05 Νοεμβρίου, 2013

«ΚΑΛΗ» ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

 

Την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού έθεσε ως βασικό επιχείρημα η ελληνική πλευρά στην πρώτη συνάντηση με την τρόικα, προκειμένου να «χαμηλώσει» τις απαιτήσεις των εκπροσώπων των δανειστών για τα πρόσθετα μέτρα το 2014.

«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε μια καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Απέφυγε, πάντως να προδικάσει το εάν η υπέρβαση στα έσοδα έναντι του στόχου, θα διατηρηθεί έως το τέλος του έτους και εάν το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι υψηλότερο των 344 εκατ. ευρώ που αναγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ο συγκεκριμένος παράγοντας χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) - ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, θα έρθει αύριο στην Αθήνα - ως «μια καλή, κλασική, ικανοποιητική συνεργασία», κατά την οποία έγινε επισκόπηση των κεφαλαίων που θα αναπτυχθούν τις επόμενες ημέρες.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν:

* Ο προϋπολογισμός για το 2014 (πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου), οι πρωτοβουλίες που ενσωματώνονται στο προσχέδιο και οι νέες, θετικότερες, εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2013.

* Οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν το 2014, όπως οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, η φορολογική συμμόρφωση (αύξηση εσόδων λόγω ανάπτυξης της οικονομίας), η φορολογική διοίκηση, κ.ά. Σημειώνεται ότι, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, από τη φορολογική συμμόρφωση και τη φορολογική διοίκηση αναμένονται επιπλέον έσοδα 381 εκατ. ευρώ το 2014.

* Οι διαρθρωτικές αλλαγές, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, οι αποκρατικοποιήσεις και η πορεία του τραπεζικού συστήματος.

Κατά την πρώτη συνάντηση, πάντως, δεν συζητήθηκαν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ (με σημείο αιχμής να παραμένουν η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο), το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2014 - 2017, το χρηματοδοτικό κενό και ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα (σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι πρόκειται να δεχθεί κάποιες αλλαγές, αρκεί να είναι δημοσιονομικές ουδέτερες).

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης.


 

ΥΠΟΤΡΟΦΙΑ ΣΕ ΔΕΚΑ ΝΕΟΕΙΣΑΧΘΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

 

Υποτροφίες σε δέκα νέους φοιτητές από ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών χορήγησε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Τους δέκα φοιτητές συνόδευε ο Διευθυντής του Γραφείου Νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρωτοβουλία του γραφείου νεότητας να προσφέρουν στους νεοεισαχθέντες φοιτητές οικονομική ενίσχυση για να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες της πρώτης περιόδου.

Παρόντες ήταν ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης και ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ. Συμεών Βολιώτης.

Οι φοιτητές ενημέρωσαν τον Μακαριώτατο για τις σχολές και τα τμήματα που έχουν εισαχθεί, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος τους ευχήθηκε καλή πρόοδο και αναφερόμενος στις υποτροφίες επισήμανε πως "πρόκειται για ελάχιστη οικονομική ενίσχυση, αλλά δείχνει ότι σας σκεφτόμαστε και είμαστε κοντά σας".




ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

 

"Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία" διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Ανατροπή", στο Mega.

Αναφερόμενος στη διπλή δολοφονία στο Νέο Ηράκλειο, απηύθυνε μήνυμα ενότητας λέγοντας ότι το καλύτερο μνημόσυνο στα παιδιά είναι η ενότητα του κόσμου. "Πρέπει να υπάρχει σταθερότητα και ενότητα και εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον τόπο τους και των ξένων στην Ελλάδα" υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, μετά τις τρεις δολοφονίες, τόνισε ότι δεν πιστεύει ότι βαδίζουμε προς εμφύλιο και σημείωσε ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας.

 "Προς Θεού, δεν είμαστε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου, είμαστε ενωμένοι οι Έλληνες κατά της βίας", σημειώνοντας ότι αυτό που κάνουν κάποιοι αυτή τη στιγμή είναι να ρίχνουν σπίρτο στην πυριτιδαποθήκη την ώρα που έχουμε δίπλα μας τόσες φωτιές, κοινωνικές, οικονομικές και άλλες. "Όποιος δεν δείξει ότι κάνει το παν για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα στο μέλλον, θα τιμωρηθεί από τον λαό. Ο λαός θα είναι ανελέητος απέναντί του", είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη θεωρία των δύο άκρων, σημείωσε ότι περιμένει από όλα τα κόμματα, να καταγγέλλουν και να απομονώνουν τους ακραίους.

"Υπάρχει η βία, υπάρχει και η ακραία συμπεριφορά"

Ο πρωθυπουργός έκανε τη διάκριση της πράξης βίας από την ακραία συμπεριφορά, τονίζοντας ότι κάποια κόμματα υπερασπίζονται κουκουλοφόρους και καταλήψεις. "Δεν γίνεται να υπάρχουν βουλευτές που να μπαίνουν στο ναό της Δημοκρατίας και να λένε ότι αισθάνονται μια σιχασιά", είπε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στον Ν. Μιχαλολιάκο.

Μάλιστα, έστρεψε για άλλη μια φορά τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτες οι προτροπές για διαμαρτυρίες στα σχολεία ή στις παρελάσεις."Ως πρωθυπουργός εύχομαι ο ΣΥΡΙΖΑ να απομονώνει από εδώ και στο εξής να απομονώνει κάθε ακραία συμπεριφορά", είπε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς μάλιστα σχετικά, παραδέχθηκε ότι είναι καχύποπτος απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

 "Είχαμε τη βούληση να αντιμετωπίσουμε τη Χρυσή Αυγή"

Σε ερώτηση για το αν, η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιμετωπίσει τη Χρυσή Αυγή, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι για να δράσεις χρειάζονται στοιχεία απτά.

"Αυτό που συνέβη, ήθελε τόλμη, πολιτική βούληση και το κάναμε με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Τι ζούμε τόσα χρόνια; Ζούμε με την έννοια του πολιτικού κόστους, ζούμε με την έννοια του ρίσκου. Εγώ είμαι εδώ 15 μήνες, ελέγχω τη Δικαιοσύνη; Να σας το πω έτσι. Μπορούσα να κάνω ένα τηλέφωνο και να πω «Παρακαλώ πείτε τους να τους κρατήσουν; Είδατε δεν συνέβη αυτό τουλάχιστον στην αρχή.

Εγώ στην Αμερική βρισκόμουν, είχα εν τω μεταξύ φύγει. Άρα τι είναι αυτό το οποίο λέω; Πήραμε - όχι το ρίσκο μας- έτσι έπρεπε να κάνουμε και το κάναμε άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι κάτι, το οποίο δεν συνάδει με αυτά τα οποία συνέβαιναν μέχρι τώρα στην Ελλάδα. Αυτό λέω", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε εισήγηση για να αντιμετωπιστεί χαλαρά η Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι όποιος δεν αρέσει στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως ακροδεξιός και αρνήθηκε ότι δεν υπάρχει καμία "ακροδεξιά" εισήγηση από τους συμβούλους του.

Ερωτηθείς για τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής και τη δύναμή της, σημείωσε ότι αυτοί που ψήφισαν το συγκεκριμένο κόμμα δεν σημαίνει ότι ασπάζονται τον ναζισμό.

"Ρίζες ναζισμού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Αυτή είναι μια αντίδραση στα πολύ δύσκολα που περνάει σήμερα ο κόσμος. Με το που θα μειωθεί η ανεργία, αυτό το φαινόμενο θα εξαφανιστεί", σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τις παλινωδίες στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι όσοι αντιδρούσαν δεν είχαν ενιαία άποψη, κάτι που αποδείχθηκε και όταν ήρθε το νομοσχέδιο για την άρση χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

"Πρέπει να συμφωνήσουν αυτές οι δυνάμεις μεταξύ τους και έναντι της Χρυσής Αυγής οπότε γινόταν κι αυτή η κουβέντα. Και σας θυμίζω ότι όταν ήρθε πρόσφατα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, εκείνοι οι οποίοι φώναζαν για το αντιρατσιστικό δεν το ψήφισαν καν", είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον κ. Γλέζο και στην κα Κωνσταντοπούλου.

"Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα"

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά.

"Διαπραγμάτευση είναι ότι κατορθώσαμε να κάνουμε το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη, 146 δισεκατομμύρια, σας θυμίζω ότι έκανε 65 δισεκατομμύρια κούρεμα η Αργεντινή και ακόμα την κυνηγάνε. Και το 146 το πήραμε τελευταία με 1% επιτόκιο, ενώ όταν είχε ξεκινήσει η κρίση με 5,5,%.

Το λέω αυτό γιατί διαπραγμάτευση είναι για παράδειγμα και το γεγονός ότι κατορθώσαμε να πάρουμε το ΦΠΑ όπου δεν άφηναν με τίποτα, για την εστίαση μιλάω, να κατεβεί από το 23% στο 13%. Κι αυτό το πετύχαμε", είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα ληφθούν οριζόντια μέτρα, γιατί δεν τα αντέχει η κοινωνία και αναφέρθηκε στις θυσίες του ελληνικού λαού.

"Η κάθε τρόικα και ο κάθε ξένος πρέπει να σέβεται τις θυσίες που έχουν γίνει", τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα και σημείωσε ότι το 70% θα επιστραφεί στους πολίτες.

"Η δικιά μου η αίσθηση είναι ότι θα έχουμε αυτό το πλεόνασμα. Εμείς πετύχαμε το ακατόρθωτο. Ήρθε η τρόικα τον Ιούλιο και μας είχε πει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα το 2014. Τώρα λέει ότι υπάρχει", τόνισε και πρόσθεσε: "Καταλαβαίνω ότι οι δανειστές παίρνουν το χειρότερο σενάριο. Εμείς τους είπαμε ότι ακυρώσαμε τις περικοπές και βρήκαμε καινούργια χρήματα, που σχετίζονται με την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων".

Ο κ. Σαμαράς, επέμεινε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και σημείωσε ότι αν επιμείνει η τρόικα, δεν θα πάμε σε εκλογές, αλλά θα αναζητηθούν διαρθρωτικά μέτρα.

-Πολιτική διαπραγμάτευση, αν εννοείτε αλλαγή των όρων του προγράμματος, δηλαδή εκεί που με περιμένουν να έχω 1,5% πλεόνασμα το 14 να έχω 0,8%, ασφαλώς μου δίνει μεγάλα ανάσα. Αυτό όμως θα πρέπει να πάει πίσω σε όλα τα Κοινοβούλια και δεν το έχω ζητήσει. Δεν το έχουμε ζητήσει, ούτε μπορεί τώρα να γίνει. Πότε θα γίνει κ. Πρετεντέρη; Τη στιγμή που θα έχω στο μαντήλι που λένε στο χωριό  μου, το πρωτογενές πλεόνασμα…

-Την επόμενη εβδομάδα θα ξαναβρεθούμε στο Παρίσι, στο τέλος του μήνα εγώ θα πάω στο Βερολίνο για μια μεγάλη εφημερίδα που με έχει επίσημο καλεσμένο, μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό. Αυτές οι επαφές, οι τηλεφωνικές ή μη, γίνονται συνέχεια και γίνονται με όλο τον κόσμο.

Το λέω αυτό απλώς για να κατευναστούν εκείνοι οι οποίοι βλέπουν την πολιτική ως κουτσομπολιό και είναι μεγάλο λάθος.  
 

Η CIA ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ

 

Γιατροί και άλλοι επαγγελματίες της υγείας έχουν καταστεί συνεργοί κακομεταχειρίσεων στις φυλακές του Πενταγώνου και της CIA όπου διαπράχθηκαν καταχρήσεις, περιφρονώντας τις δεοντολογικές υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζεται σε μια ανεξάρτητη έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Τα συμπεράσματα αυτά χαρακτηρίσθηκαν «εσφαλμένα» από τη CIA και «παράλογα» από το Πεντάγωνο. Οι συντάκτες αυτής της διετούς μελέτης με τίτλο «Η εγκαταλειμμένη δεοντολογία: ιατρικός επαγγελματισμός και καταχρήσεις επί των κρατουμένων στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» ζητούν να διεξαχθεί έρευνα από την Επιτροπή Πληροφοριών της αμερικανικής Γερουσίας.

«Το υπουργείο Άμυνας και η CIA απαίτησαν με τρόπο καταχρηστικό από τους επαγγελματίες (τους) της υγείας να συνεργαστούν σε επιχειρήσεις απόσπασης πληροφοριών και ασφαλείας με τρόπο που προκάλεσε σοβαρή οδύνη στους κρατουμένους», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Μεταξύ των πρακτικών αυτών, στη μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από είκοσι νομικούς, ιατρικούς και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, αναφέρονται «η επινόηση, η συμμετοχή και η άσκηση βασανιστηρίων και ωμών, απάνθρωπων και εξευτελιστικών μεταχειρίσεων» σε ανθρώπους που βρίσκονταν υπό κράτηση σε αμερικανικές φυλακές στο Αφγανιστάν, το Γκουαντάναμο ή στις μυστικές φυλακές της CIA.

«Στο όνομα της εθνικής ασφάλειας, οι στρατιωτικοί στρέβλωσαν τον όρκο (του Ιπποκράτη) και οι γιατροί μετατράπηκαν σε πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών», υπογράμμισε ο δρ. Τζέραλντ Τόμσον, καθηγητής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια.
 Ένας άλλος συντάκτης της έρευνας, ο Λίοναρντ Ρουμπενστάιν, καθηγητής Δικαίου της Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Τζονς-Χόπκινς, αναφέρθηκε στη δια της βίας σίτιση των απεργών πείνας στο Γκουαντάναμο, τις σκληρές ανακρίσεις και τις προσομοιώσεις πνιγμού υπόπτων για τρομοκρατία στις μυστικές φυλακές της CIA.

Οι γιατροί ή οι νοσηλεύτριες "νομιμοποιούν αυτές τις πρακτικές, με την παρουσία τους και λέγοντας πως είναι ιατρικά αποδεκτές", δήλωσε ο Ρουμπενστάιν προς το Γαλλικό Πρακτορείο, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι καταχρήσεις με ιατρική κάλυψη «δεν ανήκουν στο παρελθόν στη χώρα αυτή». Απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, η CIA υποστήριξε πως η έκθεση αυτή «περιέχει σοβαρές ανακρίβειες και εσφαλμένα συμπεράσματα». »Είναι σημαντικό να υπογραμμισθεί πως η CIA δεν έχει πλέουν κρατουμένους και πως ο πρόεδρος Ομπάμα έβαλε τέλος στο πρόγραμμα κρατήσεων και ανακρίσεων με διάταγμα το 2009», δήλωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της CIA Ντιν Μπόιντ.

Ίδια ήταν και η αντίδραση του Πενταγώνου, όπου ο εκπρόσωπος Τοντ Μπρισίλ διευκρίνισε πως "ουδείς από τους επικριτές είχε πράγματι πρόσβαση στους κρατουμένους, στις ιατρικές εκθέσεις τους ή στις διαδικασίες" της φυλακής του Γκουαντάναμο. Ο ίδιος χαιρέτισε το μεγάλο επαγγελματισμό των γιατρών, οι οποίοι εργάζονται εκεί «μέσα σε συνθήκες μεγάλου στρες» και προσφέρουν «τις καλύτερες φροντίδες που οι κρατούμενοι είχαν γνωρίσει ποτέ».