05 Δεκεμβρίου, 2013

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανεβάζει τους τόνους στον λόγο της Εκκλησίας απέναντι στη κρίση. «Η Εκκλησία είπε μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος που έχει μια βαθύτατη ιστορία σε αυτόν τον τόπο, έχει συνηθίσει σε τέτοιες ώρες να μιλά ελεύθερα, έξω από διπλωματίες, έξω από σκοπιμότητες και να θίγει την αλήθεια και τα προβλήματα και να δίνει κατευθύνσεις» είπε ο Αρχιεπίσκοπος που για πρώτη φορά μίλησε για την πορεία που έχει σήμερα η Ευρώπη.

«Δεν υπάρχει ομοιότητα της πορείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως όπως ξεκίνησε, με την Ε.Ε. όπως λειτουργεί σήμερα» σημείωσε χαρακτηριστικά για να τονίσει πως «πρώτα απ’ όλα πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις». «Οι πόρτες δεν ανοίγουν εύκολα σε αυτούς που έχουν φτώχεια και πείνα όσο και αν τις χτυπάνε δυνατά» τόνισε με νόημα. «Ακούγονται πολλές σκέψεις, ωραίες συζητήσεις, προβληματισμοί, ότι χάσαμε τις αξίες μας, χάσαμε αυτό που μας συγκρατούσε, πρέπει να ξαναβρούμε αυτό που έχουμε χάσει.

Όμως αυτές είναι συζητήσεις με κουλτουριάρικο χρώμα…» σημείωσε ο Μακαριώτατος που επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρξει μετάνοια. «Μετανιώνω σημαίνει αλλάζω μυαλό, αλλάζω πορεία…» συμπλήρωσε για να τονίσει πως «Αλλαγή με θεωρίες και λόγια δεν γίνεται (…) Χρειάζεται αγώνας και θυσία». Κατά τον Αρχιεπίσκοπο αυτό που πρέπει να κάνει η Εκκλησία πρώτα από όλα είναι «να κρατήσει ενωμένη την ψυχή του λαού» σημειώνοντας πως τα συσσίτια, «δεν είναι πρώτα… αυτό είναι το καθήκον μας».

«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΞΟΔΟ»

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη «Τείχη» για να επισημάνει πως «Χτίσαμε γύρω μας τείχη και τώρα που προσπαθούμε να βγούμε από αυτά τα τείχη, δεν μπορούμε γιατί είμαστε μαντρωμένοι».

«Είμαστε μαντρωμένοι και χρειάζεται να γίνει μια έξοδος» σημείωσε, επιμένοντας πως «Είναι ώρα αυτοκριτικής, προβληματισμού και αποφάσεων». «Όταν τα μάτια κλαίνε, καθαρίζουν και τότε βλέπουμε την ζωή με καθαρότερα μάτια (…) Ίσως δοθεί η ευκαιρία και σε εμάς που βρισκόμαστε πιο ψηλά, να κλάψουμε μετανοώντας για να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά» είπε καταλήγοντας ο Μακαριώτατος.

Το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος θα χοροστατήσει στον πανηγυρικό εσπερινό της παραμονής της εορτής του Αγίου Νικολάου.


ΑΦΙΧΘΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην Σύρο έφτασε ο  Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος, ο Μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ. 

Στο Αεροδρόμιο ένα μικρό κοριτσάκι προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ένα μπουκέτο λουλούδια, ενώ παρέστησαν και οι αρχές του τόπου. Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως επραγματοποιήθη η επίσημη υποδοχή του Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας. Τον Αρχιεπίσκοπο υποδέχθησαν ο Μητροπολίτης Σύρου, κληρικοί, οι Άρχοντες του Νησιού και πλήθος κόσμου.

Δείτε το Video της Άφιξης:

ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΣΤΗΝ ΣΥΡΟ


Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος Β΄, προσκληθείς από την Ιερά Μητρόπολη και το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, θα επισκεφθεί τη Σύρο, σήμερα 5 Δεκεμβρίου, προκειμένου να λαμπρύνει, δια της συμμετοχής Του τις Λειτουργικές και Πνευματικές Εκδηλώσεις επί τη εορτή του Πολιούχου της Αγίου Νικολάου και τη 180η επετείω από της ιδρύσεως του ιστορικού Γυμνασίου Σύρου, του πρώτου της νεώτερης Ελλάδος και θα ευλογήσει το λαό της Σύρου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ
 
ΠΕΜΠΤΗ 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 08.30:Άφιξη του Μακαριωτάτου και των συνοδευόντων Αυτόν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και Θηβών κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, στο Αεροδρόμιο Σύρου και υποδοχή Του από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄  και τους τα πρώτα φέροντες της νήσου και μετάβαση, δι’ αυτοκινητοπομπής, στο κατάλυμά Του.

12.00: Επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από τον Ιερό Κλήρο, τους εκπροσώπους των Αρχών, τους μαθητές  των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το Λαό της Σύρου, όπου θα τελεσθεί Δοξολογική Δέηση και θα Τον προσφωνήσουν ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης κ. Ιω. Δεκαβάλλας και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄. 

Ακολούθως, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στο παρακείμενο Επισκοπείο, όπου θα έχει συνάντηση με μαθητές του 1ου Λυκείου Σύρου, υπό τη Λυκειάρχη κα Ειρήνη Δράκου, οι οποίοι εκπονούν ερευνητική εργασία, με θέμα τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, υπό τις οποίες ιδρύθηκε το πρώτο Γυμνάσιο της νεωτέρας Ελλάδος.

18.30: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνύμου  Β .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

07.30: Έναρξη του Όρθρου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τους ύμνους του οποίου θα αποδώσει ο χορός των Ιεροψαλτών του Ναού.

08.00: Αρχιερατική Χοροστασία

 08.45:Έναρξη της Πολυαρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β , τους ύμνους της οποίας θα αποδώσει η Χορωδία του Ναού, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, θα πραγματοποιηθεί, με κάθε εκκλησιαστική τάξη και κατά το έθος, η πάνδημη λιτανεία της αγίας Εικόνας και του τιμίου αποτμήματος εκ των ιερών λειψάνων του  Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναπεμφθούν Δεήσεις, στην Πλατεία Μιαούλη υπέρ των Ναυτιλλομένων και των στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις και στη θάλασσα εργαζομένων και στην Πλατεία Κανάρη υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πνιγέντων στη θάλασσα και θα ριφθούν στέφανα στη μνήμη τους από τον Μακαριώτατο.

Τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θανάση Μπούσιο, και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών Σύρου, ενώ τιμές θα αποδίδουν τα προσορμισμένα στο λιμάνι της Ερμούπολης πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και τα σκάφη των αλιέων και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.
 
Μετά την επάνοδο της Λιτανείας και την Απόλυση, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και θα ευλογήσει την έναρξη λειτουργίας της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως, στο ισόγειο του Διοικητικού της Κέντρου.

18.30: Πνευματική Εκδήλωση, επί τη 180η επετείω από της ιδρύσεως του Γυμνασίου Σύρου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία η Χορωδία του Ναού και του Μουσικού Ομίλου Σύρου θα αποδώσουν άσματα, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης θα ανακηρύξει τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο Β΄  επίτιμο Δημότη και θα Του απονείμει το μετάλιο του Δήμου, θα Τον προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄  και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β  θα ομιλήσει με θέμα «Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΒΑΜΒΑΣ».

ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
 
09.30: Συνάντηση του Μακαριωτάτου στο Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ» με τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς του Παιδικού Σταθμού & Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ».

10.00: Επίσκεψη του Μακαριωτάτου στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ»

11.30: Αναχώρηση του Μακαριωτάτου με το πλοίο  «BLUESTAR  ΙΘΑΚΗ» προς ιερά νήσο Τήνο, όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στον  Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, και επιστροφή στα καθ’ ημάς.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΑΙΤΗΜΑ
ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Με επιστολή τους προς τη δημοτική Αρχή, το δήμαρχο, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου καθώς και τον Μητροπολίτη Σύρου Δωρόθεο Β΄, οι αιρετοί της μείζονος μειοψηφίας του δήμου Σύρου Ερμούπολης προτείνουν να ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Σύρου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κκ Ιερώνυμος Β΄, με αφορμή την παρουσία του στο νησί για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου.

Αυτούσια η επιστολή

Στο πλαίσιο του εορτασμού του πολιούχου της πόλης μας Αγ. Νικολάου και επί τη ευκαιρία της εδώ παρουσίας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου του Β’, η Δημοτική μας Παράταξη «ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, προτείνει ενθέρμως και θεωρεί απαραίτητο να ανακηρυχτεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος επίτιμος δημότης του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’ είναι ο 20ος Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, από της ανακηρύξεως του Αυτοκέφαλου της, με τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

Εξελέγη Αρχιεπίσκοπος την 7η Φεβρουαρίου 2008, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδας από Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας. Κατάγεται από τα Οινόφυτα Βοιωτίας. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του, σπουδάζει στο Τμήμα Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεχίζει με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στις Βυζαντινές σπουδές στα Πανεπιστήμια του Γκράτς και του Μονάχου. Φοιτά επίσης στο Ostkirchliches Institut, ινστιτούτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με έδρα το Ρέγκενσμπουργκ της Γερμανίας. Εργάστηκε ως Πανεπιστημιακός βοηθός στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρία, δίπλα στον Αναστάσιο Ορλάνδο και ως φιλόλογος στο Λεόντειο Λύκειο της Νέας Σμύρνης όπως επίσης και στο 9ο Νυχτερινό Γυμνάσιο Αθηνών και στο Γυμνάσιο Αυλώνας.

Εγκαταλείποντας την Ακαδημαϊκή του Καριέρα, εντάχθηκε στον Ορθόδοξο κλήρο και λαμβάνει τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης την 3η Δεκεμβρίου 1967 χειροτονούμενος Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδίας Νικόδημο στη Θήβα λαμβάνοντας το όνομα Ιερώνυμος. Στην συνέχεια χειροτονείται πρεσβύτερος στην πόλη της Λειβαδιάς, και έως το 1978 υπηρετεί ως πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδίας. Από το 1978 ως το 1981 διετέλεσε πρώτος γραμματεύς και αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας. Το 1981, μετά από την παραίτηση του Μητροπολίτη Νικοδήμου, εξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδίας.

Ως Μητροπολίτης και σήμερα ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος διακρίνεται και αναπτύσσει πλούσιο ιερατικό, θεολογικό, αποστολικό και κοινωνικό έργο και ενεργό δράση στο έργο της Εκκλησίας στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Διακρίνεται για το πλούσιο περιβαλλοντικό, προνοιακό και φιλανθρωπικό του έργο, Άξιος Ποιμενάρχης εμπνέει με ευλάβεια τους πιστούς, συμπάσχει στην αγωνία των Πολιτών για την επιβίωση τους μέσα στην εθνική κρίση.

Με τις πλούσιες δράσεις του αγωνίζεται για να προσφέρει σε κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πραγματικά ανάγκη βοηθείας. Ως ελάχιστο φόρο τιμής πιστεύουμε ότι στο πέρασμα του από το Νησί μας, ο Δήμος μας έχει την ηθική υποχρέωση να τιμήσει τον Άξιο Μακαριώτατο Ποιμενάρχη, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Β’ και να τον κάνει Επίτιμο Δημότη.

Καλούμε το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για τον σκοπό αυτό να συγκαλέσουν το Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρουν απόφαση σύμφωνα με την εισήγηση μας.

ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΠΑΠΙΤΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΕΝΤΟΥΡΗΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΡΙΝΤΕΖΗ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

ΛΟΥΒΑΡΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΡΟΥΣΣΟΥΝΕΛΟΣ ΙΩΣΗΦ


Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Σε μία εποχή δύσκολη κοινωνικά, οικονομικά αλλά κυρίως  ηθικά, είναι  απαραίτητη  η  επίδειξη  εκ μέρους όλων, η  διατήρηση  της  στοιχειώδους  παραμονής  του  λαού  μας  στις  παραδόσεις   οι  οποίες  δημιούργησαν  ήθη  και  αξίες  στο  τόπο  μας.  Ο  λαός  μας  και  ιδιαίτερα  το  σχολείο  έχει  ανάγκη  περισσότερο  από  ποτέ  την  εκκλησία. Είναι  αδιαμφισβήτητο  ότι  τις  τελευταίες  δεκαετίες  ενστερνιστήκαμε  ένα  κακέκτυπο  τρόπο  ζωής, ο οποίος  μη  έχοντας  σχέση  με τις αξίες  και  τις  παραδόσεις μας, δημιούργησε  σε  μεγάλο  βαθμό  το  πνευματικό  τέλμα  στο  οποίο  ευρισκόμεθα.
  
Το πρόβλημα  δεν  συνίσταται  στο  ζήτημα  της  καθιερωμένης  προσευχής  στα  σχολεία  και  στις  τυχόν  αρνήσεις  αλλόθρησκων  μαθητών  ή ουδέτερων  θρησκευτικά  διδασκάλων, αλλά  στον  εγωϊσμό, την  μισαλλοδοξία και την πολεμική  που  πολλοί  επιδεικνύουν  έναντι της Εκκλησίας· του  μοναδικού  θεσμού  που  κρατά  στέρεες τις  παραδόσεις, τη γλώσσα, την κοινωνική συνοχή, τον αλτρουισμό και την αλληλεγγύη, την πίστη.  Ο  οδοστρωτήρας  του  εκμοντερνισμού  ισοπέδωσε  σχεδόν τα  πάντα  στο  πέρασμά  του  και  η  αλλότρια  εκκοσμίκευση  εισήλθε  με  βία  στις  άδολες  ψυχές  των  νέων  μας  οι  οποίοι  πλέον  τις  μόνες  αντιστάσεις  τους  μπορούν να  βρούν  από  την  Εκκλησία.
  
Η  Εκκλησία  η  οποία  αναβίβασε  τον  άνθρωπο  πνευματικά  και  ηθικά, τον απάλλαξε  από  τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες και τον ύψωσε στη θέση που του αρμόζει ως πρόσωπο  το  οποίο  είναι κατ΄ εικόνα  και καθ΄ ομοίωσιν δημιούργημα  του  ίδιου του Θεού. Το κήρυγμα του Θεανθρώπου συνέτεινε σε μία ισάδελφη αγάπη, σε μια παγκόσμια  κοινωνία αγάπης, σε μία αγάπη για όλους του ανθρώπους αυτού του κόσμου. Αυτή η χριστιανική αγάπη χωράει όλους αυτούς πού βρίσκονται στη χώρα μας  και προσπαθεί από το υστέρημα των πιστών,  να ρυθμίζει την διαμονή τους, την σίτισή τους, την ένδυση και την υπόδηση, την περίθαλψή τους.

Η εκκλησία  πρώτη  κατέρριψε  τους  φραγμούς  και  τις  προκαταλήψεις  της  ξενοφοβίας  και  τους  αγκάλιασε  αδελφικά, σεβόμενοι  την  ιδιαιτερότητα  της  διαφορετικότητάς  τους  και  το  αλλότριο  της  πίστης  τους.  Απαίτηση όμως  και  των  ημεδαπών  Χριστιανών  είναι  και  εξ  αυτών  ο  σεβασμός  της  πίστης  μας  και  των  ηθών  που  καλλιεργήθηκαν  από  το  βίωμα  σ΄ αυτή.

Κανένας δεν μπορεί να εξαναγκάσει  να καταργηθεί η προσευχή  ή  ο  εκκλησιασμός  για  την  πλειοψηφία  των  μαθητών, επειδή  κάποιοι πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αισθανθούν καλύτερα τα παιδιά της αλλοδαπής.  Κατ’ όμοιον τρόπον πού σεβαστήκαμε και εμείς το δικαίωμά τους να απέχουν από το μάθημα των θρησκευτικών και τους σχολικούς εκκλησιασμούς. Επομένως με ποια λογική θα πρέπει οι εκπρόσωποι της απόλυτης μειοψηφίας,  καπηλευόμενοι το δικαίωμα  της αυτοδιάθεσης ενός εκάστου, να  προσπαθούν να  επιβάλουν αυτόν τον ιδιότυπο  φασιστικό αυταρχισμό; Αυτοί οι οποίοι  υποτίθεται προασπίζονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων  προσπαθούν να καταστήσουν μειονότητα την πλειονότητα;  Άραγε αναρωτήθηκαν ποτέ ποιά είναι η θέση και η άποψη των γονιών όλων των ελληνικών οικογενειών που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο;

Αντιλαμβάνονται πόσο καταστροφικό θα είναι για τις εύπλαστες ψυχές των ελληνοπαίδων να μην  γνωρίσουν έστω τα στοιχειώδη που τους προσφέρει το μάθημα των θρησκευτικών;  Άλλωστε  δεν  είδαμε  την  ίδια ευαισθησία  όταν  για  δεκαετίες  καταπαντούνταν  κατάφορα τα  δικαιώματα στην έκφραση, στο λόγο, στην εκπαίδευση, στο πολιτισμό καί την θρησκεία των  ελληνικών  μειονοτήτων σε όμορες χώρες. Ουδεμία προσφυγή σε διεθνή θεσμικά όργανα, ουδεμία παρέμβαση, ουδέν δημοσίευμα. 

Αναφορικά δε με τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι τυχόν ενοχλούνται από την προσευχή, τον αγιασμό και τον εκκλησιασμό, είναι μια πολύ μικρή μειονότητα οι οποίοι δεν υποχρεώνονται από κανέναν να συμμετέχουν βιωματικά σε κάποια θρησκευτική πράξη. Μπορούν να παρίστανται ως εκ του ρόλου τους αλλά αμέτοχοι. Άλλωστε η χάρις του Αγίου Πνεύματος δεν μεταδίδεται καταναγκαστικά σε κανένα  χωρίς την δική του θέληση.  Δεν μπορούν όμως ν΄ απαιτήσουν την κατάργηση της προσευχής επειδή ενοχλούνται οι ίδιοι.

Δεν πρέπει φυσικά  ποτέ να λησμονούν ότι ένας σοβαρός λόγος που βρίσκονται σε αυτή τη θέση και διδάσκουν τα ελληνόπουλα γράμματα, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο διδακτικό έργο που ανέλαβε η Εκκλησία με λόγιους Κληρικούς όταν το γένος μας υποδουλώθηκε πλέον των τετρακοσίων ετών. Αυτή η Εκκλησία διατηρούσε άσβεστη την ελπίδα της ελευθερίας και  αναμμένο τον λύχνο της γνώσης.

Μεταλαμπάδευσε τις γνώσεις και γαλούχησε όλες τις ηρωικές μορφές που  ανακήρυξε κατόπιν εθνομάρτυρες.  Η αλαζονική αίσθηση της μονομερούς δημοκρατίας είναι μάλλον βλαπτική παρά ωφέλιμη για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. «Όπερ εν σώματι ψυχή, ταυτ΄ εισί εν τω κόσμω Χριστιανοί» (Προς Διόγνητον επιστολή).

Άρθρο του κ. Νεκτάριου Ρένου Παυλάκη,
Θεολόγου, Μs Συμβουλευτικής Ψυχοθεραπείας

5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ †Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ

 

Ο πειρασμός του μήλου: Κάποτε, που βρισκόταν στον κήπο του μοναστηριού ο Άγιος, του ήλθε η επιθυμία να φάει ένα ωραίο και πολύ νόστιμο μήλο, πριν από την κανονική ώρα του φαγητού. Η επιθυμία που άναψε μέσα του τον οδήγησε να το κόψει, αλλά έπειτα σκέφθηκε καλλίτερα και κυριάρχησε στον εαυτόν του με δύναμη. Επιτιμούσε και μάλωνε τον εαυτό του με λογισμούς ευσεβείς λέγοντας· «Ήταν ωραίος στα μάτια και ευχάριστος στη γεύση και ο καρπός που έφαγε ο Αδάμ και με την παρακοή εκείνου οδηγήθηκα και εγώ στο θάνατο.

Γιατί αντί του νοητού και πνευματικού κάλλους, προτίμησε εκείνο, που φαινόταν ωραίο κι ευχάριστο στα σωματικά μάτια· κι αντί για τις πνευματικές απολαύσεις, θεώρησε καλλίτερο το να γεμίζει το στομάχι του. Απ’ αυτόν μπήκε μέσα στον κόσμο ο θάνατος. Ας μην αποστρέψω, λοιπόν, το πρόσωπο μου από την ομορφιά της εγκράτειας, με το να καταβληθώ από κάποιο ψυχικό νυσταγμό. Γιατί, όπως πριν από κάθε καρποφορία προηγείται ο ανθός, έτσι και πριν από κάθε έργο και κατόρθωμα αγαθό προηγείται η εγκράτεια.

Με αυτόν τον καλό λογισμό νίκησε την επιθυμία και το μήλο το πέταξε κάτω κι άρχισε να το καταπατεί με τα πόδια του. Μαζί με το μήλο καταπάτησε και την επιθυμία του. Κι έβαλε νόμο πια στον εαυτό του να μη φάει μήλο, μέχρι το θάνατό του. Από τότε του χαρίστηκε δύναμη θεϊκή και ασκούσε τον εαυτό του στην εγκράτεια, η οποία συγκρατεί και διώχνει τους πονηρούς λογισμούς, καθώς και το βάρος του ύπνου. Μαζί με την εγκράτεια, φρόντιζε να κουράζεται και σωματικά, ενθυμούμενος τον λόγο που λέγει προς τον Θεό σ’ ένα ψαλμό του ο Δαυίδ· «ίδε την ταπείνωσίν μου και τον κόπον μου και άφες πάσας τας αμαρτίας» ( Ψαλμ.24, 18).

Γι’ αυτό και με κάθε προσπάθεια και προθυμία φρόντιζε να ταπεινώνει τη ψυχή του με τη νηστεία και να δαμάζει το σώμα του με τον κόπο και το μόχθο. Κι ενώ μέσα στο μοναστήρι των Φλαβιανών είχε εξήντα ή εβδομήντα συναγωνιστές στην πνευματική ζωή, όλους τους ξεπέρασε στην ταπεινοφροσύνη, την υπακοή και τους κόπους για την ευσέβεια.

Μέσα από τη φωτιά: Στις διηγήσεις για τα παιδικά του πνευματικά αγωνίσματα αναφέρεται και το εξής περιστατικό: Κάποτε ο αρτοποιός του μοναστηριού, σε καιρό χειμώνα, άπλωσε τα βρεγμένα του ρούχα στο βάθος του ζεστού φούρνου,… για να στεγνώσουν, επειδή δεν φαινόταν καθόλου ο ήλιος. Εκεί τα ξέχασε. Μετά από μια ημέρα, που έλειψε ψωμί, μερικοί πατέρες, πήραν ευλογία και άρχισαν να εργάζονται στο φούρνο. Μαζί τους ήταν και ο θαυμαστός Σάββας. Την ώρα που καιγόταν ο φούρνος, θυμήθηκε ο αρτοποιός τα ρούχα του. 

Ταράχθηκε τότε και ανησύχησε γι’ αυτά, γιατί η φλόγα ήταν μεγάλη και είχε αρκετά καεί ο φούρνος και κανείς από τους μεγάλους δεν τολμούσε να μπει μέσα σ’ αυτόν, γιατί θα καιγόταν. Τότε ο νέος στην ηλικία και πρεσβύτης στην πνευματική ζωή Σάββας δυναμωμένος από την αδίστακτη πίστη και οπλισμένος με το σημείο του σταυρού, πήδησε μέσα στον αναμμένο φούρνο, πήρε τα ρούχα και βγήκε χωρίς να πάθει τίποτε. Οι πατέρες, που είδαν αυτό το παράδοξο θαύμα, δόξασαν τον Θεό λέγοντας. Τι άραγε θα γίνει αυτός ο νέος, που από τα παιδικά του χρόνια αξιώθηκε να έχει λάβει τόση χάρη από το Θεό;

Τα πικρά κολοκύθια: Ο μάγειρας της Λαύρας μαγείρεψε κάποτε κολοκύθια, για να περιποιηθεί τους τεχνίτες που είχαν. Την ώρα του φαγητού τα δοκίμασε και διαπίστωσε ότι ήσαν πικρά. Στεναχωρήθηκε πάρα πολύ, γιατί δεν είχε τίποτε άλλο να τους δώσει να φάνε. Έτρεξε αμέσως τότε στον Γέροντα, έπεσε στα πόδια του και του ανήγγειλε το γεγονός. Ο άγιος ήλθε αμέσως, σφράγισε με το σημείο του σταυρού το χάλκωμα (καζάνι) και είπε στον μάγειρα: Πήγαινε· ευλογητός ο Κύριος· παράθεσε στα τραπέζια για να φάνε οι άνθρωποι. Και, ω του θαύματος, έγιναν γλυκά τα κολοκύθια κι έφαγαν όλοι και χόρτασαν και δόξασαν τον Θεό.

Το πληγωμένο λιοντάρι: Περπατούσε κάποτε ο άγιος πρεσβύτης από τον Ρουβά πρός τον καλαμώνα του Ιορδάνη. Ξαφνικά συναντήθηκε μ’ ένα μεγαλόσωμο λιοντάρι που κούτσαινε. Έπεσε κάτω μπροστά στα πόδια του το θηρίο και του έδειχνε το πόδι του κάνοντάς του νόημα να το βοηθήσει. Ο πατέρας μας Σάββας κατάλαβε τον πόνο του θηρίου και κάθησε κι έπιασε το πόδι του. Έβγαλε απ’ αυτό ένα μεγάλο αγκάθι που είχε μπει βαθιά. Και το λιοντάρι, αφού ανακουφίστηκε από τον πόνο, σηκώθηκε κι έτρεχε. Από τότε το λιοντάρι ακολουθούσε τον Γέροντα κατά τις ημέρες τις αγίας Τεσσαρακοστής και έδειχνε έτσι την ευγνωμοσύνη του σαν πιστός δούλος.

Η προσευχή του ανοίγει τους ουρανούς: Είχε συμπληρωθεί ο τέταρτος χρόνος από τότε που είχε να βρέξει. Και οι μαθητές του αγιασμένου πατέρα μας, που έμεναν στη μονή του Σπηλαίου, ήλθαν στη Μεγίστη Λαύρα και του είπαν: Άφησε μας, πατέρα να φύγουμε. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο στο μοναστήρι σου, γιατί δεν έχουμε καθόλου νερό. Συμπληρώνεται μάλιστα ο Μάϊος μήνας κι απ’ εδώ κι εμπρός δεν υπάρχει ελπίδα να βρέξει. Ο άγιος τους μάλωσε λίγο και τους ενουθέτησε να υπομένουν τις δυσκολίες που έρχονται με ευχαριστία στο Θεό· και πρόσθεσε: Πιστεύω στο Θεό ότι μετά τρεις ημέρες θα γεμίσουν από νερό όλες οι στέρνες σας. 

Πηγαίνετε λοιπόν, και φροντίστε να καθαριστούν όλοι οι αγωγοί του νερού κι ετοιμαστείστε να δείτε τη δωρεά του Θεού και πόσο γρήγορα θα σας επισκεφτεί. Την Τρίτη ημέρα ένα σύννεφο ήλθε και στάθηκε πάνω από το μοναστήρι αυτό μόνο, κι έπεσε πολλή βροχή κι εγέμισαν όλες οι στέρνες, σύμφωνα με την προφητεία του αγίου. Στα άλλα μοναστήρια που βρίσκονται κοντά στη Μονή του Σπηλαίου, το Καστέλλι που είναι στ’ ανατολικά και του Σχολαρίου στα δυτικά περί τα πέντε στάδια, καθώς και στη Μεγίστη Λαύρα, που βρίσκεται στα νότια, δεν έπεσε ούτε σταγόνα νερό. 

Οι ηγούμενοι των άλλων Μονστηριών λυπήθηκαν που δεν έβρεξε και στα δικά τους. Ήλθαν στον άγιο Γέροντα και του είπαν: Ποια είναι η αμαρτία μας, τίμιε πατέρα και μας απομάκρυνες από την ευλογία αυτή και δεν προσευχήθηκες και για τα υπόλοιπα μοναστήρια σου; Και ο άγιος τους είπε: Ο Θεός έστειλε την ευλογία του σ’ εκείνους που είχαν ανάγκη. Και σεις μη στενοχωριέστε. Γιατί δεν θα σας λείψει το νερό μέχρις ότου ο Κύριος στείλει τη βροχή στη γή.


 Η κοίμηση του Αγίου: Αφού πέρασαν λίγες ημέρες, ο πατέρας μας Σάββας είδε κάποια αποκάλυψη, που του εγνώριζε την κοίμησή του, που θα γινόταν έπειτα από λίγες ημέρες. Την αποκάλυψη αυτή την φανέρωσε στον Αρχιεπίσκοπο και τον παρακαλούσε να τον αφήσει να πάει στη Λαύρα του, για να τελειώσει την επίγεια ζωή του μέσα στο κελλί του. Ο Αρχιεπίσκοπος θέλοντας με κάθε τρόπο να τον ευχαριστήσει και να τον περιποιηθεί, τον έστειλε στη Λαύρα του, στέλνοντας μαζί κι ό,τι θα είχε ανάγκη.

Αφού ο πρεσβύτης έφθασε στη Λαύρα του, ανακλίθηκε στον πύργο του στην αρχή του μηνός Δεκεμβρίου. Έπειτα κάλεσε τους πατέρες της Λαύρας και τους έδωσε ηγούμενο τον Μελιτά, που καταγόταν από τη Βηρυτό. Του παράγγειλε να διαφυλάξει απαραχάρακτες σ’ όλα τα μοναστήρια τις παραδόσεις που του παραδόθηκαν. Τις παραδόσεις αυτές του τις έδωσε και γραπτές. Τέσσερεις μέρες έμεινε χωρίς να φάει τίποτε και χωρίς να επικοινωνεί με κανένα. Τη νύκτα του Σαββάτου που ξημέρωνε Κυριακή, ζήτησε Θ. Κοινωνία. Και αφού κοινώνησε κι είπε τελευταίο λόγο το, «Κύριε εις χείρας σου παραθήσομαι το πνεύμα μου», παρέδωσε τη ψυχή του.

Έτσι ο πατέρας μας Σάββας, αφού αγωνίσθηκε τον καλόν αγώνα και τελείωσε το δρόμο και τήρησε την πίστη, κατακοσμήθηκε με το στέφανο της δικαιοσύνης. Η κοίμησή του έγινε στις πέντε Δεκεμβρίου της δεκάτης ινδικτιώνας (532)…Ο χρόνος της ενσάρκου ζωής του ήταν ο εξής: Ήλθε στην Παλαιστίνη δέκα οκτώ ετών κι έμεινε στο κοινόβιο δεκαεπτά χρόνια. Στις ερήμους και στη Μεγίστη Λαύρα έκανε συνολικά πενήντα εννέα χρόνια. Τέλειωσε την επίγεια ζωή του κατά το ενενηκοστό τέταρτο έτος της ηλικίας του.

Το τίμιο λείψανό του κατατέθηκε στη Μεγίστη Λαύρα ανάμεσα στις δυό εκκλησιές, στο σημείο που είχε άλλοτε δεί τον πύρινο στύλο. Εκεί τάφηκε το σώμα του. Αλλά ο άγιος αυτός δεν πέθανε. Κοιμάται. Γιατί έζησε βίο ανεπίληπτο και έγινε ευάρεστος στον Θεό. Πλήν και το σώμα του παραμένει σώο και αδιάλυτο μέχρι σήμερα. Όταν ανοίχτηκε η τίμια λειψανοθήκη (ο νεκρικός θάλαμος) για να τοποθετηθεί το λείψανο του μακαρίου Κασσιανού, κατέβηκα να προσκυνήσω το σώμα του θείου πρεσβύτου. 

Και το βρήκα να διατηρείται σώο και αδιάλυτο. Θαύμασα και δόξασα τον Θεό που δόξασε το δούλο του και τον τίμησε με αφθαρσία πρίν από την κοινή και γενική για όλους ανάσταση της δευτέρας του παρουσίας. 


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Σε επίσχεση εργασίας προειδοποιούν ότι θα προχωρήσουν από αύριο, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) αν δεν καταβληθούν σήμερα, Πέμπτη, τα δεδουλευμένα τους. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν, παραμένουν απλήρωτοι για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναμένεται να λάβουν στις συνελεύσεις τους σήμερα, Πέμπτη, οι διοικητικοί υπάλληλοι των δύο ιδρυμάτων. Οι συνελεύσεις πραγματοποιούνται στον απόηχο της άκαρπης συνάντησης που είχαν με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, το βράδυ της Τετάρτης, αλλά και της πειθαρχικής δίωξης του πρύτανη του ΕΠΚΑ Θεοδόση Πελεγρίνη.

Μια οικογένεια κινδύνευσε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της στην περιοχή του Κορδελιού της Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα. Η γιαγιά και το 5χρονο εγγονάκι της μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Στο σπίτι είχε κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και 2-3 χρόνια και η οικογένεια χρησιμοποιούσε κεριά. Το σπίτι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Η εξ αναβολής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη, υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Κατά τις πληροφορίες, οι βουλευτές του κόμματος προτίθενται να θέσουν επί τάπητος όλα τα ζητήματα, όπως το αίτημα για διακριτό στίγμα στο πλαίσιο της κυβέρνησης, η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τα «καυτά» νομοσχέδια, και να ζητήσουν καθαρές θέσεις εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.

Με στόχο να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), που αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επανέρχεται με μια συμβιβαστική πρόταση.

Κόσμος

Με μήνυμα προς τους Βρετανούς να ενθαρρύνουν περισσότερα παιδιά να μάθουν κινέζικα επέστρεψε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Πεκίνο, διαπιστώνοντας πως η Κίνα θα είναι η «μεγαλύτερη οικονομία της υφηλίου» όταν ενηλικιωθούν. Ο Κάμερον υποστήριξε, ενόψει της υποχρεωτικής διδασκαλίας ξένων γλωσσών στα δημοτικά από το 2014, πως «έχει έρθει η ώρα να δούμε πέρα από τα γαλλικά και τα γερμανικά». Καμικάζι οδήγησε όχημα φορτωμένο με εκρηκτικά στην πύλη του υπουργείου Άμυνας της Υεμένης, προκαλώντας «αριθμό θυμάτων» σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν έφτασαν ασθενοφόρα ακούστηκαν και πυροβολισμοί στο σημείο.

Το ραδιενεργό φορτίο Κοβαλτίου 60 που βρισκόταν σε φορτηγό που κλάπηκε στο Μεξικό εντοπίστηκε σε αγροτική περιοχή, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο που βρέθηκε και το ίδιο το όχημα. Η κλοπή του φορτηγού που μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό προκάλεσε συναγερμό στο Μεξικό, το οποίο ειδοποίησε και την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), καθώς η ραδιενεργή πηγή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και για κατασκευή «βρώμικης βόμβας».

Η αμερικανική NSA συγκεντρώνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια αρχεία την ημέρα σχετικά με τη τοποθεσία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών πολιτών, υποστηρίζει η Washington Post, επικαλούμενη έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν. Η συγκέντρωση στοιχείων, υποστηρίζεται, αφορά την τοποθεσία των κατόχων τους και καταλήγει να χαρτογραφεί τις σχέσεις τους με τρόπο που «μέχρι πρότινος ήταν ασύλληπτος», υποστηρίζει η εφημερίδα.

Ο αμερικανός αντιπρόεδρος επανέλαβε και από το Πεκίνο ότι η εγκαθίδρυση της κινεζικής ζώνης αεράμυνας έχει προκαλέσει «ανησυχίες» στην περιοχή, λέγοντας πως εξέθεσε με σαφήνεια τη θέση των ΗΠΑ στις συναντήσεις τους με την κινεζική ηγεσία. Το Πεκίνο από την πλευρά του επιμένει ότι η εγκαθίδρυση της ζώνης είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, κάτι που «τονίστηκε», όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ, στις συναντήσεις με τον Μπάιντεν και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σεβαστεί την απόφαση.

Οικονομία

Συμφωνία Συνεργασίας συνομολόγησαν η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ)και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου. Με τη εν λόγω συμφωνία κατοχυρώνεται η συνεχής και μόνιμη συνεργασία των δύο οργανώσεων, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τα μέλη τους. Καθυστερεί ο εξοπλισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων με τα μηχανικά μέσα που θα έπρεπε να προμηθευτεί από το ΣΔΟΕ. Ωστόσο, ο ΓΓ Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης έχει ζητήσει από τους προϊσταμένους των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών να εντείνουν τις παρεμβάσεις και να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά.

Την άποψη ότι η Κύπρος έχει εξέλθει της επικίνδυνης ζώνης εξέφρασε χθες Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC. Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλε η Κύπρος, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο Eurogroup το Μάρτιο, τονίζοντας πως η ταχύτατη ανάκαμψη οφείλεται στην προθυμία της χώρας να δεσμευθεί και να προχωρήσει ταχέως σε μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και τις περικοπές στον προϋπολογισμό.

Αθλητισμός

Η Ίντερ νίκησε με 3-2 την Τραπάνι στο Μιλάνο και προκρίθηκε στους «16» του Coppa Italia. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν 3-0 με τα τέρματα των Γκουαρίν, Μπελφοντίλ και Ταϊντέρ στο πρώτο ημίχρονο, ενώ επόμενος αντίπαλός τους είναι η Ουντινέζε. Στους «16» προκρίθηκε και η Κιέβο που ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Ρετζίνα, επικρατώντας 4-1 στη Βερόνα. Δύο γκολ πέτυχε ο Παλόσκι (16΄ πεν., 25΄) και από ένα οι Αρντεμάνι (50΄), Ντα Σίλβα (77΄), ενώ σκόρερ των φιλοξενούμενων ήταν ο Τζεντίλι (36΄). Θυμίζουμε ότι στην επόμενη φάση έχουν περάσει οι πρώτες οκτώ ομάδες του πρωταθλήματος 2012/2013.

Συναρπαστικά ματς έγιναν στην εμβόλιμη 14η αγωνιστική της Premier League. Τη νίκη της βραδιάς πέτυχε η Εβερτον με 1-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ». Στην κορυφή παραμένει η Αρσεναλ που «καθάρισε» εύκολα τη Χαλ (2-0), ενώ στο «Ανφιλντ» η Λίβερπουλ υπέταξε τη Νόριτς με το βαρύ σκορ 5-1. Κουν Αγουέρο και Γιάγια Τουρέ (2) σκόραραν στο 3-2 της Μάντσεστερ Σίτι επί της Γουέστ Μπρομ. Ακόμα μία «ψυχοβγαλτική» νίκη πέτυχε η Τσέλσι, επικρατώντας 4-3 της ουραγού Σάντερλαντ.

Νέο ενδιαφέρον στο γαλλικό πρωτάθλημα δίνει η 14η της βαθμολογίας Εβιάν, η οποία υποχρέωσε την Παρί Σεν Ζερμέν στην πρώτη εφετινή της ήττα στο σαμπιονά, μετά από 11 νίκες και 4 ισοπαλίες. Τα γκολ της 5ης νίκης των γηπεδούχων πέτυχαν οι Ν'Σικούλου και Σουγκού. Μεγάλες εκτός έδρας νίκης πέτυχαν οι Λοριάν και Ρεμς στο Championnat επί των Μονπελιέ και Σοσό αντίστοιχα, με το ίδιο, μάλιστα, σκορ (0-2), ενώ η Ρεν επικράτησε εντός έδρας με 3-1 της Σεντ Ετιέν.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ)

1933: Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια καταργείται η «Ποτοαπαγόρευση» στις ΗΠΑ, η οποία είχε επιβληθεί από το 1920.

1945: «Το Χαμένο Σμήνος» των Βερμούδων. Πέντε αμερικανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, επανδρωμένα με 14μελές πλήρωμα, εξαφανίζονται μυστηριωδώς στο Τρίγωνο των Βερμούδων.

1974: Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Monty Pythons πραγματοποιεί την τελευταία του εμφάνιση στο BBC.

1981: Καταργείται το άρθρο 357 του ελληνικού Ποινικού Κώδικα, το οποίο μέχρι τότε προέβλεπε ποινή φυλάκισης για την μοιχεία.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1901: Walt Disney, εμβληματικός καρτουνίστας αμερικανικής καταγωγής, δημιουργός του Mickey Mouse και του Donald Duck, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της εποχής του Μακαρθισμού, υπήρξε από τους μεγαλύτερους καταδότες των κομμουνιστών στην ιστορία του Hollywood.

1934: Νίκος Κούρκουλος, ηθοποιός.

1946: Jose Carreras, Ισπανός τενόρος.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1791: Wolfgang Amadeus Mozart, Αυστριακός συνθέτης.



ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ Η ΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΕΣΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΞΗ!


Τους ακούς στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά πάνελ να... σκοτώνονται υπερασπιζόμενοι με ιερό πάθος την "απόλυτη αλήθεια" που κατέχουν τα κόμματά και οι αρχηγοί τους, να παρακάμπτουν την ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία και ν' αγωνίζονται για τα ψηφουλάκια και την επιρροή του κομματικού τους χώρου, δικαίως εξανίστασαι και αναρωτιέσαι, "μα, καλά, δεν έχουν πάρει χαμπάρι, σε ποιόν κόσμο ζουν επιτέλους;"

Για τους πολιτικούς η αναφορά- εκπροσώπους κομμάτων, βουλευτές ακόμη και υπουργούς. Που αρθρώνουν τον "λόγο" τους, σε πλήρη αναντιστοιχία με την αγωνία, την απόγνωση, την οργή του κόσμου στον οποίον απευθύνονται, τα πραγματικά καθημερινά και διαρκώς διογκούμενα προβλήματα του! Αυτοί, τον χαβά τους, το μικροπολιτικάντικο κομματικό αλισβερίσι τους, τυφλοί κι' αδιάφοροι για το τι πραγματικά συμβαίνει γύρω τους. Κι' απορεί... η "αγορά", πώς είναι δυνατόν με δαύτους να βγούμε από το τέλμα στο οποίο βουλιάζουμε, να βρεθούν λύσεις στα σωρευμένα προβλήματα που που οι ίδιοι (βεβαίως με την ανοχή μας...) δημιούργησαν.

Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. Και το εκπληκτικό είναι ότι ενώ αυτό το κομβικό ζήτημα αποτυπώνεται εμφατικά όχι μόνο στις συζητήσεις σε κάθε οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον και στους ανά την επικράτεια καφενέδες αλλά και σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις (στην ανάλυση των "ποιοτικών" ερωτημάτων τους), αυτό στο οποίο επικεντρώνεται η προσοχή πολιτικών αλλά και ΜΜΕ, είναι η... στοιχηματικής, τζογαδόρικης αξίας "πρόθεση ψήφου". Το ποιο κόμμα, δηλαδή, χτυπάει την εξουσία. Με ποιο πρόγραμμα για να την κάνει τι, δεν φαίνεται ν' απασχολεί και να οδηγεί σε επώδυνους στοχασμούς τους..."ταγούς" μας! Αυτοί νοιάζονται μόνο να... την εξασφαλίσουν-και μετά... θα δουν!

Στην τελευταία δημοσκόπηση της GPO (για την εκπομπή "Ανατροπή", του Mega), στην πρόθεση ψήφου επαναλαμβάνεται η συνήθης τον τελευταίο καιρό εναλλαγή στην πρώτη θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την φορά να προηγείται με 0,4% της ΝΔ-20.4, έναντι 20. Πριν έρθει η ώρα να αποκαλυφθεί "το ψητό" της δημοσκόπησης, παρουσιάσθηκαν τα ευρήματα της στις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες σε μια σειρά άλλων "περιφερειακών" ερωτημάτων, από την συνεκτίμηση των οποίων, όμως, αποτυπωνόταν με συγκλονιστική ευκρίνεια ο βαθμός "εκτίμησης" της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και το προσωπικό του: μια βαθύτατη απαξία, έλλειψη εμπιστοσύνης, σχεδόν αποστροφής θα τολμούσαμε να πούμε.  Για την οποία, όμως, οι πολιτικοί που μετείχαν στο τηλεοπτικό πάνελ, δεν είχαν γενικά τίποτε να πουν! 

Την... προσπέρασαν με "θαυμαστή" ευκολία, για να συνεχίσουν να επιδίδονται στον συνήθη σκυλοκαβγά τους, με... "επιχειρήματα" του τύπου "και σεις γιατί βασανίζετε τους νέγρους;" του γνωστού ανέκδοτου... Κι' αυτά, την ώρα που από τα δημοσκοπικά ευρήματα αποκαλυπτόταν πώς το 63% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η κατάσταση στην χώρα θα χειροτερέψει την ερχόμενη τριετία, σε σύγκριση με το 59% που είχαν την ίδια άποψη στην δημοσκόπηση που διεξήγε η ίδια εταιρία μόλις προ διμήνου!

Στο ερώτημα "πόσο εμπιστεύεστε το κόμμα που ψηφίσατε πριν 1,5 χρόνο;" , το 48% του δημοσκοπικού συνόλου απήντησε "λιγότερο"! Στους ψηφοφόρους της ΝΔ, το σχετικό ποσοστό ήταν 54%, του ΣΥΡΙΖΑ 42,5%, του ΠΑΣΟΚ 53%, της ΔΗΜΑΡ 69%, του ΑΝΕΛ 50%. Και μόνο οι ψηφοφόροι της ΧΑ απήντησαν "περισσότερο"( 40% !) και ΚΚΕ (28%). Οι... κοκορομαχούντες, όμως, κομματικοί εκπρόσωποι, προσπέρασαν το συγκλονιστικό αυτό εύρημα και συνέχισαν να υποστηρίζουν πως "εμάς θέλει ο κόσμος"!

Στο ερώτημα αν οι εκλογές θεωρούνται ως "λύση" για την χώρα, ένα συντριπτικό 65 % (40% στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ -κι' αυτό κάτι λέει...) αποφάνθηκε "όχι", ένα ακόμη συντριπτικότερο 88% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η σκληρή αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της κρίσης (92% και 80% αντίστοιχα, στους ψηφοφόρους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ...), ένα 68% θεωρεί ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πολιτική δύναμη μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ (το 64% των ψηφοφόρων του τελευταίου!),ένα 63% (32% στους νεοδημοκράτες, 43% στους ΠΑΣΟΚους...) κρίνει αρνητι8κά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ν' αντιμετωπίσει την κρίση.

Και για την "δυνάμει" μελλοντική κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα 70% κρίνει αρνητικά την αντιπολιτευτική του πολιτική (37% στους ψηφοφόρους του κόμματος...), ενώ στο ερώτημα αν θεωρούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έτοιμο ν' αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, το...74% λέει "όχι", ενώ στους ψηφοφόρους του κόμματος το ποσοστό φθάνει το εκπληκτικό 46%! Άσχετα με το τι θα ψηφίσει τελικά ο κόσμος( και σε ποιες συνθήκες φόρτισης...), στις δημοσκοπήσεις που γίνονται σε "νεκρό χρόνο" και με περιθώρια νηφαλιότητας, το συμπέρασμα που βγαίνει εν ολίγοις και χωρίς... επικοινωνιακές φιοριτούρες είναι: η κοινωνία κραυγάζει προς του πολιτικούς της "ταγούς", πως... δεν είναι στραβός ο γιαλός, αυτοί στραβά αρμενίζουν! 

Θέλει με κάθε τρόπο και κάθε κομματική θυσία κάποιου είδους εθνική συνεννόηση που θα οδηγήσει σε κοινή προσπάθεια με βάση ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης! Δεν την ενδιαφέρουν οι μικροπολιτικές κομματικές αντιπαραθέσεις, λύσεις στα πιεστικά και συσσωρευόμενα προβλήματά της θέλει! Ακούει βερεσέ τις πολιτικάντικες φωνές για "εκλογές εδώ και τώρα!", απαιτεί υπερκομματική συνεργασία για να βγει ο λαός από την μιζέρια και την εθνική κατάθλιψη!

Ένας κουρασμένος και σε απόγνωση λαός, πολύ πιο μπροστά από τους πολιτικούς του, βοά και προειδοποιεί. Οι κουφοί, τυφλοί και συρόμενοι από τις εξελίξεις... καθυστερημένοι "ταγοί" του καταλαβαίνουν πως το καζάνι βράζει και πρέπει ν' αλλάξουν μυαλά, ή θα... ξυπνήσουν όταν πλέον θα είναι πολύ αργά και θα πρέπει να συμβιώσουν με μια ΧΑ δεύτερο κόμμα λόγω οργής και τυφλής διάθεσης τιμωρίας;




ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΤΟ SITE ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ


Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι περισσότεροι από δύο εκατομμύρια κωδικοί για το Facebook, το Google και το Yahoo μεταξύ άλλων εκλάπησαν και δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο! Οι ειδικοί υποψιάζονται πως πίσω από όλη αυτή την επιχείρηση βρίσκεται συμμορία, ενώ εκτιμούν πως οι πληροφορίες αποσπάστηκαν από τους υπολογιστές των θυμάτων με ιούς που κατέγραφαν το πάτημα των πλήκτρων όταν κάποιος έγραφε τον κωδικό του.

«Δεν ξέρουμε πόσοι από αυτούς τους κωδικούς ισχύουν ακόμη. Αλλά γνωρίζουμε πως το 30-40% χρησιμοποιεί το ίδιο password σε διαφορετικές ιστοσελίδες. Κάτι που δεν θα έπρεπε να κάνουν σε καμία περίπτωση», είπε ο αναλυτής ασφάλειας, Γκράχαμ Κλούλεϊ. Οι ερευνητές μίας εταιρείας ασφάλειας ανακάλυψαν την ιστοσελίδα στην οποία είχαν δημοσιευθεί οι κωδικοί. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ομάδα, οι κωδικοί πιθανότατα συγκεντρώθηκαν μέσω ενός δικτύου που «σάρωνε» τις πληροφορίες από χιλιάδες υπολογιστές παγκοσμίως που είχαν προσβληθεί από ιούς.