09 Νοεμβρίου, 2013

Η ΝΕΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΚΟΚΚΟΡΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ



ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΜΕ ΝΟΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σ’ ένα μεγάλο βήμα που ανταποκρίνεται στην σύγχρονη κοινωνία όπου όλα κινούνται μέσω διαδικτύου, προχώρησε το ίδρυμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Μαρία Κόκκορη» δημιουργώντας έναν νέο διαδικτυακό χώρο μέσω του οποίου ο καθένας θα μπορεί να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του. Το ίδρυμα το οποίο αποτελεί κληροδότημα, παρέχει στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης σε άτομα με νοητική υστέρηση και σύνδρομο down.

Τους επισκέπτες καλωσορίζει στην αρχική σελίδα ο Αρχιεπίσκοπος και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ο οποίος ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος παρακολουθεί και συντονίζει τις δράσεις του. Άνθρωποι πίσω από το έργο του Ιδρύματος είναι ο διευθυντής του, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης, ο οποίος καθημερινά προσπαθεί να διασώσει και να διαδώσει το έργο χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

Στην προσπάθεια αυτή υπάρχει και ειδική βοήθεια από διεπιστημονική ομάδα ειδικών ψυχικής υγείας διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι καθημερινά βρίσκονται κοντά στα παιδιά του ιδρύματος. Με μια ολοκληρωμένη και σωστή παρουσίαση του έργου της, από πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και τα καθημερινά νέα των παιδιών του ιδρύματος πολύς κόσμος θα έχει μια πλήρη εικόνα για τις δραστηριότητες αλλά και το πως μπορεί και ο ίδιος να βοηθήσει το δύσκολο αλλά ευχάριστο έργο που προσφέρεται.

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε στο www.kokkori.gr




ΣΕ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΟΝΗ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ.Κ.Ο. ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Η ΜΚΟ «Αποστολή» και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των ανασφάλιστων κατοίκων της Μυτιλήνης και της Καλλονής για φαρμακευτική περίθαλψη, προσέφεραν τη στήριξή τους με τη μηνιαία αποστολή φαρμάκων. Αφού καταγράφηκαν τα τοπικά προβλήματα από κλιμάκιο εθελοντών ιατρών του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, παραδόθηκαν 20 κιβώτια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στο Κέντρο Υγείας Καλλονής Λέσβου και στον πατέρα Ευστράτιο Δήμου της Μ.Κ.Ο. «Αγκαλιά».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος  Πατούλης δήλωσε τα εξής: «Σε μια Ελλάδα που η οικονομική κρίση πλήττει την οικογένεια το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, αγωνίζεται προκειμένου να μην μείνει κανείς ανασφάλιστους χωρίς το γιατρό και το φάρμακο του. Ζητήσαμε από τους γιατρούς να μας στείλουν λίστα με ανασφάλιστους και απόρους ασθενείς τους οποίους και θα υιοθετήσουμε καλύπτοντας κάθε μήνα το φάρμακο της».

Ο Γενικός Διευθυντής της «Αποστολής», κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας αναφέρθηκε στο έργο της Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου, ενώ εξήρε το έργο του π. Ευστρατίου στην Καλλονή. «Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε την έλλειψη με την ανταπόκριση, τον γιατρό με τον ασθενή, τον ασθενή με το φάρμακο. Τα προβλήματα είναι πολλά και το χειρότερο γίνονται περισσότερα και δυσεπίλυτα. Μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, όσο αντέχουμε, θα προσπαθούμε να στηρίζουμε όσους υποφέρουν»

Ο παπά - Στρατής ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της προσπάθειας που έχει καταβάλει όλα αυτά τα χρόνια είπε: «Ένα όνειρο ετών γίνεται πραγματικότητα μέσω της Αποστολής και του ΙΣΑ: η δημιουργία στη Καλλονή Κοινωνικού Φαρμακείου. Ευχαριστώ πάνω από όλα τον Αρχιεπίσκοπο για το ενδιαφέρον του και την προστασία του. Ευχόμαστε να έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε το φάρμακο στον ανασφάλιστο που το χρειάζεται.

Βρισκόμαστε σε δύσκολες εποχές ο καθένας κοιτάει την τσέπη του και όχι τον συνάνθρωπο. Το ευαγγέλιο λέει ότι ο θησαυρός είναι στην καρδιά του ανθρώπου και δεν είναι άλλος από την αγάπη στον ίδιο τον άνθρωπο».

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ † ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ Ο ΕΝ ΑΙΓΙΝΗΣ


Ο Άγιος το 1885, έλαβε το πτυχίο του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Νεκτάριος Δ. Κεφαλάς, ο Άγιος Νεκτάριος, του οποίου η μνήμη εορτάζεται σήμερα 9 Νοεμβρίου.


Το όνομά του αναγράφεται, μαζί με άλλους εννέα συνεξετασθέντες τελειοφοίτους του ακαδημαϊκού έτους 1885-1886, σε σχετικό πίνακα της «Λογοδοσίας» του τότε Πρύτανη Κωνσταντίνου Π. Δηλιγιάννη («Λόγος εκφωνηθείς τη 23 Νοεμβρίου 1886 κατά την εορτήν της καθιδρύσεως των νέων αρχών του Εθνικού Πανεπιστημίου», Αθήνησι 1887, σ. 81), ενώ το δίπλωμα φυλάσσεται στο Μουσείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (στην πρώτη προθήκη της αίθουσας με τα εκθέματα της Θεολογικής Σχολής).

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις 4 Νοεμβρίου 1881, είχε εγγραφεί στη Θεολογική, όπως δηλώνεται στο «Μητρώον των φοιτητών του εν Αθήναις Εθνικού Πανεπιστημίου», όπου υπάρχει και η υπογραφή του ως «εγγραφομένου» φοιτητή. Στο Μητρώο φέρει τον αύξοντα αριθμό 1042, ενώ ως πατρίδα του αναφέρεται η Χίος (όπου, το 1877, είχε χειροτονηθεί διάκονος, λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος) αντί της Σηλυβρίας της Θράκης (όπου είχε γεννηθεί, το 1846, και είχε βαπτισθεί λαμβάνοντας το όνομα Αναστάσιος). Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το μεγαλύτερο μέρος των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξε υπότροφος του κληροδοτήματος Παπαδάκη, κατόπιν ειδικών εξετάσεων, στις οποίες αρίστευσε. Στο Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου σώζεται σχετική χειρόγραφη αίτησή του: «Προς την Σεβαστήν Πρυτανείαν του Εθνικού Πανεπιστημίου.

O υποφαινόμενος δευτεροετής φοιτητής της Θεολογικής Σχολής Νεκτάριος Δ. Κεφαλάς επιθυμώ να διαγωνισθώ εις τας υπό της Σεβαστής Πρυτανείας ορισθείσας υποτροφίας ως Θραξ. Υποσημειούμαι ευσεβάστως Ιεροδιάκονος Νεκτάριος Δήμου Κεφαλάς εκ Σηλυβρίας της Θράκης ως εν τω επισυνημμένω πιστοποιητικώ δηλούται. Αθήνησι τη 2 Απριλίου 1883». Η αίτηση που –όπως σημειώνεται πάνω της– «ελήφθη τη 2 Απριλίου 1883. Αριθ. Πρωτ. 32», διαβιβάσθηκε αμέσως από την Πρυτανεία «Προς τον κ. Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής [Νικηφόρο Καλογερά] δια τα περαιτέρω. Αθήναι τη 2 Απριλίου 1883. O Πρύτανης Π. Γ. Κυριακός».

Στη συνέχεια, πάνω στη ίδια την αίτηση σημειώθηκαν, προφανώς από τη Γραμματεία, τα στοιχεία του φοιτητή: «Νεκτάριος Δ. Κεφαλάς Διάκονος εκ Χίου, ενεγράφη εις την Θεολ. Σχ. 4 Νοεμβρίου 1881 υπ' αριθ. μητρ. 1042. Ανενέωσε την εγγραφήν του 1882-1883 αριθ. 1612». Τέλος, προφανώς αφού έλαβε την υποτροφία, σημειώθηκε «υπότροφος Α. Φ. Παπαδάκη».  

Ένα μήνα μετά την αίτηση, στις 7 Μαΐου 1883, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής αποστέλλει έγγραφο προς την Πρυτανεία, στο οποίο σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής:«Αναφέρομεν Υμίν ότι κατά τα διατεταγμένα προέβημεν εις τον διαγωνισμόν προς πλήρωσιν των προκηρυχθεισών υποτροφιών, ήτοι τριών εκ του κληροδοτήματος Α. Παπαδάκη, μιας του Θ. Ρακού και ετέρας του Γ. Μαυροκορδάτου. Μετείχαν του διαγωνισμού οι εξής δέκα φοιτηταί (…) Ν. Κεφαλάς (…).

Εκρίθησαν δε επιτυχόντες δια μεν τας του Α. Παπαδάκη (…) Νεκτάριος Κεφαλάς Θραξ (…) Όθεν γνωστά ποιούντες Υμίν, Κύριε Πρύτανη, τα αποτελέσματα των εν λόγω διαγωνισμών, παρακαλούμεν Υμάς όπως ευαρεστούμενος διατάξητε τον διορισμόν των επιτυχόντων. O της Θεολογικής Σχολής Κοσμήτωρ Ν. Καλογεράς».

Στη συνέχεια ο Πρύτανης, στις 19 Μαΐου, αποστέλλει σχετικό έγγραφο προς τον Λογιστή του Πανεπιστημίου (για να χορηγούνται 100 δρχ. μηνιαίως στους επιτυχόντες, μέχρι του τέλους των σπουδών τους), καθώς και ενημερωτικές επιστολές προς καθένα από τους υποτρόφους. Έτσι, ως υπότροφος του Kληροδοτήματος Παπαδάκη ο Aγιος Nεκτάριος θα ολοκληρώσει το 1885 τις σπουδές του.

Η μετέπειτα πορεία του Αγίου είναι γνωστή: χειροτονήθηκε αρχικά πρεσβύτερος στην Αλεξάνδρεια και κατόπιν Μητροπολίτης Πενταπόλεως, στη συνέχεια ιεροκήρυκας στη Χαλκίδα, το 1894 διευθυντής της Ριζαρείου Σχολής, ενώ από το 1908 εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αίγινα, στη Μονή του, όπου εκτελούσε τα καθήκοντα του εφημερίου, συνέθετε ύμνους και συνέγραφε δοκίμια, λόγους και πλήθος βιβλίων.

Όταν μετά μία δωδεκαετία αισθάνθηκε ότι πλησίαζε το τέλος του, θέλησε να μεταφερθεί στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αρεταίειο, όπου νοσηλεύθηκε για δύο μήνες, μέχρι την κοίμησή του, στις 9 Νοεμβρίου 1920 (η ανακήρυξή του σε Άγιο έγινε μετά 40 χρόνια, το 1961, από το Oικουμενικό Πατριαρχείο).

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που το 1881 τον είχε δεχθεί στους κόλπους του ως νεαρό και επιμελή φοιτητή, το 1883 τον είχε ανακηρύξει υπότροφό του, το 1885 τον είχε αναγορεύσει πτυχιούχο του, και το 1920 τον είχε περιθάλψει ως σεβάσμιο πλέον ιεράρχη στην πανεπιστημιακή Κλινική του, ήταν επόμενο να αφιερώσει στη μνήμη τού Αγίου το παρεκκλήσιο του Αρεταίειου Νοσοκομείου.




ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΟΙΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ


Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν (εν πολλοίς) μια γερμανική υπόθεση. Η ύπαρξη του κρατιδίου των Σκοπίων και η διαφύλαξη του ψευδεπίγραφου «μακεδονισμού» του οφείλονται εν μέρει και στη Γερμανία. Η χώρα που αποτελεί την «ατμομηχανή» της Ευρώπης λειτουργεί συχνότατα σαν θάλαμος αερίων για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Αυτή η διαπίστωση, φυσικά, δεν πρέπει να αιφνιδιάζει οποιονδήποτε, αλλά να τον βοηθά να διατηρεί την ευθυκρισία του και να διαμορφώνει σωστή άποψη για το πού πρέπει να κατευθυνθεί η χώρα μας. Οι προαναφερθείσες σκέψεις ήρθαν ως αναπόφευκτοι συνειρμοί με το άρθρο της «δημοκρατίας» για τη στήριξη που λαμβάνει το κράτος των Σκοπίων από την Ανγκελα Μέρκελ. Πέρα από την οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στους Έλληνες η κυβέρνηση της Γερμανίας, υπάρχει και η γεωπολιτική περικύκλωση της πατρίδας μας από κράτη-δορυφόρους, τα οποία έχουν ως αποστολή να μας υποχρεώσουν να συναινέσουμε στην περαιτέρω εξαθλίωσή μας.

Σ' αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκε η αιφνιδιαστική συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού εκπροσώπου του ΟΗΕ για την ονομασία του κρατιδίου, με την Α. Μέρκελ. Παρόλο που η εικόνα που είχε αποκομίσει η ελληνική κυβέρνηση ήταν σχετικά καθησυχαστική και οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι «η παρούσα συγκυρία δεν προσφέρεται για λύση», οι Γερμανοί δείχνουν να επισπεύδουν τις εξελίξεις με στόχο την ελληνική συνθηκολόγηση. Είναι πλέον προφανές ότι η Γερμανία θα βρίσκεται απέναντί μας και σε οικονομικό και σε διπλωματικό επίπεδο. Η συμμαχία και η συνεργασία, όπως νοούνται από το Βερολίνο, αποτελούν λέξεις συνώνυμες της άνευ όρων παράδοσης στις βουλές της Καγκελαρίας.

Η κυβέρνηση της κυρίας Μέρκελ πιθανότατα κρίνει ότι ένα κράτος με γονατισμένη οικονομία και έντονη εξάρτηση από τη ροή δανειακών «εξυπηρετήσεων» δύσκολα θα προβάλει αντίσταση ή έστω θα διατυπώσει ένσταση στα σχέδια των Επικυριάρχων. Ωστόσο, επειδή η Ιστορία πάντα εκδικείται, οι Γερμανοί θα καταλάβουν για μια εισέτι φορά ότι ο θρίαμβος από την καταστροφή απέχει ελάχιστα. Ο εικοστός αιώνας το απέδειξε περίτρανα...

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΠ


Ένα ταχύπλοο τουρκικό σκάφος μήκους 8 μέτρων βρέθηκε να έχει προσαράξει στην παραλία του Καρφά στην Χίο σε μία περίεργη υπόθεση που ήδη ερευνάται από την ΕΥΠ. Είναι το δεύτερο περιστατικό μέσα σε 48 ώρες που σκάφη από την γειτονική χώρα περνάνε και φτάνουν σε παραλία ελληνικού νησιού, όπως η απίθανη υπόθεση που αποκάλυψε το defencenet.gr με τους 20 λαθρομετανάστες που αποβιβάστηκαν μερικές εκατοντάδες μέτρα από το 541 Τάγμα Εθνοφυλακής χωρίς κανείς - και πάνω απ'όλα το Λιμενικό - να τους αντιληφθεί.

Το ταχύπλοο, τύπου "σφήνα" είναι σαφές ότι είχε προσεγγίσει την ακτή, αλλά σίγουρα δεν μετέφερε λαθρομετανάστες. Ποιος ο λόγος να πλησιάσει την ακτή και ποιον ή τι μετέφερε; Οι λιμενικοί που ειδοποιήθηκαν από πολίτες έσπευσαν στο σημείο και συνέλαβαν τον Τούρκο χειριστή του σκάφους, ο οποίος δεν μπορεί να δικαιολογήσει το τι έκανε και πώς βρέθηκε στην ακτή της Χίου. Βασικά έχουν αποκλειστεί τα σενάρια μεταφοράς λαθρομετανάστων ή ναρκωτικών. Μετέφερε όπλα; Τίποτα δεν αποκλείεται.

Κλιμάκιο της ΕΥΠ ασχολείται ήδη με την υπόθεση.

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ


Υποχώρηση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο - με ότι θετικό ή και αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την εθνική ασφάλεια Ελλάδας και Κύπρου - και ταυτόχρονη  ισχυροποίηση του ρωσικού παράγοντας καταγράφεται πλέον με απόλυτη σαφήνεια περίπου δύο μήνες μετά την στρατηγική υποχώρηση των ΗΠΑ στην Συρία. Ίσως για πρώτη φορά από την εποχή του Β'ΠΠ δεν υπάρχει πλοίο του 6ου αμερικανικού Στόλου, ανατολικά της Κρήτης.

Την ώρα που η Μόσχα δημιουργεί με ταχύτατο ρυθμό τον Ρωσικό Στόλο Μεσογείου με 15 πλοία, τα οικονομικά προβλήματα των ΗΠΑ και οι συνεχείς περικοπές στις αμυντικές δαπάνες της λόγω του κολοσσιαίου χρέους που ξεπερνά τα 16 τρισεκατομμύρια δολάρια, έχουν προκαλέσει την απόσυρση του 6ου Στόλου από την Α.Μεσόγειο. Αυτή την στιγμή το αμερικανικό Ναυτικό, απλά δεν υπάρχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Κάποιες - λίγες - μονάδες που βρίσκονταν στην περιοχή στις αρχές Σεπτεμβρίου  φιλοδοξώντας να βομβαρδίσουν την Συρία, έχουν αποσυρθεί στην δυτική Μεσόγειο ή επιστρέψει στις ΗΠΑ. Τα μοναδικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται εγγύτερα στην Α.Μεσόγειο είναι ένα πλοίο διοίκησης στην Ιταλία και μερικά αντιτορπιλικά κατευθυνομένων βαλλιστικών βλημάτων στην Ισπανία, αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ που έχουν εικόνα της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στην Μεσόγειο.

Την ώρα που τα ρωσικά υπερ-καταδρομικά "Varyag" και το "Μέγα Πέτρος" έμπαιναν στην Μεσόγειο οι ΗΠΑ δεν είχαν τίποτα το αξιόλογο να αντιπαραθέσουν σε μία δυνητική σύγκρουση, ο αμερικανικός Στόλος είχε αποχωρήσει από την Μεσόγειο. Ποιο είναι το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει; Κατ'αρχήν απλά δεν μπορεί κανείς από τους Έλληνες "στρατηγικούς" αναλυτές να υποστηρίξει ότι "ο αμερικανικός παράγοντας θα εμποδίσει την Άγκυρα αν κάτι πάει στραβά στο Αιγαίο". Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο...

Μόνο τυχαίο, τελικά αποδεικνύεται το ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο οι ΗΠΑ υποχώρησαν ακι δεν κτύπησαν την Συρία. Λίγο αργότερα ο ίδιος ο Μ.Ομπάμα παραδέχθηκε ότι "Δεν είμαστε πλέον υπερδύναμη και αυτό ο κόσμος θα πρέπει να το καταλάβει. Δεν μπορούμε να επεμβαίνουμε σε διάφορα σημεία του πλανήτη"... Την ίδια στιγμή αυτοί που έχουν ανεξάντλητους οικονιμικούς πόρους, όπως η Ρωσία και η Κίνα, υπερεξοπλίζονται: Χθες μόλις ανακοινώθηκε ότι μέχρι το 2020, θα έχουν συγκροτηθεί 40 νέες ταξιαρχίες στη Μελλοντική Δομή Δυνάμεων του ρωσικού Στρατού. Θα γίνει κατ'αρχήν προσπάθεια οι άνδρες που απαιτούνται (περίπου 400.000 άνδρες) θα εξοικονομηθούν από αναδιαρθρώσεις, για να μην υπάρξει νέα αύξηση του αριθμού του προσωπικού (από τις 800.000 του Α.Σερντιουκόφ, θα φτάσουμε το 1.000.000) αλλά μάλλον θα χρειαστούνε άλλες 200.000 και θα φτάσουν συνολικά το 1.200.000 το 2020!

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Nikolai Pankov. Η συγκρότηση των 40 νέων ταξιαρχιών που θα προστεθούν στις 70 ήδη υπάρχουσες αποτελεί φιλόδοξο και δύσκολο εγχείρημα καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών ήδη ο Στρατός της Ρωσίας αντιμετωπίζει έλλειμμα προσωπικού.

Ο Pankov αναφέρθηκε επίσης στις παραλαβές υλικού αλλά και τον εκσυγχρονισμό των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων. Συγκεκριμένα, ανέφερε, ότι το 2013 θα παραληφθούν 650 «οπλικά συστήματα και μέσα». Για το 2014 προγραμματίζεται η παραλαβή 750 κύριων οπλικών συστημάτων συμπεριλαμβανομένων συστημάτων τακτικών βλημάτων Iskander M, πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων 9A53 Tornado-G και οχημάτων μάχης Tayfun και Tigr-M.

Τέλος, ανέφερε, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να εξοπλίσει τις ταξιαρχίες των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων με τη νέα έκδοση των κατευθυνόμενων αντιαρματικών συστημάτων Kornet-E που έχουν ακτίνα δράσης 8 χλμ., αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Koalitsiya-SV (που είναι εξοπλισμένα με δύο σωλήνες πυροβόλου), φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Verba και συστήματα μελλοντικού στρατιώτη Ratnik. Σκοπός είναι η αύξηση της ισχύος πυρός αλλά και της επιχειρησιακής ετοιμότητας ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Πραγματική εξοπλιστική κοσμογονία...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Ελλάδα

Εντός της ημέρας είναι πιθανό να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου επί της προσφυγής του υπουργού Παιδείας, με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνεχίζεται το απόγευμα της Παρασκευής στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και 71 βουλευτές του κόμματός του.

Την στήριξη τους στους ανασφάλιστους πολίτες της Μυτιλήνης και της Καλλονής Λέσβου με την μηνιαία αποστολή φαρμάκων προσέφεραν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. «Το καταστροφικό πρόγραμμα της λιτότητας και του μνημονίου πρέπει να σταματήσει τώρα. Διαφορετικά, η συνέχισή του αποτελεί συνειδητή εγκληματική επιλογή, με θύματα, των οποίων δεν απειλείται, πλέον, μόνο η ευμάρεια, αλλά η ίδια τους η ζωή» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) εκφράζει τη συμπαράστασή της προς την δικαστική υπάλληλο- γραμματέα της 28ης ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία το πρωί δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από αλλοδαπό. «Ως ένδειξη διαμαρτυρίας» αποφάσισε την πανελλαδική διακοπή συνεδριάσεων των δικαστηρίων, την ερχόμενη Δευτέρα (10:00-15:00).

Κόσμος

Δέκα ακτιβιστές της Greenpeace αναρριχήθηκαν την Παρασκευή στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη και ανήρτησαν πανό με τα οποία ζητούσαν την αποφυλάκιση των μελών του πληρώματος του πλοίου Arctic Sunrise, που κρατούνται στη Ρωσία από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μετριάζοντας τις προσδοκίες για μία επικείμενη ιστορική συμφωνία με το Ιράν που καλλιέργησε η αιφνίδια διακοπή της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή και η εσπευσμένη μετάβασή του μαζί με Ευρωπαίους ομολόγους στη Γενεύη, ο Τζον Κέρι δήλωσε κατά την άφιξή του πως «δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το σημείο» και ζητούμενο είναι η γεφύρωση σημαντικών διαφορών σχετικά με τη δεκαετή διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Κινήσεις προς την κατεύθυνση μίας προκαταρκτικής συμφωνίας αναμένονται στη Γενεύη, έκρηξη οργής από το Ισραήλ...

Ο αντισημιτισμός στην Ευρώπη έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία, ιδίως μέσω του Διαδικτύου, όπως προκύπτει από έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA) που ζήτησε την άποψη και τις αντιλήψεις των Εβραίων σε οκτώ ευρωπαϊκά κράτη όπου κατοικεί το 90% του ευρωπαϊκού εβραϊκού πληθυσμού. Σε ποσοστό 66% απαντούν ότι οι αντισημιτισμός αποτελεί πρόβλημα στην καθημερινή ζωή τους. Συγκλονιστικές μαρτυρίες για βασανιστήρια και βιασμούς από το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μεταφέρουν επιζώντες του μοιραίου ναυαγίου της 3ης Οκτωβρίου της Λαμπεντούζα. Οι μετανάστες καταγγέλλουν ότι τους κρατούσαν σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης», τους βίαζαν και τους χτυπούσαν, μέχρι να πληρώσουν και την τελευταία δεκάρα για τη μεταφορά τους. Εικοσιτετράχονος Σομαλός, που θεωρείται ένας από τους επικεφαλής του κυκλώματος, συνελήφθη αφότου τον αναγνώρισαν επιζώντες στο κέντρο κράτησης της Λαμπεντούζα όπου κρυβόταν ανάμεσα στο πλήθος.

Το φαινόμενο της διαφθοράς καταδίκασε ο Πάπας Φραγκίσμος, ενώ τα ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ανάθεμα». Ο αργεντινός ποντίφικας παρομοίασε την διαφθορά με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά: «μπορεί να ξεκινάει κανείς με ένα μικρό φακελάκι, αλλά είναι σαν τα ναρκωτικά: αν συνηθίσεις να δωροδοκείσαι, έχεις εξάρτηση».

Οικονομία

Οι διακυμάνσεις ηταν το χαρακτηριστικό της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, με την αγορά να κλείνει τελικά με οριακή πτώση, παρά τα αρχικά αξιόλογα κέρδη. Η αγορά έχει στραμμένο το ενδιαφέρον της στις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την τρόικα. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.169,04 μονάδες σημειώνοντας μικρή πτώση 0,17%.

Να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να μην μην βασίζεται σε νέα ελάφρυνση του χρέους για να μπορέσει να επιστρέψει στην ανάπτυξη, κάλεσε την Ελλάδα ο Ιβ Μέρς, μέλος της ΕΚΤ και πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Λουξεμβούργου. «Η αναδιάρθρωση του χρέους ή τo μεγαλύτερα κούρεμα κρατικών ομολόγων ίσως να φαίνονται ελκυστικά από πολιτική άποψη. Αλλά τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν παρά να αποτελούν ύστατη λύση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από τις 31 Δεκμβρίου 2013 η διεθνής αλυσίδα Marriott δεν θα στεγάζεται στο ξενοδοχείο Athens Ledra Marriott επί της Συγγρού. Η ίδια η επιχείρηση ανακοινώνει στον δικτυακό της τόπο ότι δεν θα δέχεται κρατήσεις μετά το τέλος του έτους.

Αθλητισμός

Ένα νέο πρόσωπο, τον μέσο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Γουίλιαμ Καρβάλιο, είχε η προεπιλογή της εθνικής Πορτογαλίας ενόψει των αγώνων μπαράζ με τη Σουηδία (σ.σ. στις 15/11 στο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας και στις 19/11 στη Στοκχόλμη), για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η δίκη του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Σάββα Θεοδωρίδη για την παρουσία τους στα αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Αστέρα Τρίπολης. Αιτία η στάση εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και η παρέλευση του ωραρίου. Η πλευρά του προέδρου και αντιπροέδρου της ερυθρόλευκης ΠΑΕ είχε προσφύγει κατά του κλητήριου θεσπίσματος, ωστόσο η προσφυγή τους απορρίφθηκε από τον Εισαγγελέα.

Στη λίστα των αγωνιστικών προβληματισμών του Μίτσελ, εν όψει του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης», προστέθηκε ο Ντελβίν Εντινγκά. Ο Κονγκολέζος αμυντικός του Ολυμπιακού ταλαιπωρείται από ένα αιμάτωμα στον δικέφαλο μηριαίο αριστερά και δεν κατάφερε να προπονηθεί την Παρασκευή, κάτι που σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προλάβει την αναμέτρηση της Κυριακής.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)

1866: Ολοκαύτωμα στο Αρκάδι της Κρήτης, όπου ο Κωνσταντίνος Γιαμπουδάκης βάζει πυρπολεί την πυριτιδαποθήκη και ανατινάζει την δυτική πτέρυγα της μονής με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν Έλληνες και Τούρκοι.

1931: Η εικόνα της Παναγίας της Σουμελά ανακαλύπτεται στην Τραπεζούντα από μοναχό.

1938: Πραγματοποιείται το πρώτο οργανωμένο πογκρόμ εναντίον των Εβραίων από τους Ναζί. Η λεγόμενη «Νύχτα των κρυστάλλων».

1990: Ο Βασίλης Χατζηπαναγής «κρεμά» τα παπούτσια του.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1970: Charles de Gaulle, στρατηγός και πρόεδρος της Γαλλίας επί 11 συναπτά έτη (1958-1969).