14 Νοεμβρίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Συνήλθε σήμερα Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Διόρισε δύο νέα Μέλη στην Διοικούσα Επιτροπή της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.).Εν συνεχεία, ανεγνώσθη η Έκθεση και τα Πορίσματα του Συνεδρίου της Πανελληνίου Ενώσεως Θεολόγων.

Ακολούθησε ενδελεχής συζήτηση και απεφασίσθη να αποσταλούν τα Πορίσματα στην Συνοδική Επιτροπή Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου για περαιτέρω επεξεργασία και υποβολή προτάσεων και να ζητηθεί από το Υπουργείο Παιδείας η συμμετοχή εκπροσώπου της Εκκλησίας στην Επιτροπή Σύνταξης των σχολικών βιβλίων στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, εξ αφορμής της αναλήψεως, τον Ιανουάριο του 2014 της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως από την Ελλάδα, να προτείνει στην Κυβέρνηση την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννου Καποδίστρια, ως προτύπου Χριστιανού και Πολιτικού.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.
 Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ


Απρόβλεπτη υποστήριξη χριστιανών προς Χεζμπολά

H πρόσφατη ανάμειξη πλήθους ξένων μυστικών υπηρεσιών στην υπόθεση των δύο σύριων πολιτών, των επισκόπων Χαλεπίου, Παύλου Γιαζίζι (διαθέτει και την ελληνική υπηκοότητα) και Γιοχάννα Ιμπραήμ, επιβεβαιώνει περίτρανα αυτή τη θέση και αναδεικνύει τις απρόβλεπτες πολιτικές διαστάσεις της μη διαλεύκανσης της υπόθεσης για την εύθραστη ισορροπία του Λιβάνου. Μυστικές Υπηρεσίες και πολιτικά πρόσωπα κυρίως Λιβάνου και Τουρκίας επιδίδονται σε αγώνα δρόμου ανασκευής της τύχης των μητροπολιτών με σκοπό τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και την πολιτική εκμετάλλευση των χριστιανών.

Όλα ξεκινούν από ένα δημοσίευμα του Al-Monitor (26/09/13) που διαβεβαίωνε ότι η Τουρκική κυβέρνηση και οι μυστικές της υπηρεσίες διοχέτευσαν πληροφορίες στην Βηρυττό για την υγεία των απαχθέντων κληρικών που προέρχονταν από πληροφοριοδότες τους στην περιοχή της συριακής Azaz. Αυτοί ισχυρίζονταν ότι είδαν τους 2 επισκόπους ως κρατούμενους κατά την διάρκεια των ολιγόλεπτων περιπάτων τους που τους επέτρεπαν οι απαγωγείς.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟ ΤΙMING ΚΑΙ 
ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ «THΣ KAΛΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Στις 29/10/13 στη  Daily Star για άλλη μια φορά, ο  επικεφαλής των λιβανέζικων μυστικών υπηρεσιών Abbas Ibrahim δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τους απαγωγείς μέσω ενός διαμεσολαβητή. Διευκρίνησε ότι εδώ και ένα μήνα έχει αυτήν την επαφή και ότι γνωρίζει τον τόπο κράτησης και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση. Προς επίρρωση των λεγομένων του συνδράμουν κι άλλοι. Αρχηγός τσετσενικού γκρουπ ονόματι  Mohammed Akroff φέρεται να επικοινώνησε με τον Mokhtar Lamani, εκπρόσωπο του διαπραγματευτή του ΟΗΕ για το συριακό κ.Brahimi (o ίδιος εκπροσωπεί και την Αραβική Λίγκα) και σε τηλεφωνική συνομιλία τον διαβεβαίωσε ότι « οι επίσκοποι είναι καλά ».

O Yπουργός Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης του Λιβάνου επίσης διαβεβαιώνει ότι οι επίσκοποι είναι ζωντανοί. Με τη συγκατάβαση του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη Ιωάννη Γιαζίζι, ο οποίος διατηρεί ως έδρα κατοικίας τo Λίβανο, όπου και δέχεται κατά τακτικά χρονικά διαστήματα τις επισκέψεις των πρεσβευτών των ΗΠΑ, εδώ και μήνες χρησιμοποιείται το ζήτημα των απαγμένων επισκόπων ως μοχλός πολιτικής χειραγώγησης της λιβανικής κοινής γνώμης και όχι μόνο.Λόγω των αλλεπάλληλων τρομοκρατικών χτυπημάτων που ξεκίνησαν από τους σουνίτες φανατικούς του Λιβάνου κατά των σιιτικών στόχων και των αντίστοιχων αντιποίνων που επέσυραν, η κατάσταση στη χώρα του κέδρου είναι εκρηκτική.

Ο πληθυσμός που άλλοτε ήταν διχασμένος και σπαρασσόταν εμφυλιακά με επίκεντρο την επικράτηση του μουσουλμανικού ή χριστιανικού στοιχείου, τώρα διχάζεται με βάση το συριακό. Μήλον της έριδος oι χριστιανοί του Λιβάνου που είναι εξαγριωμένοι όχι μόνο με τους διωγμούς και τα σεκταριστικά εγκλήματα εναντίον των ομοδόξων τους αλλά και με τον εμπαιγμό στο θέμα των επισκόπων. Oι λιβανέζικοι λεονταρισμοί περί δήθεν επικείμενης απελευθέρωσης των «ζωντανών επισκόπων» συμπίπτουν με την αναζωπύρωση της κρίσης στο εσωτερικό του Λιβάνου με συνεχόμενο αιματοκύλισμα. Ελληνορθόδοξοι πιστοί αλλά και ιερείς αποστασιοποιούνται από την πολιτική γραμμή του Πατριαρχείου και υπερασπίζονται ανοικτά την Χεζμπολά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαρωνίτες καθολικούς πιστούς οι οποίοι  δεν συμμερίζονται την αντισυριακή θέση των άλλοτε πολιτικών παραδοσιακών εκφραστών τους και συσπειρώνονται με βάση την αλληλεγγύη τους στους χριστιανούς της Συρίας. Οι δυο μεγάλοι πολιτικοί συνασπισμοί της χώρας (« 8 Μαρτίου » και « 14 Μαρτίου» αντίστοιχα) έχουν πολωθεί γύρω από το συριακό ζήτημα δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες στις δυτικές Δυνάμεις, εγγυήτριες της χώρας. Συγκεκριμένα οι πολιτικοί αντίρροποι συνασπισμοί είναι :

Συνασπισμός «8 Μαρτίου»: Το κοινοβουλευτικό κόμμα της Χεζμπολά , τα 2 χριστιανικά κόμματα, « Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα» του Στρατηγού Michel Αoun και το «Ελ Μάραντα» που δημιουργήθηκε από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Frangié), 2 σουνιτικά («Kόμμα Εθνικού Διαλόγου» και «Κίνημα του Λαού»), 1 εθνικοσοσιαλιστικό ουδέτερης θρησκευτικά απόχρωσης και το αλαουιτικό Αραβικό Δημοκρατικό Κόμμα,  υποστηρίζουν την κυβέρνηση Άσσαντ.  

Στον αντίποδα  ο αντισυριακού προσανατολισμού, Συνασπισμός «14 Μαρτίου» που εμπεριέχει: τα 2 σουνιτικά κόμματα «Κίνημα του Μέλλοντος» και την «οργάνωση των Αδερφών Μουσουλμάνων», τα 4 χριστιανικά φιλοδυτικά κόμματα,«Λιβανικές Δυνάμεις» και «Λιβανέζικες Φάλαγγες» (από τον πρώην πρόεδρο Jemayel),«Κίνημα Δημοκρατικής Ανανέωσης» και «Κίνημα της Αλλαγής»,1 εθνικιστικό (AHRAR Ελεύθεροι Εθνικιστές) και το σιιτικό «Ελεύθερο Σιιτικό Κίνημα», το Κόμμα των Δρούζων («Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Kόμμα ») και το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Το RFI στις 28/10/3 εκλογικεύει την ξαφνική κινητικότητα στο θέμα των επισκόπων που επιδεικνύει ο Λίβανος. « Εδώ και 7 μήνες η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους πολιτικής αστάθειας με συνεχόμενες μεταβατικές κυβερνήσεις. Σ’ αυτήν τη χώρα «αναμετριούνται » η Σαουδική Αραβία με το Ιράν. Περιγράφεται ο βαθύς εθνικός διχασμός ενός κράτους που βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου με βάση το Συριακό.

Βαρύς οπλισμός, αντιαρματικές ρουκέτες, χειροβομβίδες, οβίδες  χρησιμοποιήθηκαν στις αδυσώπητες μάχες που ξέσπασαν στις συνοικίες της Τρίπολης την 2η  μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου Bab el-Tebbaneh και Jabal Mohsen από τα μέσα ως τέλη Οκτωβρίου μεταξύ σουνιτών υπερασπιστών της συριακής αντιπολίτευσης κι αλαουιτών υποστηρικτών του Άσσαντ. Μια εκατοντάδα νεκροί και τραυματίες. Οι αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν μετά την προβολή συνέντευξης του Προέδρου Άσσαντ στο παναραβικό κανάλι al-Mayadeen στις 21 Οκτωβρίου.

Στην αμιγώς πολιτική διάσταση αντιπαρατίθεται το φιλοσαουδαραβικό «Κίνημα του Μέλλοντος» του Saad Hariri και το Δημοκρατικό Αραβικό Κόμμα των αλαουιτών που αλληλοκατηγορούνται για την νέα αυτή αιματηρή κρίση στο Λίβανο. Εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις /απειλές του σείχη Salem Rafeï ηγετικού στελέχους των σαλαφιστών που συνέβαλαν στην ένταση :«Αν η επίθεση από το « Δημοκρατκό Αραβικό Κόμμα » εναντίον της Τρίπολης συνεχιστεί θα ανοίξει ο δρόμος για όλους τους τζιχαιστές του κόσμου, μεταξύ των οποίων ΙSIS και Τζαμπχάτ αλ Νούσρα,  να έρθουν για να υπερασπιστούν την Τρίπολη».

Στις 24 Οκτώβρη ο πρώην αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Σαουδικής Αραβίας σε αμερικανοσαουδική διάσκεψη παραδέχθηκε ότι ο Λίβανος είναι στα πρόθυρα εμφυλίου και κατηγόρησε όπως ήταν επόμενο την Χεζμπολά. Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και του υπουργού εξωτερικών της ίδιας χώρας  Saoud al-Fayçal. Ο σείχης Naïm Kassem, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολά επέστρεψε τις κατηγορίες υποδεικνύοντας την Σαουδική Αραβία για την εκρηκτική κατάσταση στον Λίβανο ισχυριζόμενος ότι αυτή μπλοκάρει τις διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης εδώ και 7 συνεχόμενους μήνες:

«Το κίνημα 14-Mαρτίου (ο φιλοσαουδαραβικός πολιτικός συνασπισμός) αναζητεί να παραλύσει ολόκληρη τη χώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές», που προβλέπονται για τον Μάιο του 2014. «Αυτοί ενεργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο  γιατί κράτος του Κόλπου τους διέταξε να παγώσουν τις διαδικασίες ανάδειξης κυβέρνησης περιμένοντας τις εξελίξεις στη Συρία. Προσδοκούν ότι στους ερχόμενους 2-3 μήνες θ’ αντιστραφεί η κατάσταση υπέρ τους στη Συρία και θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν κυβέρνηση της αρεσκείας τους και στον Λίβανο.

Αλλά ματαιοπονούν, ονειρεύονται. Αυτό δεν θα συμβεί ούτε σε 2 ούτε σε 5 μήνες ούτε ποτέ», δήλωσε το νούμερο 2 της Χεζμπολά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι σαουδάραβες πουλάνε τις βίλλες τους,τα διαμερίσματά τους και τις περιουσίες τους και φεύγουν άρον - άρον από τον Λίβανο, εφαρμόζοντας οδηγία της χώρας τους εδώ και 2 χρόνια. Όπως και στην περίπτωση της Τουρκίας οι επικείμενες εκλογές δημιουργούν κλίμα ψηφοθηρίας με αφορμή τον « φάκελλο επίσκοποι » που αναδεικνύεται σε καθοριστικό και μείζον πολιτικό κριτήριο. Αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η κινητικότητα της Άγκυρας σχετίζεται με τις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2014.

Το κόμμα του Ερντογάν επιδίωξε την ανταλλαγή των δύο τούρκων πιλότων απαχθέντων με τους σιίτες λιβανέζους που κρατούνταν στην Αzaz για να αποκταστήσει το πληγωμένο γόητρο της χώρας μην μπορώντας να αποφύγει τους συνειρμούς της εμπλοκής της στις απαγωγές. Ενώ η Τουρκία επιθυμεί να σβήσει κάθε ίχνος εμπλοκής της στην απαγωγή των επισκόπων, η απελευθέρωση των σιιτών ομήρων με αντάλλαγμα τους Τούρκους πιλότους την στιγμάτισε ως άμεση εμπλεκόμενη στις απαγωγές επί συριακού εδάφους. Το Κατάρ, μια χώρα που πρωτοστάτησε στην διαμόρφωση της συριακής κρίσης επιδιώκει κι αυτό να ξεπλυθεί μέσα από το καυτό ντοσιέ των επισκόπων.

Ο εμίρης του Κατάρ σε συνάντηση με τον πατριάρχη Μαρονίτη Béchara Rai αλλά και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου στην Ντόχα υποσχέθηκε τέλη Οκτωβρίου να βοηθήσει σε απελευθέρωση των επισκόπων. Το Κατάρ πρόσφερε οικονομική και λογισμική υποστήριξη στην υπόθεση. Οι ευλογίες και η ανοχή του ελληνορθόδοξου Πατριάρχη ο οποίος μέχρι τώρα έχει επιστεγάσει μιντιακά τη δημιουργία  κλίματος ευφορίας περί της απελευθέρωσης των επισκόπων απέφερε καρπούς. Εξελέγη  επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στη 10η Συνέλευση του οργάνου (30 Οκτωβρίου/10 Νοεμβρίου, Μπουσάν Κορέα).

H ίδια παγκόσμια οργάνωση στο πρώτο της ανακοινωθέν επί της νέας θητείας του Συμβουλίου, δεν ανέφερε λέξη για την τύχη των επισκόπων, γεγονός που απογοήτευσε ακόμα και όσους χριστιανούς είχαν πιστέψει ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις. Το γαιτανάκι παραπληροφόρησης και εμπορίας ελπίδων στους χριστιανούς ωστόσο συνεχίζεται. Τούρκικες αρχές, λιβανέζοι και άλλοι αρχιπράκτορες, εφημερίδες κυρίως γαλλόφωνες και αγγλόφωνες του Λιβάνου συμμετέχουν στην όλη καμπάνια που επανειλλημένα αποδείχτηκε ένα μεγάλο φιάσκο:

Το Radio Vatican στις 15/10/13 αναμεταδίδει δημοσίευμα της λιβανέζικης « The Daily Star» που τελευταία πρωτοστατεί στην επικοινωνιακή προπαγάνδα ανάστασης των μαρτύρων επισκόπων. Το δημοσίευμα είναι ενδεικτικό της αξιοπιστίας της συγκεκριμένης εφημερίδας.«Οι δύο επίσκοποι του Χαλεπίου θα μπορούσαν να ελευθερωθούν σήμερα ημέρα της μουσουλμανικής γιορτής Eid al-Adha. Την πληροφορία μετέφερε το πρακτορείο Sir και διαδόθηκε από την λιβανέζικη εφημερίδα The Daily Star.»

H The Daily Star στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρει τις σχετικές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου Abbas Ibrahim Στις 11/10/13 το διεθνές ασυριακό πρακτορείο AINA αναφέρει ότι ο Habib Afram δήλωσε ότι «οι Τούρκοι του είπαν πως οι επίσκοποι θα ελευθερώνονταν πριν την Aïd al-Adha  και διαβεβαίωναν ότι είναι πολύ καλά.» Μετέφερε δηλώσεις του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών του Λιβάνου Abbas Ibrahim, ότι «παράλληλα με την επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων της Azaz, υπάρχει συμφωνία και για την απελευθέρωση επισκόπων».

Η επιχείρηση των λιβανέζων ομήρων ολοκληρώθηκε επιτυχώς αλλά οι επίσκοποι όπως ήταν φυσικό δεν επέστρεψαν. Η εφημερίδα An-Nahar δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου  σύμφωνα με το οποίο οι δύο επίσκοποι ήταν προγραμματισμένο να λάβουν μέρος σε μια διάλεξη στις 25 Οκτωβρίου 2013 στην πρωτεύουσα του Λιχνεστάιν καθώς θα είχαν ήδη απελευθερωθεί. Το ΑΙΝΑ σε παρόμοιο  άρθρο του αναμεταδίδει την χαρμόσυνη είδηση από την συνήθη ύποπτη πλέον,   Daily Star του Λιβάνου.

Η  L'Orient-Le Jour στις 24/10/13 μεταδίδει ότι ο επικεφαλής των Λιβανέζικων μυστικών υπηρεσιών Abbas Ibrahim,συνάντησε στη Συρία τον πρόεδρο Bachar el-Assad για την υπόθεση επισκόπων. Η Naharnet  την ίδια ημέρα αναφέρει ότι η Συρία εκφράζει την δυσφορία της για την ανάμειξη του Λιβάνου και την εκμετάλλευση του όλου θέματος που αφορά δυο σύριους πολίτες.

Η Συρία προφανώς και είναι ενοχλημένη από την πολιτική σπέκουλα στο θέμα αλλά δεν δείχνει έτοιμη στην εμπόλεμη κατάσταση που βρίσκεται να σπάσει τον κώδικα τιμής και να προβεί σε αποκαλύψεις. Ο Abbas Ibrahim έφθασε μέχρι και στο Βέλγιο σύμφωνα με δημοσιεύματα αναζητώντας στοιχεία για την υπόθεση των επισκόπων.  Μια ακόμη απόδειξη του επικοινωνιακού πολέμου ήταν το μέρος της δήθεν κράτησής τους.

Οι « μεν» ισχυρίζονταν ότι κρατούνται στη Συρία για να ασκήσουν πιέσεις και να επιρρίψουν ευθύνες  στην κυβέρνηση Άσσαντ για ολιγωρία και όχι μόνο, οι «δε» δια του φιλοκυβερνητικού πλέον Μουφτή ανταπέδιδαν το χτύπημα ισχυριζόμενοι ότι βρίσκονται σε Τουρκικό έδαφος. «Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό την αιγίδα του αρχηγού μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Hakan Fidan.Ανώνυμη πηγή αναφέρει ότι κρατούνται στη Συρία  (al- Joumhouria .adncronos.com 31/10/13) The Daily Star 21/10/13:"Οι επίσκοποι κρατούνται σε μια ζώνη γύρω από το Χαλέπι».

Η  ίδια εφημερίδα στις 28/10/13 μεταφέρει δηλώσεις του επισκόπου Boulos Sayyah μια μέρα μετά τη δήλωση του Μεγάλου Μουφτή "Δεν υπάρχει καμιά ξεκάθαρη πληροφορία για τους δύο απαχθέντες επισκόπους"ο Sayyah δήλωσε στο ραδιόφωνο al-Mada. Το ΑΙΝΑ 31/10/13 μεταφέρει την είδηση ότι το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών διαψεύδει τον Μουφτή της Συρίας για το ότι οι επίσκοποι κρατούνται επί τουρκικού εδάφους.

To λιβανέζικο κανάλι ΟΤV δημοσιοποιεί τη λίστα με τα υποτιθέμενα αιτήματα των εμπλεκομένων χωρών στην υπόθεση των επισκόπων προς απελευθέρωσή τους όπως μεταδόθηκαν από το:« Oι τσετσένοι τρομοκράτες ζήτησαν την ανταλλαγή τους με 20 ομοεθνείς τους τρομοκράτες κρατούμενους στη Ρωσία. Η Ρωσία απέρριψε το αίτημα. Οι απαγωγείς επανήλθαν και ζήτησαν τότε την απελευθέρωση  50 τρομοκρατών συντρόφων τους που κρατούνται στη Συρία.

Η Γαλλία απαίτησε την απελευθέρωση 12 γάλλων μεταξύ αυτών ενός γάλλου αξιωματούχου κι ενός στρατιώτη γάλλου που κρατούνται στη Συρία. Η Τουρκία ζήτησε την απελευθέρωση 25 αξιωματούχων της και στρατιωτών που κρατούνται στη Συρία. Ένα κράτος του Κόλπου απαίτησε την απελευθέρωση 12 αξιωματούχων που κρατούνται στη Συρία.»

ΑΝΤΙΠΑΡΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ  ΑΝΑΦΟΡΕΣ
 ΣΕ « ΗΧΗΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ»

 Σύμφωνα με το quenshrin.com, αραβική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι μια εκκλησιαστική πηγή υποτίθεται ότι δέχθηκε ηχητικό ντοκουμέντο 6΄ ως απόδειξη ότι οι επίσκοποι είναι εν ζωή. Αυτό εξασφαλίστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο επίσκοπος Γιοχάννα τραυματίστηκε 2 εβδομάδες μετά την απαγωγή του σε μάχες κοντά στον τόπο κράτησής του και μετά ανάρρωσε.

Όλη αυτή η αναμόχλευση του θέματος αποσκοπεί να πείσει ότι οι επίσκοποι είναι  ζωντανοί και μετά την ημερομηνία προβολής του βίντεο αποκεφαλισμού ώστε να ακυρώσει στην πράξη και στα μάτια της κοινής γνώμης το μόνο πειστήριο της τύχης των επισκόπων. Αν υπήρχε ηχητικό ντοκουμέντο θα το είχαν δώσει ήδη στη δημοσιότητα. Το ηχητικό ντοκουμέντο είναι από μόνο του προβληματικό ούτως ή άλλως αφού εύκολα επιδέχεται οποιαδήποτε αλλοίωση και κατασκευή.

Ο επίσκοπος Χαλεπίου Γιοχάνα ήταν  αυτός που ίδρυσε τη συρορθόδοξη εκκλησία στο Βέλγιο και θήτευσε εκεί επί σειρά ετών. Αρκετά μέλη της κοινότητας της διασποράς τον αναγνώρισαν στο επίμαχο βίντεο. Άνθρωποι που τον έζησαν στην καθημερινότητά τους. Κοινό μυστικό των κοινοτήτων είναι η δολοφονία τους. Το ότι η εμμονή τους είναι  η παραγραφή του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού αποδεικνύεται και από τον κλασικό επίλογο αρθρογράφων που όψιμα νοιάστηκαν για την τύχη των επισκόπων. Ο ελληνικός Τύπος συμμετέχει και αυτός στη διάδοση των «χαρμόσυνων νέων».

Ενδεικτικά, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής (03/11/13) αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της ότι «αποδείχθηκε ότι το βίντεο δεν αφορά τους επισκόπους αλλά ότι αποδείχθηκε ότι αφορούσε τη δολοφονία άλλου ατόμου, κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες για την τύχη τους.»
Μήπως ο αρθογράφος έχει μείνει στην πρώτη εκτίμηση που ήθελε σφαγιασμένο τον μοναχό Μουράντ και που γρήγορα διαψεύθηκε από το επίσημο όργανο του Βατικανού fides αλλά και  τα ακόλουθα δημοσιεύματα του Ευρωπαικού Τύπου :

-Η «Custodie de Terre Sainte », τάγμα στο οποίο ανήκε ο φραγκισκανός μοναχός διαψεύδει κατηγορηματικά ότι οι τρεις του βίντεο είναι φραγκισκανοί μοναχοί. Αποκλείει με βεβαιότητα ότι οι 3 άνδρες που δολοφονήθηκαν και ο αποκεφαλισμός τους ανέβηκε στο Youtube είναι φραγκισκανοί .

-To πρακτορείο fides , επίσημο όργανο του Βατικανού ήταν ο αποδέκτης αυτού του δελτίου τύπου και το δημοσίευσε όπως και το Asia News αλλά κα το L’ Οbservatoire de la Christianophobie (28/06/2013).

-To ότι ο π. François Μοurad σκοτώθηκε μέσα στο μοναστήρι του στο Ghassanien και όχι στην ύπαιθρο του Ιντλέμπ που ανέφερε και πρόβαλε το βίντεο και άρα καμία σχέση δεν έχει μ’ αυτό πιστοποιούν και τα δημοσιέυματα των FRANCE Catholique (24/06/13),L’ Oeuvre d’ Orient (24/06/13) , cath.ch, La Voie de la Syrie (24/6/13) terra santa.net ,The Vatican Today (24/0 6/13),News Va.,Le Point (24/06/13), La Vie.κ.ά. Το Riposte Catholique διαψεύδει ότο βίντεο αφορά τον φραγκισκανό μοναχό (28/06/13).

Ο υπεύθυνος του τάγματος,  Pierbattista Pizzaballa, διαψεύδει: « είδα το βίντεο που έδειχνε την εκτέλεση αλλά  και δεν αναγνώρισα κανέναν. Δεν είδα μοναχούς μας σ’ αυτό το φιλμ ».Το RFI (28/10/13) επίσης αναφέρει ότι το φραγκισκανό τάγμα διαψεύδει.Και ενώ το γαιτανάκι της παραπληροφόρησης ενδυναμώνεται άλλη μια επώνυμη μαρτυρία ότι οι επίσκοποι Χαλεπίου δολοφονήθηκαν θα προστεθεί στο κατηγορητήριο όσων αποσιωπούν αυτό το έγκλημα. Προέρχεται από ιερέα της Δαμασκού και ουσιαστικά απηχεί την εμπεδωμένη πεποίθηση στην κοινή γνώμη της συριακής χριστιανικής μειονότητας, τον π. Georges Aboud. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικό μέσο (Bοnnenouvelles.ch, 31/10/13), αποκαλύπτει ότι οι «απαχθέντες επίσκοποι στη Βόρεια Συρία σκοτώθηκαν». Πρόκειται για  δήλωσή του κατά  την παραμονή του στην Ελβετία για μια εβδομάδα. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν οι χριστιανοί απειλούνται ιδιαίτερα η απάντηση του είναι αποστομωτική: «To πρωταρχικό πρόβλημα είναι η διείσδυση των ισλαμιστών στις τάξεις των ανταρτών. Στον Βορρά της Συρίας οι απαχθέντες επίσκοποι σκοτώθηκαν. Επιτέθηκαν σε εκκλησίες και μοναστήρια. Οι χριστιανοί δεν φοβούνται τους γείτονές τους μουσουλμάνους αλλά τους εξτρεμιστές. Στην Δαμασκό βέβαια οι σχέσεις μας παραμένουν καλές.

Η εκκλησία μου βρίσκεται σε συνοικία της Δαμασκού που πλειοψηφικά είναι χριστιανική......Φοβόμαστε τους ξένους εξτρεμιστές που ....σκοτώνουν χριστιανούς και τους εξωθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Οι εξτρεμιστές ισλαμιστές αποτελούν κίνδυνο για όλους τους Σύριους μουσουλμάνους και χριστιανούς.» Ο π. Georges Aboud που ομολογεί τ’ ανομολόγητο και σπάει την ομερτά για την φρικιώδη δολοφονία των επισκόπων είναι Λιβανέζος όπως  λιβανέζοι είναι και αυτοί που επισήμως προίστανται στο εμπόριο της ελπίδας και της καλής είδησης προς εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Την ίδια ώρα, οι χριστιανοί του Λιβάνου καλούνται να αποκυρήξουν την Χεζμπολά με ιδιαίτερα απειλητικό τρόπο. Τζιχαιστικά forum της χώρας έχουν κατακλυσθεί από το ηχητικό μύνημα του  Σαουδάραβα Εμίρη των «Ταξιαρχιών του Abdallah Azzam για τη Μ Ανατολή», Majed Majed,ο οποίος απευθυνόμενος «στους χριστιανούς του Λιβάνου που υποστηρίζουν την Χεζμπολά, τους  συμβουλεύει να πάρουν αποστάσεις διαφορετικά θα χυθεί χριστιανικό αίμα » ( Al Akhbar , Mediarama, Al Manar 09/11/13) .



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Τ/Σ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΣΙΤΙΑ «ΜΟΝΟ ΓΙΑ EΛΛΗΝΕΣ»


Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αλήθεια» της Χίου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ρωτήθηκε για την θέση της Εκκλησίας απέναντι στο φαινόμενο. «Ο Χριστός δεν έκανε τέτοιες διακρίσεις. Όποιος σταθεί πλάι μας ότι κι αν είναι όταν έχει ανάγκη θα τον βοηθήσουμε». Με αυτή τη φράση απάντησε στο θέμα των συσσιτίων «μόνο για Έλληνες» που διοργανώνει η Χρυσή Αυγή, ο Αρχιεπίσκοπος.

Αποφεύγοντας κατά την πάγια τακτική του να θίξει πρόσωπα και πολιτικές, προτίμησε να απαντήσει μέσω της παραβολής του καλού Σαμαρείτη, λέγοντας πως αν και το θύμα που περιέθαλψε ο Σαμαρείτης δεν ήταν ομοεθνής του, εκείνος δεν δίστασε να πληρώσει για την νοσηλεία του. «Κάθε άποψη είναι σεβαστή αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιος έχει μια άποψη εμείς πρέπει να την πάρουμε 100% τις μετρητοίς» σχολίασε ο Μακαριώτατος σημειώνοντας πως «Η αγάπη όταν μοιράζεται με τους ανθρώπους δεν κάνει εξαιρέσεις».

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΚΡΙΤΕΣ

Όταν ο δημοσιογράφος έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο το θέμα των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους οι Χιώτες και όλοι οι νησιώτες προς την ηπειρωτική Ελλάδα, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε υπομονή. «Δεν γίνεται για εκδίκηση» είπε χαρακτηριστικά για να σημειώσει πως κατά την γνώμη του τα μέτρα είναι μεταβατικά και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είπε όμως και πως με μια πρώτη σκέψη αυτό «είναι πολύ κακό» ζητώντας μεγαλύτερη προσοχή για τους κατοίκους των ακριτικών νησιών.

«Πιστεύω ότι είναι ανάγκη που λήφθηκαν αυτά τα μέτρα, όπως πιστεύω ότι πρέπει να συνεργαστείτε με τους εδώ τους άρχοντες σας τους πολιτικούς με το κέντρο κάτω και να μπουν ορισμένα όρια δηλαδή μέχρι πότε θα είναι αυτό (…) και πιστεύω ότι θα βρείτε δυνατότητες να ξεπεράσετε τη δυσκολία» είπε. Τόνισε δε, πως «Πρέπει όλοι μας να κάνουμε υπομονή, μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που γίνεται να ξεπεραστούν οι πολλές δυσκολίες…».Ο Μακαριώτατος μίλησε επίσης για το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αλλά και για το θέμα της περιουσίας της.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη στο κάτωθι βίντεο.

14 NOEMBΡIOY † ΑΓΙΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


Ο Άγιος Φίλιππος υπήρξε ένας από τους δώδεκα. Και μάλιστα επίλεκτο μέλος της αγίας αυτής ομάδος. Την πρώτη γνωριμία του με τον Χριστό μας την παρουσιάζει ο Ευαγγελιστής Ιωάννης με τούτα τα λόγια: «Τη επαύριον ηθέλησεν ο Ιησούς εξελθείν εις την Γαλιλαίαν• και ευρίσκει  Φιλιππον και λέγει αυτώ• ακολούθει μοι» (Ιωαν. α’ 44). Ύστερα από το βάπτισμά Του και την τεσσαρακονθήμερη νηστεία Του στην έρημο και τους πειρασμούς Του από τον διάβολο, νικητής αποφασίζει να αναχωρήσει από την Ιουδαία στην Γαλιλαία για την έναρξη του έργου του.

Εκεί, σαν έφθασε, βρήκε μεταξύ των πρώτων τον Φίλιππο, που ήταν από τη Βηθσαϊδά, την ίδια πόλη από την οποία καταγόντουσαν και οι άλλοι δύο Απόστολοι και αδελφοί, Ανδρέας και Πέτρος. Πτωχοί και απλοϊκοί άνθρωποι ήσαν όλοι αυτοί. Όμως ο Κύριος τέτοιους εργάτες κατά κανόνα διαλέγει για τη διακονία Του. Ανθρώπους ταπεινούς και καλοδιάθετους. Την αγνή και πρόθυμη διάθεση είδε ο Κύριος στα βάθη της ψυχής του Φιλίππου και αυτήν εξετίμησε και έσπευσε να του μιλήσει και να του απευθύνει την τιμητική πρόσκληση:  «Ακολούθει μοι», ακολούθησέ με.

Την αξία αυτής της κρίσεως την βλέπουμε αμέσως στον τρόπο με τον οποίο ο Φίλιππος έσπευσε να ανταποκριθεί στην ιερή πρόσκληση του Ιησού, χωρίς κανένα ενδοιασμό,  αλλά με ενθουσιασμό και ζηλευτή προθυμία αφήνει τα πάντα και ακολουθεί τον Κύριο. Αφήνει εργασία, γονείς, φίλους και γνωστούς, σπίτι, μικρή έστω περιουσία και σπεύδει  να γίνει ένας ακόλουθος της συντροφιάς του Ιησού. Κάπως παράξενη η σπουδή του να ακολουθήσει τον Κύριο, θα σκεφθεί ίσως κάποιος. Παράξενη μπορεί να φαίνεται. Αν  θελήσουμε όμως να προσέξουμε και να εμβαθύνουμε λίγο στα λόγια του Ευαγγελιστή Ιωάννη, η απορία αυτή θα διασκεβασθεί αμέσως. «Ην δε ο Φιλιππος από Βηθσαϊδά, εκ της πόλεως Ανδρέου και Πετρου». (Ιωάν. α’ 45). Ο Φίλιππος δηλαδή καταγόταν από τη Βηθσαϊδά, από την πατρίδα του Ανδρέα και του Πέτρου. Ιδού το μυστικό της προθυμίας  του Φιλίππου να ακολουθήσει τον Κύριο.

Ήταν συμπολίτης του Ανδρέα. Και ο Ανδρέας ήταν μία από τις ευγενικές εκείνες καρδιές που με λαχτάρα περίμενε τον Μεσσία. Ο πόθος του αυτός τον έσπρωξε να γίνει και μαθητής του Ιωάννη του Βαπτιστή. Και αυτά που άκουε από την φωνή «του βοώντος εν τη ερήμω», φρόντιζε να τα μεταφέρει συχνά και να τα κάμνει γνωστά και στους άλλους. Πόση καλοσύνη και ευγένεια ψυχής δεν φανερώνει τούτο το παράδειγμα! Μα και πόσο ιεραποστολικό ζήλο για την ευτυχία και την σωτηρία των άλλων! Όταν ο Ανδρέας μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή γνώρισε τον Κύριο και κλήθηκε πρώτος να γίνει μαθητής Του, φρόντισε αμέσως την χαρά του να την μοιρασθεί με τον  αδελφό του Πέτρο. Αδελφέ μου, του είπε, «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν». 

Ναι! Βρήκαμε Εκείνον, που περιμέναμε. Βρήκαμε τον Χριστό. Έτσι ερμηνεύεται στα Ελληνικά η λέξη Μεσσίας. Το παράδειγμα του Ανδρέα επαναλαμβάνει και ο Φίλιππος. Μόλις και αυτός κλήθηκε να ακολουθήσει τον Ιησού, σπεύδει και αυτός να κάμει κοινωνό της χαράς του τον φίλο του Ναθαναήλ. Πόσο απλά μας εκθέτει ο θείος ευαγγελιστής την χειρονομία αυτή του Φιλίππου! «Ευρίσκει Φιλιππος τον Ναθαναήλ και λέγει αυτώ•ον έγραψε Μωυσής εν τω νόμω  και οι προφήται, ευρήκαμεν, Ιησούν τον υιόν του Ιωσήφ τον από Ναζαρέτ» (Ιωάν. α’ 46). Ναθαναήλ φίλε μου, βρήκαμε αυτόν για τον οποίον έγραψαν ο Μωϋσής και οι Προφήτες. Είναι ο Ιησούς, ο γιος του Ιωσήφ από τη Ναζαρέτ.

Ο Φίλιππος δεν τα χάνει. Με απόλυτη βεβαιότητα σε ότι λέγει, του απαντά: «Έρχου και ίδε». Φίλε μου, έλα κι εσύ να δεις με τα μάτια σου και να αντιληφθείς μοναχός σου αυτό  που σου λέω. Να βεβαιωθείς δηλαδή και να πιστοποιήσεις και σε άλλους, ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι αυτός που περιμέναμε, ο Μεσσίας, ο Σωτήρας των ανθρώπων. Πλησίασε τον Χριστό και σε λίγο διαπίστωνε και ο ίδιος και ομολογούσε με την περίφημη φράση «ραββί, συ ει ο υιός του Θεού, συ ει ο βασιλεύς του Ισραήλ» το πιστεύω του.  Δηλαδή, Διδάσκαλε, στ’ αλήθεια, συ είσαι ο γιος του Θεού, συ είσαι ο βασιλιάς του Ισραήλ, που με οδηγό τις προφητείες περιμέναμε. Και δεν ομολογεί μονάχα τον Ιησού σαν  τον άνθρωπο των προφητειών, μα και τον ακολουθεί και γίνεται ένας από τους δώδεκα μαθητές Του, ο γνωστός και με το άλλο όνομα Βαρθολομαίος.

Τρία χρόνια παρακολούθησε ο Φίλιππος τον Κύριο. Τρία χρόνια ακούει την διδασκαλία Του και παρακολουθεί τα θαύματά Του. Τρία χρόνια δέχεται την ευεργετική Του  επίδραση και ενισχύεται στο έργο που τον περιμένει. Μερικά περιστατικά από τη ζωή του κοντά στον Ιησού, μας δείχνουν τον ζήλο του, αλλά και τις αδυναμίες του. Μας δείχνουν ακόμη και την ιδιαίτερη θέση που κατέχει η  προσωπικότητά του στον κύκλο των δώδεκα. Τα περιστατικά αυτά θεωρήσαμε σκόπιμο να παραθέσουμε πιο κάτω, για να τα μελετήσουμε. Μας λένε τόσα πολλά.

Στις παραμονές των Παθών του Κυρίου, ως προσκυνητές ήλθαν στα Ιεροσόλυμα και πολλοί Έλληνες προσήλυτοι στον ιουδαϊσμό. Αυτοί με όσα είχαν ακούσει για τον Κύριο, ένοιωσαν στην καρδιά τους βαθύ τον πόθο για να τον γνωρίσουν καλύτερα και να έχουν μαζί Του μια ιδιαίτερη συνομιλία. Στην περίπτωση αυτή το όνομα του Φιλίππου, όνομα ελληνικό, τους έδωκε το θάρρος να τον πλησιάσουν και να του φανερώσουν την επιθυμία τους: «Κύριε, του είπαν, θέλομεν τον Ιησούν ιδείν». Κύριε, θέλουμε να ιδούμε τον Ιησού. Να η παράκληση που του απηύθυναν. Παράκληση και επιθυμία ζηλευτή και αξιοπρόσεκτη. Και ο Φίλιππος, που ήθελε την χαρά, που ένοιωθε αυτός με το να ακολουθεί τον Κύριο και να ακούει τα θεία λόγια Του, να την δοκιμάζουν και άλλοι, έσπευσε να συνεννοηθεί σχετικά με τον αγαπητό του Ανδρέα και ύστερα μαζί να οδηγήσουν τους Έλληνες στον Ιησού. Τι θέματα κουβέντιασαν οι πρόγονοί μας με τον Κύριο κατά τη συνάντησή τους εκείνη δεν γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο Κύριος σαν είδε  τους Έλληνες να πλησιάζουν είπε τα τιμητικά και θαυμαστά εκείνα λόγια: «Ελήλυθεν η ώρα, ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου» (Ιωάν. ιβ’ 23). 

Έφτασε δηλαδή η ορισμένη από τον Θεό ώρα, για να δοξασθεί ο Υιός του ανθρώπου. Να δοξασθεί με τη Σταύρωση και την Ανάληψή Του και να αναγνωρισθεί ως Μεσσίας και Λυτρωτής από τους Έλληνες, που την στιγμή αυτή αντιπροσωπεύουν και όλο τον εθνικό κόσμο. Ευλογημένη και μεγάλη η ημέρα εκείνη. Ναι! πολύ μεγάλη. Γιατί αν η προσέλευση των εθνών στον Χριστό και την  διδασκαλία Του αποτελεί μία νίκη και ένα θρίαμβο του Χριστού και του έργου Του, ο ερχομός των Ελλήνων στην πίστη την χριστιανική έχει κάτι το πολύ ανώτερο. Αυτοί, οι Έλληνες, έδωσαν στον Κύριο όχι μόνο την γλώσσα τους, αλλά και τους πιο πολλούς ζηλωτές ιεραποστόλους για την εξάπλωση του χριστιανικού κηρύγματος στον κόσμο.

Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής όλες αυτές φυσικά οι αδυναμίες των μαθητών πέρασαν. Μαζί με τους άλλους Αποστόλους και ο Φίλιππος ξεκίνησε για να μεταφέρει το μήνυμα της σωτηρίας εκεί που η αγάπη του Θεού τον κάλεσε. Με πίστη και ενθουσιασμό και πυρωμένη καρδιά ο πνευματέμφορος αυτός εργάτης της νέας πίστεως συνοδευόμενος πάντα και από τον φίλο του Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμνη προχώρησε και κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού  σε διάφορες πόλεις της Λυδίας, της Μυσίας και της Παρθίας. Λυδία και Μυσία. Επαρχίες της Μ. Ασίας. Η Λυδία βρισκόταν προς τα Ν.Δ. και η Μυσία στα βόρειά της Μ. Ασίας. Η Παρθία ήταν ορεινή χώρα στα νοτιανατολικά της Κασπίας θάλασσας. Οι κάτοικοι Πάρθοι.

Παρά τις αφάνταστες δυσκολίες που συναντούσαν όπου πήγαιναν και τα εμπόδια που ο διάβολος παρενέβαλλε στο έργο τους, εν τούτοις οι Απόστολοι νικούσαν στο τέλος και το έργο του Κυρίου προχωρούσε μέρα με την ημέρα. Πολύ συνέβαλαν στην προσπάθειά τους και τα πολλά θαύματα με τα οποία τους χαρίτωσε ο Κύριος. Θαύματα θεραπείας διαφόρων ασθενειών, αλλά και αναστάσεως νεκρών. Ένα τέτοιο θαύμα είναι και τούτο: Βρισκόταν ο Απόστολος με την συνοδεία του στην Ιεράπολη της Φρυγίας. Εκεί ο μισόκαλος διάβολος βλέποντας τον εαυτό του νικημένο, παρεκίνησε μερικούς να συλλάβουν  τον Απόστολο και να τον βασανίσουν. Δεμένο τον οδήγησαν πρώτα στο δικαστικό βουλευτήριο. Εκεί ο έπαρχος Αρίσταρχος σαν τον είδε εφρύαξε κυριολεκτικά. Νομίζεις, του λέγει, πως μπορείς να τρομάξεις και εμένα με τις μαγικές σου πράξεις;

Και χωρίς άλλο λόγο τον άρπαξε από τα μαλλιά και άρχισε να τον σέρνει εδώ και εκεί και να τον βασανίζει. Στην ενέργεια αυτή του ασεβή έπαρχου ο Απόστολος δεν κρατήθηκε. Για να τον σωφρονίσει, αλλά και για να δώσει ένα μάθημα και στους άλλους που παρακολουθούσαν τον βασανισμό του, φώναξε δυνατά κι είπε:

– Κύριε, γνωρίζω την ευσπλαγχνία σου. Όχι για να ικανοποιηθώ για την αδικία που μου γίνεται, αλλά για να σωφρονισθεί ο σκληρός αυτός άρχοντας για ότι μου κάμνει, μα και να γνωρίσουν και οι άλλοι την δύναμή Σου και να ιδούν, ότι δεν είσαι μόνο αγάπη, αλλά και τιμωρός των κακών, δώσε να παραλύσει τούτο το χέρι, που κτυπά στην κεφαλή, που συ ευλόγησες. Μόλις τέλειωσε τον λόγο του ο θείος Απόστολος το θαύμα έγινε. Βαριά τιμωρία κτύπησε τον αναιδή και άδικο άρχοντα. Το χέρι ξεράθηκε. Και ακόμη το ένα μάτι του τυφλώθηκε και τα αυτιά του κουφάθηκαν. Στο θέαμα αυτό οι παρευρισκόμενοι τρόμαξαν και με συντριβή ψυχής άρχισαν να παρακαλούν τον Απόστολο να τον σπλαγχνιστεί και να τον  ξανακάμει καλά. Στην παράκλησή τους ο ανεξίκακος μαθητής τόνισε:

– Ο άρχοντας μπορεί να γίνει καλά, αρκεί τόσο αυτός, όσο και εσείς να πιστέψετε στον αληθινό Θεό και στον Ιησού Χριστό που έστειλε και έπαθε για μας. Μια νεκρική πομπή, που περνούσε την ώρα εκείνη από το μέρος εκείνο, σταμάτησε ξαφνικά. Μερικοί μάλιστα απ’ αυτούς, που συνόδευαν τον νεκρό και έτυχε να είναι φίλοι κι ομοϊδεάτες του άρχοντα, στράφηκαν με διάθεση εκδικήσεως στον Απόστολο και του είπαν ειρωνικά:

— Αν ο Θεός σου μπορεί να αναστήσει τούτο τον νεκρό, που παίρνουμε να θάψουμε, τότε να Τον πιστέψουμε και εμείς και ο Αρίσταρχος, ο άρχοντάς μας. Συγκλονισμένος ο Απόστολος από την πρότασή τους, σήκωσε τα μάτια στον ουρανό και αφού έκαμψε τα γόνατα, ανέπεμψε μυστικά μια ολόθερμη προσευχή. Ύστερα, αφού στράφηκε προς τον νεκρό που βρισκόταν στο φέρετρο, τον κάλεσε με το όνομά του και του είπε:- Θεόφιλε, ο Παντοδύναμος Θεός σε διατάζει να σηκωθείς και ελεύθερα να πεις ότι θέλεις.

Ευλογητός ο Θεός! Το θαύμα έγινε στην στιγμή. Ο νεκρός σηκώθηκε από το φέρετρο, πετάχτηκε κάτω, και αφού γονάτισε μπροστά στον Απόστολο του είπε μ’ έναν αναστεναγμό βαθιάς ανακουφίσεως. Σ’ ευχαριστώ, καλέ μου άνθρωπε. Σ’ ευχαριστώ, άγιε του Θεού, για την σωτηρία που μου χάρισες. Μερικοί μαύροι και απαίσιοι με έσερναν από τα χέρια, για να με ρίξουν στην  Κόλαση. Η παρέμβασή σου με γλίτωσε. Θα έφευγα από τούτο τον κόσμο αμαρτωλός, χωρίς να ξέρω την αλήθεια.

Και η αλήθεια είναι μία. Ο Ιησούς Χριστός που κηρύττεις είναι ο αληθινός Θεός. Πιστεύω και εγώ στον Χριστό με όλη μου την ψυχή. Το θαύμα συντάραξε τα πλήθη. Το κάλεσμα του νεκρού με το όνομά του και η ανάστασή του συνεκίνησε όσους βρίσκονταν εκεί, που χωρίς κανένα δισταγμό πίστεψαν στον Χριστό και αναφώνησαν:

– Άνθρωπέ μας, πιστεύουμε, πως ο Θεός, τον οποίο Συ κηρύττεις, είναι ο αληθινός Θεός. Τώρα, βοήθησέ μας να σωθούμε και συγχώρησε και τον άρχοντα. Τότε ο Απόστολος, αφού κατάπαυσε με το χέρι του τον θόρυβο, παρήγγειλε σ’ έναν από τους άρχοντες που συνόδευαν τον νεκρό να κάμει το σημείο του σταυρού πάνω στον Αρίσταρχο και να ζητήσει την βοήθεια της Αγίας Τριάδος. Ο άρχοντας έκαμε ότι του είπε ο Απόστολος και η θεραπεία ακολούθησε. Ο Αρίσταρχος έγινε αμέσως τελείως καλά.

Το αποτέλεσμα συγκινητικό. Πολλοί ζήτησαν και βαπτίσθηκαν την ίδια ώρα. Πρώτος ο πατέρας του αναστηθέντος νεκρού, που λεγόταν Πρέφικτος και ήταν και αυτός ένας από τους άρχοντες της πόλεως. Μετά την βάπτισή του ο αναγεννημένος πια άνθρωπος έδωσε στον Απόστολο τους δώδεκα χρυσούς θεούς που είχε στο σπίτι του μαζί με τα άλλα υπάρχοντά του, για να τα διαμοιράσει στους φτωχούς και να τα χρησιμοποιήσει, όπως αυτός έκρινε καλύτερα. Για χρόνια πολλά συνέχισε η ευλογημένη αυτή ομάδα το ανορθωτικό και σωστικό έργο της στις διάφορες πόλεις των επαρχιών που αναφέραμε. Τα αποτελέσματα, στ’ αλήθεια, θαυμαστά. Όπου «επλεόνασεν η αμαρτία υπερεπερίσσευσεν η χάρις» (Ρωμ. ε’ 20). Εκεί που πληθύνθηκε η αμαρτία, δόθηκε πολύ πιο άφθονη η χάρη. Εκεί που η αμαρτία είχε  σχεδόν αποκτηνώσει τα θύματά της, ένας καινούργιος κόσμος αναγεννάται. Ο κόσμος της καλοσύνης και της αγάπης. Ο κόσμος ο όμορφος, ο αγγελικά πλασμένος. Ο κόσμος της αρετής. Η άλλοτε χριστιανική Μ. Ασία.

Έφτασε όμως ο καιρός να επικυρώσει ο θείος Απόστολος τα όσα δίδασκε και με την θυσία της ζωής του. Ήρθε ο καιρός να μαρτυρήσει. Εκεί στην Ιεράπολη της Φρυγίας μία ημέρα που δίδασκε, μερικοί φανατικοί ειδωλολάτρες τον συνέλαβαν και αφού τον βασάνισαν σκληρά, τον οδήγησαν στους άρχοντες. Μια ψευτοδίκη κατέληξε στην απόφαση ο Απόστολος να θανατωθεί. Οι δήμιοι, που περίμεναν, άρπαξαν τον Φίλιππο, του έδεσαν τους αστραγάλους και τον κρέμασαν σ’ ένα δένδρο με το κεφάλι προς τα κάτω. Ύστερα πήραν και τον Βαρθολομαίο και αφού τον βασάνισαν και αυτόν, τον κρέμασαν. Τον Απόστολο Φίλιππο τον σταύρωσαν. Η αδελφή του Μαριάμνη με πόνο ψυχής παρακολουθεί το μαρτύριο του αδελφού της και του άλλου Αποστόλου και προσεύχεται να τους δώσει ο Θεός δύναμη και υπομονή.

Ένας σεισμός που έγινε την ώρα εκείνη έδειξε την αγάπη  του Θεού στους εργάτες του Ευαγγελίου. Οι αλλεπάλληλες δονήσεις που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα κατατρόμαξαν τα πλήθη που έτρεξαν με δάκρυα να ζητήσουν συγχώρηση από τους Αποστόλους. Ο Κύριος στις παρακλήσεις των εργατών του σταμάτησε το σεισμό και με μία θαυμαστή οπτασία τους έδωκε μία ακόμη απόδειξη της θείας του δυνάμεως. Μια σκάλα παρουσιάστηκε εκεί να ενώνει την γη με τον Ουρανό. Τα πλήθη έτρεξαν και κατέβασαν το Βαρθολομαίο από εκεί που ήταν κρεμασμένος. Όταν θέλησαν να κατεβάσουν και τον Φίλιππο από τον Σταυρό, αυτός δεν δέχθηκε, αλλά συνέχισε να διδάσκει τα πλήθη που ήσαν γύρω και να τα προτρέπει να μετανοήσουν και να βαπτισθούν. Διδάσκοντας άφησε την αγία του ψυχή να πετάξει στον ουρανό, στη χώρα της αιωνιότητας. 

Ο Απόστολος Βαρθολομαίος και η Μαριάμνη πήραν το τίμιο λείψανο και το έθαψαν μαζί με εκείνους που πίστεψαν και βαφτίστηκαν, με σεβασμό και ευλάβεια ραίνοντάς το με τα δάκρυα της αγάπης τους. Το σεπτό σκήνωμα του Αποστόλου για πολλά χρόνια στόλισε τον ιερό ναό που είχε κτισθεί στην Ιεράπολη προς τιμήν του Αγίου. Η δε αγία κάρα του τιμήθηκε από διάφορους αυτοκράτορες, όπως τον Θεοδόσιο, τον Ηράκλειο και άλλους με τις βασιλικές σφραγίδες τους.

Μετά την άλωση της Βασιλίδος των πόλεων από τους Λατίνους κατά το 1204 το σεπτό λείψανο μεταφέρθηκε στην Κύπρο και για πολλά χρόνια φυλασσόταν στο χωριό Άρσος, το χωριό αυτό λέγεται επίσημα και Αρσινόη της Πάφου, στον ιερό ναό που κτίστηκε εκεί προς τιμή του Αποστόλου. Αργότερα ένα μέρος των λειψάνων για ευλογία διανεμήθηκε σε διάφορα μέρη. Η θήκη δε με την ιερή κάρα προ του 1788 για μεγαλύτερη, τάχατες, ασφάλεια μετακομίσθηκε στην Ιερά Μονή του Σταυρού στο Όμοδος. Εκεί φυλάσσεται μέχρι σήμερα.

Σε χρόνια περασμένα, που το νησί μας μέσα στα τόσα άλλα το έδερνε και επιδημία ακρίδων, οι πατέρες μας μετέφεραν την θήκη με την αγία κάρα μέχρι τη Μεσαορία και έκαμναν αγιασμό, και εράντιζαν τα σπαρτά και τα δένδρα, για να τα απαλλάξουν από την αληθινή αυτή μάστιγα. Θαύματα πολλά γίνονται και στις ημέρες μας σε όλους εκείνους που με βαθιά πίστη καταφεύγουν στον Κύριο και με ευλάβεια εκζητούν τη μεσιτεία του πνευματέμφορου Αποστόλου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στο στόχαστρο της κινητικότητας μπαίνουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, καθώς ήδη από την περασμένη εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησής τους από εξειδικευμένη εταιρεία. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι ανάγκες των μέσων και να εντοπιστεί πλεονάζον προσωπικό, ενώ ο αριθμός των αποχωρήσεων δεν αποκλείεται να φτάσει και τα 800 άτομα. Πηγές του υπουργείου Υποδομών, ωστόσο, επισημαίνουν ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων δεν θα είναι τόσο μεγάλος.

Σοβαρός προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση για το ζήτημα των συμβασιούχων δήμων που έχουν δικαιωθεί από τα δικαστήρια, με το σκεπτικό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η δικαστική δικαίωση των συμβασιούχων θα ήταν μόνο ηθική, χωρίς πρακτική εφαρμογή (επαναπρόσληψή τους), αν οι δήμοι ασκούσαν έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο, οι δήμοι δεν φαίνεται να προτίθενται να ασκήσουν έφεση, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Ακόμα και σε επίταξη των διοικητικών σε ΕΜΠ και ΕΚΠΑ, ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε συνεργάτες του, αλλά και στον αρμόδιο υπουργό ότι δεν θα επιτρέψει να χαθεί το εξάμηνο των φοιτητών. Στο μπαράζ δηλώσεων περί εισόδου της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, γεγονός που η ίδια η Δημοκρατική Αριστερά αντιμετωπίζει με ψυχρότητα, αναφέρθηκε ο Σίμος Κεδίκογλου: «Δεν έδιωξε κανείς την ΔΗΜΑΡ, μόνη της έφυγε» είπε χαρακτηριστικά. Μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεσμεύθηκε επίσης ότι η πρώτη κατοικία όσων έχουν πληγεί από την κρίση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν θα προστατευθεί.

Δεν αποδέχεται προς το παρόν επιστροφή στο κυβερνητικό σχήμα η ΔΗΜΑΡ. Οι προτάσεις που έγιναν από τη βουλευτή Επικρατείας Ντόρα Μπακογιάννη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλο δεν φαίνεται να βρίσκουν ευήκοα ώτα, τουλάχιστον για όσο «η πολιτική Σαμαρά οδηγεί σε αντικοινωνικά μέτρα». Ο Δ.Χατζησωκράτης είχε δηλώσει, πάντως, την Κυριακή ότι «μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή στη βάση μιας νέας προγραμματικής συμφωνίας».

Κόσμος

Οι Bαυαροί του CSU, αδελφού κόμματος της Μέρκελ και εταίρος στις διαβουλεύσεις για το Μεγάλο Συνασπιμό στο Βερολίνο, επιμένουν να υπάρξει πρόβλεψη για δυνατότητα προσωρινής εξόδου από την Ευρωζώνη χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών ΜΜΕ, το CSU προσέθεσε σχετική ρήτρα στο προτεινόμενο κείμενο συμφωνίας -η οποία προβλέπεται να προστεθεί στα σημεία τριβής με το CDU και SPD. Η επισήμανση των Βαυαρών θεωρείται περισσότερο «υπενθύμιση» της ισχύος του στην Μέρκελ και προετοιμασία για τις ευρωεκλογές.

Εκστρατεία στο Καπιτώλιο να μην προχωρήσουν Βουλή και Γερουσία σε ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις απέναντι στο Ιράν κατά την απόπειρα προσέγγισης με την Τεχεράνη έχει εξαπολύσει η αμερικανική κυβέρνηση, με μέλη του Κογκρέσου όμως να εκφράζουν επιφυλάξεις και δυσφορία. Ξανά στην «προληπτική επίθεση» εναντίον πιθανής συμφωνίας περνάει το Ισραήλ. Κοινή η θέση Ουάσινγκτον και Παρισιού για το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού οπλοστασίου, λένε οι πρόεδροι Ομπάμα και Ολάντ.

Με μία εντυπωσιακά τολμηρή επιλογή στο εξώφυλλο που προκαλεί έκπληξη και συζητήσεις «χτυπούν» από κοινού την Παρασκευή το ένθετο περιοδικό «Μ» της εφημερίδας Le Monde και το γερμανικό περιοδικό Zeit Magazin. Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ παίρνουν αγκαλιά στο κρεβάτι το πρωινό τους τρώγοντας κρουασάν και πρέτζελ, ενώ φωτογραφίζονται σε τρυφερό ενσταντανέ μπροστά στο τζάκι. «ICH LIEBE DICH (moi non plus)», «Σ' ΑΓΑΠΩ (εγώ όχι πια)», είναι η φράση που συνοδεύει τη γαλλική έκδοση. Φυσικά, η Άνγκελα και ο Φρανσουά είναι σωσίες...

«Πράσινο φως» δόθηκε από το ΝΑΤΟ στο αίτημα της Τουρκίας για την παραμονή στα σύνορά της των συστοιχιών πυραύλων Patriot που αναπτύχθηκαν στις αρχές του έτους, καθώς κρίθηκε ότι η απειλή από τον εμφύλιο πόλεμο στη γειτονική Συρία εξακολουθεί να είναι σοβαρή για την Άγκυρα. Έπειτα από πολλούς μήνες προετοιμασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πέρασε μια νύχτα σε έναν τεράστιο καταψύκτη, ο πρίγκιπας Χάρι θα αναχωρήσει την επόμενη εβδομάδα για τον Νότιο Πόλο όπου θα λάβει μέρος σε έναν αγώνα πεζοπορίας για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα.

Οικονομία

Στους 853.896 ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ το Σεπτέμβριο 2013, ενώ το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων ανήλθε σε 138.350 άτομα. Πλήρη ενημέρωση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης θα παράσχουν στη συνεδρίαση του Eurogroup o Γ.Στουρνάρας και οι επικεφαλής της τρόικα. Δεν αναμένονται αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς εκκρεμεί η αξιολόγηση. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας θα μεταφέρει την ενόχληση της κυβέρνησης από τις εμπρηστικές παρεμβάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2014. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) θα παραμείνει σε εγρήγορση για να επιτύχει τους στόχους του πληθωρισμού και της καταπολέμησης της ανεργίας δήλωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρός της Μπεν Μπερνάκι.

Αθλητισμός

Στην Αθήνα έφτασε αργά το βράδυ της Τετάρτης η αποστολή της εθνικής Ρουμανίας εν όψει του πρώτου αγώνα μπαράζ του Μουντιάλ κόντρα στην Ελλάδα την προσεχή Παρασκευή στο Φάληρο. Περίπου 30 Ρουμάνοι υποδέχτηκαν ενθουσιωδώς την ομάδα τους, ζητώντας από τους διεθνείς ποδοσφαιριστές να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα γήπεδα του Ρίο.

Την απόφαση να χρησιμοποιήσει ένα διαπιστευμένο εργαστήριο της Ελβετίας, για τις αναλύσεις αίματος και δείγματος ούρων των παικτών που θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας έλαβε η FIFA. Η «χώρα του καφέ», που θα φιλοξενήσει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη το επόμενο καλοκαίρι, δεν έχει σε ισχύ τέτοιου είδους εγκατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild, ο Κώστας Μήτρογλου είναι ανάμεσα στους υποψήφιους που εξετάζει η Ντόρτμουντ, για να διαδεχτούν τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι στην επίθεση. Ο Πολωνός, πιθανότατα θα αποτελέσει παρελθόν στο τέλος της σεζόν, καθώς το συμβόλαιό του τελειώνει και φέρεται ότι έχει συμφωνήσει ήδη με τη Μπάγερν Μονάχου. Οι δευτεραθλητές Γερμανίας και Ευρώπης, αναζητούν τον διάδοχο του, με τον Έλληνα επιθετικό να είναι μέσα στους επικρατέστερους.



ΓΕΓΟΝΟΤΑ (14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1851: Ο Αμερικανός συγγραφέας Herman Melville εκδίδει στις ΗΠΑ το μυθιστόρημά του “Moby Dick”, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1940: Τα ελληνικά στρατεύματα αντεπιτίθενται στο μέτωπο της Πίνδου απωθώντας τις ιταλικές δυνάμεις.

1989: Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των χρωμάτων».

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1949: Βαγγέλης Γερμανός, τραγουδιστής και συνθέτης.

ΘΑΝΑΤΟΙ

565: Ιουστινιανός, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.



Ο POOR ALEXIS ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΚΑΙ Η ΗΤΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ!


Ο Δράμαλης στα Δερβενάκια πέρασε καλύτερα απ’ ότι ο Αλέξης στην πρόταση μομφής. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε; Μετά τη μετωπική με την νταλίκα, ήγουν την ομιλία Σαμαρά, «δεν θα ήθελα να φοράω τα παπούτσια του», για να χρησιμοποιήσω μια παραδοσιακή έκφραση του Τέξας. Διότι, μετά τα καραγκιοζιλίκια στα κάγκελα της ΕΡΤ, ήρθε η νίλα στη Βουλή. Μέσα κι έξω. Και μέσα δεν εννοώ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που ήταν αναμενόμενο, αλλά την αποδόμηση της ανύπαρκτης πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ/Βίλα Αμαλία. Επρεπε να έχουν απομακρυνθεί οι ανήλικοι από τις τηλεοράσεις, διότι το έργο ήταν hardcore. Ανελέητο. Παρέμεινε βέβαια αναπάντητο το ερώτημα του Γλέζου: «Πού θα τα βρούμε τα λεφτά;» Ακόμη κι ο Στουρνάρας, που είναι ήπιος, χωρίς καμιά μακρά κοινοβουλευτική εμπειρία, τον έκανε τελατίνι. Εξω δε μερικές εκατοντάδες νοματαίοι μαζευτήκανε και κοιτούσαν υποτονικά τα «χειμερινά ανάκτορα», όπως οι αγελάδες τα τρένα που περνούν. Ακόμη κι οι περιπτεράδες κι οι πωλητές «βρόμικων» μείνανε δυσαρεστημένοι. Αναδουλειές. Το Κόκκινο Ιππικό δεν ήρθε. Πήγε για τσάγαλα. Κι ο λαός έβλεπε τηλεόραση. Ακουγε τον πρωθυπουργό της χώρας, απ’ τη μια, να νουθετεί και τον πρόεδρο του δεκαπενταμελούς να ψελλίζει ζεματισμένος, απ’ την άλλη.

Ειλικρινά δεν χάρηκα. Δεν με πιστεύετε, αλλά σας το ορκίζομαι στα γλαρά και σπινθηροβόλα μάτια του Σκουρλέτη, στην αντρειοσύνη του Παπαδημούλη, που τιτιβίζει μαγκιές μόνο από το twitter. Λυπήθηκα.Ομολογώ ότι τον Αλέξη δεν τον πάω. Να ’ναι καλά ο άνθρωπος, να χαίρεται και τα παιδάκια του, αλλά βυσματίες και σκονάκηδες που επαίρονται γι’ αυτό πώς να τους πάω; Πού να συναπαντηθούν οι δρόμοι μας; Στον αγώνα για επιβίωση; Στο Κυπριακό, στο Κουρδικό, στο Αρμενικό, στα Ελληνοτουρκικά εν γένει, στη Θράκη; Απών ήταν, όπως κι όλα τα κολλητήρια του. Οσους ήταν παρόντες τους τιμώ, αδιαφορώντας για την κομματική τους ταυτότητα. Δεν θα βρείτε ούτε ψήγμα ειρωνείας στον λόγο μου γι’ αυτούς. Οι άλλοι, που έχουν τη φωλιά τους χεσμένη, ωρύονται πως τάχα επιτίθεμαι συλλήβδην στον κόσμο της Αριστεράς. Γιατί η κολοβή «προοδευτικιά» αλεπού τις θέλει όλες κολοβές. Τους «χρήσιμους ηλίθιους» του Σημίτη και των πρεσβειών, την ανακυκλωμένη κολωνακιώτικη και εξαρχειώτικη κρατικοδίαιτη αριστεράντζα δεν την τιμώ. Κι έχει μερικούς μαζί του ο Αλέξης. Κολλητούς. Τολμούν και μιλούν, αντί να βρουν λαγούμι να χωθούν εδώ και χρόνια. Δεν ντραπήκανε στα Ιμια, δεν ντραπήκανε στους S-300, δεν ντραπήκανε στο Σχέδιο Ανάν, στο ρουφιανιλίκι κατά του Οτσαλάν.

Δεν παίξανε βλέφαρο επί δεκαετίες στον υπερδανεισμό της χώρας, γιατί τρώγανε σαν μπακακαίοι τις μύγες της διαπλοκής. Παίρνανε μπερντέ, μερτικό από τη λεηλασία της πατρίδας. Ξεσκίσανε τα πανεπιστήμια, τα προγράμματα της Ε.Ε., τον κρατικό κορβανά. Αλλά όλα κι όλα, αριστεροί, ρε! Αδέκαστοι. Ασπιλοι. Με αμφιδέξιες τσέπες. Χωθήκανε παντού με ΜΚΟ κι άλλα κόλπα. Δεν κυβέρνησαν ευθέως, αλλά ήταν μονίμως στον σβέρκο της εξουσίας και στους σκοτεινούς διαδρόμους της διαπλοκής. Νούλες χαμηλοβλεπούσες, άλαλες, όταν την παραγωγική βάση της χώρας την κατεδάφιζε η καθεστωτική αριστεροσύνη, ο πιο ανεύθυνος συνδικαλισμός κι ένας άρρωστος κρατισμός. Γιατί, ναι, η ταπεινή αφεντιά μου δεν είμαι νεοφιλελεύθερος. Εκτός από εθνικό λόγο, θέλω κρατική υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος. Οχι όμως στο όνομά τους πλιάτσικο και δη από λησταρχαίους που είχαν «εύσημα» από το Πολυτεχνείο και την ντεμέκ «αντίσταση» ή τάχα «διανοούμενους» που δεν έχουν προσφέρει στην πατρίδα μισή, τόση δα πρωτότυπη σκέψη, ούτε γραμμάριο μιας νέας ιδέας. Καθηγητάδες, σύμβουλοι, νεροκουβαλητές προπαγάνδας, αναλυτές του φρεντοτσίνο και υπάλληλοι των συγκροτημάτων των νταβατζήδων, κατ’ επάγγελμα «προοδευτικοί» και θρασίμια. Που θεωρούν την ιδιωτική οικονομία εχθρό, τους επιχειρηματίες ταξικούς εχθρούς, τους αστυνομικούς «μπάτσους», τις Ενοπλες Δυνάμεις «φασιστικές» και τον άλλο μεγάλο πυλώνα του έθνους, την Ορθοδοξία, αναχρονισμό.

Οχι, δεν χάρηκα. Το ξαναλέω, θα ήθελα η πατρίδα μου να είχε και δυο και τρεις σοβαρές εναλλακτικές λύσεις. Θα ήθελα να έβλεπα προχτες έναν αρχηγό ενός θεσμού, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με καθαρό βλέμμα, στέρεες θέσεις, βασισμένες σε αρχές και ιδέες. Κι ας διαφωνούσα. Και θ’ άκουγα με σεβασμό. Οχι χυδαίες εξυπνάδες, απευθυνόμενες στην πραγματικότητα στους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Αμα θες να τους συσπειρώσεις, ρε φίλε, κάνε Συνέδριο ή μαζευτείτε στο Φλοράλ να ξηγηθείτε μεταξύ σας. Μη μας ζαλίζεις τον έρωτα. Εχουμε και δουλειές. Η χώρα αγωνίζεται κι εσύ θες να βλέπουμε τις τεξανές σου τύψεις σε ζωντανή μετάδοση; Τέλειωσε κι αυτό. Τώρα θα μετρηθούν μεταξύ τους. Πρόβλημά τους. Και για τους επόμενους έξι μήνες θα κάνουν αντιπολίτευση πεταλώνοντας πασχαλίτσες και κουρεύοντας χελώνες.

Για εμάς παραμένει το ίδιο καθήκον. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Τσίπρας και Κολλητοί Α.Ε.», είναι αστείοι αλλά τα προβλήματα της χώρας σοβαρά. Πρέπει να μείνουμε όρθιοι, να πείσουμε και να νικήσουμε. Οχι τον Αλέξη και την ανεμοδούρα του. Να πείσουμε τον λαό, να αφουγκραστούμε και να φροντίσουμε τις αληθινές ανάγκες του και να νικήσουμε στη διεκδίκηση ανθρώπινων λύσεων για τους νεοδημοκράτες, τους συριζαίους, τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, της Χ.Α., των ΑΝ.ΕΛ., του ΚΚΕ. Για όλους. Γιατί ο λαός είναι που πάντα στο τέλος κάνει ταμείο…

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


Η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014, θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαρκή επαφή (ακόμα κι αν δεν το πολυθέλουν) με τους ισχυρούς εταίρους, αλλά και με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα και όσες χώρες αναπτύσσουν πολιτική και οικονομική συνεργασία με την Ευρώπη.

Οι διεθνείς συγκυρίες στάθηκαν γενναιόδωρες στις ελληνικές κυβερνήσεις που ανέλαβαν την προεδρία (το 1983 και το 1988 επί Ψυχρού Πολέμου και το 1994 και το 2003 με τις κρίσεις στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ αντίστοιχα), αλλά λάθη και παραλείψεις δεν επέτρεψαν την αξιοποίησή της στο έπακρο. Γιατί ο θεσμός δεν ισοδυναμεί ασφαλώς με προβάδισμα της προεδρεύουσας χώρας (όπως με το ανεπανάληπτο πασοκικό του 1983 ότι «ο μάγκας Ανδρέας έγινε πρόεδρος όλης της Ευρώπης»), αλλά σίγουρα ανοίγει διπλωματικές οδούς που προσφέρουν και εθνικά πλεονεκτήματα.

Η επικείμενη προεδρία θα είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες. Ισως και πετυχημένη, αν στο ελάχιστο διάστημα που απομένει επιταχυνθούν οι προετοιμασίες και το βάρος δεν πέσει, όπως κατά κανόνα συμβαίνει, μόνον στον πρωθυπουργό και σε δυο τρία στελέχη της διπλωματικής υπηρεσίας. Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας συνδυάζουν την ταυτόχρονη πρόοδο και των ευρωπαϊκών και των εθνικών συμφερόντων: 

-Πρώτον, η Αθήνα επιθυμεί την υλοποίηση του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και την Απασχόληση που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο του 2012, χωρίς έκτοτε σημαντική πρόοδο. Μια δραστήρια ελληνική ανάμειξη, με την έγκριση νέας νομοθεσίας, θα εδραιώσει την αναπτυξιακή διάσταση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

-Δεύτερον, αν τις ερχόμενες εβδομάδες υπάρξει καταρχήν συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των τραπεζών (τον SRM), τότε η ελληνική προεδρία θα διεξαγάγει τις συζητήσεις για οριστικοποίησή του. Πέρα από τις ημέτερες ανησυχίες λόγω οικονομικής κρίσης, ο μελλοντικός SRM είναι τεράστιας σημασίας, προκαλώντας σύγκρουση μεταξύ αφενός Γερμανίας - Γαλλίας και αφετέρου των περισσότερων άλλων μελών της Ε.Ε. και της Κομισιόν. Το μέτωπο Βερολίνου - Παρισιού ευνοεί την αλλαγή των Συνθηκών της Ε.Ε. πριν από την τραπεζική ένωση, ενώ η Κομισιόν και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις κρίνουν επαρκές το υφιστάμενο πλαίσιο με ορισμένες αλλαγές ως προς τη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων του SRM. 

-Τρίτον, για τη μάστιγα της λαθρομετανάστευσης η ελληνική προεδρία έχει την ευκαιρία έγκρισης μιας νέας πολιτικής στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου 2014. Κυρίαρχα σημεία της η οικονομική στήριξη στις χώρες του Νότου της Ε.Ε., αλλά και τα μέτρα πίεσης των χωρών προέλευσης των μεταναστών. -Τέταρτον, μια διακήρυξη της Ε.Ε. για τις θαλάσσιες ζώνες (με κορυφαία σημασία για την Ελλάδα λόγω υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) θα δώσει στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου ιστορικές διαστάσεις.

Τα περισσότερα μέλη συμφωνούν πλέον ότι χρειάζεται κοινή στρατηγική για την ασφάλεια των θαλασσών της Ε.Ε. και την αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη. Αν στους κύριους στόχους προστεθεί και ο κλάδος της ενέργειας, με τις εκκρεμότητες για τη ΔΕΠΑ και τις μάχες ισορροπιών με επίκεντρο τον TAP και την Gazprom, τότε γίνεται σαφές ότι το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα αποδειχθεί καθοριστικό.

Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΣΕ ΠΕΙΣΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ


«Δεν υπάρχει χώρα που να ονομάζεται Κύπρος. Υπάρχει η τοπική διοίκηση της Νότιας Κύπρου. Επειδή υπάρχει Βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή υπάρχει μεταξύ τους». Αυτά τα ανήκουστα φέρεται ότι είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Ταγίπ Ερντογάν σε συνέδριο στην Πολωνία, ο οποίος πρόσθεσε στο εκρηκτικό μείγμα των δηλώσεών του το ακόλουθο εξωφρενικό: «Η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” έγινε δεκτή στην Ε.Ε. για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους». Δεν είναι η πρώτη φορά που ανώτατος κρατικός αξιωματούχος της γειτονικής χώρας ρίχνει το γάντι στον Ελληνισμό, αμφισβητώντας την ίδια την υπόσταση της Μεγαλονήσου και προωθώντας την επεκτατική ατζέντα της Τουρκίας. Αυτού του τύπου οι τοποθετήσεις είναι, δυστυχώς, συνηθισμένες και η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να εκπλήσσεται, αλλά να αντιδρά όπως πρέπει: με πράξεις και όχι λόγια.

Όταν ένας στυγνός δυνάστης, που κυβερνά απολυταρχικά, κατέχει εδάφη που δεν του ανήκουν, είναι υπόλογος για ολοκαυτώματα, γενοκτονίες και φριχτά εγκλήματα πολέμου και προκαλεί αρνούμενος την κρατική οντότητα της Κύπρου, δεν χαριεντίζεσαι μαζί του ούτε δηλώνεις ότι είσαι πρόθυμος να τον... εντάξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολλώ δε μάλλον δεν συναινείς στην ενεργοποίηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων για χάρη του. Απαιτείς να ανακαλέσει, να συμμορφωθεί πλήρως με τους νόμους και τις αξίες της Ε.Ε., να αναγνωρίσει -όπως ήδη θα όφειλε να έχει κάνει- την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει άμεσα τα στρατεύματα κατοχής από το νησί. Επίσης, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αξιώνεις να αποζημιώσει ηθικά και υλικά τα θύματα των πολιτικών που έχει εφαρμόσει.

Στην Ελλάδα, έως τώρα, ακολουθείται ακριβώς η αντίθετη τακτική: εκείνη του κατευνασμού του «θηρίου», επειδή μερικοί έχουν τη φρούδα ελπίδα ότι θα... ηρεμήσει όταν «χορτάσει».Όπως είναι φυσικό, το «θηρίο» δεν χορταίνει ποτέ και κάθε ελληνικό βήμα προς τα πίσω το αξιοποιεί για να προελαύνει. Αυτονόητα τα παραπάνω, αλλά φευ, τη διπλωματία της χώρας χειρίζεται ο Βαγγέλης Βενιζέλος...