13 Οκτωβρίου, 2013

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΡΑΧΑΜΙΟΥ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ - 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου του ομωνύμου Δήμου Αττικής τέλεσε σήμερα  το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Βασίλειος και οι Επίσκοποι του Πατριαρχείου Αντιοχείας Σαφίτας κ. Δημήτριος και Πύργου κ. Ηλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε κλήρο και λαό και ζήτησε από τον Επίσκοπο Σαφίτας να κηρύξει το Θείο Λόγο. Ο Επίσκοπος Σαφίτας κ. Δημήτριος μίλησε για τη ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Χριστιανοί στην Συρία, ενώ αναφέρθηκε στην ιστορία και στην παράδοση των πιστών εκεί.

Μίλησε για τις επιθέσεις που βιώνουν καθημερινά, για να "σβήσουν το φως του Χριστού από αυτά τα μέρη", όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και για την απαγωγή των Αρχιερέων, τις καταστροφές των εκκλησιών, και την προσπάθεια να εκδιωχθούν οι χριστιανοί. Τόνισε, επίσης, πως "η πίστη μας δοκιμάζεται, αλλά εμείς με μηνύματα ειρήνης και αγάπης μένουμε εκεί και προσπαθούμε να δίνουμε όσα μπορούμε και να στηρίζουμε όχι μόνο τους χριστιανούς, αλλά όποιον μας χρειάζεται".

Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου, Πρωτοπρεσβύτερος Ματθαίος Χάλαρης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που παραβρέθηκε στην έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων για τα ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2013.  Ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε οι εορταστικές αυτές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου να δυναμώνουν τις ψυχές μας και τόνισε πως "οι δυσκολίες ξεπερνιούνται όταν δυναμώνει η ψυχή και όταν όλοι μαζί γινόμαστε ένα".

Μέχρι τις 28 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν οι δεκαεξαήμερες εορταστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία " ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2013". Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η υποδοχή του Ιερού λειψάνου του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, προερχόμενου από τον ομώνυμο προσκυνηματικό Ιερό Ναό Κονίτσης.

Τα λείψανα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου θα τοποθετηθούν εντός του Ιερού Ναού σε ειδικό χώρο μέχρι την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων.
 



ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

 

Κοινωνικό Ιατρείο για τους ανασφάλιστους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους εγκαινιάζουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μαζί με τη ΓΣΕΒΕΕ το οποίο θα λειτουργήσει ως Παράρτημα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Κέντρο της Αθήνας. Αριθμώντας ήδη 28.000 ιατρικές επισκέψεις, το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, αποτελεί τον κεντρικό άξονα πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην Αττική για όλους τους Ανασφάλιστους και του Απόρους.

Μέσα από το ίδιο το Ιατρείο, όσο και από τα Παραρτήματά του σε δήμους όπως στο Μαρούσι, στο Ηράκλειο, στο Περιστέρι, στο Ίλιον, στη Βούλα, καθώς και στην Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και τώρα στη ΓΣΕΒΕΕ, παρακολουθούνται πρωτοβάθμια χιλιάδες ανασφάλιστοι ασθενείς που βρίσκουν «καταφύγιο ζωής» σε γιατρό και φάρμακα, αγαθά που οικονομικά δε θα μπορούσαν να τα αντέξουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι 350.000 ανασφάλιστοι επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους με αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.000.000 πολίτες (άμεσα ασφαλισμένοι και προστατευόμενα μέλη) να μην έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Παράλληλα σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους στον ΟΑΕΕ, 3 στους 10 ασφαλισμένους (32,1%) δηλώνουν ότι πάντα πληρώνουν από τη τσέπη τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τα τελευταία 1-2 χρόνια, ενώ συνολικά πάνω από τους 6 στους 10 ερωτηθέντες (65,1%), απαντά ότι έχει χρειαστεί να επιβαρυνθεί οικονομικά.  

Επιπλέον σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ που συμμετείχαν στην έρευνα (54,1%), απαντούν ότι εάν δεν είχαν πρόσβαση στην περίθαλψη λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας, θα αναγκάζονταν να πληρώσουν για τις ιατροφαρμακευτικές παροχές, ενώ μόλις οι 3 στους 10 (33,9%), θα είχαν τη δυνατότητα να καλύψουν τις ανάγκες τους μέσω ιδιωτικής ασφάλισης υγείας 3.000 φάρμακα την ημέρα φεύγουν από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο οποίο προσέρχονται 200-300 άτομα καθημερινά για να λάβουν τη φαρμακευτική τους αγωγή. Παράλληλα, περισσότεροι από 50 ασθενείς την ημέρα εξετάζονται από εθελοντές γιατρούς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, ενώ εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται σε 80 ασθενείς το μήνα.

Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:00 θα τελεστούν τα εγκαίνια του Παραρτήματος του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στη ΓΣΕΒΕΕ από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’, στα Ιατρεία του Παραρτήματος, Καποδιστρίου 24. Το Παράρτημα ξεκινά τη λειτουργία του με δύο βασικές εκστρατείες προληπτικής ιατρικής που θα πραγματοποιηθούν με τη συμμετοχή 5 διαφορετικών ειδικοτήτων παθολόγου, καρδιολόγου, παιδιάτρου, ορθοπεδικού και βιοπαθολόγου) στις οποίες καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι άνεργοι και ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι.
 

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (13/10/2013)

 
 
Κατά Λουκάν Η΄ 5-15

Είπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην. Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού. και εν τω σπείρειν αυτόν, ό μεν έπεσε παρά την οδόν, και κατεπατήθη, και τα πετεινά του ουρανού κατέφαγεν αυτό. και έτερον έπεσεν επί την πέτραν, και φυέν εξηράνθη διά το μη έχειν ικμάδα. και έτερον έπεσεν εν μέσω των ακανθών, και συμφυείσαι αι άκανθαι απέπνιξαν αυτό. και έτερον έπεσεν εις την γην την αγαθήν, και φυέν εποίησε καρπόν εκατονταπλασίονα.

Επηρώτων δε αυτόν οι μαθηταί αυτού λέγοντες. Τις είη η παραβολή αύτη; Ο δε είπεν. Υμίν δέδοται γνώναι τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού, τοις δε λοιποίς εν παραβολαίς, ίνα βλέποντες μη βλέπωσι και ακούοντες μη συνιώσιν. Έστι δε αύτη η παραβολή. Ο σπόρος εστίν ο λόγος του Θεού. οι δε παρά την οδόν εισίν οι ακούσαντες, είτα έρχεται ο διάβολος και αίρει τον λόγον από της καρδίας αυτών, ίνα μη πιστεύσαντες σωθώσιν.

Οι δε επί της πέτρας, οί όταν ακούσωσι, μετά χαράς δέχονται τον λόγον. και ούτοι ρίζαν ουκ έχουσιν, οι προς καιρόν πιστεύουσι και εν καιρώ πειρασμού αφίστανται. Το δε εις τας ακάνθας πεσόν, ούτοι εισίν οι ακούσαντες, και υπό μεριμνών και πλούτου και ηδονών του βίου πορευόμενοι συμπνίγονται και ου τελεσφορούσι. Το δε εν τη καλή γη, ούτοι εισίν οίτινες εν καρδία καλή και αγαθή ακούσαντες τον λόγον κατέχουσι και καρποφορούσιν εν υπομονή. Ταύτα λέγων εφώνει. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

Μετάφραση Περικοπής

Είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή: Βγήκε ο σπορέας να σπείρει το σπόρο του και όπως έσπερνε, άλλος σπόρος έπεσε στο δρόμο, που τον πάτησαν (άνθρωποι και ζώα) και τον έφαγαν τα πουλιά. Άλλος έπεσε πάνω σε πέτρες που είχαν ελάχιστο χώμα και μόλις φύτρωσε, ξεράθηκε, γιατί δε μπορούσε να ευδοκιμήσει. Άλλος σπόρος έπεσε μέσα στα αγκάθια και μεγαλώνοντας μαζί με αυτά, εκείνα υπερίσχυσαν και τον έπνιξαν.

Άλλος έπεσε στο χωράφι το φροντισμένο και φύτρωσε και μεγάλωσε και καρποφόρησε και έκαμε πολύ καρπό, πολύ περισσότερο από το σπόρο. Τον ρώτησαν τότε οι μαθητές του: Τι σημαίνει αυτή η παραβολή; Εκείνος απάντησε: Εσείς που έχετε ενδιαφέρον και καλή προαίρεση, μπορείτε να γνωρίσετε εύκολα τις ουράνιες αλήθειες. Οι λοιποί διδάσκονται με παραβολές (παραδείγματα της καθημερινής ζωής), γιατί πολλά από αυτά που βλέπουν φτάνουν μέχρι τα μάτια τους και πολλά από αυτά που ακούνε σταματάνε στ’ αυτιά τους. Αυτή η παραβολή ερμηνεύεται ως εξής:

Ο σπόρος παριστάνει το Λόγο του Θεού. Αυτός που έπεσε στο δρόμο, παρομοιάζει με το Λόγο που ακούνε μεν οι άνθρωποι, σε λίγο όμως έρχεται ο διάβολος και τον παίρνει (με ευκολία) από τι καρδιές τους, μη αφήνοντάς τους να πιστέψουν και να σωθούν. Ο σπόρος που έπεσε στις πέτρες, παρομοιάζει το Λόγο του Θεού που πρόθυμα, αλλά επιπόλαια ακούνε κάποιοι. Έτσι, τον δέχονται για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά υποκύπτουν εύκολα στον πειρασμό και εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους.

Ο σπόρος που έπεσε στα αγκάθια μοιάζει με το Λόγο του Θεού, που ναι μεν τον ακούνε οι άνθρωποι, όμως οι έννοιες της καθημερινότητος, ο πλούτος και κάθε τι άλλο που τους ευχαριστεί, επιτρέπουν να υπερισχύσει και να μην τελεσφορήσουν οι Θείες εντολές. Ο σπόρος δε που έπεσε στο φροντισμένο και εύφορο χωράφι, μοιάζει με το Λόγο του Θεού που ακούνε οι άνθρωποι με καλή προαίρεση και ενδιαφέρον. Είναι εκείνοι που τον σέβονται και τον τηρούν με υπομονή, τον διδάσκουν και σε άλλους και έτσι το πλήρωμα της Εκκλησίας συνεχώς μεγαλώνει. Λέγοντας αυτά, είπε δυνατά και με έμφαση: Όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει.
 



NYT: "ΘΑ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ Η ΥΦΕΣΗ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΡΑΧΜΗ"

 

Εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχε αποτραπεί η ύφεση, υποστηρίζεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, στο οποίο γίνεται αναφορά στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» που κατέχουν οι ΗΠΑ από πλευράς δανειοληψίας, σε σχέση με άλλες χώρες που δανείζονται σε ξένο νόμισμα. Όπως τονίζεται, οι ΗΠΑ μπορούν και δανείζονται σε δικό τους νόμισμα, με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αλλά και υπό την αμερικανική νομοθεσία, γεγονός που καθιστά αδύνατη την προοπτική μιας αναγκαστικής χρεοκοπίας.

Αντιθέτως, πολλά κράτη δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια, καθώς όταν δανείζονται σε διεθνές επίπεδο, ο δανεισμός πραγματοποιείται σε ξένο νόμισμα και τα ομόλογα διευκρινίζουν συχνά ότι οποιοδήποτε μελλοντική διαφωνία θα διευθετηθεί υπό ξένη νομοθεσία, συνήθως υπό τον αμερικανικό ή το βρετανικό νόμο, σημειώνεται.  Στη συνέχεια, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα, με την επισήμανση ότι εάν η υποτίμηση του ελληνικού χρέους είχε γίνει σε δραχμές, θα είχαν βοηθηθεί κυρίως ορισμένοι Έλληνες εξαγωγείς και θα είχε σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο ο ελληνικός τουρισμός.

Αυτό δεν θα είχε επιλύσει τα βασικά προβλήματα της Ελλάδας, που περιλαμβάνουν ένα υπέρογκο κρατικό μισθολόγιο και μια τεράστια φοροδιαφυγή, όπως υποστηρίζεται, αλλά τουλάχιστον θα είχε αποτραπεί η ύφεση στην οποία βρίσκεται ακόμη και σήμερα. Παράλληλα, τονίζεται, ότι από πλευράς νομοθεσίας, η πλειοψηφία των ελληνικών ομολόγων είχε εκδοθεί υπό ελληνική νομοθεσία, με αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει και να υποχρεώσει τους κατόχους ομολόγων να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους για νέα, μικρότερης αξίας.

Ωστόσο, για τα ομόλογα που εκδόθηκαν υπό ξένη νομοθεσία, οι κάτοχοί τους δεν ενέδωσαν και σήμερα και ένα τέτοιο ομόλογο εκτιμάται στα 90 λεπτά του ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2012, ανάλογο ομόλογο πωλείτο στα 14 λεπτά.