24 Νοεμβρίου, 2013

ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ Η ΟΥΤΟΠΙΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ-ΕΘΝΟΥΣ


1.Η Ελλάδα, ως οικουμενικό μέγεθος και διαχρονικό μήλο της έριδας’. 
Η Ελλάδα ως γεωπολιτικό μέγεθος παρουσίαζε πάντα μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία για τις εκάστοτε μεγάλες δυνάμεις που διεκδικούσαν ηγεμονικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, Διαβάστε την συνέχεια εδώ

ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ κ.ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ


Με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα έγινε η ενθρόνιση του Νέου Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου Αντωνόπουλου στο Ναύπλιο, Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013. Τον μητροπολίτη υποδέχθηκε ο Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Αργολίδος, ο Μαντινείας και Κυνουρίας  κ. Αλέξανδρος καθώς κι ο Δήμαρχος  Ναυπλίου  κ. Δημήτριος Κωστούρος. Στην τελετή της ενθρονίσεως ήταν κι ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος  Αθηνών και πάσης Ελλάδος  κ. Ιερώνυμος  Β΄, πλειάδα Αρχιερέων ο Ιερός Κλήρος, οι τοπικές αρχές του τόπου καθώς και πολύς κόσμος από την Θήβα και την Αθήνα και τα Καλάβρυτα. Η υποδοχή έλαβε χώρα στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου όπου τελέσθηκε η ακολουθία της Ενθρονίσεως.


Ο Σεβασμιώτατος ενδεδυμένος τον Αρχιερατικό Μανδύα και κρατώντας την Αρχιερατική Ράβδο ανήλθε  στον Αρχιερατικό  θρόνο ενώ το ποίμνιο φώναζε «Άξιος, Άξιος». Η όλη τελετή της ενθρονίσεως, έγινε σε μία ατμόσφαιρα φορτισμένη από έντονη συγκίνηση. Ο νέος μητροπολίτης  Αργολίδος, εμφανώς συγκινημένος και φορτισμένος, τόνισε μεταξύ άλλων, στον ενθρονιστήριο λόγο του για το μεγάλο έργο του προκατόχου του, Μακαριστού Μητροπολίτη Ιακώβου, καθιστώντας σαφές ότι αυτό θα συνεχιστεί.  Εξέφρασε το θαυμασμό του για τη σπάνια φυσική ομορφιά της περιοχής και τόνισε πως θα κάνει ότι είναι δυνατό για τον λαό της Αργολίδος.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ


«Παγωμένη» από την ανείπωτη τραγωδία με το χαμό ανθρώπων, η Ρόδος, από νωρίς χθες το πρωί ξύπνησε μετρώντας τις πληγές της, με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις ζημιές μόνο στις υποδομές και τις επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από δέκα εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που η θεομηνία και η πρωτοφανής νεροποντή δεν είχε καταλαγιάσει!

Εικόνες αποκάλυψης και απερίγραπτης καταστροφής, αντίκρισαν, χθες, τα συνεργεία Δήμου και Περιφέρειας που «ξεχύθηκαν» στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στην Ιαλυσό, την Κρεμαστή, την Παστίδα και τα Μαριτσά ενώ έφθασαν μέχρι και τη Διμυλιά. Ένα «κουβάρι» δρόμοι, πεζοδρόμια, αυλές, αυτοκίνητα μαζί με τα φερτά υλικά που κατέβασαν οι χείμαρροι και από πάνω κάτοικοι και επιχειρηματίες να κλαίνε τα σπίτια και τις περιουσίες τους, ενώ δόξαζαν το Θεό που δεν βίωσαν και τα χειρότερα.

Μιλώντας ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς, δήλωσε: «Ως Δημοτική Αρχή και δημοτικό συμβούλιο, εκφράζουμε τη λύπη μας για τα θύματα από αυτή την τραγωδία. Οι ζωές που χάθηκαν δεν αναπληρώνονται και γίνονται όλες οι προσπάθειες για να ανευρεθούν αυτοί που αγνοούνται ενώ προσπάθειες γίνονται για να αποκατασταθούν και οι βλάβες στις υποδομές που είναι μεγάλες». Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, δήλωσε: «Οι υλικές ζημιές, όπως και οι οικονομικές, είναι δευτερεύουσες, θα αποκατασταθούν. Δεν μπορεί, όμως, να αποκατασταθεί ο χαμός των ανθρώπων που είναι το τραγικότερο όλων».

Καταγραφή ζημιών. Από νωρίς χθες το πρωί, βγήκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο αλλά και σε όλο το οδικό δίκτυο, κλιμάκια μηχανικών τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία και να καταγράψουν τις ζημιές. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, υπό τον Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά, προκειμένου να γίνει ο συντονισμός και δόθηκαν οι κατάλληλες εντολές για το πως θα ενεργήσουν τα συνεργεία.

Συγκεκριμένα, συστάθηκαν 4-5 κλιμάκια που επιφορτίστηκαν να κάνουν αυτοψία σε κάθε μία από τις πληγείσες περιοχές, δηλαδή Ιαλυσό, Κρεμαστή, Μαριτσά, Παστίδα ενώ έφθασαν μέχρι τη Διμυλιά και Φάνες, στις οποίες και μετέβησαν προκειμένου να εξετάσουν το μέγεθος των ζημιών και στη συνέχεια να συντάξουν τεχνικές εκθέσεις. Εν τω μεταξύ, μόλις ξημέρωσε βρίσκονταν στους δρόμους συνεργεία του Δήμου με επικεφαλής Αντιδημάρχους ή εντεταλμένους, προκειμένου να αποκαταστήσουν όσο μπορούσαν το οδικό δίκτυο, καταρχήν να ξανακάνουν τους δρόμους προσπελάσιμους.

Η κατάσταση που αντίκρισαν ήταν απερίγραπτη: Τα μηχανήματα προσπαθούσαν να απομακρύνουν σωρούς από μπάζα καθώς είχαν σπάσει πεζοδρόμια, πλακόστρωτα ακόμα και γεφύρια. Οι χείμαρροι που προκλήθηκαν στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο οδήγησαν σωρούς από φερτά υλικά, ανάμεσά τους και κορμούς δένδρων, ακόμα και στις αυλές των σπιτιών. Δεν πίστευαν στα μάτια τους από αυτά που είδαν οι άνθρωποι των συνεργείων καθώς η έκταση των ζημιών χαρακτηρίζεται ως τρομακτική και η θεομηνία που έπληξε τη Ρόδο ως η χειρότερη στα χρονικά, σε σημείο που οι υποδομές να μην αντέξουν. Για παράδειγμα, στην Παστίδα μεγάλες ζημιές υπέστησαν όλα τα τεχνικά έργα.

Σε απόγνωση κάτοικοι και επιχειρηματίες! Σημαντικό για τους πολίτες είναι ότι με το που κόπασε το μένος της θεομηνίας, σε Δήμο και Περιφέρεια άρχισαν οι ενέργειες για την «επόμενη μέρα», δηλαδή για την καταγραφή των ζημιών που υπέστησαν οι πλημμυροπαθείς πλέον συμπολίτες μας, ώστε να μπορέσουν να αποζημιωθούν. Συγκεκριμένα, στο Δήμο Ρόδου, με τον συντονισμό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, συστάθηκε η Επιτροπή για τις οικοσυσκευές. Από χθες τα δημοτικά καταστήματα στις πληγείσες περιοχές, όπως την Ιαλυσό και την Κρεμαστή, ήταν ανοιχτά προκειμένου να δέχονται αιτήσεις συμπολιτών μας που καταστράφηκαν οι συσκευές των σπιτιών τους και τα περιστατικά αυτά είναι πάρα πολλά.

Επίσης, αιτήσεις γίνονται στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα και στα ΚΕΠ. Παράλληλα, η Περιφέρεια σύστησε αντίστοιχη Επιτροπή για την καταγραφή των ζημιών στα κτίρια, τα καταστήματα και τις Επιχειρήσεις για τα οποία επίσης οι πολίτες μπορούν να κάνουν αιτήσεις. Σημειώνεται ότι, η Επιτροπή αυτή, κατά τη χθεσινή ημέρα πραγματοποιούσε τις πρώτες αυτοψίες. Στη συνέχεια, βάσει των δηλώσεων των πολιτών θα κάνει εκ νέου την κανονική καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις ώστε να γίνει η αντιστοίχηση και να βγει το τελικό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι πολλά είναι τα παράπονα των πολιτών που άρχισαν να εκδηλώνονται μόλις κόπασε η θεομηνία, σύμφωνα με τα οποία ένιωθαν να είναι αβοήθητοι και δεν έβρισκαν κάποιον από τις αρμόδιες υπηρεσίες να τους δώσει κάποια οδηγία, είτε για το πως να ενεργήσουν οι ίδιοι είτε για να βεβαιώσουν ότι δικοί τους άνθρωποι ήταν καλά στην υγεία τους και μάλιστα αναγκάζονταν να επικοινωνήσουν με την πολιτική προστασία στην Αθήνα!

Οι ζημιές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:Στις υποδομές, τις επιχειρήσεις και τα σπίτια. Ο Περιφερειάρχης, κ. Γιάννης Μαχαιρίδης, χθες, είχε επικοινωνία, καταρχήν, με τον Υπουργό Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με τον οποίο έγινε και μία πρώτη συζήτηση για το κονδύλι που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση των ζημιών. Επικοινωνία είχε, επίσης, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος του είπε ότι να ζητήσει οτιδήποτε χρειάζεται το νησί καθώς και με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη.

Σημειώνεται ότι, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να έρθει στο νησί κλιμάκιο της ΥΑΣ, που είναι η υπηρεσία για τον αντισεισμικό σχεδιασμό, ώστε να βοηθήσει στην αποκατάσταση των υποδομών. Παρ όλο που είναι εξαιρετικά νωρίς ακόμη για να γίνει ο απολογισμός των ζημιών, ωστόσο οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για έναδυσθεώρητο κονδύλι για το οποίο, βέβαια, θα απαιτηθεί χρηματοδότηση. Πρόχειρες εκτιμήσεις από ανθρώπους που έχουν την εμπειρία λένε ότι οι ζημιές στις υποδομές του νησιού μπορεί και να πλησιάσουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ ενώ το ποσό αυτό αναμένεται να ξεπεράσουν οι ζημιές στις επιχειρήσεις!

Είναι αλήθεια ότι οι επιχειρήσεις και ειδικά εμπορικά καταστήματα στην Ιαλυσό έπαθαν καταστροφές σε μία ήδη πολύ επιβαρυμένη εποχή από την κρίση. Μάλιστα, για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις υπολογίζεται ότι θα απαιτηθεί και ο περισσότερος χρόνος αφού μπορεί οι οικοσυσκευές να είναι πιο εύκολο να καταγραφούν, ωστόσο για τις επιχειρήσεις χρειάζεται να βρεθούν όλα τα τιμολόγια, να γίνει αντιστοίχηση κτλ. Για τις ζημιές στα σπίτια είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορεί κάποιος να υπολογίσει αφού είναι πάρα πολλά και σε αρκετές περιοχές εκείνα που πλημμύρισαν και έπαθαν είτε μικρότερες είτε μεγαλύτερες ζημιές.

Η επόμενη μέρα. Η ζημιά που υπέστη το νησί χαρακτηρίζεται τεράστια αφού σχεδόν όλα τα ρέματα και τα ποτάμια ξεχείλισαν και μετέφερανβουνά από φερτά υλικά, ανάμεσά τους και κορμούς δένδρων, σε κεντρικά σημεία και μέχρι τις αυλές των σπιτιών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, για τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια, ρόλο φαίνεται να έπαιξε το σημείο που χρίστηκαν.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης, στις πληγείσες περιοχής θα πρέπει να κάνουν πάλι από την αρχή έργα για αντιπλημμυρική προστασία, τα οποία θα γίνουν όπως θα αποκατασταθούν και οι ζημιές στις υποδομές, ανεξάρτητα από το αν έρθει χρηματοδότηση και πότε. Όσο για τα αίτια «του κακού», καταρχήν, ο Περιφερειάρχης κάλεσε και τον καθηγητή γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιο Λέκκα, προκειμένου να του δώσει μία εκτίμηση της κατάστασης. Σύμφωνα με τα όσα είπε και εκείνος, τέτοια φαινόμενα όπως αυτό που έπληξε τη Ρόδο, είναι σπάνια καθώς μέσα σε λίγη ώρα «έπεσε» πάρα πολύ μεγάλος όγκος νερού στο νησί.

«Η φύση εκδικείται», είναι, όμως, κάτι άλλο που λέγεται και ειδικά για την κεντρική λεωφόρο στην Ιαλυσό που μετατράπηκε σε ορμητικό ποτάμι, στην πράξη πρόκειται για ποτάμι που είναι σκεπασμένο. Οι πλακοσκευές μπορούσαν να αντέξουν δέκα κυβικά νερό, όταν όμως άρχισε να πέφτει τόσος όγκος νερού τα δέκα κυβικά έγιναν εκατό και σε συνδυασμό με την ορμή, δημιουργήθηκε αυτή η πρωτοφανής κατάσταση.

Σχετικά με τη γέφυρα της Κρεμαστής στην οποία έχασε τη ζωή της μία γυναίκα ενώ από την περιοχή αγνοείται ακόμα ένας άνδρας, στο περασμένο περιφερειακό συμβούλιο εγκρίθηκε η οριστική μελέτη που ανέβαζε το έργο στα 3,5 εκατ. ευρώ και λήφθηκε απόφαση για τη δημοπράτησή της που θα γίνει στις αρχές του 2014, ακόμα και αν χρειαστεί να γίνουν αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, όπως λέει ο Περιφερειάρχης.



ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ


Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Κατσιμπάρδη παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος. Η Εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Θηβαίων, παρουσία των Μητροπολιτών Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου και Αργολίδος κ. Νεκταρίου, βουλευτών, πολιτευτών, εκπροσώπων της περιφέρειας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγων, Οργανισμών και Φορέων της Θήβας, ακαδημαϊκών, επιστημόνων και ερευνητών.

Μετά τους επίσημους χαιρετισμούς ξεκίνησε η παρουσίαση του βιβλίου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο να τονίζει πως πρόκειται για μία επιστημονική μελέτη. Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην επαγγελματική πορεία του κ. Κατσιμπάρδη, αλλά και στο συγγραφικό του έργο. Μιλώντας για το ιστορικό συγγραφικό έργο του συγγραφέα ο Αρχιεπίσκοπος επισήμανε πως "έχει σημασία να κοινωνεί κανείς τους καρπούς του πνευματικού του μόχθου με σκοπό να προβληματίσουν, να διεγείρουν τις συνειδήσεις, να τον καταστήσουν κοινωνό τους και να ωφελήσουν" τόνισε και πρόσθεσε πως "η έρευνα και η γνώση δεν είναι μουσειακός θησαυρός για να συντηρείται μεταξύ των ειδικών αλλά πνοή ζωής για να καλλιεργείται, μεταποιείται και να μεταδίδεται ζωογονώντας πνευματικά".

Έκανε λόγο, επίσης, για το περιεχόμενο του βιβλίου και το χαρακτήρισε εκλαϊκευτική επιστημονική μελέτη, που διαβάζεται ευχάριστα, πρόσθεσε επίσης ο Μακαριώτατος πως "τα μνημεία πρέπει να τα διασώζουμε και να τα προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού, γιατί είναι οι ρίζες μας, οι πατέρες, η ιστορία μας, αντιπροσωπεύουν την ίδια ψυχική παρουσία, περιουσία και πνευματική μας υπόσταση". Ευχήθηκε, ωστόσο, το όμορφο νέο βιβλίο του συγγραφέα να αποφέρει ικανούς καρπούς και να γνωρίσει πολλούς αναγνώστες.

Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν η Γ.Γ. Πολιτισμού Δρ Λίνα Μενδώνη και οι Πανεπιστημιακοί κ. Γιώργος Κασιμάτης και κ. Χριστόδουλος Γιαλουρίδης. Ο αναγνώστης αυτού του - γραμμένου με γλαφυρό και ευανάγνωστο τρόπο - βιβλίου θα αισθανθεί την ανάγκη να δώσει το χέρι στο συγγραφέα για να τον "ξεναγήσει" στα οκτώ από τα αναρίθμητα ιερά των Ελλήνων που έχει επιλέξει ως τα σημαντικότερα, προκειμένου να δείξει αυτό που επιδιώκει: το πώς, δηλαδή, και από ποιους αυτά ιδρύθηκαν, τι είδους διαχρονικής αξίας μηνύματα έστειλαν και στέλνουν και γενικότερα ποια είναι η προσφορά τους στον ελληνικό πολιτισμό και στην παγκόσμια διανόηση.

Θα τον "οδηγήσει" στους "φάρους" της Ορθοδοξίας: στη Μονή του Ιερού Νησιού της Πάτμου, στην Αγιά Σοφιά της Κωνσταντινούπολης και στην Παναγία της Τήνου, ώστε να τον καταστήσει κοινωνό της διαχρονικής αξίας μηνυμάτων που αυτά εκπέμπουν.



24/11/2013 - ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



Κατά Λουκάν (ιη΄ 18-27)

Τω καιρώ εκείνω άνθρωπός τις προσήλθε τω Ιησού πειράζων αυτόν και λέγων. Διδάσκαλε αγαθέ, τί ποιήσας ζωήν αιώνιον κληρονομήσω; είπε δε αυτώ ο Ιησούς. Τί με λέγεις αγαθόν; Ουδείς αγαθός ει μη είς, ο Θεός. Τας εντολάς οίδας. Μη μοιχεύσης, μη φονεύσης, μη κλέψης, μη ψευδομαρτυρήσης, τίμα τον πατέρα Και την μητέρα σου. Ο δε είπε. Ταύτα πάντα εφυλαξάμην εκ νεότητός μου.

Ακούσας δε ταύτα ο Ιησούς είπεν αυτώ. Έτι εν σοι λείπει. Πάντα όσα έχεις πώλησον και διάδος πτωχοίς, και έξεις θησαυρόν εν ουρανώ και δεύρο ακολούθει μοι. Ο δε ακούσας ταύτα περίλυπος εγένετο, ήν γαρ πλούσιος σφόδρα. Ιδών δε αυτόν ο Ιησούς περίλυπον γενόμενον είπε.

Πώς δυσκόλως οι τα χρήματα έχοντες εισελεύσονται εις την βασιλείαν του Θεού. Ευκοπώτερον γαρ εστί κάμηλον δια τρυμαλιάς ραφίδος εισελθείν ή πλούσιον εις την βασιλείαν του Θεού εισελθείν. Είπον δε οι ακούσαντες. Και τίς δύναται σωθήναι; Ο δε είπε. Τα αδύνατα παρά ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεω εστίν».
 
Μετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό ένας άνθρωπος πλησίασε τον Ιησού και του είπε, για να τον πειράξει: «Αγαθέ (άγιε) δάσκαλε, τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;». Και ο Ιησούς του απάντησε: «Γιατί με λες αγαθό; Κανένας δεν είναι αγαθός, παρά μόνο ένας, ο Θεός. Τις εντολές τις ξέρεις. Μη μοιχεύσεις, μη σκοτώσεις, μην κλέψεις, μην ορκιστείς ψέματα, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου».

Και εκείνος είπε: «Όλα αυτά τα έχω τηρήσει πιστά από μικρή ηλικία». Μόλις άκουσε αυτά ο Ιησούς, του είπε: «Ένα ακόμα σου μένει να κάνεις: Να πουλήσεις ό,τι έχεις και να τα μοιράσεις στους φτωχούς. Τότε θα έχεις θησαυρό στον ουρανό και έλα να με ακολουθήσεις. Εκείνος δε, όταν άκουσε αυτά, λυπήθηκε πολύ, γιατί ήταν πάρα πολύ πλούσιος. Όταν τον είδε ο Ιησούς που λυπήθηκε τόσο, είπε: «Πόσο δύσκολο είναι να πάνε στον παράδεισο εκείνοι που έχουν χρήματα!

Γιατί είναι πιο εύκολο να περάσει μια καμήλα από την τρύπα μιας βελόνας, παρά πλούσιος να πάει στον παράδεισο». Τότε εκείνοι που Τον άκουσαν, Τον ρώτησαν: Και ποιος είναι αυτός που μπορεί να σωθεί (αφού είναι τόσο δύσκολο);» Και ο Ιησούς απάντησε: «Αυτά που είναι αδύνατα για τους ανθρώπους, είναι δυνατά για το Θεό».



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Οριακό προβάδισμα 0,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσης για το Έθνος της Κυριακής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται στο 29,9% και η ΝΔ στο 29,2%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 10%. Κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και νοτιάδες στα πελάγη μέχρι 8 μποφόρ προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για την Κυριακή. Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται σημαντική πτώση του υδραργύρου. Στα υπουργεία έχει κατατεθεί το σχέδιο του Κυρ.Μητσοτάκη για περικοπές προσωπικού στο Δημόσιο, βάσει της υποχρέωσης της κυβέρνησης έναντι των δανειστών. Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, το σχέδιο προβλέπει περικοπή προσωπικού έως και 10% σε ορισμένους φορείς.

Εφόσον το σχέδιο καρποφορήσει, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καλύψει τους στόχους της διετίας. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί πολλές περιοχές της Ρόδου μετά την κακοκαιρία που έπληξε το βόρειο κυρίως τμήμα του νησιού και στοίχισε τη ζωή σε δύο γυναίκες, ενώ δύο άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών μεταβαίνει στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψει τις καταστροφές. Στη διάθεση των Αρχών και κλιμάκιο του Στρατού. Την εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σύντομα κυβέρνηση κάνει ο Πέτρος Τατσόπουλος. Προσθέτει όμως ότι δεν πρέπει να οδηγεί το κόμμα ο λαϊκισμός γιατί «όταν θα γίνουμε κυβέρνηση θα μας καταπιεί αμάσητους».

Κόσμος

Σε μία ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης κατέληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις, στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη. Βάσει της συμφωνίας, το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αρχικά για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο δεν θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις. Οι υπουργοί των Εξωτερικών των Έξι και του Ιράν συνεχίζουν στη Γενεύη τις προσπάθειες για υπέρβαση των εμποδίων προς μία προκαταρκτική συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Επιτιθέμενος ξανά εναντίον της κεντροαριστεράς και των δικαστών, μιλώντας ξανά για πραξικόπημα και επιμένοντας εμμέσως πλην σαφώς να ζητά προεδρική χάρη, ο Μπερλουσκόνι καλεί σε πορεία υποστήριξής του την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και η Ολομέλεια της Γερουσίας αποφασίζει, μετά το «ναι» της επιτροπής, για την αποπομπή του και την εφαρμογή της ποινής του.

Ο Καβαλιέρε στρέφεται στη βάση της «αναστημένης» Forza Italia, που ουσιαστικά αποσχίστηκε από το PdL, αλλά μοιάζει να ελπίζει και σε όποιον γερουσιαστή της κεντροδεξιάς διατίθεται να τον στηρίξει.Το αυτονομιστικό «ισλαμιστικό κίνημα του ανατολικού Τουρκεστάν» ανέλάβε την ευθύνη για την επίθεση στην πλατεία Τιενανμέν στο Πεκίνο στις 28 Οκτωβρίου. Στην επίθεση είχαν σκοτωθεί πέντε άτομα, ανάμεσά τους και οι τρεις επιτιθέμενοι.Δραστηριότητα καταγράφεται στο πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, την ιταλική Αίτνα, ρίχνοντας τέφρα στους οικισμούς στους πρόποδές του και στην κοντινή Ταορμίνα. Προς το παρόν δεν έχουν εκκενωθεί περιοχές.

Οικονομία

Η Ελλάδα θα χρειασθεί να λάβει νέα μέτρα την περίοδο 2014-2016, όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα, ώστε να μην πληγούν οι πιο αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, τονίζει ο Πόουλ Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επιμένει στην ανάγκη απολύσεων στο Δημόσιο και διαχωρισμού μεταξύ αυτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους και όσων εκμεταλλεύονται τη νομοθεσία. Τέλος, καλεί το Eurogroup να τηρήσει τη δέσμευσή του για το ελληνικό χρέος.

Νέα φόρμουλα στο θέμα των πλειστηριασμών θα παρουσιάσει στην τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, παραμένει σε καθεστώς προστασίας η πρώτη κατοικία εφόσον η αντικειμενική της αξία είναι έως 200.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για άγαμο ή οικογένεια με παιδιά.Τον σεβασμό του για τα προβλήματα που χρειάστηκε να ξεπεράσει η Ελλάδα στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για επιδόσεις καλύτερες κι από τους στόχους σε κάποιους τομείς. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «είμαστε στον σωστό δρόμο» και υπογράμμισε την ανάγκη αυτή η πορεία να συνεχιστεί.

Αθλητισμός

Εντός έδρας ήττα-σοκ της Νάπολι, η οποία την απομάκρυνε από την κορυφή, περιελάμβανε το σημερινό πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος. Οι γηπεδούχοι ηττήθηκαν 1-0 από την Πάρμα, με τον Κασάνο να σκοράρει στο 81΄ και να οδηγεί την ομάδα του σε ένα σπουδαίο «διπλό». Την ίδια στιγμή, Μίλαν και Τζένοα αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1, με τον Πέπε Ρέινα να κατεβάζει... ρολά και να αποκρούει πέναλτι του Μπαλοτέλι στο 36΄. H Κιέβο πήρε το ντέρμπι της Βερόνα από την Ελλάς με γκολ στο 92' από τον Λαζάρεβιτς. Πιο δύσκολα απ΄ό,τι δείχνει το σκορ, η Παρί Σεν Ζερμέν νίκησε 3-0 τη Ρεμς στο «Ογκίστ Ντελόν» και διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας από τους διώκτες της, στην 14η αγωνιστική του πρωταθλήματος Γαλλίας. Λίγες μέρες πριν από την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό για το Champions League (Τετάρτη, στο Παρίσι) η ομάδα του Λοράν Μπλαν έφτασε στη νίκη με σκόρερ τους Λούκας (25΄), Μενέζ (60΄), Ιμπραϊμοβιτς (90+1΄).

Οι γηπεδούχοι έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να ξαναμπούν στο ματς, όταν ο Αγιτέ αστόχησε σε πέναλτι στο 67'. Το σκορ της ημέρας σημείωσε η Λοριάν που πέρασε από την έδρα της Εβιάν με το εντυπωσιακό 4-0, ενώ τέσσερις αναμετρήσεις έληξαν 1-1. Σαρωτική ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μεντιτεράνι» όπου συνέτριψε με 5-0 την Αλμερία και πανηγύρισε την τέταρτη διαδοχική νίκη της, σε αγώνα για την 14η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος. Έστω και χωρίς τον τραυματία Λιονέλ Μέσι, η Μπαρτσελόνα ήταν εντυπωσιακή για άλλη μια φορά, καθώς επικράτησε με το άνετο 4-0 κόντρα στη Γρανάδα. Σε άλλο ματς η Σοσιεδάδ αν και βρέθηκε να χάνει εντός έδρας με 3-1 από τη Θέλτα, κατάφερε να ανατρέψει το αποτέλεσμα, με πρωταγωνιστή τον Κάρλος Βέλα, που σημείωσε και τα τέσσερα τέρματα της ομάδας του.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1859: Δημοσιεύεται το μνημειώδες έργο του Κάρολου Δαρβίνου « Η καταγωγή των ειδών».

1901: Θεμελιώνεται, επί της οδού Αγίου Κωνσταντίνου, το Εθνικό Θέατρο.

1944: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Tokyo κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1632: Baruch Spinoza, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος.

1864: Henri Toulouse Lautrec, Γάλλος ζωγράφος που ανήγαγε την αφίσσα σε τέχνη.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1957: Diego Rivera, Μεξικανός ζωγράφος που άφησε εποχή με τις τοιχογραφίες του αλλά και με την σχέση του με την Frida Kahlo.

1991: Freddie Mercury, ο frontman των “Queen”.






ΚΟΜΙΣΙΟΝ: "ΦΘΗΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΛΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"


Την ίδια ώρα που ο Α.Σαμαράς παρακαλούσε την Α.Μέρκελ να του προσφέρει στήριξη για να μην πέσει, και έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, εισπράττοντας λόγια "παρηγοριάς", η Κομισιόν αποφάσισε να χορηγεί φθηνά δάνεια σε όλους πλην Ελλάδος! Η Κομισιόν είναι έτοιμη να χορηγήσει φθηνά δάνεια σε κράτη μέλη με αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που έχει στην κατοχή του το Reuters.

Τα δάνεια θα είναι ελκυστικά γιατί θα έχουν επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που μπορούν να βρουν οι κυβερνήσεις στην αγορά και οι κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν ένα τέτοιο δάνειο, τα κράτη μέλη πρέπει να συγκροτήσουν σχέδιο μεταρρυθμίσεων που θα εγκριθεί από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Όπως φαίνεται από το έγγραφο του Reuters, εξαιρείται η Ελλάδα, καθώς τα δάνεια δεν θα είναι διαθέσιμα σε χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα διάσωσης ή εμφανίζουν υπερβολικές δημοσιονομικές ανισορροπίες.

To έγγραφο θα αποτελέσει την βάση των συζητήσεων ανώτατων αξιωματούχων της ευρωζώνης οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 26 Νοεμβρίου για να προετοιμαστούν για την Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 με 20 Δεκεμβρίου.  Εδώ φαίνεται και η "επιτυχία" του ταξιδιού Α.Σαμαρά ο οποίος δεν κέρδησε τίποτα  "χειροπιαστό" κάτι που να μπορεί να "φάει" ο ελληνικός λαός ενώ η ΕΕ είναι διθέσιμη να βοηθήσει οποιοδήποτε μέλος της εκτός των Ελλήνων.

Από την πράξη αυτή, γίνεται αντιληπτό, ότι όλη αυτή η "παράτα" ενα κακοστημένο θέατρο για να δώσει κάποιο μήνα ανάσας στον πρωθυπουργό, και να στρέψει την αγωνία που έχει ο ελληνικός λαός για το "στομάχι" σε φρούδες ελπίδες. Όποιος θυμάται την ταινία "Υδάτινος Κόσμος" όταν ο Ντένις Χόπερ είχε βάλει τους δικούς του να κωπηλατούν προς άγνωστη κατέυθυνση, τον ρωτάει ένας έμπιστός του. "Ξέρεις που πάμε; Οχι βέβαια αλλά μέχρι να το καταλάβουν θα κωπηλατούν για 2 μήνες και θα με αφήσουν ήσυχο".

Ακριβώς αυτό ήταν το ταξίδι του Α.Σαμαρά. Ελπίζει ότι θα συνεχίσουμε να τραβάμε "κουπί" για κάνα δίμηνο, και μετά θα σκεφτούν κάτι άλλο.Αν η Μέρκελ ήθελε να μας βοηθήσει δεν θα μας εξαιρούσε από τον φθηνό δανεισμό, σαν να είμαστε οι "λεπροί" της ΕΕ, και ούτε ανυπεράσπιστους στις διαθέσεις των αγορών. Γιατί προφανώς δεν θέλει να ορθοποδήσουμε ποτέ, τα "ασημικά" αξίζουν πολύ περισσότερα από αυτά που μας δάνεισαν.

Η Σ. ΑΡΑΒΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΑΝ ΔΕ ΛΥΘΕΙ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ


Δεν πρόκειται η Σαουδική Αραβία να «μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», αν η διεθνής «Ομάδα των έξι» δεν καταφέρει «να λύσει το πυρηνικό πρόβλημα του Ιράν», δήλωσε ο πρέσβης του βασιλείου στη Μεγάλη Βρετανία πρίγκιπας Μοχαμέντ μπιν Ναβάφ μιν Αμπντουλάζιζ σε συνέντευξη του προς βρετανό δημοσιογράφο.

«Είναι πιθανά διάφορα σενάρια», - υπογράμμιζε ο Αμπντουλαζίζ σημειώνοντας πως «το Ριάντ δεν αντιλαμβάνεται τη βιασύνη, την οποία εκδηλώνουν οι ΗΠΑ αναφορικά με το Ιράν στη γενικότερη επανεξέταση της πολιτικής τους στη συγκεκριμένη περιοχή». Ο πρέσβης αρνήθηκε να συζητήσει τις πληροφορίες που είδαν το φως στα διεθνή ΜΜ για την πιθανότητα να αγοράσει η Σαουδική Αραβία πυρηνικά όπλα από το Πακιστάν, στην περίπτωση που το Ιράν δημιουργήσει τη δική του πυρηνική βόμβα.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ


Οι υπουργοί των Εξωτερικών έξι σημαντικών διεθνώς δυνάμεων βρίσκονται σήμερα στη Γενεύη εν μέσω "ρεαλιστικής" προσδοκίας να αρθούν τα - λίγα, όπως διαρρέουν πηγές προσκείμενες στη διαπραγμάτευση εναπομείναντα εμπόδια και να κλείσει προσωρινή συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Σε αυτήν την τελευταία περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για να αρθούν μεταγενέστερα οι σε βάρος της ιρανικής οικονομίας μακρόχρονες κυρώσεις, που τραυματίζουν καίρια την ιρανική οικονομία και η Τεχεράνη ενδιαφέρεται "να αρθούν ταχέως", όπως ανέφερε με σημερινή δήλωσή του που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί.

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Βρετανίας, Κίνας, Γαλλίας, Ρωσίας, ΗΠΑ (μονίμων μελών στο Συμβούλιο Ασφάλειας στον ΟΗΕ) αλλά και της Γερμανίας (Ομάδα 5+1) προσήλθαν ο ένας μετά τον άλλον στη Γενεύη τις λίγες τελευταίες ώρες, πλαισίωσαν τις μόνιμες αντιπροσωπείες των χωρών τους στις συνομιλίες αυτές.

'Ομως, σύμφωνα με διπλωμάτες που συμβουλεύθηκε το Γερμανικό πρακτορείο, οι έξι υπουργοί θα προσέλθουν στη διεξαγόμενη διαβούλευση με συνομιλητή τον ιρανό συνάδελφό τους, αποκλειστικώς στην περίπτωση κατά την οποία θα διαγράφεται πλέον, καθαρά, η προοπτική της υπογραφής προσωρινής συμφωνίας με την ιρανική κυβέρνηση.

Μέσα στους "αρκετούς" μήνες, που θα ισχύει η προσωρινή συμφωνία, οι δύο πλευρές θα έχουν την δυνατότητα να συνάψουν συμφωνία ευρύτερου φάσματος για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, χάρη στην οποία θα αρθούν οι κατά Ιράν διεθνείς κυρώσεις, πρόσθεσαν οι ίδιοι διπλωμάτες ζητώντας να μείνουν ανώνυμοι.

Η Δύση, φοβάται ότι με τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υπολογίσιμες ποσότητες, ο οποίος γίνεται ταυτοχρόνως σε διαφορετικές πυρηνικές μονάδες στο έδαφός του Ιράν θα μπορέσει η Τεχεράνη, εν καιρώ, να φτιάξει μία ατομική βόμβα. Αντιθέτως, το Ιράν επιμένει πως "αμιγώς ειρηνικός" είναι ο σκοπός του προγράμματός του αυτού και διακηρύσσει ότι ούτε μπορεί ούτε επιθυμεί να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματά του κατά την πρόοδο των συνομιλιών με την Ομάδα 5+1.

Δύσκολες οι συνομιλίες, το χάσμα απόψεων επιμένει

Στις δηλώσεις που έκαναν σήμερα, δεύτερο εικοσιτετράωρο από της επανάληψης των συνομιλιών, οι υπουργοί της Ομάδας 5+1 εστίασαν στο "χάσμα" των εκατέρωθεν απόψεων και στην ανάγκη αυτό να γεφυρωθεί.

Ετσι, από κεντρικό ξενοδοχείο της ελβετικής πόλης, ο Ουΐλιαμ Χέιγκ, ο βρετανός ΥΠΕΞ, εστίασε από την πλευρά του στο ότι "τίποτε δεν έχει τελειώσει", ότι πρόκειται για "δύσκολες συνομιλίες" και γιαυτό άλλωστε "δικαιολογείται, στο χρονικό αυτό στάδιο, η παρουσία υπουργών" στη Γενεύη.

Παρεμβαίνοντας, ο γερμανός ομόλογός του Χέιγκ, Γκίντε Βεστερβέλε, χαρακτήρισε ως "ρεαλιστική" την ελπίδα να αρθούν τα εμπόδια που καθυστερούν την επίτευξη κάποιας μορφής συμφωνίας, επέμεινε δε ότι για κάτι τέτοιο "απομένει να γίνουν πολλά πράγματα".

--Στο μεταξύ, στην Τεχεράνη η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε σήμερα το μεσημέρι την δήλωση που έκανε σχετικώς ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί σύμφωνα με την οποία, " στη βάση του διεθνούς δικαίου κινούμαστε με σκοπό να επιλύσουμε προβλήματα συναφή με την διένεξη για το πυρηνικό μας πρόγραμμα, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν επιθυμούμε να παράγουμε όπλα μαζικής καταστροφής".

Βασικό μέλημά μας είναι η "ταχεία άρση" των διεθνών κυρώσεων, που τραυματίζουν καίρια την οικονομία του Ιράν, όπως στις ίδιες δηλώσεις του υπογράμμισε ο πρώτος πολίτης του Ιράν.

ΤΟ ΕΛ ΝΙΝΙΟ ΦΕΡΝΕΙ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΦΟΡΗΤΗ ΖΕΣΤΗ ΤΟ 2014!


Ξηρασία, αυξημένες θερμοκρασίες και σφοδρές καταιγίδες συνοδεύουν το φαινόμενο Το πιο ζεστό έτος προμηνύεται το 2014: Σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο του πανεπιστημίου Κολούμπια και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, το Ελ Νίνιο θα κάνει την εμφάνισή του χρόνου προκαλώντας αύξηση στη θερμοκρασία του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 2014 το φαινόμενο θα κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά μετά το 2010, έτος το οποίο θεωρείται το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η σχέση ανάμεσα στο φαινόμενο και στην αύξηση της θερμοκρασίας δεν είναι τυχαία.Το Ελ Νίνιο αποτελεί μια σημαντική πηγή ενέργειας η οποία είναι ικανή να προκαλέσει αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως. Μάλιστα στα τέσσερα από τα πέντε πιο θερμά έτη που έχουν καταγραφεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο είχε παρουσιαστεί. Εκτός από την αύξηση στη θερμοκρασία, πιθανές συνέπειες του φαινομένου το 2014 είναι η αυξημένη ξηρασία στην νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία, η μείωση των μουσώνων στην Ινδία, η εμφάνιση ασθενειών όπως η μαλάρια και χειρότερες καταιγίδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα στις ΗΠΑ.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο είναι η δημιουργία ζεστών ρευμάτων νερού στις ακτές της δυτικής Λατινικής Αμερικής, τα οποία προκαλούν κλιματικά φαινόμενα στον Ειρηνικό Ωκεανό, και μαζί με το φαινόμενο Λα Νίνια αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες αιτίες καιρικών φαινομένων στον πλανήτη.