20 Νοεμβρίου, 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ;



Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος όπως διαβάζουμε στην Ιστοσελίδα Ierovima.gr 19/11/2013, όπου θα διαβάσετε παρακάτω όλο το δημοσίευμα* παραιτείται μεν, αλλά, δηλαδή όποτε αυτός θελήσει θα βάλει την ημερομηνία στην παραίτηση λες και εργάζεται στα αμπελοχώραφα του πατέρα του, απ΄ όπου θα μπορούσε να παραιτηθεί όποτε αυτός ήθελε. Έχει ξεχάσει όμως τους Θείους και  Ιερούς Κανόνες  καθώς και το Ιερό Πηδάλιο τι γράφουν περί της παραιτήσεως των Αρχιερέων! Θα πρέπει πρώτα να μας πει γιατί ακριβώς παραιτείται ο κ. Αμβρόσιος, διότι μάλλον δεν έχει διαβάσει στο Πηδάλιο σελ. 690 τον 3ο Κανόνα του Κυρίλλου Αλεξανδρείας καθώς και στην σελ. 762 του Πηδαλίου την Αίτηση παραίτησης Επισκόπου. Ο Επίσκοπος που παραιτείται κ. Αμβρόσιε της προεδρίας της Επισκοπής για το μοχθηρόν και επίπονον της επισκοπικής διακονίας και κρατά την ιερωσύνη, δηλαδή την «τιμήν» και το «σέβας», δεν μπορεί να δικαιολογηθή κανονικώς. Αυτό σημαίνει ότι παραίτηση Επισκόπου από τον θρόνο του γίνεται για κανονικούς λόγους, αλλά συνδέεται απαραιτήτως και με την εγκατάλειψη της Αρχιερωσύνης.

Παραιτείται, δηλαδή, από τον θρόνο, λόγω κανονικών παραπτωμάτων, και συγχρόνως στερείται και της Αρχιερωσύνης.«Ου δεκτέον απλώς την παραίτησιν, ει μη ανάξιόν τις εαυτόν της ιερωσύνης ομολογήσει. Τούτου δε αποδεδειγμένου, άμα τη παραιτήσει, και πάσης ιερατικής αξίας ο παραιτούμενος εκπεσείται». Εκείνος που παραιτείται του θρόνου, αλλά επιθυμεί να λειτουργή, το κάνει από κενοδοξία κ. Αμβρόσιε. «Το γαρ την λειτουργίαν δια κενοδοξίαν γίνεται». Ο παραιτούμενος του αρχιερατικού θρόνου κ. Αμβρόσιε, χωρίς κανονικούς λόγους, πρέπει να γνωρίζετε επιτιμάται από την Σύνοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του Ευσταθίου Παμφυλίας, ο οποίος όταν παραιτήθηκε «από μικροψυχίας και απραγμοσύνης» από την Επισκοπή του, η τοπική Σύνοδος του επέβαλε την έκπτωση και των δύο, και της Επισκοπής και της Ιερωσύνης.

Αυτή ήταν αρχαία συνήθεια, διότι όσοι παραιτούνταν από τις Επισκοπές τους «πάντων εξέπιπτον, και ούτε αρχιερατικόν τι δίκαιον μετά την παραίτησιν είχον, ούτε επίσκοποι ωνομάζοντο». Αυτό βέβαια ισχύει και για τους πριν από υμάς παραιτούμενους δηλαδή τον πρ. Ζακύνθου και τον πρ. Θεσσαλιώτιδος. Ο νόμιμα παραιτηθείς οικειοθελώς ή μη είναι ο πρώην Αττικής Παντελεήμων, αυτά περί των παραιτήσεων Αρχιερέων κ. Αμβρόσιε για να ξέρουμε τι μας γίνεται και που πάμε. 

Σε ότι αφορά για τον μοναδικό όρο που θέτετε στο κείμενό σας να ερωτηθεί ο Δήμος της Αιγιάλειας αν συμφωνεί ή διαφωνεί με την παραίτησή σας, θα πρέπει να μας πείτε εάν ο Μακαριστός και σεβάσμιος Αρχιεπίσκοπος κυρός Σεραφείμ είχε ρωτήσει πριν 35 χρόνια τον τότε Δήμαρχο για να σας ενθρονίσει στην Αιγιάλεια, αφήστε λοιπόν τις αμπελοφιλοσοφίες και μην μπλέκετε την Πολιτεία με την Εκκλησία αυτές τις ώρες!!!

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

*Διαβάστε το Δημοσίευμα.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Αίσθηση και εύλογα ερωτήματα προκαλεί η επιστολή που απέστειλε στην Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος. Όπως πληροφορείται το ierovima.gr, ο δεσπότης - που συμπληρώνει σήμερα 35 χρόνια στο πηδάλιο της μητροπόλεως - εκφράζει την πρόθεση να παραιτηθεί, αφήνοντας όμως ανοικτή την ημερομηνία παραίτησης. Ο σεβασμιώτατος, σύμφωνα πάντα με το ierovima.gr, δηλώνει πως δεν θα είχε καμμία αντίρρηση, όταν στη Σύνοδο φθάσουν πληροφορίες ότι αδυνατεί να ασκήσει τα ποιμαντικά και διοικητικά του καθήκοντα, να εξετασθεί από τριμελή επιτροπή η οποία και θα κρίνει το μέλλον του στον δεσποτικό θρόνο.

Μόνο που ο μητροπολίτης θέτει έναν όρο: να ερωτηθεί ο Δήμος Αιγιαλείας αν συμφωνεί με την παραίτηση του δεσπότη! Ο 75 χρονος μητροπολίτης κ. Αμβρόσιος, που χαίρει άκρας υγείας, ανοίγει έτσι στην πολιτεία, το δρόμο να έχει λόγο στα εκκλησιαστικά πράγματα. Συνοδικοί ιεράρχες αδυνατούν να κατανοήσουν την ουσία του περιεχομένου της επιστολής του σεβασμιωτάτου. Το τελευταίο διάστημα ο μητροπολίτης παραθέτει δείπνο σε  ιερείς της μητροπόλεώς του, συζητώντας μαζί τους διάφορα θέματα που απασχολούν την Ιερά Μητρόπολη.

Κώστας Ζαφειρίου

Η ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Την διαβεβαίωση του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε σήμερα ο νέος μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος, παρόντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ. κ. Ιερώνυμου και του υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.
 Ο νέος Μητροπολίτης κ. Νεκτάριος διαβεβαίωσε πως θα τηρεί τους ιερούς κανόνες και τους νόμους του Κράτους κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Η Ενθρόνιση θα γίνει την Κυριακή 24 Νοεμβρίου στον μητροπολιτικό ναό του Ναυπλίου, ενώ την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει νέα ενθρόνιση στον μητροπολιτικό ναό του Άργους.




Ο ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ


Μια νέα ανακάλυψη σε κρατήρα από πτώση μετεωρίτη ενισχύει τη θεωρία της πανσπερμίας η οποία αναφέρει ότι η ζωή στη Γη έχει… διαστημική καταγωγή Πολλές φορές μια εντυπωσιακή ανακάλυψη πραγματοποιείται με λιγότερο ή περισσότερο τυχαίο τρόπο αφού οι ερευνητές που την κάνουν κάτι άλλο αναζητούν και τελικά βρίσκονται μπροστά σε κάτι διαφορετικό, το οποίο έχει όμως πολύ μεγαλύτερη αξία και σημασία από αυτό που αρχικά έψαχναν. Κάτι τέτοιο συνέβη και σε ερευνητές οι οποίοι μελετούσαν γυαλί που δημιουργήθηκε από την πτώση ενός μετεωρίτη που έπεσε σε μια περιοχή της Δυτικής Τασμανίας πριν από περίπου 800 χιλιάδες έτη.

Τι έδειξε το γυαλί

Η πτώση διαστημικών βράχων στην επιφάνεια της Γης, ανάμεσα στα άλλα, οδηγεί στον σχηματισμό γυαλιού που προκύπτει από τα πετρώματα που λιώνουν κατά τη σύγκρουση. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας θέλησαν να μελετήσουν την κατανομή αλλά και τη σύνθεση του γυαλιού που δημιουργήθηκε από την πτώση. Έκπληκτοι ανακάλυψαν τα απομεινάρια φυτών που παγιδεύτηκαν και διατηρήθηκαν μέσα σε κάποια γυαλιά μετά το συμβάν.

Οι παρατηρήσεις με εξειδικευμένο εξοπλισμό (μηχανήματα διάθλασης ακτινών Χ κ.ά.) και οι χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι μέσα στα γυαλιά βρίσκονταν φύλλα που ανήκουν σε φυτά τα οποία συνήθως βρίσκονται σε βάλτους. Προηγούμενες μελέτες στην περιοχή έχουν υποδείξει την παρουσία βάλτου εκεί την ίδια περίοδο που εκτιμάται ότι έπεσε ο μετεωρίτης.

Η μεταφορά της ζωής

Η ανακάλυψη κρίνεται από τους ειδικούς ως εξαιρετικά σημαντική αφού είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ίχνη ζωής να έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από τις συνθήκες μιας πτώσης ενός διαστημικού βράχου. Όταν ένας μετεωρίτης ή ένας αστεροειδής πέφτει στην επιφάνεια της Γης αναπτύσσονται συνθήκες (πίεση, θερμοκρασία κ.τ.λ.) οι οποίες, θεωρητικώς, εξαφανίζουν οποιαδήποτε μορφή ζωής βρίσκεται στην περιοχή του συμβάντος.

Το νέο εύρημα δείχνει ότι είναι πιθανό τελικά να επιβιώσει η ζωή μετά την πτώση ενός διαστημικού βράχου. Αστροβιολόγοι έχουν διατυπώσει εδώ και χρόνια την άποψη ότι απλές μορφές ζωής είναι δυνατόν να επιβιώνουν μέσα σε μετεωρίτες ή αστεροειδείς που ταξιδεύουν στο Διάστημα και, όταν αυτοί πέσουν σε κάποιον πλανήτη, καταφέρνουν να επιβιώσουν και της πτώσης «σπέρνοντας» τη ζωή εκεί.

Η «σπορά»

Έχει εξακριβωθεί ότι η πτώση γιγάντιων διαστημικών βράχων (ή άλλων σωμάτων) στην επιφάνεια ενός πλανήτη εκτοξεύει στο Διάστημα χιλιάδες μικρότερα και μεγαλύτερα κομμάτια του εδάφους του. Τα κομμάτια αυτά ταξιδεύουν στο διαστημικό κενό και συχνά καταλήγουν σε άλλους πλανήτες. Καθώς έχουν εντοπιστεί στη Γη κομμάτια εδάφους που προέρχονται από τον Άρη οι ειδικοί πιστεύουν ότι αντιστοίχως γήινο έδαφος στο οποίο υπήρχαν μικροβιακές μορφές ζωής έχει καταλήξει σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος ή πιθανώς σε κάποιους από τους δορυφόρους τους.

Θιασώτες της θεωρίας της πανσπερμίας βρίσκουν το νέο εύρημα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για έναν επιπλέον λόγο, ο οποίος πιστεύουν ότι ενισχύει τη θεωρία αυτή. Όπως αναφέρουν, η πτώση του μετεωρίτη στον βάλτο της Τασμανίας είναι πιθανό να εκτόξευσε στο Διάστημα κάποια κομμάτια εδάφους που περιείχαν γυαλιά όπως αυτά που εντόπισαν οι ερευνητές, και τα οποία μπορεί να έφεραν μέσα τους οργανικές ύλες ή δομικά συστατικά της ζωής. Το γυαλί, όπως λένε, θα πρέπει να λειτουργεί ως ασπίδα απέναντι στην κοσμική ακτινοβολία και έτσι τα υλικά αυτά θα είναι σώα και αβλαβή όταν τα κομμάτια εδάφους πέσουν κάπου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Ξεκίνησε το πρωί της Τετάρτης η εξ αναβολής συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αναμένονται οι απαντήσεις των εκπροσώπων δανειστών για την παράταση που έχει ζητηθεί για την υλοποίηση του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας και την προσμέτρηση των όποιων απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες στον συμφωνηθέντα στόχο των 4.000 απολύσεων.

Σε αναβρασμό παραμένει η πανεπιστημιακή κοινότητα με τους διοικητικούς υπαλλήλους πολλών ιδρυμάτων να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Σήμερα, Τετάρτη, αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της προσφυγής του υπουργού Παιδείας που ζήτησε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Συνάντηση με Σαμαρά και Αρβανιτόπουλο ζητεί η Σύνοδος των Πρυτάνεων.

Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα σε πολλούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, λόγω της ισχυρής καταιγίδας. Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι πεζοί στις μετακινήσεις τους. Κλειστή για μία περίπου ώρα έμεινε νωρίς το πρωί η Χαμοστέρνας, καθώς και η υπόγεια γέφυρα της Συγγρού, στο Δέλτα Φαλήρου.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα μπουν οι διοικητικοί και υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι στην κινητικότητα θα βγουν «όσοι δεν χρειάζονται στον ΕΟΠΥΥ», προκειμένου να μεταφερθούν «άπαντες» στις υγειονομικές περιφέρειες. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, ανέφερε ότι θα κριθεί ποιες ειδικότητες είναι απαραίτητες στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και οι υπόλοιποι θα διαγωνιστούν για τις θέσεις που θα προκηρυχθούν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Μόνο υλικές ζημιές και μικρό ρήγμα, υπέστη το κρουαζιερόπλοιο Magnifica με σημαία Παναμά που τις πρωϊνές ώρες της Τετάρτης προσέκρουσε στον λιμενοβραχιόνα του Πειραιά. Στο πλοίο επιβαίνουν 2.469 επιβάτες και 976 άτομα πλήρωμα και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Κόσμος

Σειρά βομβιστικών επιθέσεων έπληξε πολυσύχναστες περιοχές στη Βαδγάτη, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα. Η πιο αιματηρή έκρηξη έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε υπαίθρια αγορά. Έκρηξη έπληξε οχηματοπομπή που μετέφερε στρατιώτες στην χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δέκα επιβαίνοντων σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές. Πρόκειται για την αιματηρότερη επίθεση στην χερσόνησο, όπου ένοπλες ομάδες «αξιοποιούν» την αδυναμία της κεντρικής κυβέρνησης, από την ανατροπή του Μόρσι στα μέσα του καλοκαιριού.

Στον πάγο έβαλε η Ινδονησία τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αυστραλία, θεωρώντας ελλιπή την ανταπόκριση της αυστραλιανής κυβέρνησης στην ενόχλησή της μετά από αναφορές για παρακολούθηση του ινδονήσιου προέδρου και υπουργών της χώρας. Η Τζακάρτα ανέφερε ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία με την Αυστραλία, την ανταλλαγή πληροφοριών και την συνεργασία στο θέμα των αιτούντων άσυλο.

Με χρήση δακρυγόνων διέλυσαν οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συγκέντρωση στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου για την επέτειο του θανάτου 42 διαδηλωτών στις πρώτες διαδηλώσεις εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. Η συγκέντρωση στράφηκε εναντίον όσων «πρόδωσαν την επανάσταση του 2011», με συνθήματα που έφταναν να στοχεύουν και τη σημερινή στρατιωτική κυβέρνηση.

Στις διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα επανέρχονται η Τεχεράνη και οι Έξι, με στόχο μία προκαταρκτική συμφωνία για υποχώρηση του Ιράν από τις δραστηριότητές του με παράλληλη αποκλιμάκωση -όσο το δυνατόν ηπιότερη και αναστρέψιμη- των κυρώσεων σε βάρος του. Εκστρατεία του Ομπάμα στο Καπιτώλιο να μην ενισχυθούν οι αμερικανικές κυρώσεις ενώ διαρκούν οι συνομιλίες, ενώ το Ισραήλ επιμένει πως συμφωνία με το Ιράν χωρίς προηγούμενη πλήρη αναστολή του πυρηνικού προγράμματος θα είναι «κακή συμφωνία».

Οικονομία

Ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες επικρίνουν το έργο και τη μεθοδολογία της τρόικας στην Ελλάδα και σε άλλες «χώρες της κρίσης». Ο Όμιλος Μυτιληναίου κατέγραψε στο 9μηνο 2013 ενοποιημένο κύκλο εργασιών 1,05 δισ. ευρώ, έναντι 1,09 δισ. ευρώ το 2012. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 183,7 εκατ. ευρώ, από 114,3 εκατ. ευρώ το 2012, σημειώνοντας αύξηση 61%.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε 22,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9,7 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2013, σημειώνοντας αύξηση 131% σε ετήσια βάση. Διευκρινίσεις για τη διαδικτυακή εφαρμογή ενημέρωσης της εκκαθάρισης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας φυσικών προσώπων έτους 2011 που ήδη βρίσκεται εν λειτουργία στο Taxisnet παρέχει εγκύκλιος του υφυπουργού Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη.

Αθλητισμός

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης επέστρεψε η αποστολή της Εθνικής Ελλάδα από την Ρουμανία στην Ελλάδα, με το εισιτήριο της συμμετοχής στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Οι διεθνείς συνέχισαν το πάρτι που στήθηκε στα αποδυτήρια και στο αεροπλάνο με συνθήματα, πειράγματα και τραγούδια. Πρωταγωνιστές οι Γιώργος Τζαβέλλας και Κώστας Μανωλάς, ενώ οι συμπαίκτες του τον αποθέωναν και του πετούσαν πετσέτες! Στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας προκρίθηκε η Ελλάδα.

Οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος παρά την πίεση που δέχθηκαν από τους Ρουμάνους, προηγήθηκαν μέσα στο Βουκουρέστι με τον Κώστα Μήτρογλου στο 23' και κάπου εκεί κλείδωσαν την πρόκριση σε συνδυασμό με το 3-1 του πρώτου αγώνα στο «Γ.Καραϊσκάκης». Οι γηπεδούχοι δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα αφού και το δικό τους γκολ το... βάλαμε εμείς, έπειτα από λάθος συνεννόηση του Τοροσίδη με τον Παπασταθόπουλο στο 55'. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Φερνάντο Σάντος, που με δυσκολία συγκρατούσε τα δάκρυα του, δήλωσε πως αφιερώνει την νίκη στον Ελληνικό λαό, στον θεό και στην μητέρα του.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1922: Ιδρύονται συνοικισμοί σε ολόκληρη την Ελλάδα για τη στέγαση των προσφύγων της Μικρασίας, ο αριθμός τους έφθασε σχεδόν τις 100.000.

1945: Η δίκη της Νυρεμβέργης στην οποία 22 εξέχοντες Ναζί καταδικάζονται για εγκλήματα πολέμου.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1764: Christian Goldbach, πρωτοπόρος της μαθηματικής επιστήμης, πρωσικής καταγωγής, δημιουργός του ομώνυμου θεωρήματος.



Η ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΟΥΛΑΠΑ

Λίγοι γνωρίζουν ότι, σύμφωνα με τον νόμο 3610/2007, «όποιος καταγγείλει και πιστοποιηθεί φορολογική ή τελωνειακή παράβαση δικαιούται από το Δημόσιο αμοιβής ίσης με το 1/10 των προστίμων που εισπράχθηκαν». Στον ίδιο νόμο προβλέπεται ότι «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ρυθμίζονται οι ειδικότερες προϋποθέσεις, η αρμόδια υπηρεσία και η διαδικασία καταβολής στους δικαιούχους της αμοιβής που προβλέπεται». Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Νταβλούρος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, υπέβαλε ερώτηση στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο να εξηγήσουν για ποιον λόγο εδώ και πέντε χρόνια δεν ενεργοποιείται αυτός ο νόμος.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, με την απάντησή του, ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για την ενεργοποίηση του νόμου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η ενεργητική συνδρομή των πολιτών στην εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης δημόσιας πολιτικής για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της παραβατικότητας είναι μείζονος σημασίας», αλλά και ότι «η συνεχής ηθική ευαισθητοποίηση και εγρήγορση των πολιτών είναι προϋπόθεση για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, ανεξάρτητα από τα υλικά κίνητρα που δύναται να θεσμοθετηθούν».

Και ο πλέον αδαής αντιλαμβάνεται ότι βρισκόμαστε πλέον εγγύτατα στο άνοιγμα του κλάδου των «επαγγελματιών καταγγελλόντων». Το κράτος, εμμέσως πλην σαφώς, παροτρύνει τους απελπισμένους πολίτες να ξεκινήσουν το «σπορ» της κατάδοσης για να πάρουν μερτικό από τα λάφυρα που θα αποκομίσει από τους παραβάτες η Εφορία. Η μεταλλαγμένη Κατοχή έχει ανάγκη από τους πληροφοριοδότες της και ποντάρει στο καθεστώς της ανάγκης, ούτως ώστε να παραβιάσει ο λαός μας τον ιδιαίτερο ηθικό κώδικά του, που απαγορεύει διά ροπάλου την... εκποίηση πληροφοριών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν συμπολίτες μας.

Αν η κυβέρνηση ήθελε να δώσει ηθικό περιεχόμενο στην πάταξη της φοροδιαφυγής, θα ιδεολογικοποιούσε το ζήτημα και δεν θα πρόσφερε καμία υλική αμοιβή γι' αυτού του είδους την... ενημέρωση. Η θεσμοθέτηση χρηματικού «επάθλου» για όσους «καρφώνουν» φορολογικούς παραβάτες θα οδηγήσει σε υπερβολές και σωρεία ανυπόστατων κατηγοριών. Η μνημονιακή κουκούλα περισσότερο θα βλάψει παρά θα ωφελήσει...

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΓΙΩΝΕΙ ΤΟΝ «ΑΤΤΙΛΑ»!


Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 15/11/2013 από την ανακήρυξη του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους. Συνέπεσε και με την εκδημία του Γλαύκου Κληρίδη, παλαίμαχου πολιτικού και πρώην Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος υπήρξε αγνός Έλληνας, παρά την εμμονή του υπέρ του Σχεδίου Ανάν. Ο Ελληνισμός έως σήμερα κατόρθωσε να εμποδίσει την αναγνώριση των κατεχόμενων εδαφών ως κρατικής οντότητας και να επιβάλει διεθνώς την Κυπριακή Δημοκρατία ως τον μόνο νόμιμο εκπρόσωπο των κατοίκων της Μεγαλονήσου. Απαιτείται προσοχή στην αποφυγή λαθών για να διατηρήσουμε αυτά που επιτύχαμε. Μία ανασκόπηση της τουρκοκυπριακής πολιτικής εξάγει χρήσιμα διδάγματα:

Έτυχε να βρεθώ στην Κύπρο την ημέρα της ανακηρύξεως του ψευδοκράτους από τον μακαρίτη Ραούφ Ντενκτάς, σφαγέα των Ελληνοκυπρίων και εφαρμοστή των εντολών των στρατοκρατών της Άγκυρας. Μου έκανε εντύπωση η αρθρογραφία του τουρκοκυπριακού Τύπου, όπως μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε στις ελληνοκυπριακές εφημερίδες. Ακόμη και οι αριστερές φωνές των Τουρκοκυπρίων πανηγύριζαν με το επιχείρημα ότι έτσι δικαιώνεται η αρχή των εθνοτήτων του Λένιν. Οι Τούρκοι της Κύπρου είναι ενωμένοι κατά του Ελληνισμού, ασχέτως κομματικών ή ιδεολογικών διαφορών που έχουν μεταξύ τους. Αυτό δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να το καταλάβουν οι επικεφαλής του ΑΚΕΛ, της Αριστεράς των Ελληνοκυπρίων, και καλλιέργησαν μία αφελή έως ουτοπική αντίληψη ότι θα βρουν τρόπο συνεννοήσεως με τα «προοδευτικά» στοιχεία της άλλης πλευράς. 

Επικίνδυνοι ακροβατισμοί που κατέρρευσαν παταγωδώς κατά τη αποτυχημένη προεδρία του ΑΚΕΛικού Δημήτρη Χριστόφια. Μία άλλη αυταπάτη μερικών Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων είναι η αναζήτηση γεφυρών μέσα από την ιστορική καταγωγή των Τουρκοκυπρίων. Διαβάσαμε για ελληνόφωνους μουσουλμάνους και άλλα εντυπωσιακά, αλλά κενά περιεχομένου. Ναι, έως τις αρχές του προηγουμένου αιώνος αρκετοί μουσουλμάνοι της Κύπρου γνώριζαν ότι ήσαν εξισλαμισμένοι Έλληνες ορθόδοξοι, οι γνωστοί Λινομπάμπακοι (και λινάρι και βαμβάκι, μεικτού θρησκεύματος).

Όμως αυτές οι αναμνήσεις έσβησαν οριστικά με την επιβολή του κεμαλισμού στην Τουρκία και την προπαγάνδα που επεκτάθηκε στην Κύπρο από τη δεκαετία του 1920. Στο αποκορύφωμα των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού, οι αγωνιστές για την Ενωση με την Ελλάδα (1955-1959) βρήκαν απέναντι τους Τουρκοκυπρίους ως αντιπάλους και φανατικούς υποστηρικτές της βρετανικής αποικιοκρατίας. Τουρκοκύπριοι έσφαζαν Ελληνες σε χωριά, Τουρκοκύπριοι υπηρετούσαν ως αστυνομικοί των Αγγλων και έδερναν Ελληνόπουλα του σχολείου, Τουρκοκύπριοι απαγχόνιζαν ως δήμιοι τα παλικάρια της Κύπρου που θανατώθηκαν μαχόμενα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Ο αρνητικότατος ρόλος των Τουρκοκυπρίων συνεχίστηκε έως το 1974. Από την ανταρσία τους τον Δεκέμβριο του 1963 έως και την εισβολή του «Αττίλα» εκπαιδεύονταν, έκρυβαν όπλα και ακολουθούσαν πιστά τα σχέδια που εκπόνησε από το 1954 η Αγκυρα για κατάληψη μέρους ή όλης της νήσου. Ο ίδιος ο Ντενκτάς παραδέχτηκε στον δημοσιογράφο Σταύρο Σιδερά ότι πολλοί από τους αγνοουμένους του Ιουλίου - Αυγούστου 1974 σφαγιάστηκαν από παραστρατιωτικές ομάδες Τουρκοκυπρίων που ο ίδιος οργάνωσε.

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παύσουμε να ερευνούμε την τύχη των αγνοουμένων μας. Απλώς καλό είναι να κρατούν την ομολογία του Ραούφ Ντενκτάς στον νου τους όσοι καλοπιάνουν την τουρκοκυπριακή παράνομη ηγεσία και ελπίζουν σε διαλλακτική στάση. Σήμερα στα Κατεχόμενα κατοικούν λίγοι Τουρκοκύπριοι και πολλοί έποικοι από την Ανατολία. Το «ναι» στο Σχέδιο Ανάν το 2004 είπαν κυρίως οι έποικοι, οι κουβαλητοί, αυτοί που παραβιάζουν κάθε διεθνή συνθήκη περί αλλοιώσεως πληθυσμιακών και εθνολογικών δεδομένων. Ουδεμία συζήτηση μπορεί να γίνει για λύση του Κυπριακού με τον στρατό του «Αττίλα» και τους εποίκους παρόντες. Αν δεν προβλέπεται η αποχώρησή τους, είναι σαν να νομιμοποιούμε την εισβολή. Η διαπραγμάτευση επί της λογικής των δύο συνιστώντων κρατιδίων (states) βλάπτει. Να αναζητήσουμε μία λύση που θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και δεν θα παγιώνει τον «Αττίλα».

ΕΝΟΨΕΙ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ


Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται πριν τον Απρίλιο του 2014 αναφορικά με την μελλοντική ενίσχυση της ΠΑ, ενίσχυση η οποία κρίνεται ως απόλυτα απαραίτητη ενόψει τόσο της έλευσης των τουρκικών F-35 όσο και της ολοκλήρωσης του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 της ΤΗΚ. Ο Απρίλιος είναι η περίοδος που τοποθετείται ως χρονικό ορόσημο από το ΥΠΕΘΑ  καθώς μετά από αυτό πολλά από τα δεδομένα στην πολιτική ζωή της χώρας ενδέχεται να μεταβληθούν. Αυτό γιατί οι ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα σημαντικών εξελίξεων με κυβερνητική μεταβολή.

Οι εξελίξεις πρόκειται να επικεντρωθούν σε δύο τομείς: Ο ένας η προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών και ο άλλος το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ. Για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη δύο είναι τα σενάρια που φαίνονται πως προκρίνονται: το πρώτο έχει να κάνει με την προμήθεια μεταχειρισμένων αεροσκαφών Mirage 2000 από χώρες του Κόλπου (Κατάρ, Η.Α.Ε.) και ή τη Γαλλία και το δεύτερο από τις ΗΠΑ. Η συνεργασία της ΠΑ με την Αεροπορία του Κατάρ είναι δεδομένη. Η παρουσία στην Ελλάδα για ένα σχεδόν μήνα (13/9 – 10/10) 4 Mirage 2000-5EDA του Κατάρ ήταν μια ευκαιρία για τα ελληνικά πληρώματα της 114ΠΜ να αξιολογήσουν από κοντά τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Ως καλύτερη λύση προκρίνεται όμως η προμήθεια μεταχειρισμένων Mirage 2000-9 των Η.Α.Ε

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε και η επίσκεψη του αρχηγού της ΠΑ αντιπτεράρχου (Ι) Ευάγγελου Τουρνά στα Η.Α.Ε, μεταξύ 15 και 18 Νοεμβρίου.  Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήταν και το ενδεχόμενο πιθανής συμφωνίας για την μεταπώλησή τους στην Ελλάδα. Τα Η.Α.Ε. έχουν εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία τους να τα πωλήσουν σε όποια χώρα ενδιαφέρεται. Τις ίδιες όμως πιθανότητες για ενίσχυση σε μεταχειρισμένο υλικό έχουν και τα αμερικανικά μαχητικά. Οι δύο τύποι για τους οποίους υπάρχει το ενδιαφέρον είναι το F-16 από παλαιότερα block παραγωγής και το F-15C/D. 

Μπορεί το ενδεχόμενο των FR-15C/D να μοιάζει πιο απίθανο από αυτό των F-16 αλλά κύκλοι του ΓΕΑ το θεωρούν ως μια καλή εναλλακτική λύση και με μεγάλη ακτίνα δράσης. Η αμερικανική Αεροπορία πρόκειται να προχωρήσει σε αποσύρσεις σημαντικού αριθμού των αεροσκαφών αυτών στο πλαίσιο των μεγάλων περικοπών του αμυντικού της προϋπολογισμού. Η προμήθεια των μεταχειρισμένων αεροσκαφών δεν πρόκειται να επηρεάσει το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16block 50 και 52+. Το πρόγραμμα ύψους 1,4 δισ. € πρόκειται να εκτελεστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Θα είναι και το μοναδικό μεγάλο πρόγραμμα της ΠΑ μέχρι το 2020. Η καθυστέρησή της υλοποίησή του, σε σχέση με το αντίστοιχο τουρκικό- θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Αυτό της τοποθέτησης ραντάρ AESA στα αεροσκάφη. Το νέο πρόγραμμα αποτελεί μια συγχώνευση του CCIP και της εγκατάστασης στα F-16 ενός από τα ραντάρ RACR ή SABR.

Ένα ραντάρ AESA στα F-16 της ΠΑ πρόκειται να μειώσει κατά πολύ το χάσμα που θα δημιουργηθεί με την άφιξη των τουρκικών F-35. Το πρόγραμμα θα είναι κλιμακωτό. Οι μεγαλύτερες επεμβάσεις θα εστιαστούν στα F-16 block 50 ενώ τα F-16 block 52+ θα δεχθούν τόσο το AESA όσο και ορισμένα από τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν τα F-16 block Adv. Θεωρείται πως αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του το ραντάρ που θα έχει επιλεγεί θα εγκατασταθεί και στα F-16 block Adv. τα οποία φέρουν το ίδιο ραντάρ με τα block 52+. Το ποιο θα είναι αυτό (υπάρχουν δύο υποψήφια συστήματα το SABR της Northrop Grumman και το RACR της Raytheon) θα εξαρτηθεί από την επιλογή του μεταχειρισμένου μαχητικού. Εάν αυτό θα είναι το F-16 τότε θα προτιμηθεί το SABR. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει προμήθεια του RACR.

Σε κάθε περίπτωση η ενίσχυση της ΠΑ θα συνδυαστεί με παράλληλη αναβάθμιση του δικτύου Αεράμυνας. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετείται η προμήθεια ενός νέου συστήματος SHORADS (ρωσικής προέλευσης) τα οποία έχουν εξαιρετικές δυνατότητες στην αποκάλυψη στόχων stealth. Οι παραπάνω αποφάσεις έχουν σαφή προτεραιότητα στη λίστα επιλογών του ΥΠΕΘΑ και της ΠΑ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα η ΠΑ με το υπάρχον δυναμικό ότι θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί τόσο στα εκσυγχρονισμένα F-16 όσο και στα F-35 της ΤΗΚ.

Όλες οι ανωτέρω λύσεις είναι οι μοναδικές που εξετάζονται  προς το παρόν και που θα δώσουν στην ΠΑ ένα ορίζοντα δεκαπενταετίας διαμορφώνοντας  μια υπολογίσιμη δύναμη. Λύσεις οι οποίες συνδυάζουν το δυνατότερο χαμηλό κόστος με την υψηλότερη δυνατή ωφέλεια. Πρόκειται πραγματικά για το έλασσον που μπορεί να γίνει στην αντιμετώπιση της τουρκικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι κονδύλια δεν επαρκούν –ούτε και υπάρχουν- για την αγορά ενός μαχητικού 5ης γενιάς.