11 Οκτωβρίου, 2013

O ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΌΠΛΩΝ ΠΗΡΕ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

 

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ), βραβεύεται με τον Νόμπελ Ειρήνης 2013, όπως μετέδωσε η δημόσια νορβηγική τηλεόραση. Ο ΟΑΧΟ επιβλέπει την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου. Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων. 

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014. Η επίσημη ανακοίνωση του νικητή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,25 εκατομμυρίου δολαρίων, θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 (ώρα Ελλάδος). Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.

Ο νορβηγικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός θεωρείται αξιόπιστος ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων: πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η ΕΕ μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Δ.Ι.Σ.

 

Συνήλθε σήμερα Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013, στην δεύτερη Συνεδρία Της για τον μήνα Οκτώβριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Κατά την σημερινή Συνεδρία: Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξ αφορμής των πρωτοφανών και επικινδύνων για την ελληνική κοινωνία προσφάτων γεγονότων:
1.Συλλυπείται την οικογένεια του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα και εύχεται υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού.
2.Καταδικάζει κάθε μορφή βίας, από όπου κι αν προέρχεται.
3.Θεωρεί ότι το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα διαθέτει ασφαλείς δικλείδες προστασίας του.
4.Υπενθυμίζει ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαιρέτως οφείλουμε να διατηρήσουμε σε κάθε περίπτωση την εθνική μας ενότητα και την εφαρμογή των Νόμων του Κράτους μας, «ότι πολλοί κυκλόθεν οι εχθροί ημών».

Ο Μακαριώτατος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του κεκοιμημένου Πρωτοπρεσβυτέρου Στεφάνου Αβραμίδη, Γραμματέως της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων. Εξήρε το ήθος του, την εργατικότητά του και την υπερτεσσαρακονταετή επιτελεσθείσα προσφορά του στις Συνοδικές υπηρεσίες και την εφημεριακή του διακονία.
Εν συνεχεία η Διαρκής Ιερά Σύνοδος όρισε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, Γραμματέα της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων.
Επίσης, όρισε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, ως εκπρόσωπο της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Μικτή Επιτροπή Διαλόγου μετά των Ρωμαιοκαθολικών.
Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού.
Εκ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

 


ΕΓΚΑΙΝΙΑ Ι.Ν. ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ



«ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ» Ο ΜΑΖΙΚΟΣ ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΙΔΩΝ

 

Η υγεία των ωκεανών υποβαθμίζεται ταχύτερα απ’ όσο εκτιμούσαν έως σήμερα οι επιστήμονες, οι οποίοι τώρα προειδοποιούν ότι ο μαζικός αφανισμός ειδών ενδέχεται να αποδειχθεί σχεδόν αναπόφευκτος, εν μέρει λόγω της οξίνισης, η οποία αποτελεί σήμερα μεγαλύτερο πρόβλημα από κάθε άλλη φορά τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια.

Η σημερινή οξίνιση «είναι πρωτοφανής στην ιστορία της Γης. Εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα σε ό,τι αφορά την αλλαγή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την έκθεση των οργανισμών σε αφόρητη εξελικτική πίεση», αναφέρουν στη νέα έκθεσή τους οι επιστήμονες του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση των Ωκεανών (IPSO). «Ο νέος μαζικός αφανισμός ενδέχεται να έχει ήδη αρχίσει.»

Η έκθεση αναφέρεται σε πολυάριθμες απειλές για την υγεία των ωκεανών, από την άνοδο της θερμοκρασίας των υδάτων και την οξίνιση μέχρι τη ρύπανση και την υπεραλίευση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτοί και άλλοι παράγοντες αρκούν για να προκαλέσουν μαζικό αφανισμό παρόμοιο με συμβάντα που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οργανισμών που κινδυνεύουν απειλώντας να συμπαρασύρουν πολλά είδη είναι τα κοράλλια. Η αυξημένη οξύτητα διαλύει τους σκελετούς ανθρακικού ασβεστίου στους υφάλους, ενώ η άνοδος των θερμοκρασιών οδηγεί σε λεύκανση που σκοτώνει τα φύκια, από τα οποία εξαρτώνται τα κοράλλια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι σημερινές δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα δεν επαρκούν, καθώς μεσολαβούν αρκετές δεκαετίες μεταξύ της εκπομπής του άνθρακα και των επιπτώσεών της στους ωκεανούς, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν οι εκπομπές περιορίζονταν με ταχείς ρυθμούς, είναι πρακτικά αναπόφευκτη η περαιτέρω οξίνιση και άνοδος της θερμοκρασίας.

Οι συντάκτες της έκθεσης καλούν τις κυβερνήσεις να βάλουν «φρένο» στις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στα 450ppm προειδοποιώντας για τεράστια επιδείνωση της οξίνισης μέσα στον αιώνα που διανύουμε, καθώς το CO2 θα απορροφάται από τον ωκεανό. Επίσης απευθύνουν έκκληση για πιο ουσιαστική διαχείριση των αλιευμάτων και δημιουργία μιας λίστας προτεραιότητας για την αντιμετώπιση των πιο επιβλαβών χημικών ουσιών.
 

ΑΦΟΥ ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ "ΘΗΛΙΑ" ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

 

Το μνημόνιο γίνεται θηλιά στο λαιμό των Ελλήνων. Κάθε μέρα τουλάχιστον ένας άνθρωπος αυτοκτονεί λόγω των οικονομικών προβλημάτων και της αδυναμίας να θρέψει την οικογένεια του. Και η κυβέρνηση απαντά στη θλιβερή αυτή κατάσταση επιδοτώντας ΜΚΟ για να καταγράφουν τους τραγικούς αριθμούς γραμμένους με αίμα στη «μαύρη» μακριά λίστα. Ένας ακόμη άνθρωπος έβαλε τέλος στη ζωή του μη μπορώντας να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Πρόκειται για έναν 59χρονο αγρότη από την Αμαλιάδα, πατέρα τριών παιδιών. Κρεμάστηκε από μία ελιά, 100 μέτρα από το σπίτι του. Τον βρήκαν τα ίδια του τα παιδιά.

Ο ένας μάλιστα γιος του είχε πάρει άδεια από το Στρατό όπου υπηρετεί για να επισκεφθεί την οικογένεια του. Αντίκρισε τον πατέρα του νεκρό. Οικογενειάρχης, άνθρωπος εργατικός που προσπαθούσε να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις. Με το μνημόνιο και την πολιτική της κυβέρνησης ωστόσο δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα. Προειδοποίησε τον ανιψιό του λέγοντας πώς δεν αντέχει άλλο. Σήμερα ο αγρότης από την Αμαλιάδα, χθες ένας ακόμη επιχειρηματίας από την Κρήτη. Μακριά η λίστα των αυτοκτονιών και όσο περνούν οι μέρες μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. Δεν περνά ούτε μέρα χωρίς αυτοκτονίες. Σίγουρα γίνονται δύο ή τρεις. Απλά δεν γίνονται γνωστές, λόγω και της θρησκείας.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση 43% από το 2007 έως το 2011. Το 2007 είχαμε 328 αυτοκτονίες και το 2011 477 αυτοκτονίες. Μέχρι σήμερα όμως ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί δραματικά. Στοιχεία αναφέρουν πώς από την αρχή της οικονομικής κρίσης ξεπερνούν τις 3.000 οι αυτοκτονίες. Κι όμως κάποιοι «θησαυρίζουν» για να τις καταγράφουν με τις πλάτες της κυβέρνησης. Η ΜΚΟ «Κλίμακα» πήρε 600.000 ευρώ για να… καταγράφει τις αυτοκτονίες. Το ποσό αυτό είναι μόνο για το 2011. Προβλέπονται και άλλες πιστώσεις. Κι αυτό τη στιγμή που τόσο η ΕΛΣΤΑΤ όσο και η Ελληνική Αστυνομία καταγράφουν τις αυτοκτονίες. Απο εκει άλλωστε λαμβάνει τα στοιχεία κι η ΜΚΟ.

Και βέβαια δεν είναι η μόνη. Πολλές ΜΚΟ, στις οποίες εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα ή συγγενείς τους λαμβάνουν επιδοτήσεις και τεράστια ποσά μέσω ΕΣΠΑ για να καταγράφουν το δράμα του Ελληνικού λαού. Αντί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει κάποιες πιστώσεις και να τις διαθέσει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα δίνει εκατοντάδες ευρώ για «σημειώματα κηδείας». Για την καταγραφή των νεκρών από την πολιτική στην οποία συμφώνησε με τους δανειστές και εκτελεί η ίδια. Σχεδόν οι μισοί από τους αυτόχειρες είναι άνεργοι. Κι όμως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αύξησε τα επιδόματα ανεργίας, αλλά τα μείωσε και τους έστειλε και ένα σωρό χαράτσια. Ήθελε φαίνεται να εξοικονομήσει χρήματα για να πριμοδοτήσει ΜΚΟ…
 

ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ;


«Μα γιατί δεν μιλούν οι πνευματικοί άνθρωποι»; Ένα μεταφυσικό ερώτημα βρίσκεται στα χείλη ολοένα και περισσότερων. Εθισμένοι ως συλλογικότητα στο τέχνασμα του από μηχανής θεού και στον ομφαλοσκοπικό ναρκισσισμό περί του «Θεού των Ελλήνων», αυτοβαφτιστήκαμε περιούσιοι, ξεχάσαμε ότι ζωή δανεική δεν υπάρχει και απορούμε γιατί αργεί η σωτηρία. Άλλος να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Άλλος να μπει μπροστά. Άλλος να μιλήσει, να γράψει. «Μα πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι»; Ένα ερώτημα το ίδιο σουρεαλιστικό όπως και η αναμονή του Βλαντιμίρ και του Εστραγκόν για τον Γκοντό! Μα πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι, αλήθεια; Ένας ολόκληρος λαός ρωτά, έτοιμος να κουνήσει βουνά, να ξεθεμελιώσει τον κόσμο όλο, να φέρει τα πάνω κάτω... αν ο νομοθέτης τού απαγορέψει το κάπνισμα. Όλα κι όλα. Απαγόρεψε το κάπνισμα στον Έλληνα σε δημόσιους χώρους και ανάμενε θύελλες. Όλα τα άλλα εντάξει, αλλά... όχι και να μας κόψουν το τσιγάρο. Το δικό μας και του διπλανού παθητικού καπνιστή.

Πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι να γράψουν για τη σημερινή κατάσταση; Εν τω μεταξύ οι ελληνικές εξοχές θυμίζουν παράνομες χωματερές, γιατί τα αστικά απόβλητά μας δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα να τα πετάμε από το παράθυρο του αυτοκινήτου, αφού η ανακύκλωση είναι ακόμα άγνωστη λέξη για την πλειονότητα ημών, αφού οι παράνομες χωματερές ανθούν, αφού η γόπα του τσιγάρου θα εκσφενδονιστεί από το παράθυρο για να μη λερωθεί το σταχτοδοχείο. Αλήθεια, πού να είναι λουφαγμένοι οι πνευματικοί άνθρωποι; Πίσω από ποια αυθαίρετα στον γιαλό να έχουν κρυφτεί; Ενώ εμείς, υπερήφανοι και ωραίοι, με τα πόδια απλωμένα στο καταμεσήμερο, περιμένουμε για άλλη μια φορά άλλους να μας σώσουν από τον λήθαργο της απραξίας και από την απαξίωση του οτιδήποτε έχει τη δυναμική να μας σηκώσει από τη γαλαρία μιας ζωής που περνά γρήγορα δίχως εμάς... Πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι;

Ρωτάμε όταν εμείς οι ίδιοι φροντίσαμε να τους απαξιώσουμε! Πρώτοι για σκάνδαλο και κουτσομπολιό. Πρώτοι να ρίξουμε την πέτρα του αναθέματος. Αδιάφοροι όμως για κάθε καλό που γίνεται, ναι, γίνονται πολλά, στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα ή στις σχολικές αίθουσες. Έλα, μωρέ, τώρα... Σιγά μην ασχοληθούμε με αυτά που έχουν αξία... Εδώ ο τάδε τραγουδιστής χώρισε από εκείνη την ηθοποιό. Πού είναι όμως οι πνευματικοί άνθρωποι; Να δώσουν μια, να έτσι, με την πένα τους και να σκορπίσουν την αιθαλομίχλη μιας παραζαλισμένης κοινωνίας, που δεν έχει ακόμα πιστέψει αυτό που της συνέβη και που ακόμα ενδόμυχα εύχεται να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα αντί να απλώσει το χέρι για να φτιάξουν μαζί αυτό τον ξεχαρβαλωμένο από καιρό φράχτη που ορίζει τις ζωές μας.

Πού είναι οι πνευματικοί άνθρωποι; Μήπως συνωστίζονται στις αγορές για να μάθουν τα νέα; Ποια νέα; Μα όχι ασφαλώς τα σημαντικά. Αφήστε δε που όλοι ξέρουμε... τα πάντα. Ποια; Τα άλλα τα νέα, τα πιπεράτα. Πού πήγαν φέτος διακοπές οι «επώνυμοι». Μα πού να είναι, αλήθεια, αυτοί οι πνευματικοί άνθρωποι να μας βγάλουν από την πλήξη μας επιτέλους; Έρχεται ο χειμώνας, η ζωή αρχίζει να μπαίνει πάλι σε μια ρουτίνα ψευδοαστικοποίησης και χρειαζόμαστε κάποιους να ξεπεράσουμε κι αυτή την καμπή του μικροϊστορικού μας γίγνεσθαι. Μα πού είναι, αλήθεια, αυτοί οι πνευματικοί άνθρωποι; Γιατί δεν τους ακούγαμε όταν μας έλεγαν ότι η ηθικολογία και η ισοπεδωτική τοποθέτηση όλων των Ελλήνων στον ρόλο του διεφθαρμένου λαού επωάζει τον ναζισμό και τον φασισμό; Γιατί δεν εμφανίζονται οι πνευματικοί άνθρωποι; 

Ισως φέτος να τους βάλουμε να παλέψουν στην αρένα με τα λιοντάρια... ώστε να μας είναι πραγματικά χρήσιμοι τις ώρες της μεγάλης πλήξης!Αφού εμείς τα ξέρουμε όλα. Αφού εμείς εδώ και αιώνες πορευόμαστε με αμετάβλητες τις βεβαιότητές μας.