21 Νοεμβρίου, 2013

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ


Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, τελέσθηκε σήμερα στη Λιβαδειά, ο Εσπερινός της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα μητροπολιτικό Ναό της πόλης. Στον Εσπερινό χοροστάτησε, ο νέος μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, ενώ παρέστησαν οι μητροπολίτες, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Θηβών κ. Γεώργιος και ο επίσκοπος Αβύδου κ. Κύριλλος.

«Νιώθουμε ότι παραμένετε πάντα ψυχικά κοντά μας σαν φιλόστοργος πατέρας» είπε προς τον Αρχιεπίσκοπο ο μητροπολίτης Θηβών κ. Γεώργιος ο οποίος τόνισε πως «Πίσω από κάθε μεγάλο έργο βρίσκεται η σφραγίδα που φέρει το όνομα σας» Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, μίλησε για την ελευθερία που δίνει ο Θεός στον άνθρωπο καλώντας τους πιστούς να νιώσουν την ελευθερία που δίνει ο Θεός μέσα από την πίστη.

«Πως μπορείς να αγαπήσεις τον Θεό εάν δεν αγαπήσεις την ζωντανή Του εικόνα που είναι ο άλλος» αναρωτήθηκε ο κ. Ιγνάτιος που σημείωσε πως από όλη την κτίση, μόνο ο άνθρωπος έχει το προνόμιο να μιλάει στον Θεό.

«ΝΙΩΘΩ ΟΙΚΕΙΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΑΣ» είπε απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο, ο Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος είπε ότι νιώθει «οικείος ανάμεσα στα πνευματικά του παιδιά» και  σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος «φέρει το Σταυρό ολόκληρου του λαού».

«Μπορούμε να νιώθουμε κοντά του, πρώτα εμείς οι αρχιερείς που συγκροτούμε το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εμπιστοσύνη ότι πηδαλιούχος υπάρχει, ώριμος, ικανός συνετός, με έναν μοναδικό τρόπο ήσυχο οδηγεί το σκάφος σε λιμένα ασφαλείας» σημείωσε ο μητροπολίτης Δημητριάδος. «Αυτό μεταλαμπαδεύεται συνέχισε  λέγοντας στους ιερείς μας, στους μοναχούς, στους άρχοντες και στο λαό μας.

Κι έτσι η Εκκλησία γίνεται για μια ακόμη φορά η μάνα και η ενοποιός δύναμη για έναν λαό ο οποίος ξέρει να αντλεί κουράγιο από την Παναγιά και τους Αγίους» συμπλήρωσε.

AΓΚΥΡΑ ΣΕ ΑΘΗΝΑ: ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ


Την τακτική του αποπροσανατολισμού στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την τύχη της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης ακολουθεί η Άγκυρα. Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει τίποτα να μάθει από την Ελλάδα, στο θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών».

Μάλιστα, η Άγκυρα επιχειρεί να συνεχίσει το παιχνίδι εντυπώσεων υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία έδειξε πάντα ιδιαίτερη φροντίδα για την ιερότητα των θρησκευτικών χωρών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι θρησκευτικοί χοροί και τα πολιτιστικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου στην Ελλάδα».

Η Τουρκία επιχειρεί να θέσει για μια ακόμη φορά το ζήτημα της θρησκευτικής ελευθερίας υπό όρους αμοιβαιότητας υποστηρίζοντας ότι «παρά τη μουσουλμανική κοινότητα που αριθμεί εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει τζαμί για το προσκύνημα».

Η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει το μουσουλμανικό τέμενος της Αθήνας στην περιοχή του Βοτανικού.

Απάντηση στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ: Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Κων. Κούτρας είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό της Αθήνας για την προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων χριστιανών αναφέροντας ότι «οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για μετατροπή χριστιανικών Βυζαντινών ναών σε τεμένη συνιστούν προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος εκατομμυρίων Χριστιανών και είναι ενέργειες αναχρονιστικές και ακατανόητες για ένα κράτος που διακηρύσσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεμελιώδης αρχή της οποίας είναι ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας.

Οι χριστιανικοί Βυζαντινοί ναοί αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της παγκόσμιας πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και οφείλουν να τυγχάνουν του απαραίτητου σεβασμού και προστασίας».  Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ερντογάν Μπουλέντ Άριντς, εξέφρασε, εμμέσως πλην σαφώς, την επιθυμία να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως μουσουλμανικό τέμενος. «Στο παρελθόν ήταν δυνατό να αποδεχόμαστε πρώην τεμένη να λειτουργούν ως μουσεία. Τώρα, όμως υπάρχει μία διαφορετική Τουρκία», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Άριντς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

«Κοιτάμε την καημένη την Αγιά-Σοφιά και ευχόμαστε να επιστρέψει στις καλές της ημέρες», πρόσθεσε ο Άριντς, που πρόσφατα ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των κοινών φοιτητικών κοιτώνων αρρένων και θηλέων. Ο κ. Άριντς δήλωσε «πολύ ευτυχής» για την επαναλειτουργία ως Τζαμιών δύο άλλων ιστορικών βυζαντινών ναών, της Αγίας Σοφίας, στην Τραπεζούντα και τη Νίκαια! Αντιδράσεις που από μερίδα σχολιαστών θεωρείται ότι προεξοφλούν και την επαναλειτουργία του μεγαλύτερου μνημείου της Κωνσταντινούπολης ως Τεμένους.

Πάντως, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το παρελθόν είχε διατυπώσει διαφορετικές θέσεις από αυτές του Μπ. Αρίντς καθώς είχε ταχθεί υπέρ της άποψης η Αγία Σοφία να παραμείνει ως έχει. 

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ - ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


H Ορθόδοξος Εκκλησία εορτάζει σήμερα τα Εισόδια της Θεοτόκου. Όλοι γνωρίζομε το συμπαθέστατο βιβλικό ζευγάρι του Ιωακείμ και της Άννας. Ζευγάρι πιστό στον ένα και αληθινό Θεό των πατέρων τους. Ήταν και οι δύο  τους  άνθρωποι  καλόγνωμοι  και  ειρηνικοί  και  η συμβίωσή τους κυλούσε ήρεμα.  Ωστόσο μια μελαγχολία βάραινε  τις ψυχές τους.  Και  στων  δύο  τις καρδιές φώλιαζε η  ίδια λαχτάρα. Να γίνουν γονείς,  να αποκτήσουν  έστω και  ένα παιδί''. 

Η  Άννα με  τις θερμές προσευχές που καθημερινά έστελνε στον Θεό  της, είχε τάξει να προσφέρει, να αφιερώσει  το παιδί που θα της  χάριζε  ο Κύριος στην υπηρεσία την  δική  του. Είχε  διαβάσει  η  Άννα στα  ιερά γράμματα  για μια άλλη  Άννα την γυναίκα του   Ελκανά  που πριν  εκατοντάδες  χρόνια είχε και αυτή τον   ίδιο καημό, νά  αποκτήσει  ένα παιδί. Ό Κύριος  των  Δυνάμεων  είχε  εισακούσει τότε την  θερμή προσευχή της  Άννας του Ελκανά και  της  χάρισε  ένα αγοράκι. 

Όλοι   ξέρουμε τον  μεγάλο προφήτη Σαμουήλ, το ευλογημένο παιδί  της προσευχής. Αυτά σκεφτόταν η  Άννα του   Ιωακείμ με τη  μεγάλη πίστη της στον Θεό και  ήλπιζε. Μήπως λιγόστεψε η δύναμις του Κυρίου της; Μήπως  εμίκρυνε  το παντοδύναμο  χέρι του; Και  έτσι  μ' όλο που  τα  χρόνια κυλούσαν  αφήνοντας πάνω στην  Άννα τ' αχνάρια τους, εκείνη δεν έπαψε να προσεύχεται  θερμά και  να περιμένει το θαύμα.  

Μα το πότε θα γίνει  το θαύμα που  ο  καθένας  μας περιμένει,  μόνον  ο Θεός το γνωρίζει,  Εκείνος  ξέρει την κατάλληλη στιγμή και  όχι   εμείς  οι  ανυπόμονοι. Ο κόσμος  πλήγωνε  το αγαπημένο ζευγάρι  και δεν το  άφηναν  ούτε θυσίες να προσφέρει στον  Θεό,   γιατί τότε  επικρατούσε η γνώμη  ότι   οι   άνθρωποι  που  δεν γεννούσαν παιδιά δεν  είχανε  το  δικαίωμα της προσφοράς θυσιών. Μα, το πλήρωμα του χρόνου φθάνει  σε  μιά εποχή που  οι   ανθρώπινες ελπίδες έχουνε σβύσει.

Και  η  Άννα γέννησε την  μονάκριβη στον κόσμο θυγατέρα της, όταν το κεφάλι της ήταν  άσπρο   από  τα γερατειά και  τα όργανά της  νεκρωμένα λόγω της ηλικίας,  γέννησε την κόρη της,  την  μικρή Μαρία,  την  εκλεκτή  του Θεού. Στις 8 Σεπτεμβρίου  εορτάζεται η γέννηση  της Θεοτόκου. Χαρά γέμισε το  σπιτικό  και  τις ψυχές  του πιστού  ζευγαριού.  Στην   δύση  της ζωής τους  ανέτειλε και  γι' αυτούς  ο ήλιος της  χαράς!! Μα μέσα στη χαρά τους δεν ξεχάσανε το μεγάλο τους τάμα, "να αφιερώσουν  την  κόρη  τους στον Ναό,  στην υπηρεσία του Θεού".

Τα πρώτα χρόνια της  ζωής της Μαρίας πέρασαν  γρήγορα για  την  Άννα και έφθασε  η ώρα της  εκπληρώσεως  του  τάματός  της.  Αυτή  την  όμορφη επέτειο  εορτάζομε σήμερα. Χαρούμενο καί  βαθειά συγκινημένο  το γερασμένο  ζευγάρι, περιτριγυρισμένο  από φίλους,  συγγενείς και  κοπέλες  γιορτινά ντυμένες με άσπρες λαμπάδες στα χέρια,  προχωρεί το  δρόμο που φέρνει  στον Ναό. 

Η μικρή Μαρία ντυμένη στα άσπρα,   ανάμεσα στον πατέρα και  την  μητέρα της,  προχωρεί  χαρούμενη στην αφιέρωση.  Προχωρεί σαν  να μαντεύει τον   ευλογημένο προορισμό  της. Η εκκλησία μας  με  ωραιότατα τροπάρια λαμπρύνει την γιορτή  αυτή Έτσι  η Μαρία ταμένη  από την  μητέρα της,   αφιερώθηκε  και   αφοσιώθηκε  στον Θεό,   ο  οποίος  την  αντάμειψε  όσο καμιά  άλλη γυναίκα στον  κόσμο.  Μέσα στα αγνά σπλάχνα της  εσκήνωσε  ο  Ίδιος  ο Θεός. Έγινε η μάνα  Θεού  και   έμεινε η  αειπάρθενος μητέρα εις  τους  αιώνας. 

Γιατί  όταν   ο  άγγελος Γαβριήλ της  έφερε τό θείον  μήνυμα, έσκυψε το κεφάλι ταπεινά και  είπε: «Ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτό μοι κατά τό ρήμα σου». Τελεία υποταγή, Και  ήξερε πώς   αυτό που  ζητούσε  απ' αυτήν  ο Κύριος, δηλαδή το  να  βρεθεί η  μνηστευμένη Μαρία έγκυος,   τιμωρείτο  με  λιθοβολισμό. Το ήξερε και  όμως  έσκυψε το κεφάλι  της μπροστά στο θέλημα του Θεού με πλήρη  υποταγή  και  εμπιστοσύνη.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ
ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ!


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Κοντά στη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας βρίσκονται οι 11 ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, καθώς η σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι θετική. Με τον τρόπο αυτό οι βουλευτές θα έχουν αυξημένες δυνατότητες παρέμβασης στο κοινοβουλευτικό έργο και έλεγχο. Σε αναπροσαρμογή του σχεδίου για δωρεάν ίντερνετ προχωρά η κυβέρνηση, πολλαπλασιάζοντας σε πανελλαδικό επίπεδο τα σημεία «free wifi». Σχετική εντολή έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε σειρά διαβουλεύσεων με τα αρμόδια υπουργεία.

Απάντηση σε όσους κάνουν λόγο για παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ Ανδρέας Παπαδόπουλος. Σε άρθρο του στα Νέα της Πέμπτης με τίτλο «ο χειρότερος ΣΥΡΙΖΑ», περιγράφει πώς ο ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2010 δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό. «Όταν οι λόγοι που οδήγησαν στη διάσπαση του 2010 έχουν πολλαπλασιαστεί το 2013, είναι δυνατόν σήμερα να συζητά κανείς στα σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας;» καταλήγει.

Περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Πέμπτη με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε Ιόνιο, Ήπειρο και δυτική Στερεά, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στην ανατολική Στερεά, Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πιθανόν τη Θράκη. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πραγματοποιούνται στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Καλαμάτας και συγκεκριμένα στο τμήμα, μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Παραδεισίων και του ανισόπεδου κόμβου Τσακώνας και στις δύο κατευθύνσεις για την εκτέλεση εργασιών τοποθέτησης μεταλλικής γέφυρας σήμανσης.

Κόσμος

Έγινε γνωστός την περίοδο που η κυβέρνηση της Αργεντινής προχωρούσε στην εθνικοποίηση του ενεργειακού κολοσσού YPF. Tώρα έρχεται ακόμα πιο δυναμικά στο προσκήνιο, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών. Ο λόγος για τον 42χρονο Άξελ Κισίλοφ, τον άνθρωπο που αναλαμβάνει να «εμπεδώσει» ακόμα περισσότερο το οικονομικό μοντέλο της χώρας. Δύο βρετανικά ΜΜΕ υποστηρίζουν, βάσει των εγγράφων που διέρρευσαν μέσω του Σνόουντεν, ότι η αμερικανική NSA είχε καταφέρει να φτάσει σε συμφωνία με το Λονδίνο ώστε να αποθηκεύει τα εξωτερικά στοιχεία των επικοινωνιών οποιουδήποτε στη βρετανική επικράτεια.

Με μία «επισήμανση» του γραφείου Προϋπολογισμού στο Κογκρέσο ξεκινούν οι προειδοποιήσεις για το όριο του αμερικανικού χρέους, μετά την προσωρινή λύση που δόθηκε τον Οκτώβριο όταν η Ουάσινγκτον απέφυγε σχεδόν την τελευταία στιγμή την στάση πληρωμών. Οι ΗΠΑ θα αγγίξουν το όριο στις 7 Φεβρουάριου και, όπως τόνισαν οι αξιωματούχοι, το περιθώριο για ελιγμούς «έκτακτης ανάγκης» θα έχει εξαντληθεί πιθανότατα μέχρι το Μάρτιο.

Ένας διαδηλωτής σε αμαξίδιο, που είχε μπει στην πρώτη γραμμή της διαδήλωσης εναντίον της υπερταχείας Τορίνο-Λυών, έγινε το πρόσωπο των κινητοποίησεων, κατά τις οποίες πλατεία της Ρώμης έγινε πεδίο μάχης με τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις - την ώρα που ο ιταλός πρωθυπουργός και ο γάλλος πρόεδρος διακήρυσσαν πως το έργο είναι προτεραιότητα των δύο χωρών. Στους επτά οι τραυματίες από τις συγκρούσεις. Στο κείμενο της συμφωνίας για τους όρους που θα διέπουν την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν πέραν του 2014 κατέληξαν ΗΠΑ και Καμπούλ, με τη συμφωνία να οδεύει στη «Μεγάλη Συνέλευση» αξιωματούχων και φυλάρχων της χώρας για έγκριση. Η συμφωνία φαίνεται να ικανοποιεί τις κεντρικότερες θέσεις της Ουάσινγκτον για τη δραστηριότητα όσων στρατευμάτων παραμείνουν στη χώρα.

Οικονομία

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας, θα καταθέσει στις 11:15 στη Βουλή, το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2014. Εν συνεχεία οι βασικές προβλέψεις του νέου Προϋπολογισμού θα παρουσιασθούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα. Την αναχώρησή τους από την Αθήνα και την επιστροφή τους στις αρχές Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνει ότι έχει σημειωθεί «ικανοποιητική πρόοδος», αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τις αντίστοιχες έδρες των οργανισμών και τα κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου. Αναδρομική επιστροφή ΕΚΑΣ ζητά από συνταξιούχους που έχουν σύνταξη άνω των 850 ευρώ το ΙΚΑ, επιβάλλοντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και την επιστροφή του διπλάσιου ποσού από αυτό που έχουν ήδη λάβει.

Αθλητισμός

Ομόφωνη δέσμευση για μη προσφυγή ομάδας σε πολιτικό δικαστήριο αναφορικά με την απόφαση της ΕΠΟ για τους συλλόγους που θα υποβιβαστούν από την Σούπερ Λιγκ, έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του συνεταιρισμού. Τα μέλη της διοργανώτριας αρχής συνεδρίασαν την Τετάρτη (20/11) με κύρια θέματα τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας για τις ομάδες που θα υποβιβαστούν φέτος από την κατηγορία, αλλά και τους περιορισμούς που θα ισχύσουν στους συλλόγους που δεν θα αδειοδοτηθούν.

Σε υψηλούς τόνους και μετά από περίπου δύο ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Νέας Φιλαδέλφειας για την έγκριση του σχεδίου για την «Αγια Σοφιά». Αιτία ήταν είναι οι ενστάσεις που προέβαλαν τα μέλη της παράταξης που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και οι αντιδράσεις που υπάρχουν από περίπου 100 οπαδούς της ΑΕΚ. Τελικά το σχέδιο υπερψηφίστηκε με 17 «ναι» και με διαφοροποιήσεις από δύο μέλη, που όμως αφορούν την υπογειοποίηση του δρόμου κι όχι το γήπεδο. Στιγμές αποθέωσης ακολούθησαν δευτερόλεπτα μετά τη λήξη του αγώνα της Εθνικής Ανδρών στη Ρουμανία με το οποίο... σφραγίστηκε η παρουσία της Ελλάδας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1877: Ο Thomas Edison ανακοινώνει την εφεύρεση του φωνογράφου, το οποίο εκείνη την εποχή ονόμασε «Ομιλούσα μηχανή».

1916: Ο «Βρετανικός» βυθίζεται στα στενά της Κέας από γερμανική νάρκη. Αποτέλεσμα ο τραγικός θάνατος 30 ανθρώπων, οι υπόλοιποι όμως 1.300 διασώθηκαν.

1942: Ο αμερικανός σκιτσογράφος Bob Clampett δημιουργεί τον Tweety, το τόσο αξιαγάπητο όσο και ελαφρώς σπαστικό κίτρινο καναρινάκι που κυνηγά μετά μανίας ο Sylvester.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του γαλλικού γυναικείου περιοδικού “ELLE”.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1694: Βολταίρος, Γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος, από τις ηγετικές μορφές του διαφωτισμού.


ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ κ.κ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ


Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Αγαπητοί μας εν Κυρίω,

Από την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου μπήκαμε στην χαρούμενη και ιερή Περίοδο των Χριστουγέννων. Η Εκκλησία μας προετοιμάζει να υποδεχτούμε τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν που ήλθε στον κόσμο σαν κοινός άνθρωπος. Γι’ αυτό από την Εορτή των Εισοδίων της Παναγίας Θεοτόκου εις τον Ναόν του Σολομώντα (21 Νοεμβρίου) θα ψάλλουμε στους Ναούς μας τους Χριστουγεννιάτικους ύμνους.«Χριστός Γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε, Χριστός επί της γης υψώθητε».

Μας καλεί λοιπόν η Μάνα Εκκλησία να δοξολογήσουμε τον Χριστόν από τα βάθη της ψυχής μας. Ο Χριστός «εαυτόν εκένωσεν μορφήν δούλου λαβών εν ομοιώματι ανθρώπων γενόμενος » (Φιλ. Β’,7), άδειασε τη θεότητά του για να γίνει ένα με τα δημιουργήματά Του. Η Περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα είναι στάδιο προετοιμασίας, γιαυτό κάμνουμε πρόγραμμα για την υποδοχή του Θείου Βρέφους.

Μη λησμονείτε να βάλετε στον πνευματικό σας προϋπολογισμό τους φτωχούς, τους αρρώστους, τους αδύνατους, τους ηλικιωμένους, τους ξένους και όλους εκείνους που δεν έχουν φίλους και συγγενείς,. Γιαυτούς ο Χριστός παραμένει η μόνη ελπίδα και χαρά τους. Μη λησμονείτε ότι πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την ύπαρξή μας μπροστά στα διάφορα προβλήματα των συνανθρώπων μας.

Να θυμηθούμε με αγάπη και σεβασμό τους ζωντανούς και τους πεθαμένους, όλους εκείνους που χρειάζονται την στοργή και την ενεργούμενη αγάπη μας «Δεί γάρ τόν δούλον μιμείσθαι Δεσπότου επιείκειαν,σωφροσύνην, ευσέβειαν δικαιοσύνην (Χρυσόστομος Τ8, σ.889). Χρέος μας είναι «επισκέψασθαι  ορφανούς καί χήρας εν τη θλίψει αυτών, ασπίλους εαυτούς τηρείν από του κόσμου» (Ιάκ. Α’, 27). Σ’ αυτήν την Περίοδο της πνευματικής μας προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα φέτος,

Εύχομαι σε όλους σας την ειρήνη και την ευλογία του Χριστού στα έργα σας, και αξιώσει όλους μας, όπως με υγεία ψυχής και σώματος φθάσουμε τα Χριστούγεννα ,
διατελώ μετά θερμών ευχών και της εν Κυρίω αγάπης και τιμής.

† Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριος


ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΠΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ


Σε εκτεταμένη άσκηση εκκένωσης του κεντρικού Ναυστάθμου του ΠΝ ύστερα από αεροπορική προσβολή  προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σήμερα  στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας (ΝΣ) με σκοπό το συντονισμό των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Η άσκηση εκτός του συντονισμού των υπηρεσιών είχε ως στόχο τη βελτίωση του επίπεδου εκπαίδευσης του προσωπικού και τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους φορείς εντός και εκτός ΠΝ, που δύναται να κληθούν να συνδράμουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Επίσημα η άσκηση αφορούσε την επέκταση πυρκαγιάς σε γειτονική περιοχή, αλλά η ουσία ήταν ότι ήταν μια πρόβα τζενεράλε για αντιμετώπιση "ειδικής κατάστασης" Ειδικότερα, το σύνθετο σενάριο της άσκησης περιλάμβανε, την αντιμετώπιση εκτεταμένης πυρκαγιάς και την επέκταση της σε κτιριακές εγκαταστάσεις απειλώντας περιοχές ζωτικής σημασίας.

Δυστυχώς, οι νέες δυνατότητες που έχει αποκτήσει η τουρκική Αεροπορία με την απόκτηση όπλων stand-off και η δυνατότητα να εμπλέξει μαζικά αεροπορικές δυνάμεις με την χρήση αεροσκαφών-τάνκερ που θα εξασφαλίσουν συντριπτική τοπική αεροπορική υπεροχή, έχει κάνει ακόμα και θεωρούμενα ως "απρόσβλητα" στρατηγικά σημεία του ελληνικού αμυντικού συστήματος, να κινδυνεύουν να πληγούν σε μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Για την αντιμετώπιση αυτών των καταστάσεων έγινε εκκένωση κτιριακών εγκαταστάσεων, μετεγκατάσταση Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας (ΝΝΣ) στο Αρματαγωγό «ΛΕΣΒΟΣ» / διακομιδή τραυματιών καθώς και πυροπροστασία λοιπών γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων (αποθήκες πυρομαχικών), με τη συνδρομή λοιπών κλάδων των  ΕΔ, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και του ΛΣ.

Εκτός από τους ανωτέρω φορείς επιστρατεύθηκαν ακόμη δυνάμεις της ΕΛΑΣ, του ΕΚΑΒ, της Περιφερείας Αττικής, του όμορου Δήμου και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Την άσκηση, εκτός από τους εκπροσώπους ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΑ, ΠΥ, ΕΛΑΣ, παρακολούθησαν και έλαβαν μέρος στη συζήτηση / ανάλυση, που ακολούθησε, εκπρόσωποι από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το ΕΚΑΒ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής και το Υπουργείο Υγείας.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ


Δεν παραγράφηκαν τα αδικήματα του Γ.Παπακωνσταντίνου σύμφωνα με τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο και ζητά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος κατέθεσε την εισήγησή του στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου με την οποία στην ουσία προτείνει να παραπεμφθεί σε δίκη ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ειδικότερα, ο κ. Κανελλόπουλος έκρινε ότι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νοθεύσης εγγράφου, της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος είναι νόμιμη και δεν έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία που δίνει το δικαίωμα στη Βουλή για την άσκηση ποινικής δίωξης καθώς δεν θεωρεί ότι η σύνοδος της Βουλής που προήλθε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 ήταν κανονική. Βέβαια αν γίνει δεκτή η πρότασή του από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, τότε υπάρχει μία τελευταία προθεσμία να ασκηθεί δίωξη και κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Το κακό είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι είχε υποσχεθεί εξεταστική επιτροπή για να διακριβωθεί η απάτη που οδήγησε στο Μνημόνιο και στο "δέσιμο" της χώρας, εν τούτοις, δεν έχει προχωρήσει σε σύστασή της μέχρι τώρα, με κίνδυνο να διαλυθεί η Βουλή και να παραγραφούν τα αδικήματα του Γ. Παπανδρέου. Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υποστηρίζει ότι εν όψει του ότι η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου του 2012 (δηλαδή της ΙΔ περιόδου) ουδόλως λειτούργησε και επομένως αντικειμενικώς ήταν αδύνατον να ασκήσει την αρμοδιότητά της. Δηλαδή να επιληφθεί της περίπτωσης του τέως υπουργού Οικονομικών να συγκροτήσει την προς τούτο κοινοβουλευτική επιτροπή και εν συνεχεία η Ολομέλεια της Βουλής να ασκήσει εναντίον του την ποινική δίωξη.

Σε άλλο σημείο της εξασέλιδης εισήγησής του, ο κ. Κανελλόπουλος αιτιολογώντας την μη ύπαρξη παραγραφής υποστηρίζει ότι η Βουλή της μιας ημέρας διήρκεσε τόσο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο ήταν «φυσικώς» και «λογικώς αδύνατον να συνέλθει σε δύο τακτικές συνόδους κάθε μία από τις οποίες δεν μπορούσε να ήταν συντομότερη από πέντε μήνες». Ετσι, η σύντομη αποσβεστική προθεσμία εκτείνεται μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της μεθεπόμενης περιόδου (δηλαδή της σημερινής Βουλής).

"ΟΙ ΨΥΧΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ"


Μεγάλος είναι ο αντίκτυπος από τα όσα είπε  ο μέχρι πρόσφατα μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης για την ποιότητα των ατόμων που στελεχώνουν την τρόϊκα στην Ελλάδα, την ψυχική του κατάσταση, αλλά και το τι πρόκειται να συμβεί αν ξεκινήσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί κατοικιών Ελλήνων. Μετά τον 50χρονο στο χωριό Μηλιά της ορεινής Ναυπακτίας που έκαψε το σπίτι του και πέταξε το αυτοκίνητό του στο γκρεμό για να μην τα πάρουν οι τράπεζες, τώρα έρχεται μια από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της δικαιοσύνης στην Ελλάδα και τοποθετείται με τρόπο που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιόν των ανθρώπων που κυβερνούν την χώρα, αλλά και το ποιόν των ανθρώπων της εγχώριας πολιτικής ελίτ που άφησαν αυτούς τους ψυχοπαθείς να κυβερνούν την χώρα.

Είπε λοιπόν απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Τα άτομα τα οποία ασκούν δημόσια εξουσία και εν προκειμένω η τρόικα κυβερνά κατά ένα μεγάλο μέρος, πρέπει να διαπιστώσουμε ότι είναι άτομα ψυχικά ισορροπημένα. Εγώ τουλάχιστον σε έναν από αυτούς δεν το έχω δει. Πιστεύω ότι ο κ. Πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει να αλλάξουν τα άτομα»! Δηλαδή κατά τον εισαγγελέα ο οποίος εν πάση περιπτώσει έχει και μια ιδιαίτερα αυξημένη αντίληψη σε ότι αφορά το άτομο που κάθεται απέναντί του λόγω επαγγέλματος και εμπειρίας, έχουμε να κάνουμε με ψυχοπαθητικά άτομα!

Και στα χέρια αυτών βρίσκεται η Ελλάδα. Όσο για το ποιος είναι εμφανίζει τις ισχυρότερες ψυχολογικές διαταραχές, οι πληροφορίες μιλάνε για τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν!Και αυτό το άτομο που κατά τον εισαγγελέα, "είναι για το τρελάδικο" παίρνει αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των μελλοντικών γενεών των Ελλήνων. Αναφερόμενος, σε, στο ζήτημα των πλειστηριασμών ο Β.Φλωρίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί σημαίνει για μένα μια δεύτερη μικρασιατική καταστροφή. Από τη Βουλή δεν μπορεί να περάσει τέτοιος νόμος που να βγάζει μαζικά σε πλειστηριασμό τα σπίτια του κόσμου που δεν μπορούν να πληρώσουν. Και οι τράπεζες έχουν συμμετοχή σε αυτό».

Και προσέθεσε: «Πλειστηριασμοί γίνονταν πάντα στην Ελλάδα. Αλλά αυτοί που εισηγούνται άλλα πράγματα με μαζικούς πλειστηριασμούς δεν έχουν ιδέα τι σημαίνει πλειστηριασμός. Εμείς τα ζούμε καθημερινά στα δικαστήρια. Μιλάμε για φρικτές καταστάσεις. Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό σήμερα και δεν το εμπεδώνουν και αυτά τα τρία άτομα της τρόικας, τα οποία δεν ξέρω τι προελεύσεως είναι τι προσόντα έχουν και τι ψυχική ισορροπία, εδώ υπάρχει πρόβλημα». Ερωτηθείς για την αποπομπή του από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων δήλωσε σεμνά: «Αυτές είναι αποφάσεις πολιτικές και αυτός που τις παίρνει έχει και το βάρος των αποφάσεων του. Εάν κάνω οποιαδήποτε κρίση, θα θεωρηθεί ότι κάνω αντιπολίτευση. Θεωρώ ότι υπάρχουν πιο καλοί από μένα και εύχομαι το έργο να συνεχιστεί».

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ


Μια γενοκτονία εν εξελίξει βιώνει η χώρα από το 2009 που ανέλαβε την εξουσία το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και εν συνεχεία επί κυβερνήσεων Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή επί των κυβερνήσεων που υλοποίησαν το Μνημόνιο. Συνολικά κατά -5,5% υποχώρησε ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2009, ενώ ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 28 αυξήθηκε κατά μέσο όρο 2,2% και έφθασε τα 505,7 εκατ. άτομα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η Eurostat.

Ο πληθυσμός αυξήθηκε σε 17 κράτη- μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε 11 κράτη- μέλη. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (+23%), στη Μάλτα (9,1%), στη Σουηδία (7,7%), στη Βρετανία (+6,2%), στο Βέλγιο (+6%) και στην Αυστρία (+5,2%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις πληθυσμού καταγράφηκαν στη Λιθουανία (-10,6%), στη Λετονία (-10,3%), στην Εσθονία (-6,8%), στη Βουλγαρία (-5,8%), στην Ελλάδα (-5,5%) και στην Πορτογαλία (-5,2%).

Στην ΕΕ των 28, ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά 1,1 εκατ. και η Eurostat εκτιμά πως την Πρωτοχρονιά του 2013 ήταν στα 505,73 εκατομμύρια άτομα. Το 2012 στην ΕΕ καταγράφηκαν 5,231 εκατ. γεννήσεις και 5,014 εκατομμύρια θάνατοι, ενώ εισήλθαν 882.000 μετανάστες. Στην Ελλάδα ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 60.500 το 2012: Την Πρωτοχρονιά του 2013 ο πληθυσμός της χώρας μας ήταν 11,161 εκατ. κάτοικοι.

Το 2012 καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι, ενώ την ίδια χρονιά εγκατέλειψαν την Ελλάδα πάνω από 44.000 κάτοικοί της. Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννητικότητας (9%) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4%) και την Πορτογαλία (8,5%). Οι υψηλότεροι δείκτες γεννητικότητας σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (15,7%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (12,8%), στη Γαλλία (12,6%), στη Σουηδία (11,9%) και στην Κύπρο (11,8%).