24 Οκτωβρίου, 2013

1.000 ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ

 

Επιπλέον 28.000 θέσεις απασχόλησης για άνεργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ «ανοίγουν» μέσα στο Νοέμβριο. Οι θέσεις αυτές θα είναι στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και άρχισε τον Οκτώβριο με τις πρώτες 10.000 θέσεις και αφορά σε δήμους, ασφαλιστικά ταμεία, ΚΕΠ, δικαστήρια, μουσεία κ.α.

Σύμφωνα με την «Ημερησία» το τελικό σχέδιο της προκήρυξης που οριστικοποίησαν η Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας, ο ΟΑΕΔ και το συναρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προβλέπει να διατεθούν 105 εκατ. ευρώ για απασχόληση 28.000 άνεργων.

Αναφέρονται αναλυτικά οι θέσεις που θα προσφέρει το πρόγραμμα:

- 14.000 άνεργοι σε φορείς της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων

- 1.000 άνεργοι σε ασφαλιστικά ταμεία

- 1.000 άνεργοι σε ιερές μητροπόλεις και άλλοι

- 12.000 άνεργοι σε ΚΕΠ, δημοτολόγια, στον ΕΟΠΥΥ, σε σωφρονιστικά καταστήματα και ειρηνοδικεία, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους (με έναρξη απασχόλησης ταυτόχρονα με την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε.) και σε προνοιακά ιδρύματα εποπτείας του υπουργείου Εργασίας.

Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας προσφέρει αμοιβές 19,6 ευρώ ημερησίως και όχι πάνω από 490 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 17,1 ευρώ ημερησίως και όχι μεγαλύτερο από 427 ευρώ τον μήνα για τους ανέργους κάτω των 25 ετών ενώ ο ΟΑΕΔ καταβάλλει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών που αναλογούν τόσο για τον εργαζόμενο όσο και για τον εργοδότη (για τους άνω των 25 ετών μέχρι 258 ευρώ τον μήνα και για τους άνεργους κάτω των 25 ετών έως 225 ευρώ).

 

ΔΩΡΕΑΝ ΑΓΓΛΙΚΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ 6-10 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών καλεί τους ενδιαφερόμενους γονείς να υποβάλουν αίτηση εγγραφής για τα δωρεάν μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, επιπέδου Junior Α’, για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών. Τα μαθήματα θα γίνονται στην ΑΠΟΣΤΟΛΗ.

Η Αίτηση Εγγραφής θα συμπληρώνεται από Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-14:00 στα γραφεία της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, Ήρας 8 και Δέσπως Σέχου 37 στο Νέο Κόσμο (Πλ. Κυνοσάργους), μέχρι την 1 Νοεμβρίου 2013.

Για την επιλογή των παιδιών, θα ληφθούν υπόψη οικονομικά (χαμηλό εισόδημα) και κοινωνικά κριτήρια (π.χ. ανεργία, πολύτεκνες ή μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.). Πληροφορίες: Γεώργιος Βουρλάκης: Τηλ: 2130 18 4422
 


ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ (24/10/2013)

 

Οι εξελίξεις στο Βερολίνο επιβεβαιώνουν τις προεκλογικές πληροφορίες και εκτιμήσεις όσων υπογράμμιζαν (ανάμεσά τους και η «δ» στις 4 Σεπτεμβρίου) ότι η καγκελάριος Α. Μέρκελ, παρά το πλεονέκτημα κινήσεών της, που ήταν σίγουρο, θα αντιμετώπιζε το βάρος δύσκολων και «αντιλαϊκών» αποφάσεων συγκριτικά με τις παγιωμένες απόψεις της γερμανικής κοινής γνώμης και τις θέσεις του νέου κυβερνητικού εταίρου, του SPD.

Δυστυχώς, το μετεκλογικό σκηνικό δείχνει ότι, λόγω των ισορροπιών Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών και λόγω (κυρίως) των στρατηγικών συμφερόντων της Γερμανίας έναντι των άλλων μελών της Ε.Ε., το περιβάλλον για την Ελλάδα θα γίνει ακόμα πιο ασφυκτικό. Στοιχειώδης πολιτικός και διπλωματικός ρεαλισμός δείχνουν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά οφείλει, ασφαλώς, να συνεχίσει να συζητεί με το Βερολίνο, αλλά η συνδιαλλαγή με τη γερμανική ηγεσία και η προβολή των ελληνικών θέσεων θα είναι πολύ δυσχερείς.

Ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι, στο ECOFIN του Νοεμβρίου και -πιθανότατα- σε έκτακτη συνεδρίαση πριν από τα Χριστούγεννα, το Βερολίνο (ακόμη κι αν δεν έχει συγκροτηθεί η κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού») θα επιδιώξει να δρομολογηθούν οι αποφάσεις για την εμβάθυνση της ΟΝΕ. Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα επιδιωχθεί συμφωνία και επί των κατευθυντήριων γραμμών για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, ώστε πολλές εκκρεμότητες να έχουν επιλυθεί κατά τη διάρκεια της -παρούσας- προεδρίας της Λιθουανίας και πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, την 1η Ιανουαρίου 2014.

Η «δρομολόγηση» αυτών των αποφάσεων δεν σημαίνει πάντως και οριστικοποίηση ή άμεση λήψη τους, αφού οι νέοι κυβερνητικοί εταίροι της Γερμανίας δεν συμφωνούν, προς το παρόν, ως προς τη μέθοδο εξυγίανσης ή εκκαθάρισης των προβληματικών και υπό χρεοκοπία τραπεζών. Αποτελεί θέμα ταμπού (και για το CDU και για το SPD) η ανάληψη της σχετικής πολιτικής και οικονομικής ευθύνης από τη νέα κυβέρνηση ή το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, καθώς το κόστος θα επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογουμένους.

Άλλωστε, οι εναλλακτικές μέθοδοι εξυγίανσης προκαλούν ήδη κρίση μεταξύ της Κομισιόν και του Βερολίνου. Έχοντας υπόψη και τι συνέβη τον Μάρτιο στην Κύπρο, η Κομισιόν ζητεί να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στην εξυγίανση των τραπεζών. Αντίθετα, η κυρία Μέρκελ σαφώς προτιμά οι σχετικές διαβουλεύσεις να γίνονται μεταξύ των κυβερνήσεων των μελών της Ε.Ε., όπου η επιρροή του Βερολίνου είναι πολλαπλάσια και η συζήτηση θα συνδέεται και με άλλα διμερή ζητήματα.

Κατά τις ίδιες ελληνικές και ξένες διπλωματικές πηγές, η Αθήνα, πέραν του θέματος της εξυγίανσης, σύντομα θα βρεθεί ενώπιον της αντιπαράθεσης Κομισιόν - Βερολίνου και για τον ενιαίο εποπτικό μηχανισμό των τραπεζών. Οι αποφάσεις που έλαβαν, μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. λύνουν μικρό μόνο μέρος του προβλήματος: το Βερολίνο κρίνει ότι η Κομισιόν και οι χώρες με προβληματικές οικονομίες, όπως η Ελλάδα, προβαίνουν σε επιλεκτική και διασταλτική ερμηνεία διατάξεων του κοινοτικού δικαίου.Γι' αυτό και η νέα κυβέρνηση Μέρκελ φέρεται αποφασισμένη να μπλοκάρει την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα εθνικά Κοινοβούλια και να επιμείνει στην αλλαγή των συνθηκών της Ε.Ε.


 


ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΜΙΣΘΟ 1500 ΕΥΡΩ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΣΥΝΤΑΞΗ...1600 ΕΥΡΩ

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδίας εργαζομένων του ΙΚΑ την περίοδο 2009-1012 η υστέρηση εσόδων έφτασε τα 4,5 δισ. ευρώ καθώς εξαφανίστηκαν από το ηλεκτρονικό σύστημα 369.000 ασφαλισμένοι εξαιτίας της ανεργίας. Το έλλειμμα του ταμείου, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2014 θα φθάσει 1 δισ. 173 εκατ. ευρώ ενώ η εισφοροδιαφυγή ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι υπάλληλοι του ΙΚΑ έχουν μειωθεί κατά 5. 015 μέσα σε τέσσερα χρόνια δημιουργώντας τεράστια προβλήματα τόσο στην απονομή των συντάξεων όσο και στους ελέγχους των επιχειρήσεων που εισφοροδιαφεύγουν.

Ετσι, σε εκκρεμότητα βρίσκονται 160.000 φάκελοι υποψήφιων συνταξιούχων καθώς κάθε αρμόδιος υπάλληλος καλείται να εξυπηρετήσει περίπου 1.500. Την ίδια ώρα τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας υπολειτουργούν με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο επανέλεγχος των υποθέσεων  60.000 αναπήρων στους οποίους έχει διακοπεί η σύνταξη. «Αφησαν να καταρρεύσουν τα ταμεία – τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος- και τώρα ζητούν νέες περικοπές.

Οι ασφαλισμένοι δεν αντέχουν άλλες μνημονιακές πολιτικές. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για την κρίση . Εμείς είμαστε θύματα των καταστροφικών πολιτικών», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ ΙΚΑ κ. Γιώργος Κυριακόπουλος. Από την πλευρά του ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος εξέφρασε τη δυσφορία του για την κινητικότητα, αποφεύγοντας, όμως, να δεσμευτεί ότι στο νέο κύμα διαθεσιμότητας δεν θα περιλαμβάνονται εκ νέου υπάλληλοι του ΙΚΑ. Επίσης, ο κ. Σπυρόπουλος άφησε αιχμές για τις μεγάλες αποκλίσεις στις συντάξεις των ειδικών ταμείων και του ιδιωτικού τομέα τονίζοντας ότι οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ έπαιρναν μισθό 1500 ευρώ και έβγαιναν με σύνταξη 1600.

Τέλος, παραδέχτηκε ότι είναι μάταιο να αναζητούν τουλάχιστον τις μισές ληξιπρόθεσμες οφειλές αφού οι οφειλέτες είναι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Ο κ. Σπυρόπουλος ότι υπάρχουν και σήμερα –παρά τα μέτρα- δίαυλοι παραβατικότητας ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση της Τρόικας να δεχθεί μια ευνοϊκότερη ρύθμιση οφειλών.