06 Οκτωβρίου, 2013

ΛΑΜΠΡΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗ ΝΙΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΜΕΔΙΟΛΑΝΩΝ

 

Κορυφώθηκαν σήμερα Κυριακή οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Νις της Σερβίας, γεννέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για την επέτειο των 17 αιώνων από την υπογραφή του Διατάγματος των Μεδιολάνων.

Το πρωί τελέστηκε λαμπρό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των Πατριαρχών Ιεροσολύμων Θεόφιλου, Μόσχας Κύριλλου, Σερβίας Ειρηναίου και των Αρχιεπισκόπων Κύπρου Χρυσόστομου, Αθηνών Ιερώνυμου, Αλβανίας Αναστάσιου και Βαρσοβίας Σάββα, καθώς και των εκπροσώπων των άλλων ορθόδοξων Εκκλησιών και ιεραρχών του Πατριαρχείου Σερβίας. Τη Θεία Λειτουργία παρακολουθήσαν η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Σερβίας με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τον πρωθυπουργό Ίβιτσα Ντάτσιτς και τα μέλη της κυβέρνησης.  

Ιδιαίτερη σημαντική σε συμβολικό, αλλά και ουσιαστικό επίπεδο ήταν η παρουσία εκπροσώπων των άλλων χριστιανικών εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων, από τη Ρωμαιοκαθολική και την Αγγλικανική εκκλησία, εκπρόσωποι του Ισλάμ και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων. Η παρουσία των πιστών, σύμφωνα με τα σερβικά Μέσα Ενημέρωσης ήταν εντυπωσιακή, καθώς την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε μπροστά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Κωνσταντίνου της Νις παρακολούθησαν περίπου 15.000 πιστοί.

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος απένημε σε ανάμνηση των εορταστικών εκδηλώσεων στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τους ορθόδοξους προκαθημένους, τους εκπροσώπους των ορθόδοξων Εκκλησιών και τους παριστάμενους αρχιερείς την ύψιστη τιμητική διάκριση της Σερβικής Εκκλησίας, το παράσημο του Αγίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου.

Ναϊσσός, η γεννέτειρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου

Η Ναϊσσός ή Νις (παλιότερα και Νίσσα) (Σερβικά: Ниш, Niš), είναι πόλη στη Σερβία, στις όχθες του ποταμού Νισάβα. Είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά από το Βελιγράδι και το Νόβισαντ, με πληθυσμό 305.518 κατοίκων (απογραφή του 2011). Η ιστορία της πόλης ανάγεται στην εποχή προ της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στη Ναϊσσό γεννήθηκε το 274 ο Μέγας Κωνσταντίνος. Κατά τους Βυζαντινούς χρόνους οχυρώθηκε για να μπορεί να αντιστέκεται στις σλαβικές επιδρομές από βορρά. Περιήλθε στο βασίλειο των Σέρβων τον Οκτώβριο του 1918, οπότε εκδιώχθηκαν οι Βούλγαροι από τους Σέρβους.

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων που καθιέρωσε την ανεξιθρησκεία

Το Διάταγμα των Μεδιολάνων (Edictum Mediolanense) ονομάζεται το διάταγμα της θέσπισης της ανεξιθρησκείας στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, με το οποίο ο Μέγας Κωνσταντίνος και ο Λικίνιος σταμάτησαν τους διωγμούς των χριστιανών το 313 μ.Χ. Με το διάταγμα νομιμοποιήθηκε η χριστιανική Εκκλησία ως «επιτρεπομένη θρησκεία» (Religio licita), οι οπαδοί της οποίας έπρεπε να προσεύχονται στον δικό τους θεό για την ευτυχία του κράτους. Με αυτή την κίνηση ο Κωνσταντίνος δεν έκανε το Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία της Αυτοκρατορίας, απλώς εγγυήθηκε την ανοχή του κράτους απέναντι στους χριστιανούς.

Παρόλο που το διάταγμα ίσχυε οι διωγμοί σταμάτησαν μόνο όταν ο Κωνσταντίνος έγινε μονοκράτορας (324).






ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 2013 - 2014

 

Αγαπητά μου παιδιά,

Τα παιδιά μας, η χαρά και η ελπίδα μας, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε. Στη ζεστή θαλπωρή της οικογενειακής εστίας θα μάθουν τις βασικές αλήθειες της ορθόδοξης πίστης μας και θα απαγγείλουν τα πρώτα ευλαβικά ψελλίσματα της αγνής προσευχής των μπροστά από το εικονοστάσι του σπιτιού.

Μεγαλώνοντας τα παιδιά ωριμάζει και η ανάγκη γνωριμίας με τον Χριστό, τον μοναδικό Φίλο, τον αληθινό Συνοδοιπόρο στις εφηβικές αναζητήσεις και αναστατώσεις. Είναι η ηλικία που εκείνα μεν Τον αναζητούν και ο Θεός τους αποκαλύπτεται! Είναι η ηλικία των κρίσιμων ερωτημάτων, της διάθεσης για εμπειρική  γνώση των υπερβατικών αληθειών, της αποδοχής μέσα από το διάλογο.

Η Εκκλησία μας, ως πνευματική Μητέρα του λαού μας και Παιδαγωγός εις Χριστόν, δεν αφήνει κανέναν αβοήθητο. Συν-ιερουργεί το κοινωνικό και το πνευματικό έργο της σε μια θαυμαστή ενότητα, αγωνίζεται για το ξαλάφρωμα της υλικής αλλά και της πνευματικής πείνας των παιδιών της, προσφέροντας πάντα ως λύση τον Χριστό, που είναι το πλήρωμα κάθε ανάγκης μας και κάθε αναζήτησής μας.

Τούτο συμβαίνει ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς μας, καθώς όλο και περισσότερο συνειδητοποιούμε πως η κρίση στην πατρίδα μας δεν είναι πρωτίστως οικονομική, αλλά κυρίως πνευματική και ηθική, κρίση θεσμών και αξιών, κρίση οραμάτων και ελπίδας για το αύριο. Σπουδάζουμε την κρισιμότητα των καιρών μας, συνοδοιπορούμε με τους δικαιολογημένα επαναστατημένους νέους μας, αφουγκραζόμαστε τους πόθους και τις αγωνίες των, νιώθουμε την εφιαλτική απειλή της διάψευσης των ονείρων τους.

Και προτείνουμε, με αγάπη και ταπείνωση, τον ευαγγελικό δρόμο της ζωής, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη, το άνοιγμα προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, την ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων με αξιοπρέπεια.  Από σήμερα, Κυριακή 6 Οκτωβρίου, και μέχρι το καλοκαίρι, οι ενορίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας θα προσφέρουν  στα παιδιά και τους νέους μας μια σειρά πρωτοβουλιών, με στόχο να πλησιάσουν τον Κύριο Ιησού, να καλλιεργηθούν πνευματικά, να βοηθηθούν στη νοητική, συναισθηματική, ηθική και ψυχολογική ανάπτυξή τους.

Μέσα σε κλίμα αγάπης, ελευθερίας, δημιουργικότητας και συντροφικότητας, τα παιδιά στην ενορία γνωρίζουν μέσα από οικοδομητικά θέματα το λόγο του Θεού, έρχονται σε επαφή με τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, γνωρίζουν τους Αγίους της  και την Παράδοσή της, ψάλλουν, τραγουδούν, ψυχαγωγούνται, δημιουργούν, εκφράζουν απορίες, συζητούν τους προβληματισμούς τους, συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες, κοινωνικοποιούνται, περνούν ωφέλιμα και δημιουργικά το χρόνο τους.   

Αγαπητοί μας γονείς,

εμπιστευθείτε την Εκκλησία! Η διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού σας και η διαπαιδαγώγησή του είναι υπόθεση σοβαρή και δύσκολη. Συμμεριζόμαστε τις αγωνίες σας, γι΄ αυτό και συναντιόμαστε στη φροντίδα και το νοιάξιμο για τα παιδιά και τους νέους μας.

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να αποκτήσουν πνευματικές αρχές, στις οποίες θα στηρίξουν το οικοδόμημα της προσωπικότητάς των. Ο νέος άνθρωπος που έχει θέσει γερά θεμέλια στο ξεκίνημα της ζωής του, ξέρει να αγωνίζεται, αντέχει, προχωρά, προσπερνά τα όσα προβλήματά του.

Η Εκκλησία μας, με τις νεανικές κατηχητικές συναντήσεις και τις πολλές ενοριακές δραστηριότητες, μπορεί και οφείλει να συμβάλλει θετικά στο έργο αυτό για τη σωστή αγωγή και την ολοκλήρωση των παιδιών και των νέων.

Σας εύχομαι ο Θεός να ευλογεί και να στηρίζει τις οικογένειες σας, να προστατεύει τα παιδιά και τους νέους μας.

Οι ενορίες μας περιμένουν την παρουσία και του δικού σας παιδιού. Έχει σε πολλά να ωφεληθεί.
Μετά θερμών ευχών και αγάπης

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
+ Ο ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ



 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

 

Ελλάδα

Πάμπλο Πινέδα: ο τριανταεννιάχρονος Ισπανός είναι ο πρώτος στην Ευρώπη πτυχιούχος πανεπιστημίου που έχει συνδρομο Down. Στην Ελλάδα βρέθηκε πριν λίγες μέρες καλεσμένος της ΜΚΟ «Κορυφογραμμή», και βραβεύτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ομολογία με σαφή αναφορά σε κάλεσμα μελών της τοπικής οργάνωσης Νίκαιας, μισή ώρα πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έχει στα χέρια του ο ανακριτής. Ο κατηγορούμενος, που αφέθηκε σήμερα ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ότι το επίμαχο βράδυ έγινε κάλεσμα σε «τάγμα εφόδου» στις 11 μ.μ., πριν δηλαδή από τη δολοφονία του Π.Φύσσα.

Άλλους δύο βουλευτές της Χρυσής Αυγής εμπλέκουν σε έκνομες δραστηριότητες της οργάνωσης οι καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων στις ανακριτικές αρχές. Πρόκειται για βουλευτές, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν εμπλακεί στην υπόθεση, αλλά βάσει των καταθέσεων ενδέχεται να είναι αντιμέτωποι με διώξεις.
  
Στην καταγγελία ότι τόσο το τηλέφωνο του ίδιου όσο και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούνται προχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Άμεση η αντίδραση Δένδια, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «είτε να διαψεύσει ότι διατύπωσε τον εξωφρενικό ισχυρισμό, είτε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά».

Ριζοσπαστική εφαρμογή των θεσμών στο όνομα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου χαρακτηρίζει ο Ευ.Βενιζέλος τους χειρισμούς στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής, ο αντιπρόεδρος αναγνωρίζει ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ενεργοποίηση των θεσμών, αλλά δεν καταλογίζει συγκεκριμένες ευθύνες. Πιο αιχμηρός έναντι της ΔΗΜΑΡ στο θέμα της κεντροαριστεράς.

Κόσμος

Δύο εφόδους κατά ανώτερων στελεχών ισλαμιστών μαχητών πραγματοποίησαν οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ στην Αφρική. Αμερικανοί κομάντο πραγματοποίησαν επιχείρηση στη Σομαλία με στόχο ανώτερο ηγέτη της ισλαμιστικής ένοπλής οργάνωσης, Αλ Σαμπάμπ. Η επιχείρηση απέτυχε. Παράλληλα, στη Λιβύη συνελήφθη ανώτερος ηγέτης της Αλ Κάιντα. Νέα ανώτατα επίπεδα ρύπανσης καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, με μία πυκνή αιθαλομίχλη να τυλίγει την κινεζική πρωτεύουσα και τα ιστορικά της μνημεία. Οι ρύποι στην ατμόφαιρα έφθασε τα επίπεδα των 225-245 μικρογραμμαρίων, που αντιστοιχεί στο 5 της εξάβαθμης κλίμακας μέτρησης της ρύπανσης, όπως ανακοίνωσε το δημοτικό Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος στον επίσημο ιστότοπό του.

Έπειτα από συνάντηση με τον τούρκο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε ότι τούρκοι σύμβουλοι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση του στους τομείς της ενέργειας, της οικονομία, της υγείας και της δημόσιας τάξης. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα ζητήσει να εκτίσει την ποινή φυλάκισης η οποία του επιβλήθηκε για φορολογική απάτη προσφέροντας κοινωφελές έργο κι όχι παραμένοντας υπό κατ' οίκον κράτηση. Αυτό δήλωσε συνήγορός του στο πρακτορείο ειδήσεων AGI, διευκρινίζοντας πως σχετικό αίτημα θα υποβληθεί σε δικαστήριο του Μιλάνου εντός μίας εβδομάδας.

Οι εκλογείς στην Ιρλανδία απέρριψαν το κυβερνητικό σχέδιο να καταργηθεί η Γερουσία. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, «όχι» ψήφισε το 51,7% των ψηφοφόρων, ενώ «ναι» το 48,3%. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε στο 40%, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από το αναμενόμενο.

Οικονομία

Απέρριψε και πάλι το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του σε γερμανικό οικονομικό περιοδικό. «Τέτοιου είδους συζητήσεις ήταν και εξακολουθούν να είναι ανοησίες. Αυτό το ζήτημα το ξεκαθαρίσαμε πριν από τις εκλογές» είπε.

Τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2013-2014 θα έχει τις επόμενες μέρες στα χέρια του ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μελετάται η διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Οι ανακοινώσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Επισημαίνοντας μεν την ικανοποιητική κατάσταση της τουρκικής οικονομίας στην τακτική του επιθεώρηση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει πως η νομισματική πολιτική πρέπει να «σφίξει» ενώπιον του, αρκετά υψηλότερα του στόχου πληθωρισμού και να μπει χαλινάρι στη χρήση των αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας.

Αθλητισμός

Η Ρεάλ Μαδρίτης βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2-1 στο 86' στην έδρα της Λεβάντε και όχι μόνο δεν έχασε, αλλά κατάφερε με γκολ του Μοράτα στο 90' και του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 94' να φτάσει σε επική ανατροπή και να φύγει με τους τρεις βαθμούς της νίκης από το «Θιουδάδ ντε Βαλένθια» στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Primera Division. Το απόλυτο για τη Μπαρτσελόνα, με το επιβλητικό 4-1 επί της Βαγιαδολίδ. Βαθμολογική «ανάσα» της Βαγιεκάνο που επικράτησε με 1-0 της Σοσιεδάδ, ενώ η Ελτσε επικράτησε 2-1 της Εσπανιόλ.

Με δύο τέρματα του μεγάλου αρχηγού της, Φραντσέσκο Τότι στο 18' και στο 40' (πέν.), η Ρόμα συνέτριψε την Ίντερ με 3-0 στο «Τζουζέπε Μεάτσα» και συνεχίζει αήττητη στο εφετινό Campionato έπειτα από 7 αγωνιστικές! Ο θρίαμβος των φιλοξενούμενων ολοκληρώθηκε στο 44' με τέρμα του Φλορένζι, υποχρεώνοντας την Ίντερ στην πρώτη εφετινή ήττα της. Το γκολ του Μοράλεζ στο 17ο λεπτό ήταν αρκετό για την Αταλάντα, ώστε να φύγει με το «διπλό» από την έδρα της Κιέβο. Την Κυριακή το μεγάλο ντέρμπι ανάμεσα σε Γιουβέντους και Μίλαν.

Με το γκολ του Οκάμπος τρία λεπτά πριν από τη συμπλήρωση των 90', η Μονακό πήρε την νίκη απέναντι στην Σεντ Ετιέν με 2-1 στο «Λουί Ντε» και παρέμεινε μόνη πρώτη στην κορυφή του γαλλικού πρωταθλήματος έχοντας ένα παιχνίδι περισσότερο από την Παρί. Οι Μονεγάσκοι είχαν ανοίξει το σκορ στο 15' με τον Φερέιρα Καράσκο, αλλά οι «στεφανουά» απάντησαν στο 49' με τον Χαμούμα.


ΓΕΓΟΝΟΤΑ (6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

1910: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1925: Μετά το πραξικόπημα του στρατηγού Πάγκαλου, αρχίζει η εφαρμογή της λογοκρισίας και του στρατιωτικού νόμου.

1973: Αρχίζει ο πόλεμος του Γιομ Κιπούρ, μεταξύ Ισραηλινών και Αράβων.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ

1974: Αλέξης Γεωργούλης, ηθοποιός.

ΘΑΝΑΤΟΙ

1982: Στέφανος Στεφανόπουλος, πρώην πρωθυπουργός (1965-1966).
 

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (5/10/2013)

 
 
Κατά Λουκάν Ζ΄ 11-16

Τω καιρώ εκείνω, επορεύετο ο Ιησούς εις πόλιν καλουμένην Ναΐν και συνεπορεύοντο αυτώ οι μαθηταί αυτού ικανοί και όχλος πολύς. Ως δε ήγγισε τη πύλη της πόλεως, και ιδού εξεκομίζετο τεθνηκώς υιός μονογενής τη μητρί αυτού, και αυτή ην χήρα, και όχλος της πόλεως ικανός συν αυτή. Και ιδών αυτήν ο Κύριος εσπλαγχνίσθη επ' αυτή και είπεν αυτή.

Μη κλαίε. Kαι προσελθών ήψατο της σορού, οι δε βαστάζοντες έστησαν, και είπε: νεανίσκε, σοι λέγω, εγέρθητι. Και ανεκάθισεν ο νεκρός και ήρξατο λαλείν, και έδωκεν αυτόν τη μητρί αυτού. Έλαβε δε φόβος πάντας και εδόξαζον τόν Θεόν, λέγοντες ότι προφήτης μέγας εγήγερται εν ημίν, και ότι επεσκέψατο ο Θεός τον λαόν αυτού.

  
 Mετάφραση Περικοπής

Εκείνο τον καιρό πήγαινε ο Ιησούς σε μια πόλη με το όνομα Ναΐν και πήγαιναν μαζί του πολλοί μαθητές και πολύς κόσμος. Καθώς πλησίασε στην πύλη της πόλεως, έβγαζαν έναν νεκρό, νέο, μοναχογιό στη μητέρα του που ήταν και χήρα και ήταν μαζί της πολύς κόσμος από την πόλη. Και μόλις την είδε ο Κύριος τη λυπήθηκε και της είπε:

Μην κλαις. Και πλησίασε κι ακούμπησε το χέρι Του στη σορό του νεκρού. Εκείνοι που τον βάσταζαν σταμάτησαν και ο Κύριος είπε. Νέε, σε σένα λέω, σήκω επάνω. Και σηκώθηκε καθιστός (ανακάθισε) ο νεκρός και άρχισε να μιλάει και ο Κύριος τον παρέδωσε στη μητέρα του. Κατέλαβε δε όλο το λαό φόβος και δόξαζαν το Θεό και έλεγαν πως μεγάλος προφήτης παρουσιάστηκε μεταξύ τους και πως ο Θεός επισκέφτηκε το λαό του.