28 Νοεμβρίου, 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΟΥ




Ο Γέρων Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. Το κοσμικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε έφεση προς το μοναχισμό.

Έτσι, σε ηλικία 13 χρόνων και έχοντας τελειώσει μόνο την Β' Δημοτικού, μετέβη στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά "Καυσοκαλύβια" του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, λαμβάνοντας το όνομα Νικήτας.

Κατόπιν, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Σε ηλικία 20 ετών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος αναγνωρίζοντας σε αυτόν πνευματικά χαρίσματα, τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς του και το όνομα με το οποίο έμελλε να γίνει γνωστός.

Τα επόμενα χρόνια, επειδή το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών έγινε γυναικείο, ο πατήρ Πορφύριος εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, επίσης στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, μετέβη στην Αθήνα, όπου διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών, δίπλα στην Ομόνοια.

Το 1973 έλαβε τη σύνταξή του από τη θέση του εφημερίου του Αγίου Γερασίμου, για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλίσσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του.

Το Νοέμβριο του 1991 μετέβη στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.



28/11/2013 - EUROSTAT: 780.000 ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΡΙΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΓΙΝΑΝ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΤΟ 2011


Περισσότεροι από 780.000 υπήκοοι τρίτων χωρών έγιναν το 2011 πολίτες της ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το 2011 τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ χορήγησαν υπηκοότητα σε 783.100 άτομα, ποσοστό κατά 4% χαμηλότερο σε σχέση με το 2010. Σύμφωνα με την Eurostat, η μείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι οι μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες της ΕΕ, πλην της Γερμανίας, μείωσαν σημαντικά τον αριθμό χορήγησης υπηκοότητας σε πολίτες τρίτων χωρών.

Σε απόλυτους αριθμούς, το Ηνωμένο Βασίλειο χορήγησε τις περισσότερες υπηκοότητες (177.600 άτομα, -9% σε σχέση με το 2010) και ακολουθούν η Γαλλία (114.600, -20%) , η Ισπανία (114.600, -7%), η Γερμανία (109.600, +5%) και η Ιταλία (56.200, -15%). Σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας, οι περισσότερες υπηκοότητες χορηγήθηκαν από το Λουξεμβούργο (6,6 ανά 1000 κατοίκους), τη Σουηδία (3,9), το Ηνωμένο Βασίλειο (2,8) και το Βέλγιο (2,7).

Στην ΕΕ χορηγήθηκαν κατά μέσο όρο 1,6 ιθαγένειες ανά 1000 κατοίκους. Το 2011, η Ελλάδα χορήγησε την ελληνική υπηκοότητα σε 17.500 πολίτες τρίτων χωρών, έναντι 9.400 το 2010. Σε σχέση με τον πληθυσμό, το 2011 χορηγήθηκαν 1,8 ιθαγένειες ανά 1000 κατοίκους. Οι περισσότερες ιθαγένειες δόθηκαν σε Αλβανούς (88,1%), σε Ρώσους (1,6%), σε Γεωργιανούς (1,4%) και σε Αρμένιους (0,9%). Στην ΕΕ οι περισσότερες ιθαγένειες της ΕΕ χορηγήθηκαν σε υπηκόους από το Μαρόκο (8,2%), την Τουρκία (6,2%), το Εκουαδόρ (4,3%) και την Ινδία (4%).

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Συνεδριάζουν σήμερα, Πέμπτη, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, προκειμένου να αποφασίσουν επί των προτάσεων του υπουργείου Παιδείας για τη διαθεσιμότητα, μετά τις συναντήσεις που είχαν με τον Κ.Αρβανιτόπουλο την Τετάρτη. Μήνυμα προς τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που βρίσκονται σε απεργία έως τις 3 Δεκεμβρίου έστειλε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Πέμπτης. Τόνισε ότι δεν θα αφήσει κανέναν να νομίζει ότι μπορεί να εκβιάζει το κράτος, προσθέτωντας ότι διαθέτει plan B που δεν θα αρέσει στους γιατρούς.

Ένα βήμα πίσω κάνει η κυβέρνηση για την ένταξη ομόφυλων ζευγαριών στο Σύμφωνο Συμβίωσης, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, κρίνοντας ότι δεν είναι σκόπιμη η άμεση προώθηση μιας τέτοιας ρύθμισης. Μετά τις αποφάσεις των δημάρχων σε Νάουσα και Φλώρινα να κρατήσουν τα σχολεία των πόλεών τους κλειστά, την Τετάρτη, λόγω έλλειψης πόρων για θέρμανση, καθώς και την κινητοποίηση μαθητών και κατοίκων, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε έκτακτη επιχορήγηση ύψους 8 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Άγνωστες καταθέσεις μαρτύρων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Περιγραφές που αφορούν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, αλλά και σειρά επιθέσεων κατά μεταναστών ή ακόμα και απειλές κατά αιρετών που σοκάρουν.

Κόσμος

Σε συμφωνία για την πώληση της έδρας της Washignton Post, στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύσουσας και μόλις μερικά τετράγωνα από τον Λευκό Οίκο, σε μεσίτη κατέληξε ο ιδιοκτήτης του κτιρίου. Η εφημερίδα, η οποία πρόσφατα πέρασε στα χέρια του Τζεφ Μπέζος, θα συνεχίσει να νοικιάσει τα γραφεία μέχρι να βρεθεί ο νέος χώρος που θα στεγάσει τα κεντρικά της. Ο κυβερνητικός σχηματισμός της πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης, Γινγκλούκ Σιναουάτρα επέζησε εύκολα από την κοινοβουλευτική διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης την Πέμπτη εν μέσω των μεγαλύτερων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σημειώνονται στη χώρα από τις φονικές πολιτικές αναταραχές πριν από τρία χρόνια. Επικεφαλής των διαδηλώσεων είναι πολιτικός της αντιπολίτευσης, τέως αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Η έναρξη της εφαρμογής του Obamacare αμαυρώνεται από προβλήματα που ακολουθούν το ένα το άλλο: Με έναν χρόνο καθυστέρηση θα μπορούν μικρές επιχειρήσεις να αγοράζουν στο διαδίκτυο πακέτα ασφάλισης, όπως ανακοινώθηκε, επεκτείνοντας την καθυστέρηση για έναν χρόνο. Η αναβολή έρχεται ενώ πλησιάζει η προθεσμία του Σαββάτου, οπότε και η αμερικανική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο να έχει εξαφανίσει τα σημαντικότερα προβλήματα στην ηλεκτρονική υπηρεσία του Obamacare για τους ασφαλισμένους.

Ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός θα μετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη για την Συρία, την γνωστή ως «Γενεύη 2» που θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε επίσης ότι στην Ελβετία θα πάει διπλωματική αντιπροσωπεία για συμμετοχή στις συζητήσεις. Οι δύο πλευρές ωστόσο προσέρχονται με αντιδιαμετρικά αντίθετες επιδιώξεις: Το συριακό ΥΠΕΞ υπογράμμισε πως «δεν πηγαίνει για να παραδώσει την εξουσία».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς την Πέμπτη για πρώτη φορά μετά την απόρριψη από το Κίεβο της ευρωπαϊκής προσφοράς για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών που είναι ουσιαστικά η εμπορική σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οικονομία

Σημαντική απόσταση χωρίζει την Κυβέρνηση και την τρόικα καθώς δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος στο θέμα των δημοσιονομικών μέτρων, των πλειστηριασμών ακινήτων και των ομαδικών απολύσεων. Αν και η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επικοινωνεί προς τα έξω ότι το «χάσμα» μεταξύ των δανειστών και της Κυβέρνηση είναι αισθητά μικρότερο από αυτό που εμφανίζεται, ωστόσο πληροφορίες προερχόμενες από την ΕΕ επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «καθολική» σύγκληση.

Η τιμή του εικονικού νομίσματος bitcoin ξεπέρασε χθες για πρώτη φορά τα 1.000 δολάρια. Το bitcoin έφτασε έως τα 1.044 δολάρια στην αγορά Mt. Gox που εδρεύει στο Τόκιο και είναι από τις μεγαλύτερες όπου γίνονται αγοραπωλησίες του ενιαίου νομίσματος. Στη διαβεβαίωση ότι το επίδομα τέκνων δεν συμψηφίζεται αυτόματα με πιθανές φορολογικές οφειλές των δικαιούχων και ως εκ τούτου καταβάλλεται κανονικά προχώρησε σήμερα, Πέμπτη, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

Αθλητισμός

Άσχημα ήταν τα μηνύματα από το Παρίσι, αναφορικά με τον τραυματισμό του Κώστα Μήτρογλου στη διάρκεια του αγώνα με την Παρί. Οι πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών κάνουν λόγο για απουσία τριών περίπου εβδομάδων κάτι που σημαίνει πως ο «πιστολέρο» χάνει τον «τελικό» της 10ης Δεκεμβρίου με την Άντερλεχτ στο Καραϊσκάκη. Xάνει Άντερλεχτ και ο Μανιάτης. Ικανοποίηση, αισιοδοξία, αλλά και... στενοχώρια από Μίτσελ. Απογοητευμένος ο Μασάντο.

Στο 90' λυτρώθηκε η Μπενφίκα, καθώς με σκόρερ τον Ροντρίγκο (που είχε μπει ως αλλαγή τρία λεπτά νωρίτερα), νίκησε 3-2 την Αντερλεχτ στο «Κοντσάντ βάντεν Στοκ» των Βρυξελλών. Από εκεί και πέρα, την πρώτη θέση στον 1ο όμιλο εξασφάλισε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετά το «διπλό» με 5-0 επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν, στην δεύτερη θέση πέρασε η Σαχτάρ με το 4-0 επί της Σοσιεδάδ. Πρωτιά και για την Ρεάλ Μαδρίτης στον 2ο όμιλο, μετά το 4-1 επί της Γαλατασαράι, ενώ ζωντανή στην πρόκριση έμεινε η Γιουβέντους με την πρώτη νίκη της στη διοργάνωση, 3-1 την Κοπεγχάγη. Δύσκολη νίκη, αλλά με ευρύ σκορ... 4-2 για την Μάντσεστερ Σίτι απέναντι στην Πλζεν στον 4ο όμιλο.

Ο Ολυμπιακός έφτασε κοντά στο να φύγει με την ισοπαλία από τη Γαλλία αλλά το γκολ του Καβάνι στο 90' λύγισε τους Ερυθρόλευκους που ηττήθηκαν από την Παρί Σεν Ζερμέν με 2-1 στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου του Champions League, με τους Γάλλους να αγωνίζονται με δέκα παίκτες από το 46' λόγω αποβολής του Βεράτι. Μετά και τη νίκη (3-2) της Μπενφίκα επί της Άντερλεχτ, οι πρωταθλητές Ελλάδος κρατούν την τύχη στα χέρια τους, καθώς με... τρίποντο την τελευταία αγωνιστική στο «Γ.Καραϊσκάκης» επί των αδιάφορων Βέλγων, θα είναι εκείνοι που θα πανηγυρίσουν την πρόκριση στους «16» του θεσμού μαζί με την Παρί. Φόβοι για 20ήμερη απουσία του τραυματία Μήτρογλου!



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1814: Οι Times του Λονδίνου είναι η πρώτη εφημερίδα που εισέρχεται στη νέα εποχή με τη χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή τους.

1895: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στις ΗΠΑ. Παίρνουν μέρος έξι αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1820: Friedrich Engels, Γερμανός φιλόσοφος και κορυφαίος συνεργάτης του Karl Marx.

1943: Randy Newman, Αμερικανός τραγουδοποιός.

1948: Μαρία Φαραντούρη, σημαντική τραγουδίστρια.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1939: James Naismith, Καναδός γυμναστής που επινόησε το άθλημα του μπάσκετ.



ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Έχοντας επενδύσει ένα μέρος της ζωής μου στα Ευρωπαϊκά – δική μου επιλογή, ας πρόσεχα, θα πείτε: σωστό! – έχω αναπτύξει ένα εξαρτημένο αντανακλαστικό, να κοιτάζω ό,τι γράφεται που τσιγκλάει γύρω από τον εντυπωσιακό αυτό λευκό ελέφαντα της διεθνούς σκηνής. «Χτύπησε» λοιπόν στο μάτι μου καμπανάκι ο τίτλος ήδη του σημειώματος – στο Protagon της 25ης Νοεμβρίου – του Κώστα Αργυρού «Τα ψέματα της Ευρώπης». Το διάβασα. Έκλεισα τα μάτια μου. Σκέφθηκα λιγάκι. Ξανασκέφθηκα. Τι; Ότι παρατηρεί – ορθότατα – και καταγράφει την πάγια τάση της «Ευρώπης» (ας μου επιτραπούν τα εισαγωγικά, της διάψευσης όλων των ιδεολογημάτων που χτίστηκαν γύρω απ’ αυτήν) να αναβάλλει. να σούρνεται. να βρίσκει αφορμές (Γερμανικές εκλογές; Ευρωεκλογές; Αύριο γαλλική κρίση χρέους, μεθαύριο…) για μετάθεση γι' αργότερα.

Παρατηρεί επίσης – ακόμη ορθότερα – ότι η ευρωπαϊκή υπόθεση είναι μια υπόθεση των ελίτ, μιας «Ευρωπαϊκής ηγεσίας» (πάλιν εισαγωγικά…) που αντιμετωπίζει φοβικά τους πολίτες. Ε, και; Από πότε οι ελίτες – που θα ‘λεγε και ο μακαρίτης ο Ανδρέας –  και οι νομενκλατούρες δεν κρατούσαν τις αποστάσεις από το πλήθος; Κουνιέται, φωνάζει, μυρίζει ο λαός, το vulgum pecus… Όχι και να πολυπλησιάζουμε! «Αποδείχθηκαν πολύ λίγοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες για τις περιστάσεις». Ναι – δείτε καμιά φωτογραφία! Καταγράφει – όλο και πιο ορθά – ότι «τα λόγια περί περισσότερης Ευρώπης έμειναν απλά ωραίες εκθέσεις ιδεών». Πρώτον, πάλι καλά! Γιατί άμα είχαμε περισσότερη Ευρώπη έτσι όπως εξελίσσεται η γερμανική μας Ευρώπη-χωρίς-αντίβαρο, ποιος θα μας έσωζε! Δεύτερον, επειδή ποτέ τα Ευρωπαϊκά δεν είναι ωραίες εκθέσεις ιδεών – είναι μέτριες, φλύαρες, κακογραμμένες, αυτάρεσκα εσωστρεφείς σεντονιάδες.

Δεν παραλείπει, τέλος, να σημειώσει – εδώ το πολιτικό συναρτάται με το τεχνικό – ότι οι μεγάλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο προσποιούνται ότι θα κάνουν πανευρωπαϊκό πολιτικό αγώνα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ως ο ημέτερος Αλέξης Τσίπρας). Ενώ στην ουσία το μόνο που θα κινηθεί είναι η άνοδος των αντιΕυρωπαϊκών/Ευρωφοβικών/Ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων, κάτω από τη δυναμική των εθνικών-εθνικιστικών συμφερόντων. Όπως θα 'λεγε, όμως και η πεμπτουσία του Ευρωπαϊσμού στην καλή μας την Ελλάδα – ποιος; μα… ο Κώστας Σημίτης φυσικά! – «αυτή είναι η Ευρώπη». Οι αλήθειες της Ευρώπης είναι αυτές. Όχι τα ψέματά της. «Αυτή είναι η Ευρώπη», όπως προέκυψε/κατέληξε, δοξάστε την!

Αντώνης Παπαγιαννίδης

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ!


Δύο κρισιμότατοι τομείς για την έκβαση της ελληνικής περιπέτειας είναι η οικονομία και η ανάπτυξη. Εκεί εκδηλώθηκαν, με όλη τους τη σφοδρότητα, τα συμπτώματα από το σύνδρομο της επίκτητης πολιτικής ανεπάρκειας που μαστίζει τη χώρα επί δεκαετίες. Σε αυτές τις πτυχές του συλλογικού βίου εμφανίστηκαν τα χάσκοντα κενά που δημιούργησε το έλλειμμα ηγεσίας του τόπου. Είναι περιττό να αναφερθεί ότι εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες για την αλλαγή πορείας που οφείλει να κάνει το εθνικό σκάφος για να αποφύγει τον ύφαλο της ολοκληρωτικής καταστροφής.

Αντί, λοιπόν, να γίνει το αυτονόητο και να αναλάβουν επικεφαλής σε οικονομία και ανάπτυξη άνθρωποι που σε εύλογο χρόνο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν... μετρήσιμες επιτυχίες στους ανωτέρω τομείς, έχουν τοποθετηθεί οι κ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης. Οι ψυχροί αριθμοί και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην αγορά διαλαλούν την ανυπαρξία των συγκεκριμένων υπουργών και τις οικτρές επιδόσεις τους - όχι μόνο στο αντικείμενό τους, αλλά και στην όποια «επικοινωνία» του έργου τους. Η σχέση τους με την πολιτική αποδεικνύεται χειρότερη κι από τις οικτρές επιδόσεις τους στη διαχείριση...

Αμφότεροι στις τηλεοπτικές εμφανίσεις τους δείχνουν να μην έχουν επαφή με την κοινωνία και κατά... παράδοση προκαλούν το κοινό αίσθημα. Ο κ. Στουρνάρας, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτική εκπομπή, έφτασε να ισχυριστεί το εξής απίθανο: «Δεν δέχομαι ότι η Ελλάδα υπερφορολογείται»! Είπε και πολλά άλλα, εξωφρενικά, ο κ. υπουργός, δίνοντας την εικόνα στους έκπληκτους τηλεθεατές ότι μάλλον ζει σε άλλη χώρα και δεν έχει την παραμικρή επαφή με τη ζοφερή πραγματικότητα, την οποία συνδιαμορφώνει ελαφρά τη καρδία.

Ο δε κ. Χατζηδάκης, σε αντίστοιχη τηλεοπτική εμφάνιση, κατόρθωσε να δαπανήσει ουκ ολίγο χρόνο πετώντας διαρκώς την «μπάλα στην εξέδρα», αποφεύγοντας να μπει στην ουσία των ερωτήσεων που του ετίθεντο, δικαιολογούμενος για τα μηδενικά αποτελέσματα του υπουργείου του με αερολογίες και φληναφήματα. Αραγε πόσο περισσότερο πρέπει να αποτύχουν για να γίνουν τα δέοντα;

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ B-52


Το μοναδικό της αεροπλανοφόρο που διαθέτει στέλνει η Κίνα στη νότια κινεζική θάλασσα στην πρώτη του δοκιμή σε ανοικτή θάλασσα αναφέρουν τα κινεζικά ΜΜΕ σε μια κίνηση η οποία έχει ως στόχο την ενίσχυση της κινεζικής παρουσίας στην περιοχή. Η αποστολή του κινεζικού αεροπλανοφόρου όμως σχετίζεται και με τη χθεσινή παρουσία πάνω από την  προσφάτως ανακηρυγμένη ζώνη Αεράμυνας δύο αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52  σε μια άμεση απάντηση της Ουάσιγκτον αμφισβήτησης της ζώνης αυτής.

Σύμφωνα με το Xinhua News Agency η αποστολή του Liaoning έχει ως σκοπό τη δοκιμή πληρώματος και εξοπλισμού σε μεγάλες αποστάσεις και σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Το σκάφος με την αναχώρησή του από τη ναυτική βάση του  Qingdao  συνοδευόταν από δύο αντιτορπιλικά και δύο πυραυλοφόρα καταδρομικά, Από την είσοδό του σε υπηρεσία πέρυσι το κινεζικό αεροπλανοφόρο έχει πραγματοποιήσει αρκετά ταξίδια δοκιμών αλλά σε σχετικά ήρεμα νερά κοντά στις βορειονανατολικές ακτές της Κίνας. Τώρα το κινεζικό επιτελείο ναυτικού ανακοίνωσε πως θέλει να το δοκιμάσει σε πιο «απαιτητικές συνθήκες».

«Είναι δύσκολο να βρεις μια ιδανική περιοχή για την αποστολή. Εκτός από την νότια κινεζική θάλασσα» δήλωσε  ο υποστράτηγος Yin Zhuo εκπρόσωπος των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Η Κίνα θεωρεί πως τα νησιά που βρίσκονται στη νότια κινεζική θάλασσα αλλά και ο ορυκτός πλούτος που σχετίζεται με αυτά είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας. Ο Yin είπε ακόμη πως το συγκεκριμένο ταξίδι του αεροπλανοφόρου θα διαρκέσει δύο μήνες και εντός του χρονικού διαστήματος αυτού θα δοκιμαστεί η εντατικά η ικανότητα των αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό να επιχειρούν κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Η πορεία των κινεζικών σκαφών προς την νότια κινεζική θάλασσα θα περάσει από τα στενά του Miyako κοντά στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας όπου πρόσφατα το Τόκιο αποφάσισε την τοποθέτηση εκεί πυραύλων  εδάφους-επιφανείας Type 88.