17 Οκτωβρίου, 2013

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

Συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013, στη τρίτη Τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη η απουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίου, Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου, Περιστερίου κ. Χρυσοστόμου, Κεφαλληνίας κ. Σπυρίδωνος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Αγαθονίκου και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, οι οποίοι απουσίασαν αιτιολογημένα.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Ακολούθησε η επεξεργασία του κεντρικού θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με τον γενικό τίτλο :«Ο Θεσμός της Οικογενείας». Πρώτος ανέγνωσε την εισήγηση του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, με θέμα:«Θεολογικαί και κοινωνικαί αλλοιώσεις εις τον οικογενειακόν θεσμόν».

Η Εισήγηση χωριζόταν σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος αναπτύχθηκε η διδασκαλία της Εκκλησίας για την κατ  οίκον Εκκλησία, δηλαδή την οικογένεια, πως οι Πατέρες ερμηνεύουν την φράση «κατ  οίκον Εκκλησία» και τι λέγουν οι σύγχρονοι θεολόγοι για τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της χριστιανικής οικογένειας.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάσθηκαν οι θεολογικές και κοινωνικές αποκλίσεις του θεσμού της οικογένειας. Πρόκειται για την ελεύθερη συμβίωση, τον πολιτικό γάμο, την ομοφυλοφιλική οικογένεια, τη μη σωστή αξιολόγηση της βαρύτητας της κατά Χριστόν συζυγίας, τη διάλυση της ιερατικής οικογένειας, τα εικονικά διαζύγια, τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Στη συνέχεια ανέγνωσε την εισήγησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, με θέμα : «Εκτροπές του οικογενειακού θεσμού στη σημερινή πραγματικότητα – νομικές, ηθικές και κοινωνικές προεκτάσεις».

Ο Σεβασμιώτατος στην εισήγησή του τόνισε ότι σύγχρονα σχήματα οργάνωσης του ιδιωτικού βίου των ανθρώπων – εναλλακτικές μορφές οικογένειας, κατά την Κοινωνία της σύγχρονης οικογένειας – για την Εκκλησία και την θεολογία της περί γάμου και οικογένειας συνιστούν «εκτροπές» του οικογενειακού θεσμού, όπως αυτός διαμορφώθηκε και λειτούργησε επί αιώνες στη ζωή του εκκλησιαστικού σώματος. 

Ο γάμος και η οικογένεια, γεγονός κατ’ εξοχήν εκκλησιαστικόν και κοινωνικός θεσμός θεμελιώδους σημασίας γίνεται, όλο και περισσότερο, ατομική υπόθεση που εντάσσεται στη σφαίρα του ιδιωτικού βίου. Φαινόμενα – «εκτροπές», εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα, είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων. 

Τελικά υπεγράμμισε ότι η βαθύτερη αιτία αυτών των «εκτροπών» είναι η προϊούσα αποχριστιανοποίηση των συγχρόνων κοινωνιών παρά το πλούσιο χριστιανικό παρελθόν τους. Ακολούθησε διάλογος επί των δύο Εισηγήσεων και τοποθετήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Μονεμβασίας κ. Ευστάθιος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Δράμας κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ηλείας κ. Γερμανός, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Βεροίας κ. Παντελεήμων, Πατρών  κ. Χρυσόστομος, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Αιτωλίας κ. Κοσμάς, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σερρών κ. Θεολόγος, Λαγκαδά κ. Ιωάννης, Κερκύρας κ. Νεκτάριος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θα συνεχίσει τις εργασίες Της αύριο Παρασκευή.


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΟ MEGA

 

Δεν θα ζητήσουμε χωρισμό με το Κράτος
αλλά δεν το φοβόμαστε κιόλας

Την θέση πως η Εκκλησία δεν σκοπεύει να ζητήσει χωρισμό από το Κράτος αλλά αν αυτό συμβεί θα είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει, εξέφρασε σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. «Εμείς σαν Εκκλησία επειδή πιστεύουμε ότι το Γένος μας έχει βγει από τα σπλάχνα της, δεν θα ζητήσουμε ποτέ χωρισμό από την Πολιτεία. Αν όμως έρθει η Πολιτεία και μας πει «δεν σας θέλουμε, φύγετε», δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο, άλλα ούτε και θα πεθάνουμε. Έχουμε δείξει ότι περνάμε τις δυσκολίες. Τόσους αιώνες είμαστε χωρίς Πολιτεία και τα βγάλαμε πέρα» είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Από την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» o Μακαριώτατος ξεκαθάρισε πως κατά την γνώμη του, ο χωρισμός έχει ήδη επιτευχθεί.  «Ακούμε από πολλές πλευρές (…) να γίνει χωρισμός Εκκλησίας και Πολιτείας. Αυτό στην πράξη έχει επιτευχθεί. Σήμερα ο θεσμός όπως έχει γίνει, οι σχέσεις, οι ρόλοι είναι διακριτοί. Αλλά και σε αυτό πρέπει να σταθούμε σκεπτικοί, να συζητήσουμε να δούμε που βρισκόμαστε» τόνισε. Συμπλήρωσε μάλιστα πως η θέση του στο θέμα παραμένει: «Δεν φοβόμαστε, θα προχωρήσουμε. Η ζημιά θα είναι για το κράτος μας, για το Έθνος μας».

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας αρνήθηκε να σχολιάσει Μητροπολίτες οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί υπέρ της «Χρυσής Αυγής» λέγοντας πως και οι Μητροπολίτες ως πολίτες μπορούν να έχουν τις προσωπικές τους απόψεις. «Η Εκκλησία δεν μπορεί ποτέ να δεσμεύσει ούτε τον άνθρωπο, επομένως ούτε και τον αρχιερέα ως άνθρωπο ως πολίτη να έχει απόψεις προσωπικές. 

Είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του και να τις στηρίζει αλλά δεν μπορεί όμως αυτό να αντιμετωπίζεται συλλογικά από έναν φορέα όπως είναι η Εκκλησία και να παίρνει θέσεις…» σχολίασε, για να υποστηρίξει τη θέση της ουδετερότητας που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα και ο ίδιος, μέσω της Ιστορίας. «Η Ιστορία μας έχει αποδείξει ότι όσες φορές η Εκκλησία θέλησε με αυτόν τον τρόπο να επέμβει έγινε μεγάλη ζημιά και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία και στον λαό μας» κατέληξε. 

Επίσης ο Μακαριώτατος απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του ορίου ηλικίας των Μητροπολιτών, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στα της εκκλησιαστικής περιουσίας. Δείτε το Video:


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΠΕΝΕΙΜΑΝ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ O ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

«Ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλο» επανέλαβε εχθές το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Φίλων της Μουσικής Αθηνών παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην οποία παρευρέθηκε ο Μακαριώτατος για να παραλάβει βραβείο για την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο σημείωσε πως «Το βραβείο αυτό δεν ανήκει σε εμένα. Ανήκει σε εκατοντάδες ή χιλιάδες συνεργάτες, οι οποίοι από το πρωί μέχρι το βράδυ σκορπάνε αγάπη ακόμη, στο λαό. Στο δυνατό λαό που μας συμπαραστέκεται». είπε.
  
Συμπλήρωσε πως προσφέρει το βραβείο στον λαό λέγοντας: «Αυτός ο λαός που δεν αντέχει όμως άλλο. Πρέπει σε αυτόν τον λαό να δώσουμε το βραβείο». Την εκδήλωση διοργάνωσε η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» και παρέστησαν πολλές διεθνείς προσωπικότητες από τον χώρο της επιστήμης, της πολιτικής και των τεχνών.

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΘΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ - 17/10/2013

 

Το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει για το ζήτημα της παραγραφής ή μη των κακουργηματικών κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για το σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ, στην οποία περιλαμβάνονταν ονόματα συγγενικών του προσώπων. Έχουν προηγηθεί “περίεργα” δημοσιεύματα από ελεεινές φυλλάδες που σε κάθε ευκαιρία συκοφαντούν την δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της, με προφανή σκοπό να εκβιάσουν την φυγάδευση του άθλιου εγκληματία. Εάν η δικαιοσύνη κάνει το ολέθριο λάθος να ενδώσει στις απειλές και τις πιέσεις, τότε δεν υπάρχει καμμία ελπίδα για την Ελλάδα. Η διολίσθηση στο χάος μπορεί να θεωρείται δεδομένη. Ας μην ξεχνάμε πως ιστορικά, οι καταστάσεις χάους στην Ελλάδα δεν επήλθαν από λαϊκές κινητοποιήσεις σε ομαλές καταστάσεις, αλλά ακολούθησαν την συνολική κατάρρευση των θεσμών.

Σήμερα που οι θεσμοί καταρρέουν, η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο προπύργιο που ακόμα κρατά. Έστω και αν υπάρχουν κάποιες κραυγαλέες απόπειρες από μεμονωμένα στελέχη της που εξοργίζουν (ΕΛΣΤΑΤ, PROTON κλπ). Μπορεί η πολιτική διαφθορά να “ξεφορτώθηκε” τον ηρωϊκό εισαγγελέα Πεπόνη, τον εισαγγελέα που οδήγησε δεκάδες πολιτικών εγκληματιών (όπως και τον Παπακωνσταντίνου) ενώπιον της τιμωρίας, αυτό δεν σημαίνει ότι κατόρθωσαν να εξοντώσουν τον θεσμό για να γλιτώσουν. Ήρθε η ώρα να αποδείξετε πως πίσω από κάθε έδρανο υπάρχει ένας Πεπόνης. Αποφασισμένος να προασπίσει την πατρίδα του, τους συνανθρώπους του και να αποδώσει δικαιοσύνη. Τυχόν απόφαση για παραγραφή αυτών των εγκλημάτων, θα δώσει την ώθηση στο τελικό μέρος του σχεδίου που θα οδηγήσει την πατρίδα σε Εθνική καταστροφή. Αυτό επιδιώκουν οι αρχιτέκτονες του χάους.

Ο αρεοπαγίτης ειδικός ανακριτής Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, με έγγραφο του προς το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, χωρίς να εκφράζει άποψη υπέρ ή κατά της παραγραφής, ζητεί να επίλυσει το καυτό θέμα της παραγραφής (εξάλειψη του αξιοποίνου) το επίμαχο Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ο Ιωσήφ Τσαλαγανίδης έκρινε αναγκαίο πριν ξεκινήσει ο ίδιος την ανάκριση να έχει επιλυθεί αυτό το σοβαρό νομικό ζήτημα, ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια άσκοπων ανακριτικών ενεργειών. Το νομικό ζήτημα που ανακύπτει συνδέεται με τη Βουλή της μιας μέρας που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Και αυτό γιατί σύμφωνα με άρθρο 86 του Συντάγματος «εάν έχουν παρέλθει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επέρχεται αποσβεστική προθεσμία», γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία χάνει το δικαίωμά της να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.

Με βάση τα νέα δεδομένα η δικογραφία διαβιβάστηκε στον εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλοπούλο, ο οποίος θα διατυπώσει την πρότασή του για το μείζον αυτό θέμα στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο στη συνέχεια με βούλευμα που θα εκδώσει θα αποφασίζει για το εάν έχει επέλθει ή όχι παραγραφή των αδικημάτων που βαρύνουν τον πρώην υπουργό Οικονομικών. Δώστε τους διεφθαρμένους την απάντηση που πρέπει. Μόνον εσείς μπορείτε να “Ξεβρωμίσετε τον τόπο”.