29 Οκτωβρίου, 2013

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ''ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ''

 

Τα εγκαίνια του - Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - της ΜΚΟ "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" τελέστηκαν σήμερα, Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 στο Μοσχάτο. Την ακολουθία του αγιασμού τέλεσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος. Στα εγκαίνια την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο αλλά και όσους βοήθησαν για το έργο αυτό. "Όταν υπάρχει συνεργασία τότε μπορούν να γίνουν πολλά καλά πράγματα που βοηθούν τον άνθρωπο, όπως για παράδειγμα αυτή η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής χαρακτήρισε ως ένα συγκλονιστικό γεγονός τα σημερινά εγκαίνια, ενώ δεν μίλησε για την σχέση που έχει ο ίδιος με την πόλη του Μοσχάτου. Ο Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας στην ομιλία του, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Τον Φεβρουάριο του 2008 στον ενθρονιστήριο λόγου του ο νέος τότε  Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος είχε μεταξύ άλλων αναφέρει περιγραφικά: «Πρώτο σημείο, που κατέκαιε πάντοτε και συνεχίζει να κατακαίει την καρδιά μου, είναι η μέριμνα για τα νιάτα του τόπου μας. Για τα παιδιά μας, που αισθάνονται συνεχώς προδομένα από την ασυνέπεια έργων και λόγων· που ασφυκτιούν από έλλειψη πνευματικού οξυγόνου· που γίνονται έρμαια της ιδιοτέλειας ημών των μεγαλυτέρων· που πεινούν για αλήθεια και ζωή και διψούν για όραμα και ελπίδα. Σε αυτούς τους νέους και τις νέες θέλω να απευθυνθώ άμεσα και προσωπικά.

Παιδιά μου, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, σας περιμένω να έρθετε στην Εκκλησία χωρίς προϋποθέσεις, προκαταλήψεις και προδιαγραφές. Σας διαβεβαιώνω ότι το μόνο που χρειάζεται είναι να μην ξεχνάτε ότι η Εκκλησία είναι το σπίτι σας  η πατρική σας εστία. Δεν χρειαζόσαστε διαμεσολαβητές και ειδικές προσκλήσεις. Αρκεί να στρέψετε τα βήματα σας προς τα εκεί».

Μακαριώτατε στα πλαίσια αυτής της υπόσχεσης, η ΑΠΟΣΤΟΛΗ, που εσείς ιδρύσατε, ανέλαβε να υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις, που σκοπό έχουν, αφ’ ενός μεν να βοηθήσουν οικονομικά και να διευκολύνουν τις οικογένειες από τα βάρη της κρίσης, αφ’ ετέρου δε να οδηγήσουν σε μια διαδικασία εκπαίδευσης."

Επίσης πρόσθεσε: "Στόχος ακόμη είναι τα παιδιά να ζουν όσο καλύτερα γίνεται με τις οικογένειες τους  για αυτό φιλοδοξία μας είναι η δράση αυτή να διευρυνθεί και να συμπεριλάβει τη Μητέρα και τον Πατέρα. Αυτό το όραμα και αυτός ο τρόπος εφαρμογής του, δεν αποτελεί έμπνευση της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ αυτής καθ’ εαυτής, αλλά όραμα του ιδρυτού της, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο, τον οποίο και από της θέσεως αυτής ευχαριστώ από καρδιάς."

"Τον ευχαριστώ όχι μόνο για την παρουσία του εδώ, την τέλεση των εγκαινίων και την ευλογία, που η παρουσία του αποπνέει σε όλους εμάς, αλλά και διότι με το παράδειγμα του αποτελεί πηγή συνεχούς έμπνευσης για τον Οργανισμό, τη διεύθυνση και τους εργαζομένους σε αυτόν, διότι στέκεται δίπλα μας με πατρική αγάπη διότι αφουκράζεται με τους παλμούς της κοινωνίας, αισθάνεται τις ανάγκες της και ανταποκρίνεται σε αυτές", συνέχισε ο κ. Δήμτσας.

Αναφερόμενος στον Δήμαρχο Μοσχάτου ο κ. Δήμτσας τόνισε: ''Η προσπάθεια αυτή, που η Εκκλησία υλοποιεί, δεν θα είχε την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα χωρίς τη συνδρομή του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου.  Επιτρέψτε μου εδώ να κάνω ιδιαίτερη μνεία στον Δήμαρχο της πόλης κ. Ανδρέα Ευθυμίου για την παραχώρηση του κτηρίου, το οποίο στεγάζει το παρόν Κέντρο. Η συνεργασία Εκκλησίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σεβασμό πάντοτε στους διακριτούς ρόλους τους, αλλά και στην παράδοση της βυζαντινής συναλληλίας και συνεργασίας, μπορεί να αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα και να αποτελέσει απάντηση στις ανάγκες και στις προκλήσεις του σήμερα."

Ο κ. Δήμτσας αναφέρθηκε και σημαντική συμβολή της ομογένειας, τονίζοντας ότι " Η σημερινή οικονομική κρίση, όμως, ανέδειξε και μια άλλη πτυχή της δύναμης και της δυναμικότητας του Ελληνισμού, της συνοχής και της εμβέλειας, που τον διακρίνει εντός και εκτός των φυσικών ορίων του Ελληνικού κράτους, ιδιαιτέρως σε περιόδους κρίσεως και δοκιμασίας. Ανέδειξε την Ομογένεια μας, την Ομογένεια και όχι μόνο, αλλά την Ομογένεια και την Εκκλησία Της, όπως Αυτή εκφράζεται από το σεπτό Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις επιμέρους εκκλησιαστικές Επαρχίες Του.  Από την αρχή της κρίσης, η Ελληνική Διασπορά και η Εκκλησία Της ήλθε αρωγός στη Μητέρα Πατρίδα. Πολλά και πολλούς θα μπορούσα να αναφέρω δημοσίως και να ευχαριστήσω από της θέσεως αυτής. Ό,τι και να έλεγα δεν θα ήταν υπερβολή, ό,τι και να παρέλειπα θα ήταν προφανής αδικία."

Σε άλλο σημείο ο Διευθυντής της ΜΚΟ "Αποστολή" ευχαρίστησε όσους έχουν συμβάλει στο έργο, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: ''Τρία πρόσωπα, όμως, οφείλω να ευχαριστήσω. Ας μου επιτρέψει ο παριστάμενος Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος να αναφερθώ στα Πρόσωπα αυτά ιεραρχικά. Διότι, όπως λέει ο Απόστολος, «πάντα ευσχημόνως και κατά τάξιν γινέσθω».  Τα πρόσωπα αυτά είναι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος είχε την ευαρέσκεια και τη καλωσύνη να με δεχθεί στο Γραφείο Του, στο μαρτυρικό Φανάρι μας, να με ευλογήσει, να με ενισχύσει. Το δεύτερο Πρόσωπο της Διασποράς και της Ομογένειας, που θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια, πάλιν και πολλάκις, δεν είναι άλλο από τον παριστάμενο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο.

Από την αρχή της κρίσεως, ο Σεβασμιώτατος υπήρξε συμπαραστάτης και αρωγός. Κινητοποίησε με εξαιρετική ταχύτητα και πρωτοφανή αποτελεσματικότητα την Ομογένεια της Αμερικής, ανταποκρίθηκε με πατρική αγάπη και φροντίδα στα διάφορά αιτήματά μας, μας περιέβαλε με εμπιστοσύνη και πίστη, άνοιξε τις πόρτες του Γραφείου του και της καρδιάς Του για την Ελλάδα, την Εκκλησία Της, τον Λαό Της, μη φειδόμενος κόπου και χρόνου. Η παρουσία Του εδώ και η τέλεση των εγκαινίων από κοινού με τον Μακαριώτατο Προκαθήμενό Μας αποτελεί ένδειξη της ευχαριστίας, της ευγνωμοσύνης και της τιμής, που η Αρχιεπισκοπή και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ αποδίδουν στον μεγάλο αυτό Ιεράρχη της Διασποράς μας, για την αρωγή Του προς τον Οργανισμό μας. Η τρίτη ιδιαίτερη ευχαριστία μου ανήκει σε μια μοναστική αδελφότητα του Αγίου Όρους. Την αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου που εδώ και δυόμιση χρόνια κάθε μήνα ανελλιπώς βοηθά να σιτίζονται χιλιάδες οικογένειες."

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δήμτσας τόνισε: ''Θα αποτελούσε ασυγχώρητη παράλειψη και αδικία να μην ευχαριστήσω δημόσια τους συνεργάτες μου, αλλά και όλους τους αφανείς, τους κατά καιρούς γνωστούς και αγνώστους συμπαραστάτες και αρωγούς μας, αλλά και τα παιδιά, που θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα του Κέντρου και τους γονείς τους. Προσβλέπουμε σε μια αγαστή και επιτυχημένη συνεργασία προς όφελος κυρίως και πρωτίστων των ίδιων των παιδιών και της κοινωνίας μας. Ως ΑΠΟΣΤΟΛΗ είμαστε εδώ για να συμβάλλουμε στην μαθησιακή και εξελικτική διαδικασία τους. Μακαριώτατε θα ήθελα να κλείσω όπως άρχισα, με τα δικά σας λόγια, με το δικό σας κάλεσμα στη νέα γενιά.«Παιδιά μου», έχετε πει, «η Εκκλησία είναι το σπίτι σας. Ελάτε στο σπίτι σας για να το ανανεώσουμε και να το ανακαινίσουμε μαζί». Από σήμερα ακόμη ένα σπίτι  της Εκκλησίας είναι ανοιχτό για σας."


 

ΑΦΙΧΘΗ Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ- ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ

 

Στις 16:30 το απόγευμα αφίχθη στον δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας το στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο μετέφερε την Τίμια Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα. Η υποδοχή της Τίμιας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα, στο παλαιό αεροδρόμιο της Λάρνακας έγινε με τιμές αρχηγού κράτους ενώ κατά την μεταφορά της από το στρατιωτικό αεροσκάφος μέχρι την αίθουσα επισήμων όπου μεταφέρθηκε, τμήμα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές ενώ υπήρχε στρωμένο κόκκινο χαλί.

Την Τίμια Κάρα μετέφεραν στην Κύπρο οι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος και Μαντινείας Αλέξανδρος, ενώ στο αεροδρόμιο την υποδέχθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β’ εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου καθώς και οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κιτίου Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

Η Τίμια Κάρα ακολούθως μεταφέρθηκε με πομπή στον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, όπου και θα παραμείνει για μία εβδομάδα προτού αναχωρήσει, από το Στρατιωτικό Αεροδρόμιο της Πάφου, κατόπιν διευθετήσεως. Από τις 18:00, πραγματοποιείται στη Λευκωσία η τελετή άφιξης, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Στόχος της μεταφοράς της Τίμιας Κάρας στην Κύπρο είναι η τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της αναστύλωσης της κατεχόμενης Μονής Αποστόλου Ανδρέα.



Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε, σήμερα 29 Οκτωβρίου 2013, την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, τονίζοντας ότι ο κυπριακός λαός δεν εμπιστεύεται πλέον τους μεγάλους της γης και εναποθέτει τις ελπίδες του στο Θεό και στον Απόστολο Ανδρέα.

Η Τιμία Κάρα του Πρωτόκλητου Αποστόλου,  έφτασε γύρω στις 16.30 το απόγευμα στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας, με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130, της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Την υποδέχθηκαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομος, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Άμυνας Φωτίου, οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κιτίου Χρυσόστομος, ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Λουρουτζιάτης.

Οι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος και Μαντινείας Αλέξανδρος μετέφεραν στην Κύπρο την Τιμία Κάρα, η οποία έγινε δεκτή από τμήμα απόδοσης τιμών της Εθνικής Φρουράς ενώ από την σκάλα του αεροσκάφους μέχρι την είσοδο της αίθουσας επισήμων του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας υπήρχε στρωμένο κόκκινο χαλί. Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι «ο Απόστολος Ανδρέας έστω και για λίγες μέρες έρχεται σε μια περιοχή δική του, στη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ταυτόχρονα εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς το Μητροπολίτη Πατρών για την αγάπη του προς την Κύπρο και το λαό της, ο οποίος υποφέρει εκτός από το εθνικό και από το οικονομικό πρόβλημα και σημείωσε πως «η παρουσία του Αποστόλου Ανδρέα στην Κύπρο θα τονώσει το θρησκευτικό αλλά και το εθνικό συναίσθημα του λαού μας. Πιστεύω ότι η αντίστροφη  μέτρηση θα αρχίσει ώστε αυτός ο λαός να εναποθέσει τις ελπίδες του στο Θεό, στον Απόστολο Ανδρέα και να βαδίσει σταθερά τον δρόμο της ζωής εδώ στη γη των πατέρων του».

 

Καλωσορίζοντας στην Κύπρο τον Μητροπολίτη Πατρών και ευχόμενος καλή διαμονή,  ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ανέφερε ότι η ενέργεια του να μεταφέρει στο νησί την Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα «έχει μπει στη μνήμη του λαού μας που με πολλή σεβασμό θα έρθει να γονατίσει μπροστά στον Απόστολο, με πολλή σεβασμό θα ασπασθεί το ιερό λείψανο του και θα πάρει όλα εκείνα τα πνευματικά εφόδια  που του χρειάζονται στη πορεία της ζωής.

Είμαι σίγουρος ότι θα ανατείλουν καλύτερες μέρες στο νησί και στο λαό μας για να συνεχίσει την εθνική και την πνευματική του πορεία μέχρι της τελείωσης» είπε και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως «αυτή η ενέργεια επιβάλλετο σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά». Ανέφερε ακόμα ότι «τόσο εμείς, ως η επίσημη Εκκλησία, όσο και ο λαός μας ποτέ δεν θα ξεχάσει αυτή τη θετική ενέργεια που κάνετε για να στηρίξετε αυτό το λαό στον αγώνα του».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου γιατί όπως εξήγησε «προσκαλέσατε τον Απόστολο Ανδρέα να έρθει κοντά σας. Ήρθαμε με πολλή χαρά και συγκίνηση για να ευλογήσει ο Άγιος Ανδρέας και αυτό το μαρτυρικό λαό και να ευλογήσει αυτή τη γη τη ποτισμένη με τα αίματα ηρώων και μαρτύρων. Είμεθα βέβαιοι ότι δια πρεσβειών του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου ο Κύριος θα δώσει ώστε να ανατείλουν καλύτερες ημέρες για τον κυπριακό ελληνισμό» είπε.

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου στη δική του δήλωση ανέφερε ότι «είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και ευλάβεια που υποδεχόμαστε σήμερα την Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα, η οποία έρχεται στην Κύπρο σε μια κρίσιμη περίοδο για την επιβίωση του ελληνισμού σ’ αυτό το τόπο. Χρειάζεται ελπίδα και πίστη για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση και η παρουσία της Τιμίας Κάρας του Αποστόλου Ανδρέα ενισχύει και ενδυναμώνει την πίστη και την ελπίδα που χρειάζεται ο λαός μας αυτές τις δύσκολες ώρες» είπε και πρόσθεσε πως «ασφαλώς ευχή όλων μας την επόμενη φορά που η Κάρα θα βρίσκεται στην Κύπρο να την υποδεχθούμε στον Απόστολο Ανδρέα».

Η Τιμία Κάρα του Αποστόλου Ανδρέα αναχώρησε εν πομπή για τον Ιερό Ναό Της του Θεού Σοφίας, όπου στις 6:00 πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή υποδοχής από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου,  του Πρέσβη της Ελλάδος Βασίλη Παπαϊωάννου, μελών της Ιεράς Συνόδου, εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, κλήρου και λαού.

Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο, μέχρι τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί για προσκύνηση από τους πιστούς. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Ιερός Ναός θα είναι ανοικτός καθημερινά από τις 6:00 μέχρι τις 23:00.
 

ΚΕΝΤΡΟ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ


Η «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών θα εγκαινιάσει σήμερα Τρίτη 29 Οκτωβρίου και ώρα 17.30 μ.μ. το Κέντρο Φροντίδας και Αγωγής Παιδιού στο Δήμο Μοσχάτου - Ταύρου, που βρίσκεται επί της οδού Αγ. Κωνσταντίνου 7, Μοσχάτο.Η ακολουθία του αγιασμού θα τελεστεί από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β' και τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο.

Το Κέντρο θα παρέχει μετά το σχολείο προγράμματα σε 60 παιδιά δημοτικού, ηλικίας 6 - 10 ετών, με δυνατότητα σίτισης. Τα προγράμματα θα περιλαμβάνουν εκπαιδευτική υποστήριξη, δραστηριότητες εμπλουτισμού των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων των παιδιών, ψυχαγωγία και φροντίδα.

Το όραμα του Κέντρου είναι να εξασφαλίσει σε κάθε παιδί και νέο πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας προγράμματα μέσα στην κοινότητα του. Το υψηλό μορφωτικό επίπεδο, η θετική εξέλιξη της νεολαίας καθώς και οι βελτιωμένες υπηρεσίες είναι παράγοντες κλειδιά για την πρόληψη μελλοντικών δυσάρεστων καταστάσεων για τους νέους, ειδικά αυτών που ζουν σε οικονομικά δυσμενείς περιοχές.

Μέσω των μετασχολικών προγραμμάτων, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους, θα έχουν ένα ασφαλές και δημιουργικό περιβάλλον να πάνε, αφότου η σχολική ημέρα τελειώσει.