15 Νοεμβρίου, 2013

ΕΞΗΝΤΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ


Εξήντα Έλληνες δήμαρχοι και περιφερειάρχες και πολλοί ακόμα δημοτικοί παράγοντες συμμετείχαν στην 4η ελληνογερμανική συνέλευση δημάρχων που διεξήχθη στη Νυρεμβέργη το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου.

Η Ντόιτσε Βέλλε στο Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε πανηγυρίζει «ενώ τον περασμένο χρόνο ακόμη, στην 3η Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός των Ελλήνων δημάρχων δεν έφτανε ούτε τους 20, τώρα στον κατάλογο συμμετοχής της συνέλευσης αναγραφόταν τα ονόματα 60 δημάρχων και αντιδημάρχων, περιφερειαρχών» συνοδευόμενους από τους υπουργούς Γιάννη Μιχελάκη και Αθανάσιο Τσαφτάρη, εκπροσώπους υπουργείων και υπηρεσιών, αλλά και από τρία μελή του Αναπτυξιακού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει η Ντόιτσε Βέλλε.

Παρακάτω το Δελτίο Τύπου συνεχίζει στον ίδιο τόνο «οι ενδοιασμοί, καχυποψίες αλλά και η άγνοια έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί.» Και πώς να μην πανηγυρίζουν οι Γερμανοί, όταν παρά όλα όσα έχουν επιβάλλει στην Ελλάδα συνεργάζονται μαζί τους εκατοντάδες δημοτικοί άρχοντες, η κεντρική πολιτική εξουσία, αλλά και η κατά τα άλλα αντιμνημονιακή αξιωματική αντιπολίτευση;Το συνέδριο σηματοδότησε την ολοκλήρωση μιας πρώτης φάσης όσμωσης των ελληνικών δήμων και περιφερειών με το σύστημα Φούχτελ.

Το προηγούμενο διάστημα ο Φούχτελ αλώνιζε όλη την επικράτεια και έβρισκε τους «πρόθυμους» δημάρχους που θα εντασσόταν στα σχέδια του. Το προηγούμενο διάστημα περισσότεροι από 80 Γερμανοί δήμαρχοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα για θεματικές συζητήσεις, επικεντρωμένες γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και του νερού και σημαντικός αριθμός Ελλήνων δημάρχων επισκέφτηκαν τη Γερμανία.

Μετά από αυτή τη φάση γνωριμίας, το σχέδιο του Φούχτελ περνά στην επόμενη φάση, η συνεργασία να περάσει στην ολοκλήρωση έργων. Και οι πόροι θα ανευρεθούν από το EΣΠΑ, το ξεκαθάρισε ο Φούχτελ: «Μπαίνουμε τώρα στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το ζητούμενο είναι, να ορίσεις μεσούσης της κρίσης στόχους και να προετοιμάσεις τα προγράμματα που θα καταθέσεις για χρηματοδότηση έτσι ώστε να έχουν επιτυχία.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα συμβάλει κατά πολύ η Ελληνογερμανική Συνέλευση.» Αυτό είναι το κόλπο των Γερμανών: με τα λεφτά του ΕΣΠΑ θα κάνουν δουλειές στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν πρόθυμοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Δίπλα στο Φούχτελ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης περιορίστηκε να δηλώσει: «Στην Ελλάδα δεν έχουμε μια ουσιαστική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων όπως υπάρχει στη Γερμανία…στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ουσιαστική αποκέντρωση γιατί οι δήμοι είναι πιο κοντά στους πολίτες, αυτοί ξέρουν καλύτερα τα προβλήματα.

Αυτό το μήνυμα μας μετέφεραν οι Γερμανοί δήμαρχοι και αυτό το μήνυμα εμείς θα το μεταφέρουμε στην κυβέρνηση», έξοχη δήλωση Έλληνα αιρετού άρχοντα, θα μεταφέρει το μήνυμα των Γερμανών στην ελληνική κυβέρνηση. Τα ονόματα των παρευρισκόμενων δημάρχων και περιφερειαρχών, εκτός από κάποιες περιπτώσεις δημάρχων που πρωτοστατούν στα σχέδια του Φούχτελ, όπως:

του Μπουτάρη, του Τατούλη  και του  Κώστα Μπακογιάννη δε δόθηκαν στη δημοσιότητα. Οι Γερμανοί θέλουν να προστατεύσουν τους ανθρώπους τους. Αλλά και κανένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης της χώρας μας δεν θέλησε να μας ενημερώσει για το ποιοι αιρετοί συμμετείχαν στο συνέδριο, αλλά και ποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το παρακολούθησαν, λες και έκαναν κάτι επιλήψιμο. Ή μήπως έκαναν; Σε τοπικά μέσα ενημέρωσης όμως τα ονόματα διέρρευσαν και από μια πρόχειρη συγκέντρωση που κάναμε βρήκαμε τους παρακάτω:

Γιάννης Γρυπιώτης,  Δήμαρχος Ευρώτα, 

Κώστας Αραβανής, Δήμαρχος Λευκάδας,

Δημήτρης Δερβένης αντιδήμαρχος Βόλου,

Φώτης Χατζηδιάκου,  Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, 

Γιώργος Πατούλης δήμαρχος Αμαρουσίου, 
Νίκος Χαρδαλιάς Δήμαρχος Βύρωνα, συνοδευόμενος……από τον αντιδήμαρχο Ταραζώνα, 

Γιάννης Δεκαβάλλας, Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου,

Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Άνδρου, 

Μάκης Ιωσηφίδης, Δήμαρχος Αμυνταίου, 

Ηλίας Ευθυμιόπουλος Γενικός Διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων, 

Αγγελική Σχοιναράκη  Αντιδήμαρχος Ηρακλείου αντιπροσωπεύοντας τον δήμαρχο Γιάννη Κουράκη και ο 

Θεοδόσης Σακκιώτης δήμαρχος Αίγινας.


Από την Θεσσαλία παρευρέθηκαν:

Αντώνης Γκουντάρας, Δήμαρχος Αγιάς, 

Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, Δήμαρχος Αλμυρού, 

Αθανάσιος Βαβύλης,  Δημοτικός Σύμβουλος Τρικκαίων και

Χρήστος Καραζούπης, Πρόεδρος της εθελοντικής περιβαλλοντικής ομάδας Αλμυρού, μέλος του πανελληνίου παρατηρητηρίου των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και 

Διαμαντής Γκίκας Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης.

Οι δήμαρχοι που δεν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Γερμανούς επικυρίαρχους θα πρέπει να πιέσουν την ΚΕΔΕ να δώσει στη δημοσιότητα όσα συμφωνήθηκαν στη Νυρεμβέργη και ποιοι αυτοδιοικητικοί συμμετείχαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του είναι εντελώς εκτεθειμένος και φέρει μεγάλη ευθύνη που νομιμοποίησε αυτό το συνέδριο με την παρουσία του, διότι θέλοντας να πείσει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει, μεταμορφώνεται και αυτός σταδιακά σε όργανο των Γερμανών.

Όσον αφορά τους πρόθυμους δήμαρχους μια απάντηση τους αρμόζει, το μαύρισμα στις εκλογές, που δεν αργούν. Ψήφος σε αυτούς ισοδυναμεί με αποδοχή από την πλευρά μας αυτών που διαπράττει η Γερμανία τα τελευταία τρία χρόνια.



Ο ΠΡ. ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ


Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Ένωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών κ. Ανρί Μαλόζ επισκέφθηκε χθες το απόγευμα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ο κ. Μαλόζ δήλωσε πως είναι πολύ χαρούμενος που επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο διότι πρόκειται για έναν άνθρωπο όχι μόνο πνευματικό, αλλά και δραστήριο που βοηθάει τους ανθρώπους. "Ή κρίση δεν είναι οικονομική, αλλά κοινωνική. Η Ελληνική, αλλά και η Ευρωπαϊκή κοινωνία έχει χάσει τις αξίες" τόνισε ο κ. Μαλόζ και πρόσθεσε πως "το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν έχει όραμα, δεν παρουσιάζει κανένα μέλλον για τις νέες γενιές.

Οι λαοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους γι' αυτό έχουμε κρίση. Οι νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύουν και αν θέλουμε να σώσουμε την ταυτότητα μας και τις ιδέες μας, πρέπει να επενδύσουμε στις αξίες μας, όπως η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα, αυτό, εξάλλου, κάνει ο Αρχιεπίσκοπος εδώ στην Ελλάδα και είναι ο λόγος που τον θαυμάζω. Με τέτοιες προσωπικότητες μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καλύτερη Ευρώπη, πιο ενωμένη και με αλληλεγγύη".

Ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε πως "διαβάσαμε τις ημέρες αυτές μηνύματα του κ. Μαλόζ που μας ενισχύουν", ενώ ανέφερε πως του είπε ένα περιστατικό του Προφήτη Ηλία που είπε στον Θεό ότι κουράστηκε και χρειάζεται βοήθεια. Ο Θεός του απάντησε: "Χιλιάδες άνθρωποι σκέφτονται σαν εσένα, μην φοβάσαι και προχώρα". "Αυτήν την ευχή δίνω και εγώ στον κ. Μαλόζ", υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και της Ένωσης Ευρωπαίων Εργοδοτών, έχει ταχθεί υπέρ των σκληρών μέτρων αναδιάρθρωσης στην Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Λόγο στα σχολικά βιβλία θέλει να έχει η Εκκλησία. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας τη συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, Παρασκευή, με περίπου 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός, πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Σε κλοιό ασφαλείας η αμερικάνικη πρεσβεία, η Βουλή, τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, το Ραδιομέγαρο της Αγ.Παρασκευής, καθώς και γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Αναποδογυρισμένο σκάφος με μετανάστες εντοπίστηκε στην περιοχή Παλαίρος Λευκάδας, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Παρασκευής. Από τους μετανάστες που επέβαιναν σε αυτό, δώδεκα εντοπίστηκαν νεκροί σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, μεταξύ των οποίων και τέσσερα παιδιά, ενώ 15 διασώθηκαν. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Δεν ελπίζουν σε αντιστροφή της κατάστασης της υγείας του Γλαύκου Κληρίδη οι γιατροί που τον παρακολουθούν: «Δυστυχώς, όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς το τέλος» ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο προσωπικός του γιατρός. Ο Νίκος Αναστασιάδης, που βρίσκεται στο εξωτερικό, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση του 94χρονου πρώην προέδρου.

Σε αναδίπλωση μετά την κατακραυγή για τις δηλώσεις του, περί δόξας για το αυτονόητο της απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων που επιθυμεί να πιστώνεται στον ίδιο κι όχι στον Πολ Τόμσεν, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης την Παρασκευή. «Οι απολύσεις δεν είναι καλό πράγμα» είπε. Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι προτιμά να προσλάβει νέους γιατρούς στο ΕΣΥ και οι ιδιώτες του ΕΟΠΥΥ να συνεχίσουν τη δουλειά τους στα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Κόσμος

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβαλαν τη «βούλα» του Eurogroup στην έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης: Η επιβεβαίωση πως οι δύο χώρες δεν θα χρειαστούν έστω και «προληπτικά» σωσίβια γίνεται δεκτή με ανακούφιση από τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τα ΜΜΕ, που βλέπουν μία σπάνια καλή είδηση γύρω από τις εξελίξεις για την κρίση στην Ευρωζώνη. Την ευφορία ωστόσο δεν συμμερίζονται όλοι, με ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιούν για υπερβάλλουσα αισιοδοξία.

Μετά την κατάληψη γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών, όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο για μια τηλεόραση plasma, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, κινείται στην απόκτηση υπερεξουσιών, ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του και πολιτικού του μέντορα, Ούγκο Τσάβες. Χάρη στην αντικατάσταση βουλευτή της αντιπολίτευσης με υποστηρικτή του, ο Μαδούρο πήρε ήδη το πρώτο «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο.

Προιόντα κάθε είδους φτιαγμένα από ελεφαντοστό, που είχαν κατασχεθεί στη διάρκεια 25 ετών και έφταναν τους έξι τόνους, έγιναν σκόνη από τις αρχές των ΗΠΑ. «Αυτά τα αποθέματα τροφοδοτούν τη ζήτηση για προϊόντα ελεφαντοστού» είπαν οι αξιωματούχοι, λέγοντας πως το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες. Η ζήτηση για ελεφαντοστό με τη σειρά της δίνει λόγο ύπαρξης σε παράνομες ομάδες που θανατώνουν ελέφαντες και εμπορεύονται -στη μαύρη αγορά και σε υψηλές τιμές- το προϊόν.

Στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων στον πρόεδρο της Βενεζουέλας να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα φτάνει πιο κοντά ο Νικολάς Μαδούρο, παίρνοντας το πρώτο πράσινο φως από το Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Βενεουέλας ζητά τις ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να περάσει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας.

Ψήφο εμπιστοσύνης πήρε η κυβέρνηση της Αλένκα Μπρατούσεκ στη Σλοβενία, με πρόταση που είχε συνδεθεί με τον προϋπολογισμού του 2014 που προβλέπει μέτρα λιτότητας -με στόχο να αποφευχθεί στροφή της Λιουμπλιάνα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης. Το εάν η Λιουμπλιάνα μείνει εκτός των μηχανισμών στήριξης θα φανεί με τα τεστ αντοχής των τραπεζών της, τα οποία αναμένονται στα μέσα Δεκεμβρίου.

Οικονομία

Ξεπερνούν τις 26.000, οι υπογραφές που έχει συγκεντρώσει η "Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής" κατά των πλειστηριασμών. Την προειδοποίηση ότι η ΕΕ εξετάζει να θέσει κριτήρια που αποκλείουν τις ελληνικές επιχειρήσεις από την κοινοτική χρηματοδότηση απηύθυνε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕ Αθήνας Κ. Μίχαλος στην εκδήλωση του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής με θέμα: «Κρίση στην Ευρωζώνη και πολιτικές για την ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης». Στην ανάγκη να αποφθεχθεί νέα λιτότητα στην ελληνική οικονομία, καθώς θα ήταν επικίνδυνη για το ίδιο το πρόγραμμα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.

Αθλητισμός

Φιλικό με την ομάδα νέων του συλλόγου, αντί προπόνησης, έδωσε ο Ολυμπιακός εξαιτίας των αρκετών απουσιών ποδοσφαιριστών που έχουν υποχρεώσεις με τις εθνικές ομάδες τους. Για την ιστορία ο αγώνας τελείωσε με νίκη των ανδρών με 3-0 με πρωταγωνιστή τον Τσόρι Ντομίνγκες που σημείωσε δύο τέρματα ενώ ένα πέτυχε και ο Σέποβιτς.

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού επέστρεψαν στις προπονήσεις μετά από τέσσερις μέρες που είχαν ρεπό, αλλά ο Γιάννης Αναστασίου ήδη «πονοκεφαλιάζει». Και αυτό γιατί ο Βίκτωρας Κλωναρίδης υπέστη θλάση α' βαθμού στον αριστερό προσαγωγό και θα μείνει εκτός προπονήσεων για τις επόμενες δέκα μέρες.

Ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα η προετοιμασία των διεθνών για τον πρώτο αγώνα με την Ρουμανία στα πλαίσια των μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Βραζιλία. Η τελευταία προπόνηση έγινε στον Άγιο Κοσμά, παρουσία φιλάθλων αλλά και πολλών Ρουμάνων δημοσιογράφων που προσπάθησαν να αποσπάσουν κάτι από τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος ωστόσο κράτησε κλειστά τα χαρτιά του.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1943: Ο αρχηγός των SS, Heinrich Himmler, διατάσσει να εξισωθούν ρατσιστικά οι Τσιγγάνες με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1967: Τα γεγονότα της Κοφίνου, όπου μετά την επίθεση των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς υπό τον Γρίβα στο τουρκοκυπριακό χωριό Κοφίνου, η κατάσταση έφτασε στα πρόθυρα ελληνοτουρκικής σύρραξης.

1973: Φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν τον λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1939: Κωστής Μοσκώφ, διανοούμενος και συγγραφέας με καταγωγή από την Θεσσαλονίκη.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1630: Johannes Kepler, Γερμανός αστρονόμος πρωτοπόρος της επιστήμης. Υποστήριξε την ελλειπτική κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε καθιερωμένη θεωρία των κυκλικών τροχιών που υπέθεταν οι σύγχρονοί του.

1922: Εκτέλεση στου Γουδή των «6» υπαίτιων της μικρασιατικής καταστροφής.

1966: Δημήτρης Τόφαλος, θρυλικός αρσιβαρίστας.



ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑΝ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ!


Ερευνητές από το Babeş-Bolyai University στη Ρουμανία ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν τεχνητό αίμα και μάλιστα το δοκίμασαν με επιτυχία σε ποντίκια! Η δημιουργία τεχνητού αίματος απασχολεί τους ερευνητές εδώ και πολλές δεκαετίες, αλλά όπως δηλώνει ο επικεφαλής καθηγητής Radu Silaghi-Dumitrescu, οι προσπάθειες ήταν ανεπιτυχείς επειδή δεν είχαν βρει την κατάλληλη πρωτεΐνη που θα αντικαταστήσει την αιμοσφαιρίνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα. Η αντικατάσταση της αιμοσφαιρίνης είναι αναγκαία επειδή δεν είναι σταθερή σε χημικές ή φυσικές καταπονήσεις.

Η λύση δόθηκε με χρήση της αιμοερυθρίνης, μια πρωτεΐνη των θαλάσσιων σκουληκιών, η οποία όχι μόνο αντέχει σε φυσικές/χημικές καταπονήσεις, αλλά μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία “συμπυκνωμένου αίματος“, το οποίο με τη σειρά του θα μετατρέπεται σε τεχνητό αίμα με την προσθήκη νερού! Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στα ποντίκια ήταν επιτυχημένες, καθώς κανένα δεν παρουσίασε αρνητικά συμπτώματα και θα συνεχιστούν με έντονους ρυθμούς μέχρι να ξεπεραστούν οι ομολογουμένως μεγάλοι σκόπελοι (νομικοί, ηθικοί, ρίσκο) για την πραγματοποίηση κλινικών δοκιμών και σε ανθρώπους (υπολογίζουν μέσα στην επόμενη διετία).

Είναι βέβαιο ότι αν καταφέρουν να δημιουργήσουν τεχνητό αίμα ομάδας Ο-αρνητικό (η πιο σπάνια ομάδα που δίνει σε όλες), τότε θα μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην ιστορία της Ιατρικής και, γιατί όχι, της Ανθρωπότητας.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΟΑΕΕ!


Κραχ στον ΟΑΕΕ, καθώς το Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών αδυνατεί να εισπράξει έσοδα από την τελευταία ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εως τώρα στη ρύθμιση έχουν μπει 28.500 ελεύθεροι επαγγελματίες, από ένα σύνολο οφειλετών στο Ταμείο που αγγίζει τους 370.000. Παρά τις πιέσεις προς τους οφειλέτες, που ενσωματώνουν απειλές για κατασχέσεις και μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών (μέτρα αναγκαστικής είσπραξης), τα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω κρίσης και παντού κλείνουν μαγαζιά. Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπος με μείωση των συντάξεων των ασφαλισμένων, καθώς η τρόικα επιτάσσει να δίνονται συντάξεις με βάση την αντοχή των Ταμείων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή και την αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων η διοικήτρια του οργανισμού Γεωργία Κωτίδου, εντάχθηκαν στη ρύθμιση 28.500 ασφαλισμένοι, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 7% του συνόλου των οφειλετών. Τα χρήματα που πρόκειται να εισπραχθούν δεν υπερβαίνουν τα 170.000.000 ευρώ, με την κυρία Κωτίδου να εκτιμά ότι, εάν η ρύθμιση ήταν ευνοϊκότερη, τότε οι εισπράξεις θα ήταν υψηλότερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 60% όσων υπέβαλαν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση οφείλει ποσά μικρότερα των 15.000 ευρώ.

Αντίθετα, το 31% του συνόλου των οφειλετών χρωστά στο Ταμείο ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση έγιναν με το παράδοξο να ζητείται από τους οφειλέτες να προσκομίσουν και φορολογική ενημερότητα για το τρέχον έτος, παρότι, αφού έχουν χρέη, δεν μπορούν να την αποκτήσουν. Από τα στοιχεία του ΟΑΕΕ προκύπτει ότι περίπου 250.000 ασφαλισμένοι χρωστούν στο Ταμείο ποσά μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ και κινδυνεύουν άμεσα με λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης.

Από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), τα πρώτα ατομικά ειδοποιητήρια, που αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση για τους οφειλέτες, αναμένεται να αποσταλούν εντός του Νοεμβρίου. Είκοσι μέρες μετά την αποστολή του συγκεκριμένου ειδοποιητηρίου, βάσει νόμου ξεκινούν οι διαδικασίες λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κάτι που ισοδυναμεί με λουκέτο για τις επιχειρήσεις τους και οικονομική καταστροφή για τους ίδιους.

Οι μισοί χρωστούν

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών έχει στη μητρώα του περίπου 774.000 ασφαλισμένους. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς (370.000 άτομα) έχουν οφειλές προς το Ταμείο λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Οι απλήρωτες εισφορές έχουν εκτοξευθεί στα 7,5 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 ήταν 3,5 δισ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση για το νέο έτος θα περιοριστεί στα 800.000.000 ευρώ, ενώ φέτος έφτασε το 1,2 δισ. ευρώ. Οι ασφαλιστικές εισφορές για τον ΟΑΕΕ κυμαίνονται από 210 ευρώ έως 709 ευρώ το δίμηνο.

ΤΟ ΙΣΛΑΜ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Μετά από πέντε άγονους διαγωνισμούς το τέμενος στο Βοτανικό φαίνεται πως θα ανεγερθεί τελικά καθώς το έργο κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία των εταιρειών που αποτελείται από την J&P Αβαξ (όμιλος Ιωάννου) ΤΕΡΝΑ Α.Ε. (όμιλος Περιστέρη), ΑΚΤΩΡ (όμιλος Μπόμπολα) και ΙΝΤΡΑΚΑΤ (όμιλος Κόκκαλη). "Η κατασκευή του τζαμιού συνάδει με την πολιτική μιας χώρας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα" δήλωσε όταν είχε αποφασίσει να κτίσει το τζαμί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 946.000 ευρώ, με τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση 7%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Έτσι για πρώτη φορά μετά την απελευθέρωση της Αθήνας και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους το 1830, στο ιερό έδαφος της Αθήνας, θα αποκτήσει ισλαμικό τέμενος... Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι για ένα τόσο χαμηλού προϋπολογισμού έργο, μετέχουν τέτοιοι κολοσσοί για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται μόλις στα 946.000 ευρώ, με τον ανάδοχο να προσφέρει έκπτωση 7%, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης. Είναι μία σαφής ένδειξη ότι υπάρχει έντονο οικονομικό παρασκήνιο τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος από την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, αλλά και την Τουρκία που είχαν αναγάγει σε μείζον ζήτημα την ανέγερση του τζαμιού στην Αθήνα. Δηλαδή σίγουρα υπάρχουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη για τους τελικούς αναδόχους. Αυτό είναι το επιχειρηματικό/οικονομικό μέρος της συμφωνίας.

Στο πολιτικό/εθνικό μέρος, το ότι κατακυρώθηκε το έργο αποτελεί ήττα για τις εθνικές δυνάμεις σε μία περίοδο που ο εθνικισμός βάλλεται πανταχόθεν. Αυτό που μέχρι και πριν από κάποια  χρόνια θα φάνταζε ως είδηση πρωταπριλιάς αποτελεί δυστυχώς πραγματικότητα συνιστώντας  από τις δεκάδες επιπτώσεις της μάστιγας της λαθρομετανάστευσης που πλήττει τη χώρα, υπό την ανοχή όλων των κυβερνήσεων αλλά και την ενθάρρυνση πολλών κομμάτων, που επιχαίρουν με τη δημιουργηθείσα αυτή κατάσταση.

Η δημιουργία του τεμένους, που συνιστά ουσιαστικά μια ακόμη ήττα της Ελλάδας απέναντι στο κύμα της παγκοσμιοποίησης και του σχεδίου της κατευθυνόμενης λαθρομετανάστευσης δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό των λαθρομεταναστών ισλαμιστών αλλά και με την απαίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος είχε ζητήσει μετ΄ επιτάσεως την ανέγερσή του. Στελέχη του υπουργείου Υποδομών εκτιμούν ότι οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν μετά από περίπου δύο μήνες, καθώς πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από την ανεξάρτητη Αρχή συμβάσεων και το ελεγκτικό συνέδριο. 

Μοναδική ελπίδα για τη ματαίωση της ανέγερσης το ΣτΕ καθώς κάτοικοι  Βοτανικού έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας να ακυρωθεί το έργο. Η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο στα τέλη Ιανουαρίου.  Το τέμενος θα κατασκευαστεί σε χώρο 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, στη θέση παλαιού συνεργείου αυτοκινήτων του Ναυτικού. Θα έχει συνολική επιφάνεια 600 τμ, θα αποτελείται από δύο χώρους προσευχής και δεν θα διαθέτει μιναρέ. 

Γύρω του, θα υπάρχουν οι κλασικοί χώροι  πρασίνου, καθώς και υποστηρικτικοί χώροι γραφείων και υγιεινής, ενώ στη χρήση γης στην περιοχή δεν προβλέπεται κατασκευή κατοικιών.