12 Νοεμβρίου, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ


Συνήλθε σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Νοέμβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία :

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανέγνωσε την ομόφωνη έκθεση της Τριμελούς Επιτροπής, η οποία επισκέφθηκε τον ασθενούντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθόνικο.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έκανε αποδεκτό το από 23.10.2013 ιατρικό πόρισμα της ως άνω Επιτροπής και βάσει του άρθρου 34 παρ. 6 του Νόμου 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος», κήρυξε τον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και Κατερίνης εν χηρεία, όρισε δε, βάσει του άρθρου 23 παρ. 1 του ανωτέρω Νόμου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο, Τοποτηρητή της ως άνω Ιεράς Μητροπόλεως και απέστειλε τα κατά νόμον σχετικά έγγραφα προς τον Υπουργό Παιδείας για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δωδώνης κ. Χρυσόστομο ως Πρόεδρο, και τα Μέλη του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, σχετικά με τις δραστηριότητες και τον σχεδιασμό των ενεργειών του Γραφείου.

Επίσης ενημερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεο ως Πρόεδρο της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, την Διευθύντρια και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για θέματα που απασχολούν την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας αυτής.


Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

12/11/2013 - ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ


Οι Έλληνες κέρδισαν με το σπαθί τους πολεμώντας εναντίον των Τούρκων κατακτητών κινδυνεύουν να τα χάσουν σε καιρό ειρήνης. Ο λόγος για την εκποίηση των μαρίνων και τα επενδυτικά σχήματα της γειτονικής χώρας που ετοιμάζονται να πλειοδοτήσουν στους σχετικούς διαγωνισμούς. Στο ρεπορτάζ αναφερόταν συγκεκριμένα: «Ήδη ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του πρώτου “πακέτου” μαρίνων, που αφορά τον Αλιμο, τη Νέα Επίδαυρο, τον Πόρο και την Υδρα, βρίσκεται στα τελειώματά του, με επικρατέστερους “μνηστήρες” Τούρκους μεγαλοεπενδυτές. [...]

Πιθανόν το λιμάνι της Υδρας να περάσει στην ιδιοκτησία εκατομμυριούχων από τη γειτονική χώρα, όπως ήδη έχει γίνει με τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καλαμάτας και της Μυτιλήνης». Στην Υδρα οι αντιδράσεις είναι έντονες και το δημοτικό συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει το απαράδεκτο της παραχώρησης του ιστορικού λιμένος της νήσου σε τουρκική εταιρία.

Σε μια εποχή όπου όλα κρίνονται με βάση τους αριθμούς και το χρήμα, οι ανησυχίες και οι ενστάσεις των Υδραίων και όλων των εθνικά ευαίσθητων πολιτών της χώρας ίσως να φαντάζουν υπερβολικές. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν είναι! Αντιθέτως, η επιμονή να διατηρηθεί ο ελληνικός χαρακτήρας της οικονομίας μας επιβάλλεται από τα πράγματα και την κοινή λογική. Η Τουρκία επιθυμεί διακαώς να επεκτείνει τη σφαίρα της επιρροής της στα εδάφη που κάποτε κατείχε. Η νεκρανάσταση του οθωμανικού ιδεολογήματος, την οποία προωθεί συστηματικά η κυβέρνηση Ερντογάν, περιλαμβάνει και πολλές, τέτοιου είδους οικονομικές κινήσεις.

Πέρα από το ακαλαίσθητο του πράγματος να αντικρίζουν οι Ελληνες στα λιμάνια τους την ημισέληνο, υπάρχει και το μείζον πολιτικό και εθνικό ζήτημα του Αιγαίου και των τουρκικών αξιώσεων επί αυτού. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα η σημαία σε έναν τόπο συμβολίζει και την κυριαρχία. Κάποτε, για να τοποθετηθεί το εθνικό σύμβολο μιας χώρας σε έναν τόπο, προϋπέθετε πόλεμο. Τώρα απαιτούνται απλώς κάποια κεφάλαια. Ας μην το επιτρέψουμε...


ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η Δ.Ι.Σ.


Συνέρχεται, από σήμερα Τρίτη 12 έως και την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 157ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος



ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Δεκάδες προβλήματα υγείας, ορισμένα απειλητικά για τη ζωή, παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Πολιομυελίτιδα, φυματίωση, λύσσα, πνευμονιοκοκκικές νόσοι, ελονοσία, ηπατίτιδα, κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, ενώ οι ψυχικές παθήσεις παρουσιάζουν έξαρση. Το ζήτημα τέθηκε κατά τη συνάντησ της υφυπουργού Υγείας Ζέττας Μακρή με το προεδρείο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Άρχισε το μεσημέρι στο λιμάνι της Ρόδου ο έλεγχος των εμπορευματοκιβωτίων του φορτηγού πλοίου «Νουr M» το οποίο, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα, μεταφέρει όπλα και πυρομαχικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής έχουν ανοιχθεί τέσσερα κιβώτια τα οποία περιέχουν σφαίρες μικρού (για καλάσνικοφ) και μεγάλου διαμετρήματος.

Για «πρωτοφανείς στατιστικές αλχημείες», οι οποίες στοχεύουν στη διαμόρφωση εντυπώσεων ενόψει της έλευσης της τρόικας στο υπουργείο Υγείας και στην επιβολή νέων μνημονιακών μέτρων, καταγγέλλουν την ΕΛΣΤΑΤ οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Συνελήφθη 33χρονος άνδρας, ο οποίος κατηγορείται ότι έκλεψε την μοτοσικλέτα ενός 30χρονου που είχε πέσει θύμα τροχαίου δυστυχήματος στην Ηλεία. Ο 33χρονος, πακιστανικής καταγωγής, κατηγορείται για κλοπή και για παράλειψη λύτρωσης από κίνδυνο ζωής, καθώς δεν προσέφερε βοήθεια στο θύμα.

Εκατό κλήσεις έχει δεχτεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και παροχή βοήθειας σε εγκλωβισμένους επιβάτες οχημάτων, λόγω συσσώρευσης υδάτων από την απογευματινή βροχόπτωση. Η κυκλοφορία διακόπηκε προσωρινά και στα δύο ρεύματα της οδού Πειραιώς από Πέτρου Ράλλη έως Χαμοστρέρνας.Eπίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην υπόγεια γέφυρα της Λ.Συγγρού στο δέλτα Φαλήρου. Προβλήματα, επίσης, στις λεωφόρους Κηφισού και Αμφιθέας.

Κόσμος

Άγνωστος μαχαίρωσε γάλλο βουλευτή, στη διάρκεια τελετής για τη λήξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου σε μία μικρή πόλη κοντά στη Μασσαλία. Όπως αναφέρουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο Μπερνάρ Ρεΐν, βουλευτής της περιοχής Μπους-ντε-Ρον δέχθηκε επίθεση μπροστά στο νεκροταφείο της πόλης Σατορενάρ, της οποίας είναι δήμαρχος.

Στόχος αποδοκιμασιών έγινε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης για την επέτειο λήξης του Α' Παγκοσμίου Πολέμου την 11η Νοεμβρίου 1918 σε μία σπάνια στα γαλλικά χρονικά κίνηση. Διαδηλωτές της ακροδεξιάς και μέλη των «κόκκινων σκουφιών», του κινήματος δυσαρέσκειας προς την κυβερνητική πολιτική που έχει δημιουργηθεί στη Βρετάνη, αποδοκίμασαν στα Ηλύσια Πεδία τον Ολάντ την ώρα που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του. Με καρφί κόλλησε το όσχεό του ρώσος καλλιτέχνης-ακτιβιστής στο πλακόστρωτο της Κόκκινης Πλατείας της Μόσχας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «απάθεια και την πολιτική αδιαφορία» στη ρωσική κοινωνία, όπως λέει. Ο 29χρονος ακτιβιστής έμεινε στην πλατεία πάνω από μία ώρα μέχρι να τον απομακρύνει η αστυνομία.

Υπό πλήρη κατάληψη τελεί πλέον το Πανεπιστήμιο της Σόφιας από φοιτητές που ζητούν την πτώση της κυβέρνησης αγανακτισμένοι με τα επίπεδα της φτώχειας και τη διαφθορά στη χώρα. Η κατάληψη ακολουθεί τη μαζική φοιτητική πορεία της Κυριακής στους δρόμους της Σόφιας με την οποία «ενώθηκαν» χιλιάδες πολίτες, ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Πλάμεν Ορεσάρσκι που κατηγορείται για διασυνδέσεις με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Κρεμασμένη έξω από μία κατεστραμμένη εκκλησία στην πόλη Τακλομπάν στις Φιλιππίνες υπάρχει μία -γραμμένη με το χέρι- επιγραφή: «Έχουμε ανάγκη από βοήθεια». Είναι μία από τις πολλές εκκλήσεις από κατοίκους των Φιλιππίνων, μετά το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Χαϊγιάν, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους. Ο πρόεδρος της χώρας, Μπενίνιο Ακουίνο, κήρυξε τις Φιλιππίνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να επιταχυνθούν οι προσπάθειες αρωγής προς τους χιλιάδες πληγέντες. Η βοήθεια φτάνει αργά και είναι πολύ λίγη, ενώ άμεση είναι η ανάγκη για νερό, τρόφιμα και φάρμακα.

Οικονομία

Ανοικτά, όλες τις Κυριακές του χρόνου -ή τουλάχιστον τις περισσότερες- θα είναι τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών της Πελοποννήσου για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, οι οποίες, όπως φαίνεται, συντάσσονται με την άποψη των κατά τόπους εμπορικών συλλόγων. Συμφωνία συνεπένδυσης μεταξύ της Attica Finance ΑΕΠΕΥ και του κινεζικού ομίλου SUMEC υπογράφηκε την Δευτέρα στο υπουργείο Εσωτερικών. Η συμφωνία αφορά στην υλοποίηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας στον οδοφωτισμό σε δήμους και περιφέρειες και σε ενεργοβόρα κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Πρόκειται για επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έργα 20 εκατ. ευρώ είναι άμεσα υλοποιήσιμα.

Στο νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, το κέντρο βάρους θα μετακινηθεί από το «δημόσιο» προς το «ιδιωτικό» εκτιμά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών (ΕΙΑΣ), καθηγητής Μ.Νεκτάριος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η δημιουργία τα επόμενα χρόνια ιδιωτικών σχημάτων ασφάλισης, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά στα δημόσια συστήματα. Η κατάσταση δε, στα Ταμεία και στον τομέα της υγείας ελέω μνημονίου προδίδει ότι η ημέρα αυτή δεν αργεί. Για τεράστια ευκαιρία μιλά η ασφαλιστική αγορά.

Αθλητισμός

Σύντομη ήταν η θητεία του Μπάμπη Τεννέ στην τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα Σμύρνης, αφού τη Δευτέρα η αθηναϊκή ΠΑΕ ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας τους. Ο Έλληνας προπονητής έμεινε στον πάγκο της «ελαφράς ταξιαρχίας» για ένα μήνα, αναλαμβάνοντας τα ηνία της ομάδας μετά τον Αλέκο Βοσνιάδη.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

333 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος τους Πέρσες στην Ισσό.

1954: Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Ellis της Νέας Υόρκης.

1990: Ο Άγγλος Timothy Berners Lee, ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου (internet).

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1915: Roland Barthes, Γάλλος σημειολόγος και κριτικός λογοτεχνίας.

1929: Grace Kelly, Αμερικανίδα ηθοποιός που διακρίθηκε κυρίως σε ταινίες του Alfred Hitchcock ενώ αργότερα έγινε και πριγκίπισσα του Μονακό.

1945: Neil Young, Καναδός rocker ο οποίος βρίσκεται ακόμη εν δισκογραφική ενεργεία.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1923: Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας με σημαντικό έργο στην Ελλάδα όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια σε όλη την χώρα.


ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ YΔΡΑΣ


Στην τελική ευθεία μπαίνει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του πρώτου «πακέτου» με τις μαρίνες, που αφορά τον Άλιμο, τη Νέα Επίδαυρο, τον Πόρο και την Ύδρα και έντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον από επιχειρηματίες της γειτονικής Τουρκίας. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία» στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει 11 επενδυτικά σχήματα και ως τα τέλη του έτους το Δημόσιο θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία. 

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πολύ πιθανό το λιμάνι της Ύδρας να περάσει στην ιδιοκτησία εκατομμυριούχων από τη γειτονική χώρα, όπως ήδη έχει γίνει με τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, της Κέρκυρας, της Λευκάδας, της Καλαμάτας και της Μυτιλήνης. Στο νησί της Ύδρας οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί και τάσσονται κατά της ιδιωτικοποίησης του ιστορικού λιμανιού και κυρίως κατά της διαχείρισης και εκμετάλλευσης από τουρκική εταιρία. Μάλιστα το το δημοτικό συμβούλιο της Ύδρας έχει εκδώσει και σχετικό ψήφισμα.


ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Το φορτίο του φορτηγού σκάφους “Nour-M”  που εντοπίστηκε από το Λ.Σ και καταλήφθηκε από άνδρες του Κλιμακίου ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α) του Λ.Σ. εξετάζει και 15μελες συνεργείο παρουσία της αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, του λιμενάρχη και του προϊστάμενου του τελωνείου Ρόδου. Παράλληλα, στο σημείο έφτασαν και πυροτεχνουργοί ώστε η καταμέτρηση να είναι ασφαλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν ανοιχθεί τέσσερα κιβώτια τα οποία περιέχουν σφαίρες μικρού και μεγάλου διαμετρήματος. 

Σε ότι αφορά τη νομιμότητα του φορτίου στα χαρτιά του σκάφους φαίνεται ως τελικός παραλήπτης το λυβικό υπουργείο Άμυνας και αποστολέας η ουκρανικών συμφερόντων εταιρεία Ukrinmash. Βέβαια παρά το γεγονός αυτό οι εκτιμήσεις των στελεχών του Λ.Σ. συγκλίνουν στο ότι το φορτίο δεν είχε ως τελικό προορισμό του τη Λιβύη αλλά τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία. Αυτό συνάγεται από πολλά δεδομένα: 

Πρώτο είναι η πορεία του πλοίου η οποία δεν σχετιζόταν με την πορεία στη Λιβύη  αλλά αντίθετα κατευθυνόταν προς την Τουρκία. Τι δουλειά έχει ένα πλοίο με φορτίο προς τη Λιβύη να κατευθύνεται ανατολικά;

Δεύτερον ακόμη και αν τα έγγραφα του σκάφους αναφέρουν το λιβυκό υπουργείο ως αποδέκτη (end user certificate) δεν είναι ούτε η πρώτη αλλά ούτε και η τελευταία φορά που χρησιμοποιούνται τέτοια έγγραφα ως κάλυψη για τη μεταφορά όπλων στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες και μισθοφόρους στη Συρία. Είναι γνωστό άλλωστε πως το μεγαλύτερο μέρος οπλισμού των ανταρτών προέρχεται από κεφάλαια κρατών του Κόλπου τα οποία διακινούνται για την αγορά όπλων με κάλυψη επίσημων εγγράφων όπως αυτά του λιβικού υπουργείου, η γνησιότητα όμως των οποίων και πάλι ελέγχεται.

Παράλληλα και σύμφωνα με τον νόμο περί όπλων, όποιος εισάγει, εξάγει ή διαμετακομίζει διαμέσου της ελληνικής επικράτειας όπλα, πρέπει πριν να έχει προειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές που είναι το λιμεναρχείο και το τελωνείο. Το εν λόγω πλοίο ενημέρωσε ότι μετέφερε όπλα όταν βρισκόταν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, έτσι οι ελληνικές Αρχές έπρεπε να ελέγξουν το φορτίο του επισημάνθηκε από επιτελείς του Λ.Σ.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΦΕΘΑ Α.ΔΑΒΑΚΗΣ


Η αποτύπωση μιας εξαιρετικά ανησυχητικής τακτικής κατάστασης στο Αιγαίο σε ότι αφορά την συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων στην μικρασιατική ακτή και τον Έβρο από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Α.Δαβάκης κατά την ομιλία του χθες στην Βουλή, απηχούσε 100% την πραγματικότητα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας.

Επίσης, ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχει καθημερινή πρακτική, αεροπορική και ναυτική, όσον αφορά παραβιάσεις, επεμβάσεις σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης από τη γείτονα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει τα αντίστοιχα και ανάλογα δεδομένα, προκειμένου να μη βρεθεί ελλείπουσα προς αυτήν την πραγματικότητα. Τούτη την πραγματικότητα, λοιπόν, διαχειριζόμαστε σε όλα τα επίπεδα του αμυντικού σχεδιασμού και της νέας δομής, σταθμίζοντας την ορθή εκτίμηση της πραγματικής απειλής και την εθνική στρατηγική της χώρας».

Άσχετα αν μετά δέχθηκε την επίπληξη κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης, για το ότι "Προκάλεσε μεγάλη ανησυχία η ομιλία του" και αναγκάστηκε να ανακαλέσει, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία, μετά την λήξη της συριακής κρίσης έχει μεταφέρει ξανά μεγάλες δυνάμεις σε μικρασιατικά παράλια και Έβρο οι οποίες δείχνουν υψηλή κινητικότητα. Τώρα, οι τουρκικές δυνάμεις στη Θράκη, παίρνουν πλέον καθαρά επιθετική διάταξη, ή καλύτερα προ-επιθετική διάταξη, όπως θα δούμε στη συνέχεια. 

Και δηλώνουν τις προθέσεις τους με διάφορους τρόπους: Παραγγελία γεφυρών ταχείας ζεύξης κωλυμάτων, μεταφορά του συνόλου των αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina στις μονάδες της 1ης Στρατιάς κ.λπ. Ο Στρατός Ξηράς αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα ετοιμότητας μετά από πέντε χρόνια εξαντλητικών περικοπών, αλλά σε επίπεδο «προβολής ισχύος» έχει τον τελευταίο λόγο στο Αιγαίο.

Θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό του «θερμού»  επεισοδίου για να φανεί το πρόβλημα που έχει ο Στρατός Ξηράς, αν θεωρήσουμε ότι πάλι δεν θα έχουμε τα παράδοξα των Ιμίων με το να μη λειτουργούν οι μπαταρίες των ασυρμάτων κ.λπ. Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός επεισοδίου, το οποίο να βρίσκεται ακόμα και σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτό των Ιμίων, δηλαδή να περάσουμε στη χρήση πυρών; Αυτά τα επεισόδια κρίνονται και σε επίπεδο τύχης, αλλά και διαχείρισης μιας κρίσης. 

Η Άγκυρα λοιπόν παίζει ένα παιχνίδι, με το οποίο στοχεύει να μας αναγκάσει με την απειλή χρήσης βίας να συζητήσουμε αυτά που απαιτεί και να τα δώσουμε σε μεθύστερο χρόνο. Και αυτήν τη στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την ωφελούν όσο ποτέ άλλοτε. Και έχουμε «σημάδια βαριά» για τις προθέσεις τους που οφείλουμε να τα λάβουμε υπʼόψιν και να κινηθούμε ψύχραιμα για την αντιμετώπισή τους:

-Ο τουρκικός Στρατός, για πρώτη φορά μετά το 1974, παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη. Τι σημαίνει αυτό; Οι κύριες τουρκικές μονάδες του 3ου και του 5ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς εγκατέλειψαν τη γραμμή προκάλυψης και μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται σταδιακά ανατολικότερα «μακριά» από τα αδιάκριτα ελληνικά «μάτια». Στη γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες βʼ κατηγορίας, μεθοριακοί φρουροί σύνθεσης με μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κ.λπ.).

Μόνο δύο ταξιαρχίες, η μία στο βορρά και η άλλη στον νότο, έχουν απομείνει από  τις κύριες μονάδες. Η κίνηση αυτή -όσο και αν ακούγεται ως «ακίνδυνη»- στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνη. Οι μονάδες μεταφέρονται 50 χλμ. στα μετόπισθεν όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις.

-Δημιούργησαν 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού. Δυστυχώς, μόνο η στρατιωτική ηγεσία έχει λάβει στα σοβαρά τις «γέφυρες πολέμου» και τα ειδικά μηχανήματα γεφύρωσης της τάφρου που έχει μεταφέρει στον Έβρο η Τουρκία. Πρόκειται καθαρά για μία επιθετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.

-Η Στρατιά του Αιγαίου ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν, εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες εγγύς υποστήριξης! Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται, όπως και η 19η Πεζικού και η 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αντάλια.

Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά από τον Αύγουστο και μετά απέκτησαν και πάλι υψηλή συχνότητα, ενώ ανάλογα είναι και τα ναυτικά επεισόδια που δεν παίρνουν την δημοσιότητα που τους αξίζει, πάντως, καθώς εμπλέκεται το Λιμενικό/Ακτοφυλακή, κυρίως. Τα σημάδια είναι πολύ "βαριά", όντως.