14 Οκτωβρίου, 2013

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΒΙΟΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

 

Κοινωνικό Ιατρείο για τους ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, το οποίο θα λειτουργήσει ως Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στην οδό Καποδιστρίου, στο Κέντρο της Αθήνας, εγκαινίασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Πρόκειται για τη νέα συνεργασία της φιλανθρωπικής εταιρίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ΑΠΟΣΤΟΛΗ και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών με τη ΓΣΕΒΕΕ. Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στο κοινωνικό ιατρείο συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Μάξιμο Παπαγιάννη, ενώ τους υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής της "Αποστολής" κ. Κων/νος Δήμτσας και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γεώργιος Καββαθάς. Παρόντες ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης, η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζέτα Μακρή, βουλευτές, πολιτευτές, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και μέλη της Συνομοσπονδίας.

Μετά την ακολουθία του αγιασμού παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό με τις δράσεις και το έργο της φιλανθρωπικής εταιρείας "ΑΠΟΣΤΟΛΗ", ενώ αμέσως μετά ο κ. Καββαθάς παρουσίασε το πρόγραμμα συνεργασίας, ενώ αναφέρθηκε στις δυσκολίες της εποχής και τόνισε πως "είναι ώρα ευθύνης για πραγματική συμπαράσταση σε όλους τους συναδέλφους μας που βρέθηκαν χωρίς κανένα δίχτυ προστασίας". Ο κ. Δήμτσας ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες και εθελοντές που στηρίζουν τις προσπάθειες της Αποστολής, ενώ παρουσίασε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και προσφέρουν βοήθεια σε όποιους έχουν ανάγκη. "Έχουμε επεκτείνει με εντολή του Αρχιεπισκόπου τα δέματα στα σχολεία, αλλά και τις μερίδες φαγητού που προσφέρονται στα συσσίτια", τόνισε ο κ. Δήμτσας και πρόσθεσε πως "μόνο όλοι μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση". Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης εξήρε τη νέα αυτή προσπάθεια συνεργασίας, ενώ επισήμανε την σημαντική εθελοντική προσφορά των εθελοντών ιατρών, ενώ έκανε λόγο για επόμενες δράσεις, ώστε να μην μείνει κανένας ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε όλους όσοι έχουν συστρατευθεί σε αυτήν την προσπάθεια και προσφέρουν σε όποιον έχει ανάγκη. Αναφέρθηκε, επίσης, στο φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής λέγοντας πως "όλα αυτά οφείλονται σε αυτούς που προσφέρουν είτε από το υστέρημά τους είτε με εθελοντική εργασία. Πρωταγωνιστής, λοιπόν, είναι ο λαός μας". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η Εκκλησία δε θα μπορούσε χωρίς τη βοήθεια των πιστών να στηρίξει οικονομικά ένα τέτοιο έργο. Πρόκειται για ενίσχυση από τον λαό και το γεγονός αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα. Η Εκκλησία στηρίζει και δυναμώνει τις αντοχές των ανθρώπων. Αλίμονο, εξάλλου, στον άνθρωπο εκείνο που χάνει την ψυχική του αντοχή. Ο λαός δοκιμάζεται, αλλά αν μείνουμε ενωμένοι, αν ο ένας στηρίζει τον άλλο, θα έρθει η ώρα που θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, όπως αποδεικνύει και η ιστορία της πατρίδας μας. Και τότε θα φτάσουμε σε τέτοιο σημείο που όλα αυτά τα προγράμματα θα τα έχουμε απλώς στο μυαλό μας για να βλέπουμε πόση δύναμη έχουμε που μπορούμε μέσα από τις στενοχώριες, τις στερήσεις να βρίσκει διέξοδο και να βγαίνει στην απέναντι όχθη του ποταμού".

Στόχος της ίδρυσης του Ιατρείου, είναι η παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επαγγελματίες, βιοτέχνες και εμπόρους που βρέθηκαν λόγω της ανεργίας και της οικονομικής κρίσης χωρίς κοινωνική ασφάλιση. Το Παράρτημα ξεκινά τη λειτουργία του με δύο βασικές εκστρατείες προληπτικής ιατρικής που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή 5 διαφορετικών ειδικοτήτων παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, ορθοπεδικού και βιοπαθολόγου, στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι άνεργοι και ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι.
 

ΣΥΝΕΡΧΕΤΑΙ Η ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ 15-18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 

Συνέρχεται αύριο Τρίτη 15 έως και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013, στην Tακτική Tης Συνέλευση, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα των Συνεδριών του Συνοδικού Μεγάρου (Ιασίου 1, Αθήνα).

Το πρωί της Τρίτης, 15 Οκτωβρίου, από ώρας 6:30 - έως 8:30 θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Συνοδικό Παρεκκλήσιο των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Καθολικό της Ιεράς Μονής Πετράκη, υπό του νεωτέρου τη τάξει Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονος.

Στις 9:00 θα αρχίσουν οι εργασίες των Συνεδριάσεων με Εναρκτήρια Ιερά Ακολουθία στο Μέγα Συνοδικό.

Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, θα προσφωνήσει τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς Συνέδρους και θα αντιφωνήσει ο πρώτος τη τάξει Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης εκ των μελών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Θα ακολουθήσει η εκλογή της εξ Αρχιερέων Επιτροπής για τις ανακοινώσεις στον Τύπο. Κατόπιν, θα παρουσιασθούν οι Εκθέσεις Πεπραγμένων των Συνοδικών Επιτροπών για το εκκλησιαστικό έτος 2012-2013 από τους Σεβασμιωτάτους Προέδρους τους και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση.

Την επομένη, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα γίνει η ανάγνωσις και Επικύρωσις των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η επεξεργασία του Κεντρικού Θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας υπό τον γενικό τίτλο:«Ο Θεσμός της Οικογενείας» και θα παρουσιασθούν οι ακόλουθες Εισηγήσεις:

α/ Εισήγησις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου, με θέμα: «Θεολογική και ανθρωπολογική θεώρησις του θεσμού της οικογενείας».

β/ Εισήγησις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με θέμα: «Ο ρόλος της οικογενείας εις την σύγχρονον εποχήν».

Θα ακολουθήσει συζήτηση επί των Εισηγήσεων.

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ώρα 9:00, θα γίνει η ανάγνωσις και Επικύρωσις των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας και θα συνεχισθεί η επεξεργασία του Κεντρικού Θέματος της Τακτικής Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας με γενικό τίτλο: «Ο Θεσμός της Οικογενείας» με την παρουσίαση της Εισηγήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ με θέμα: «Θεολογικαί και κοινωνικαί αλλοιώσεις εις τον οικογενειακόν θεσμόν», και θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η Εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κ. Συμεών με θέμα:«Εκτροπαί του οικογενειακού θεσμού εις την σημερινήν πραγματικότητα – νομικαί, ηθικαί και κοινωνικαί προεκτάσεις», και θα ακολουθήσει συζήτηση επί της Εισηγήσεως.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα γίνει η ανάγνωσις και Επικύρωσις των Πρακτικών της προηγουμένης Συνεδρίας.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί η Συμπλήρωση του Καταλόγου των προς Αρχιερατείαν Εκλογίμων και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος,θα προβεί στην πλήρωση της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος και τυχόν κενωθησομένων Ιερών Μητροπόλεων.

Τέλος, θα προβεί στην ψήφιση Κανονισμών και θα ασχοληθεί με τρέχοντα Υπηρεσιακά θέματα.

Εκ της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
 

ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ Σ. ΑΡΑΒΙΑΣ - 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

 

Όταν τον Ιούλιο του 2012 ο βασιλιάς Αμπντάλα, της Σαουδικής Αραβίας, διόρισε τον πρίγκιπα Μπαντάρ ως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ένα ρίγος πρέπει να διαπέρασε τη σπονδυλική στήλη των διευθυντών μυστικών υπηρεσιών ολόκληρου του πλανήτη. Όλοι καταλάβαιναν ότι ο άνθρωπος που εδώ και τρεις δεκαετίες βρίσκεται πίσω από τις πιο βρώμικες αποστολές των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, αναλάμβανε το νέο του πόστο με μια και μόνο αποστολή – να ανατρέψει το συντομότερο δυνατόν τον πρόεδρο Ασάντ της Συρίας και να σπάσει έτσι το λεγόμενο σιιτικό τόξο που συνδέει την Τεχεράνη με τη Δαμασκό και την οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal o Μπαντάρ πέρασε τον τελευταίο χρόνο πετώντας με το προσωπικό του αεροσκάφος από τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι μέχρι το Κρεμλίνο στη Ρωσία προκειμένου να δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον του Ασάντ και να κάμψει τις αντιδράσεις όσων αντιτίθενται στην ανατροπή του καθεστώτος του. 

Με την βοήθεια του Κατάρ και την επίβλεψη της CIA η Σαουδική Αραβία κατάφερε να εξοπλίσει ορισμένα από τα πλέον εξτρεμιστικά στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης ενώ πρόσφατα ήρθαν στο φως πληροφορίες για στρατόπεδα εκπαίδευσης μαχητών στην Ιορδανία. Σύμφωνα πάντα με την Wall Street Journal ο Μπαντάρ μεσολάβησε προσωπικά ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις της Ιορδανίας, που φοβόταν ένα τεράστιο προσφυγικό ρεύμα στα σύνορά της, ενώ πίεσε και την CIA να βάλει στο μισθολόγιό της ορισμένα από τα ανώτερα στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα αρκετά αραβικά μέσα ενημέρωσης φωτογραφίζουν τον πρίγκηπα Μπαντάρ σαν τον άνθρωπο πίσω από την «προβοκάτσια», όπως την χαρακτηρίζουν, της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία που χρησιμοποιείται σαν αφορμή της αμερικανικής επέμβασης. Ποιος είναι όμως πραγματικά ο άνθρωπος που οργανώνει τόσο μεθοδικά την ανατροπή του Ασάντ;

Από τον Κάρτερ στον Ομπάμα                                                                

O Μπαντάρ θα γίνει ευρύτερα γνωστός στη διεθνή κοινή γνώμη από τα ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μουρ, που αποκάλυψαν τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του Ριάντ με την οικογένεια Μπους και την (αν μη τι άλλο) μυστηριώδη σχέση της βασιλικής οικογένειας των Σαούντ με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι παροικούντες την Ουάσινγκτον όμως γνωρίζουν τον Σαουδάραβα πρίγκιπα ήδη από τη δεκαετία του ’80 όταν χρηματοδοτούσε για λογαριασμό των ΗΠΑ τους Μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. «θυμάμαι» συνηθίζει να λέει ο ίδιος «ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ήρθε να με ευχαριστήσει προσωπικά λέγοντας ‘’σ’ ευχαριστούμε που έφερες τους Αμερικάνους να μας βοηθήσουν». Από αυτή την ανίερη συνεργασία της Ουάσινγκτον με το Ριάντ, στην οποία συμμετείχαν και οι μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν, θα δημιουργηθούν ορισμένα από τα πλέον επικίνδυνα «τέρατα» της ισλαμικής τρομοκρατίας, τα οποία ύστερα από χρόνια θα αποτελέσουν το πρόσχημα που ζητούσε ο Λευκός οίκος για μια γενικευμένη επίθεση στη Μέση Ανατολή. Η εμπλοκή του Μπαντάρ με την αμερικανική πολιτική σκηνή ξεκινά με τον πρόεδρο Κάρτερ με τον οποίο έχει συχνά απευθείας επαφές παρακάμπτοντας την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον. 

Ο Κάρτερ από την πλευρά του τον γνωρίζει στον τότε κυβερνήτη της Καλιφόρνιας και μετέπειτα πρόεδρο, Ρόναλντ Ρίγκαν, με τον οποίο δημιουργεί ιδιαίτερα στενούς δεσμούς, όπως θα κάνει αργότερα και με την βρετανίδα πρωθυπουργό Μάργκαρετ Θάτσερ. Επί προεδρίας Ρίγκαν, μάλιστα, ο Μπαντάρ θα βρεθεί να εμπλέκεται στο περίφημο σκάνδαλο Ιράν – Κόντρα με το οποίο η Ουάσινγκτον πουλούσε όπλα στο Ιράν και προσέφερε τα έσοδα στα τάγματα θανάτου των Κόντρας στη Νικαράγουα.Ο Μπαντάρ πάντως θα σχηματίσει τους ισχυρότερους δεσμούς με την οικογένεια Μπους  πρώτα με τον πατέρα, όταν ακόμη ήταν γενικός διευθυντής της CIA και αργότερα και με τον υιό – γεγονός που θα του προσφέρει και το παρατσούκλι «Μπαντάρ Μπους». Μέσω του πρίγκηπα η Σαουδική Αραβία θα προσφέρει τεράστια οικονομική ενίσχυση στις αμερικανικές εκστρατείες εναντίον του Ιράκ, χάρη στις οποίες το Ριάντ θα επιχειρήσει να απομακρύνει από την αγορά πετρελαίου της Μέσης Ανατολής έναν ενοχλητικό αντίπαλο. Το κόστος μάλιστα για τον οίκο των Σαούντ από τον πρώτο πόλεμο στον κόλπο ήταν τόσο μεγάλο ώστε η εθνική οικονομία θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σημάδια κόπωσης – πριν ανακάμψει δυναμικά μαζί με την εκτίναξη των τιμών του μαύρου χρυσού. Συνολικά κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ο Μπαντάρ ήταν ο βασικός συνομιλητής πέντε Αμερικανών προέδρων, δέκα υπουργών εξωτερικών και 11 συμβούλων εθνικής ασφάλειας. 

Ο ίδιος όμως πρωτοστάτησε και για την μερική προσέγγιση με το Ισραήλ καθώς θεωρούσε ότι μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό σύμμαχο απέναντι στο Ιράν.Πολύ πιο σκοτεινές ήταν οι σχέσεις του με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει πριν από χρόνια ότι ο Μπαντάρ βρέθηκε για άγνωστο χρονικό διάστημα σε κατ’οίκον περιορισμό ύστερα από την προσπάθεια ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος.


Μυστικές επαφές με τον Πούτιν

O ρόλος του Μπαντάρ στις προσπάθειες ανατροπής του καθεστώτος Άσαντ ήρθε και πάλι στο φως στα τέλη Αυγούστου ύστερα από μια μυστική και όπως λέγεται θυελλώδη συνάντηση του Σαουδάραβα πρίγκηπα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης ο Μπαντάρ ζήτησε από τη Μόσχα να διακόψει κάθε προσπάθεια αποτροπής του πολέμου στη Συρία με αντάλλαγμα πλούσιες συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας αλλά και πολιτική στήριξη στην Τσετσενία, όπου σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές δραστηριοποιούνται και εξτρεμιστικές ομάδες από τη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα ο Μπανταρ φέρεται να υποσχέθηκε ότι η ανατροπή του Ασάντ δεν θα χρησιμοποιηθεί για την τοποθέτηση στη Συρία αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου προς τη Μεσόγειο, που θα μπορούσαν να βλάψουν την ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με την Ευρώπη. 

Παράλληλα όμως ο επικεφαλής των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών απείλησε εμμέσως πλην σαφώς με τρομοκρατικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στη ρωσική πόλη Σότσι το 2014. Αν συνεργαστείτε, είπε ο Μπαντάρ, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης που διέρρευσαν στον Τύπο «μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα προστατεύσουμε τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Μπαντάρ εμφανίστηκε στη συνάντηση ως εξουσιοδοτημένος από την Ουάσινγκτον να επιτύχει τη συμφωνία με τη Μόσχα, γεγονός που αποδεικνύει και τον τεράστιο βαθμό ελευθερίας κινήσεων που απολαμβάνει από την αμερικανική υπερδύναμη. 

Τρεις εβδομάδες αργότερα και ενώ ο Πούτιν φέρεται να είχε αρνηθεί τη συνεργασία αλλά και τις απειλές του Μπαντάρ η ανθρωπότητα πληροφορήθηκε την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, την οποία οι αμερικανικές και σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες αποδίδουν στο καθεστώς του Ασαντ.




 

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΕΥΘΕΩΣ ΤΟΝ Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΟΥΤΕ Φ.ΚΟΥΒΕΛΗ

 

Εν όψει των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να διεξαχθούν μαζί και βουλευτικές εκλογές, 58 προσωπικότητες ζητούν την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα που θα συσταθεί στους επόμενους μήνες. Στο κείμενο πάντως ζητούν και νέο αρχηγό, αφού όπως αναφέρουν στην ηγεσία της «Ελιάς» θα πρέπει να ανέλθουν νέα πρόσωπα. Δεδομένου ότι απευθύνονται κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, αυτό συνεπάγεται αμφισβήτηση των Ευάγγελου Βενιζέλου και Φώτη Κουβέλη.

«Η ανασυγκρότηση δεν θα είναι μόνο οργανωτική, αλλά βαθιά πολιτική. Θα είναι αυτοκριτική για την ως τώρα πορεία, προγραμματική για το μέλλον, και κυρίως θα στοχεύσει στην ανάδειξη νέων ανθρώπων που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της παράταξης και της χώρας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο. Οι 58 προσωπικότητες, επισημαίνουν πως η δημιουργία του ενιαίου φορέα δεν προϋποθέτει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων. Οι υπογράφοντες εκτιμούν πως ο φορέας μπορεί να συσταθεί μέσα στους προσεχείς μήνες με την Ιδρυτική Συνέλευση, συμφωνημένες διαδικασίες, συγκεκριμένο Σχέδιο Εθνικής Συγκρότησης και προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές.

Οπως αναφέρεται «ο μικρός δικομματισμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός, γι αυτό και εγκλωβίζει αντί να απελευθερώνει τις δυνάμεις της χώρας. Η τερατογένεση της ΧΑ εξελίχθηκε σε σαράκι της Δημοκρατίας». Διευκρινίζουν ότι η πρόσκληση για συνεργασία αφορά όλες εκείνες τις συλλογικές μορφές και τους πολίτες που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη Δεξιά, ούτε στη νεοκομμουνιστική - εθνολαϊκιστική Αριστερά.

Το κείμενο για την Κεντροαριστερά απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, ξεχωριστά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, στις δυνάμεις της οικολογίας, της αυτοδιοίκησης, καθώς και σε πολιτικές, κοινωνικές συλλογικότητες που επιθυμούν κάτι καινούριο στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο. Στο κείμενο γίνεται σαφές πως η σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την οποία εξαρτάται και η ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα τονίζεται πως η συγκρότηση της νέας παράταξης θα συμβάλει και στην πολιτική ανανέωση ενώ η ισχυροποίηση της θα αποσυμπιέσει την αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης.

Μαζί τους και το κίνημα των πέντε δημάρχων.

Παράλληλα οι 58 αναγνωρίζουν την πρωτοβουλία των 5 δημάρχων (Μπουτάρη, Καμίνη, Σκοτινιώτη, Φίλιου και Δημαρά) καθώς και άλλων αυτοδιοίκητων που δείχνουν το δρόμο της συνεργασίας στη βάση των κοινών αξιών.

Ποιοι υπογράφουν το μανιφέστο:
 
·    Αγανίδης Πασχάλης, οικονομολόγος
·    Αγριαντώνη Χριστίνα, καθηγήτρια πανεπιστημίου Θεσσαλίας
·    Αλιβιζάτος Νίκος, καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών
·    Αντωνίου Γιάννης, εκπαιδευτικός
·    Ασημακόπουλος Δημήτρης,επιχειρηματίας, τ.πρόεδρος ΓΣΕΒΕ
·    Αυγερινός Παρασκευάς
·    Βαμβακάς Βασίλης, λέκτορας ΑΠΘ
·    Βασιλάκη Μαρία, καθηγήτρια πανεπιστημίου Θεσσαλίας
·    Βερνίκος Γιώργος, επιχειρηματίας
·    Βλαχάκης Ηλίας, επιχειρηματίας, γ.γ. ΕΣΕΕ
·    Βούλγαρης Γιάννης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου
·    Γεωργάτος Γεράσιμος, εκπαιδευτικός
·    Γκορίστας Σωτήρης, κινηματογραφιστής
·    Γκουρτσογιάννη Μελίττα, αρχιτέκτονας
·    Γραβάνης Αχιλλέας, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης
·    Δέλκος Κώστας, ηλεκτρολόγος μηχανικός
·    Δερβένης Χρήστος, γιατρός
·    Δοξιάδης Αρίστος, οικονομολόγος
·    Δρέττα Αθηνά,οδοντογιατρός
·    Ευθυμιόπουλος Ηλίας, περιβαλλοντολόγος
·    Θεοδωρόπουλος Κώστας,κίνημα τυφλών
·    Καλογήρου Γιάννης, καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
·    Καλοκαιρινός, καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης
·    Καούνης Γιάννης, δικηγόρος
·    Καρακωστάκη Χαριτίνη, κοινωνιολόγος
·    Καστανάς Λεωνίδας, εκπαιδευτικός, μπλόγκερ
·    Καστρινάκη Αγγέλα, πεζογράφος, καθηγήτρια πανεπιστημίου Κρήτης
·    Κουρουζίδης Σάκης, δρ. σεισμολόγος
·    Λιβαδάς Σταύρος, μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος
·    Μάρκαρης Πέτρος, συγγραφέας
·    Ματσαγγάνης Μάνος, καθηγητής οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών
·    Μεϊμάρογλου Γιάννης, εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση»
·    Μήτρου Λίλιαν, καθηγήτρια πανεπιστημίου Αιγαίου
·    Μουζέλης Νίκος, ομότιμος καθηγητής London School of Economics
·    Μπέζος Γιάννης, ηθοποιός
·    Μπένος Σταύρος, πρόεδρος σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ
·    Μπίστης Νίκος, δικηγόρος
·    Παγουλάτος Γιώργος, καθηγητής οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών
·    Παναγιωτόπουλος Παναγής,καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών
·    Πανταζόπουλος Ανδρέας, επ.καθηγητής ΑΠΘ
·    Παπαδάκη Ελίζα, οικονομική αναλύτρια
·    Παπαδημητρίου - Τσάτσου Άννα,
·    Παππάς Φίλιππος, δρ. φιλολογίας, μπλόγκερ
·    Παυλίδου Νιόβη, καθηγήτρια ΑΠΘ
·    Πολίτης Αλέξης, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Κρήτης
·    Πορτοκάλογλου Νίκος, μουσικός
·    Ράπτης Νίκος,εκπαιδευτικός, μπλόγκερ
·    Ρεσβάνης Κώστας, δημοσιογράφος
·    Ροζάκης Χρήστος, ομότιμος καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών
·    Σαββάκης Μπάμπης,καθηγητής,πρόεδρος του ερευνητικού Κέντρου Φλεμινγκ
·    Σκάλκος Δημήτρης, πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος
·    Σαμαντάς Τέλης, κριτικός κινηματογράφου
·    Τριανταφύλλου Σώτη, συγγραφέας
·    Χατζημπίρος Κίμων, καθηγητής Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου
·    Χειμωνάς θανάσης, συγγραφέας
·    Χριστοδουλάκης Νίκος, καθηγητής οικονομικού πανεπιστημίου Αθηνών

Με συνέντευξή του στο «Έθνος», ο κ. Βενιζέλος απευθύνει πρόσκληση για τη δημιουργία της Ελληνικής Ελιάς, που θα συσπειρώσει τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, όπως είχε γίνει στην Ιταλία προ δεκαετίας, με την εκλογή του Ρομάνο Πρόντι έναντι του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

«Μιλώ για την κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού οπορτουνισμού», τονίζει χαρακτηριστικά. Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ «διατηρεί όνομα, σύμβολο και δομή, αλλά δε θέλει να ηγηθεί κανενός», προσθέτοντας πως «η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό σαρξ εκ της σαρκός του ΠΑΣΟΚ και αυτό τον κόσμο θέλουμε να πείσουμε».