19 Νοεμβρίου, 2013

ΙΡΑΝ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ: ΜΗΝ ΖΗΤΑΤΕ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ


Προειδοποίηση προς τις εμπλεκόμενες με το θέμα του Ιράν μεγάλες δυνάμεις να μην προχωρήσουν σε «υπερβολικά αιτήματα», τα οποία θα εγκυμονούσαν τον κίνδυνο να «περιπλακεί» η σύναψη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, Χασάν Ροχανί.

«Κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις (στη Γενεύη) επετεύχθη σημαντική πρόοδος, αλλά όλος ο κόσμος θα πρέπει να έχει κατά νου ότι τα υπερβολικά αιτήματα μπορεί να περιπλέξουν τη διαδικασία προς μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής» δήλωσε ο Ροχανί σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στις αρχές του μήνα, οι χώρες της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) προσέγγισαν την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Ιράν για τον περιορισμό των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα μια ελάφρυνση των κυρώσεων που πλήττουν την ιρανική οικονομία.Οι δύο πλευρές αναμένεται να ξαναρχίσουν συνομιλίες την Τετάρτη για να εξετάσουν ένα κείμενο που τροποποιήθηκε από την Γαλλία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Για «σημαντική πρόοδο» που σημειώνουν ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο Τζον Κέρι, υποδεχόμενος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε όλες τις πλευρές να εκμεταλλευτούν όσο περισσότερο μπορούν το «σημερινό παράθυρο ευκαιρίας» και να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες για συνολική επίλυση του προβλήματος. Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Ευ.Βενιζέλος εναντίον του, για την πρόσκληση προς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσουν τα επικείμενα νομοσχέδια της κυβέρνησης, απαντά ο Αλ.Τσίπρας σήμερα, Τρίτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για πανικό του κ. Βενιζέλου, ο οποίος «δεν διστάζει να κατηγορήσει για αποστασία όσους βουλευτές του δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κυρίου Σαμαρά και να ψηφίζουν τα πιο ακραία και λαοκτόνα μέτρα». Στο ζήτημα αναμένεται να αναφερθεί ο Αλ.Τσίπρας και κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Λουκέτο θα μπαίνει τις νυχτερινές ώρες στο Πεδίον του Άρεως, για πρώτη φορά στην ιστορία του, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν περισταστικά εγκληματικότητας και βανδαλισμών. Η Περιφέρεια Αττικής, αρμόδια για το χώρο, θα εφαρμόσει το μέτρο τις επόμενες ημέρες όταν ολοκληρωθεί η περίφραξή του. Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο, με τον υπουργό Παιδείας να έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στη Δικαιοσύνη κατά της απεργίας. Από τα ξημερώματα της Τρίτης βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διοικητικών υπαλλήλων και φοιτητών στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης, την Ιατρική Σχολή και το Πολυτεχνείο. Την ίδια ώρα, συνεδριάζει ο σύλλογος στο ΑΠΘ για επανέναρξη των κινητοποιήσεων. Στις 11:00 το πρωί θα τελεστεί -δημοσία δαπάνη και με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία- η κηδεία του πρώην προέδρου της Κύπρου, Γλαύκου Κληρίδη, ενώ θα τηρηθεί δημόσια αργία. Τη Δευτέρα, πολιτικοί και πολίτες κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας, όπου είχε εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του.

Κόσμος

Φωνάζοντας το σύνθημα «θα αντέξουμε» περπάτησαν ανάμεσα στα ερείπια που άφησε πίσω του ο τυφώνας Χαϊγιάν οι επιζώντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πάστορα για πορεία επιζώντων, με στόχο να ανεβάσουν το ηθικό σε μία χώρα που μόλις τώρα ξεκινά να συντονίζει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας. Η κυβέρνηση έχει χωρίσει σε τμήματα τις πληγείσες περιοχές, η ευθύνη για τις οποίες θα κατανεμηθεί σε εγχώριες και ξένες δυνάμεις που έχουν κληθεί να συνδράμουν στις επιχειρήσεις.

Σοκαρισμένη ξύπνησε η γαλλική πρωτεύουσα μετά τους πυροβολισμούς αρχικά στα γραφεία της Liberation στο κέντρο της πόλης και, έπειτα, στην Ντεφάνς: Το ανθρωποκυνηγητό για τον δράστη συνεχίζεται, ο οποίος θεωρείται ότι εθεάθη τελευταία φορά σε σταθμό του μετρό, ενώ η φύλαξη σε εφημερίδες και κανάλια είναι ενισχυμένη. Η εισαγγελία θεωρεί πως οι δύο επιθέσεις και εκείνη προ ημερών στο BFMTV συνδέονται και έχει δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες του δράστη, ζητώντας πληροφορίες για την ταυτότητά του.

Σε 14 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία που έπληξε τη Σαρδηνία, ενώ εκατοντάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους από τις ισχυρές καταιγίδες. Ασαφής είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, μία γέφυρα κατέρρευσε ενώ καταγράφονται αρκετά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις οδικές και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται και για τη βόρεια και κεντρική ηπειρωτική Ιταλία.

Στα προεδρικά της καθήκοντα επέστρεψε η πρόεδρος της Αργεντινής και η πρώτη της ενέργεια ήταν να κάνει τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που όλοι περίμεναν. Η ίδια εμφανίστηκε και στις τηλεοπτικές κάμερες, για πρώτη φορά μετά από 1,5 μήνα, εμφανώς αδυνατισμένη αλλά ευδιάθετη, για να ευχαριστήσει όσους ενδιαφέρθηκαν για την υγεία της. Ο ανασχηματισμός, πάντως, με αιχμή την οικονομία είχε ένα σαφές μήνυμα: το οικονομικό μοντέλο δεν αλλάζει. Κατηγορίες για επίθεση απαγγέλθηκαν στον Τζορτζ Ζίμερμαν -η αθώωση του οποίου για το θάνατο του νεαρού Τρέιβον Μάρτιν είχε προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στις ΗΠΑ- μετά από μήνυση που υπέβαλε η σύντροφός του, υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια καβγά την σημάδεψε με καραμπίνα.

Οικονομία

Η Volkswagen βρίσκεται στην κορυφή της εφετινής αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις βιομηχανικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, έχοντας προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 9,5 δισ. ευρώ το 2012. Συνολικά, οι επιχειρήσεις με έδρα στην ΕΕ (527 εταιρείες) αύξησαν τις επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη κατά 6,3%. Ωστόσο, όπως και το προηγούμενο έτος, υστερούσαν σε σύγκριση με τις ομόλογες εταιρείες των ΗΠΑ (+ 8,2 %).

Διαψεύδει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων μένει για μία ακόμη φορά στα χαρτιά. Μέσω του Twitter, ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα «λανθασμένα, γραμμένα από στενή οπτική που δεν στηρίζονται πουθενά».

Αθλητισμός

Ιστορικής σημασίας είναι η Τρίτη για το Γιβραλτάρ. Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου θα δώσει τον πρώτο της αγώνα με αντίπαλο τη Σλοβακία, στην πόλη Αλγκάρβε της Πορτογαλίας. Το Γιβραλτάρ έγινε το 54ο μέλος της FIFA τον περασμένο Μάιο μέσα από πολυετείς διεκδικήσεις που εξελίχθηκαν σε αναμέτρηση με την Ισπανία, τη χώρα που αντιστεκόταν στην αναγνώριση της οικείας ομοσπονδίας. Όλα αυτά ανήκουν όμως στο παρελθόν, καθώς ο «Βράχος», όπως αποκαλείται διεθνώς η χώρα που ενώνει την Ευρώπη με την Αφρική, θα είναι παρούσα πλέον σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις.

Πανέτοιμη είναι η Εθνική για τον αγώνα της Τρίτης με τη Ρουμανία (21:00, MEGA) όπου θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το 3-1 του πρώτου αγώνα και να πάρει την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Ο Σάντος προπόνησε τους παίκτες τους για περίπου 45 λεπτά χωρίς ένταση στις ασκήσεις, ενώ σημειώθηκε και ένα ευτράπελο, αφού οι Ρουμάνοι προσπάθησαν να κατασκοπεύσουν όλη την ροπόνηση της Εθνικής, η οποία ήταν ανοιχτή προς όλους μόνο για το πρώτο τέταρτο. Οι άνθρωποι της ΕΠΟ ωστόσο εντόπισαν τον βοηθό του Βίκτορ Πιτούρκα, Φλορίν Μαρίν και του ζήτησαν να αποχωρήσει! Την τέταρτη του νίκη στο πρωτάθλημα της Football League σημείωσε ο Τύρναβος επικρατώντας 1-0 του Ηρακλή, χάρη σε γκολ του Σαχινίδη στο 67' στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 8ης αγωνιστικής στον Βόρειο Όμιλο. Μόλις 8 βαθμούς σε ισάριθμα ματς έχει συγκεντρώσει ο «Γηραιός».


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1942: Η μάχη του Stalingrad, όπου οι σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκωφ περνούν στην αντεπίθεση κατ’ εφαρμογή της επιχείρησης Ουρανός.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1917: Indira Gandhi, Ινδή πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας της μεταξύ 1966-1975 και 1980-1984.

1944: Αγνή Μπάλτσα, καταξιωμένη παγκοσμίως υψίφωνος από την Λευκάδα.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1828: Franz Schubert, Αυστριακός συνθέτης.

1988: Χριστίνα Ωνάση, κόρη και κληρονόμος του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση.





ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΕ ΕΕ: "ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗ ΣΑΣ ΓΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ"!


Προκλητικός εμφανίζεται ο σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν σε αυστριακή εφημερίδα, Γιγκίτ Μπουλούτ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία!«Η Ευρώπη χάνει από την ισχύ της και για την επανάκτησή της έχει την ανάγκη των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Τουρκίας», είπε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής των συμβούλων του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιγκίτ Μπουλούτ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντι Πρέσε», καταλήγοντας πως «η Τουρκία δεν απέχει πολύ από το να στρέψει την πλάτη της στην Ευρώπη». Σε ένα άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Μπουλούτ σημείωσε πως «παλαιότερα στην Κύπρο όλοι οι Τούρκοι ήθελαν την ελληνική υπηκοότητα, σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο»

Ο Μπουλούτ προειδοποίησε την ΕΕ πως «για το δικό της καλό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επανεξετάσει τη θέση της Τουρκίας», ενώ ερμηνεύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Ερντογάν για μια «μεγάλη Τουρκία», τονίζει πως η χώρα του θέλει να έχει ηγεμονικό, αλλά όχι ιμπεριαλιστικό ρόλο και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την κατάρρευση των μοναρχιών και την ίδρυση των εθνικών κρατών που αποφεύγουν πλέον τους μεγάλους συγκεντρωτισμούς ισχύος, η Τουρκία είναι μία από αυτές τις νέες δυνάμεις. Όσον αφορά τα εσωτερικά προβλήματα, ο Μπουλούτ υποστήριξε πως δεν υπάρχει «κουρδικό πρόβλημα» και πως όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ανεξάρτητα της εθνικής τους προέλευσης. Επίσης ανέφερε πως στους Κούρδους είναι ανοικτοί όλοι οι δρόμοι, από τώρα και στο εξής δεν υπάρχει από καμία άποψη καμία διαίρεση στην Τουρκία, όλοι θα στρέφονται προς την Τουρκία και για παράδειγμα, όπως σημειώνει, ενώ παλαιότερα στην Κύπρο όλοι οι Τούρκοι ήθελαν την ελληνική υπηκοότητα, σήμερα συμβαίνει το αντίστροφο.

Ισχυρίζεται ακόμη πως στην Τουρκία υπάρχει μια κίνηση στα Μέσα Ενημέρωσης ενάντια στην κυβέρνηση της στην οποία επιτίθεται ο,τιδήποτε και αν αυτή πράττει, αγνοώντας ταυτόχρονα τις επιτυχίες της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα το γεγονός, όπως λέει, ότι ενώ πριν δέκα χρόνια Αυστρία και Τουρκία είχαν την ίδια οικονομική ισχύ σήμερα η Τουρκία έχει τη διπλάσια, ή το ό,τι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια του Μάαστριχτ και επιπλέον το δημόσιο χρέος της είναι στο 30% του ΑΕΠ έναντι του 100% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.  Στο πλαίσιο αυτό ο ίδιος, τονίζοντας πως η παγκόσμια τάξη και η θέση της Τουρκίας έχουν αλλάξει, προειδοποιεί πως ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν αποδέχεται πιέσεις και θα συνεχίσει την πορεία του και πως η Γερμανία και η ΕΕ πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον η παλιά Τουρκία, που μπορεί να ελέγχεται και να χειραγωγείται, όπως δεν υπάρχει πλέον ο "ασθενής του Βοσπόρου".

Ο επικεφαλής των συμβούλων του Ερντογάν, παραθέτοντας και άλλα στοιχεία για τις οικονομικές επιτυχίες της χώρας του, όπως, την αύξηση του ΑΕΠ μέσα σε δέκα χρόνια από τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο δολάρια —τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα— με στόχο μέχρι το 2023 να αυξηθεί έως και σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, τονίζει πως αυτή η ισχύς της Τουρκίας φαίνεται να μην αρέσει στην Ευρώπη.  Τέλος χαρακτηρίζει σημαντική για την τουρκική ενεργειακή πολιτική την πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία του ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ Μασούντ Μπαρζανί και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, σημειώνοντας ακόμη πως συνεχίζεται η ειρηνευτική διαδικασία με το PKK, που έχει αρχίσει την απόσυρση δυνάμεών του, ενώ αλλάζουν οι οικονομικές συνθήκες και αντί της φτώχειας που δημιουργεί τρομοκρατία, όπως σημειώνει, υπάρχει τώρα χρήμα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχει τρομοκρατία.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ


Έχετε τώρα τρόπο να απειλήσετε την τρόικα. Βάλτε το πιστόλι πάνω στο τραπέζι όπως έκαναν παλιά οι χαρτοπαίκτες και κάντε το".Αυτό είναι το νόημα της έκθεσης της BofA Meryll Lynch με τίλτο «Η άβολη αλήθεια για την Ελλάδα» (Inconvenient Truth about Greece), με επικεφαλής τον Έλληνα αναλυτή, Αθ. Βαμβακίδη, που προχωρά σε μια πολιτική εκτίμηση που έχει τεράστια σημασία και αποδεικνύει ότι σε μια Ελλάδα με πολιτική ηγεσία που θα είχε ισχυρό εθνικό φρόνημα θα μπορούσε να υπάρξει ουσιαστική διαπραγμάτευση του χρέους.

Αφού πλέον η Ελλάδα είναι σε θέση ισχύος έναντι των δανειστών της!

"Η τρόικα απειλεί την Ελλάδα να διακόψει το πρόγραμμα βοηθείας (σ.σ.: επιπλέον δανεισμού), αν η χώρα δεν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για απολύσεις και περαιτέρω μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά όσο η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα η απειλή της τρόικας να σταματήσει το πρόγραμμα, αντί να συμφωνήσει σε μια αναδιάρθρωση του χρέους, στερείται αξιοπιστίας" αναφέρει.

Και συνεχίζει: "Και αυτό γιατί η Ελλάδα θα μπορούσε να καλύψει τις βασικές της ανάγκες εάν σταματούσε να πληρώνει τα χρεή της τα περισσότερα από τα οποία αφορούν την ίδια της Ευρώπη".

Δηλαδή, "Βγάλτε το "πιστόλι" της διακοπής του προγράμματος πάνω στο τραπέζι και απειλείστε τους στα σοβαρά ότι αν δεν "κουρέψουν" το χρέος, θα διακόψετε το πρόγραμμα. Δεν έχετε πλέον ανάγκη τα λεφτά τους για να ζήσετε"!

Στην έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα πριν λίγο αναφέρεται ότι "Τώρα είναι η καταλληλότερη στιγμή για να πιέσει η Ελλάδα την τρόικα για μείωση χρέους αφού η σημερινή δυναμική χρέους – ανάπτυξης, δεν είναι βιώσιμη και, κατά συνέπεια, προβλέπει επιμήκυνση των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων. Το “κούρεμα” του χρέους βγαίνει από τα σενάρια".

Το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας είναι ύψους 10,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα BofA, 4,4 δισ. ευρώ για το 2014 και 6,5 δισ. ευρώ για το 2015. Άρα η χρηματοδότηση αναμένεται από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ, εκδόσεις ομολόγων υποστηριζόμενα από την εγχώρια αποταμίευση, μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή και (όχι και τόσο πιθανό) μετάθεση ομολόγων που ωριμάζουν από τις κεντρικές τράπεζες, στο σενάριο προστίθεται και μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα.Δηλαδή εμμέσως, πλην σαφώς καλεί την ελληνική κυβέρνηση να κάνει "σοβαρή διαπραγμάτευση" και να πιέσει την τρόϊκα, αφού έχει όλα τα ατού με το μέρος της!

Όταν το λέει αυτό η Bank of America, τι παραπάνω να πουν στην Ελλάδα οι φωνές που κατακρίνουν στην κυβέρνηση για ανυπαρξία ουσιαστικής διαπραγμάτευσης και για "νενεκισμό";

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ


Με την ΠΑ να απέχει από κάθε παρουσία στην Κύπρο από το 2000 η τουρκική Αεροπορία φρόντισε να κάνει αισθητή την παρουσία της στη Μεγαλόνησο επί έξι ημέρες πραγματοποιώντας συνεχείς πτήσεις πάνω από τη Λευκωσία και παραβιάζοντας τον Εναέριο Χώρο της κυπριακής Δημοκρατίας. Δύο τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν σήμερα το πρωί το FIR Λευκωσίας και τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιώντας πτήση από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προς την Τουρκία. Πιθανόν να πρόκειται για μαχητικά F-16 που ήταν σταθμευμένα στην Τύμπου, λόγω των εορτασμών της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου και σήμερα αναχώρησαν για τη Τουρκία.

Η προκλητικότητα όμως των Τούρκων πιλότων δεν σταμάτησε εκεί. Συγκεκριμένα, στις 11:44 τα αεροσκάφη πραγματοποίησαν διέλευση από ανατολικά/νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά πάνω από τη γραμμή αντιπαράταξης παρά την περιοχή ΣΟΠΑΖ στη Λευκωσία σε χαμηλό ύψος, Στη συνέχεια στράφηκαν προς Βορρά και πετώντας πάνω από τον Πενταδάχτυλο απομακρύνθηκαν προς Τουρκία.Η διέλευση πάνω από την περιοχή ΣΟΠΑΖ σε χαμηλό ύψος, προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους.

Δεν ήταν όμως μόνο το σημερινό περιστατικό.

Από  τις 13 Νοεμβρίου (προπαραμονή της επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους) τα ραντάρ της Εθνικής Φρουράς κατέγραψαν πάνω από 10 παραβιάσεις του Εναερίου Χώρου της κυπριακής Δημοκρατίας από τουρκικά  μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη καθώς και από ελικόπτερα.

Στις 13 Νοεμβρίου ζεύγος μαχητικών F-16 πέταξε πάνω από την Κερύνεια, τη Μόρφου και την κατεχόμενη Λευκωσία και προσγειώθηκε στις 13:29 στο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου.

Στις 14 Νοεμβρίου ένα F-16 από τις 15:08 έως τις 15:36 πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση για την παρέλαση στην κατεχόμενη Λευκωσία.

Στις 15 Νοεμβρίου και τα δύο F-16 που στάθμευαν στην Τύμπου πέταξαν στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 11:58 έως τις 12:40, λαμβάνοντας μέρος στην παρέλαση για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Την ίδια μέρα, το ένα F-16 έκανε πτήση από τις 15:28 έως τις 16:00 πάνω από την κατεχόμενη Λευκωσία και προσγειώθηκε και πάλι στην Τύμπου.

Η τουρκική δραστηριότητα πάνω από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου είχε ως μοναδικό στόχο τον εκφοβισμό των Κυπρίων Αλλά και ένα ακόμη: Πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης παιρνούν το μήνυμα ποιος έχει το δικαίωμα να πετά πάνω από την Κύπρο και ποιος όχι!

Η ΠΑ την τελευταία φορά που μαχητικά της επιχείρησαν σε κυπριακό έδαφος ήταν η 22η Οκτωβρίου του 2000 όταν δύο F-16 block 30 είχαν προσγειωθεί στην ΑΒ της Πάφου για τις ανάγκες της άσκησης Νικηφόρος – Τοξότης.

Έκτοτε η ΠΑ είναι πλήρως απούσα από την Κύπρο μην παρέχοντας κανένα αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό όχι γιατί έτσι αποφάσισαν οι επιτελείς της ΓΕΑ αλλά γιατί έτσι είναι οι εντολές που παίρνουν από την πολιτική ηγεσία.