έχουν αποφοιτήσει επιφανείς Έλληνες.

Ο Αρχιεπίσκοπος στην ομιλία του με θέμα"Ο Νεόφυτος Βάμβας" ανέφερε πως ο Νεόφυτος Βάμβας "πρ­ξε μία πό τίς πιό ση­μαν­τι­κές μορ­φές το Νε­ο­ελ­λη­νι­κο Δι­α­φω­τι­σμο: λό­γι­ος κλη­ρι­κός, ν­θρω­πος τν γραμ­μά­των, δι­δά­σκα­λος το Γέ­νους, πρω­το­πο­ρι­α­κός συγ­γρα­φέ­ας, με­τα­φρα­στής τν ε­ρν βι­βλί­ων, πα­νε­πι­στη­μι­α­κός κα­θη­γη­τής, θε­με­λι­ω­τής τς παι­δεί­ας".

Μίλησε για τους επιφανείς Έλληνες που συγκαταλέγονται στους απόφοιτους του γυμνασίου μεταξύ των οποίων ήταν ο Ανδρέας Συγγρός και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ενώ αναφέρθηκε και στο ιστορικό κτήριο και τη συμβολή όλων των κατοίκων της Ερμούπολης για την ανέγερσή του σε μία εποχή με πολλές δυσκολίες.

"Βρι­σκό­μα­στε καί σή­με­ρα σέ μία δύ­σκο­λη πε­ρί­ο­δο, που κα­λού­μα­στε πρω­τί­στως νά ε­μα­στε νω­μέ­νοι, νά κά­νου­με πο­μο­νή, νά ν­τλή­σου­με δύ­να­μη καί νά γω­νι­στο­με πό κοινο" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε πως "ο πα­τέ­ρες μας, ο πρό­γο­νοί μας, γράμ­μα­τοι καί γραμ­μα­τι­σμέ­νοι, πέ­τυ­χαν νά λευ­θε­ρώ­σουν τήν λ­λά­δα γι­α­τί κα­τά­λα­βαν μέ τή σοφία τους τι γώ­νας χει δύο ψεις: τόν γώ­να γιά τήν λευ­θε­ρία πό τούς ξέ­νους ζυ­γούς, τήν λευ­θε­ρία δη­λα­δή μέ ρους σω­μα­τι­κούς, θνι­κούς, πο­λι­τι­κούς, λλά καί τήν λευ­θε­ρία το πνεύ­μα­τος.

Πρό­κει­ται δη­λα­δή γιά ναν γώ­να δι­πλό, κι άν ατό δέν τό συ­νει­δη­το­ποι­ή­σει κα­νείς καί δέν γω­νι­στε καί πρός τίς δύο α­τές κα­τευ­θύν­σεις, μα­ται­ο­πο­νε".Μιλώντας για την εκπαίδευση και τα εφόδια που προσφέρει στον άνθρωπο, αλλά και για την απαραίτητη Σοφία του Θεού ώστε να δημιουργηθεί ο χαρισματικός άνθρωπος ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε: "Σή­με­ρα, κρι­βς, βι­ώ­νου­με τό ξς πα­ρά­δο­ξο: ν ν­θε κ­παί­δευ­ση ν φθο­νί σέ λη τήν ο­κου­μέ­νη, πάρ­χει πε­ρί­γρα­πτη θι­κή καί πνευ­μα­τι­κή φτώ­χεια, πού μά­λι­στα δη­γε τούς ν­θρώ­πους σέ ξα­θλί­ω­ση, χω­ρίς νά να­κου­φί­ζει τήν ψυχή τους.

Σή­με­ρα, συμ­βαί­νει νά χου­με νάγ­κη πό φω­τι­σμέ­νους δα­σκά­λους καί παι­δεία πε­ρισ­σό­τε­ρο πό ποτέ". Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στη ζωή, στο έργο, στις πνευματικές αρετές και στα χαρίσματα του Νεόφυτου Βάμβα, που τα αξιοποίησε για το κοινό συμφέρον και καλό επισημαίνοντας πως "βλέ­πουμε πό λα ατά τι Βάμ­βας δέν κρά­τησε γιά τόν αυτό του τίς ρε­τές καί τά πλού­σια χα­ρί­σματα μέ τά ποα τόν προί­κισε Θεός. Τίς γνώ­σεις του, πού πέ­κτησε καί καλ­λι­έρ­γησε μέ πολ­λούς κό­πους καί θυ­σίες, τίς μετέδωσε στούς ν­θρώ­πους καί στούς μα­θη­τές του, καί τίς ξι­ο­ποί­ησε γιά τό κοινό συμ­φέ­ρον.

Στήν παι­δεία, στήν πο­λι­τική, στήν κ­κλη­σία καί στήν πι­στήμη, δέν νερ­γομε με­μο­νω­μένα καί πο­σπα­σμα­τικά, κα­θέ­νας γιά τόν αυτό του. Τό λει­τούρ­γημά μας συ­νί­στα­ται στό νά δί­νουμε συ­νει­δητά καί κα­τα­νο­ητά στούς λ­λους τήν ε­και­ρία νά φε­λη­θον καί νά ν­τι­λη­φθον τά θέ­ματα μέ τά ποα κα­τα­πι­α­νό­μα­στε. Δέν ρ­κε νά τά γνω­ρί­ζουν καί νά τά πε­ξερ­γά­ζον­ται μόνο ρι­σμέ­νοι ε­δι­κοί. ταν ο γνώ­σεις πε­ρι­ο­ρί­ζον­ται σέ να μι­κρό μιλο ν­θρώ­πων, νε­κρώ­νε­ται σο­φία το λαο καί δη­γού­μα­στε σέ πνευ­μα­τική φτώ­χεια.

Ε­παμε καί πρίν τι τά φτα τς γνώ­σεως καί τά γαθά τς παι­δείας πό μόνα τους δέν ρ­κον, ν δέν καλ­λι­ερ­γη­θον σω­στά· χρει­ά­ζε­ται νά συ­ναν­τη­θον καί μέ τή σο­φία το Θεο. Μέσα πό ατή τήν μ­πει­ρία, κε που μ­φό­τερα συ­ναν­τν­ται, μ­φα­νί­ζε­ται τό χά­ρι­σμα καί δη­μι­ουρ­γε­ται λη­θινά χα­ρι­σμα­τι­κός ν­θρω­πος". Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε πως το ίδιο ακριβώς διδασκόμαστε στη ζωή της Εκκλησίας " θεία λα­τρεία καί ε­ρουρ­γία τν μυ­στη­ρίων δέν δι­α­χω­ρί­ζον­ται πό τή ζωή μας μέσα στόν κό­σμο. Λει­τουρ­γία δέν στα­ματ μέσα στήν κ­κλη­σία· πε­κτεί­νε­ται καί κτός α­τς.

Στήν Θεία Ε­χα­ρι­στία συμ­βαί­νει νά συμ­με­τέ­χουμε καί νά λαμ­βά­νουμε λοι πό κοι­νο, πως στήν πα­ρα­βολή τν τα­λάν­των, που Κύ­ριος μς φα­νέ­ρωσε τι τά χα­ρί­σματα πού δωσε στόν κα­θένα, τά δωσε γιά νά τά α­ξή­σουμε, χω­ρίς μως νά τά κρα­τή­σουμε γιά τόν αυτό μας. Χρέος μας, συ­νε­πς, ε­ναι νά καλ­λι­ερ­γή­σουμε τά χα­ρί­σματά μας μέ τήν προ­ο­πτική νά κοι­νω­νη­θον: ατό ε­ναι τό νό­ημα τς κ­κλη­σίας καί τς ε­χα­ρι­στι­α­κς συ­νά­ξεως.  κα­θέ­νας δι­α­θέ­τει τό δικό του ξε­χω­ρι­στό τά­λαντο, λλά ν τό κρα­τή­σει γιά δικό του μόνο φε­λος, πρός δική του κα­νο­ποί­ηση, πέ­φτει σέ α­ρεση.

ποιος χει τή δύ­ναμη νά πη­ρε­τή­σει τούς ν­θρώ­πους, μέ ποι­ο­δή­ποτε μέσο, καί δέν τό πράτ­τει, ε­ναι σέ α­ρεση. Α­τός ε­ναι σκο­πός κι κε γ­κει­ται ξία καί ο­σία τς δι­α­κο­νίας μας ς ε­ρέων, πι­στη­μό­νων καί δι­δα­σκά­λων. Κι δ, ατή τή στι­γμή χουμε συ­ναν­τη­θε καί σς δι­α­τυ­πώνω τίς μακροσκελες καί τε­λες σκέ­ψεις μου, λλά τό ζή­τημα δέν ε­ναι νά μεί­νουμε κε, ε­ναι νά δι­δα­χθομε, νά φω­τι­στομε νας πό τόν λ­λον, νά συμ­πλη­ρώ­σουμε νας τόν λ­λον καί νά προ­χω­ρή­σουμε σέ κάτι πό κοι­νο".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει: "Φαί­νε­ται σάν νά ζομε σέ σκλα­βιά, πως καί τότε, κι κενο πού κρα­τι­έ­ται νέ­παφο ε­ναι γάπη, πί­στη μας καί τό δέ­σιμο το νός μέ τόν λλον. Α­τές ο ρ­χές καί ο ξίες, μως, δέν ε­ναι στα­τι­κές οτε πω­λον­ται καί γο­ρά­ζον­ται. Δέν μπο­ρε νά πάει κα­νείς κά­που καί νά πε, θέλω δέκα κιλά ξίες καί γνώ­σεις καί πρό­τυπα. Ατά κα­τα­κτν­ται μέ θυ­σίες καί γώνα προ­σω­πικό".

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος έκανε λόγο για τη θέση της Εκκλησίας λέγοντας: " κ­κλη­σία χει τή δύ­ναμη νά να­γενν τήν στο­ρία καί τούς ν­θρώ­πους, άν κ­φρά­ζε­ται μέσα πό φω­τι­σμέ­νες μορ­φές. Κι ν ε­ναι δύ­σκολο νά στα­θομε στό ψος τους, ς στρα­φομε του­λά­χι­στον μέ πνεμα μα­θη­τείας πρός α­τές".