01 Νοεμβρίου, 2013

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Μ.Κ.Ο. «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ - 173 ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ 30 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

 

Στην Κυπάρισσο της Αιτωλοακαρνανίας ζουν 52 οικογένειες. Από αυτές οι 30 είναι πολύτεκνες με 173 παιδιά. Η μια από αυτές τις οικογένειες αριθμεί συνολικά 128 μέλη! Αυτό το χωριό με τις μοναδικές στατιστικές επισκέφθηκε χθες, κλιμάκιο του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής «Αποστολή» με εκπροσώπους της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Κατά τη διάρκεια τελετής στην οποία τιμήθηκαν ο κ. Γιώργος και η κ. Μαρία Ευθυμίου, οι γονείς της οικογένειας με τα περισσότερα μέλη, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ο οποίος εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, τόνισε πως την προηγούμενη χρονιά η Εκκλησία της Ελλάδος δαπάνησε σε φιλανθρωπικά έργα 106 εκατομμύρια ευρώ.


 «Στην σημερινή εκδήλωση τιμώνται οι γονείς που γεννούν παιδιά, αλλά και τα ίδια τα παιδιά τα οποία προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες και είναι η ελπίδα του Έθνους, της κοινωνίας και της Εκκλησία» τόνισε ο κ. Ιερόθεος. Στην εκδήλωση η οποία έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολύτεκνης Οικογένειας, η «Αποστολή» διένειμε 225 κιβώτια τροφίμων.

Αναφερόμενος στις δράσεις του οργανισμού ειδικά στον τομέα της στήριξης πολύτεκνων οικογενειών, ο κ. Κ. Δήμτσας σημείωσε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουν διατεθεί, μόνο την Αθήνα, 13.832 δέματα τροφίμων στις οικογένειες τους.

«Η Κυπάρισσος, αποτελεί πρότυπο για τον θεσμό της οικογένειας. Βρισκόμαστε εδώ, να ενισχύσουμε τις ανάγκες σας, να γίνουμε και εμείς μέλη της δικής σας οικογένειας να γίνουμε κοινωνοί της χαράς και της δημιουργικής πορείας που χαράξατε» είπε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Α.Σ.Π.Ε., κ. Β. Θεοτοκάτος αναφέρθηκε στα προβλήματα των πολυτέκνων και στην εγκατάλειψη τους από το Κράτος. «Στη δίνη της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε, μόνο ενωμένοι μπορούμε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες». Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο επιχώριος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς.


†ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ ΚΟΣΜΑΣ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΣ (1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ)


 

Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός, που εορτάζουν σήμερα 1η Νοεμβρίου, ήσαν αυτάδελφοι και κατάγονταν από την Ασία. Υπάρχουν όμως άλλα δύο ζεύγη αγίων Αναργύρων με τα ίδια ονόματα. Οι πρώτοι μαρτύρησαν στην Ρώμη και εορτάζουν την 1η Ιουλίου και οι δεύτεροι κατάγονταν από την Αραβία και εορτάζουν την 17η Οκτωβρίου. Ήσαν όλοι τους γιατροί, δεν είναι όμως οι μοναδικοί άγιοι που ονομάζονται Ανάργυροι. Είναι και αρκετοί άλλοι, όπως οι Κύρος και Ιωάννης, Σαμψών και Διομήδης, Μώκιος και Ανίκητος, Θαλλελαίος και Τρύφων κ.λ.π. Ανάργυροι ονομάζονται επειδή δεν αγαπούσαν τα αργύρια, δεν ήσαν φιλάργυροι, η καρδιά τους δεν ήταν προσκολλημένη στα υλικά αγαθά και προσέφεραν τις ιατρικές τους υπηρεσίες αφιλοκερδώς. Οι άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός είχαν γονείς ευσεβείς.

Ο πατέρας τους όμως πέθανε όταν οι άγιοι ήσαν σε μικρή ηλικία, και την φροντίδα τους ανέλαβε εξ ολοκλήρου η μητέρα τους, η αγία Θεοδότη, η οποία τους γαλούχησε με τα νάματα της Εκκλησίας και τους δίδαξε την αγάπη προς τον Θεό και τον άνθρωπο. Η αγία Θεοδότη πρέπει να αποτελή το πρότυπο κάθε μητέρας που θέλει τα παιδιά της να προκόψουν. Αλλά προκοπή δεν νοείται χωρίς την αγάπη, την ανιδιοτελή αγάπη προς όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως. Για να αγαπά όμως κανείς αληθινά τους ανθρώπους πρέπει πρώτα να αγαπά τον Θεό, επειδή η αληθινή αγάπη είναι δώρο του Θεού. Ο Απόστολος Παύλος συμβούλευε τον μαθητή του άγιο Τιμόθεο Επίσκοπον Εφέσου, να μελετά καθημερινά το Ευαγγέλιο και να ζή σύμφωνα με αυτό, για να προκόψη στην ζωή του και η προκοπή του να γίνη φανερή σε όλους.

Οι άγιοι Ανάργυροι θεράπευαν όλους ανιδιοτελώς και αδιακρίτως με την επιστημονική τους γνώση. Εκεί όμως που οι ανθρώπινες δυνάμεις αδυνατούσαν να προχωρήσουν, επειδή κάποιες ασθένειες είναι ανίατες, θεράπευαν τους ασθενείς με την προσευχή τους. Αλλά για να κρύβουν το χάρισμα των ιαμάτων που είχαν λάβει από τον Θεό, λόγω της μεγάλης τους αγάπης, προσποιούνταν ότι εθεράπευαν με τα φάρμακα. Και το έκαναν αυτό από ταπείνωση, για να μη θαυμάζονται και επαινούνται από τους ανθρώπους. Όλη τους η ζωή ήταν διακονία, προσφορά και θυσία στον βωμό της ανιδιοτελούς αγάπης. Τα τέλη τους ήσαν «χριστιανά, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά» η όπως αναγράφεται στον ιερό Συναξαριστή, «ετελειώθησαν εν ειρήνη». Ο βίος και η πολιτεία των Αγίων μας δίνουν την αφορμή τονίσουμε τα ακόλουθα.

Πρώτον. Οι πρωτόπλαστοι στον Παράδεισο είχαν κοινωνία με τον Θεό και ήσαν υγιείς σωματικά και ψυχικά. Αλλά μετά την πτώση τους στην αμαρτία φόρεσαν τους δερμάτινους χιτώνες, δηλαδή την φθορά και τον θάνατο και έγιναν ευάλωτοι στα διάφορα καιρικά φαινόμενα. Επομένως, οι σωματικές ασθένειες και ο θάνατος είναι μεταπτωτικά φαινόμενα, είναι αποτέλεσμα της αμαρτίας, όπως άλλωστε και οι ψυχικές, αφού και ψυχικά αρρώστησαν. Επειδή έχασαν την κοινωνία με τον Θεό, ο νους τους σκοτίσθηκε και υποδουλώθηκαν στα διάφορα πάθη. Ο μεταπτωτικός άνθρωπος έχει ανάγκη σωματικής και κυρίως ψυχικής θεραπείας, η οποία συνίσταται στην κάθαρση από τα πάθη, τον φωτισμό του νου και την κοινωνία με τον Θεό. Ο Χριστός, το Δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, είναι ο κατ’ εξοχήν ιατρός των ψυχών και των σωμάτων και γι’ αυτό ενδύθηκε την ανθρώπινη φύση, για να την ανακαινίση, να την θεραπεύση και να την θεώση.

Δεύτερον. Η ιατρική επιστήμη είναι αποτέλεσμα της καλλιέργειας της λογικής, με την οποία επροίκισε ο Θεός τον άνθρωπο και είναι διακονία προς τον συνάνθρωπο. Οι γιατροί επιτελούν λειτούργημα και γι’ αυτό πρέπει να τιμώνται, ιδιαίτερα εκείνοι οι γιατροί, οι οποίοι εμφορούνται από το αγαπητικό και θυσιαστικό πνεύμα των αγίων Αναργύρων Οι άγιοι Ανάργυροι υποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να ασκήται το ιατρικό λειτούργημα. Ήτοι, με αγάπη προς τον άνθρωπο, χωρίς ταξικές διακρίσεις, με πνεύμα θυσίας, διακονίας και προσφοράς και προ παντός και κυρίως με προσευχή.

Οι γιατροί που αγαπούν τον Θεό και σέβονται τον νόμο του, αυτοί σέβονται και υπολογίζουν τον κάθε άνθρωπο, ανεξάρτητα από αξιώματα, χρήματα και κοινωνικές θέσεις, γιατί στο πρόσωπό του βλέπουν τον ίδιο τον Χριστό.Ο άνθρωπος είναι εικόνα του Χριστού, αλλά ιδιαίτερα ο φτωχός, ο ελάχιστος, ταυτίζεται με τον Ίδιο τον Χριστό, ο οποίος είπε τον γνωστόν εκείνο λόγον, «ει εποιήσατε ενί τούτων των αδελφών μου των ελαχίστων εμοί εποιήσατε». Χαρακτηριστικά και αξιοπρόσεκτα είναι τα όσα έλεγε κάποιος εργαζόμενος σε Νοσοκομείο: «παρατηρώ τους γιατρούς και βλέπω την διαφορά μεταξύ εκείνων που αγαπούν τον Θεό και έχουν οργανική σχέση με την Εκκλησία και εκείνων που είναι αδιάφοροι η άθεοι.

Οι πρώτοι είναι ανιδιοτελείς και ταπεινοί και αισθάνονται ότι είναι συνεργάτες του Θεού στο έργο της θεραπείας των συνανθρώπων τους, ενώ οι δεύτεροι θεωρούν τον εαυτό τους κάτι ανώτερο από τους άλλους ανθρώπους, κάτι σαν θεό, και αλλοίμονον σε εκείνον που θα τολμήση να τους αμφισβητήση». Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να τίθεται πάνω από όλα τα επίγεια αγαθά, αλλά δεν μπορεί να υπάρξη ανιδιοτελής αγάπη και προσφορά χωρίς την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ο άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης λέγει ότι κανείς δεν μπορεί να αγαπά αληθινά, εάν δεν κατοική μέσα του το Άγιο Πνεύμα, το οποίο διδάσκει την αγάπη και προς αυτούς ακόμα τους εχθρούς.

Στην σημερινή κοινωνία, που κατά το πλείστον οι άνθρωποι είναι πονεμένοι και αισθάνονται αβάσταχτη μοναξιά, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν γιατροί και γενικότερα άνθρωποι, οι οποίοι εμφορούνται από το αγαπητικό και θυσιαστικό πνεύμα των αγίων Αναργύρων.


ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: ΣΥΜΨΗΦΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ

 

Για «συμψηφισμό» στο θέμα των παρακολουθήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες κάνουν λόγο οι Αμερικανοί μετά τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου ότι και η ΕΥΠ κατασκόπευε τους Αμερικανούς πρεσβευτές στην Αθήνα και την Άγκυρα. Το γεγονός ότι το Στειτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε αμέσως να εκμεταλλευτεί τα όσα είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών δείχνει τις «πολύτιμες υπηρεσίες» που προσέφερε στις ΗΠΑ ο κ. Πάγκαλος σε βάρος ασφαλώς της εθνικής μας ασφάλειας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζένιφερ Ψάκι ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου είπε ότι, «οι δύο χώρες βρίσκονται σε διάλογο για μία σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένων της συνεργασίας για τη συγκέντρωση πληροφοριών. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί». Στο ερώτημα εάν η Ουάσιγκτον διαμαρτυρήθηκε στην Αθήνα ή η Αθήνα στην Ουάσιγκτον για το ζήτημα των παρακολουθήσεων η κ. Ψάκι σημείωσε πώς, «αν η ελληνική πλευρά επιθυμεί να έχουμε συνάντηση υψηλού επιπέδου είμαστε ανοιχτεί σε αυτό».

Από τις επίσημες δηλώσεις της κ. Ψάκι, αλλά και από πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκύπτει πως οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι αποκαλύψεις του κ. Πάγκαλου περί παρακολουθήσεων των δύο διπλωματών είναι ίδιο θέμα με αυτό των παρακολουθήσεων που έκαναν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ στήνοντας έναν από τα μεγαλύτερα κέντρα της NSA στην πρεσβεία της Βασιλίσσης Σοφίας. Ευθέως δηλαδή μιλούν για «συμψηφισμό» των ευθυνών, όταν η Ελλάδα επ’ ουδενί έχει τον τεχνολογικό εξοπλισμό να προβεί σε κατασκοπεία Αμερικανών σπάζοντας της συστήματα των μυστικών υπηρεσιών της NSA και της CIA.

Από την άλλη, οι ΗΠΑ υπέκλεπταν τις συνομιλίες ακόμη και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κ. Καραμανλή και ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου, τις οποίες βέβαια και χρησιμοποιούσαν για να εκβιάσουν και περάσουν αυτά που ήθελαν. Χάριν του κ. Πάγκαλου η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που απώλεσε ένα σημαντικό χαρτί που είχε στα χέρια της (ανεξάρτητα αν θα το χρησιμοποιούσε ποτέ) για τις παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ, όταν όλες οι Ευρωπαικές χώρες δημιουργούν μέτωπο κατά των Αμερικανών.

Ο κ. Πάγκαλος δηλαδή, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στις ΗΠΑ (δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά), κλείνοντας το «στόμα» της Ελλάδας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών, θέτοντας σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και βάζοντας τη χώρα αντιμέτωπη με την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού η ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν τις δηλώσεις του για να ισχυριστούν πώς και αυτές παρακολουθούνται από Ευρωπαικές χώρες. Και η κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει για ένα τόσο σοβαρό θέμα που εκθέτει τη χώρα διεθνώς.
 

ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ

 

Σε μία φαινομενικά ακατανόητη κίνηση το Βερολίνο συμφώνησε με την Άγκυρα για από κοινού έρευνες υδρογονανθράκων επάνω στην (θεωρητική για την ώρα, αλλά απόλυτα σαφή) ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο. Και λέμε  "ακατανόητη" γιατί υποτίθεται ότι στο θέμα των υδρογονανθράκων η Γερμανία "παίζει" αποκλειστικά Ελλάδα και Κύπρο που άλλωστε είναι "δικά της μαγαζιά" επί το λαϊκότερον. Φαίνεται όμως ότι δεν είναι ακριβώς έτσι. 

Και χθες έπλευσε το γερμανικό ερευνητικό πλοίο «POSEIDON», στην Σμύρνη και πρόκειται να κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο για έρευνες σε πρώτη φάση για ίχνη ένυδρου μεθανίου τα οποία είναι σημάδια για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η υποδοχή του και οι δηλώσεις του Γερμανού προξένου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας ούτε προς τον διακρατικό χαρακτήρα, ούτε προς τους σκοπούς του πλοίου:
  
Ο Γερμανός πρόξενος Σμύρνης, Margit Haberle, το επισκέφτηκε αμέσως μόλις έδεσε στο λιμάνι και δήλωσε ότι: "Το πλοίο και η αποστολή του συμβολίζουν την μακρά τουρκογερμανική φιλία και συνεργασία.  Θα προχωρήσει σε έρευνες το 2014 στα πλαίσια της στενής συνεργασίας των τουρκικών και γερμανικών επιστημονικών ομάδων στο τομέα της έρευνας ενεργειακών κοιτασμάτων". 

Οι έρευνες αυτές των Τούρκων θα γίνουν υπό την επίβλεψη των ειδικών επιστημονικών τμημάτων του πανεπιστήμιου της Σμύρνης, «Dokuz Eylül», και του Κέντρου Θαλασσίων και Περιβαλλοντολογικών Επιστημών του γερμανικού πανεπιστήμιου της Βρέμης.  Το συγκεκριμένο τμήμα του Πανεπιστημίου της Σμύρνης χρηματοδοτείται από το Ταμείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για διάφορους ερευνητικούς σκοπούς.
  
Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα ειδικά μηχανήματα ερευνών και όπως ανέφερε ο Γερμανός καθηγητής, Gerhard Borman, στο πλοίο βρίσκεται μια εδική ομάδα αποτελούμενη από 15 Γερμανούς επιστήμονες που θα εποπτεύσει των ερευνών σε συνεργασία με τους Τούρκους συναδέλφους τους. Οι έρευνες, όπως ανακοινώθηκε, θα διαρκέσουν περί τις τέσσερεις εβδομάδες και οι δυνατότητες του ειδικού αυτού ερευνητικού πλοίου είναι να διεξάγει έρευνες σε βάθος δυο χιλιάδων μέτρων στον βυθό της θάλασσας.

Από το βάθος των ερευνών καταλαβαίνουμε ότι οι Τούρκοι δεν θα κάνουν έρευνες στις παραλίες τους, αλλά στην ανοιχτή θάλασσα, εντός της δυνητικής ελληνικής και της απόλυτα συγκεκριμένης και οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ. Ο Τούρκος καθηγητής του Ινστιτούτου Θαλασσίων Επιστημών, Günay Çifçi,ανέφερε ότι το πρόγραμμα ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο είχε καταρτιστεί από το 2004 όταν είχαν αρχίσει τότε οι πρώτες έρευνες στον Εύξεινο Πόντο και τώρα η Τουρκία προχωρεί στην διεξαγωγή των ερευνών για ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η γερμανική κίνηση είναι ιδιαίτερα ύπουλη. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι "χειροπόδαρα δεμένη" λόγω της εθνικά μειοδοτικής στάσης της ελληνικής πολιτικής ελίτ, πλέον "παίζει δυνατά" με τον έτερο παίκτη της περιοχής Αυτή η κίνηση του Βερολίνου, θα μας απασχολήσει πολύ στο άμεσο προσεχές μέλλον