17 Νοεμβρίου, 2013

Η ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ


«Ελάχιστη απάντηση το αίμα τους, μόνη δικαιοσύνη η λαοκρατία». Με αυτή την απειλητική αναφορά κλείνει το 18σελιδο κείμενο της πρωτοεμφανιζόμενης οργάνωσης «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» με το οποίο ανέλαβε την ευθύνη για την αιματηρή επίθεση - πριν από 17 ημέρες- στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, που κόστισε την ζωή σε δύο μέλη της ενώ ένα ακόμη τραυματίσθηκε. 

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούν για κείμενο που προέρχεται από «παλιούς του εγχώριου αντάρτικου πόλης» και του «επιτελικού κέντρου»  της εγχώριας ένοπλης δράσης. Ωστόσο εντοπίζουν σειρά ομοιοτήτων στο κείμενο της οργάνωσης αυτής με παλαιότερες προκηρύξεις της ένοπλης ομάδας «Επαναστατικός Αγώνας» που εξαρθρώθηκε το 2010 αλλά και της οργάνωσης «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ανέλαβε με  καθυστέρηση  έξι μηνών  την ευθύνη για την  ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού, τον Ιανουάριο του 2013.   

Ακόμη σημειώνουν ότι το «αστέρι» σύμβολο της νεοεμφανιζόμενης οργάνωσης παραπέμπει και σε ένοπλες οργανώσεις που έδρασαν τις προηγούμενες δεκαετίες . Αντιθέτως οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι το κείμενο για την επίθεση στη Χρυσή Αυγή έχει «χαώδεις διαφορές» από ολιγοσέλιδα κείμενα με υβριστικές αναφορές  της οργάνωσης «Σέχτα Επαναστατών»  για την οποία είχαν διατυπωθεί υπόνοιες ότι υποκρυπτόταν πίσω από την διπλή δολοφονία του Νέου Ηρακλείου.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ανέμεναν την εμφάνιση μιας νέας ένοπλης οργάνωσης και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για μία «σύμπραξη» ενόπλων ομάδων, όπως υποδηλώνει εξάλλου και το όνομά της ή για μια «διάσπαση»  από ένα προηγούμενο ένοπλο σχήμα. Την ίδια ώρα κλιμάκιο της ΕΛΑΣ βρίσκεται στο σημείο εναπόθεσης της σακούλας σκουπιδιών με το στικάκι που περιείχε το κείμενο ανάληψης της ευθύνης στο σκοπευτήριο Καισαριανής.

Μάλιστα αναζητούνται για καταθέσεις άτομα που ήταν στο σημείο εκείνο και πιθανόν να είδαν τον άγνωστο που άφησε την σακούλα. Μέχρι στιγμής οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στέκονται στα εξής 12 σημεία:

1. Στις αναφορές της οργάνωσης ότι  «η δολοφονία των δύο μελών της Χρυσης Αυγής είναι η αφετηρία της λαϊκής εξόρμησης για να σταλούν τα νεοναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής εκεί που τους αρμόζει, στα σκουπίδια της Ιστορίας» καθώς και άλλα σημεία του κειμένου όπου υπάρχουν απειλές για στελέχη της ακροδεξιάς οργάνωσης.

2. Είναι ακόμη ενδεικτική η φράση ότι «οι σφαίρες των 9μμ είναι απάντηση στο βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μίχο ότι μόνο οι σφαίρες θα μας σταματήσουν». Είναι ενδεικτικό ακόμη ότι τα μέλη της νέας οργανωσης προειδοποιούν ότι αν υπάρξει οποιαδήποτε ρατσιστική επίθεση από μέλη της Χρυσης Αυγής θα υπάρξει ανταποδοτική ενέργεια κι αν ακόμη «κρυφτούν μέσα σε αστυνομικά τμήματα».

3. Στις αντίστοιχες απειλητικές αναφορές για αστυνομικούς που εκτιμούν ότι συνδράμουν τα μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης.

4. Στις απειλές και εναντίον του πολιτικού συστήματος με αναφορές «για να καεί το μπουρδέλο η βουλή χρειάζεται βία που θα συντρίψει τους έμμισθους πραιτοριανούς ή τους εθελοντές προστάτες του κοινοβουλίου».

5. Στο γεγονός ότι στην προκήρυξη   δεν υπάρχει καμιά απολύτως ουσιαστική αναφορά στην προεργασία αλλά και στο επιχειρησιακό σχέδιο των μελών της νέας ένοπλης ομάδας για να σκοτώσουν τα μέλη της Χρυσής Αυγής.

6. Στην  πλήρη λίστα των επιθέσεων χρυσαυγιτών κατά μεταναστών αλλά και σε άλλες αναφορές για την δράση της ακροδεξιάς οργάνωσης. Κι αυτό για τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ είναι  ένα δείγμα «του αρχείου δημοσιευμάτων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο που παρακολουθούσαν και τηρούσαν  επιμελώς τα μέλη της νέας ένοπλης οργάνωσης». Στέκονται μάλιστα στο σημείο όπου υπάρχει αναφορά για «σχέσεις του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Παναγιώταρου με τον πρώην  καταζητούμενο  Απόστολο Βαβύλη»  για την οποία υπήρχαν λίγες σχετικές αναρτήσεις στο Ίντερνετ.

7. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εντοπίζουν σειρά ομοιοτήτων στο σημείο αυτό με μια παλιότερη  πλήρη λίστα θυμάτων αστυνομικών επιθέσεων που περιέχονταν σε προκήρυξη της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

8. Στις αναφορές της οργάνωσης για τις έρευνες των δικαστικών αρχών για την υπόθεση της Marfin που την χαρακτηρίζουν ως «σκευωρία».

9. Στο τελευταίο τμήμα της προκήρυξης όπου υπάρχουν εκτεταμένες ιστορικές παραπομπές κυρίως στην περίοδο του εμφυλίου αλλά και οικονομικού τύπου αναλύσεις που παραπέμπουν -όπως χαρακτηριστικά λένε τα στελέχη της ΕΛΑΣ - σε παλιούς «κλασσικούς» συγγραφείς ενόπλων οργανώσεων. Είναι ενδεικτικό ότι πάλι υπάρχουν χαρακτηρισμοί για «νενέκους», όπως εκείνοι που περιέχονταν και σε κείμενα της «17 Νοέμβρη»

10. Στην πλήρη ανάλυση που γίνεται στο θέμα των επιπτώσεων της κρίσης που ξεκινά από τα υποσιτιζόμενα παιδιά των σχολείων , στις αυτοκτονίες , στις τσεκουρωμένες συντάξεις και φθάνει μέχρι και τα γενόσημα και το ζήτημα της αιθαλομίχλης από τα τζάκια».

11.Ότι στην προκήρυξη της  οργάνωσης"Μαχόμενες Λαικές Επαναστατικές Δυνάμεις» υπάρχει  πάλι υπενθύμιση της υπόθεσης των Σκουριών και της αποσυρθείσας εταιρείας εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων «EL DORADO GOLD» όπως είχε συμβεί και με κείμενα της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» αλλά και του καταζητούμενου 42χρονου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη.

12. Ότι αρκετά σημεία για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με τη Νέα Δημοκρατία και όλο το πολιτικό σύστημα όπως και οι προτροπές για  «επαναστατική δράση» που καταγράφονται στο κείμενο της νέας οργάνωσης έχουν σημαντικές ομοιότητες με το πρόσφατο ηλεκτρονικό  κείμενο που ανήρτησε λίγες ημέρες πριν την αιματηρή επίθεση ο Νίκος Μαζιώτης, γεγονός που τότε προκάλεσε κινητοποίηση της ΕΛΑΣ . Διαβάστε ολόκληρη την προκήρυξη εδώ

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ…..


Αφορμή για τις σκέψεις αυτές, στάθηκε ένα e-mail που έλαβα πριν λίγες ημέρες από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Μου το έστειλε ένας φίλος και σκέφθηκα πως θα μπορούσα να το μοιραστώ μαζί σας . Είναι περισσότερο επίκαιρο τώρα και θα καταλάβετε γιατί. Το ηλεκτρονικό μήνυμα είχε τίτλο: ‘’Τάδε έφη Ιωάννης Καποδίστριας’’.Αναφέρεται στον μεγάλο και ανεπανάληπτο πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος μετά από τα 400 χρόνια σκλαβιάς, έναν Κυβερνήτη που θυσίασε τα πάντα ακόμα και την ίδια του την ζωή για τούτη την Πατρίδα.

Είναι γνωστό σε όλους – τουλάχιστον αυτούς που γνωρίζουν τον Καποδίστρια μέσα από τα κείμενα που έχουν γραφεί για αυτόν και όχι από το σχέδιο συνένωσης Δήμων και Κοινοτήτων  πως ο Μεγάλος αυτός Έλληνας δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού Έθνους στις 9 Οκτωβρίου 1831 από την οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων, την ώρα που πήγαινε να παρακολουθήσει τον Όρθρο στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος στο Ναύπλιο. Το ένα βόλι τον βρήκε κατευθείαν στην καρδιά που σταμάτησε να κτυπά για την Ελλάδα και το άλλο είναι ακόμα καρφωμένο δίπλα στην πόρτα του Ναού….

Το e-mail παρουσίαζε ένα πορτρέτο του υπέροχου αυτού Έλληνα από την Κέρκυρα και από κάτω είχε τα λόγια του Κυβερνήτου προς την Δ’ Εθνοσυνέλευση. Τα μεταφέρω αυτούσια: «Ελπίζω ότι όσοι εξ’ υμών συμμετάσχουν εις την Κυβέρνησιν θέλουν γνωρίσει μέθ’ εμού ότι εις τας παρούσας περιπτώσεις, όσοι ευρίσκονται εις δημόσια υπουργήματα δεν είναι δυνατόν να λαμβάνουν μισθούς αναλόγως με τον βαθμό του υψηλού υπουργήματος των και με τας εκδουλεύσεις των, αλλ’ ότι οι μισθοί ούτοι πρέπει να αναλογούν ακριβώς με τα χρηματικά μέσα, τα οποία έχει η Κυβέρνησις εις την εξουσίαν της…».

«….Εφ΄ όσον τα ιδιαίτερα εισοδήματα μου αρκούν δια να ζήσω, αρνούμαι να εγγίσω μέχρι και του οβολού, τα δημόσια χρήματα, ενώ ευρισκόμεθα εις το μέσον ερειπίων και ανθρώπων βυθισμένων εις εσχάτην πενίαν». Και το e-mail τελειώνει με την φράση: ΦΥΣΙΚΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ! Σήμερα, ειδικά σήμερα, ο Μεγάλος αυτός Έλληνας γίνεται ακόμα περισσότερο επίκαιρος όταν ακούμε τους σημερινούς πολιτικούς μας να ρίχνουν τους λίθους του αναθέματος ο ένας στον άλλο για την διακυβέρνηση της χώρας, σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης που μαστίζει και την Ελλάδα. Περικοπές σε μισθούς έγιναν και ίσως να γίνουν και άλλοι.

Το θέμα είναι η νοοτροπία του σημερινού πολιτικού που απέχει παρασάγγας από αυτήν του Ιωάννη Καποδίστρια…. Ασφαλώς και η Εκκλησία που είναι ο ίδιος ο λαός θα συνδράμει, όπως όλοι για να βγούμε επιτέλους κάποτε από αυτήν την κρίση. Όμως θα υπάρξει ποτέ ξανά πολιτικός Ηγέτης που να μπει φτωχός στην πολιτική – γιατί ο Καποδίστριας παραιτούμενος από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τσαρικής Αυλής για να αναλάβει καθήκοντα Κυβερνήτου στην Ελλάδα πρώτα ξεπούλησε ότι είχε και δεν είχε και τα έστειλε στον αγώνα για την απελευθέρωση του Έθνους - και να εξέλθει πάμπτωχος;

Η σεμνή μορφή του υπέροχου αυτού Έλληνα έρχεται στην μνήμη μας σήμερα να μας θυμίσει πολλά… Να μιλήσει στον καθένα ξεχωριστά. Γιατί ο Ιωάννης Καποδίστριας αποτελεί μόνιμο παράδειγμα αγνού Πατριώτη που ξεψύχησε με την ελπίδα να συνεχίσει να ζει η Φυλή. Και επειδή πολλοί θα πουν πως και η Εκκλησία θα πρέπει να «βάλλει πλάτη» φράση που ακούμε συνέχεια αυτές τις ημέρες, ναι ασφαλώς θα το κάνει. Και το έκανε και θα το κάνει. Και πάντα η Εκκλησία θα «βάζει πλάτη» για αυτόν τον τόπο.

Πότε όμως θα υπάρξουν μιμητές εκείνου που γνωρίζοντας τις τραγικές καταστάσεις που βίωνε τότε η Ελλάδα, θα αποφασίσουν πως ο δρόμος της πολιτικής ζωής δεν έχει να κάνει με την καριέρα αλλά με την προσφορά και την θυσία. Και αυτή η θυσία δεν φάνηκε ακόμα από πλευράς των ηγετών μας.

Το να φορολογηθεί η Εκκλησία δεν σημαίνει κάτι την στιγμή που το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, με άλλη σύνθεση και για προεκλογικούς καθαρά λόγους είχε καταργήσει την φορολογία του 35% από την Εκκλησία λίγο πριν τις εκλογές του 2004.

Τελικά η εποχή δεν αλλάζει…. Τα πρόσωπα αλλάζουν και η νοοτροπία τους. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Μεγάλος Έλληνας, ο σπουδαίος Πολιτικός, ο βαθύτατα θρησκευόμενος Χριστιανός, ο μεγάλος οραματιστής της συνέχειας της Φυλής θα παραμένει για πάντα: Ο ΗΓΕΤΗΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ…

Τέλος τα περί αγιοποιήσεως του μεγάλου ανδρός  Καποδίστρια που ζητά ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος στην τελευταία Ιερά Σύνοδο, θα πρέπει να γνωρίζει ως παλιός Ιεράρχης πως, Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη για Αγιοποιήσεις εκδίδει μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο τη αιτήσει της Ι.ΣτΙ της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι η Ιερά Σύνοδος.

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (17/11/2013)


Κατά Λουκάν (ιβ΄ 16-21)

Είπεν ο Κύριος την παραβολή ταύτην· «Ανθρώπου τινός πλουσίου ευφόρησεν η χώρα· και διελογίζετο εν εαυτώ λέγων· τι ποιήσω, ότι ουκ έχω που συνάξω τους καρπούς μου; Και είπε· τούτο ποιήσω· καθελώ μου τας αποθήκας και μείζονας οικοδομήσω, και συνάξω εκεί πάντα τα γεννήματά μου και τα αγαθά μου, και ερώ τη ψυχή μου· ψυχή, έχεις πολλά αγαθά κείμενα εις έτη πολλά· αναπαύου, φάγε, πίε, ευφραίνου. Είπε δε αυτώ ο Θεός· άφρων, ταύτη τη νυκτί την ψύχην σου απαιτούσιν από σου· α δε ητοίμασας τίνι έσται;» Ούτως ο θησαυρίζων εαυτώ, και μη εις Θεόν πλουτών.


Μετάφραση Περικοπής

Είπεν ο Κύριος τήν εξής παραβολή· «Ενός ανθρώπου πλουσίου τα χωράφια έφεραν εσοδείαν μεγάλην και εσκέπτετο μέσα του, «Τι να κάνω, επειδή δεν έχω που να συγκεντρώσω τους καρπούς μου;» και είπε, «Αυτό θα κάνω: θα κατεδαφίσω τις αποθήκες μου και θα κτίσω μεγαλύτερες και θα συγκεντρώσω εκεί όλα τα γεννήματά μου και τα αγαθά μου, και θα πω εις την ψυχήν μου, Ψυχή, έχεις πολλά αγαθά, για πολλά χρόνια· αναπαύσου, φάγε, πίε, ευφραίνου». Ο Θεός όμως του είπε, «Ανόητε, αυτήν την νύχτα ζητούν από σε την ψυχήν σου. Εκείνα δε που ετοίμασες, ποιός θα τα πάρη;». Αυτά παθαίνει εκείνος που θησαυρίζει δια τον εαυτόν του και δεν φροντίζει να γίνη πλούσιος ως προς τον Θεόν».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που υπογράφει ως «Μαχόμενες Λαϊκές Επαναστατικές Δυνάμεις» ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονική επίθεση με δύο νεκρούς στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο. Η προκήρυξη, που προαναγγέλλει και καλεί σε νέα χτυπήματα κατά της Χρυσής Αυγής, βρέθηκε στο Σκοπευτήριο Καισαριανής και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία την θεωρεί γνήσια. Για θρασύδειλους δολοφόνους της Άκρας Αριστεράς κάνει λόγο η ΧΑ. Στην άμεση αντίδρασή της μετά την ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στα γραφεία της στο Νέο Ηράκλειο, η Χρυσή Αυγή μιλά για «θρασύδειλους δολοφόνους της άκρας αριστεράς» που «σκοτώνουν υπό στην σκέπη της χούντας Σαμαρά-Βενιζέλου».

Τα ερωτηματολόγια που απέστειλε ηλεκτρονικά σε βουλευτές και υπουργούς ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν στόχο την καταγραφή εμπειριών, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού με αφορμή μπαράζ δημοσιευμάτων που τον ήθελαν να επιστρέφει στο πολιτικό προσκήνιο. Την πεποίθησή του ότι η χώρα βρίσκεται μόλις μία ανάσα πριν από την ανάπτυξη εκφράζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, επισημαίνοντας πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας γνωρίζει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση. Προβάδισμα 1,6% υπέρ της ΝΔ δίνει η νέα δημοσκόπηση της εταιρείας RASS. Η ΝΔ προηγείται και στην παράσταση νίκης, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός έναντι του Αλ.Τσίπρα. Στο 6,2% καταγράφεται η δύναμη της Χρυσής Αυγής.

Κόσμος

Σκηνικό αιματηρών συγκρούσεων έγινε προάστιο στα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, όπου στρατιώτες και ένοπλες ομάδες που στηρίζουν την κυβέρνηση προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο στρατιωτικής βάσης από ομάδα πολιτοφυλακής που προέρχεται από τη Μιζουράτα. Η Τρίπολη δεν έχει ακόμη συνέλθει από την σφαγή της Παρασκευής, όταν ομάδες πολιτοφυλακής άνοιξαν πυρ σε ειρηνικούς διαδηλωτές που ζητούσαν εκδίωξή τους από την πόλη. Σε ηρεμία κάλεσε ο πρωθυπουργός Αλί Ζεϊντάν, λέγοντας στις ομάδες πολιτοφυλακής να μην μπουν στην πρωτεύουσα.

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή οι πολίτες της Χιλής για την ανάδειξη του νέου προέδρου. Την είσοδο στο ιστορικό προεδρικό μέγαρο της Λα Μονέδα διεκδικούν αρκετοί υποψήφιοι, όμως το προβάδισμα στη μάχη έχουν δύο κυρίες, η εξής μία: η τέως πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ. Υπάρχει όμως και μία ακόμα είδηση: για πρώτη φορά από την ανατροπή του Αλιέντε, το 1973, το ΚΚ της χώρας μελετά το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην κυβέρνηση.

Το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας» ελπίζει πως «θα δει να χαμογελά ξανά» ο Μπουλέντ Αρίντς, τούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός, εκφράζοντας την επιθυμία του να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων μνημείων και να γίνει ξανά μουσουλμανικός χώρος λατρείας. Συνομιλίες προσφέρουν οι δυνάμεις των ισλαμιστών στην Αίγυπτο με στόχο την υπέρβαση, όπως αναφέρουν, του πολιτικού αδιεξόδου στο Κάιρο, σε μία πρόσκληση που για πρώτη φορά δεν αναφέρει -τουλάχιστον ρητά- το αίτημα για αποκατάσταση του Μόρσι. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλες τις πλευρές (δηλαδή κόμματα και στρατό) και ακόμη δεν είναι ακόμη σαφής η υποδοχή που θα έχει.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να δεχθεί την απαίτηση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να θεσπιστεί κατώτατος μισθός στη χώρα, ώστε να εξασφαλίσει μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης Mεγάλου Συνασπισμού, καθώς οι διαπραγματεύσεις εισέρχονται στην τελική τους ευθεία.

Οικονομία

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, καθώς και οι δύο πλευρές - όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου  χρειάζονται περισσότερο χρόνο πριν καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το ΑΠΕ η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου το πρωί της Κυριακής και στην συνέχεια μίνι υπουργικό συμβούλιο.

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, εν όψει της νέας συνάντησης με την τρόικα, είχε το βράδυ του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός. Στο μίνι υπουργικό συμβούλιο συμμετείχαν οι Γ.Στουρνάρας, Χρ.Σταϊκούρας, Γ.Μαυραγάνης, Γ.Βρούτσης και Κ.Χατζηδάκης. «Αγκάθια» στη διαπραγμάτευση με την τρόικα το δημοσιονομικό κενό, οι πλειστηριασμοί, τα ΕΑΣ και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πλαίσιο της περιφερειακής πολιτικής η Ελλάδα θα λάβει τα επόμενα επτά χρόνια 16 δισ. ευρώ, που θα δοθούν για συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία θα ελέγχονται σε μόνιμη βάση, τονίζει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Αυστριακός Γιοχάνες Χαν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier.

Αθλητισμός

Μετά από τη μεγάλη νίκη της στο... πρώτο ημίχρονο με τη Ρουμανία, η εθνική ομάδα στρέφει πλέον το βλέμμα της στη ρεβάνς στο Βουκουρέστι, όπου θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί το υπέρ της 3-1 και να σφραγίσει την πρόκριση στην τελική φάση του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Ο Φερνάντο Σάντος τόνισε στην συνέντευξη Τύπου ότι απομένει το... δεύτερο ημίχρονο και τότε θα μπορούν να αρχίσουν οι πανηγυρισμοί. Ωστόσο, οι Ρουμάνοι είναι μια ομάδα που έχει αποδείξει ότι είναι σκληρή και αναμένεται να πουλήσει σκληρά το... τομάρι της, γεγονός που πρέπει να προσέξουν οι διεθνείς.

Η Ζάκυνθος στον αγώνα με τον οποίο άνοιξε η αυλαία της 8ης ημέρας για τον 2ο όμιλο της Β' Εθνικής κατηγορίας (Football League) επικράτησε 1-0 εκτός έδρας της Δόξα Δράμας. Χωρίς να κουραστεί ιδιαίτερα, η Νιγηρία «σφράγισε» το εισιτήριό της για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, καθώς επικράτησε για δεύτερη φορά της Αιθιοπίας με 2-0 και προκρίθηκε για 5η φορά στην ιστορία της σε Μουντιάλ. Οι «σούπερ αετοί», μετά το 2-1 του πρώτου παιχνιδιού, δεν δυσκολεύτηκαν να επιβληθούν της Αιθιοπίας, με 2-0 αυτή την φορά, χάρη στα γκολ του Μόουζες με πέναλτι στο 20' και του Ομπίνα στο 83ο λεπτό.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1869: Ανοίγει η Διώρυγα του Σουέζ.

1968: Ο Αλέξανδρος Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατο για απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1970: Ο Αμερικάνος Douglas Engelbart λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το πρώτο «ποντίκι» ηλεκτρονικού υπολογιστή.

1973: Τραγωδία στο Πολυτεχνείο όπου το τανκ μπαίνει για να καταστείλει την φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας αφήνοντας πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1906: Soichiro Honda, Ιάπωνας σχεδιαστής αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Για την ιστορία παρέλαβε από τον πατέρα του μία άσημη πλην τίμια βιοτεχνία ποδηλάτων και την μετέτρεψε σε έναν από τους ισχυρότερους «παίκτες» στον κλάδο της αυτοκίνησης παγκοσμίως.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1936: Αλέξανδρος Παπαναστασίου, διακεκριμένος Έλληνας πολιτικός που διατέλεσε και πρωθυπουργός.

1985: Μιχάλης Καλτέζας, 15χρονος μαθητής που σκοτώθηκε από αστυνομικό κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων για την 22η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.



ΘΕΣ/ΝΙΚΗ: ΚΟΙΝΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Ο Γ.ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ!


O νυν δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, θα είναι ο κοινός υποψήφιος ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η συμφωνία έχει επέλθει μεταξύ των δύο κομμάτων και είναι οριστική, ενώ αντίστοιχα η ΝΔ έχει το πρώτο λόγο για τους δήμους Αθήνας και Πειραιά. Σε ότι αφορά τους υποψήφιους  ο νυν δήμαρχος Αθήνας Γ.Καμίνης, είναι "καμμένη" υποψηφιότητα και δεν πρόκειται να υποστηριχθεί, χωρίς κανένας να γνωρίζει μέχρι την τελευταία στιγμή ποιος θα είναι ο υποψήφιος που θα επιλέξει η ΝΔ για τον δήμο που "καίει"

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο νυν υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν.Δένδιας δεν θα είναι υποψήφιος για τον δήμο της Αθήνας. Αντίθετα υπάρχουν σκέψεις για υποψηφιότητα του βουλευτή Α'Αθηνών και νυν επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής, Β.Κικίλια. Η υποψηφιότητα "Μάκης Βορίδης" εξακολουθεί να υφίσταται καθώς έχει ισχυρή παρουσία στα δεξιά της ΝΔ που είναι ο χώρος που θα κρίνει την μάχη με τον Ηλία Κασιδιάρη. Επίσης ο Ν.Κακλαμάνης δεν έχει παραιτηθεί των σχεδίων του για τον δήμο της Αθήνας.

Στη ΝΔ θεωρούν ότι αν ο υποψήφιος τους μπει στον β' γύρο η νίκη θα είναι δική τους, όποιος και αν είναι απέναντί τους, είτε υποψήφιος από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε από την ΧΑ για τον απλό λόγο ότι θα ενεργοποιηθούν ανακλαστικά στην πλευρά του ηττημένου τρίτου που θα τους δώσει τις ψήφους που χρειάζονται στον β' γύρο. Στον Πειραιά θα υποστηριχθεί και πάλι ο Β.Μιχαλολιάκος. Το γεγονός ότι αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημοτικών συμβούλων, με την ανεξάρτητη ψήφισή τους σε σχέση με τον υποψήφιο δήμαρχο, θεωρούν ότι θα αφαιρέσει από τους εθνικιστές μεγάλο μέρος της ισχύος τους...

ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ... “ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟΣ” ΦΟΡΟΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ!


Αν "το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...", το απολύτως βέβαιο είναι πώς ο ψεύτης (και δη πολιτικός) δεν έχει καθόλου! Η εν τοις πράγμασι διάψευση των "δεσμεύσεων" και εξαγγελιών του, θα τον ακολουθεί, μ' αποτέλεσμα να μην γίνεται πιστευτός και αξιόπιστος, ακόμη και όταν, κάποια στιγμή, παρ' ελπίδα εννοεί αυτά που λέει και λέει όντως αυτά που εννοεί... Δείτε τον χαμό που γίνεται (και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτε...) με τον περιβόητο νόμο για την φορολογία ακινήτων. Που, θυμηθείτε, πηγαινοέρχεται εδώ και 14 ολόκληρους μήνες, χωρίς να λέει να κατασταλάξει. Να ξεκαθαρίσουμε: με η χωρίς κρίση, η ακίνητη ιδιοκτησία θα έπρεπε ν' αποτελεί φορολογητέο αντικείμενο, όπως συμβαίνει σ' όλες τις δυτικές χώρες.

Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι ο φόρος στον οποίο θα υποχρεωνόταν ο ιδιοκτήτης, θα ήταν δίκαιος, αναλογικός και, φυσικά, ανταποδοτικός όπως επιβάλλει η φιλοσοφία που διαπνέει όλους τους φόρους. "Κάτι" δίνεις, ως αντιστάθμισμα για τα οφέλη (ασφάλεια, προστασία, υγεία, κοινωνική μέριμνα κ.λ.π.) που σου εξασφαλίσει το κράτος, ο δημόσιος μηχανισμός που πρέπει από κάπου να εξασφαλίσει το κόστος της παρεχόμενης υπηρεσίας. Πάμε παρακάτω...

Αν στην Ελλάδα "μ. Κ" (μετά κρίση...), έβγαινε το πολιτικό σύστημα και εξηγούσε πώς και εξ αιτίας των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων μας αλλά και ως "διόρθωση ημαρτημένων" των περασμένων δεκαετιών της "ανεμελιάς" και της επίπλαστης (με δανεικά...) "ευμάρειας", θα πρέπει να επιβληθεί κάποιου είδους φορολογία στην ιδιοκτησία ακινήτων, και έπειθε ότι η φορολογία αυτή θα είναι και αναλογική και δίκαιη και (σωρευτικά και σε βάθος χρόνου) ανταποδοτική, είναι βέβαιο ότι θα αντιμετώπιζε πολύ ελεγχόμενες αντιδράσεις.

Δεν επέλεξε αυτή την "πολιτικά ορθή" τακτική. Αντ' αυτής, προτίμησε να πει σε μια κοινωνία που είδε τα εισοδήματά της να μειώνονται έως και 50%, σε μια κοινωνία που το 30% της είναι άνεργο και δίχως ορατές προοπτικές "κανονικότητας" ένα τεράστιο και συνειδητό ψέμα: πως....η τρόικα της επέβαλε να φορολογήσει "εκτάκτως" (που σημαίνει άπαξ, άντε...δίπαξ, επιτέλους τρίπαξ και τελειώσαμε!) τα ακίνητα για να καλυφθούν "εκτάκτως" και όπως-όπως οι δημοσιονομικές τρύπες! Ως "έκτακτη εισφορά" επί των ακινήτων δεν περιέγραψαν το "χαράτσι" που μπήκε (και δη αναδρομικά, από το 2010) και εισέφερε στα δημόσια ταμεία κάμποσα δισ;

Να τώρα που το "έκτακτο" όχι μόνο παγιώνεται θεσμικά και μονιμοποιείται, αλλά και το προσδοκώμενο έσοδο για τα δημόσια ταμεία... αυγαταίνει πολύ πάνω από τις πρώτες "πρόνοιες" που το χαρακτήριζαν... "εκτάκτως"! Και πάνε οι φωστήρες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ύστερα από τις στριγκλιές και τις ψηφοθηρικές οιμωγές των βουλευτών (γι' άλλα πίεζαν οι "επαρχιώτες" για τα ... αντίθετα οι "αστικοί"!) να μας πείσουν πως με την "συμβιβαστική" λύση που βρέθηκε ο... μονιμοποιημένος πλέον φόρος ακινήτων, είναι "δίκαιος" και "αναλογικός". Και θα φέρνει στα δημόσια ταμεία 2,5 δισ κάθε χρόνο!

Αλλά, το ερώτημα είναι, γιατί να πιστέψουμε τους κατ' επάγγελμα και καθ' έξη ψεύτες; Αυτούς που το "έκτακτο" το... μονιμοποίησαν παρά τις "δεσμεύσεις" τους; Γιατί (άντε, έστω για μια φορά...) να δεχθούμε πως... ανένηψαν και τώρα δεν μας λένε ψέματα, αφού και ο "βελτιωμένος" φόρος για τα ακίνητα την βάση υπολογισμού του την στηρίζει... στο ψέμα, ένα ψέμα πολύ βολικό για τους τεχνοκράτες του υπουργείου οικονομικών; Κι' εξηγούμαστε: ο νέος "μειωμένος" φόρος για τα αστικά ακίνητα (οι ιδιοκτήτες των οποίων και θα "συνεισφέρουν" στα δημόσια ταμεία την μερίδα του λέοντος...) εκτός από το ότι θα έχει και... δεύτερο "καπέλο" φόρο σε όσους έχουν συνολική ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, υπολογίζεται και... σε ψεύτικη βάση!

Σε "αντικειμενικές αξίες", που υπολείπονται της πραγματικής αγοραίας αξίας των ακινήτων, ακόμη μέχρι και 80 %! Έτσι, ένας ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 130 τετραγωνικών στην Αθήνα (με "αντικειμενική αξία" 3000 ευρώ το τ.μ- πραγματική... κάτω από τα 100Ο!) και ενός εξοχικού στο χωριό, που τα απέκτησε... όταν είχε άλλα εισοδήματα, θα κληθεί τώρα να πληρώσει και "μειωμένο" φόρο ξεχωριστά για το κάθε ακίνητο, αλλά και... αυξημένο φόρο "Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας", ως... πλούσιος "έχων και κατέχων"! Την ώρα που μετά βίας αυτός και η οικογένειά του , η συντριπτική πλειοψηφία της πάλαι ποτέ "μεσαίας τάξης",τα φέρνουν βόλτα-γιατί ως γνωστόν τα ντουβάρια δεν τρώγονται!

Ξέρουν οι λογιστάδες του οικονομικού επιτελείου, πως αλήτικα και ψεύτικα υπολογίζουν το νέο... μόνιμο, τέως "έκτακτο" φόρο, αλλά δεν τους νοιάζει! Αυτοί ν' αρμέξουν θέλουν από βυζιά μαραμένα και δίχως γάλα πια. Να.. εμφανίσουν "έσοδα" και πλεονάσματα στην σφαίρα της δημιουργικής λογιστικής, μπας τους κρατήσουν οι ξένοι στις καρέκλες της εξουσίας. Και... μας κογιονάρουν πως ΘΑ "εκλογικεύσουν" τις... "αντικειμενικές" αξίες, αλλά μετά το 2015!

Η αλητεία, το ψέμα και η κλοπή τώρα, η "έμπρακτη" μεταμέλεια... προσεχώς! Και, γιατί να τους πιστέψουμε; Τουλάχιστον να μην προσποιούνται τους έκπληκτους με τις δημοσκοπήσεις και το διάχυτο "φτύσιμο" της κοινωνίας...





Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Οι διεθνοπολιτικές εξελίξεις στηρίζονται στην αρχή της αλληλεπίδρασης. Δεν υποστηρίζω ότι μια πεταλούδα που ανοιγοκλείνει τα φτερά της στο Σόμερσετ της Νότιας Αγγλίας μπορεί να δημιουργήσει τυφώνα στη μέση του Ειρηνικού, αλλά σίγουρα, αν αφήσεις έναν ελέφαντα ελεύθερο στο κτήμα σου, τότε σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταστρέψει και τον κήπο του γείτονα... Η ροή των γεγονότων δύσκολα ελέγχεται όταν ο «ελέφαντας»... βρίσκεται στον κήπο!    Τα κυριότερα ζητήματα που έχει σήμερα να αντιμετωπίσει ο δυτικός κόσμος είναι ο δεύτερος κύκλος της Αραβικής Άνοιξης και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Αραβική Άνοιξη κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Αυτό μπορεί να γίνει ορατό τόσο στο εσωτερικό του μεγαλύτερου κράτους του αραβικού κόσμου, την Αίγυπτο, όσο και σε έναν από τους πλέον αιματηρούς εμφυλίους των τελευταίων δεκαετιών, της Συρίας.

Η Αίγυπτος αποτελεί κομβικό παράγοντα στην περιοχή. Από τη μια, κανείς εχέφρων αναλυτής δεν θα ήθελε να δει την ενίσχυση των σαλαφιστών μέσα από τη σύγκρουση του ριζοσπαστικού Ισλάμ με τον στρατό αλλά και τις υπόλοιπες κοσμικές δυνάμεις. Από την άλλη, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια διαρκής αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου παράγει αυξημένη ρευστότητα στην περιοχή, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά κομβικοί παράγοντες - σταθεροποιητές της Μέσης Ανατολής, κυρίως το Ισραήλ, που αποτελεί μαζί με την Ελλάδα και την ελεύθερη Κύπρο προκεχωρημένες νησίδες του δυτικού κόσμου σε ένα φουρτουνιασμένο ισλαμικό αρχιπέλαγος.  

Ο εμφύλιος της Συρίας, από την άλλη, δεν δοκιμάζει μόνο τις αντιμαχόμενες πλευρές αλλά και τις διπλωματικές σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς συμμάχους της, όπως η Σαουδική Αραβία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η άρνηση της Σαουδικής Αραβίας να καταλάβει τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένη Εθνών πριν από λίγες εβδομάδες δείχνει την αυξημένη δυσαρέσκεια του οίκου των Σαούντ εξαιτίας της καθυστέρησης μιας οριστικής/αποφασιστικής διευθέτησης του Συριακού· δυσαρέσκεια που δεν πρέπει να θεωρηθεί ξήλωμα της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αποτελεί σοβαρή ένδειξη της περιρρέουσας πολιτικής ρευστότητας στην περιοχή.  

Τέλος, το αδιέξοδο που χαρακτηρίζει το ζήτημα της πυρηνικής ατζέντας του Ιράν προκαλεί, δικαιολογημένα, την αντίδραση δυτικών δρώντων, π.χ. Ισραήλ ή Γαλλία, που δικαίως δεν επιθυμούν το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν να αποκτήσει κάρτα εισόδου στο κλαμπ των πυρηνικών κρατών. Παράλληλα, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να κερδίσουν καιρό αυξάνοντας την πίεση στην Τεχεράνη μέσω θεσμικών μηχανισμών υπερεθνικών διεθνών οργανισμών. Η επιρροή του δόγματος της «έξυπνης άμυνας» διαμορφώνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό την κεντρική στάση των ΗΠΑ απέναντι στα διεθνή δεδομένα. Οπως όμως δείχνουν τα πράγματα, η «έξυπνη άμυνα» όντως γλιτώνει τριβές μεταξύ των ΗΠΑ και των αντιπάλων τους, παράγει όμως ζητήματα, όχι ανυπέρβλητα αλλά σίγουρα εμφανή, μεταξύ Ουάσινγκτον και συμμάχων.  

H υψηλή στρατηγική των ΗΠΑ κατά την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα θέτει ως βασικό στόχο τη μεταφορά της προσοχής του κράτους στην περιοχή της ΝΑ Ασίας με στόχο να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς την αύξηση της κινεζικής επιρροής (Pivot to the Asia-Pacific). Πρόκειτα για μια απόφαση με αυξημένο στρατηγικό ρίσκο, αφού η περιφέρεια της Ευρώπης αποσταθεροποιείται λόγω της λιτότητας και της ύφεσης, ενώ οι περιφέρειες της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής έχουν να αντιμετωπίσουν τη δομική αδυναμία του Ισλάμ να εκσυγχρονιστεί, από τη μια, αλλά και την κορύφωση της προσπάθειας του Ιράν να καταστεί πυρηνική δύναμη, από την άλλη.  

Οι ΗΠΑ χρειάζονται ισχυρούς περιφερειακούς συμμάχους στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτή είναι η σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεφύγει από το σισύφειο μαρτύριο και να διεκδικήσει πραγματικά και ουσιαστικά μια καλύτερη μέρα για την κοινωνία της και να παράξει πολιτική για την οικοδόμηση μιας σταθερότερης περιφέρειας, αυτή της ανατολικής Μεσογείου, που ταλαιπωρείται διαχρονικά από τον τουρκικό μαξιμαλισμό και μεταψυχροπολεμικά από το ριζοσπαστικό Ισλάμ.