30 Οκτωβρίου, 2013

ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Η εταιρεία τεχνολογικής έρευνας Vicarious ανακοίνωσε ότι κατασκεύασε ένα λογισμικό ικανό να αναγνωρίσει γράμματα - όπως αυτά που εμφανίζονται για να επιβεβαιώσουν ότι ο χρήστης είναι άνθρωπος και όχι κάποιος ηλεκτρονικός υπολογιστής που επιχειρεί να τον αντικαταστήσει-, από διάφορες υπηρεσίες ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τα γνωστά CAPTCHA - με τον ίδιο τρόπο που τα αναγνωρίζει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η Vicarious, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, γνωστοποίησε ότι δημιούργησε έναν αλγόριθμο, ο οποίος επιτρέπει στο λογισμικό να σκέφτεται όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Η εταιρεία διευκρίνισε ότι η ανάπτυξη του αλγόριθμου έγινε για καθαρά ερευνητικούς λόγους και τόνισε ότι δεν προτίθεται να τον πουλήσει για εμπορική χρήση. «Θέλαμε να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το πρώτο βήμα για μια μηχανή που θα λειτουργεί όπως ο εγκέφαλός μας» δήλωσε ο Σκοτ Φοίνιξ, ένας εκ των ιδρυτών της Vicarious.

Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί πεδίο έρευνας για πολλά χρόνια. Η Vicarious έχει συγκεντρώσει κονδύλια ύψους 15 εκατ. δολαρίων προκειμένου να συνεχίσει την έρευνα στον τομέα. Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν στην πράξη τον αλγόριθμο δεν έχουν παρά να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Vicarious στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.vicarious.com.
 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20 ΕΚΑΤ. ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΜΗΝΑ!

 

Πληροφορίες από την Μόσχα αναφέρουν ότι ο Ε.Σνόουντεν έχει δώσει στοιχεία στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες ότι οι επικοινωνίες του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ακόμα και σήμερα παρακολουθούνται. 'Αλλοι στόχοι των Αμερικανών πρακτόρων της NSA στην Αθήνα είναι οι τέσσερις αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ. ΓΕΝ, ΓΕΑ, ο αρχηγός και η λοιπή ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχηγός της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, τρεις σύμβουλοι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και δύο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι αρχηγοί ΟΛΩΝ των κομμμάτων, τουλάχιστον οκτώ κορυφαίοι επιχειρηματίες, δύο από τους οποίους ασχολούνται με κατασκευή αμυντικών προϊόντων, δεκάδες δικαστικοί που χειρίζονται ευαίσθητες υποθέσεις που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ, είτε στο πλαίσιο στρατιωτικής είτε οικονομικής κατασκοπείας, πολλοί δημοσιογράφοι, ακόλουθοι Άμυνας τουλάχιστον έξι ξένων πρεσβειών (ρωσικής, σερβικής, γερμανικής, γαλλικής, ουκρανικής, Κύπρου) κλπ.

Στις παρακολουθήσεις κινητών και σταθερών για "ειδικούς στόχους" (π.χ. πρωθυπουργός...) υπάρχει ειδικό σύστημα που καταγράφει χωρίς την παρέμβαση ανθρώπινου χεριού, το οποίο είναι εφοδιασμένο και με ανιχνευτή φωνής. Δηλαδή ανεξάρτητα από πιο τηλέφωνο μιλάει ο "στόχος" η συνομιλία του υποκλέπτεται, ακόμα και αν χρησιμοποιεί νούμερο το οποίο δεν είναι γνωστό εκ των προτέρων στους υποκλοπείς. Το νούμερο αποθηκεύεται και εν συνεχεία περνάει στα προς υποκλοπή, ανεξάρτητα αν ξαναχρησιμοποιείται ή όχι. Φυσικά στα smart phones παρακολουθούσαν και τις συνoμιλίες ακόμα και όταν αυτά έδειχναν κλειστά. Υπολογίζεται ότι κάθε μήνα υποκλέπτονταν περίπου 20 εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, αριθμός που μπορεί να μην είναι εντυπωσιακός σε σχέση με τα 60,5 εκατομμύρια που υπέκλεπτε η NSA στην Ισπανία, αλλά αναλογικά με τον πληθυσμό και τους στόχους είναι τεράστιο νούμερο. Βέβαια, γεωστρατηγικά η Ελλάδα για τις ΗΠΑ έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από την Ισπανία...

Οι συνδαλέξεις καταγράφονται αυτόματα και αν συνεχεία αναλύονται αυτόματα με ειδικά προγράμματα που έχουν λέξεις ή φράσεις "κλειδιά" χωρίς να επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι. Μόνο στην τελική φάση οι προεπιλεγμένες συνομιλίες αναλύονται από το ανθρώπους, πάντα με την βοήθεια ειδικών προγραμμάτων. Για τους "υψηλούς στόχους" (πρωθυπουργός, υπουργοί., Αρχηγοί Επιτελείων κλπ) ακολουθείται διαφορετική διαδικασία με την επέμβαση των αναλυτών σε πολύ πρώιμι στάδιο...Το πιο εντυπωσιακό, όπως στοιχείο είναι ότι "κτυπούσαν ταυτοχρόνως" χιλιάδες ηλεκτρονικούς υπολογιστές, γνωρίζοντας τα πάντας για τους χρήστες-στόχους!

Εκεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές τα "λαυράκια" ήταν πολύ μεγαλύτερα, καθώς πέρα από τα mail κλπ γνωρίζουν ακριβώς και ποιους ιστότοπους επισκέπτονται οι χρήστες και έφτιαχαν το προφίλ τους και τις συνήθειές τους...Ο εξοπλισμός της NSA τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.Στο ίδιο έγγραφο, τονίζεται πως οι εν λόγω πράκτορες εργάζονται κάτω από άκρα μυστικότητα και σε καθεστώς διπλωματικής ασυλίας σε δωμάτια πρεσβειών με ειδική θωράκιση, αναφέρει το Spiegel.

Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας.Τέτοιες μονάδες παρακολούθησης υπάρχουν μόνο στην Αθήνα, τη Μόσχα και τη Βιέννη, όσον αφορά την Ευρώπη.Αναλογικά με τον πληθυσμό και τον αριθμό των στόχων, είναι το μεγαλύτερο κέντρο παρακολουθήσεων των ΗΠΑ στον κόσμο! Το έγγραφο περιλαμβάνεται στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν. Σύμφωνα με το Spiegel, οι ειδικές μονάδες συλλογής πληροφοριών ονομάζονται Special Collection Service υπάρχουν σε 80 χώρες, οι 19 εκ των οποίων στην Ευρώπη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η οποία όμως κατέχει ξεχωριστή θέση στο δίκτυο παρακολουθήσεων.

Πάντως δεν έχει σταματήσει η έρευνα στην ελληνική δικαιοσύνη για τις υποκλοπές τηλεφώνων του 2004-2007 (μέχρι τότε υπάρχουν στοιχεία για την ίδια υπόθεση, οι υποκλοπές συνεχίζονται μέχρι τώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές), μέχρι την κατάλυση της έννομης τάξης τον Δεκέμβριο του 2008 και την οργάνωση απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, υποθέσεις οι οποίες πλέον αποτελούν μια ενιαία προς διερεύνηση ποινική υπόθεση. Οι δικογραφίες των τηλεφωνικών υποκλοπών (υπόθεση Vodafone-ποινική δίωξη 2010) και της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (το 2008 με αναφορά από την ΕΥΠ το 2009), έχουν συνενωθεί και πλέον λαμβάνουν νέα ώθηση μετά τις αποκαλύψεις Σνόουντεν που δημοσιοποίησε το γερμανικό Der Spiegel ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι το μεγαλύτερο κέντρο παρακολουθήσεων στον κόσμο!

Κάτι που είναι ελάχιστα γνωστό είναι ότι εκείνες οι τηλεφωνικές υποκλοπές της Vodafone που αποκαλύφθηκαν το 2006 συνεχίστηκαν έως το 2007. Ήδη οι δικαστικοί (εισαγγελέας Ν.Ορνεράκης) που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχουν καταλήξει οτι αποδεδειγμένα έδρευαν στην αμερικανινή πρεσβεία οι υποκλοπείς του 2003-2008 μέχρι τη απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή τον χειμώνα του 2008, ενώ η υπόθεση συνδέεται άμεσα με τα τραγικά γεγονότα στα "Δεκεμβριανά" της ίδιας χρονιάς. Πρακτικά είναι "συγκοινωνούντα δοχεία"! 



300.000 ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΕΝ' ΟΨΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ

 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση ανοίγει ξανά θέμα ασφαλιστικού προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό των 2 δις ευρώ όπως ζητάει η τρόικα, με «τσεκούρι» στις πρόωρες, βασικές και  επικουρικές συντάξεις, όπως και στο εφάπαξ, 300.000 συνταξιούχοι περιμένουν εδώ και δύο χρόνια να πάρουν λεφτά το χέρι από τη σύνταξη τους. Ορισμένοι μάλιστα άνθρωποι έχουν πεθάνει, πριν το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Περισσότεροι από 150.000 ασφαλισμένοι του ΙΚΑ που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας, αναμένουν να ικανοποιηθεί η αίτηση τους και να λάβουν τη σύνταξη τους από 12 μήνες έως 24 μήνες. Όλο αυτό το διάστημα ζουν με τα ψίχουλα που τους δίνουν ως προκαταβολή, μη μπορώντας να αγοράσουν ακόμη και τα φάρμακα τους, ενώ κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους αδυνατώντας να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τις τράπεζες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα υπόλοιπα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως τον ΟΑΕΕ και τον ΟΓΑ, στα οποία εκκρεμούν άλλες 150.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Σε αυτά ο χρόνος αναμονής φθάνει έως και τους 26 μήνες για να αποδοθεί πλήρως η σύνταξη τους.

Ήταν που η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί πώς η σύνταξη θα καταβάλλεται εντός 6μήνου. Όπως φαίνεται όμως κάνεις αίτηση το 2013 και πληρώνεσαι το… 2016. Αν ζεις βέβαια μέχρι τότε, καθώς καμία μέριμνα δεν υπάρχει ακόμη και για όσους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις όσον αφορά την εξασφάλιση των φαρμάκων τους. Ο πραγματικός λόγος της τραγικής αυτής καθυστέρησης είναι πώς τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι άδεια από «ρευστό». Φρόντισαν κάποιοι το 2000 να παίξουν τα αποθεματικά τους στο Χρηματιστήριο, κάποιοι άλλοι έβαλαν την τρόικα στην Ελλάδα και έστησαν το PSI για να «φάνε» και τα υπόλοιπα και ώρα δεν υπάρχουν χρήματα να πληρωθούν οι συντάξεις παρά τις απανωτές μειώσεις.

Ε, τώρα κυβέρνηση και τρόικα σχεδιάζουν νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, έως και κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και δραματικές μειώσεις στο εφάπαξ. Μπορεί να φτάσουν στο σημείο οι Δημόσιοι Υπάλληλοι να λαμβάνουν 6.000-7.000 ευρώ εφάπαξ. Το μοντέλο που προωθούν με τον «νέο ασφαλιστικό» είναι αυτό του ΙΚΑ με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, επανεξέταση των προϋποθέσεων για σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, κατάργηση της βασικής σύνταξης (220 ευρώ) για όσους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ αποχωρήσουν μέσα στο 2014 και περικοπές στο εφάπαξ από την 1η Ιανουαρίου και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από τον Ιούνιο.

Η ανακίνηση του ασφαλιστικού και η τρομοκρατία της αύξησης των ορίων ηλικίας έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα περίπου 10.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση. Με τις περικοπές που έχουν επιβληθεί στη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και με αυτές που ζητάει η τρόικα, αν οι συντάξεις μέχρι τώρα έκαναν 2 και 3 χρόνια να δοθούν τώρα μπορεί να κάνουν και 5 χρόνια. Ποιος ζει και ποιος πεθαίνει δηλαδή για να πάρει σύνταξη 360 ευρώ, όταν έχει δουλέψει 35-40 χρόνια και έχει αποδώσει πολλαπλάσια ποσά στα Ταμεία από κρατήσεις.


ΤΟΥΡΚΙΑ: O ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΗΡΑΓΓΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΑΚΤΕΣ ΒΟΣΠΟΡΟΥ

 

Έπειτα από εννέα χρόνια εργασιών, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σήραγγα που ενώνει την ασιατική και την ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου.  «Αυτό το σχέδιο είναι ένα όνειρο 150 ετών. Οι πρόγονοί μας το εμπνεύστηκαν και αναλάβαμε εμείς να το πραγματοποιήσουμε», δήλωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ιδέα της κατασκευής σήραγγας κάτω από το Βόσπορο που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1860 από τον οθωμανό σουλτάνο Αμπντούλ Μετζίντ.

Το σχέδιο επανήλθε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '90 και λόγω της δημογραφικής έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη που σημειώθηκε τότε. Ο πληθυσμός της Πόλης διπλασιάσθηκε από το 1998, φθάνοντας τα 15 εκατομμύρια κατοίκους. Το 2004 άρχισαν οι εργασίες εκσκαφής της σήραγγας (διπλής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 1,4 χιλιομέτρου), που βρίσκεται σε βάθος 50 μέτρων κάτω από τον Βόσπορο. Μέσα από τη σήραγγα θα μπορεί το μετρό να συνδέει τις δύο ακτές του Βοσπόρου σε λίγα λεπτά μειώνοντας έτσι την κυκλοφοριακή επιβάρυνση των δρόμων στην Πόλη. Η κυβέρνηση του Ερντογάν ελπίζει ότι η σήραγγα θα εξελιχθεί σε σημαντικό εμπορικό άξονα ενός δικτύου που θα ξεκινά από την Κίνα για να φέρει προϊόντα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Το έργο πραγματοποιήθηκε χάρη στην οικονομική υποστήριξη της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη Διεθνή Συνεργασία (735 εκατομμύρια ευρώ) και στη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τις εργασίες ανέλαβε κοινοπραξία τουρκικών και ιαπωνικών εταιρειών. Το συνολικό κόστος ανήλθε σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο καθυστέρησε εξαιτίας των αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγονταν παράλληλα.Συνολικά, 40.000 αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας ανευρέθησαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, κυρίως στην ευρωπαϊκή πλευρά της Θάλασσας του Μαρμαρά. Ανάμεσά τους, 30 πλοία βυζαντινού στολίσκου.

«Η σήραγγα δημιουργεί έναν άξονα ανάμεσα στην ανατολική και τη δυτική πλευρά της πόλης, που με την ικανότητα μεταφοράς 150.000 επιβατών ανά ώρα, πιστεύω ότι θα ελαφρύνει την κυκλοφορία στις δύο γέφυρες της πόλης», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Καντίρ Τοπμπάς.
 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Στην επιβολή προστίμων για καταχρηστικές πρακτικές έχει προχωρήσει η ΓΓ Καταναλωτή σε βάρος έξι εισπρακτικών εταιρειών, καθώς οι τελευταίες, αφού καταγράφουν τις συνομιλίες με τους οφειλέτες, στη συνέχεια συντάσσουν «πρακτικά», τα οποία εμφανίζουν ως απόδειξη νέας συμφωνίας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμης οφειλής. Οι σημερινές δηλώσεις Πάγκαλου περί παρακολουθήσεων του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα «επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για την λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Στη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από το 2009 μέχρι σήμερα σε ό,τι αφορά τη μείωση του ανθρώπινου δυναμικού και του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, αναφέρθηκε σε συνέδριο της Κομισιόν, παρουσία του Ζ.Μπαρόζο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ.Μητσοτάκης. Την τελευταία τετραετία το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου έχει μειωθεί πάνω από 20%, εξέλιξη που θα συμβάλει στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, τόνισε ο υπουργός στέλνοντας ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Προσφυγή κατά του εντάλματος προσωρινής κράτησης των δυο ρομά από τα Φάρσαλα, που εμφανίζονταν ως γονείς της μικρής Μαρίας, κατέθεσαν την Τρίτη οι συνήγοροι υπεράσπισής τους. Για το αίτημα αποφυλάκισής τους θα αποφανθεί το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας. Στις προθέσεις του ζευγαριού είναι εφόσον αποφυλακιστούν, να διεκδικήσουν την επιστροφή της Μαρίας στην οικογένειά τους και να προβούν σε διαδικασίες νόμιμης υιοθεσίας.

«Ώς εδώ και μη παρέκει» είπε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για το ενδεχόμενο νέων περικοπών στις συντάξεις, καθώς -όπως ανέφερε- «μέχρι στιγμής άνω του 50% των συνταξιούχων πληρώνονται με συντάξεις μέχρι 500 ευρώ, ενώ πάνω από το 25% βρίσκονται μεταξύ 500 και 700 ευρώ».

Κόσμος

Φρίκη έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η άγρια δολοφονία πρώην ποδοσφαιριστή, ο οποίος αποκεφαλίστηκε και το κεφάλι του εστάλη μέσα σε σακίδιο στη σύζυγό του. Το θύμα, ένας 35χρονος άνδρας απήχθη το βράδυ της Δευτέρας, ενώ βρισκόταν έξω από το μαγαζί του. Οι δράστες τον έβαλαν στο αυτοκίνητό του και εξαφανίστηκαν. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το έγκλημα ενδέχεται να διαπράχθηκε από εμπόρους ναρκωτικών.Συνολικά 246 μετανάστες περισυνέλεξαν το τελευταίο 24ωρο σκάφη που συμμετέχουν στην ιταλική στρατιωτική ανθρωπιστική αποστολή Mare Nostrum στην θαλάσσια περιοχή νότια της Σικελίας. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε κέντρο προσωρινής κράτησης στην πόλη Ραγκούζα της Σικελίας.

68 χρόνια μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχουν ακόμα ναζί εγκληματίες που δεν έχουν λογοδοτήσει. Στόχος του αρχιεισαγγελέα Αν.Μπρέντελ και του αστυνομικού Στ.Βιλμς είναι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.Η NSA διαψεύδει ότι ο Μπ. Ομπάμα γνώριζε από το 2010 για την παρακολούθηση της Α. Μέρκελ, ενώ και η WSJ αποκαλύπτει σε άρθρο της ότι ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Η διάψευση αυτή εκ μέρους των μυστικών υπηρεσιών αλλά και οι νεότερες πληροφορίες της Wall Street Journal αφορούν στο ρόλο του ιδίου του Μπαράκ Ομπάμα.Ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στα προάστια της Μόσχας, σε απόσταση μόλις λίγων εκατοντάδων μέτρων από συγκρότημα κατοικιών. Κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου δεν προκλήθηκαν ζημιές στο έδαφος και οι δύο χειριστές του είναι καλά στην υγεία τους.

Οικονομία

Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας από ανώτατα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και νομικούς συμβούλους, προκειμένου να επεξεργαστούν τα χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν τους οικισμούς σε τυπικά προστατευόμενες περιοχές, ανακοίνωσε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Στ.Καλαφάτης. Η πρόταση έγινε ευμενώς δεκτή από τον ΣΥΡΙΖΑ, που την χαρακτήρισε «πάρα πολύ σοβαρή και σημαντική» που «συνδέεται με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Παρατάθηκε έως αύριο Τετάρτη στις 3 το μεσημέρι η δημόσια διαβούλευση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ) που κανονικά εξέπνεε σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Μετά την ανάδειξη από το sansimera.gr του ζητήματος με τα μη δημοσιευμένα σχόλια επί των 11 άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, οι αρμόδιοι άρχισαν να αναρτούν στο opengov.gr τις παρατηρήσεις πολιτών, επιχειρήσεων και θεσμικών φορέων.    Εγκρίθηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η συνεργασία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με τη ΔΕΗ στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, υπό όρους εμπιστευτικότητας και διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ δραστηριοποιούνται επίσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Αθλητισμός

Με μία αυστηρή επίπληξη «γλίτωσε» ο Γιώργος Μανούσος για το θετικό δείγμα που έδωσε σε έλεγχο ντόπινγκ, μετά τον αγώνα πρωταθλήματος της Καλλονής με τον Αστέρα Τρίπολης, στις 21 Σεπτεμβρίου. Η πρωτοβάθμια πειθαρχική επιτροπή της Σούπερ Λίγκας ουσιαστικά δέχθηκε τον ισχυρισμό του ποδοσφαιριστή ότι η απαγορευμένη ουσία (Betamethazone) βρισκόταν σε ένεση που του έγινε, προκειμένου να ξεπεράσει ένα πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε, και τον τιμώρησε με αυστηρή επίπληξη επειδή δεν δήλωσε τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας πριν τη λήψη του δείγματος.

Τον Γιάννη Φετφατζίδη ως βασικό, σκέφτεται να χρησιμοποιήσει ο τεχνικός της Τζένοα, Τζαν Πιέρο Γκασπερίνι, στο ματς με την Πάρμα για την εμβόλιμη, 10η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Όπως υποστηρίζουν τα ιταλικά ΜΜΕ, ο προπονητής των «ροσομπλού», δεν ήταν ευχαριστημένος από την εικόνα της ομάδας στο παιχνίδι με την Γιουβέντους (ήττα με 2-0) και θα προβεί σε πολλές αλλαγές για τον κρίσιμο αγώνα με την Πάρμα.Την ανανέωση του συμβολαίου του Πάμπλο Ντε Μπλάσις για τα επόμενα τρία χρόνια, ανακοίνωσε Η ΠΑΕ Αστέρας Τρίπολης. Με αυτό τον τρόπο οι Αρκάδες, επιβραβεύουν τον Αργεντινό για τις μέχρι στιγμής εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. 

Ο Ντε Μπλάσις αποκτήθηκε στην περασμένη σεζόν και το συμβόλαιο του έληγε το καλοκαίρι. Πέρυσι είχε σημειώσει τέσσερα γκολ. Ενώ φέτος μέχρι στιγμής έχει πετύχει πέντε με αποκορύφωμα το γκολ με ψαλιδάκι, που πέτυχε την 9η αγωνιστική απέναντι στον Λεβαδειακό.

 

ΓΕΓΟΝΟΤΑ (30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1930: Υπογράφεται στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από τον Βενιζέλου και Ατατούρκ.

1938: Ο Orson Welles πείθει μέσω ραδιοφώνου μεγάλη μερίδα των αμερικανών πολιτών πως ο πλανήτης Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς σε μία ραδιοφωνική ανεπανάληπτη υπερπαραγωγή ασύλληπτης έμπνευσης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1821: Fyodor Dostoyefski, Ρώσος λογοτέχνης, από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

1896: Κώστας Καρυωτάκης, ποιητής της νεορομαντικής σχολής.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1910:. Ερρίκος Ντυνάν, Ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού.