07 Οκτωβρίου, 2013

ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑ

"Ουδείς σκέφτηκε ποτέ στη Γερμανία να αντικαταστήσει
το μάθημα των Θρησκευτικών με θρησκειολογία"

Η εκλογική επιτυχία της κ. Μέρκελ και ο κομβικός ρόλος, τον οποίο διαδραματίζει η Γερμανία στην Ευρώπη, μου φέρνουν στον νου τη συζήτηση για την πολυπολιτισμικότητα. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι μετανάστες που ζουν σε μία ευρωπαϊκή χώρα, ιδίως οι  ασιατικής προελεύσεως, μπορούν να ζουν σε κόσμους παράλληλους χωρίς να ενσωματώνονται και χωρίς να σέβονται την ιστορία, τον πολιτισμό και την ταυτότητα του λαού που τους φιλοξενεί.

Η πολυπολιτισμική αντίληψη, η οποία ενθουσιάζει ορισμένους συμπατριώτες μας, απαντά ότι θα πρέπει εμείς, οι Έλληνες Ορθόδοξοι, να κάνουμε εκπτώσεις και υποχωρήσεις για να μην θίγονται οι μετανάστες. Να αλλάξουμε τα βιβλία Ιστορίας, να κατεβάσουμε τις εικόνες του Χριστού από τα σχολεία και τα δικαστήρια, να μετατρέψουμε το μάθημα των Θρησκευτικών από Ορθόδοξο σε θρησκειολογικό, γενικότερα να μην επιμένουμε στην ελληνικότητά μας.

Η αντίθετη άποψη προτείνει ως λύση την ενσωμάτωση - ένταξη εκείνων των μεταναστών που θέλουν και μπορούν. Να κάνουν δηλαδή οι φιλοξενούμενοι τις απαραίτητες υποχωρήσεις και όχι οι φιλοξενούντες.  Στη Γερμανία υπό την επίδραση των ιδεών των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι συγκυβέρνησαν με τους Σοσιαλδημοκράτες του Σρέντερ, άρχισε προ είκοσι ετών να επικρατεί η πολυπολιτισμική άποψη. Τελικά δημιουργήθηκαν γκέττο Τούρκων, Αράβων, Πακιστανών κ.ά, οι οποίοι ούτε γερμανικά μάθαιναν ούτε έδειχναν διάθεση ενσωματώσεως στις θεμελιώδεις αξίες της γερμανικής κοινωνίας.

Στις 17 Οκτωβρίου 2010 η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε δημοσίως ότι στη Γερμανία η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε πλήρως. Είπε:«Είχαμε την αυταπάτη να νομίζουμε ότι Γερμανοί και ξένοι εργάτες θα ζούσαμε ευτυχισμένοι ο ένας δίπλα στον άλλο. Κοροϊδεύαμε τον εαυτό μας λέγοντας ότι οι αλλοδαποί δεν θα παραμείνουν. Η τάση μέχρι τώρα ήταν να αποδεχόμαστε την πολυπολιτισμική αντίληψη. Αλλά αυτή η αντίληψη έχει αποτύχει, έχει αποτύχει πλήρως».

Η Καγκελλάριος δήλωσε ότι δεν θα κλείσει τα σύνορα της Γερμανίας για τους μετανάστες, αλλά θα προτιμά ειδικευμένους επιστήμονες και θα απαιτεί από τους μετανάστες να μαθαίνουν καλά τη γερμανική γλώσσα.  Οι συνεταίροι της στη Βαυαρία, οι Χριστιανοκοινωνιστές, συμφώνησαν και έκαναν λόγο για μία κυρίαρχη γερμανική πολιτιστική ταυτότητα, την οποία οφείλουν να αποδέχονται όλοι οι αλλοδαποί. Με την άποψη της Μέρκελ περί αποτυχίας της πολυπολιτισμικότητας έχουν με δικά τους λόγια συνταχθεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κάμερον, ο παλαίμαχος ηγέτης της ιταλικής αριστεράς Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα και άλλοι.

Χρήσιμο μήνυμα για τους εν Ελλάδι πολυπολιτισμικούς.  Και επειδή προσφάτως ακούσαμε ορισμένες «εκσυγχρονιστικές» προτάσεις για τη μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών σε πολυπολιτισμικό- θρησκειολογικό καταγράφω πώς η Γερμανία αντιμετωπίζει το ζήτημα. Το μάθημα είναι υποχρεωτικό και βαθμολογείται σε όλες τις τάξεις ισοτίμως με τα άλλα μαθήματα.

Έχει περιεχόμενο αμιγώς ομολογιακό - χριστιανικό και ουδείς σκέφθηκε ποτέ να το αντικαταστήσει με θρησκειολογία. Οι μαθητές επιλέγουν μεταξύ Ρωμαιοκαθολικού και Ευαγγελικού (Λουθηρανικού) περιεχομένου του μαθήματος. Οι δύο μεγάλες αυτές Χριστιανικές κοινότητες της Γερμανίας, Καθολικοί και Ευαγγελικοί, έχουν την επιμέλεια των βιβλίων, του αναλυτικού προγράμματος και της εγκρίσεως των καθηγητών.

Το κράτος πληρώνει τους διδάσκοντες, αλλά αυτοί οφείλουν να ακολουθούν τη διδασκαλία των δύο επικρατουσών χριστιανικών ομολογιών. Οι Ορθόδοξοι δικαιούνται να διδάσκουν την πίστη τους, όταν συγκεντρώνεται σε μία τάξη ικανός αριθμός,  τον δε καθηγητή διορίζει η Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι μουσουλμάνοι δεν διορίζουν δικούς τους διδάσκοντες, διότι εκλήθησαν από την Κυβέρνηση να δηλώσουν αν σέβονται πλήρως το Σύνταγμα και τη νομοθεσία(π.χ. ισότητα ανδρών και γυναικών)και αρνήθηκαν να απαντήσουν.

Τα παιδιά τους μαζί με όσους ζητούν απαλλαγή παρακολουθούν  ως εναλλακτικό μάθημα την Ηθική και βαθμολογούνται κανονικά. Γιατί οι Έλληνες «προοδευτικοί» προτείνουν αποτυχημένα πρότυπα;


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελλάδα

Ένοχος για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην υπουργός Ακης Τσοχατζόπουλος. Ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός από τους κ. Παντελή Ζαχαριάδη και Σπύρο Χατζηνικολάου, που αθωώθηκαν. Οι ποινές θα ανακοινωθούν την Τρίτη. Κυκλοφοριακό έμφραγμα στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα της ΕΟ Αθηνών-Κορίνθου το πρωί της Δευτέρας, καθώς εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά πραγματοποιούν από τις 10 το πρωί συγκέντρωση και πορεία.

Στο Αυτόφωρο για να δικαστεί οδηγήθηκε το πρωί της Δευτέρας η Θέμις Σκορδέλη, ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής και υποψήφια στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η 50χρονη κατηγορείται για τα πλημμελήματα της πλαστογραφίας, της κατοχής κροτίδων και της παράβασης του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα, εκκρεμούν σε βάρος της και άλλες κατηγορίες για αδικήματα που είχε διαπράξει στο παρελθόν.
  
Mε τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκινούν στις 11 το πρωί οι εργασίες της Ολομέλειας της Βουλής, μίας από τις κρισιμότερες των τελευταίων χρόνων, αφού οι βουλευτές καλούνται να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του 2014 και το νέο νομοσχέδιο κατά της αντιρατσιστικής βίας. Σε επίφυλακή το προεδρείο για τυχόν προκλήσεις από πλευράς Χρυσής Αυγής. Ακινητοποιημένα θα είναι αύριο, Τρίτη, από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα τα τρόλεϊ, λόγω στάσης εργασίας προκειμένου να πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση των εργαζομένων.

Κόσμος

Αφού ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα «κήρυξε» τη λήξη της εικοσαετίας Μπερλουσκόνι, δημοσκόπηση μετά τις θυελλώδεις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας δίνει την εικόνα ότι η εκτίμηση του πρωθυπουργού αρχικά δεν διαψεύδεται: Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) εμφανίζεται να ενισχύεται ενώ το κεντροδεξιό PdL κατρακυλά περίπου έξι μονάδες. Ενισχυμένος εμφανίζεται και προσωπικά ο Ενρίκο Λέτα, η δημοτικότητα του οποίου ξεπερνά πλέον εκείνη του Ματέο Ρέντσι, «πρίγκιπα» της κεντροαριστεράς. Αμετάβλητο, αλλά αναβαθμισμένο σε δεύτερο κόμμα λόγω βουτιάς του PdL, το M5S του Μπέπε Γκρίλο.

Σε σημαντικό πλήγμα στα ισλαμιστικά τρομοκρατικά δίκτυα στη βόρεια Αφρική και σε «χρυσωρυχείο» πληροφοριών ευελπιστούν οι αμερικανικές αρχές πως θα εξελιχθεί η σύλληψη του Αμπού Ανάς αλ Λίμπι, μετά την έφοδο αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη της Λιβύης. Ο αλ Λίμπι, που θεωρείται σημαντικό στέλεχος της Αλ Κάιντα εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, φέρεται να ανακρίνεται σε πλοίο στη Μεσόγειο πριν μεταφερθεί στη Νέα Υόρκη για να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο νεαροί Ιάπωνες αρνούνται να βγουν από το σπίτι τους. Μερικές φορές μένουν κλεισμένοι ακόμα και για χρόνια, φοβούμενοι την συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται «χικικομόρι». Πρόκειται για μία λέξη που όλοι γνωρίζουν, στην Ιαπωνία, καθώς το φαινόμενο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην χώρα. Με ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση χτυπά τη νοτιοανατολική Κίνα ο τυφώνας Φιτόου, προκαλώντας μέχρι στιγμής το θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων, διακοπές ρεύματος και παράλυση αερομεταφορών και σιδηροδρόμων. Σχετικά ηπιότερο ήταν το χτύπημα του Φιτόου στην Ταϊβάν.

Θετικά υποδέχθηκε η Ουάσινγκτον την είδηση πως η ξεκίνησε η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να δίνει... εύσημα στη Δαμασκό για την «καλή αρχή», κρατώντας βεβαίως κάθε επιφύλαξη για τη μελλοντική πορεία της διαδικασίας. ΗΠΑ και Ρωσία ανέφεραν παράλληλα ότι θα επιδιώξουν τη διενέργεια ειρηνευτικής διάσκεψης για τη Συρία το Νοέμβριο.

Οικονομία

Μειωμένη ακόμα και σε ποσοστό άνω του 50% αναμένεται σε ορισμένες περιοχές η φετινή παραγωγή ελαιολάδου, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές για τις εξαγωγές, ενώ κακά είναι τα νέα και από τον ΕΛΓΑ, αφού δεν προβλέπονται αποζημιώσεις.

Στις 15 Οκτωβρίου, και με τιμή 1,30/λίτρο, θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Η κυβέρνηση μελετά τη διεύρυνση των κριτηρίων χορήγησης του επιδόματος, καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας. Πάντως, απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Μιχ.Κιούσης, μιλώντας στον Βήμα 99,5. H startup Parkaround εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 185.000 ευρώ από το επενδυτικό ταμείο Piraeus Jeremie (PJ) Tech Catalyst, το οποίο «ηγήθηκε» του συγκεκριμένου γύρου χρηματοδότησης και από τέσσερις ιδιώτες επενδυτές

Αθλητισμός

Ο Σωτήρης Νίνης με δηλώσεις μετά τη νικηφόρα αναμέτρηση του ΠΑΟΚ κόντρα στον Παναθηναϊκό, παραδέχθηκε πώς ένιωσε δύσκολα παίζοντας κόντρα στους «πράσινους». Το απόγευμα της Δευτέρας είναι προγραμματισμένη η πρώτη προπόνηση της Εθνικής μας ενόψει των δυο κρίσιμων αγώνων με την Σλοβακία και το Λιχτενστάιν για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014. Nωρίτερα στις 12 το μεσημέρι για τους διεθνείς ποδοσφαιριστές της Εθνικής Ελλάδας στο ξενοδοχείο που θα καταλύσει η αποστολή.

Ισόπαλη 1-1 έληξε η αναμέτρηση της 8ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος ανάμεσα στην Μπιλμπάο και τη Βαλένθια κι έτσι οι δυό τους συνεχίζουν να συμβαδίζουν στην 5η θέση της βαθμολογίας, μαζί με τη Χετάφε, που επικράτησε στο «Αλφόνσο Πέρεθ» 3-1 της Μπέτις. Στην πέμπτη θέση του ισπανικού πρωταθλήματος ανέβηκε η Χετάφε μετά την νίκη της με 3-1 επί της Μπέτις, στο «Αλφόνσο Πέρεθ».




ΓΕΓΟΝΟΤΑ (7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1825: Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της Γενικής Εφημερίδος της Ελλάδος, που υπήρξε ουσιαστικά πρόδρομος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

1949: Συστήνεται στη ρωσική ζώνη κατοχής της Γερμανίας η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, γνωστή ως Ανατολική Γερμανία. Ο Βίλχελμ Πικ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος του νεοσύστατου κράτους ενώ ο Ότο Γκρέτβολ αναλαμβάνει την πρωθυπουργία.

1973: Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου στην Κύπρο, σε δρόμο όπου θα διερχόταν το αυτοκίνητό του. Η δολοφονία τελικώς αποσοβήθηκε λόγω πρόωρης έκρηξης.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1952: Vladimir Putin, Ρώσος πρόεδρος.

1967: Toni Braxton, Αμερικανίδα τραγουδίστρια που σημείωσε επιτυχία κυρίως κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’90.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1849: Edgar Allan Poe, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής.

ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

Τελικά έχουν βαλθεί να τινάξουν στο αέρα την ελληνική κοινωνία. Οι ανίκανοι διαχειριστές της κρίσης στην Καραγιώργη Σερβίας επιχειρούν τώρα να πατήσουν το «κόκκινο κουμπί», βάζοντας στο χέρι στους καταθετικούς λογαριασμούς (σε μισθούς, συντάξεις) των πολιτών αλλά και των επιχειρηματιών. Θα είναι η χαριστική βολή, που θα σημάνει το... τέλος για όσους προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια οικονομία που δεν παίρνει ανάσα, την ώρα που τα λουκέτα πέφτουν βροχή, μεγαλώνοντας την ανεργία και την απελπισία.

Πόσο άσχετοι με το αντικείμενο μπορεί να είναι αυτοί οι «αρμόδιοι», όταν δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι, αν κατάσχουν αδιακρίτως λογαριασμούς, το μόνο που θα επιτύχουν θα είναι να προκαλέσουν νέο σοκ στην ήδη νεκρή αγορά; Διότι, αν αφαιρέσεις χρήματα από λογαριασμούς επιχειρηματιών (χρήματα που χρωστούν στην Εφορία), το μόνο που θα πετύχεις είναι ή να αποσύρουν, αν προλάβουν, τις καταθέσεις τους, μεγαλώνοντας το πρόβλημα στις τράπεζες, ή να τα δεσμεύσει το κράτος (εάν δεν τα φυγαδεύσουν) και να μην μπορούν να πληρωθούν εργαζόμενοι, συναλλασσόμενοι και ένας κύκλος, μικρός ή μεγάλος, που συνεργάζεται μαζί τους. Αποτέλεσμα, το ίδιο: ακόμη ένα κραχ στην αγορά, ακόμη ένα κραχ στην κοινωνία.

Για να μη μιλήσουμε για το τι θα συμβεί όταν ξεκινήσουν (όπως μάθαμε όχι μόνο η Εφορία, αλλά και οι δήμοι!) να εφορμήσουν στο κομπόδεμα των πολιτών. Πρόκειται για μια παράνοια που επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών. Αντί να διευκολύνουν τους πολίτες (που τους «έπνιξαν» με τα χαράτσια), φέρνοντας ρυθμίσεις για να πληρώνουν όσο μπορούν, τους παίρνουν -ως κοινοί λωποδύτες- τα μοναδικά χρήματα που τους έχουν απομείνει για να μπορέσουν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

Αν δεν συνέλθουν εγκαίρως ή εάν κάποιος δεν τους τραβήξει τα αυτιά, τότε οι επενδυτές όχι μόνο δεν θα έρθουν ποτέ, αλλά θα ακούν «Ελλάδα» και θα εξαφανίζονται. Από την άλλη, οι Έλληνες θα κρύβουν όπου βρίσκουν τις όποιες οικονομίες τους και θα «γεμίζουν» τα σεντούκια. Τι άλλο χρειάζεται για να δουν, για να καταλάβουν ότι με τη φοροτρομοκρατία επί της κοινωνίας το μόνο που κάνουν είναι να τροφοδοτούν τα άκρα για την επόμενη μέρα...
 

ΚΕΡΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

 

Οι ΗΠΑ «ουδέποτε θα σταματήσουν» να εντοπίζουν τους υπόπτους για τρομοκρατικές πράξεις, διεμήνυσε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι, έπειτα από τις επιδρομές των ειδικών δυνάμεων της χώρας του εναντίον ηγετικών στελεχών ισλαμιστικών κινημάτων στη Λιβύη και τη Σομαλία.

«Οι ΗΠΑ ουδέποτε θα σταματήσουν τις προσπάθειες για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τρομοκρατικές πράξεις», ανέφερε ο ίδιος στις δηλώσεις του προς του δημοσιογράφους στην Ινδονησία, όπου βρίσκεται για το ‘Φόρουμ Ασίας-Ειρηνικού’.

Οι επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν στη Σομαλία και τη Λιβύη αποδεικνύουν περίτρανα πως «τα μέλη της Αλ Κάιντα και των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, ακόμη κι εάν διαφύγουν προσωρινά, δεν θα καταφέρουν ποτέ να ξεφύγουν», πρόσθεσε.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να τους φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης με τον κατάλληλο τρόπο και έχοντας ως απώτερο στόχο να σταματήσουν αυτού του είδους οι πράξεις», υπογράμμισε ο Κέρι σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις εξετέλεσαν δύο παράτολμες αποστολές με στόχο δύο ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, το ένα στη Λιβύη—όπου και συνέλαβαν τον Αμπού Άνας αλ Λίμπι—και το άλλο στη Σομαλία. Για την τύχη του δεύτερου στόχου, που αποτελεί ηγετικό στέλεχος των ανταρτών Σεμπάμπ, δεν έχει γίνει γνωστό, εάν αυτός συνελήφθη, ή σκοτώθηκε.