23 Οκτωβρίου, 2013

ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

 

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» και ο Εθνικός Φορέας Ανακύκλωσης «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» ανακοίνωσαν την έναρξη ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσεων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και Προστασίας του Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψαν, σήμερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, Σύμφωνο Συνεργασίας με σκοπό την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογίας και τη διοργάνωση δράσεων ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα με βάση το σύνθημα: «ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Άνθρωπος και Περιβάλλον».

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δράσεις αυτές θα δοθούν για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Το σύνολο των δράσεων τίθενται υπό την Αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ο οποίος στο μήνυμά του - που μετέφερε ο εκπρόσωπός του, Μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας- τόνισε ότι: «Στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση, ο κόσμος είναι δημιούργημα του Θεού. Η χρήση λοιπόν του κόσμου από τον άνθρωπο συνιστά έμπρακτη σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, εφόσον ο Θεός παρέχει και ο άνθρωπος δέχεται τα φυσικά αγαθά ως προσφορά της θεϊκής αγάπης.

 

Από θεολογική σκοπιά, αν ο άνθρωπος μετατρέψει την χρήση του κόσμου σε εγωκεντρική απληστία εκμετάλλευσης, σε καταδυνάστευση και καταστροφή φύσεως, τότε αρνείται και αναιρεί την δική του ζωτική σχέση με τον Θεό.» και συμπλήρωσε «Μέσα από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα που ξεκινάμε σήμερα, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και τον εμπερίστατο άνθρωπο, καθώς τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την οικονομία που θα κάνουμε όλοι μας ανακυκλώνοντας, θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων και του φιλανθρωπικού μας έργου. Εύχομαι σε όλους σας … καλή ανταποδοτική ανακύκλωση, ώστε να φέρουμε σε πέρας την νέα μας ΑΠΟΣΤΟΛΗ που αποτυπώνεται στο σύνθημα της σημερινής εκδήλωσης: ΑΠΟΣΤΟΛΗ: «Άνθρωπος και Περιβάλλον».

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του, αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, επισημαίνοντας: «Η φιλοπεριβαλλοντική στάση δεν είναι το κεφάλαιο ενός βιβλίου, που όταν ολοκληρωθεί πρέπει να κρατήσουμε τα σπουδαιότερα διδάγματα και να προχωρήσουμε στο επόμενο! Η φιλοπεριβαλλοντική στάση, είναι ένα κεφάλαιο που ανοίγει στο σχολείο, αλλά μένει για πάντα ανοικτό, όπως όλες οι υποχρεώσεις μας, που έχουμε ως πολίτες! Και σε αυτό τον αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος, όσοι συμμετέχουμε είμαστε Νικητές! Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει ήδη εμπράκτως τις δράσεις ανακύκλωσης μέσω των Μεγάλων Γιορτών Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης για μαθητές, οι οποίες πραγματοποιούνται υπό την Αιγίδα μας σε σχολεία όλης της χώρας».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, κ. Κωστής Δήμτσας, σημείωσε ότι «η εκστρατεία αυτή που ξεκινάμε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ και η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δεν στοχεύει μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην προσφορά στον άνθρωπο. Με τη σειρά των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε την οικολογική συνείδηση των νέων και ταυτόχρονα να αναδείξουμε τη χαρά του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη κυρίως, όμως, θα στείλουμε μήνυμα πως με την ανακύκλωση «άχρηστων»υλικών δίνουμε ζωή σε οικογένειες που υποφέρουν».

Η Πρόεδρος της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, κ. Φλωρεντία Κουλαμπά σημείωσε «Είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη συνάμα, η συνεργασία που συνυπογράφουμε σήμερα. Γινόμαστε συμμέτοχοι της θεάρεστης αποστολής να ανακουφίσουμε τον συνάνθρωπο μέσα από την ανιδιοτελή προσφορά. Αυτή τη σημαντική μέρα, ζούμε την κορύφωση του έργου μας. Υπογράφουμε με ταπεινότητα και δύναμη ψυχής και δεσμευόμαστε να είμαστε συνοδοιπόροι της φιλανθρωπικής δράσης της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ και κοινωνοί των Αρχών της.»

Στην Εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές από σχολεία της Αττικής, οι οποίοι ανακύκλωσαν στο Κέντρο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης, έφτιαξαν μικρά έργα τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά και κέρδισαν έπαθλα και δώρα.
 


ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ (23/10/2013)

 

Ο νέ­ος μητροπο­λίτης Αργολίδος κ. Νεκτά­ριος Αντωνόπουλος είναι περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συνε­χή και πολυετή ενασχόλη­ση του με έναν άγιο από τη Ρωσία, τον άγιο Λουκά τον ιατρό, επίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας. Ο π. Νεκτάριος πριν την εκλογή του στις 18/10/2013 ήτο ο ηγούμενος της ιστορικής Μονής Μεταμορφώσε­ως του Σωτήρος - Σαγμα­τά στη Βοιωτία ο οποίος είναι αφιερωμένος στη μονα­στική ζωή. Το 1976 χειρο­τονήθηκε διάκονος και το 1977 αποφάσισε να εγκαταβιώσει στη Μονή Σαγματά.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1983, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος, από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, ενώ το 1991 εξελέγη ηγούμενος της μονής. Παράλληλα, διακονούσε τη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας ως ιεροκήρυκας και ως υπεύθυνος Νεότητας.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ

Ο Γιάννης (όπως είναι το κοσμικό του όνομα) γεννήθηκε το 1952 στο Μαρούσι, όπου και μεγάλωσε. Είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά του Σωτήρη Αντωνόπουλου και της Ελένης Μηλίγγου, από τα Καλάβρυτα. Ο πατέρας του, ο οποίος διατηρούσε καθαριστήριο στο Μαρούσι, ήταν αφιλοκερδής ψάλτης στην Παναγίτσα, στον Άγιο Ελευθέριο και στο Κοιμητήριο Αμαρουσίου.

Τόσο ο πατέρας του όσο και η μητέρα του ήταν πολύ φιλόξενοι άνθρωποι. Όπως μαρτυρούν εκείνοι που ήταν κοντά στην οικογένεια, το σπίτι τους ήταν πάντοτε ανοιχτό, χωρίς διάκριση, σε όλους τους ανθρώπους που χτυπούσαν την πόρτα τους και ζητούσαν βοήθεια, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας.

Ο ίδιος ήταν πολύ ζωηρός και άτακτος, όταν ήταν μικρός. Ο πατέρας του τον έπαιρνε συνέχεια μαζί του, όταν έψελνε, σε όλες τις Ακολουθίες και στα Μυστήρια της Εκκλησίας. Ο μικρός Γιάννης, στην ηλικία του δημοτικού, μεγάλωσε στο αναλόγιο. Η αγάπη του για τη λατρευτική ζωή της Εκκλησίας φαίνεται και από το γεγονός ότι, όταν ήταν μικρός, το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να θυμιατίζει, να ανάβει κεριά, να μαζεύει φίλους του από τη γειτονιά και να κάνει λειτουργία.

Είχε όμως και μία άλλη αγάπη, ήδη από τα πρώτα παιδικά του χρόνια: το διάβασμα εκκλησιαστικών βιβλίων και ιδίως εκείνων που αναφέρονταν σε βίους αγίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η μητέρα του τον είχε τάξει από μικρό στην Παναγία και την Εκκλησία.

Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ

Η γνωριμία του με τον Ρώσο άγιο έγινε το 1996, σε μία προσκυνηματική εκδρομή με νέους από τη Θήβα στην Ουκρανία. Ένα από τα μέρη που επισκέφθηκαν ήταν και η Κριμαία, μάλιστα εκείνη την περίοδο έγινε η Αγιοκατάταξη και η ανακομιδή των λειψάνων του αγίου. Αυτό το γεγονός φαίνεται ότι κέντρισε το ενδιαφέρον του π. Νεκταρίου, ο οποίος άρχισε να ψάχνει από τότε για τον άγιο Λουκά μέσω βιβλίων, περιοχών που είχε επισκεφθεί, ανθρώπων που τον είχαν γνωρίσει, αλλά και συγγενών του.

Από τότε απέκτησε μία ζωντανή σχέση και επικοινωνία με την περιοχή της Κριμαίας και τον επιχώριο μητροπολίτη Συμφερουπόλεως και Κριμαίας κ. Λάζαρο. Το 1999 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο για τον βίο του αγίου Λουκά, ενώ από τότε ο π. Νεκτάριος έχει συγγράψει πολλά βιβλία, τόσο για τον άγιο όσο και για άλλα θέματα της Ορθοδοξίας. Να σημειώσουμε ότι στη Μονή Σαγματά υπάρχει, μεταξύ άλλων, παρεκκλήσιο του Αγίου Λουκά του ιατρού, το οποίο εορτάζει στις 11 Ιουνίου.

Επίσης, υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου εκτίθενται τα λείψανα του αγίου Λουκά του Ιατρού, αλλά και πολλά προσωπικά του αντικείμενα. Αυτός ο χώρος αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς προσκυνητές που έρχονται από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζητώντας τη βοήθεια του αγίου, για να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


Η ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ AΓΚΥΡΑ

 

Ενώ η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέληξαν σε μια αρχή συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή γενικότερα, και τη Συρία ειδικότερα, ο πόλεμος συνεχίζεται στη Συρία. Αυτό το παράδοξο εξηγείται καταρχήν από την απειθαρχία και το μίσος που επιδεικνύουν οι τουρκική και σαουδική κυβερνήσεις. Για τον Τιερί Μεϊσάν, θέτοντας στο φώς της επικαιρότητας τον ρόλο του Χακάν Φιντάν (Hakan Fidan), η Wall Street Journal στέλνει μια προειδοποίηση στην Άγκυρα.

Δαμασκός, 20.10.2013. Ο τουρκικός τύπος αφιερώσε πολλά άρθρα για να σχολιάσει το άρθρο της Wall Street Journal για τον Χακάν Φιντάν Με σοβινιστική ομοφωνία, θεωρεί ότι η επίθεση της οποίας είναι  αντικείμενο είναι απόδειξη εκ των υστέρων του κύρους της πολιτικής ανεξαρτησίας του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντοδάν ενώπιον των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι έτσι όμως; Σύμφωνα με την Wall Street Journal , ο επικεφαλής της ΜΙΤ (η κύρια τουρκική μυστική υπηρεσία), θα ήταν στην πραγματικότητα το νούμερο δύο του καθεστώτος μετά από τον Πρωθυπουργό και πριν, τόσο από τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, όσο και από τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου.

Η άφιξη του έμπιστου ανθρώπου του Ερντογάν στη κορυφή της MIT, το Μάιο 2010, φέρεται να σήμανε την αρχή μιας μη αμερικανικής πολιτικής της Τουρκίας: σύλληψη και καταδίκη των ανώτερων αξιωματικών που συνδέονταν με το Πεντάγωνο (δίκη Εργκένεκον), υποστήριξη στους Αδελφούς Μουσουλμάνους με την ευκαιρία της Αραβικής Άνοιξης, και προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί η συριακή σύγκρουση για τον διαμελισμό της χώρας και τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους.

Προπαντός, η Wall Street Journal κατηγορεί τον Χακάν Φιντάν ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι οι πιο βίαιοι αντι-δυτικοί, παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον. Αναφέρει έναν κεμαλικό βουλευτή, τον Μεχμέτ Αλί Εντιμπογλού ο οποίος πιστοποιεί ότι είδε μια ντουζίνα αυτοκίνητα της τουρκικής αστυνομίας να συνοδεύουν πάνω από πενήντα λεωφορεία που μετέφεραν τζιχαντιστές στη Συρία, δηλαδή, μια νηοπομπή πάνω από 2.000 μαχητές. Και δεν θα ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ωστόσο, η εφημερίδα ξεχνά να αναφέρει ότι σε αντίθεση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Χακάν Φιντάν δεν είναι Αδελφός Μουσουλμάνος, αλλά ήταν εγγύς στο Φετουλάχ Γκιουλέν (ο γκουρού του προέδρου Γκιούλ).

Ομοίως, οι ερευνητές της Wall Street Journal παραβλέπουν το παρελθόν του, σαν ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών να ήρθε από το πουθενά. Η εφημερίδα αναφέρει το πέρασμα του ως επικεφαλής της τουρκικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας (Τίκα) χωρίς να αναφέρει τον ρόλο του για την επέκταση της επιρροής της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία και, μέσω της κοιλάδας Φεργκάνα, μέχρι την Κίνα. Θυμίζει τις ισραηλινές κατηγορίες για συνεργασία με το Ιράν, όταν εργαζόταν στον ΔΟΑΕ, αλλά χωρίς να διευκρινίσει ότι ο κ. Φιντάν διορίστηκε επικεφαλής της MIT τρεις ημέρες πριν από την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά για να επιβλέψει την επιχείρηση αυτή.
Από την πλευρά μας, θεωρούμε ανάποδα αυτή τη πολεμική: πριν από ένα μήνα, τίποτα στην τουρκική πολιτική δεν συγκρουόταν με τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Το αντίθετο. Όλα έγιναν σύμφωνα με τις εντολές της Ουάσιγκτον:

Ø  Έτσι, η καταδίκη των ανώτερων αξιωματικών δεν ήταν πλήγμα κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά μια ποινή για την προθυμία τους να πάρουν απόσταση από τους Αμερικανούς και να προσεγγίσουν το Κινέζικό Λαϊκό Στρατό, όπως αποδεικνύεται από την ταυτόχρονη καταδίκη υπευθύνων του μικροσκοπικού μαοϊκού Κόμματος των Εργατών  

Ø  Η στήριξη στη Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Βόρεια Αφρική δεν είναι μια ξαφνική ιδιοτροπία της Άγκυρας, αλλά η εκτέλεση του σχεδίου του Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, συντονισμένο με το γραφείο της Χίλαρι Κλίντον μέσω της «Αδελφής» Ούμα Abedin και με το Ίδρυμα William J. Κλίντον μέσω του «Αδελφού» Gehad El-Haddad, επίσης, υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος του κ. Ερντογάν. Θα παρατηρήσουμε εξάλλου, ότι η μητέρα της κας Abedin διοικούσε με την κα Μόρσι το γυναικείο παρακλάδι της Αδελφότητας , ενώ ο πατέρας του κ. el-Haddad ήταν ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Μόρσι.

Ø  Τέλος, οι προσπάθειες να δημιουργηθεί ένα Κουρδικό κράτος στη Συρία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του Πενταγώνου που σκόπευε να χωρίσει τη Συρία σε μερικά κράτη, σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύθηκε το 2006 από τον Ralph Peters. 
 
Και ο Χακάν Φιντάν ο οποίος συμμετείχε το 2009 στις μυστικές διαπραγματεύσεις με το ΡΚΚ στο Όσλο είναι ο καλύτερος Τούρκος γνώστης του θέματος. Επιπλέον, η τουρκική πολιτική μεταστροφή δεν έλαβε χώρα το Μάιο του 2010 με την άφιξη του Χακάν Φιντάν ως επικεφαλής της MIT, αλλά το 2011, κατά τη διάρκεια του πολέμου ενάντια στη Λιβύη. Εκείνη την εποχή, υπό τη πίεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Άγκυρα συνειδητοποίησε τις ευκαιρίες που παρείχε η συμφωνία ΗΠΑ-Μουσουλμανική Αδελφότητα.  Από αυτή τη στιγμή, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε πάλι «Αδελφός», παρά την υποτιθέμενη παραίτηση του από την Αδελφότητα κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του το 1998 και τη «προσχώρηση» του στο κοσμικό κράτος.

Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται αλλού: η στήριξη στους τζιχαντιστές.  Κατά την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η τελευταία χρηματοδοτήθηκε από το Κατάρ και συντονιζόταν από το ΝΑΤΟ μέσω της τουρκικής βάσης του Ιντσιρλίκ. Ήταν επομένως άψογη.  Αλλά μετά τη συμφωνία Ρωσία-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης των χημικών όπλων, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν στρατιωτικά από τη συριακή σύγκρουση, ενώ η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία συνεχίζουν το παιχνίδι. Ως εκ τούτου, το άρθρο της Wall Street Journal πρέπει να θεωρηθεί ως μια προειδοποίηση προς τους κκ. Ερντογάν και Φιντάν: Μη έχοντας καταφέρει να κατακτήσουν τη Συρία εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε οριστεί, καλούνται να εγκαταλείψουν το παιγνίδι, ανεξάρτητα από τις συνέπειες για αυτούς στην εσωτερική πολιτική.

Ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος εργάστηκε για τις υπηρεσίες πληροφοριών του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο και ο οποίος σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να κατανοήσει αυτό το μήνυμα.

 


ΔΕΧΕΤΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

 

Εκπρόσωποι των Τουρκοκυπρίων θα έρθουν στην Ελλάδα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση σε μία διαδικασία πιο οδηγεί στην de facto αναγνώριση του ψευδοκράτους από την κυβέρνηση Α.Σαμαρά. Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επισκεφθεί την Άγκυρα (όπως ήδη έχει γράψει το defencenet.gr  από την περασμένη εβδομάδα). Η επίσκεψη των Τουρκοκύπριων στην Αθήνα είναι πρωτοφανής και θα γίνει στις επόμενες δέκα ημέρες!

Μάλιστα τέθηκε ως όρο από την Άγκυρα για να δεχθεί να συζητηθεί το κυπριακό με τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση, να υπάρξει αντίστοιχη διαπραγμάτευση των παράνομων Τουρκοκύπρίων με την ελληνική κυβέρνηση! Στην Τουρκία θα ταξιδέψει ως εκπρόσωπος του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη (ο οποίος εξελίσσεται σε νεκροθάφτη του κυπριακού Ελληνισμού), ο ειδικός απεσταλμένος Ανδρέας Μαυρογιάννης, ενώ αναμένεται να καθοριστεί και το όνομα του εκπροσώπου του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους.

Από το παραπάνω προκύπτουν πολλά θέματα για το οποία το ΥΠΕΞ τηρεί σιγή ιχθύος: Ο Α. Μαυρογιάννης ταξιδεύει ως τι στην Άγκυρα; Ως εκπρόσωπος προέδρου της κυπριακής Δημοκρατίας ή ως εκπρόσωπος του προέδρου της ελληνοκυπριακής  κοινότητας; Αντίστοιχα ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής ως τι θα έλθει στην Αθήνα; Ως εκπρόσωπος του ψευδοκράτους ή της κοινότητας; Και αν είναι το δεύτερο τι διαβατήριο θα θεωρήσουν στο αεροδρόμιο; Το διαβατήριο του ψευδοκράτους; Ο τουρκικός Τύπος γράφει ότι η συμφωνία για τις αμοιβαίες επισκέψεις κλείστηκε μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Ε.Βενιζέλου και του Τούρκου ομολόγου του Α.Νταβούτογλου κατά την συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Είναι μία επίσκεψη που με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Υπεύθυνος, πλέον, από την στιγμή που αποκαλύφθηκε η συμφωνία Βενιζέλου, είναι ο ίδιος ο Α.Σαμαράς. Συμφωνεί με την de facto αναγνώριση του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους; Αυτό για τον απλό λόγο ότι η Τουρκία υποχρεούται βάσει του «πρωτοκόλλου της Άγκυρας» να αναγνωρίσει σε όλες τις μορφές της Κυπριακή Δημοκρατία, εάν θέλει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ άρα και να υποδέχεται Κύπριους επισήμους.

Από την άλλη η Ελλάδα δεν έχει καμία υποχρέωση να υποδεχθεί το τουρκοκύπριο διαπραγματευτή βάσει της οποιαδήποτε «αμοιβαιότητας» και κακώς τίθεται τέτοιο θέμα γιατί δεν υπάρχει. Υπάρχει η κυπριακή Δημοκρατία το νόμιμο κράτος στο νησί και υπάρχει και η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Για πια αμοιβαιότητα μιλάμε; Το επόμενο βήμα θα είναι βάσει αυτής της εγκληματικά για τα εθνικά συμφέροντα «αμοιβαιότητας» η επίσκεψη του Κύπριου προέδρου στην Άγκυρα και η άφιξη του Έρογλου στην Αθήνα ως προέδρου του ψευδοκράτους. Αυτό επιδίωκαν οι Τούρκοι και αυτό πέτυχαν.

Από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο μεταξύ δεν υπάρχει καμία αντίδραση στη τουρκική NAVTEX που φτάνει μέχρι την Κάλυμνο. Κάποιοι προδίδουν - και πάλι - την χώρα...